Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Valkenswaard

Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Valkenswaard

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieValkenswaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Valkenswaard
CiteertitelBeleidsregels Leerlingenvervoer Valkenswaard 2019
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 4 van de Wet op het primair onderwijs
  3. Wet op de expertisecentra
  4. Wet op het voortgezet onderwijs
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-08-2022nieuwe regeling

13-11-2018

gmb-2022-366485

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Valkenswaard

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Valkenswaard

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, gelet op de artikelen 4 van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs, en gelet op het gestelde in de Verordening leerlingenvervoer Gemeente Valkenswaard 2014:

 

Overwegende dat het wenselijk is regels te stellen ten aanzien van de bekostiging van vervoersvoorzieningen voor leerlingen;

 

Overwegende dat deze beleidsregels zijn opgesteld om aanvragen voor leerlingenvervoer op een eenduidige manier te kunnen beoordelen.

 

Besluit:

 

vast te stellen de volgende regeling:

 

Beleidsregels Leerlingenvervoer Valkenswaard 2019

1) Ongeregeldheden in de taxi

De verantwoordelijkheid voor het gedrag van de leerling gedurende het verblijf van de leerling in het door de gemeente bekostigde vervoer berust bij de ouders/verzorgers.

Het college kan een leerling aan wie een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer is verstrekt, tijdelijk of voor de rest van het schooljaar de toegang tot dit vervoer ontzeggen, als bij herhaling is gebleken dat de leerling door verwijtbaar gedrag of anderszins de orde in de bus verstoort of de veiligheid van bus en inzittenden in gevaar brengt.

 

Hierbij worden de volgende stappen ondernomen:

 

  • 1.

    Klachten worden in beginsel door de vervoerder met ouders/verzorgers opgepakt en opgelost.

  • 2.

    Na de melding van een klacht door de vervoerder bij de gemeente wordt een onderzoek opgestart. In het kader van dat onderzoek spreekt de medewerker van de gemeente met vervoerder, chauffeur, ouders/verzorgers en/of school. Indien nodig kan medisch advies worden ingewonnen. Als na het onderzoek blijkt dat sprake is van verwijtbaar gedrag van de leerling, dan volgt een eerste waarschuwingsbrief aan de ouders/verzorgers van de leerling.

  • 3.

    Bij een volgende klacht binnen 6 maanden na verzending van de eerste waarschuwingsbrief als bedoeld onder 2 kan een schorsing van het leerlingenvervoer per direct volgen, voor een periode van één volle schoolweek. Ouders/verzorgers houden altijd de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek van hun kinderen, dus ook in geval van schorsing uit het leerlingenvervoer.

  • 4.

    Bij een volgende klacht binnen 6 maanden na verzending van de schorsingsbrief als bedoeld onder 3 volgt met een derde brief totale uitsluiting van het vervoer tot het einde van het schooljaar met een minimum van drie maanden exclusief schoolvakanties. Schorsing aan het einde van het schooljaar loopt dus door in het nieuwe schooljaar. Om na de schorsing opnieuw van het leerlingenvervoer gebruik te kunnen maken is een nieuwe aanvraag nodig. Ouders/verzorgers houden altijd de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek van hun kinderen, dus ook in geval van schorsing uit het leerlingenvervoer.

2) Klachtenafhandeling

  • 1.

    Klachten van ouders over gedrag van andere kinderen in de taxi worden in beginsel niet door de gemeente in behandeling genomen. Het is aan ouders om dit met de vervoerder en/of andere ouders te bespreken. Zie ook artikel 1, sub 1.

  • 2.

    Klachten van ouders over het gedrag van de chauffeur in de taxi worden in beginsel niet door de gemeente in behandeling genomen. Het is aan ouders om dit met de vervoerder te bespreken, indien nodig via de reguliere klachtenprocedure van de vervoerder. Komen ouders en vervoerder er samen niet uit, dan kan de gemeente een bemiddelingsgesprek organiseren en verbeterafspraken maken.

  • 3.

    Klachten van ouders over de kwaliteit van de diensten van de vervoerder dienen eerst met de vervoerder besproken te worden, indien nodig via de reguliere klachtenprocedure van de vervoerder. Wanneer dit onvoldoende verbetering oplevert, kan de gemeente een bemiddelingsgesprek organiseren en verbeterafspraken maken.

  • 4.

    Klachten van ouders over de kwaliteit van de diensten van de gemeente worden afgehandeld conform de gemeentelijke klachtenprocedure zoals beschreven in de “Verordening Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking A2-gemeenten”. Een klachtenformulier is te vinden op de website van de gemeente.

3) Vervoer naar andere adressen dan school-/huisadres

Leerlingenvervoer vindt plaats van het verblijfadres van de leerling naar het adres van de school en vice versa. In dat geval is er één vertrekadres en één schooladres. Er zijn uitzonderingen mogelijk:

  • 1.

    Vervoer naar stage: Is de stage een onderdeel van het onderwijsprogramma en krijgt de leerling dagelijks leerlingenvervoer naar de school, dan bestaat in beginsel ook aanspraak op leerlingenvervoer naar het stageadres.

  • 2.

    Co-ouderschap: indien er sprake is van twee hoofdverblijven, moeten beide ouders afzonderlijk, voor de dagen dat het kind doordeweeks bij hen verblijft, een aanvraag indienen bij de gemeente waar hij of zij woonachtig is. Het doet niet ter zake waar de leerling is ingeschreven. Het gaat om de feitelijke verblijfplaats van de leerling.

  • 3.

    Structureel tweede adres: de gemeente kan toestaan dat leerlingen na school naar een ander adres dan het thuisadres worden gebracht. Hier zijn randvoorwaarden aan verbonden:

    • -

      Het opvangadres ligt op de route, d.w.z. dat de taxi niet hoeft om te rijden

    • -

      De opvang is structureel, d.w.z. op dezelfde dagen van de week en op hetzelfde adres

    • -

      Het aanvullende vervoer mag geen negatieve consequenties hebben voor de andere leerlingen in de taxi

    • -

      De eventuele extra kosten die aan het vervoer verbonden kunnen zijn, komen voor rekening van de ouders/verzorgers

4) Vervoer buiten reguliere schooltijd

  • 1.

    Leerlingenvervoer vindt plaats in aansluiting op het begin en einde van de schooldag, zoals aangegeven in de schoolgids. Alleen wanneer de leerplichtige leerling door een structurele handicap slechts een deel van het onderwijsprogramma kan volgen, kan in een voorkomend geval tijdens de schooltijd vervoerd worden.

  • 2.

    Wanneer er sprake is van een incidentele wijziging van de schooltijden (denk aan studiemiddag) kan de gemeente toestaan dat vervoer wordt geregeld indien wordt voldaan aan de voorwaarden:

    • -

      De aanvraag voor eenmalige wijziging wordt tenminste 1 week voorafgaand aan de wijziging ingediend bij de gemeente

    • -

      Het vervoer mag geen negatieve consequenties hebben voor de andere leerlingen in de taxi

  • 3.

    De gemeente is niet verantwoordelijk voor het aanpassen van vervoerstijden in geval van lesuitval.

5) Opvragen medische verklaring

  • 1.

    Wanneer bij de aanvraag wordt aangegeven dat een leerling gebruik moet maken van aangepast vervoer op grond van een handicap, moet ter onderbouwing een medische verklaring worden meegestuurd. Deze verklaring wordt afgegeven door een onafhankelijk (medisch) specialist. Als hieraan kosten verbonden zijn, worden deze gedragen door de gemeente.

  • 2.

    Om te voorkomen dat er dubbel werk wordt gedaan, kan deze arts aan ouders/verzorgers vragen eventuele rapporten van huisartsen, hulpverleners, psychologen, etc. mee te nemen ter onderbouwing van het advies.

  • 3.

    In deze medische verklaring moet middels een door de gemeente opgesteld format inzicht geven waarom de leerling niet zelfstandig of niet onder begeleiding gebruik kan maken van het openbaar vervoer en wat de ontwikkelkansen van het kind zijn ten aanzien van vervoer naar school.

  • 4.

    Dit advies kan leiden tot het afgeven van een meerjarenbeschikking, wat inhoudt dat een leerling een beschikking krijgt voor meerdere schooljaren en ouders/verzorgers geen jaarlijkse aanvraag meer hoeven te doen.

  • 5.

    Het college kan besluiten dat het indienen van een onafhankelijke medische verklaring in bepaalde gevallen niet aan de orde is, bijvoorbeeld gezien de aard en de ernst de handicap van het kind.

6) Afwijken van bepalingen en gevallen waarin de regeling niet voorziet

Toepassing van de hardheidsclausule en het beslissen in gevallen waarin deze regeling niet voorziet worden altijd voorgelegd aan het college en worden dus niet gemandateerd.

7) Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2019.

8) Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels Leerlingenvervoer Valkenswaard 2019

Vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenswaard, op 13 november 2018.

Secretaris

Drs. R.F.W. van Eijck

Burgemeester

Drs. A.B.A.M. Ederveen