Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Roermond

Damoclesbeleid 2012 Coffeeshops

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRoermond
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDamoclesbeleid 2012 Coffeeshops
CiteertitelDamoclesbeleid 2012 Coffeeshops
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de ''Beleidsregels voor het toepassen van bestuursrechtelijke sancties ten aanzien van drugs en hennepteelt” zoals vastgesteld op 8 februari 2011.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-03-2012nieuwe regeling

19-03-2012

De Trompetter, 27-03-2012

Tekst van de regeling

Intitulé

Damoclesbeleid 2012 Coffeeshops

De burgemeester van Roermond:

 

Overwegende:

 

dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de burgemeester de bevoegdheid geeft om bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is;

 

dat bij besluit van 8 februari 2011 (inwerking getreden op 9 februari 2011) beleidsregels zijn vastgesteld voor het toepassen van bestuursrechtelijke sancties ten aanzien van drugs en hennepteelt;

 

dat voor de toepassing van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b van de Opiumwet ten aanzien van de gedoogcriteria voor coffeeshops aansluiting wordt gezocht bij het gestelde in de Aanwijzing Opiumwet;

 

dat er met de wijziging van de Aanwijzing Opiumwet per 1 januari 2012 sprake is van een substantiële wijziging in het landelijke gedoogbeleid, hetgeen aanleiding vormt voor een aanpassing van de beleidsregels;

 

dat de navolgende criteria gelden bij de beoordeling van de vraag of tegen een coffeeshop wordt opgetreden:

  • -

    A: geen affichering: dit betekent geen enkele vorm van reclame anders dan een summiere aanduiding op de betreffende lokaliteit;

  • -

    H: geen harddrugs: dit betekent dat geen harddrugs voorhanden mogen zijn en/of verkocht worden;

  • -

    O: geen overlast: onder overlast kan worden verstaan parkeeroverlast rond de coffeeshops, geluidshinder, vervuiling en/of voor of nabij de coffeeshops rondhangende klanten;

  • -

    J: geen verkoop aan jeugdigen en geen toegang voor jeugdigen tot een coffeeshop: gelet op de toename van het cannabisgebruik onder jongeren is gekozen voor een strikte handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar;

  • -

    G: geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie: dat wil zeggen hoeveelheden groter dan geschikt voor eigen gebruikt (= 5 gram).

  • -

    B: een besloten club: dit houdt in dat uitsluitend toegang kan worden verleend en verkocht mag worden aan leden van de coffeeshop, waarbij bepaald is dat de coffeeshop in één kalenderjaar maximaal tweeduizend lidmaatschappen mag uitgeven en dit documenteert in de vorm van een controleerbare ledenlijst. Een coffeeshop heeft maximaal 2000 leden. Het lidmaatschap is beperkt tot één coffeeshop;

  • -

    I: geen lidmaatschap voor de coffeeshop voor anderen dat ingezetenen van Nederland van achttien jaar of ouder.

dat voor de motivering van deze beleidswijziging verwezen zij naar de toelichting bij de Aanwijzing Opiumwet en de daarin genoemde brieven van de Minister van Veiligheid en Justitie (kamerstukken 24 077 nrs. 259 en 267);

 

 

gelet op artikel 13b van de Opiumwet:

 

Besluit:

 

onder intrekking van de “Beleidsregels voor het toepassen van bestuursrechtelijke sancties ten aanzien van drugs en hennepteelt” zoals vastgesteld op 8 februari 2011

 

vast te stellen als “Damoclesbeleid 2012 Coffeeshops”:

  • 1.

    Er zal bestuursrechtelijk handhavend worden opgetreden indien een coffeeshop zich niet houdt aan de landelijk door het Openbaar Ministerie vastgestelde BI-AHOJG-criteria, zoals hierna aangegeven.

  • 2.

    In beginsel wordt als beleidsuitgangspunt gekozen voor het toepassen van bestuursdwang in de vorm van het opleggen van een last onder bestuursdwang in de vorm van een sluiting van de inrichting.

  • 3.

    In tegenstelling tot het hiervoor bepaalde wordt bij de tweede overtreding van het Affichering- en Overlastcriterium opgetreden door het opleggen van een last onder dwangsom.

  • 4.

    Bij de toepassing van bestuursdwang in de vorm van het opleggen van een last tot sluiting wordt een periode van 3 uur aangehouden als begunstigingstermijn waarbinnen betrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last.

  • 5.

    Een aantal begrippen wordt als volgt gedefinieerd:

    • Harddrugs: alle middelen die vermeld worden op lijst I bij de Opiumwet.

    • Ingezetene: een persoon die zijn woonadres heeft in een gemeente van Nederland.

    • Lidmaatschap: het is toegestaan een lidmaatschap aan te gaan met meerdere coffeeshops, echter ieder lidmaatschap ziet slechts op één coffeeshop.

    • Transactie: alle koop en verkoop in één coffeeshop op eenzelfde dag met betrekking tot eenzelfde koper

  • 6.
    • a.

      Indien sprake is van het overtreden van het Besloten club criterium (B) wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor zes maanden.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor twaalf maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

    • e.

      In het kader van een overgangsperiode zal tot 1 januari 2013 bij een eerste overtreding worden volstaan met een waarschuwing, en volgt na een tweede overtreding een sluiting voor drie maanden. Deze sluiting zal vervolgens in 2013 meetellen als zijnde een reeds gepleegde eerste overtreding.

    • f.

      Met ingang van 1 januari 2013 mag per coffeeshop het aantal lidmaatschappen per kalenderjaar niet meer bedragen dan 2000. De ledenlijst is controleerbaar en bevat de naam van een lid, evenals de aanvangsdatum en vervaldatum van het lidmaatschap. Een aangegaan lidmaatschap duurt minimaal één jaar, waarbinnen geen tussentijdse opzegging mogelijk is.

    • g.

      Er is te allen tijde een fysiek exemplaar van de actuele ledenlijst, genummerd en gerangschikt op alfabetische volgorde, aanwezig in de coffeeshop. De coffeeshophouder is verplicht de ledenlijst ter controle te laten inzien door de controlerende instantie.

    • h.

      Indien het lidmaatschap niet is aangegaan conform het hierboven vermelde wordt dat niet beschouwd als lidmaatschap en is er sprake van een overtreding van het B-criterium.

    • i.

      Er wordt niet handhavend opgetreden indien een niet-lid zich enkel (nog vóór controle) bevindt in de “neutrale zone” van de coffeeshop, zoals aangeduid op de bij de vergunning behorende tekening.

  • 7.
    • a.

      Indien sprake is van lidmaatschap van anderen dan Ingezetenen van Nederland (I) wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor zes maanden.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor twaalf maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

    • e.

      In het kader van een overgangsperiode zal tot 1 januari 2013 bij een eerste overtreding worden volstaan met een waarschuwing, en volgt na een tweede overtreding een sluiting voor drie maanden. Deze sluiting zal vervolgens in 2013 meetellen als zijnde een reeds gepleegde eerste overtreding.

    • f.

      Het ingezetenschap wordt aangetoond middels een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie van de woonplaats, dat bij het aangaan van het lidmaatschap niet ouder is dan 4 weken. In de ledenadministratie dient derhalve per lidmaatschap een uittreksel te zijn bijgevoegd uit de Gemeentelijke Basisadministratie van de woonplaats van het betreffende lid, welk uittreksel gedateerd is maximaal 4 weken vóór de aanvangsdatum van het lidmaatschap. Op dit uittreksel dienen zichtbaar te zijn de naam en woonplaats van het lid.

    • g.

      Bij een lidmaatschap dat is aangegaan voor een periode langer dan één jaar is de coffeeshophouder verplicht de dag na het aflopen van (telkens) een jaar lidmaatschap een nieuw uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie te verlangen van het lid, met als afgiftedatum maximaal 4 weken vóór het overleggen daarvan aan de coffeeshophouder. Op dit uittreksel dienen zichtbaar te zijn de naam en woonplaats van het lid.

    • h.

      Er wordt niet handhavend opgetreden indien een niet-ingezetene zich enkel (nog vóór controle) bevindt in de “neutrale zone” van de coffeeshop, zoals aangeduid op de bij de vergunning behorende tekening.

  • 8.
    • a.

      Indien er sprake is van Affichering (A) wordt bij de eerste overtreding een waarschuwing gegeven.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd wordt een last onder dwangsom opgelegd.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

  • 9.
    • a.

      Indien er sprake is van Harddrugs (H) wordt bij de eerste overtreding de inrichting gesloten voor twaalf maanden.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor vierentwintig maanden.

    • c.

      Indien na de 2e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

  • 10.
    • a.

      Indien er sprake is van Overlast (O) wordt bij de eerste overtreding een waarschuwing gegeven.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder dwangsom opgelegd.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

  • 11.
    • a.

      Indien sprake is van toelating van c.q. verkoop aan een Jeugdige (J) wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor zes maanden.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor twaalf maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

    • e.

      Er wordt niet handhavend opgetreden indien een jeugdige zich enkel (nog vóór controle) bevindt in de “neutrale zone” van de coffeeshop, zoals aangeduid op de bij de vergunning behorende tekening.

  • 12.
    • a.

      Indien sprake is van verkoop van Grote hoeveelheden (meer dan 5 gram per transactie) (G) wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor zes maanden.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor twaalf maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

    • e.

      Als grote hoeveelheid wordt aangemerkt een hoeveelheid die groter is dan geschikt voor eigen gebruik (= 5 gram).

  • 13.
    • a.

      Indien er in de inrichting een te grote handelsvoorraad wordt aangetroffen wordt de inrichting gesloten voor drie maanden.

    • b.

      Indien binnen 3 jaar hierna een 2e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor zes maanden.

    • c.

      Indien binnen 3 jaar na de 2e overtreding een 3e overtreding wordt geconstateerd, wordt de inrichting gesloten voor twaalf maanden.

    • d.

      Indien na de 3e overtreding een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt een last onder bestuursdwang opgelegd in de vorm van een langere sluitingsduur.

    • e.

      De toegestane maximale handelsvoorraad is gesteld op 500 gram (Aanwijzing Opiumwet).

  • 14.

    Indien er sprake is van samenloop van overtredingen in die zin dat een tweede of volgende overtreding een ander criterium betreft dan de eerste overtreding, en de aan die overtredingen gekoppelde maatregel hetzelfde is, wordt de nieuwe overtreding als recidive beschouwd.

  • 15.

    Indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven kan worden afgeweken van de hierboven geformuleerde regels.

Roermond, 19 maart 2012.

De wnd. burgemeester van Roermond,

H.M.J.M. van Beers