Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rheden

Beleidsregels Toetsingsprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRheden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Toetsingsprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden
CiteertitelBeleidsregels Toetsingsprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-07-202202-04-2019nieuwe regeling

02-04-2019

gmb-2022-345690

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Toetsingsprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden;

gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid van de Algemene wet bestuursrecht en van de Algemene wet bestuursrecht en de Wet algemene bepalingen en het Besluit omgevingsrecht;

overwegende dat het gewenst is om beleidsregels vast te stellen voor het toetsen van aanvragen om een omgevingsvergunning inzake een bouwactiviteit aan de algemeen verbindende voorschriften van het Bouwbesluit;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de Beleidsregels Toetsingsprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden

1 Inleiding

 

Dit Toetsingsprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden (verder Toetsingsprotocol) omschrijft hoe diepgaand wij in de gemeente Rheden aanvragen voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen toetsen aan de algemeen verbindende voorschriften van het Bouwbesluit. De diepgang van toetsen is afhankelijk van risico’s en (bestuurlijke) prioriteiten. Met het bestuurlijk vaststellen van dit Toetsingsprotocol is voor iedereen inzichtelijk wat het gehanteerde minimale toetsniveau is, wat in welke mate wordt getoetst en wat de daarbij gehanteerde risico-analyse is. Het vaststellen van een toetsingsprotocol is een voortvloeisel uit de VTH-kwaliteitscriteria, waarmee onder meer beoogd wordt de kwaliteit van het proces (transparantie en bestuurlijke vastlegging) en de inhoudelijke eisen en prioriteitstelling (de minimale ondergrens binnen werkprocessen) te borgen.

Ontwikkeling ‘Toetsingprotocol Bouwbesluit gemeente Rheden’

Sinds de invoering van de Wabo in 2010 hebben wij veel verbeteringen doorgevoerd in het werkproces van de Wabo-vergunningverlening, met name rond klantgericht werken. Transparantie en eenduidigheid in toetsing is hierin belangrijk. Wij kunnen zo klanten voorafgaand aan de indiening van de aanvraag nog beter informeren over de voorwaarden en haalbaarheid van de plannen met als gevolg minder afwijzingen, minder bezwaren en snellere afhandeling. Bovendien kunnen wij gerichter stukken vragen, waardoor klanten geen kosten hoeven te maken voor stukken die wij niet nodig hebben voor de toetsing van een aanvraag.

Rond 2015 hebben wij een Rhedens Toetsingsprotocol ontwikkeld, die in grote lijnen aansluit bij de Landelijke Toetsmatrix Bouwbesluit (LTB 2012). Afgelopen jaren hebben wij ervaring met het Toetsingsprotocol opgedaan en op enkele punten nog aangepast. Bedoeling was het Toetsingsprotocol in 2016 vast te stellen met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), waarmee voor een deel van de bouwwerken de toetsing aan het Bouwbesluit niet meer bij de gemeente zal liggen. De Wkb is echter uitgesteld en nu voorzien in op zijn vroegst 2021 (met de komst van de Omgevingswet). Wij willen daarom nu toch los van de Wkb het Toetsingsprotocol vastleggen. Wel anticiperen wij in het toetsingsprotocol op de Wkb bij de indeling van de verschillende categorieën van bouwwerken. Dit maakt inzicht mogelijk in de gevolgen van de Wkb voor de gemeente.

Reikwijdte Toetsingsprotocol

Wij toetsen aanvragen voor een omgevingsvergunning bouwen naast het Bouwbesluit 2012 ook aan de voorschriften uit het bestemmingsplan, aan redelijke eisen van welstand en de gemeentelijke bouwverordening. Wij beoordelen deze aspecten aan de hand van andere beleidsplannen, zoals de welstandsnota en de geldende bestemmingsplannen. Dit protocol zegt hier niets over.

Dit toetsingsprotocol ziet ook niet toe op het vergunningvrij bouwen. Deze bouwwerken moeten echter wel aan het Bouwbesluit 2012 voldoen. Omdat hiervoor geen vergunningaanvraag hoeft te worden ingediend, kunnen deze bouwplannen niet vooraf getoetst worden. Controle vindt plaats in de toezichthoudende en handhavende sfeer.

Het Toetsingsprotocol betreft uitsluitend vergunningverlening. Vergunningverlening en toezicht op de vergunde activiteiten liggen in elkaars verlengde. De inhoud van het toetsingsprotocol heeft ook consequenties voor en raakvlakken met het handhavingsbeleid en is daarop afgestemd.

2 Bouwbesluit 2012 en Landelijke Toetsmatrix

2.1 Bouwbesluit

Het Bouwbesluit 2012 is een Algemene maatregel van bestuur waarin voorschriften zijn

opgenomen die de minimaal noodzakelijke kwaliteit van bouwwerken waarborgen. Het Bouwbesluit

2012 geeft voorschriften voor het bouwen van bouwwerken en ook voor het gebruik ervan. Het

Bouwbesluit maakt onderscheid in verschillende soorten van bouwwerken. Deze onderscheiding in

soorten bouwwerken is vertaald naar een indeling in gebruiksfuncties:

  • -

    Woonfunctie

  • -

    Bijeenkomstfunctie

  • -

    Celfunctie

  • -

    Gezondheidsfunctie

  • -

    Industriefunctie

  • -

    Kantoorfunctie

  • -

    Logiesfunctie

  • -

    Onderwijsfunctie

  • -

    Sportfunctie

  • -

    Winkelfunctie

  • -

    Overige functie

  • -

    Bouwwerk geen gebouw zijnde

Deze gebruiksfuncties zijn belangrijk bij de toetsing, omdat de onderdelen waarop wij toetsen en de mate van diepgang, mede afhankelijk is van die gebruiksfuncties. De voorschriften in het Bouwbesluit voor deze gebruiksfuncties betreffen de thema’s die de concrete aspecten bevatten die getoetst worden. Het gaat om de volgende thema’s.

  • -

    Veiligheid: De voorschriften binnen het thema veiligheid gaan over de deugdelijkheid van de constructie en sterkte bij brand en de brandveiligheid, maar ook over gebruiksveiligheid en ‘sociale’ veiligheid

  • -

    Gezondheid: De voorschriften binnen deze afdeling hebben betrekking op gezondheidskundige aspecten en richten zich bijvoorbeeld op de bescherming tegen geluidhinder, luchtverversing, schadelijke of hinderlijke invloed van algemene aard of van stoffen, tegen ongedierte en daglichttoetreding.

  • -

    Bruikbaarheid: De voorschriften hebben betrekking op allerlei zaken die tijdens het gebruik van het bouwwerk van belang zijn en voor zover deze deel uitmaken van het bouwwerk zelf. Daarbij kan gedacht worden aan toegankelijkheid, de aanwezigheid van bepaalde ruimten en opstelplaatsen.

  • -

    Energiezuinigheid en Milieu: De voorschriften hebben betrekking op isolatie, de beperking van luchtdoorlatendheid, de energieprestaties van het bouwwerk, materiaalgebruik en duurzaam bouwen.

  • -

    Installaties: Dit hoofdstuk bevat een diversiteit aan voorschriften op het gebied van gas, elektra, (afval)water.

  • -

    Gebruik van bouwwerken: Dit hoofdstuk bevat bepalingen ter voorkoming van brandgevaar, ontwikkeling van brand, vluchtwegen, en overige voorschriften voor veilig en gezond gebruik.

  • -

    Bouw- en Sloopwerkzaamheden: Dit hoofdstuk bevat regels voor het voorkomen van overlast en onveilige situaties bij het uitvoeren van bouw- of sloopwerkzaamheden.

2.2 Landelijke toetsmatrix LTB2012

Het is in de praktijk ondoenlijk en ook niet wenselijk bouwplannen te toetsen aan alle voorschriften van het Bouwbesluit. Om inzichtelijk te maken waarop en hoe zwaar getoetst wordt, heeft een samenwerkingsverband met verschillende gemeenten en de vereniging Bouw en Woning Toezicht een praktisch hanteerbare toetsingsnorm ontwikkeld, de LTB2012. Veel gemeenten in Nederland hanteren inmiddels deze LTB2012. De Inspectie Leefomgeving en Transport, die toeziet op de bouwkwaliteit en de wijze waarop gemeenten die bewaken, heeft ingestemd met de LTB2012 en ziet het als een aanvaardbaar niveau van bouwplantoetsing.

De LTB2012 bevat een matrix die gebaseerd is op de gebruiksfuncties en thema’s van het Bouwbesluit 2012. De matrix fungeert als samenvatting van gemeentelijk toetsingsbeleid en als praktische hulpmiddel bij de uitvoering van de bouwplantoetsing. Per te toetsen onderdeel wordt een toetsniveau aangegeven. Deze toetsniveaus kennen een schaalverdeling van 1 tot en met 4, waarbij niveau 0 staat voor geen toetsing, niveau 1 staat voor een korte scan op uitgangspunten en 4 voor een integrale, grondige toetsing (zie Tabel 1, blz.5).

Toetsniveau

Aard toetsing

Niveau 0 -Geen

Niet beoordelen of aan een voorschrift wordt voldaan.

Niveau 1 - Uitgangspunten

Bevatten de stukken voldoende informatie over de uitgangspunten? Gecontroleerd wordt of de globale uitgangspunten op de aangeleverde stukken in voldoende mate en in samenhang zijn weergegeven.

Niveau 2 - Visueel

Kloppen de uitgangspunten en lijken de uitkomsten aannemelijk? Gecontroleerd wordt of de uitgangpunten op de aangeleverde stukken voor het betreffende aspect de juiste vorm hebben en of de uitkomsten plausibel zijn.

Niveau 3 - Representatief

Controle van de belangrijkste uitgangspunten. Gecontroleerd wordt of de uitgangspunten de juiste vorm hebben en of de uitkomsten plausibel zijn. Tevens worden de belangrijkste berekeningen gecontroleerd, dan wel nagerekend. De na te rekenen aspecten worden geselecteerd op basis van de visuele toets.

Niveau 4 - Integraal

Alles controleren. Gecontroleerd wordt of de uitgangspunten de juiste vorm hebben. Van ieder te toetsen aspect wordt nagegaan of de uitgangspunten juist zijn en worden de uitkomsten gecontroleerd, dan wel nagerekend.

Niveau 0

Niveau 0 is bedoeld voor aanvragen waarvoor een gecertificeerde toetsing op basis van Beoordelingsrichtlijn (BRL) 5019 heeft plaatsgevonden en de rapportage daarvan is aangeleverd bij de aanvraag. BRL 5019 is het KOMO®-managementsysteemcertificaat voor Bouwplantoetsingen aan het Bouwbesluit. De BRL 5019 maakt het mogelijk een bouwaanvraag in te dienen die vooraf getoetst is aan het Bouwbesluit door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Dit geldt alleen voor aanvragen waarbij alle scopes onder de vigeur van de BRL 5019 zijn getoetst. Toetsingsniveau 0 komt in de landelijke toetsmatrix niet voor.

Niveau 1

Feitelijk is niveau 1 niet meer dan het beoordelen of alle stukken beschikbaar zijn die conform de ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor) nodig zijn om de aanvraag (voor een bouwactiviteit) inhoudelijk te kunnen behandelen. Voorheen werd deze beoordeling aangeduid als de ontvankelijkheidstoets conform het besluit indieningsvereisten uit de Mor.

2.3 Gevolgklassen in de Wkb

Bouwwerken en verbouwingen worden in de Wkb ingedeeld in drie gevolgklassen waarbij de Wkb aansluit bij de Europese regelgeving van consequence classes als bedoeld in de Eurocodes. Constructieve veiligheid en brandveiligheid zijn de twee aspecten met de grootste directe gevolgen voor gebruikers in geval van falen van een bouwwerk. Deze twee aspecten bepalen daarom de indeling van bouwwerken in gevolgklassen 1, 2 en 3 ‘laag – middel – hoog’ ofwel

  • Laag, gevolgklasse 1: kans op beperkte maatschappelijke of persoonlijke gevolgen, als niet aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan

  • Midden, gevolgklasse 2: kans op maatschappelijke of persoonlijke gevolgen, als niet aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan.

  • Hoog, gevolgklasse 3: kans op aanzienlijke maatschappelijke of persoonlijke gevolgen, als niet aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan.

Tot gevolgklasse 1 wordt gerekend bouwen en verbouwen van vergunningplichtige bouwwerken voor zover voor het gebruik van die bouwwerken geen melding of vergunning brandveilig gebruik nodig is en de hoogte niet meer dan 20 meter is. Ook mag geen sprake zijn van een gelijkwaardige oplossing met betrekking tot constructieve veiligheid of brandveiligheid. Het veranderen van bouwwerken die onder een hogere gevolgklasse vallen is toegestaan onder gevolgklasse 1, indien de hoofddraagconstructie niet wordt gewijzigd en het veranderen niet tot gevolg heeft dat een (nieuwe) melding brandveiligheid gebruik moet worden gedaan of een (nieuwe) vergunning brandveilig gebruik moet worden aangevraagd.

3 Toetsen aan Bouwbesluit in Rheden

3.1 Gemeentelijke accenten en vertaling naar Toetsmatrix

Wij richten ons bij de toetsing aan het Bouwbesluit van bouwaanvragen primair op aanvraagonderdelen die tot calamiteiten kunnen leiden, wanneer daarin fouten of nalatigheden voorkomen en die na realisatie van een plan niet meer of slechts zeer moeilijk te corrigeren zijn. Publiek toegankelijke bouwwerken, bedrijfsmatige bouwwerken met een hoge gebruiksintensiteit en projectmatige nieuwbouw van woningen krijgen daarom de meeste aandacht. Kleinere bouwwerken toetsen wij doorgaans minder intensief. De controlewerkzaamheden betreffen in hoofdlijnen het controleren van de hoofddraagconstructie van een bouwwerk waaronder de funderingsconstructie en de sterkte van de vloer-, wand - en dakconstructie. Ook worden de stabiliteit en de brandwerendheid van de constructies van het bouwwerk beoordeeld.

Wij gebruiken voor de toetsing van de bouwaanvragen aan de voorschriften van het Bouwbesluit 2012 de methodiek van de LTB2012. Zo maken wij gebruik van landelijke expertise en is een geaccepteerd, risicogericht en praktisch instrument.

Op enkele onderdelen wijken wij af:

  • 1.

    Wij passen de toetsmatrix alleen toe voor bouwwerken met een hoog risico. Bouwwerken met een laag en matig risico toetsen wij alleen minimaal of op uitgangspunten.

  • 2.

    De toetsniveaus in de toetsmatrix hebben wij op enkele punten naar boven en beneden bijgesteld op grond van onze eigen toetsingspraktijk.

3.2 Toetsen bouwwerken met een laag en matig risico

Vanuit de gedachte van risicogericht toetsen willen wij vooral aandacht besteden aan bouwwerken met hoog bouwtechnisch risico. Hiertoe hebben wij alle bouwwerken ingedeeld in 3 risicocategorieën: laag, matig en hoog risico.

Bouwwerken met een laag risico zijn bijvoorbeeld:

  • -

    dakkapellen, kleine bouwwerken geen gebouw zijnde, erfafscheidingen, vlaggenmasten en reclameobjecten;

  • -

    kleinere bouwwerken die vergunningplichtig zijn om niet bouwtechnische redenen:

    • o

      er wordt gebouwd aan de voorgevel of,

    • o

      op een voorerf of,

    • o

      binnen een beschermd stadsgezicht of,

    • o

      het een monument betreft.

  • Door de vergunningplicht moeten wij deze aanvragen ook toetsen aan het Bouwbesluit. Ditvheeft weinig meerwaarde en is een ongelijke toetsing van in feite zelfde bouwwerken.

Bouwwerken met een matig risico zijn bijvoorbeeld:

  • -

    kleine bijbehorende bouwwerken, kleine verbouw en uitbreidingen woningen, verbouw utiliteitsgebouw, kleinschalige bouwwerken geen gebouw zijnde en tijdelijke bouwwerken kleinschalig.

Bouwwerken met een hoog risico zijn de overige bouwwerken. Voor een volledig overzicht van de indeling van de bouwwerken, zie Bijlage 2.

Wij toetsen bouwwerken:

  • 1.

    met een laag risico minimaal , d.w.z. bij de ontvankelijkheidstoets bekijken wij globaal of de bouwtechnische staat van het aangevraagde bouwwerk voldoende is (toetsniveau 1-);

  • 2.

    met een matig risico op uitgangspunten (sneltoets, toetsniveau 1) en

  • 3.

    met een hoog risico passen wij de toetsmatrix toe.

Bij twijfel toetsen wij diepgaander. De aanvrager kan dan alsnog worden gevraagd om (uitgebreidere) gegevens te overleggen. Hierbij gaat het om uitzonderingsgevallen waarbij gerede twijfel bestaat dat het bouwplan niet voldoet aan het Bouwbesluit.

Gecertificeerde toetsing

Aanvragen met een gecertificeerde toetsing op basis van Beoordelingsrichtlijn (BRL) 5019 beschouwen wij als aanvragen met weinig risico. Alleen gecertificeerde bedrijven kunnen dergelijke aanvragen indienen. De BRL 5019-certificering borgt de kwaliteit. Wij checken de certificering van de bedrijf en toetsen de aanvraag zelf niet opnieuw (toetsniveau 0).

Figuur 1 Schematische weergave Toetsprotocol Rheden

3.3 De Rhedense toetsmatrix

 

Grotendeels sluit de Rhedense toetsmatrix aan bij de LTB2012. Op enkele onderdelen wijken wij

af:

Brandveiligheid

Wij hechten veel belang aan brandveiligheid. Wij toetsen op de meeste deelaspecten grondiger

(niveau 4) dan de LTB2012. Wij volgen hierin de regionale afspraken met de VGGM.

Constructieve veiligheid

Constructieve veiligheid toetsen wij conform de werkwijze beschreven in het landelijke Kennisportaal Constructieve Veiligheid (kpcv.nl), de digitale opvolger van het Compendium Aanpak Constructieve Veiligheid. Wij kiezen daarin bij gerenommeerde adviseurs het Toetsprotocol: Indiener voldoet wel aan compendium, langdurige tijdsdruk en bij twijfel aan de deskundigheid van de adviseur het Toetsprotocol: Indiener voldoet niet aan compendium, langdurige tijdsdruk.

Divers

Enkele deelaspecten van bouwfysica en installatievoorzieningen toetsen wij op een lager toetsingsniveau dan de landelijke norm. Dit betreft onderwerpen die minder prioriteit hebben vanwege de geringe maatschappelijke impact van eventuele fouten. Wij rekenen deze technische onderdelen primair tot de verantwoordelijkheid van de aanvrager.

Afdeling 5.3 van het Bouwbesluit (Labelverplichting, bestaande bouw) gaat gelden per 1 januari 2023. Om deze reden hebben wij nu nog geen toetsniveau opgenomen.

In bijlage zijn de verschillen van de Rhedense toetsmatrix (exclusief brandveiligheid) ten opzichte van de landelijke toetsmatrix weergegeven.

3.4 Ontvankelijkheidstoets en indieningsvereisten

 

Voor het goed en inhoudelijk juist beoordelen van bouwaanvragen moet bij de bouwaanvraag voldoende informatie zijn gevoegd. Welke informatie, de zogenaamde indieningsvereisten, een aanvrager bij moet voegen, zijn landelijk geüniformeerd en staat beschreven in de Ministeriele Regeling Omgevingsrecht (Mor). De indieningsvereisten voor de toetsing aan de voorschriften van het Bouwbesluit 2012 zijn onder artikel 2.2 beschreven. Dit kunnen heel veel documenten, tekeningen en rapporten zijn, die gezien het aangevraagde bouwplan en de bijbehorende diepgang van toetsing in de praktijk niet altijd nodig zijn. Wij vinden het onnodig een aanvrager kosten te laten maken voor het aanleveren van gegevens, die wij niet gebruiken voor de toetsing of die wij met simpele teksten op tekening of door middel van (digitaal) opmeten van een tekening deze gegevens kunnen vinden. Wij hebben daarom per te toetsen onderdeel uitgewerkt welke gegevens bij een aanvraag vereist zijn, daarbij de methodiek van de toetsmatrix volgend: hoe groter het risico, hoe grondiger getoetst en hoe meer gegevens vereist of andersom weinig, minimale toetsing en weinig gegevens vereist, zie Bijlage 4. Wij gebruiken deze tabel in onze communicatie met aanvragers.

Vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders d.d. 2 april 2019.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

burgemeester.

secretaris.

Bijlage 1 Toelichting toetsingsniveau met voorbeelden

Niveau

Aard toetsing

Omschrijving

Voorbeeld

0

Minimale toetsing

Bij de bestemmingsplantoets een vluchtige toets op bouwtechnische bijzonderheden.

Plaatsen van een vergunningplichtige eenvoudige erfafscheiding.

1

Uitgangspunt (sneltoets)

Toetsen op de compleetheid van de (technische) informatie:

  • controle op aanwezigheid tekeningen/berekeningen;

  • zijn vereiste voorzieningen op tekening aangegeven en

  • is het op basis van een eerste globale inschatting plausibel dat op hoofdlijnen aan de eisen wordt voldaan?

Bij een bouwplan wordt gekeken of er

  • een daglichtberekening aanwezig is, of

  • het gebouw is opgedeeld in

  • verblijfsgebieden in verblijfsruimtes, of

  • er een trap is etc.

2

Globaal (visueel)

Toetsen of uitgangspunten conform norm zijn uitgevoerd:

  • controle door na te gaan of uitgangspunten uit tekeningen/berekeningen zijn te halen door bv.:

  • maten of meten

  • controle andere specificaties (bv. certificaat)

  • controle rekenmethode

  • wordt er voldaan aan de gestelde eisen; tekeningen en berekeningen worden concreet naast de eis gelegd en met elkaar vergeleken.

Bij een daglichtberekening zal wel worden gecontroleerd of er is gekeken naar het netto glasoppervlak en evt. aanwezige belemmeringen en/of overstekken, maar wordt de berekening niet inhoudelijk gecontroleerd.

Bij een ventilatieberekening zal er wel worden gecontroleerd of de capaciteit per m2 vloeroppervlak juist is en of de aan- en afvoervoorzieningen aanwezig zijn, maar wordt de berekening wederom niet inhoudelijk gecontroleerd.

3

Gemiddeld (representatief)

Toetsen of berekeningen correct zijn weergegeven:

  • controle door aantal representatieve onderdelen op tekening en/of in berekening rekenkundig te controleren.

Bij een daglichtberekening worden niet alle verblijfsgebieden/ruimtes gecontroleerd, maar enkele ruimtes waarvan de verwachting is dat deze ruimten kritiek zijn. Bij de controle van meerdere trappen worden slechts enkele trappen gecontroleerd.

4

Grondig (integraal)

Toetsen op alle onderdelen

  • voorschrift integraal controleren;

  • berekeningen narekenen;

  • zo nodig complexe berekeningen uitbesteden.

Bij het toetsen van het bouwplan vindt er een controle plaats van op de tekening vermelde afmetingen, controle of deze afmetingen overeen komen met de in de berekening vermelde gegevens, het narekenen van berekeningen, het natrekken van hoeveelheden etc.

Bijlage 2 Indeling bouwwerken naar risico

Gevolgklasse

nvt

GEVOLGKLASSE WKB 1

GEVOLGKLASSE WKB 2

GEVOLG- KLASSE

WKB 3

Overig

Aard

bouwwerk

Vergunningvrij bouwwerk

Bijbehorend bouwwerk

Verbouwing

Utiliteits- gebouw

Bouwwerk geen gebouw zijnde

Tijdelijk

Nieuwbouw

Bouwwerk geen gebouw zijnde

Utiliteits-gebouw

Tijdelijk

Nieuw- bouw

Verbouwing

Algemeen

Met

gecertificeerde toetsing

A. Bouwwerken met laag risico: minimale bouwbesluit- toets

(niveau 1-)

Bouwwerken die naar aard en omvang vergunningvrij zouden zijn, omdat:

Er wordt gebouwd aan de voorgevel, of;

Op een voorerf of naar openbaar gebied gekeerd zijerf, of;

Binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht, of:

het een monument betreft.

Verbouwingen aan bijbehorende bouwwerken (geen verblijfsruimte zijnde) max. 1 bouwlaag met kap, hoogte < 6m en max. 90m2 opp.

Woningen verbouw: Dakkapellen

(Tijdelijk) Bouwwerk geen gebouw zijnde < 30 m2 en/of hoogte < 3m

  • Vlaggenmasten

  • Reclameobjecten

Of een bouwwerk dat door de gemeente gelijk gesteld wordt aan bouwwerken categorie A

Bouwwerken waarvoor een gecertificeerde toetsing op basis van BRL 5019 heeft plaatsgevonden en de rapportage daarvan is aangeleverd bij de aanvraag

B. Bouwwerken met matig risico: sneltoets (niveau 1)

Bijbehorend bouwwerk (geen verblijfsruimte zijnde) max. 1 bouwlaag met kap, hoogte < 6m en max. 90m2 opp.

Woningen verbouw en uitbreidingen van 1 bouwlaag, hoogte < 5m, < 90m2 opp. of uitbreiding in de vorm van

2e bouwlaag (kleinschalig, incl. dakopbouwen en – uitbouwen en muv dakkapel)

Utiliteitsgebou w verbouw mits hoofddraagco nstructie en brandcompart imentering niet wijzigt en geen (nieuwe) melding/verg. brandveilig gebruik

Bouwwerk geen gebouw zijnde kleinschalig (> 30m2 opp., < 90m2 opp. en > 3m hoog)

Tijdelijke bouwwerken kleinschalig (vb. bijbehorend bouwwerk, enkele woonunit)

Nieuwbouw max. 3 bouwlagen en max. 20m hoog, geen gebruiks-melding of verg. brandveilig gebruik

Utiliteitsgebou w verbouw en uitbreidingen van 1 bouwlaag, hoogte < 5m, < 90m2 opp. of uitbreiding in de vorm van 2e bouwlaag (kleinschalig)

Of een bouwwerk dat door de gemeente gelijk gesteld wordt aan bouwwerken categorie B

C.

Bouwwerken met hoog risico: toetsmatrix/ constructie: toetsprotocol 1

Woning verbouw en uitbreiding > 1 bouwlaag of > 90m2 opp. (grootschalig), woningtoename

Bij wijziging brandcom- partimentering

Tijdelijke bouwwerken grootschalig (zover passend in gevolgklasse 1)

Alle overige nieuwbouw

Bouwwerk geen gebouw zijnde grootschalig (tunnels, bruggen, viaducten etc.)

Utiliteitsgebou w verbouw en uitbreidingen, > 90m2 opp. of > 1 bouwlaag (grootschalig)

Tijdelijke bouwwerken grootschalig (gevolg- klasse 2)

Nieuwbouw gevolg­klasse 2

Alle verbouwingen/ nieuwbouw gevolgklasse 3

Of een bouwwerk dat door de gemeente gelijk gesteld wordt aan bouwwerken categorie C

Bijlage 3 Verschillen tussen LTB2012 en Toetsmatrix Rheden

Woonfunctie

Bijeenkomstfunctie

Celfunctie

Gezondheids-

zorgfunctie

Industriefunctie

Logiesfunctie

Onderwijsfunctie

Overige gebruiksfunctie

Bouwwerk geen gebouw zijnde

in een woongebouw

woonwagen

voor studenten

voor studenten in een woongebouw

voor zorg met een g.o. > 500 m2 

voor zorg met een g.o. > 1000 m2 

andere woonfunctie voor zorg

voor kamergewijze verhuur

andere woonfunctie

voor kinderopvang met bedgebied

voor kinderopvang voor kinderen jonger dan 4 jaar

andere kinderopvang

voor alcoholgebruik

voor het aanschouwen van sport

andere bijeenkomstfunctie

in een cellengebouw

andere celfunctie

met bedgebied

andere gezondheidszorgfunctie

lichte industriefunctie voor bedrijfsmatig houden van dieren

andere lichte industriefunctie

andere industriefunctie

Kantoorfunctie

in een logiesgebouw

andere logiesfunctie

basisonderwijs

andere onderwijsfunctie

Sportfunctie

Winkelfunctie

voor het personenvervoer

voor het stallen van motorvoertuigen

andere overige gebruiksfunctie

wegtunnel

wegtunnel met een tunnellengte van meer dan 250 m

wegtunnel met een tunnellengte van meer dan 500 m

tunnel of tu nnelvormig bouwwerk voor verkeer

andere tunnel of tunnelvormig bouwwerk voor verkeer

andere tunnel of tunnelvormig bouwwerk

ander bouwwerk geen gebouw zijnde

Algemeen bouwkundig

2.15

Inbraakwerendheid, nieuwbouw

-1

-1

3.10

Bescherming tegen ratten en muizen

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

6.11

Tegengaan van veel voorkomende criminaliteit, nieuwbouw en bestaande bouw

-1

-1

Bouwfysica

3.5

Wering van vocht

-1

-1

-1

-1

-1

-1

3.6

Luchtverversing

-1

3.11

Daglicht

-1

-1

-1

-1

-1

-1

Installaties

3.8

Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas

-1

-1

-1

6.2

Voorziening voor het afnemen en gebruiken van energie, nieuwbouw en bestaande bouw

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-2

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

6.3

Watervoorziening, nieuwbouw en bestaande bouw

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-2

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

Legenda

-2

Rheden toetst 2 toetsingsniveaus minder zwaar dan LTB2012

-1

Rheden toetst 1 toetsingsniveau minder zwaar dan LTB2012

Bijlage 4 Toetsmatrix Bouwbesluit en indieningsvereisten

Woonfunctie

Bijeenkomst- functie

Cel- func- tie

Gezond-heids- zorg- functie

Indu- strie- functie

Logies- functie

Onder- wijs- functie

Overige gebruiks- functie

Bouwwerk geen gebouw zijnde

Indieningsvereisten

Afd.

Omschrijving

Scope

in een woongebouw

woonwagen

voor studenten

voor studenten in een woongebouw

voor zorg met een g.o. > 500 m2 

voor zorg met een g.o. > 1000 m2 

andere woonfunctie voor zorg

voor kamergewijze verhuur

andere woonfunctie

voor kinderopvang met bedgebied

kinderopvang voor kinderen < 4 jaar

andere kinderopvang

voor alcoholgebruik

voor het aanschouwen van sport

andere bijeenkomstfunctie

in een cellengebouw

andere celfunctie

met bedgebied

andere gezondheidszorgfunctie

licht if bedrijfsmatig houden dieren

andere lichte industriefunctie

andere industriefunctie

Kantoorfunctie

in een logiesgebouw

andere logiesfunctie

basisonderwijs

andere onderwijsfunctie

Sportfunctie

Winkelfunctie

voor het personenvervoer

voor het stallen van motorvoertuigen

andere overige gebruiksfunctie

wegtunnel

wegtunnel tunnellengte > 250 m

wegtunnel tunnellengte > 500 m

tunnel(vormig) bouwwerk verkeer

andere tunnel(vormig) bouwwerk verkeer

andere tunnel of tunnelvormig bouwwerk

ander bouwwerk geen gebouw zijnde

Niveau 1: snelle controle (quick scan) Altijd bij categorie 2 bouwwerk

Niveau 2: controle uitgangspunten

Niveau 3: controle kenmerkende details

Niveau 4: algehele controle van alle onderdelen

Algemeen bouwkundig

2.3

Afscheiding van vloer, trap en hellingbaan

A

3

1

2

3

2

2

2

2

2

3

3

3

2

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Tekstuele informatie omtrent de

vloerafscheidingen

Tekstuele informatie omtrent de vloerafscheidingen

Detailtekening (o.a. aangezicht en maatvoering)

2.4

Overbrugging van hoogteverschillen

A

3

1

2

3

2

2

2

2

2

3

3

3

2

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

2

1

1

1

1

1

1

1

Plattegronden

Relevante door-snedentekeningen

2.5

Trap

A

3

1

2

3

2

2

2

2

2

3

3

3

2

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

2

1

1

1

1

1

1

1

Plattegronden en doorsneden waarop de trap aangegeven staat

Plattegronden en enige relevante doorsneden, en informatie over de optreden en aantreden

Plattegronden en enige relevante doorsneden en details met maatvoering van de optreden, aantreden en vrije hoogte

2.6

Hellingbaan

A

3

1

2

3

2

2

2

2

2

3

3

3

2

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

2

1

1

1

1

1

1

1

Plattegronden en doorsneden waarop de hellingbaan staat aangegeven

Plattegronden en enige relevante doorsneden en informatie over de hellingshoek van de hellingbaan

Plattegronden en enige relevante doorsneden en maatvoering van de hellingbaan

2.7

Beweegbare constructie- onderdelen

A

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Plattegronden en doorsneden waarop de beweegbare constructieonderdelen op aangegeven staan

Op de plattegrond en aanzicht moet de draairichting van de beweegbare constructieonderdelen aangegeven zijn

2.15

Inbraakwerendheid, nieuwbouw

A

2

-

2

2

2

2

2

2

2 -

-

-

-

-

- -

Tekstuele informatie weerstandheidsklasse

Tekstuele informatie weerstandheidsklasse

2.17

Aanvullende regels tunnelveiligheid

A -

-

-

-

-

- -

-

-

-

-

3

3

3

-

-

-

-

Plattegronden en relevante doorsneden vv maatvoering incl. van een eventuele hellingbaan in de tunnel

3.9

Beperking van de aanwezigheid van schadelijke stoffen en ioniserende straling

A

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Tekstuele informatie over de aanwezigheid van schadelijke stoffen en ioniserende straling

3.10

Bescherming tegen ratten en muizen

A-

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

-

-

-

1

1

1

1

1

1

1 -

Gegevens (tekstuele informatie op tekening) over de bescherming tegen het binnendringen van ratten muizen

4.1

Verblijfsgebied en verblijfsruimte

A

2

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

-

2

2

2

2

2

2

2 -

Aanduiding op tekening van verblijfsgebied(en) en verblijfsruimten in m2 

Aanduiding op tekening van verblijfsgebied(en) en verblijfsruimten middels arcering en aanduiding m2

4.2

Toiletruimte

A

2

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

1

2

2

2

2

2

2

2 -

Aanduiding functies op plattegrond

Aanduiding functies op plattegrond vv maatvoering dan wel uit tekening op te meten

4.3

Badruimte, nieuwbouw

A

2

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

-

-

-

2

2 --

4.4

Bereikbaarheid en toegankelijkheid, nieuwbouw

A

2

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

2

2

2

2

2

2

2

2 -

Vrije doorgang: tekstuele aanduiding

Het aangeven van de (gemeenschappelijke) toegankelijkheidssector op tekening, doorsnedetekeningen.

Vrije doorgang: gemaatvoerde plattegronden en doorsneden. Tekstuele aanduiding vrije doorgang toegangen.

De tekstuele aanduiding dat de drempels maximaal 0,02m bedragen.

4.5

Buitenberging, nieuwbouw

A

2

2

2

2

2

2

2

2

2 -

-

-

-

-

- -

Plattegronden, aanzichten en doorsneden vv maatvoering

4.6

Buitenruimte, nieuwbouw

A

2

2

2

2

2

2

2

2

2 -

-

-

-

-

- -

Plattegronden vv afmeting buitenruimte

4.7

Opstelplaatsen, nieuwbouw

A

2

1

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

-

-

-

1

1

1

1

1

1

1 -

Plattegronden vv aanduiding opstelplaats

Plattegronden vv aanduiding opstelplaats

6.9

Aanvullende regels tunnelveiligheid, nieuwbouw en bestaande bouw

A -

-

-

-

-

- -

-

-

-

-

3

3

3

-

-

-

-

Situatietekening, plattegrond(en), en relevante doorsneden voorzien van tekstuele informatie waaruit blijkt dat wordt voldaan aan deze afdeling

6.10

Bereikbaarheid van gebouwen voor gehandicapten nieuwbouw en bestaande bouw

A

2

-

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

2

2

2

2

2

2

2

2 -

Plattegronden en doorsneden waarop overbrugging van hoogteverschillen (trap, hellingbaan) staan aangegeven

Plattegronden en doorsneden waarop overbrugging van hoogteverschillen (trap, hellingbaan) staan aangegeven

6.11

Tegengaan van veel voorkomende criminaliteit, nieuwbouw en bestaande bouw

A

2

-

-

2 -

-

-

-

-

- -

Tekstuele informatie waaruit blijkt dat de toegangsdeur zelfsluitend is (uitsluitend van buitenaf met een sleutel te openen) en een spreekinstallatie aanwezig is

Tekstuele informatie waaruit blijkt dat de toegangsdeur zelfsluitend is (uitsluitend van buitenaf met een sleutel te openen) en een spreekinstallatie aanwezig is

6.12

Veilig onderhoud van gebouwen, nieuwbouw

A

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2 -

- Veiligheidsvoorzieningen op tekening.

- Ingevulde Checklist Veilig onderhoud op en aan gebouwen 2012 (beschikbaar via rijksoverheid.nl)

7.3

Overige bepalingen veilig en gezond gebruik, nieuw- bouw en bestaande bouw

A

2

1

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Achteraf toetsen à handhaving

Achteraf toetsen à handhaving

Achteraf toetsen à handhaving

9.2

Lid 4 specifiek overgangsrecht

A

Aanduiding op situatietekening stallingsruimte voor fietsen incl. m2.

Aanduiding op tekening stallingsruimte voor fietsen incl. m2. Breedte vloeropp. en hoogtemaat bij overdekte stalling aanduiden/te meten van tekening.

Bouwfysica

3.1

Bescherming tegen geluid van buiten, nieuwbouw

D

3

2

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3 -

3

2

-

-

-

-

-

-

2

2 -

Materiaalgebruik (bijv. akoestisch plafond)- en opbouw dient aangegeven te zijn (middels details). Er hoeft geen berekening aangeleverd te worden

Materiaalgebruik (bijv. akoestisch plafond)- en opbouw dient aangegeven te zijn (middels details). Er hoeft geen berekening aangeleverd te worden

Geluidberekening, informatie van bijvoorbeeld suskasten en details

3.2

Bescherming tegen geluid van installaties,nieuwbouw

D

2

2

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

1

1

1

1

1

3

2

1

1

1

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Materiaalgebruik dient aangegeven te zijn

Geluidberekening en details

3.3

Beperking van galm, nieuwbouw

D

2

-

-

2 -

-

-

-

-

- -

3.4

Geluidwering tussen ruimten van verschillende gebruiksfuncties, nieuwbouw

D

2

-

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3

2

2

2

2

2

3

2

-

-

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1 -

Materiaalgebruik dient aangegeven te zijn

Geluidberekening en details

3.5

Wering van vocht

D

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2 -

Materiaalgebruik- en opbouw (middels details) dient aangegeven te zijn.Wateropname artikel 3.23: middels tekstuele aanduiding waaruit blijkt dat wordt voldaan aan dit art.

3.6

Luchtverversing

D

3

3

3

3

3

3

3

3

2

3

3

3

2

2

2

2

2

3

2

1

1

1

2

2

2

3

3

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Te openen ramen, ventilatieroosters dienen op de tekening in de aanzichten en plattegronden aangegeven te zijn

Te openen ramen,

ventilatieroosters dienen op de tekening in de aanzichten en plattegronden aangegeven te zijn.

Ventilatiebalansberekening en luchtstromings-schema’s, alle toevoer- en

Te openen ramen, ventilatieroosters dienen op de tekening in de aanzichten en plattegronden aangegeven te zijn. Ventilatiebalansberekening en luchtstromings- 

afvoervoorzieningen op tekening aangeven.

schema’s, alle toevoer-, overstroom en afvoervoorzieningen op tekening aangeven. Berekening en aanduiding afmeting overstroomvoorzieningen

3.7

Spuivoorziening

D

2

2

2

2

2

2

2

2

2

3

3

3 -

-

-

-

-

-

-

-

-

2

2 -

Te openen constructieonderdelen op zowel aanzichten als in de plattegronden aanduiden

Te openen

constructieonderdelen op zowel aanzichten als in de plattegronden aanduiden

Te openen

constructieonderdelen op zowel aanzichten als in de plattegronden aanduiden

3.11

Daglicht

D

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

-

2

2

2

2

-

-

-

2

-

-

2

2 -

Gemaatvoerde geveltekeningen en plattegronden

Daglichttoetredingsberekening, gemaatvoerde geveltekeningen en plattegronden

5.1

Energiezuinigheid, nieuwbouw

D

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3 -

Beng-berekening incl. kwaliteitsverklaringen

Berekening warmteweerstand uitwendige scheidingsconstructies

5.2

Milieu, nieuwbouw

D

3

-

3

3

3

3

3

3

3 -

-

-

-

-

-

3

-

---

Berekening Milieuprestatie

Brandveiligheid

2.8

Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situatie

C

4

3

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Duidelijke tekeningen op schaal met daarop de

compartimentering, materiaalgebruik en aanduiding rookmelders

Duidelijke tekeningen op schaal met daarop de compartimentering, vluchtroutes, draairichting deuren, materiaalgebruik, detaillering en de benodigde installaties incl. de daarbij behorende NEN normen. Situatietekening. Gelijkwaardige oplossingen dienen te worden onderbouwd.

Duidelijke tekeningen op schaal met daarop de compartimentering, vluchtroutes, draairichting deuren, materiaalgebruik, detaillering en de benodigde installaties incl. de daarbij behorende NEN normen. Situatietekening. Gelijkwaardige oplossingen dienen te worden onderbouwd.

2.9

Beperking van het ontwikkelen van brand en rook

C

4

3

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

2.10

Beperking van uitbreiding van brand

C

4

3

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

-

-

-

-

2.11

Verdere beperking van uitbreiding van brand en beperking van verspreiding van rook

C

4

1

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

-

-

-

-

2.12

Vluchtroutes

C

4

1

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

2.13

Hulpverlening bij brand

C

4

1

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

-

-

-

4

4

4

-

-

-

-

2.14

Hoge en ondergrondse gebouwen, nieuwbouw

C

4

1

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

2.16

Veiligheidszone en

plasbrandaandachtsgebied, nieuwbouw

C

4

1

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

6.5

Tijdig vaststellen van brand, nieuwbouw en bestaande bouw

C

4

2

4

4

4

4

4

4

2

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

-

-

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4 -

Duidelijke tekeningen op schaal met daarop de compartimentering, vluchtroutes, draairichting deuren, materiaalgebruik, detaillering en de benodigde installaties incl. de daarbij behorende NEN normen. Situatietekening.

6.6

Vluchten bij brand, nieuwbouw en bestaande bouw

C

4

2

4

4

4

4

4

4

2

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

6.7

Bestrijden van brand, nieuwbouw en bestaande bouw

C

4

2

4

4

4

4

4

4

2

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

6.8

Bereikbaarheid van hulpverleningdiensten, nieuwbouw en bestaande bouw

C

4

2

4

4

4

4

4

4

2

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

7.1

Voorkomen van brandgevaar en ontwikkeling van brand, nieuwbouw en bestaande bouw

C

4

3

4

4

4

4

4

4

3

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

7.2

Veilig vluchten bij brand, nieuwbouw en bestaande bouw

C

4

1

4

4

4

4

4

4

2

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Installaties

3.8

Toevoer van

verbrandingslucht en afvoer van rookgas

E

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1 -

Aanduiding op tekening van aan- en afvoer van de verbrandingslucht

Aangegeven te zijn waar en hoe de verbrandingslucht toegevoerd wordt

6.1

Verlichting, nieuwbouw en bestaande bouw

E

4

2

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Informatie omtrent de verlichtingsinstallatie

Informatie omtrent de verlichtingsinstallatie

Informatie omtrent en aanduiding op tekening van noodstroomvoorzieningen

6.2

Voorzieningen voor het afnemen en gebruiken van energie, nieuwbouw en bestaande bouw

E

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Aanduiding op tekening van de electriciteits- en gasvoorziening

6.3

Watervoorziening, nieuwbouw en bestaande bouw

E

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Tekstuele informatie over de watervoorzieningen op tekening aanduiden

6.4

Afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater, nieuwbouw en bestaande bouw

E

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Rioleringsplan, aanduiding op tekening van de locatie en capaciteit van de infiltratievoorziening en capaciteitsberekening infiltratievoorziening (op hoofdlijn)

6.13

Technische bouwsystemen

E

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

-

-

-

-

-

-

-

Berekening waaruit het systeemrendement blijkt

Berekening waaruit het systeemredement blijkt

 

 

6.14

Elektronische communicatie, nieuwbouw

E

2

2

2

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

-

-

-

-

-

-

-

 

 

 

 

Scope: A=algemeen bouwkundig, B=contructief, C=brandveiligheid, D=bouwfysica, E=installaties.