Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Kaag en Braassem

Gedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kaag en Braassem 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKaag en Braassem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kaag en Braassem 2022
CiteertitelGedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kaag en Braassem 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling komt in plaats van 'afspraken over integriteit gemeente Kaag en Braassem 2009'

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 160, eerste lid, van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-08-2022Nieuwe regeling

05-07-2022

gmb-2022-355328

Tekst van de regeling

Intitulé

Gedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kaag en Braassem 2022

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Kaag en Braassem,

gelet op artikel 160 lid 1 sub c Gemeentewet,

besluit vast te stellen:

Gedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kaag en Braassem 2022

 

Waarom een gedragscode?

Als medewerker van de gemeente bepaal je mede het beeld dat anderen hebben van de overheid. Daar horen verplichtingen bij en daarmee ook bepaald gedrag. Andersom is het aan de gemeente om zich als goed werkgever of opdrachtgever te gedragen. Dit houdt onder andere in dat de gemeente verantwoordelijk is voor het creëren van een gezonde en veilige omgeving.

 

Een veilige werkomgeving

Gemeente Kaag en Braassem wil dat haar medewerkers in een goede sfeer met elkaar kunnen samenwerken en respectvol met elkaar omgaan. Mensen brengen heel wat uren op het werk door. Het is dus erg belangrijk dat zij zich daar prettig voelen.

Goede werkomstandigheden, zinvol werk, waardering voor je inzet, prettige collega’s en een leidinggevende die je respect verdient zijn daarbij cruciaal. Helaas is er soms in werksituaties sprake van een onveilig werkklimaat door ongewenst gedrag of schending van integriteit. Een arm om de schouder, een pikante mop, een opmerking over iemands uiterlijk, machtsmisbruik of diefstal: wat voor de één ‘moet kunnen’, is voor een ander bedreigend.

Ongewenst gedrag en schending van integriteit kan een grote inbreuk zijn op iemands leven en veel stress opleveren met als gevolg lichamelijke, psychische of sociale klachten.

 

Vertrouwenspersonen

De werknemer kan een beroep doen op de door de gemeente Kaag en Braassem aangewezen vertrouwenspersonen bij een melding vermoeden misstand of een klacht vanwege ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon die een melding ontvangt, behandelt de melding en/of klacht vertrouwelijk en onafhankelijk.

 

Klokkenluiden

Bij een melding zoals omschreven in de Regeling melding vermoeden misstanden bespreekt de ontvanger van de melding met de melder of verdere actie nodig is. Vervolgens wordt er gehandeld zoals is beschreven in de Regeling melding vermoeden misstand.

 

Begripsbepaling

Integriteit: De mate waarin wordt vastgehouden aan normen en waarden, ook wanneer deze van buitenaf onder druk staan. Iedereen is verplicht om eerlijk en betrouwbaar te handelen en zich niet te laten omkopen.

Niet-integer handelen:Het handelen in strijd met deze gedragscode en de daaraan gekoppelde wet- en regelgeving.

Werknemer: Hij of zij die met de werkgever een arbeidsovereenkomst is overeengekomen.

Klokkenluiden: Een melding aan de vertrouwenspersoon als bedoeld in deze regeling van niet-integer handelen, de dreiging hiervan of twijfel hierover.

 

Artikel 1 – Toepassing

  • 1.

    Deze gedragscode is van toepassing op de werknemer van de gemeente Kaag en Braassem.

  • 2.

    Binnen de organisatie zijn ook personen werkzaam die geen arbeidsovereenkomst met de organisatie hebben. Als deze personen niet-integer handelen, treft de gemeente Kaag en Braassem passende maatregelen. Hiervoor wordt per individueel geval door de gemeente Kaag en Braassem een beslissing genomen. Daarbij besluit de gemeente Kaag en Braassem ook of er, al dan niet middels een civiele procedure, een schadevergoeding wordt gevorderd.

     

Artikel 2 - Algemene bepalingen

  • 1.

    Wanneer de werknemer een persoonlijk belang heeft bij een advies of besluit, laat deze dit geen rol spelen bij de besluitvorming en/of advisering. Indien mogelijk onthoudt de werknemer zich in dergelijke situaties van beraadslaging, advisering en/of besluitvorming

  • 2.

    Indien er sprake is van een situatie als bedoeld in lid 1 van dit artikel, bespreekt de werknemer dit met de leidinggevende. Als dit niet mogelijk is, wordt melding gedaan van de situatie aan de werkgever. Dit heeft tot doel zo veel mogelijk openheid te betrachten en de schijn van niet-integer handelen te voorkomen.

  • 3.

    De leidinggevende bespreekt integriteit tijdens het beoordelingsgesprek.

  • 4.

    Deze gedragscode is openbaar en door derden te raadplegen.

     

Artikel 3 - Gebruik van goederen

Het is niet toegestaan gebruik te maken van goederen of voorzieningen van de gemeente Kaag en Braassem voor privédoeleinden, tenzij daar expliciet toestemming voor is gegeven. Ook mogen er via de gemeente Kaag en Braassem geen materialen besteld worden die bestemd zijn voor privédoeleinden.

 

Artikel 4 – Gebruik van een dienstauto

Als het belang van de organisatie daarmee is gediend, kan de gemeente Kaag en Braassem besluiten dat voor het maken van dienstreizen een dienstauto wordt gebruikt. Het gebruik van deze voorziening wordt centraal geregistreerd. De gemeente Kaag en Braassem kan bepalen dat in bijzondere gevallen door de werknemer van de dienstauto gebruik kan worden gemaakt voor woon-werkverkeer of voor de uitoefening van uit de functie voortvloeiende nevenfuncties.

 

Artikel 5 – Gebruik van kantoor artikelen

Zonder toestemming van de gemeente Kaag en Braassem mogen er geen kantoorartikelen, verbruiksgoederen of andere eigendommen van de gemeente worden weggenomen. Op basis van een bruikleenovereenkomst worden er voor zakelijk gebruik dienstmiddelen ter beschikking gesteld aan de werknemer (denk hierbij aan de mobiele telefoon, laptop, tablet e.d.).

 

Artikel 6 - Werkzaamheden/diensten voor privédoeleinden

Het is niet toegestaan om diensten of werkzaamheden zelf of door collega’s te laten verrichten voor privédoeleinden, tenzij de gemeente Kaag en Braassem daar in bijzondere gevallen toestemming voor heeft verleend.

 

Artikel 7 – Het aannemen van geschenken

  • 1.

    Om misverstanden te voorkomen heeft de gemeente Kaag en Braassem de afspraak dat er geen geschenken, uitnodigingen, gunsten of gelden van derden worden geaccepteerd door de werknemer. Deze worden geretourneerd aan de afzender.

  • 2.

    Wanneer de werknemer wel geschenken, uitnodigingen, gunsten of gelden aangeboden krijgt of ontvangt, meldt de werknemer dit bij de direct leidinggevende.

     

Artikel 8 – Nevenwerkzaamheden

Als de werknemer nevenwerkzaamheden gaat verrichten dan dient de werknemer dit op te geven bij zijn leidinggevende en bij P&O. Als het belang van de organisatie met het verrichten van de nevenwerkzaamheden geschaad wordt of kan worden, kan de gemeente Kaag en Braassem het verrichten van nevenwerkzaamheden verbieden.

 

Artikel 9 - Financiële/eigen belangen

Heeft de werknemer in zijn functie een relatie met een bedrijf of inwoner waar hij een financieel belang in heeft of een directe relatie mee heeft? Vermijd dan risico’s en bespreek dit met de direct leidinggevende.

 

Artikel 10 – Kleding voorschriften

Indien voor de uitoefening van de werkzaamheden werkkleding of kledingvoorschriften voor de werknemer gelden, is hij verplicht bij de uitoefening van zijn functie deze kleding te dragen en zich te houden aan de voorschriften.

 

Artikel 11 – Ambtseed/belofte

Het afleggen van een ambtseed of belofte is verplicht voor de werknemer.

 

Artikel 12 - Het gebruik van alcohol/drugs

Door het werken onder invloed van drugs, alcohol of andere (verdovende) middelen die de werkprestatie of reactievermogen kunnen verminderen, vormt de werknemer een onaanvaardbaar risico voor zichzelf en anderen. Daarom is het gebruik hiervan streng verboden, tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en daarbuiten als het gebruik van invloed is op het werk van de werknemer.

 

Artikel 13 – Overtreding van de gedragscode

In situaties waarin vastgesteld wordt dat er niet-integer is gehandeld, wordt dit beschouwd als strijdig met het bepaalde in artikel 6 Ambtenarenwet 2017. In dit artikel wordt beschreven dat de werknemer gehouden is zich te gedragen als een goed ambtenaar. Bij niet-integer gedrag kunnen sancties opgelegd worden. In aanvulling op het bepaalde in artikel 6, lid 1 Ambtenarenwet 2017 zal de gemeente Kaag en Braassem bij serieuze integriteitschending een onafhankelijk onderzoek laten instellen.

 

Artikel 14 – Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de gemeente Kaag en Braassem een bijzondere voorziening treffen.

 

Artikel 15 – Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als de ‘Gedragscode ambtelijke integriteit gemeente Kaag en Braassem 2022’.

  • 2.

    De regeling “afspraken over integriteit gemeente Kaag en Braassem 2009” wordt ingetrokken.

  • 3.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag van de maand volgend op de datum van vaststelling.

     

 

 

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Kaag en Braassem op 5 juli 2022.

De burgemeester,

A. Heijstee-bolt

 

De gemeentesecretaris,

R. van Zijl