Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Amsterdam

Uitvoeringsregeling Ontheffingen RVV Oudezijde, bewoners, ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAmsterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsregeling Ontheffingen RVV Oudezijde, bewoners, ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek
CiteertitelUitvoeringsregeling Ontheffingen RVV Oudezijde bewoners, ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-07-2022nieuwe regeling

20-06-2022

gmb-2022-331392

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsregeling Ontheffingen RVV Oudezijde, bewoners, ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum van Amsterdam,

 

gelet op

  • artikel I.2 juncto van Verordening op het lokaal bestuur, Bevoegdhedenregister.

besluit de volgende regeling vast te stellen:

 

Uitvoeringsregeling Ontheffingen RVV Oudezijde, bewoners, ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek.

Artikel 1. Aanvraagvereisten

  • 1.1

    Afbakening belanghebbendengebied:

    Het betreft het gebied met als buitengrens die loopt langs oneven zijde Dam, Beursplein, oneven zijde Damrak, Zuidzijde van De Nieuwe Brug (brug 303), Nieuwebrugsteeg 1 t/m 13, Prins Hendrickskade 50a t/m 156, westzijde Kikkerbilsluis (brug 279), Kalkmarkt, even zijde Oudeschans, Sint Anthoniesluis (brug 287), Uilenburgersteeg 3 t/m 5, Houtkoperdwarsstraat 4 t/m 6, Waterlooplein 3 t/m 123, Zwanenburgwal, Staalkade, ’s-Gravelandse Veer, Staalstraat, de noordzijde van de Halvemaansbrug (brug 221), Doelensluis (brug 220), Oude Turfmarkt en oneven zijde Rokin.

    Ook wel Oudezijde genoemd en wat groen is gearceerd in afbeelding 1.

     

Afbeelding 1: Dit is het gebied waarin ontheffinghouders bewoners / ondernemers woonachtig / een nering moeten hebben. Het gebied is op de kaart aangegeven in groen. De afsluiting geldt van donderdag 22.00 uur tot vrijdag 06.00 uur, van vrijdag 22.00 uur tot zaterdag 06.00 uur en van zaterdag 22.00 uur tot zondag 06.00 uur.

 

  • 1.2

    Aanvragers

    In aanmerking voor een ontheffing komen:

    • a.

      Bewoners die in de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven in het belanghebbendengebied (zie afb. 1).

    • b.

      Ondernemers met een nering in het belanghebbendengebied (zie afb. 1).

    • c.

      Aanvragers met een parkeerplaats op eigen terrein in het belanghebbendengebied (zie afb. 1).

    • d.

      Aanvragers die aantoonbaar gebruik maken van een parkeerplaats op eigen terrein in het belanghebbendengebied (zie afb. 1).

    • e.

      Aanbieder van deelmobiliteit met een parkeerplaats op kenteken in het belanghebbendengebied (zie afb. 1).

Artikel 2. Voorwaarden ontheffing

  • 2.1

    In artikel 1.2 onder a genoemde bewoners wordt één (1) digitale ontheffing en toegang tot het webportaal uitgegeven waarin passagerecht kan worden gegeven. Waarbij maximaal twee (2) kentekens voor bestemmingsverkeer tegelijkertijd kunnen worden ingevoerd.

    Daarnaast krijgt het kenteken waarvoor een van de volgende parkeervergunningen op een vast kenteken geldig is, automatisch passagerecht: Bewonersvergunning, Bewonersvergunning (2e), Bewonersvergunning autodeel, Bedrijfsvergunning (op vast kenteken), Emissieloze Brommobielen voor bedrijven, Emissieloze Brommobielen voor bewoners, Gehandicapten (GA)-parkeervergunning voor bewoners (bestuurders), Marktvergunning, Milieuparkeervergunning Bedrijf/Bewoner, Noodvergunning.

  • 2.2

    In artikel 1.2 onder b genoemde wordt één (1) digitale ontheffing en toegang tot het webportaal uitgegeven waarin passagerecht kan worden gegeven. Waarbij maximaal vier (4) kentekens voor bestemmingsverkeer tegelijkertijd kunnen worden ingevoerd.

    Daarnaast krijgt het kenteken waarvoor een van de volgende parkeervergunningen op een vast kenteken geldig is, automatisch passagerecht: Bewonersvergunning, Bewonersvergunning (2e), Bewonersvergunning autodeel, Bedrijfsvergunning (op vast kenteken), Emissieloze Brommobielen voor bedrijven, Emissieloze Brommobielen voor bewoners, Gehandicapten (GA)-parkeervergunning voor bewoners (bestuurders), Marktvergunning, Milieuparkeervergunning Bedrijf/Bewoner, Noodvergunning.

  • 2.3

    Aan aanvragers genoemd in artikel 1.2 onder categorieën c tot en met e wordt per parkeerplaats één (1) digitale ontheffing en toegang tot het webportaal uitgegeven waarin passagerecht kan worden gegeven. Waarbij per parkeerplaats maximaal één (1) kenteken voor bestemmingsverkeer tegelijkertijd kan worden ingevoerd.

  • 2.4

    De digitale ontheffing geeft toegang tot het webportaal, waar het kenteken ingevoerd wordt.

  • 2.5

    De ontheffingen uitgegeven aan aanvragers genoemd in artikel 1.2 onder categorie a en b mogen de ontheffing en bijbehorende toegang tot het webportaal met passagerecht(en) niet voor commerciële doeleinden gebruiken.

Artikel 3 (Digitale) ontheffingen

  • 3.1

    Ontheffingen worden verleend voor maximaal 2 jaar.

  • 3.2

    Ontheffingen worden aan de aanvragers in artikel 1.2 onder categorieën a t/m e verleend voor het inrijverbod aangegeven door het RVV bord C06 voor de straten: Jodenbreestraat, Kloveniersburgwal, Kalkmarkt, Rusland, Kromme Waal, Kalkmarkt, Snoekjessteeg, Recht Boomssloot en Binnen Bantammerstraat

Artikel 4. Aanvraag van de ontheffing

  • 4.1

    Een aanvraag van een (digitale) ontheffing wordt niet in behandeling genomen wanneer niet wordt voldaan aan de volgende aanvraagvereisten:

    • a.

      Naam en postcode van de aanvrager.

    • b.

      Aanvragers onder c tot en met e, dienen aan te tonen gebruik te maken van een parkeerplaats, door middel van overleggen van bijvoorbeeld een overeenkomst.

  • 4.2

    De aanvraag wordt niet in behandeling genomen als de aanvraag onvolledig is.

  • 4.3

    Voor het aanvragen van een ontheffing wordt gebruik gemaakt van een aanvraagformulier.

  • 4.4

    Bij de aanvraag dienen de voor beoordeling van belang zijnde gegevens en bescheiden overlegd te worden.

  • 4.5

    Naar aanleiding van de aanvraag kan het college van B&W of het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, indien nodig, nadere specifieke vragen stellen of schriftelijke bewijsstukken verlangen.

Artikel 5 Afwijzing aanvraag

5.1 De aanvraag wordt afgewezen als niet wordt voldaan aan artikel 1.

Artikel 6. Verlening ontheffing

  • 6.1

    De aanvrager krijgt na de digitale aanvraag en na voldoen van de leges een digitale ontheffing.

Artikel 7 Ontheffingsvoorschriften

  • 7.1

    De houder mag bij het gebruik van de ontheffing de omgeving en de overige verkeersdeelnemers niet op enigerlei wijze hinderen en/of in gevaar brengen.

  • 7.2

    De ontheffing is niet overdraagbaar.

  • 7.3

    Pas na het verkrijgen van een ontheffing heeft de houder recht op toegang tot het webportaal.

  • 7.4

    Het kenteken met passagerecht dient vooraf aan het passeren van een geslotenverklaring ingevoerd te zijn in het webportaal.

  • 7.5

    Voor ontheffinghouders genoemd in artikel 1.2 onder a en b dient het kenteken uiterlijk binnen één uur na passeren van een geslotenverklaring ingevoerd te zijn in het webportaal.

  • 7.6

    Tijdelijk ingevoerde kentekens hebben onbeperkte passagerecht tussen begin- en einddatum met opgegeven tijd, met een maximum van twee (2) jaar.

  • 7.7

    Permanent ingevoerde kenteken hebben onbeperkte passagerecht met een maximum van twee (2) jaar.

  • 7.8

    Opgegeven kentekens van parkeervergunningen, parkeerplaats op eigen terrein, deelmobiliteit met een parkeerplaats op kenteken in het belanghebbendengebied is het passagerecht maximaal twee (2) jaar geldig.

  • 7.9

    De ontheffinghouder overlegt de gevraagde gegevens digitaal aan de politie, buitengewoon opsporingsambtenaar of toezichthouder van de gemeente Amsterdam en de controle op de ontheffing vindt digitaal plaats.

  • 7.10

    De ontheffing blijft eigendom van de gemeente Amsterdam.

Artikel 8 Nadere voorschriften en beperkingen

  • 8.1

    De ontheffing mag slechts worden gebruikt ten behoeve van de door de aanvrager omschreven in aanvraagvereisten genoemd onder 1.2 en daarmee beoogde doel, namelijk rijden naar het adres van de bewon.1er of ondernemer, of de parkeerplaats en langs de kortst mogelijke weg.

  • 8.2

    Aan een ontheffing kunnen nadere specifieke voorschriften worden verbonden ten behoeve van de bescherming van de belangen op grond waarvan het verbod waarvan ontheffing is verleend van kracht is.

  • 8.3

    Aan de ontheffing kunnen nadere beperkingen worden gesteld ten aanzien van de geldigheid naar plaats en tijd.

  • 8.4

    Van deze uitvoeringsregeling is er de mogelijkheid nadere regels vast te stellen, wanneer nadere regels, in de vorm van specifieke criteria en voorwaarden, gewenst zijn op basis waarvan toegang tot het gebied kan worden verstrekt

  • 8.5

    Voorrangsvoertuigen hebben een algemene landelijke vrijstelling via artikel 91 van het RVV 1990. Door middel van het doorgeven van de kentekens hebben zij toegang tot het afgesloten gebied voor zover de uitoefening van hun taak dit vereist.

  • 8.6

    Enkel voor erkende bedrijven die geld- en waardetransporten uitvoeren of andere voertuigen met een ministeriële landelijke ontheffing RVV of voertuigen van gemeentelijke diensten en nutsbedrijven die een ontheffing RVV hebben voor de hele stad kunnen met het doorgeven van de kentekens toegang krijgen tot het afgesloten gebied. De toegang wordt verleend voor noodzakelijke ritten die verband houden voor het uitvoeren van hun taak.

Artikel 9 Intrekking, wijziging of weigering van de ontheffing

  • 9.1

    De ontheffing mag uitsluitend worden gebruikt voor het doel waarvoor deze is verleend. De ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd, indien:

    • a.

      Ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens verstrekt zijn.

    • b.

      Aan de ontheffing verbonden beperkingen of voorschriften niet worden nagekomen.

    • c.

      De ontheffinghouder niet (meer) voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor een ontheffing.

    • d.

      Sprake is van misbruik van de ontheffing.

    • e.

      De ontheffinghouder dit verzoekt.

    • f.

      Intrekking noodzakelijk wordt geacht om redenen van openbaar belang.

  • 9.2

    Een ontheffing kan worden geweigerd indien:

    • a.

      Een eerdere ontheffing van de aanvrager in de twee jaren voorafgaand aan de beslissing op de aanvraag, wegens handelen in strijd met de ontheffingsvoorschriften en -beperkingen is ingetrokken.

    • b.

      De verwachting bestaat dat er oneigenlijk gebruik zal worden gemaakt van de ontheffing.

Artikel 10 Handhaving

  • 10.1

    Als wordt geconstateerd dat een ontheffinghouder of een ander die van de ontheffing gebruik maakt de voorschriften verbonden aan de ontheffing overtreedt, dan kan de ontheffing worden ingetrokken volgens het volgende stappenplan:

    • a.

      De ontheffingshouder ontvangt bij de eerste overtreding een schriftelijke waarschuwing dat de ontheffing bij een volgende overtreding kan worden ingetrokken;

    • b.

      Bij een tweede overtreding gedurende de geldigheidsduur wordt de ontheffing gedurende drie maanden ingetrokken.

    • c.

      Bij een derde overtreding gedurende de geldigheidsduur van de ontheffing wordt de ontheffing volledig ingetrokken en kan binnen een periode van 2 jaar na de intrekking geen nieuwe aanvraag worden gedaan.

  • 10.2

    Overtreding van de ontheffingsvoorschriften is op basis van de Wegenverkeerswet artikel 150 lid 2 wegenverkeerswet strafbaar gesteld en opgenomen in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften.

Artikel 11 Hardheidsclausule

  • 11.1

    Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze Uitvoeringsregeling indien weigering tot onevenredig nadelige gevolgen voor een of meer belanghebbenden zou leiden.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 12.1

    Deze Uitvoeringsregeling treedt in werking in juli 2022

  • 12.2

    Deze Uitvoeringsregeling kan worden aangehaald als: “Uitvoeringsregeling Ontheffingen RVV Oudezijde bewoners, ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek.”

Aldus vastgesteld in de vergadering van DB stadsdeel Centrum op 20 juni 2022.

De voorzitter

DB

De secretaris

Laura Vogelezang

Toelichting

Algemene deel

 

Oudezijdebuurt:

Een gebied met als buitengrens die loopt langs oneven zijde Dam, Beursplein, oneven zijde Damrak, Zuidzijde van De Nieuwe Brug (brug 303), Nieuwebrugsteeg 1 t/m 13, Prins Hendrickskade 50a t/m 156, westzijde Kikkerbilsluis (brug 279), Kalkmarkt, even zijde Oudeschans, Sint Anthoniesluis (brug 287), Uilenburgersteeg 3 t/m 5, Houtkoperdwarsstraat 4 t/m 6, Waterlooplein 3 t/m 123, Zwanenburgwal, Staalkade, ’s-Gravelandse Veer, Staalstraat, de noordzijde van de Halvemaansbrug (brug 221), Doelensluis (brug 220), Oude Turfmarkt en oneven zijde Rokin.

 

Context

In het kader van de Agenda Amsterdam Autoluw en in vervolg op de bestaande afsluiting in het gebied “Oudezijde: aanpak verkeersoverlast” wordt 21 juli 2022 op en in de omgeving van de Nieuwmarkt (Lastage en zuidelijke burgwallen) diverse verkeersmaatregelen getroffen ten gunste van de leefbaarheid en bereikbaarheid van de bewoners in dat gebied. Ook de voetganger en fiets krijgen hiermee meer ruimte. De belangrijkste en meest ingrijpende verkeersmaatregelen is het afsluiten voor al het autoverkeer (voertuigen op 3 wielen of meer) met het nee-tenzij regime van het gebied op donderdag, vrijdag en zaterdagavond van 22:00 uur tot 06:00 uur.

 

Buiten deze tijden is het gebied dus vrij toegankelijk voor autoverkeer, voor zover binnen de mogelijkheden van ander beleid en wet- en regelgeving.

 

Verkeersbesluit afgesloten gebied

Om de Oudezijdebuurt autoluw te maken komen in de volgende straten inrijverboden voor autoverkeer: Jodenbreestraat, Kloveniersburgwal, Rusland, Damstraat, Kromme Waal, Kalkmarkt, Keizersbrug, Snoekjesteeg, Koningsstraat, Recht Boomssloot en Binnen Bantammerstraat. De verkeersbesluiten zijn hiervoor genomen. Handhaving van het inrijverbod vindt plaats via kentekencamera’s (intelligente toegang).

 

Afbeelding 1: Dit is het gebied waarin ontheffinghouders bewoners / ondernemers woonachtig / een nering moeten hebben. Het gebied is op de kaart aangegeven in groen. De afsluiting geldt van donderdag 22.00 uur tot vrijdag 06.00 uur, van vrijdag 22.00 uur tot zaterdag 06.00 uur en van zaterdag 22.00 uur tot zondag 06.00 uur.

 

Doel uitvoeringsregeling

Het gebied heeft het nee-tenzij regime en voor taxi wordt een aparte uitvoeringsregeling uitgifte ontheffing RVV opgesteld. Deze uitvoeringsregeling gaat alleen over de Oudezijdebuurt, bewoners en ondernemers en aanvragers met een eigen parkeerplek.

 

De uitvoeringsregeling vormt een beleidsmatige en juridische basis voor de uitgifte van (digitale) ontheffingen. In de uitvoeringsregeling staat wat de juridische grondslag is voor de ontheffing, onder welke voorwaarden en wat de leges zijn. Daarbij wordt waar mogelijk aangesloten bij de uitgangspunten zoals die ook gelden in andere gebieden in Amsterdam.

 

Autoverkeer komt in het gebied “Oudezijde” onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een (digitale) ontheffing RVV. De ontheffing is nodig voor het inrijden van het gebied op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 22:00 uur tot 06:00 uur. Voor het inrijden voor die tijd is geen ontheffing nodig.

Een ontheffing RVV is maximaal twee jaar geldig en geeft vervolgens recht op toegang tot een via internet te bereiken webportaal, waar kentekens kunnen worden ingevoerd.

 

Daarmee verkrijgt het betreffende kenteken een ontheffing op het inrijverbod en het recht om niet bekeurd te worden, passagerecht op het bord C06 genoemd in bijlage 1 RVV. Deze borden staan in de volgende straten: Jodenbreestraat, Kloveniersburgwal, Kalkmarkt, Rusland, Kromme Waal, Kalkmarkt, Snoekjessteeg, Recht Boomssloot en Binnen Bantammerstraat.

 

De geplaatste intelligente toegang gaat in werking na het plaatsen van de bijbehorende verkeersborden genoemd in het verkeersbesluit, , SW21-02335 Jodenbreestraat, SW21-02369 Kloveniersburgwal, SW21-0384 Kromme Waal, SW21-02385 Kalkmarkt, SW21-02396, Geldersekade en het Rusland, SW21-02386 Snoekjessteeg, SW21-02392 Recht Boomssloot en SW21-02414 Binnen Bantammerstraat

 

Redelijkerwijs dienen belanghebbenden voor start ingaan afsluiting minimaal drie weken de tijd te hebben om een (digitale) ontheffing aan te vragen. Afgifte van de ontheffing plus bijbehorende toegang tot het webportaal gebeurt zoveel als mogelijk digitaal.

De handhaving wordt verzorgd door THOR en het versturen van boetes gaat via Centraal Justitieel Incassobureau. Mocht er bezwaren op de boetes komen dan worden deze ook door Openbaar Ministerie afgehandeld. Dit proces is afgestemd en goedgekeurd door het Openbaar Ministerie

 

Gevolgen intelligente toegang voor het gebruik van het ontheffingengebied

De kentekencamera’s voor intelligente toegang wordt aan het begin van verschillende gebieden geplaatst, waaronder ook Oudezijde. Tijdens de afsluiting zijn de in het gebied aanwezige parkeerplaatsen alleen door voertuigen met een aangemeld kenteken te bereiken. Bewoners en ondernemers in dit gebied kunnen tijdens de weekendnachten wel taxi’s bestellen of voor een genodigde gast passagerecht geven zodat die met de auto wel het gebied in mag. Verder is ook de taxistandplaats bereikbaar voor taxi’s die voldoen aan de gestelde voorwaarden. Bezoekers aan de stad die in de weekendnachten met de auto door dit gebied heen willen rijden hebben niet de mogelijkheid om een ontheffing met passagerecht aan te vragen.

 

Begrippenlijst:

De begrippen en begripsbepaling van beleidsregels ontheffingen artikel 87 Verkeersregels en Verkeerstekens 2019 zijn ook van toepassing op deze uitvoeringsregeling.

  • a.

    Webportaal: is een webapplicatie waar verschillende informatie gebundeld wordt. Hier is de ontheffing gekoppeld aan een kenteken en/of kan de ontheffing gekoppeld worden door de aanvrager aan een of meerdere kentekens met passagerecht.

  • b.

    Passagerecht: is de ontheffing om met het opgegeven kenteken van de automobilist de geslotenverklaring te mogen passeren (het recht om niet bekeurd te worden).

Artikelsgewijze toelichting

 

Ad artikel 2

  • 2.1:

    Met een maximum aantal in te voeren kentekens wordt voorkomen dat er illegale onderverhuur met betrekking tot de toegang tot het ontheffingengebied zou kunnen ontstaan. Uitgangspunt is een zo minimaal mogelijk aantal passagerechten.

  • 2.2:

    Met een maximum wordt voorkomen dat er illegale onderverhuur van de kentekenregistraties in het webportaal zou kunnen ontstaan.

Ad artikel 3

  • 3.1

    Hiermee wordt voorkomen dat een ontheffing eeuwigdurend geldig is.