Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alblasserdam

Raadsvoorstel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlblasserdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRaadsvoorstel
CiteertitelVaststellen actualisatie van economische activiteiten in het algemeen belang
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 25 van de Mededingingswet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-07-2022nieuwe regeling

16-02-2016

gmb-2022-319455

Tekst van de regeling

Intitulé

Raadsvoorstel

 

Wat is de aanleiding?

 

Gemeenten moeten, om concurrentievervalsing bij het verrichten van economische activiteiten te voorkomen, de gedragsregels die zijn opgenomen in de Wet Markt en Overheid in acht nemen.

 

De 4 gedragsregels waar de gemeente zich aan moet houden zijn:

Integrale kostendoorberekening: de gemeente moet de integrale kosten van een goed of dienst in rekening brengen; ook al is de integrale prijs hoger dan de marktprijs;

Bevoordelingsverbod: de gemeente mag een eigen overheidsbedrijf niet bevoordelen ten opzichte van concurrerende bedrijven; bijvoorbeeld door het aanbieden van een lening onder gunstige voorwaarden;

Gegevensgebruik: de gemeente mag gegevens die zij vanuit haar publieke taak verkrijgt niet gebruiken voor economische activiteiten die niet dienen ter uitvoering van de publieke taak. Dit verbod geldt niet als andere overheidsorganisaties of bedrijven ook over de gegevens kunnen beschikken;

Functiescheiding: als de gemeente een (bijvoorbeeld toetsende) rol heeft op een economische activiteit en ook zelf die economische activiteiten uitvoert, mogen de verschillende rollen niet in één functie verenigd zijn; dubbele betrokkenheid moet worden voorkomen.

 

Bovenstaande gedragsregels zijn niet van toepassing:

voor enkele specifieke organisaties, zoals openbare onderwijsinstellingen;

indien de gemeente een goed of dienst aanbiedt aan andere overheden of overheidsbedrijven ter uitvoering van hun publiekrechtelijke taak;

voor economische activiteiten of bevoordelingen van overheidsbedrijven die plaatsvinden in het algemeen belang;

indien voor de economische activiteiten sprake is van staatssteun.

 

Een voorbeeld van een economische activiteit is de verhuur van vastgoed. De gemeente is dan concurrent van ondernemers. De Wet Markt en Overheid (opgenomen in de artikel 25g tot en met 25m van de Mededingingswet) heeft als doel concurrentievervalsing tegen te gaan en zo gelijk mogelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden en bedrijven te creëren.

 

Jaarlijks zal een actualisatie van de activiteiten plaatsvinden zodat voldaan wordt aan de Wet Markt en Overheid.

 

Wat willen we bereiken?

 

Voldoen aan de Wet Markt en Overheid.

 

Wat gaan we daarvoor doen?

 

Daarnaast is in 2015 vanuit de samenleving de gemeente verzocht samen te werken binnen het concept "afvalvrije school". Dit betekent dat een school afvalvrij wordt gemaakt. Voor alle verschillende afvalstromen die vrijkomen worden alternatieven gezocht waarbij dit afval als herbruikbare grondstof kan worden bestempeld. Middels een lesprogramma en samenwerking door kinderen, leerkrachten en ouders/verzorgers leren kinderen niet in afval te denken, maar in grondstoffen zodat uiteindelijk geen restafval meer bestaat. Dit concept wat gericht is op scholen sluit eveneens aan bij de doelstelling "stimuleren van recycling en verminderen van afval" zoals voorgesteld in het Plan van Aanpak Duurzaamheid en de programmabegroting 2016. De achterliggende gedacht van dit concept, te weten niet in afval te denken, maar in grondstoffen zodat uiteindelijk geen restafval meer bestaat, is op de gehele samenleving toepasbaar. Door toepassing van deze gedachtegang kan de gemeente in gesprek gaan met ondermeer scholen en verenigingen om gezamenlijk afspraken hierover te maken teneinde de bewustwording te vergroten en het restafval aanzienlijk te verminderen.

 

Het is in het algemeen belang dat de gemeente kan samenwerken omtrent "afvalvrije scholen / verenigingsgebouwen" zodat gescheiden grondstoffen "om niet" door de gemeente opgehaald kunnen worden. Het ophalen van de verscheidenheid aan afvalsoorten in relatief kleine hoeveelheden door ondernemers heeft geen slagingskans. Scholen en verenigingen kunnen de marktconforme kosten, die dit met zich meebrengen, niet betalen. Voor private partijen is dit ook niet interessant, omdat het om zeer kleine hoeveelheden grondstoffen gaat.

 

Voorgesteld wordt samenwerking omtrent "afvalvrije scholen / verenigingsgebouwen" vast te stellen als economische activiteit in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25 h van de Mededingingswet.

 

Daarnaast heeft onderzoek plaatsgevonden naar het gebruik van natuurgrond, volkstuinen en agrarische grond zoals opgenomen in uw besluit van 25 november 2014. Uit dit onderzoek is gebleken dat het overzicht behorend bij de reeds vastgestelde activiteiten in het algemeen belang is gewijzigd doordat:

volkstuinen onderdeel zijn van verhuur / gebruik / vestiging zakelijke rechten / exploitatie van beleidsondersteunend vastgoed categorie sport, bewegen en ontspanning omdat de gemeente van oudsher volkstuinen heeft verhuurd omdat het zelf kweken van groenten en fruit naast de sociale en educatieve aspecten ook belangrijke recreatieve waarde een beleidsdoel ondersteunt. Daarnaast dient het aanbod van volkstuinen te worden geborgd omdat deze vorm van recreëren niet worden aangeboden door een marktpartij.

agrarische grond nabij locatie Lammetjeswiel onderdeel is van verhuur / gebruik / vestiging rechten van overig vastgoed (niet zijnde grondexploitatie) omdat deze grond beschikbaar dient te blijven voor baggeropslag. Het is voor de gemeente van belang dat in de tussentijd de locatie goed behouden en onderhouden blijft en dat verloedering of illegale ingebruikneming wordt voorkomen.

het beheer van gronden met bestemming "natuur" onderdeel is verhuur / gebruik in het kader van bescherming van flora en fauna als benoemd in de wet en regelgeving omdat beweiden door schapen onderdeel kan zijn van het beheer zodat door de toename van natuurwaarden de belevingswaarde voor inwoners van Alblasserdam wordt vergroot.

 

Ter verduidelijking is in bijlage 1 een geactualiseerd concept-overzicht opgenomen welke van toepassing zal zijn als dit voorstel door u ongewijzigd wordt vastgesteld. In dit overzicht zijn de activiteiten in het algemeen belang en de eventueel bijbehorende locaties waarbij de activiteit wordt uitgevoerd opgenomen.

 

Wat mag het kosten?

 

De vaststelling van "afvalvrije school / verenigingsgebouw" in het algemeen belang heeft geen gevolgen voor de begroting.

Communicatie en inspraak

 

Er is gekozen om geen uitgebreide procedure ex. Artikel 3.4 Awb die voorziet in het indienen van een zienswijze te doorlopen. De hierboven genoemde activiteiten worden al gedurende langere tijd uitgevoerd zonder dat er een verstorende werking op de markt ontstaat. Tevens betreft het een actualisatie van reeds vastgestelde activiteiten in het algemeen belang. Voor de activiteiten die al eerder vastgesteld zijn geen zienwijzen ingediend.

 

Zodra u heeft ingestemd met het vaststellen actualisatie in het algemeen belang zal het besluit worden gepubliceerd op de gemeentelijke website en in het Klaroen. Tijdens de terinzagelegging van het raadsbesluit gaat de beroepstermijn in. Dit houdt in dat belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend alsnog beroep kunnen instellen bij de bestuursrechter tegen het raadsbesluit.

 

Bij dit voorstel horen de volgende bijlagen:

 

Concept overzicht economische activiteiten

 

 

De raad van de gemeente Alblasserdam;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 januari 2016 met betrekking tot Vaststellen actualisatie van economische activiteiten in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h Mededingingswet

 

 

 

 

B E S L U I T:

 

 

  • 1.

    Afvalvrije scholen / verenigingsgebouwen vaststellen als activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h Mededingingswet.

  • 2.

    Kennis te nemen van de wijzigingen van de locaties behorend bij de reeds vastgestelde economische activiteiten in het algemeen belang.

 

 

Vergadering

:

 

 

 

 

Nummer

:

Raad

 

 

 

Datum voorstel

:

14 december 2015

 

 

 

Portefeuillehouder

:

P.J. Verheij

 

 

 

 

 

 

 

 

Primaathouder

:

L.D. Vermaas-Goedhart

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwerp

:

Vaststellen actualisatie van economische activiteiten in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h Mededingingswet

 

 

 

Soort voorstel

:

Going-concern

 

 

 

 

 

 

Samenvatting:

Gemeenten moeten, om concurrentievervalsing bij het verrichten van economische activiteiten te voorkomen, de gedragsregels die zijn opgenomen in de Wet Markt en Overheid (artikelen 25g t/m 25m Mededingingswet) in acht nemen. De raad kan besluiten dat bepaalde economische activiteiten worden uitgezonderd van de werking van de Wet Markt en Overheid door deze activiteiten vast te stellen in het algemeen belang. In uw vergadering van 25 november 2014 is het onderwerp Wet Markt en Overheid met nummer 1379694 reeds aan de orde geweest en heeft u een aantal economische activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h van de Mededingingswet vastgesteld. Ieder jaar zal een evaluatie/actualisatie van de inventarisatie van economische activiteiten plaatsvinden/

 

 

Voorstel:

 

Afvalvrije scholen / verenigingsgebouwen vaststellen als activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h Mededingingswet.

Kennis te nemen van de wijzigingen van de locaties behorend bij de reeds vastgestelde economische activiteiten in het algemeen belang.

 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders

secretaris burgemeester

Alblasserdam, 16 februari 2016

De raad voornoemd,

griffier voorzitter