Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alblasserdam

Alcoholverordening Alblasserdam 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlblasserdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAlcoholverordening Alblasserdam 2022
CiteertitelAlcoholverordening Alblasserdam 2022
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 108 van de Gemeentewet
  2. artikel 147 van de Gemeentewet
  3. artikel 149 van de Gemeentewet
  4. artikel 4 van de Drank- en Horecawet
  5. artikel 25a van de Alcoholwet
  6. artikel 25d van de Alcoholwet
  7. artikel 25e van de Alcoholwet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-07-2022Nieuwe regeling

21-06-2022

gmb-2022-320897

Tekst van de regeling

Intitulé

Alcoholverordening Alblasserdam 2022

 

Intitulé

Alcoholverordening Alblasserdam

De raad van de gemeente Alblasserdam;

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 mei 2022;

 

Gelet op de artikelen 108, tweede lid, 147 en 149 van de Gemeentewet en de artikelen 4, 25a, 25d en 25e van de Alcoholwet en de verder ter zake geldende regelgeving;

 

Besluit:

 

Vast te stellen de navolgende:

 

Alcoholverordening Alblasserdam 2022

 

 

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1.

    Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      de wet: Alcoholwet;

    • b.

      terras: het buiten de besloten ruimte gelegen deel van een inrichting, artikel 1, eerste lid, zevende gedachtestreepje van de wet waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar bedrijfsmatig of anders dan om niet dranken of spijzen voor gebruik ter plaatse mogen worden verstrekt;

    • c.

      vergunning: de vergunning als bedoeld in artikel 3 van de wet;

    • d.

      paracommerciële inrichting: een inrichting waarin een paracommerciële rechtspersoon, artikel 1, eerste lid, dertiende gedachtestreepje van de wet in eigen beheer het horecabedrijf exploiteert als bedoeld in artikel 1 van de wet;

    • e.

      slijtersbedrijf: een bedrijf als bedoeld in artikel 1, eerste lid, derde gedachtestreepje van de wet;

    • f.

      proeverij: de proeverij als bedoeld in artikel 25e van de wet;

  • 2.

    Voor de toepassing van deze verordening wordt onder de overige begrippen in deze verordening verstaan hetgeen de wet daaronder verstaat.

 

Hoofdstuk 2 Bepalingen voor horecabedrijven

§ 2.1 Bepalingen voor de uitoefening van het horecabedrijf

 

Artikel 2 Voorschriften aan vergunningen om het horecabedrijf uit te oefenen

  • 1.

    De burgemeester kan aan een vergunning voor het uitoefenen van het horecabedrijf voorschriften verbinden. Deze voorschriften kunnen alleen worden gesteld in het kader van de volgende belangen:

    • a.

      ter bescherming van de volksgezondheid;

    • b.

      in het belang van de openbare orde.

 

Artikel 3 Prijsacties horeca

Ter bescherming van de volksgezondheid en/of in het belang van de openbare orde is het verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende dranken te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die in de betreffende horecalokaliteit of op het betreffende terras gewoonlijk wordt gevraagd.

 

§ 2.2 Aanvullende bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen

 

Artikel 4 Schenktijden paracommerciële rechtspersonen

Paracommerciële rechtspersonen verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank gedurende de periode beginnende met één uur voor aanvang en eindigende met drie uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon. Wanneer laatst genoemd tijdstip buiten het sluitingsuur voor reguliere horecagelegenheden, zoals opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening zou vallen geldt dat er na dat sluitingsuur geen alcoholhoudende drank mag worden geschonken.

 

Artikel 5 Privé-bijeenkomsten en bijeenkomsten derden

  • 1.

    Het is verboden voor paracommerciële rechtspersonen om alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard te verstrekken.

  • 2.

    Het is verboden voor paracommerciële rechtspersonen om alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn te verstrekken.

  • 3.

    Het is verboden om de mogelijkheid tot het houden (waaronder inbegrepen de verhuur van het pand en inventaris) van bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn, als bedoeld in het eerste lid en tweede lid van dit artikel, openlijk aan te prijzen of onder de aandacht te brengen met bijvoorbeeld posters, brochures, publicaties in kranten of tijdschriften, internet of via social media kenbaar te maken.

 

Artikel 6 Verbod verstrekken van sterke drank door bepaalde paracommerciële rechtspersonen

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet sterke drank te verstrekken in een inrichting van een paracommerciële rechtspersoon die:

  • a.

    deel uitmaakt van een gebouw dat uitsluitend of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak wordt gebruikt om onderwijs te geven aan leerlingen die merendeels de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt;

  • b.

    deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij één of meer jeugdorganisaties of -instellingen dan wel bezocht pleegt te worden door jeugdige personen;

  • c.

    deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij één of meer sportorganisaties of –instellingen, met uitzondering van die sportorganisaties of instellingen die zich hoofdzakelijk richten op leden die de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt.

 

Hoofdstuk 3 Bepalingen voor de detailhandel

Artikel 7 Voorschriften slijterijen

De burgemeester kan aan een vergunning voor een slijtersbedrijf voorschriften verbinden. Deze voorschriften kunnen alleen worden gesteld in het kader van de volgende belangen:

  • a.

    ter bescherming van de volksgezondheid;

  • b.

    in het belang van de openbare orde.

 

Artikel 8 Proeverij bij slijtersbedrijf

Het is slijterijen toegestaan om proeverijen te organiseren.

 

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De Drank- en Horecaverordening Alblasserdam, vastgesteld op 17 december 2013 wordt ingetrokken.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 3.

    Deze verordening wordt aangehaald als Alcoholverordening Alblasserdam 2022.

 

 

 

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 21 juni 2022

de griffier, P.A. Paulides Ruitenberg

de voorzitter, J.G.A. Paans

Toelichting

 

 

1. Wijziging van de DHW naar de Alcoholwet

Per 1 juli 2021 is de Alcoholwet in werking getreden. De Alcoholwet is in de plaats gekomen van de Drank- en Horecawet. Dit zijn, naast verandering van de naam in Alcoholwet, de belangrijkste wijzigingen:

  • -

    De verkoop van alcohol op afstand is geregeld. Het streven was door betere regulering de naleving van de leeftijdsgrens te verhogen. Dit geldt zowel voor het moment van aankoop via internet als voor het moment van aflevering. Het toezicht op de verkoop op afstand is naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gegaan.

  • -

    Het stunten met prijzen is verder aan banden gelegd. Prijsacties met meer dan 25% korting zijn niet langer toegestaan. Het toezicht op de prijsacties is ook gecentraliseerd bij de NVWA.

  • -

    Het Besluit eisen inrichtingen DHW is vervallen, de eisen in het Bouwbesluit voldoen. Alleen de eis voor het scheiden van de slijtlokaliteit met andere bedrijfsactiviteiten door een verbindingsruimte bestaat nog. Het Bouwbesluit bevat hiervoor geen regeling. Hierbij valt te denken aan de zogenaamde borrelshops bij supermarkten en proeflokalen bij slijterijen.

  • -

    Wederverstrekking van alcohol (een meerderjarige die alcohol koopt voor een minderjarige) is strafbaar.

 

Met de komst van een geactualiseerde Apv hebben we ook de technische wijzigingen van de Alcoholwet doorgevoerd in de Apv. Zo zijn de Drank- en Horecawet gerelateerde artikelen gewijzigd in de Alcoholwet. Vanuit de Alcoholwet worden aan de gemeente meerdere mogelijkheden geboden die op lokaal niveau kunnen worden ingevuld.

 

Zo is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld op grond van artikel 25f van de Alcoholwet, een alcoholoverlastgebied aan te wijzen. Voor nu bestaat voor de gemeente Alblasserdam geen noodzaak om een dergelijk gebied aan te wijzen. Gemeente Alblasserdam beschikt al over een aanwijzingsbesluit openbaar alcoholgebruik Alblasserdam. Mocht de situatie in de toekomst veranderen dan kan dit punt in de toekomst worden gewijzigd.

 

Ook maken we geen gebruik van artikelen zoals artikel 25g van de Alcoholwet of artikel 25b van de Alcoholwet.

 

Het eerste artikel is gericht op bepaalde vervoermiddelen die bestemd zijn voor vervoer van personen waar bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende dranken worden verstrekt, denk bijvoorbeeld aan een zogenoemde "bierfiets". Dergelijke voertuigen komen vooralsnog in Alblasserdam niet voor en er is dan ook geen noodzaak om hier verder uitvoering aan te geven.

Artikel 25b van de Alcoholwet bepaalt dat bij verordening het kan worden verboden om in horecalokaliteiten en op terrassen bezoekers van een bepaalde leeftijdscategorie niet toe te laten. De leeftijd mag daarbij niet hoger zijn dan 21 jaar en we spreken dan ook over een zogenoemde leeftijdscheck/venster. Ook dit wordt vooralsnog niet nodig geacht in de gemeente Alblasserdam.

 

2. Preventie- en handhavingsplan alcohol en nota gemeentelijk gezondheidsbeleid 2023

Naast een alcoholverordening streeft gemeente Alblasserdam ernaar om in 2023 een geactualiseerd preventie- en handhavingsplan alcohol op te stellen conform artikel 43a, eerste lid van de Alcoholwet. Dit plan dient gelijktijdig met de vaststelling van de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid bedoeld in artikel 13, tweede lid van de Wet publieke gezondheid te worden vastgesteld.

Lokaal alcoholbeleid beoogt de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik te voorkomen en bevat een combinatie van preventie- en handhavingsdoelstellingen.

 

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

In artikel 1 van de verordening is een aantal begripsbepalingen opgenomen.

Voor de niet in het eerste lid genoemde begrippen die in deze verordening worden gebruikt wordt verwezen naar de begripsbepalingen opgenomen in artikel 1 Alcoholwet. De vigerende wetstekst is te vinden op overheid.nl.

 

 

Hoofdstuk 2 Bepalingen voor horecabedrijven

§ 2.1 Bepalingen voor de uitoefening van het horecabedrijf

 

Artikel 2 Voorschriften aan vergunningen om het horecabedrijf uit te oefenen

In artikel 2 van de verordening is opgenomen dat de burgemeester bevoegd is voorschriften te verbinden aan vergunningen om het horecabedrijf uit te oefenen. De voorschriften die de burgemeester stelt zijn:

  • -

    ter bescherming van de volksgezondheid, en/of;

  • -

    in het belang van de openbare orde.

 

In de verordening is de burgemeester met betrekking tot horecabedrijven uitsluitend de bevoegdheid gegeven de alcoholverstrekking aan voorschriften te verbinden. De burgemeester krijgt niet de bevoegdheid de verstrekking te beperken tot zwak-alcoholhoudende drank.

 

Twee passende voorbeelden bij deze criteria zijn:

Ter bescherming van de volksgezondheid = gevarieerde drankenkaart verplicht stellen houdt in dat er, naast alcoholhoudende dranken, voldoende betaalbare niet-alcoholhoudende alternatieven moeten worden aangeboden (fris, water, thee, koffie).

In het belang van de openbare orde = ten behoeve van de veiligheid en bescherming van de volksgezondheid kan het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de inrichting aanwezig mag zijn worden gemaximeerd.

 

Artikel 3 Prijsacties horeca

Ook dit artikel strekt ter bescherming van de volksgezondheid nu hiermee de mogelijkheid tot verkoop van alcohol tegen een gereduceerd tarief kan worden beperkt.

 

§ 2.2 Aanvullende bepalingen voor paracommerciële inrichtingen

 

Artikel 4 Schenktijden paracommerciële inrichtingen

Artikel 4 van deze verordening is gebaseerd op artikel 4 (derde lid onder a) Alcoholwet. Dit artikel behandelt de schenktijden in paracommerciële inrichtingen. In voorliggende verordening is gekozen om voor deze inrichtingen de schenktijden vast te stellen op één uur voor, tijdens en drie uur na de hoofdactiviteit.

 

Artikel 5 Privé-bijeenkomsten en bijeenkomsten derden

Artikel 5 van deze verordening heeft betrekking op de alcoholverstrekking door paracommerciële rechtspersonen tijdens gelegenheden die niet direct verbonden zijn aan de hoofdactiviteit van de paracommerciële rechtspersoon zelf, zoals bruiloften en partijen, maar ook vergaderingen van bijvoorbeeld politieke partijen of goede doelen organisaties.

 

Artikel 4 Alcoholwet bevat onder meer de verplichting bij gemeentelijke verordening regels te stellen waaraan paracommerciële rechtspersonen zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende drank. Deze regels moeten onder meer betrekking hebben op in de inrichting te houden bijeenkomsten van persoonlijke aard (artikel 4, derde lid onder b, van de wet) en op in de inrichting te houden bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de betreffende rechtspersoon betrokken zijn (artikel 4, derde lid onder c, van de wet).

 

Doel van dit artikel is voorkoming van oneerlijke mededinging met de reguliere horeca.

 

Het eerste lid heeft betrekking op het verstrekken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften en partijen, ook indien het personen betreft die direct betrokken zijn bij de betreffende paracommerciële rechtspersoon.

 

Het tweede lid heeft betrekking op het verstrekken tijdens bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de beherende paracommerciële rechtspersoon zijn betrokken. Het gaat hier bijvoorbeeld om vergaderingen van een politieke partij of goede doelen organisatie of een bijeenkomst van een projectontwikkelaar die informatie verschaft over geplande bouwactiviteiten.

 

Het derde lid geeft daarbij ook aan dat het verboden is om de mogelijkheid tot het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet rechtsreeks bij de activiteiten van de desbetreffende personen betrokken zijn onder de aandacht te brengen met reclame en o.a. social media.

 

Artikel 6 Verbod verstrekken van sterke drank door bepaalde paracommerciële rechtspersonen

Dit artikel verbiedt het schenken van sterke drank in paracommerciële inrichtingen, die voldoen aan de criteria onder a t/m c. Er is gekozen voor deze bepalingen omdat paracommerciële inrichtingen veel door jongeren worden bezocht. Bovendien is het wenselijk een duidelijk onderscheid te maken tussen paracommerciële en commerciële inrichtingen.

Er is geen optie opgenomen voor het aanvragen van een ontheffing van dit verbod voor de paracommerciële inrichting. De redenen hiervan zijn gelegen in voorkoming van oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca en ook de leeftijd van de meeste bezoekers van paracommerciële inrichtingen is hierbij relevant.

 

 

Hoofdstuk 3 Bepalingen voor de detailhandel

 

Artikel 7 Voorschriften slijterijen

In artikel 7 van deze verordening is opgenomen dat de burgemeester bevoegd is bij het verlenen van vergunningen voor de uitoefening van het slijtersbedrijf voorschriften aan de vergunning te verbinden.

De voorschriften die de burgemeester stelt zijn:

  • -

    ter bescherming van de volksgezondheid en/of;

  • -

    in het belang van de openbare orde.

 

Voorbeeld van een voorschrift in het belang van de openbare orde:

Eisen stellen ten aanzien van het maximaal aantal klanten: voor de veiligheid kan het aantal klanten dat tegelijkertijd in de inrichting aanwezig mag zijn worden gemaximeerd.

 

Artikel 8 Proeverij bij slijtersbedrijf

De Alcoholwet maakt het mogelijk om proeverijen toe te staan in slijterijen.

Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden zijn gebaseerd op artikel 6.1 van het Alcoholbesluit.

 

De proeverij mag alleen plaatsvinden buiten de normale openingstijden van de slijterij, maar wel binnen de tijden van de Winkeltijdenwet.

De slijterij moet tijdens de proeverij gesloten zijn voor klanten.

Er mag maximaal één proeverij per dag worden georganiseerd en maximaal drie proeverijen per week.

De kosten voor deelname moeten voorafgaand aan de proeverij door een leidinggevende bij het slijtersbedrijf zijn vastgesteld.

De deelnemers moeten bekend zijn bij het slijtersbedrijf voordat de proeverij plaatsvindt (inloop verboden).

 

De slijterij mag tijdens of na afloop van de proeverij alleen die drank voor thuisgebruik verkopen die tijdens de proeverij wordt geschonken. De verkoop van andere soorten drank tijdens of na afloop van de proeverij is dus uitdrukkelijk niet toegestaan.