Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Maassluis

Uitvoeringsnota Onderwijskansenbeleid

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMaassluis
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsnota Onderwijskansenbeleid
CiteertitelUitvoeringsnota Onderwijskansenbeleid
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-09-2022nieuwe regeling

12-05-2022

gmb-2022-386999

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsnota Onderwijskansenbeleid

“Samen bouwen aan gelijke kansen”

Leeswijzer:

Bij de vaststelling van het onderwijskansenbeleid in december 2019 is er een motie ingediend dat er een uitvoeringsnota moet komen met een concreet plan van aanpak, met waar mogelijk een tijdspad en nulmeting. Voor u ligt de uitvoeringsnota van het onderwijskansenbeleid.

Het onderwijskansenbeleid: “Samen bouwen aan gelijke kansen" is de gemeentelijke visie op Onderwijskansen. Hier staat beschreven wat de gemeente in de periode 2019-2022 wil realiseren op het gebied van onderwijskansen en welke acties daaruit volgen. In het onderwijskansenbeleid zijn daarbij zes subdoelen opgenomen, in deze uitvoeringsagenda zijn alle acties onderverdeeld onder deze zes doelen. Met deze uitvoeringsnota wordt voorgesteld aan de Raad om de motie af te doen.

Definities:

Doelgroepkinderen: Peuters en leerlingen uit het basisonderwijs met (een risico op) een taal-, ontwikkelings- en/of onderwijsachterstand.

VVE: Voor- en vroegschools aanbod.

Startpositie: de mate waarin kinderen al vaardig zijn of zich ontwikkeld hebben op het gebied van: taalontwikkeling, beginnende rekenvaardigheid, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling op het moment dat een kind start bij de voor- en vroegschool.

Inleiding:

De gemeente heeft de opdracht om door de inzet van de rijksmiddelen onderwijskansenbeleid de peuters en leerlingen uit het basisonderwijs met (een risico op) een taal-, ontwikkelings- en/of onderwijsachterstand beter voor te bereiden op de basisschool en ze te helpen zich optimaal te ontwikkelen. Zodat integratie wordt bevorderd en de kansen op een succesvolle schoolloopbaan worden vergroot. De startpositie is voor ieder kind verschillend. De achterstand die doelgroepkinderen hebben (de startpositie) op leeftijdsgenoten is substantieel. Uit studies blijkt dat het wegwerken van de achterstand helaas niet altijd mogelijk is. Het is reëler eraan te werken, dat de achterstand niet groter wordt. Maassluis beschikt over vele enthousiaste, professionele beroepskrachten en vrijwilligers, die zich dagelijks inzetten om een kansrijke onderwijscarrière voor álle Maassluise kinderen mogelijk te maken. Evaluatie en monitorgegevens geven inzicht bij het verbeteren van de resultaten. De activiteiten op het gebied van het vergroten van de onderwijskansen en talentontwikkeling zijn belangrijke bouwstenen van dit onderwijskansenbeleid.

Doel 1: Gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht hun startpositie.

Het doel is om gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht hun startpositie te bevorderen. Naast de inspanningen die opvang en onderwijs verrichten, faciliteert de gemeente initiatieven die bijdragen aan het verbeteren van de startpositie van elk kind. Maassluis vindt het belangrijk dat kinderen kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Dit gaat naast taal en rekenen ook om digitale vaardigheden, sociale omgangsvormen, samen spelen met vriendjes en vriendinnetjes of meedoen aan sport en cultuur. Kortom: Het beste uit jezelf halen.

 

Acties:

 

  • Samenhang in aanbod.

Naast het reguliere aanbod voor iedereen, zijn er speciale activiteiten voor kinderen die een duwtje in de rug goed kunnen gebruiken. Voorbeelden: huiswerkbegeleiding, de workshop “Koele bikkels” en de training “Kies”. Voor het aanbod is dit het uitgangspunt: ‘Wat gewoon kan, doen we gewoon en wat anders moet, doen we zo gewoon mogelijk’. Groepsactiviteiten hebben de voorkeur boven de individuele trajecten of worden gecombineerd. In 2021 wordt het cursusaanbod gecoördineerd vanuit een centraal punt, waarbij de aanbieders van activiteiten nauw met elkaar optrekken. Het gecoördineerd bij elkaar brengen van vraag en aanbod draagt bij aan beter aansluiten bij de vraag. De tevredenheid over het aanbod wordt iedere twee jaar uitgevraagd door middel van een enquête.

 

  • Aansluiting Onderwijs en arbeidsmarkt.

Vanaf de basisschool wordt de aansluiting met de arbeidsmarkt gestimuleerd. Dit gebeurt onder meer met de weekendschool (“Petje Af”) en werkbezoeken bij bedrijven. Er zijn kinderen die liever met hun handen werken en meer talent hebben om praktisch aan de slag te gaan. Voor hen komen er meer praktische activiteiten of projecten op het gebied van duurzaamheid en zorg. In samenwerking met partners en bedrijven wordt in 2021 een markt georganiseerd voor Vmbo-leerlingen.

 

  • Bereik vergroten.

Wij stimuleren dat alle ouders gebruik maken van de peuteropvang en kiezen voor een school in Maassluis. De spreiding van het aanbod voor- en vroegscholen en de doorontwikkeling van de Integrale Kindcentra draagt hier aan . Via de website ‘www.scholenopdekaart.nl’, houden we bij wat de woonplaats is van leerlingen en waar ze naar school gaan. Voorlichting en communicatie over het aanbod aan ouders gebeurt samen met opvang en onderwijs. Verder komt er meer aandacht voor ouderbetrokkenheid zie doel nummer 4:

“het door ontwikkelen van de ouderparticipatie ook voor het voortgezet onderwijs”

 

  • Thuisnabij onderwijs.

De visie is dat zo veel mogelijk kinderen dichtbij huis naar school kunnen gaan. De ondersteuning die kinderen nodig hebben voor hun aandoening of beperking wordt zo veel mogelijk bij hen gebracht door de inzet van onderwijs-zorgarrangementen. Vanaf schooljaar 2020/2021 werkt Maassluis met één ondersteuningsteam. De directeuren zetten zich gezamenlijk in om er met elkaar voor te zorgen dat er voor elk kind een passend aanbod is wat aansluit bij zijn of haar onderwijs- én hulpvraag. De gemeente biedt faciliteiten, door naast individuele behandelplannen, ook te gaan werken met groepsarrangementen. Onderwijs- en zorgarrangementen vanuit Passend Onderwijs en de Jeugdwet. Voor ouders is begeleiding beschikbaar en komen er ook bijeenkomsten. Er komen kortere lijnen tussen de voorliggende voorzieningen, het ondersteuningsteam en het wijkteam. In de MVS-onderwijsmonitor van het kenniscentrum (https://mvs.incijfers.nl/home) worden de schooladviezen gevolgd. Daarnaast wordt het aantal afstromers en zittenblijvers in het voortgezet onderwijs bijgehouden.

 

  • Onderwijsprijs.

De onderwijsprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen die (vrijwillig) werkzaam zijn binnen opvang en onderwijs en een bijdrage leveren aan het stimuleren van gelijke kansen/ talentontwikkeling, direct of indirect:

  • -

    door een verbinding te leggen tussen de school en maatschappij/ samenleving

  • -

    door qua niveau, ontwikkeling en originaliteit uit te blinken ten opzichte van anderen

  • -

    door belangeloos zijn of haar talent aan te wenden voor school en/of maatschappij.

Motivering wordt aangegeven door degenen die iemand voordragen en de medeondertekenaars.

Er zijn diverse categorieën: leerling PO, leerling VO, personeel onderwijs en opvang en overige betrokkenen. De prijsuitreiking vindt plaats in het voorjaar van 2021.

Doel 2: Het ontwikkelen van talenten bij kinderen en jongeren staat centraal.

Het is voor alle kinderen een hele uitdaging om in jezelf te blijven geloven, om dromen waar te maken en je talenten te benutten. Het is de opdracht aan ouders, het onderwijsveld en de samenleving om het vertrouwen van het kind in zijn of haar eigen kunnen vast te houden en waar te maken. Een kind, dat in zichzelf gelooft en het treft met een omgeving, die er ook in gelooft, maakt, dat kinderen écht tot bloei kunnen komen. Latente talenten ontdekken én talenten ontwikkelen, daar draait het om bij gelijke kansen voor iedereen. Door de ondersteuning van ouders, familie en vrienden en de begeleiding vanuit kinderopvang, onderwijs, maatschappelijke partners, zoals de bibliotheek en het Centrum Jeugd en Gezin en ondernemers, kunnen jeugdigen hun talenten ontdekken. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van de vaardigheden van de Maasluizer jeugd en actieve deelname aan het maatschappelijke leven. De gemeente draagt bij aan de talentontwikkeling van kinderen en jongeren door:

 

Acties:

 

  • Diverse menu’s beschikbaar te stellen voor scholen in Maassluis.

De menu’s sport en cultuur en het aanbod van het Duurzaamheidscentrum worden in 2020 geëvalueerd en doorontwikkeld, zodat deze blijven aansluiten bij het curriculum van het basisonderwijs en wensen van basisscholen. Dit zal blijken uit evaluaties en tevredenheidsonderzoeken. Het is belangrijk dat de inhoud van de menu’s (de komende jaren) blijft aansluiten op de toekomst en dus bij ontwikkelingen in de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs zelf. Via dit dashboard: https://gezondheidinkaart.nl/, wordt informatie gegeven over de jeugd.

  • -

    Sportmenu: De combinatiefunctionaris sport (buurtsportcoach) verzorgt op bijna alle scholen in Maassluis de gymles. Doel is dat ieder kind in Maassluis in 2023 twee uur gymles per week krijgt. Met de gymles kan de buurtsportcoach talenten van kinderen ontdekken/ontwikkelen en hierop inspelen met de pauzesport, het naschools aanbod en de wijkactiviteiten, die ook door de buurtsportcoaches worden georganiseerd en uitgevoerd. Ook kan de buurtsportcoach de kinderen wijzen op de schoolsporttoernooien, het clinic-aanbod van Kies voor Sport Maassluis, zodat de kinderen hun talenten verder kunnen ontdekken via verschillende sporten/ verenigingen.

  • -

    Cultuurmenu: De combinatiefunctionarissen muziek, theater en media zijn actief binnen het basisonderwijs. Voorts krijgen alle basisschoolleerlingen per schooljaar gedurende hun hele basisschoolperiode twee kunst-educatieve activiteiten aangeboden. Aan het einde van hun basisschoolperiode hebben alle kinderen met de verschillende kunstdisciplines kennisgemaakt.

  • -

    Duurzaamheidscentrum: Het Duurzaamheidscentrum verzorgt lessen voor de basisschool. Het zijn lessen met natuur- en milieuthema’s die op het centrum, op school of op locatie gegeven worden. Het Duurzaamheidscentrum (DCM) leent ook leskisten en andere materialen uit.

 

  • Huiswerkbegeleiding.

Met huiswerkbegeleiding worden kinderen gestimuleerd en geholpen om hun eigen talent te herkennen. In 2020 is gestart met een (pilot) huiswerkbegeleiding. Kwetsbare kinderen uit groep 7 van de basisschool krijgen op indicatie gratis huiswerkbegeleiding. In het licht van Corona zullen de uitkomsten van de evaluatie eerder worden opgepakt, zodat er sneller kan worden doorontwikkeld, eind 2020/ begin 2021, in samenwerking met het onderwijs en ouders. Onder de gebruikers wordt een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders en scholen geven nu al de wens aan, om uit te breiden voor groep 6 en 8 en dat de huiswerkbegeleiding op meer locaties wordt aangeboden.

Doel is vanaf 2021 dat kinderen zonder indicatie tegen een maatschappelijk tarief ook van deze begeleiding gebruik maken.

 

  • Kennismaken met de lokale democratie.

Alle scholen uit Maassluis kunnen met een groep leerlingen uit groep 6, 7 of 8, naar het stadhuis komen voor een rondleiding en het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de burgemeester of wethouder. De gemeente Maassluis ziet in zo’n bezoek een uitstekende kans om de leerlingen meer te vertellen over de werking van de lokale politiek. Streven is dat ieder kind een keer heeft deelgenomen aan dit programma op het stadhuis. Tevens zal er een tevredenheidsonderzoek worden uitgevoerd, doel is hierbij dat zowel de scholen, alsook de leerlingen tevreden zijn met het aanbod met betrekking tot actief burgerschap.

 

  • Basisvaardigheden.

Om ongelijkheid te voorkomen en om ervoor te zorgen dat mensen blijven participeren in de samenleving, is het van essentieel belang dat iedereen zich blijft ontwikkelen. Het gaat bij basisvaardigheden om de taal, rekenen, schrijven, digitaal, financieel, gezondheid, sociaal en juridische- vaardigheden. Alle acties in deze uitvoeringsnota tezamen geven invulling aan de ontwikkeling van basisvaardigheden van kinderen en jongeren in Maassluis. Vanuit de huiswerkbegeleiding krijgen kinderen de gelegenheid om workshops basisvaardigheden te volgen in de bibliotheek, middels evaluaties en tevredenheidsonderzoeken wordt gemeten of dit stijging van de basisvaardigheden bevordert.

Doel 3: Voorkomen dat de achterstand die doelgroep kinderen hebben op hun leeftijdsgenoten groter wordt.

Doelgroepkinderen lopen risico op verdere achterstand en uitval in het onderwijs en later op de arbeidsmarkt. Voor hen is er in Maassluis een voor- en vroegschools aanbod (VVE): op de kinderopvang, school en thuis. De gemeente Maassluis heeft met de kinderopvang en schoolbesturen die VVE bieden de volgende doelen afgesproken:

 

  • -

    Bij minstens 80% van de peuters die met een taalachterstand instromen op de voorschool, is deze achterstand op taal bij uitstroom, uit de voorschool, afgenomen.

  • -

    Bij minstens 80% van de kleuters die met een taalachterstand instromen in groep 1, is deze achterstand op taal eind groep 2 afgenomen.

De gemeente Maassluit zal de kwaliteit van het aanbod versterken en het bereik vergroten. Ook wordt het aantal uren voorschoolse educatie uitgebreid.

 

Acties:

 

  • Uitbreiding van 12 naar 16 uur peuteropvang in 2020.

Volgens de regels van het Rijk wordt het voorschoolse aanbod aan kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar met een VVE-indicatie, uitgebreid naar gemiddeld 16 uur per week. In Maassluis gaat de uitbreiding op 1 augustus 2020 in. Voor kinderen zonder VVE-indicatie wordt de voorschoolse educatie uitgebreid naar gemiddeld 8 uur per week.

In de peuteropvang en in groep 1 en 2 op school ontwikkelen kinderen zich spelenderwijs volgens de erkende methoden van de voor- en vroegschoolse educatie. De gemeente is verantwoordelijk voor de voorschoolse educatie. De scholen zijn verantwoordelijk voor de vroegschoolse educatie. Kinderen met een risico op een taal- of ontwikkelingsachterstand ontvangen van het Centrum voor Jeugd en Gezin een indicatie voor VVE. Daarmee ontvangen kinderen per week 12 uur voorschoolse educatie op de peuteropvang. Voor kinderen zonder VVE-indicatie is 6 uur per week voorschoolse educatie beschikbaar.

 

  • Door, bij en -nascholing voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

In de VVE werken gecertificeerde pedagogisch medewerkers en leerkrachten met erkende methoden aan de ontwikkeling van kinderen. De gemeente stimuleert dat de kennis van deze methoden voor de pedagogisch medewerkers in VVE-methoden actueel blijft. Dit gebeurt in de vorm van netwerkbijeenkomsten en workshops.

 

  • Indicatiestelling, toeleiding peuterconsulenten en meten bereik peuteropvang.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin indiceert kinderen op een verwachte taal- of ontwikkelingsachterstand. Zij zien kinderen al vanaf hun geboorte en signaleren vroegtijdig. De kinderen met een verwachte achterstand ontvangen een indicatie voor Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE). Zij vormen de doelgroep VVE. Het komt voor dat ouders niet weten hoe ze hun kind kunnen inschrijven op peuteropvang, bijvoorbeeld omdat ze de taal onvoldoende spreken. Daarom zijn er peuterconsulenten actief om ouders te motiveren en te helpen bij het inschrijven op peuteropvang. De peuterconsulenten gaan ook na of een kind de peuteropvang bezoekt. In 2019 bezocht 72% van de kinderen met een VVE-indicatie peuteropvang met een voorschools aanbod. Van de ouders die in 2019 werden benaderd door peuterconsulenten werkte 98% mee. Van hen plaatste 99% hun kind op een voorschool. In 2020 wordt opnieuw bekeken bij welke gezinnen toeleiding nodig is, zodat meer ouders gemotiveerd en geholpen worden hun kind in te schrijven op een voorschool. De gemeente Maassluis streeft naar een bereik van 90% in 2021.

 

  • Onderzoek kwaliteit VVE en het aanbod van gastouders.

Ons doel is om kinderen met een risico op taal- en ontwikkelingsachterstand toe te leiden naar peuteropvang met voorschoolse educatie. Ouders van kinderen met een VVE-indicatie zijn echter niet verplicht hun kind op peuteropvang te plaatsen. Een deel van hen maakt gebruik van gastouders, bijvoorbeeld omdat ze onregelmatige werktijden hebben. Om ook bij deze kinderen de onderwijskansen te vergroten, wordt in 2020 en 2021 onderzocht of gastouders geschoold kunnen worden in de VVE.

 

  • De Diamant.

De Diamant is de taal-(basis)school van Maassluis. De schoolbesturen van Maassluis hebben het onderwijs voor kinderen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn ondergebracht in deze centrale opvang. De schoolbesturen van Maassluis werken samen met het samenwerkingsverband op welke wijze het onderwijs op de Diamant het best kan worden vormgegeven. Doorontwikkeling staat hierbij centraal. Een deel van de leerlingen zijn kinderen van vluchtelingen en kampen soms met een trauma. Deze leerlingen krijgen hiervoor vanuit de gemeente speltherapie aangeboden. De Diamant werkt samen met alle basisscholen in de doorgaande lijn om er met elkaar voor te zorgen dat de taalachterstand en/of algehele onderwijsachterstand vermindert. Dit zal elke twee jaar worden geëvalueerd. Doel in 2020 is dat de gemeente en alle schoolbesturen van het basisonderwijs in Maassluis een nieuw convenant tekenen, waarin de afspraken staan over de samenwerking, de visie en de financiering.

Doel 4: Ouders en kinderen actief betrokken in, en om de school en wijk.

Ouders zijn betrokken bij de school(loopbaan) van hun kind. Van nature ondersteunen ze hen bij hun ontwikkeling en groeien ze met hun kinderen mee vanaf de peuteropvang tot aan het voortgezet onderwijs. Vanuit deze betrokkenheid worden ouders gestimuleerd om zich in te (blijven) zetten. Het doel van de programma’s rond ouderbetrokkenheid is dat ouders, samen met het onderwijs en hun omgeving, kinderen ondersteunen om hun talent te ontwikkelen. De gemeente Maassluis volgt het effect van de programma’s rond ouderbetrokkenheid. Deelnemers aan thuisprogramma’s en groepsgerichte programma’s worden door de begeleiders gevraagd naar hun ervaringen. Bij de programma’s op school worden ook de pedagogisch medewerkers en leerkrachten gevraagd om een terugkoppeling. Ook is in de VVE-monitor opgenomen hoe kinderopvang en onderwijs die VVE bieden de ouderbetrokkenheid bevorderen.

 

Acties:

 

  • Programma Ouderparticipatie VVE en primair onderwijs.

    • -

      Opvoeden: de voorwaardenscheppende rol van ouders, ouders creëren een ondersteunende thuisomgeving voor hun kind. Via aanpak OKE (ouders krijgen educatie), planning 2020.

    • -

      Vrijwilligers: het verrichten van vrijwilligerswerk door ouders in en om de school. In 2021 komt er samen met het Steunpunt vrijwilligers een pool van vrijwilligers (oproepcentrale) mede ten behoeve van het sport/cultuurmenu en het duurzaamheidscentrum.

  • Programma Voortgezet onderwijs.

    • -

      School, ouders en wijk: Samen opvoeden: Ouders krijgen informatie over bijvoorbeeld gezondheid, cultuur, recreatie, maar ook over bijvoorbeeld naschoolse programma’s. Via aanpak OKE (ouders krijgen educatie), planning 2020.

    • -

      Thuis leren: Ouders krijgen handvatten voor het helpen van hun kind thuis bij het huiswerk en andere curriculum-gerelateerde activiteiten, zoals besluiten nemen en planning. In 2021 onderdeel van de huiswerkbegeleiding VO.

  • Programma van het onderwijs.

    • -

      Communicatie: effectieve communicatie school-ouder en ouder-school over schoolprogramma’s en de voortgang van het kind.

    • -

      Ouderparticipatie: formele ouderparticipatie, zoals in de MR.

  • Gerichte en tijdelijke uitbreiding thuisprogramma’s.

Voor kinderen met een risico op een taal- of ontwikkelingsachterstand zijn thuisprogramma’s beschikbaar. Consulenten leren ouders aan de hand van concrete spelactiviteiten hoe ze de ontwikkeling van hun kind stimuleren. Door de grote vraag naar de thuisprogramma’s is er een wachtlijst ontstaan. Vanaf 2020 wordt het aanbod aan thuisprogramma’s uitgebreid, zodat meer gezinnen worden ondersteund.

 

  • Opvoedondersteuning.

Onder begeleiding van professionals werken ouders in groepen aan thema’s rond opvoeding bij jonge kinderen tot pubers. Deze opvoedondersteuning is gericht op niet-westerse migrantouders, vluchtelingen en ouders voor wie meedoen niet zo vanzelfsprekend is. Het zijn ouders die een sociaal netwerk missen en weinig kennis en ervaring hebben met opvoeden in de Nederlandse context. Dit programma met ook aandacht voor basisvaardigheden, ondersteunt ouders bij het opvoeden van hun kind, en draagt bij aan de zelfredzaamheid en contacten van gezinnen onderling.

 

  • Programma’s voor ouderbetrokkenheid op de peuteropvang en in het onderwijs.

Door pedagogen worden ouderbijeenkomsten op peuteropvang en basisscholen georganiseerd, met als doel ouders te betrekken bij het leerproces van hun kind. Ook ontwikkelen zij jaarlijks lesmateriaal waarmee ouders met hun kinderen thuis kunnen oefenen, afgestemd op het aanbod van de (voor)school. Op de Diamant kunnen ouders een cursus opvoeding in combinatie met taalles volgen.

 

  • School, ouders en wijk: samen opvoeden.

In 2019 gaf 80% van peuteropvang met voorschoolse educatie aan ouderactiviteiten te bieden, tegenover 63% van de basisscholen met een vroegschools aanbod. Om te voorkomen dat doelgroepkinderen verder achterlopen, is het betrekken van ouders van bij de VVE onmisbaar. Het doel is dat in 2021, 100% van de peuteropvang ouderactiviteiten biedt, en dat in overleg met het onderwijs het aandeel basisscholen met ouderactiviteiten wordt uitgebreid. Het uitgangspunt is een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders, school en wijk rondom de opvoeding van kinderen.

Scholen, ouders en kinderen werken samen met wijkbewoners en voorliggende voorzieningen. Het schoolgebouw als kloppend hart van de wijk met ontmoeting en ontplooiing van talenten.

Doel 5: Uitval wordt beperkt of voorkomen en meer aansluiting op alle overstapmomenten

Voor actieve deelname aan de maatschappij en de arbeidsmarkt hebben jongeren bij het verlaten van het onderwijs een startkwalificatie nodig. De gemeente zet zich in, zodat zoveel mogelijk jongeren het onderwijs verlaten met een startkwalificatie. Gedurende de hele schoolcarrière (vanaf de peuteropvang) is ondersteuning mogelijk en is er blijvend aandacht voor talentontwikkeling en het voorkomen/verminderen van achterstand of uitval. Via onderwijsincijfers.nl wordt het % voortijdig schoolverlaters bijgehouden.

 

Acties:

 

  • Bevorderen van een sluitende aanpak en warme overdracht.

Aansluiting op alle overstapmomenten tussen opvang en scholen is belangrijk voor een goede ontwikkeling van kinderen. Een instrument om (onder andere) afspraken te maken over de overstapmomenten is door het uitvoeren van de Lokaal Educatieve Agenda: De LEA is een landelijk richtinggevend instrument voor plaatselijk onderwijs en jeugdbeleid. De gemeente voert hierbij de regie. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de besturen voor onderwijs en kinderopvang (kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang). Onder regie van de gemeente wordt tenminste tweemaal per jaar lokaal overleg gevoerd met de onderwijsbesturen en met de houders van de kinderopvang. Opvang en onderwijs investeren de komende jaren in een gezamenlijk kind volgsysteem, zodat meer instellingen de onderwijsmonitor kunnen invullen met gegevens die geschikt zijn om in te vullen.

Vanwege de warme overdracht houdt voorschool bij waar de 4-jarige kinderen naar toe gaan en hoeveel kinderen er overstappen. De vroegscholen houden bij of kinderen starten op 4 of op 5-jarige leeftijd. Vanwege de doorgaande lijn is het belangrijk dat er geen hiaat zit.

Via “Leerrecht”1 worden de cijfers bijgehouden.

 

  • Bereik en verzuim aanpak.

In 2019 zijn de leerplichtambtenaren van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam ondergebracht in één regio bureau met de naam: “Leerrecht”. Door deze bundeling is er meer lokale en regionale afstemming mogelijk over thuiszitters. Er is meer zicht op het aantal thuiszitters, waarom ze thuis zijn en er is een gecoördineerd verzuim aanpak, wat resulteert in een afname van het aantal thuiszitters. Thuiszitten heeft te maken met geoorloofd schoolverzuim (o.a. ziekte) en ongeoorloofd schoolverzuim (spijbelen). Vaak is verzuim een signaal dat er meer aan de hand is. Vandaar het streven naar een sluitende verzuim aanpak en samenwerking met onderwijs, samenwerkingsverbanden, Leerrecht en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bij Leerrecht zijn naast de wettelijke taken leerplicht ook de taken voortijdige schoolverlaten ondergebracht door middel van de inzet van het Regionale Meld- en coördinatiepunt (RMC). De RMC-coördinatie is gericht op de kwalificatieplicht om ervoor te zorgen dat alle leerlingen met een diploma van school komen. Bereik en verzuim wordt vermeld in het jaarverslag van Leerrecht. Verzuimcijfers zijn te vinden op: www.waarstaatjegemeente.nl. Het percentage jongeren in Maassluis dat het onderwijs verlaat zonder startkwalificatie, is te vinden op: www.onderwijsincijfers.nl.

Doel 6: Voorkomen dat er hulp nodig is door vroeg-herkenning en tijdig/tijdelijk passende ondersteuning in te zetten.

De zorgstructuur op de scholen is een samenwerking tussen opvang, onderwijs, samenwerkingsverbanden, gezinsspecialisten en de jeugdverpleegkundigen.

Dit team moet voorkomen dat er (specialistische) hulp nodig is door vroeg-herkenning en tijdig/tijdelijk passende ondersteuning in te zetten. De inspanning is gericht op het verbeteren van de aansluiting tussen Passend Onderwijs en de Jeugdwet én versterken eigen kracht van ouders en kinderen en de inzet van hun eigen netwerk.

 

Acties:

 

  • Preventie inzet en vroeg-herkenning.

Door tijdig te signaleren en daarbij op de juiste manier te handelen, kan voorkomen worden dat problemen ontstaan of verergeren. De zorgstructuur is op elke school aanwezig en de gemeente faciliteert door de inzet van jeugdverpleegkundigen en de gezinsspecialisten. Met voorliggende voorzieningen en arrangementen jeugdhulp faciliteert de gemeente alle scholen zodat zij in staat zijn om de juiste hulp in te zetten voor leerlingen. Er wordt ieder jaar door professionals data geanalyseerd en informatie gedeeld, waardoor er wordt ingespeeld op de trends en signalen waar leerlingen en ouders tegen aan lopen. Doel is om de komende jaren, aan het begin van elk schooljaar op iedere school en/of wijk een plan op te stellen voor de collectieve aanpak en de individuele begeleiding van zorgleerlingen. Iedere twee jaar wordt de aanpak geëvalueerd. Basissamenlevingsvoorzieningen zijn er altijd voor iedereen. Afhankelijk van de vraag worden per gebied gerichte preventieactiviteiten ingezet. Thema’s zijn onder andere taal, armoede, basisvaardigheden en eenzaamheid.

Over het gebruik van het ‘Samenwerkings Instrument Sluitende Aanpak’, (SISA) krijgt het onderwijs regelmatig informatie. Nu doen vooral de zorgprofessionals de SISA melding en nog niet zo zeer het onderwijs zelf.

 

  • Aansluiting Jeugdwet en passend Onderwijs.

Bij passend onderwijs hoort een aanbod om maat voor alle kinderen, zowel vanuit het onderwijs (samenwerkingsverband) als ook vanuit de jeugdhulp. De inspanningen richten zich op alle kinderen, zodat zij zo gewoon als mogelijk mee kunnen doen, naar school kunnen gaan en er passend ondersteuning is thuis en op school. Er is ingezet op het beter laten aansluiten tussen hetgeen wat vanuit de wet Passend onderwijs en wat vanuit de Jeugdwet aan begeleiding kan worden aangeboden, zoals onderwijs - zorgarrangementen. Doel hierbij is dat kinderen beter in staat zijn om goed te functioneren en tot leren komen. De aansluiting tussen Passend onderwijs en de Jeugdwet blijft een punt van aandacht. De doorgaande hulp is gericht op een passend vangnet voor leerlingen en hun ouders. Om dit te realiseren wordt de opzet van de ondersteuningsstructuur verbeterd en omgezet naar 1 team per gebied. Verder krijgt dit team meer bevoegdheden en toegang tot voorliggende voorzieningen.

 

  • Tegengaan pesten en uitsluiten.

Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe. Naast het reguliere antipestprogramma op school komen er meer weerbaarheidstrainingen. Er is ook aandacht voor intercultureel werken en meer aandacht voor andere opvoedstijlen. Gegevens van de metingen m.b.t. pesten en weerbaarheid in Maassluis zijn te vinden op: www.gezondheidinkaart.nl. Het onderwijs krijgt regelmatig informatie over het Jeugdfonds sport en cultuur en het intermediair-schap wordt gestimuleerd. https://jeugdfondssportencultuur.nl/mijn-fonds/

 

  • Onderwijs Zorg Arrangementen.

De aanpak Ernstige enkelvoudige dyslexie is een voorbeeld van een arrangement wat tot stand is gebracht vanuit de samenwerking tussen passend onderwijs en de Jeugdwet. Voor IQ-onderzoek, autisme, ADHD en hoogbegaafdheid worden ook dergelijke arrangementen ontwikkeld met als doel een basisaanpak voor iedereen, die tegelijk op maat aan te passen is naar de persoonlijke situatie van een leerling.

 

  • Verbeteren aansluiting tussen wijkteam VraagRaak, scholen en kinderopvang.

Verbeteren aansluiting tussen de professionals van het ondersteuningsteam en VraagRaak met als doel kennisuitwisseling, verbeteren kwaliteit dienstverlening en meer preventieve inzet. Er komen netwerkbijeenkomsten en workshops psycho-educatie.


1

Leerrecht is het MVS bureau voor Leerplicht