Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ommen

Beleid terrassen-, uitstallingen-, reclame en ramkraakbeveleiging Ommen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOmmen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid terrassen-, uitstallingen-, reclame en ramkraakbeveleiging Ommen
CiteertitelBeleid met betrekking tot terrassen, reclame, uitstallingen en ramkraken
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpBeleid met betrekking tot terrassen, reclame, uitstallingen en ramkraken

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-10-201930-10-2019Beleid met betrekking tot terrassen, reclame, uitstallingen en ramkraken

29-10-2019

gmb-2022-334039

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid terrassen-, uitstallingen-, reclame en ramkraakbeveleiging Ommen

1. Inleiding

De verschillende terrassen, uitstallingen en reclameobjecten in het centrum van de stad Ommen en in de kernen van de gemeente Ommen zorgen voor sfeer en levendigheid. Voor wat betreft de inrichting van de openbare ruimte spelen verschillende belangen een rol. Een winkelier wil zijn waar presenteren en potentiële kopers verleiden tot een of meerdere aankopen; een horecaondernemer wil omzet genereren. De gemeente Ommen is verantwoordelijk voor de regulering van dit alles en zorgt voor beperking van overlast voor omwonenden, naast de zorg voor de toegankelijkheid van het centrum van de stad en de kernen.

 

In het gemeentelijke omgevingsplan (GOP) staat dat de gemeente Ommen de kwaliteit van haar openbare ruimte wil verbeteren. Het beleid voor terrassen, uitstallingen, reclame en ramkraakbeveiliging komt voort uit dit omgevingsplan.

 

Beleidsuitgangspunten voor ruimtelijke kwaliteit zijn:

  • 1.

    gebiedsgericht en duurzaam beheren van de openbare ruimte op basis van ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid;

  • 2.

    groen, gastvrij en geïnspireerd;

  • 3.

    verkeersveilige afwikkeling van al het verkeer.

     

Op grond van artikel 2:10, eerste lid, van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Ommen (verder: APV) is het verboden de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan, indien:

a. het gebruik schade toebrengt of kan toebrengen aan de weg, de bruikbaarheid van de weg belemmert of kan belemmeren, dan wel een belemmering vormt of kan vormen voor het beheer of onderhoud van de weg; of

b. het gebruik niet voldoet aan redelijke eisen van welstand.

 

Met het beleid met betrekking tot terrassen, uitstallingen, reclameobjecten en ramkraakbeveiliging wordt het in de APV neergelegde artikel 2:10, derde lid, ingevuld. In dit artikel is bepaald dat het college in het belang van de openbare orde of de woon- en leefomgeving nadere regels kan stellen ten aanzien van terrassen, uitstallingen en reclameborden.

 

Op grond van artikel 2:10, vierde lid, APV kan het bevoegde bestuursorgaan (het college, respectievelijk de burgemeester als het een terras betreft) ontheffing verlenen van het verbod in het eerste lid.

 

In deze nota is het beleid voor terrassen, uitstallingen, reclame en ramkraakbeveiliging opgenomen. Het beleid geldt in principe voor alle kernen in de gemeente Ommen, waarbij voor de stad Ommen op onderdelen aanvullende dan wel afwijkende regels zijn geformuleerd.

 

2. Uitgangspunten beleid

Binnen de nota Terrassen-, uitstallingen-, reclame- en ramkraakbeleid gemeente Ommen wordt het beleid weergegeven ten aanzien van de terrassen, uitstallingen, reclame en ramkraakbeveiliging. In dit hoofdstuk wordt een korte toelichting gegeven op de beleidsuitgangspunten en belangen.

 

2.1 Begripsbepalingen

In deze nota wordt het beleid weergegeven ten aanzien van:

  • -

    Weg: wat daaronder wordt verstaan in artikel 1 van de Wegenverkeersweg 1994;

  • -

    Terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of

    terrasseizoen: 1 april tot 1 november;

  • -

    Uitstalling: tentoongestelde winkelgoederen die horen bij het gangbare winkelassortiment van de winkel waarbij ze, in de openbare ruimte, worden geplaatst.

  • -

    Reclame: reclameborden of andere voorwerpen waarop aan handel gerelateerde aankondigingen of boodschappen staan, die op de weg geplaatst zijn.

  • -

    Ramkraakbeveiliging: palen dan wel andere objecten die voor de gevel zijn geplaatst ter voorkoming van ramkraken.

  • -

    Precario: een gemeentelijke belasting die betaald moet worden voor het hebben van voorwerpen op, boven of in gemeenschappelijke grond.

  • -

    Gevelreclame: reclame op of aan een gebouw

     

    2.2 Gebiedsgericht beleid

    In deze nota staat het beleid t.a.v. terrassen, uitstallingen, reclame en ramkraakbeveiliging voor de gemeente Ommen beschreven. Voor het centrum van de stad Ommen zijn op punten afwijkende dan wel aanvullende beleidsregels opgesteld. Reden hiervoor is dat er in het centrum van Ommen meer aanbod is van horeca en winkels en dat het drukker bezocht wordt.

     

    2.3 Toetsing

    Deze nota sluit aan bij de uitgangspunten van het gemeentelijk omgevingsplan. Terrassen, uitstallingen, reclame en ramkraakbeveiliging moeten passen bij de identiteit die wordt nagestreefd door de gemeente Ommen. Daarnaast wordt getoetst aan artikel 2:10 van de APV.

     

    2.4 Begaanbaar en overzichtelijk

    De gemeente is verantwoordelijk voor een goed toegankelijk en overzichtelijk centrum van de stad Ommen. Hetzelfde geldt voor het openbare gebied van de hele gemeente Ommen. De terrassen, uitstallingen, reclame en ramkraakbeveiliging zijn een onderdeel van het openbare gebied. Om een goede toegankelijkheid en overzichtelijkheid te kunnen waarborgen zijn richtlijnen nodig, anders kunnen er ongewenste ontwikkelingen ontstaan waardoor een gebied rommelig en/of ontoegankelijk wordt. Die richtlijnen worden verwoord in deze beleidsnota.

     

    2.5 Economische belangen

    Het beleid verwoord in deze beleidsnota is niet bedoeld om ondernemers te beperken in hun bedrijfsvoering. Het is gewoon mogelijk om binnen de gestelde regels een bedrijf op een goede manier te exploiteren.

     

    3. Vergunningverlening

    In dit hoofdstuk worden de algemene uitgangspunten en bijzondere situaties rondom de vergunningverlening benoemd. Op grond van het bepaalde in artikel 2:10, eerste lid, van de APV is het verboden zonder ontheffing van het college (respectievelijk van de burgemeester als het een terras betreft), de weg te gebruiken anders dan overeenkomstig de publieke functie daarvan. In artikel 2:10, zesde en zevende lid, worden de uitzonderingen genoemd.

     

    3.1 Terrassen

    Wanneer is een vergunning nodig?

    Een terras valt onder het begrip openbare inrichting. Voor het exploiteren van een openbare inrichting is altijd een vergunning nodig. Een terras zorgt voor leven in centrum of dorpskern, maar kan ook voor overlast zorgen. Omwonenden en bezoekers van de gemeente Ommen moeten hiertegen beschermd worden en dat kan door middel van een vergunning.

     

    Een terrasvergunning geldt in principe niet tijdens snuffelmarkten, evenementen en marktdagen, voor zover het gebruik van de vergunning op die dagen strijd kan opleveren met de te organiseren activiteiten. Terrasvergunningen zijn na datum van afgifte onbeperkt geldig (behalve als er iets verandert, zoals bijv. een nieuwe exploitant), maar de burgemeester kan afwijken van dit beleid.

     

    Alleen terrassen die zich niet op de ‘weg’ of in de openbare ruimte bevinden en waarvan de aanwezigheid de openbare ruimte niet beïnvloed of niet kan beïnvloeden zijn vergunningsvrij (bijv. een binnentuin van een openbare inrichting).

     

    3.2 Uitstallingen, reclameobjecten en ramkraakbeveiliging

    Wanneer is een vergunning nodig?

    Wanneer het plaatsen van een uitstalling, reclame of ramkraakbeveiliging past binnen de kaders die geschetst zijn in deze beleidsnota, is geen vergunning nodig. Voor het ophangen van spandoeken is wel een vergunning nodig.

     

    3.3 Toetsingskader

    Een vergunningaanvraag die buiten de kaders van deze beleidsnota valt moet inhoudelijk getoetst worden. Bij de toetsing wordt rekening gehouden met het bepaalde in artikel 2:10 van de APV. Om te bepalen of een aangevraagde voorziening voldoet aan de redelijke eisen van welstand, vindt, indien nodig of gewenst, toetsing plaats aan de voor het betreffende gebied geldende welstandsbeleid.

     

    3.4 Bijzondere situaties

    Primair zijn de uitgangspunten in deze beleidsnota leidend, tenzij dat voor een of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben, die door bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregels te dienen doelen. Deze in artikel 4:84 van de Algemene wet bestuursrecht neergelegde ‘inherente afwijkingsbevoegdheid’ brengt met zich mee dat het bestuursorgaan kan (of zelfs moet) afwijken van beleidsregels, als afwijking van het beleid geen schadelijke gevolgen heeft voor de openbare ruimte.

     

    Verder kunnen zich bijzondere situaties voordoen als bijvoorbeeld:

    -  Een (her)opening van een bepaalde zaak;

    -  Een ondernemer die een jubileum viert.

     

    In dit soort gevallen is afwijking van het beleid niet aan de orde, maar moet de ondernemer hiervoor op grond van artikel 2:25 van de APV een evenementenvergunning aanvragen of een melding doen.

     

    4. Terrassen

    4.1 Algemeen

    Meubilair en andere objecten op het terras

    De ondernemer moet ervoor zorgen dat het terrasmeubilair na sluitingstijd wordt opgeslagen, zodat vernieling en/of diefstal voorkomen wordt. Het terrasmeubilair mag opgeslagen worden op de plek waar het staat. Het terras en de directe omgeving daarvan moeten na sluitingstijd schoon zijn, dit is de verantwoordelijkheid van de ondernemer.

     

    Locaties en omvang

    De maximale breedte van het terras is in principe gelijk aan de breedte van de gevel van de openbare inrichting, maar hiervan kan worden afgeweken als (schriftelijk) overeenstemming met de gebruiker van het naastgelegen pand wordt bereikt. Als een horecagelegenheid ook een terras aan de zijgevel wil plaatsen en dit kan dan mag dit, mits er zicht op het terras is vanuit de openbare inrichting.

     

    Soorten terrassen

    Er zijn diverse terrassen te onderscheiden:

    a. gevelterassen in de openbare ruimte

    b. vrij liggende terassen in de openbare ruimte

    c. terrassen op priveterrein.

     

    Gevelterrassen

    Gevelterrassen mogen op de openbare weg worden geplaatst tot maximaal 4 meter vanaf de voorgevel van het pand, mits vrije doorgang is gewaarborgd voor hulpdiensten en voetgangers (zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV). Voor het gebruik van openbare grond wordt precario in rekening gebracht, met dien verstande dat de eerste 1,5 meter gemeentegrond vrij is van precario.

     

    Vrij liggende terrassen in de openbare ruimte 

    Vrij liggende terrassen (zie foto) zijn alleen toegestaan op pleinen (= open en onbebouwde ruimte tussen gebouwen). De locaties en afmetingen van deze vrij liggende terrassen zijn gekoppeld aan openbare inrichtingen en worden weergegeven op een kaart bij de vergunningaanvraag. De omvang van het terras wordt in de vergunning aangegeven en in de vergunning wordt ook opgenomen dat tijdens markten en/of evenementen het terras (eventueel) weggehaald moet worden. Er moet vrije doorgang zijn voor hulpdiensten en voetgangers, zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV. Voor het gebruik van openbare grond wordt precario in rekening gebracht.

     

    Terrassen op privé terrein 

    Voor terrassen op privéterrein geldt dat er een vergunning moet worden afgegeven voor het exploiteren van een terras. Er wordt geen precario in rekening gebracht.

     

    Sluitingstijden terrassen

    Voor alle terrassen gelden de sluitingstijden zoals genoemd in artikel 2:29 van de APV.

     

    Criteria

    Om een terras te mogen exploiteren gelden een aantal algemene criteria:

    •  

  • -

    fietsers, voetgangers en hulpdiensten moeten altijd vrije doorgang hebben (zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV);

  • -

    de verkeersveiligheid is gewaarborgd;

  • -

    de openbare orde en de woon- en leefomgeving mag niet worden aangetast;

  • -

    op marktdagen en tijdens evenementen is het mogelijk dat een terras opgeruimd moet worden; dit wordt in de vergunning vastgelegd.

     

    4.2 Beleid centrum Ommen

    Voor de stad Ommen worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

     

    Meubilair

    De ondernemer is vrij in het kiezen van terrasmeubilair. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden per terras:

    -  per terras is één type stoel/tafel toegestaan

    - de stoelen en tafels moeten gemaakt zijn van overwegend natuurlijke of natuurlijk ogende materialen.

     

    Overige objecten op het terras

    Naast het aanwezige meubilair zijn er vaak nog andere voorzieningen op een terras aanwezig zoals bijvoorbeeld parasols, windschermen en plantenbakken. Hiervoor geldt het volgende:

     

  • -

    voor bepaald terrasmeubilair kan een omgevingsvergunning nodig zijn (zaken die met de grond verbonden zijn, die bedoeld om ter plekke te functioneren en die daar meer dan 31 dagen staan);

  • -

    de overspanning van een parasol mag niet groter zijn dan het terras;

  • -

    de hoogte van een parasol mag maximaal 4 ½ meter zijn;

  • -

    windschermen staan haaks op de gevel van de openbare inrichting, tenzij het noodzakelijk is om een hoek te maken voor de stevigheid van het windscherm, en mogen maximaal 1,80 meter hoog zijn;

  • -

    de windschermen hebben een verhouding dicht - transparant van 1/3 - 2/3;

  • -

    als dat nodig is mag het aantal meters windscherm worden uitgebreid, maar nooit groter dan het terras.

  • -

    de terrasvoorzieningen mogen opgeslagen worden op dezelfde plaats als waar zij tijdens openingstijden staan.

  • -

    De opslag van het terras dient buiten het zomerseizoen binnen plaats te vinden, met uitzondering van het winterterras. Gedurende het terrasseizoen (1 april tot 1 november) is het mogelijk om het terras op te slaan waar het terras tijdens openingstijden staat. Dit dient wel vooraf te worden overlegd bij de vergunningaanvraag.

  • -

    Terrasverwarming is toegestaan met in achtneming van de brandveiligheid

  • -

    Terrasverlichting is toegestaan met in achtneming van de brandveiligheid

  • -

    Alle objecten op het terras moeten worden geplaatst binnen de begrenzing van dat terras.

  •  

    Locatie en omvang

    Een terras in de kern Ommen mag alleen op de daarvoor bestemde locaties. Ook over de omvang worden afspraken gemaakt met de ondernemer.

    - De locatie van het terras is in principe voor de gevel van een openbare inrichting (=de horecagelegenheid). Het realiseren van een groter terras, voor de gevel van een naastliggend pand, is alleen mogelijk in overleg met een schriftelijke toestemming van de eigenaar van dat pand. Het terras moet verder voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan doorgang en verkeersveiligheid. Als een openbare inrichting de mogelijkheid heeft tot een terras aan de zijgevel is dit toegestaan, mits er zicht op het terras is vanuit de openbare inrichting.

    - Bij elke vergunningaanvraag wordt bepaald wat de omvang van het terras mag zijn.

     

    5. Uitstallingen

    5.1 Algemeen beleid

    Het is toegestaan zonder vergunning een uitstalling te plaatsen als wordt voldaan aan de volgende eisen:

    Aard

    Een ondernemer mag alleen een uitstalling in de openbare ruimte plaatsen ten behoeve van het uitstallen van goederen die horen bij het gangbare assortiment van de winkel. De uitstallingen moeten een net aanzien hebben.

    Plaatsing

    De uitstallingen moeten zo worden geplaatst dat gebruikers van de openbare ruimte geen hinder ondervinden. Uitstallingen moeten dan ook zo dicht mogelijk tegen de gevel worden geplaatst (of in de bij de winkel horende portieken), waarbij een maximale afstand van 1 meter uit de voorgevel geldt. Vrije doorgang voor hulpdiensten en voetgangers moet gewaarborgd zijn, zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV. Uitstallingen in de openbare ruimte mogen daar alleen staan tijdens de openingstijden van de winkel.

     

    Vorm en afmeting

    De uitstalling mag maximaal 1,80 meter hoog zijn (gemeten vanaf de bestrating), waarbij etenswaren zich minimaal 0,50 meter boven de grond moeten bevinden. De uitstalling heeft een maximale afmeting van 1 meter uit de gevel. De breedte van de uit te stallen goederen en de daarbij horende objecten mag (gezamenlijk) nooit groter zijn dan de breedte van het winkelpand.

     

    Het uitstallen van goederen mag geen gevaar voor de omgeving en/of voorbijgangers opleveren. Verrijdbare rekken, standaards en stellages moeten van een zodanige constructie zijn dat deze niet door derden verplaatst kunnen worden.

     

    5.2 Beleid centrum Ommen

    Het algemene beleid geldt in principe ook voor het centrum van de stad Ommen, maar voor bepaalde straten gelden onderstaande normen

     

    Markt en 11 April Plein

    Op de Markt en het 11 April Plein is een voetgangersstrook aangebracht in de bestrating. Deze voetgangersstrook moet te allen tijde worden vrijgehouden van obstakels.

     

    Smalle straten

    Door het historische karakter van het centrum van Ommen, zijn er diverse smalle(re) straten. Het gaat hier om:

    - Kerkstraat - Brugstraat - de Poffert - Walstraat - Burggraven - Karnemelkstraat

     

    In genoemde straten is de uitstallingsruimte beperkt tot maximaal 0,75 meter uit de voorgevel, waarbij het te allen tijde noodzakelijk is de vrije ruimte voor voetgangers te waarborgen, zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV.

     

    Beleid op maat per ondernemer

    Waar extra ruimte is, is het mogelijk maatwerk te leveren. Hiervoor gelden in ieder geval bovenstaande uitgangspunten, met mogelijke toevoegingen op het gebied van bijvoorbeeld:

    - Extra uitstallingsruimte (voor het gebruik van openbare grond (buiten de in het beleid vastgestelde afmetingen voor uitstallingen) wordt precario in rekening gebracht);

    - Extra borden uit de gevel (bij slecht zicht van het pand vanwege ligging of omliggende panden)

    - Overige te maken afspraken.

     

    6. Reclame

     

    Vrijheid van meningsuiting & reclame

    In Nederland mag je zeggen en schrijven wat je denkt zonder daar eerst toestemming voor te vragen. Voor reclame gelden echter andere regels (artikel 7 lid 4 Grondwet), het college mag bijvoorbeeld het ophangen van een spandoek in een natuurgebied verbieden. Voor het ophangen van spandoeken op/boven openbare grond is toestemming van de gemeente nodig, maar de vrijheid van meningsuiting wordt daardoor niet ingeperkt. Dit geldt ook voor andere (vergunningplichtige) reclame-uitingen.

     

    6.1 Algemeen beleid (winkels)

    Het is toegestaan zonder vergunning een reclameobject te plaatsen als wordt voldaan aan de onderstaande voorwaarden:

     

    Aard

    Een ondernemer mag alleen een reclameobject plaatsen om de aandacht te vestigen op (aanbiedingen uit) het gangbare assortiment van de winkel.

     

    Plaatsing

    De reclameobjecten moeten zo worden geplaatst dat gebruikers van de openbare ruimte hiervan geen hinder ondervinden. Reclameobjecten moeten dan ook zo dicht mogelijk tegen de voorgevel worden geplaatst, waarbij een maximale afstand van 1 meter uit de voorgevel geldt. Vrije doorgang voor hulpdiensten en voetgangers is hierbij een voorwaarde (zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV).

     

    De reclameobjecten mogen buiten de openingstijden van de winkel niet in de openbare ruimte staan en moeten dan ook in het pand worden geplaatst. Ook als de weersomstandigheden dusdanig zijn dat reclameobjecten kunnen omvallen of wegwaaien, mogen zij niet buiten worden geplaatst.

     

    Vorm en afmeting

    Reclameobjecten mogen maximaal 1,80 meter hoog zijn, gemeten vanaf de bestrating. De maximale breedte van reclameobjecten is 1,00 meter.

     

    Binnen deze afmetingen is het toegestaan de vorm van een reclameobject aan te passen aan de persoonlijke voorkeur van de ondernemer. Wel moeten de reclameobjecten voldoende stabiel zijn door middel van bijvoorbeeld een verzwaarde voet. Zij mogen geen scherpe en/of uitwendig draaiende onderdelen hebben.

     

    Per winkel/bedrijf mag één reclameobject geplaatst worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor hoekpanden: deze mogen aan beide zijden van de hoek één reclameobject plaatsen.

     

    6.2 Beleid centrum Ommen (winkels)

    Gevelreclame / Vlaggen / Gevelelementen

    Reclame op de gevel kan noodzakelijk zijn voor de herkenbaarheid van de winkel. Hierbij moet voldaan worden aan de onstaande voorwaarden:

    - Naamsvermelding op de gevel is toegestaan als de belettering geen licht geeft;

    - Het verlichten van de reclame-uiting is toegestaan d.m.v. schijnwerpers;

    - Nieuwe luifels of vervangende luifels worden bij voorkeur in de vorm van een markies aangebracht;

    - De maximale uitval van de luifel is 1 meter, zowel voor nieuwe als bestaande luifels;

    - De constructie van een luifel is op minimaal 2,25 meter hoogte (gemeten vanaf de bestrating) aan de gevel bevestigd.

    - Het gebruik van vlaggen als reclame-uiting aan de gevel is toegestaan, echter maximaal 1 per gevel.

    Let op: voor gevelreclame moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

     

    Smalle straten

    Door het historische karakter van het centrum van Ommen, zijn daar diverse smalle(re) straten aanwezig. Het gaat hier om: - Kerkstraat - Brugstraat - de Poffert - Walstraat - Burggraven - Karnemelkstraat.

    In genoemde straten is de uitstallingsruimte beperkt tot maximaal 0,75 meter uit de voorgevel, waarbij het te allen tijde noodzakelijk is de vrije ruimte voor voetgangers te waarborgen, zie artikel 2:10, tweede lid, van de APV.

     

    6.3 Reclame langs de weg

     

    Lichtreclame

    Lichtreclame aan lantaarnpalen mag geplaatst worden in overleg met de daarvoor geselecteerde exploitant (momenteel NPB Media B.V.). De gemeente heeft de locaties aangewezen.

     

    Lichtreclame is alleen mogelijk langs de wegen: - Varsenerdijk (tussen Danteweg en Voormars) - Danteweg - Prinses Julianastraat - Chevallerauxstraat - Balkerweg - Coevorderweg - Schurinkstraat - Slagenweg - Stationsweg

     

    Displays

    Reclame langs de weg gaat het om displays met reclame bevestigd aan de lantaarnpalen. Deze borden worden door een extern bedrijf, momenteel Hoffman Buitenreclame, geëxploiteerd. De gemeente heeft de locaties aangewezen.

     

    Spandoeken op gemeentegrond

    Het college heeft in haar vergadering van 15 december 2015 bepaald dat spandoeken alleen toegestaan zijn voor goede doelen (collectes e.d.) en doelstellingen (zoals bijvoorbeeld Ommer evenementen ten bate van een goed doel), omdat hiermee een positieve bijdrage geleverd wordt aan onze maatschappij. Een ontheffing voor het ophangen van spandoeken wordt verleend op basis van artikel 2.10, vierde lid, van de APV. Hiervoor is geen leges verschuldigd. Een aanvraag moet minimaal 10 werkdagen voor het ophangen van de spandoeken ingediend worden.

     

    Er moet altijd voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

    - er mogen maximaal 12 spandoeken geplaatst worden;

    - het betreft tijdelijke spandoeken. Dit houdt in dat een organisatie maximaal 3 keer per jaar een spandoek mag ophangen (gedurende maximaal twee weken per gebeurtenis);

    - het spandoek is t.b.v. goede doelen en/of goede doelstellingen (commerciële uitingen zijn niet toegestaan);

    - een spandoek moet, als het boven de weg komt te hangen, op een hoogte van minimaal 4.20 meter worden bevestigd;

    - een spandoek mag niet verlicht zijn en moet deugdelijk en strak gespannen bevestigd worden;

    - de gemeente moet toestemming geven voor de in de aanvraag aangegeven locaties.

     

    Let op: een vergunning voor spandoeken voor ‘collectieve’ activiteiten (bijv. koopzondag of een evenement in de gemeente Ommen) blijft mogelijk. Als dat noodzakelijk of gewenst is kan het college nadere voorschriften geven in de vergunning.

     

    Een ontheffing voor spandoeken voor een evenement buiten de gemeente Ommen wordt niet verleend. Als een organisatie van een evenement, dat niet in de gemeente Ommen plaatsvindt, spandoeken zou willen plaatsen, dan kan dat niet. Die organisatie kan de 3 publieke aanplakborden gebruiken of lantaarnpaal displays huren. Reclame maken voor een evenement dat niet in de gemeente Ommen plaatsvindt kan op die manier dus wel.

     

    Spandoeken op eigen grond

    Hiervoor wordt geen ontheffing verleend. Spandoeken op eigen grond zijn slechts dan toegestaan als het een reclame-uiting is voor het terrein waar het spandoek staat of voor hetzelfde bedrijf of dezelfde eigenaar.

     

    Let op: hangt/staat een spandoek (al dan niet in een frame) op eigen grond langer dan 31 dagen, dan moet een omgevingsvergunning bouwen worden aangevraagd. Er wordt gehandhaafd als het spandoek verkeersonveilig hangt/staat of op een andere manier hinder of overlast veroorzaakt.

     

    Locaties

    Het is niet toegestaan om spandoeken op te hangen op de Vechtbrug (collegebesluit 6 september 2016). Ook is het ophangen van spandoeken niet toegestaan in het parkje bij het gemeentehuis. Bij een aanvraag zal per locatie bekeken worden of de locatie toegestaan wordt. Criteria hierbij zijn het aanzicht van de gemeente en de (verkeers)veiligheid.

     

    7. Ramkraakbeveiliging

    7.1 Algemeen geldend beleid

    Voor de dorpen in de gemeente Ommen kunnen geen algemene eisen worden benoemd, omdat de situatie per kern daarvoor te divers is. Dit betekent dat ramkraakbeveiliging niet zonder vergunning mag worden geplaatst. Op deze manier kan iedere situatie afzonderlijk beoordeeld worden en blijft de regulering van omvang en soort ramkraakbeveiliging mogelijk.

     

    7.2 Beleid centrum Ommen

    Het is toegestaan zonder vergunning een ramkraakbeveiliging te plaatsen als wordt voldaan aan de volgende eisen:

     

    Plaatsing en gebruik

    De palen worden maximaal 1.10 meter uit elkaar geplaatst (gerekend vanuit het hart van de palen). Tijdens de openingstijden van de onderneming moeten de anti-ramkraakpalen in de grond worden verzonken.

     

    Locaties

    Op dit moment is in het centrum van Ommen 1 locatie met ramkraakbeveiliging bij de Rabobank. Nieuwe locaties zijn, in overleg met de gemeente Ommen, onder voorwaarden mogelijk.

     

    8. Leges en precario

     

    Leges

    Voor het in behandeling nemen van een aanvraag kunnen leges in rekening worden gebracht bij de aanvrager.

     

    Precario

    Er wordt precariobelasting geheven bij terrassen op gemeentegrond of grotere uitstallingen dan in dit beleid is toegestaan, met dien verstande dat de eerste 1,5 meter gemeentegrond vrij is van precario. Precario wordt in rekening gebracht bij de aanvrager van de vergunning op basis van de ‘Verordening precariobelasting’.

     

     

9. Tot slot

Het beleid verwoord in deze nota is door het college vastgesteld in de vergadering van 29 oktober 2019.

 

Wijzigingen in het beleid t.o.v. 2014:

 

  • 1.

    terrasvergunning onbeperkt geldig i.p.v. 3 jaar;

  • 2.

    onderscheid tussen zomer- en winterterras verdwijnt;

  • 3.

    bij het hoofdstuk over reclame zijn spandoeken toegevoegd, dit naar aanleiding van de collegebesluiten van 15 december 2015 en 6 september 2016.