Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Drimmelen

Subsidieregels met betrekking tot subsidiëring Sociaal maatschappelijke en culturele gebouwen Gemeente Drimmelen 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDrimmelen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregels met betrekking tot subsidiëring Sociaal maatschappelijke en culturele gebouwen Gemeente Drimmelen 2021
CiteertitelSubsidieregels Sociaal maatschappelijk en culturele gebouwen 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

ASV Drimmelen 2021

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-07-2022nieuwe regeling

29-06-2021

gmb-2022-335073

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregels met betrekking tot subsidiëring Sociaal maatschappelijke en culturele gebouwen Gemeente Drimmelen 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen, gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2021;

 

Besluit vast te stellen de volgende subsidieregels:

Artikel 1 Definities

In deze subsidieregel worden de definities gehanteerd die in artikel 1 van de Algemene Subsidieverordening Drimmelen 2021, hierna genoemd “Subsidieverordening”, worden omschreven.

 

In aanvulling hierop wordt verstaan onder:

 

  • 1.

    Aanvraag: Een schriftelijk verzoek aan het college op aanspraak op financiële middelen voor het verbouwen c.q. exploiteren van gebouwen die bijdragen aan de doelen op de beleidsterreinen Maatschappelijke accommodaties en Maatschappelijke aangelegenheden in de gemeente Drimmelen.

  • 2.

    Rechtsperso(o)n(en): Een organisatievorm, die ongeacht haar rechtsvorm of wijze van financiering volgens de wet bevoegd is om zelf rechtshandelingen te verrichten, zoals het sluiten van een contract.

  • 3.

    Technische omschrijving: Een omschrijving van het uit te voeren werk, inclusief tekeningen, een resultaatsbeschrijving.

  • 4.

    Uitvoeringsovereenkomst: Een schriftelijke privaatrechtelijke overeenkomst op hoofdlijnen tussen subsidieverlener en aanvrager, met als doel een duurzame meerjarige relatie tot samenwerking aan te gaan en waarin ruimte wordt geboden om flexibel in de spelen op veranderingen die zich voordoen binnen het sociaal domein.

  • 5.

    Subsidieverlening: De beschikking zoals bedoeld in artikel 4:29, 4:30 en 4:31 van de Awb, met een omschrijving van de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend en waarin het subsidiebedrag wordt vermeld, dan wel de wijze wordt aangegeven waarop dit bedrag wordt bepaald, alsmede de aan de subsidieverlening verbonden voorwaarden en verplichtingen.

Uitvoeringsovereenkomst

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten / doelgroep

Het college kan subsidie verstrekken voor (de financiering van) de (ver)bouw en aanpassing van gebouwen die, zulks naar het oordeel van het college, een essentiële functie (kunnen) vervullen voor de sociaal-maatschappelijke en culturele cohesie in dorpskernen binnen de gemeente Drimmelen.

Artikel 3 Uitvoeringsovereenkomst

  • 1.

    Het college kan verlangen dat ter uitvoering van de beschikking tot subsidieverlening een uitvoeringsovereenkomst wordt gesloten.

  • 2.

    Wanneer ter uitvoering van de beschikking tot subsidieverlening een uitvoeringsovereenkomst wordt gesloten, wordt in de beschikking tot subsidieverlening bepaald dat deze genomen is onder de voorwaarde dat een uitvoeringsovereenkomst tot stand komt.

     

Aanvraag tot subsidieverlening

Artikel 4 Inhoud van de aanvraag

  • 1.

    De aanvraag tot subsidie wordt schriftelijk, ondertekend ingediend en bevat tenminste de naam en het adres van de aanvrager, de dagtekening en de aanduiding van de beschikking die wordt gevraagd.

  • 2.

    De subsidieaanvraag is voorzien van een Technische omschrijving, een begroting en een planning met betrekking tot de uitvoering van de subsidiabele activiteiten.

  • 3.

    De begroting is voorzien van een toelichting op de baten en lasten van de aanvrager.

  • 4.

    Voor zover de aanvrager voor dezelfde activiteiten een andere subsidie heeft aangevraagd bij de gemeente Drimmelen, doet hij daarvan mededeling in de aanvraag, onder vermelding van de stand van zaken betrekking tot de beoordeling van die aanvraag/aanvragen.

  • 5.

    Voor zover de aanvrager voor dezelfde activiteiten ook subsidie heeft aangevraagd bij één of meer andere bestuursorganen dan de gemeente Drimmelen doet hij daarvan mededeling in de aanvraag, onder vermelding van de stand van zaken betrekking tot de beoordeling van die aanvraag/aanvragen.

     

Beschikking tot subsidieverlening

Artikel 5 Beslistermijn

Het college beschikt op de aanvraag tot subsidieverlening uiterlijk binnen 6 weken vanaf de datum waarop de aanvraag tot subsidieverlening is ontvangen en volledig is.

Artikel 6 Inhoud beschikking

  • 1.

    De beschikking bevat een omschrijving van de activiteiten en/of prestatie waarvoor subsidie wordt verleend.

  • 2.

    De beschikking vermeldt het bedrag van de subsidie, dan wel de wijze waarop dit wordt bepaald, alsmede de eventueel te betalen voorschotten.

  • 3.

    Indien de beschikking het bedrag van de subsidie niet vermeldt, vermeldt zij het bedrag waarop de subsidie ten hoogste kan worden vastgesteld.

  • 4.

    De beschikking vermeldt de termijn waarvoor de subsidie wordt afgegeven.

  • 5.

    Het college kan besluiten voorschriften aan de subsidie te verbinden die afwijken van de Subsidieregels Sociaal maatschappelijk en culturele gebouwen 2021, indien dat naar oordeel van het college gelet op de aard van de subsidie of subsidiabele activiteit nodig is.

Artikel 7 Weigeringsgronden

Naast artikel 6 van de Subsidieverordening gelden bij de subsidie de volgende aanvullende weigeringsgronden:

  • 1.

    De subsidie kan worden geweigerd indien de aanvrager geen rechtspersoon is.

  • 2.

    De subsidie kan worden geweigerd indien deze naar het oordeel van het college niet of niet voldoende zal bijdragen aan de sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de dorpskern.

  • 3.

    De subsidie kan worden geweigerd indien aan de aanvrager voor dezelfde activiteit door het college reeds een subsidie is verleend, dan wel voor dezelfde activiteit door één of meer andere bestuursorganen een subsidie is verleend.

Artikel 8 Rechtstreeks geldende verplichtingen

  • 1.

    De subsidieontvanger voert een zodanig ingerichte administratie, dat daaruit te allen tijde de voor de vaststelling van de subsidie van belang zijnde rechten en verplichtingen, alsmede de betalingen en de ontvangsten kunnen worden nagegaan.

  • 2.

    De administratie en de daartoe behorende bescheiden worden gedurende zeven jaren bewaard.

  • 3.

    Indien gedurende het boekjaar aanmerkelijke verschillen ontstaan of dreigen te ontstaan tussen de werkelijke uitgaven en inkomsten en de begrote uitgaven en inkomsten, doet de subsidieontvanger daarvan onverwijld mededeling aan het college onder vermelding van de oorzaak van de verschillen.

  • 4.

    Het college kan bij subsidieverlening bepalen dat en op welke wijze de subsidieontvanger tussentijds verantwoording aflegt over de voortgang van de subsidiabele activiteiten.

Artikel 9 Verplichting toestemming te vragen

  • 1.

    De subsidieontvanger vraagt vooraf toestemming aan het college voor:

    • a.

      Het oprichten van dan wel deelnemen in een rechtspersoon;

    • b.

      Het wijzigen van de statuten;

    • c.

      Het in eigendom verwerven, het vervreemden of het bezwaren van registergoederen, indien zij (mede) zijn verworven door middel van de subsidiegelden, dan wel de lasten daarvoor (mede) worden bekostigd uit de subsidiegelden;

    • d.

      Het aangaan en beëindigen van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding of bezwaring van registergoederen of tot huur, verhuur of pacht daarvan, indien deze goederen geheel of gedeeltelijk zijn verworven door middel van de subsidie dan wel de uitgaven daarvoor mede zijn bekostigd uit de subsidie;

    • e.

      Het aangaan van kredietovereenkomsten en van overeenkomsten van geldlening;

    • f.

      Het aangaan van overeenkomsten waarbij de subsidieontvanger zich verbindt tot zekerheidstelling met inbegrip van zekerheidstelling voor schulden van derden of waarbij hij zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt of zich voor een derde sterk maakt;

    • g.

      Het vormen van fondsen of reserveringen;

    • h.

      Het ontbinden van de rechtspersoon;

    • i.

      Het doen van aangifte tot faillissement of het aanvragen van zijn/haar surséance van betaling.

  • 2.

    Het college beslist binnen vier weken na ontvangst van het verzoek om toestemming conform lid 1.

  • 3.

    De beslissing kan éénmaal voor ten hoogste vier weken worden verdaagd.

     

Aanvraag tot subsidievaststelling

Artikel 10 Termijn verzoek

  • 1.

    De subsidieontvanger dient binnen 3 maanden na het eindigen van de activiteit waarvoor subsidie is verleend, een door het bestuur vastgesteld financieel jaarverslag en een activiteitenverslag in. Het indienen van de financiële (jaar)verantwoording dient tevens als aanvraag tot subsidie-vaststelling.

  • 2.

    In voorkomende gevallen kan het college schriftelijk uitstel verlenen van de termijn als bedoeld in lid 1.

Artikel 11 Inhoud aanvraag vaststelling

  • 1.

    Het financiële (jaar)verslag bevat tenminste de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven van de activiteit(en) en de balans per 31 december van het jaar waarin de subsidie is genoten en waarin (indien van toepassing) de egalisatiereserve is opgenomen.

  • 2.

    Het activiteitenverslag beschrijft de aard en omvang van de activiteiten waarvoor subsidie werd verleend en bevat een vergelijking tussen de nagestreefde en de gerealiseerde doelstellingen en een toelichting op de verschillen.

  • 3.

    Indien de subsidie meer dan € 125.000 bedraagt, wordt de aanvraag tot subsidievaststelling vergezeld van een goedkeurende accountantsverklaring.

  • 4.

    Indien de subsidie lager is dan € 125.000 maar uitgekeerd wordt aan een landelijk dan wel regionaal opererende organisatie, dient te allen tijde een goedkeurende accountantsverklaring te worden overgelegd.

  • 5.

    Het college kan met betrekking tot het verzoek om vaststelling nadere richtlijnen vaststellen, alsmede modellen vaststellen voor de over te leggen bescheiden.

     

Beschikking tot subsidievaststelling

Artikel 12 Beslistermijn

Het college beschikt op de aanvraag tot subsidievaststelling uiterlijk binnen 6 maanden vanaf de datum waarop de aanvraag tot subsidievaststelling ontvangen en volledig is.

Artikel 13 Inhoud beschikking

  • 1.

    De definitieve subsidievaststelling geschiedt op basis van hetgeen hierover in de beschikking tot subsidieverlening is opgenomen.

  • 2.

    Het college vermeldt in de beschikking tot subsidievaststelling op welk bedrag de subsidie is vastgesteld.

Artikel 14 Betaling en terugvordering

Het subsidiebedrag wordt overeenkomstig de subsidievaststelling, onder verrekening van de eventueel betaalde voorschotten, betaald dan wel teruggevorderd.

Artikel 15 Inwerkingtreding

Deze subsidieregel treedt in werking per 1 januari 2021.

Made, 29 juni 2021

Burgemeester en wethouders van Drimmelen

J.L.W. Liebregt

secretaris

drs. G.L.C.M. de Kok

burgemeester