Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Soest

Retailbeleid 2016 – 2026 Concentratie, vernieuwing, versterking

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSoest
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRetailbeleid 2016 – 2026 Concentratie, vernieuwing, versterking
CiteertitelRetailbeleid 2016 - 2026
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-12-2016nieuwe regeling

22-12-2016

gmb-2022-312206

Tekst van de regeling

Intitulé

Retailbeleid 2016 – 2026 Concentratie, vernieuwing, versterking

[Deze bekendmaking is slechts een tekstplaatsing. De oorspronkelijke publicatie is op 28 december 2016 bekendgemaakt in de Soester Courant.]

 

VOORWOORD

Het retaillandschap is continu en razendsnel in ontwikkeling. Dit is hét moment om nieuwe beleidsregels met elkaar af te spreken. Regels die ruimte bieden voor vitale, duurzame retailontwikkeling in Soest en Soesterberg.

Met dit retailbeleid bieden we als gemeente ondernemers in Soest en Soesterberg meer ruimte om dát te doen waar zij goed in zijn: ondernemen. Ondernemers moeten de komende jaren kunnen inspelen op trends. Ook op de trends die wij nu nog niet kunnen voorspellen. We geven in dit beleid aan welke ontwikkelingen wel en niet wenselijk zijn voor de winkelstructuur in onze gemeente. We kiezen ervoor onze winkelgebieden verder te versterken en daarom staan we nieuwe ontwikkelingen op het gebied van detailhandel buiten de winkelgebieden niet toe.

De kernwaarden van dit beleid zijn: concentratie, vernieuwing en versterking. Binnen die kernwaarden bieden we ondernemers ruimte voor creativiteit, ondernemerschap en ontwikkeling.

Ik ben trots op dit nieuwe beleid en hoe we dit samen tot stand hebben gebracht. Met de belangrijkste stakeholders (ondernemerscollectieven, retail, vastgoed, horeca, recreatie & toerisme), afgestemd op de regio en voorzien van een concreet actieplan. Onze aanpak wekte de belangstelling van het ministerie. Het past namelijk perfect bij de RetailDeal die minister Henk Kamp tekende met zo’n 50 grote gemeenten. 50 grote gemeenten én Soest . Met dit nieuwe beleid en ondersteuning van het ministerie op zak, kijk ik vol vertrouwen uit naar een vitale toekomst voor de Soester en Soesterbergse retail.

 

 

Peter van der Torre

Wethouder economie

 

Ondertekening Retaildeal op 12 mei 2016

Hoofdstuk 1. Inleiding

 

Dit beleid gaat over retail: het geheel van bedrijven die goederen en diensten direct aan consumenten verkopen (detailhandel, dienstverlening en horeca). Het beleid geeft richting aan:

  • -

    de winkelgebieden van Soest en Soesterberg;

  • -

    de grootschalige en perifere detailhandel buiten de winkelgebieden;

  • -

    de verspreide bewinkeling.

Dit beleid geeft uitgangspunten voor de ontwikkelruimte voor de retail in Soest en Soesterberg. Het beleid fungeert niet als specifiek horecabeleid maar neemt horeca en dienstverlening mee als onderdeel van de winkelgebieden.

Ook op landelijk, provinciaal en regionaal niveau zijn er afspraken over retail (zie bijlage 2). Deze afspraken krijgen ook een plaats in dit Retailbeleid.

 

1.1 Aanleiding: waarom nieuw retailbeleid?

Het Detailhandelsbeleid 2005 – 2015 Soest en Soesterberg is aan vernieuwing toe. De concurrentie van online winkels neemt alsmaar toe. De samenleving vergrijst. We hebben te maken gehad met langdurige economische laagconjunctuur (2009 – 2014). Consumenten zijn steeds meer bereid om verder te reizen voor een completer retailaanbod.

Consumenten verwachten meer en zijn op zoek naar een beleving. Je ziet met regelmaat retail in de periferie. Consumenten vinden gemak steeds belangrijker. Allemaal ontwikkelingen waardoor de retail verandert.

Ondernemers moeten inspelen op de veranderende consument en de veranderende omstandigheden. Dat vraagt om ruimte voor vernieuwing en ook om aanpassing van alle betrokken partijen (retailers, vastgoedeigenaren, makelaars en overheid). De retailer wil inspelen op de veranderende consument, de vastgoedeigenaar heeft een scherpere visie nodig voor zijn bezit (en huurprijzen) in winkelgebieden, de makelaar kan nog kritischer zijn over welke huurder hij wel of niet aantrekt en beleidsmakers moeten een helder speelveld geven aan de ondernemers en vastgoedpartijen en aandacht besteden aan de openbare ruimte. En dat vraagt om nieuwe beleidsuitgangspunten.

 

Zonder innovatie gaat de aandacht van de klant verloren.

Winkelgebieden zijn van groot belang voor inwoners en bezoekers van Soest en Soesterberg. Ze bieden levendigheid, fungeren als ontmoetingsplaats en zorgen voor instandhouding van een belangrijk deel van de dagelijkse voorzieningen.

Ook is de retail een belangrijke werkgever en heeft zij aandeel in de economie van Soest en Soesterberg. Voor toekomstbestendige winkelgebieden moet er ruimte zijn voor ondernemerschap met een gelijk en eerlijk speelveld voor alle ondernemers.

 

1.2 Leeswijzer

Hoofdstuk 2 beschrijft de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de retail. Daarnaast komen de uitkomsten van een onderzoek onder het lokale winkelend publiek en het Inwonerpanel aan bod.

Hoofdstuk 3 beschrijft de retailstructuur van Soest en Soesterberg met aandacht voor de vraag en aanbodzijde, een analyse van de winkelgebieden en confrontatie van vraag en aanbod.

In hoofdstuk 4 staan de beleidsuitgangspunten voor de retail in Soest en Soesterberg. Deze spelregels komen voort uit de trends en ontwikkelingen in combinatie met specifieke aandachtspunten in de verschillende retailgebieden.

Hoofdstuk 5 bevat het actieplan voor de retail in Soest en Soesterberg. Dit is een doorvertaling van de beleidsuitgangspunten uit hoofdstuk 4.

 

1.3 Participatieve beleidsvorming

We hebben ondernemend Soest actief betrokken bij het opstellen van het retailbeleid. Soest kent een groot aantal betrokken ondernemers. Zij waren graag bereid om mee te denken in het proces om te komen tot nieuw retailbeleid.

We hebben een klankbordgroep samengesteld met vertegenwoordigers van alle winkelgebieden: Winkelpromenade Soestdijk, Soest-Zuid, Smitshof, Overhees, woonwinkelconcentratie aan de Birkstraat, de Rademakerstraat in Soesterberg en wooncenter Soesterberg1. En vertegenwoordigers van de Soestdijkse Grachten, Koninklijke Horeca Baarn Soest, vastgoedeigenaren, het Nieuwerhoekplein, de Soester Zakenkring en Uit in Soest deel aan de klankbordgroep.

Ook de visie van het winkelend publiek is van belang voor het ontwikkelperspectief van de retail. Daarom hebben we onderzocht wat zij belangrijk vinden en hoe zij denken over de toekomst van retail.

Als derde en laatste stap in het participatietraject hebben we op 25 mei 2016 een Retail Conferentie georganiseerd. Ruim 100 aanwezigen gingen met elkaar in gesprek over de kansen en bedreigingen voor de retail in onze gemeente. Onder de aanwezigen waren winkeliers, horecaondernemers, leisure ondernemers, vastgoedeigenaren, makelaars, raadsleden, collegeleden en ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente Soest, Regio Amersfoort en de provincie Utrecht.

We hebben alle input en aandachtspunten uit het participatietraject meegenomen bij het opstellen van dit beleid.

Figuur 1 en 2: Retail Conferentie 25 mei, werksessies

 

1.4 Managementsamenvatting

Concentratie, vernieuwing en versterking zijn de kernwaarden van dit retailbeleid. Deze waarden komen voort uit de verschillende trends en ontwikkelingen op het gebied van retail, de uitkomsten van het participatietraject en de specifieke retailstructuur van Soest en Soesterberg. Dit zijn de beleidsuitgangspunten die hieruit voortkomen:

 

Uitgangspunten die we vasthouden

In het Detailhandelsbeleid 2005-2015 zijn keuzes gemaakt voor de detailhandelsstructuur, de volgende uitgangspunten blijven van kracht:

  • Het aantal winkelmeters breiden we niet uit. Hier is geen marktruimte voor.

  • We zetten in op versterking van de bestaande winkelgebieden.

  • We werken mee aan het verminderen van het aantal winkels buiten de winkelgebieden door de mogelijkheid van functiewijzigingen (reactief).

  • Soest en Soesterberg hebben beiden één hoofdwinkelgebied: Winkelpromenade Soestdijk voor Soest en de Rademakerstraat voor Soesterberg. We voeren geen tweepolig winkelbeleid.

 

Nieuwe uitgangspunten

  • We maken de mengformule mogelijk binnen de winkelgebieden Winkelpromenade Soestdijk, Soest Zuid en de Rademakerstraat. Detaillisten en dienstverleners in deze winkelgebieden mogen (onder voorwaarden) 30 % van het bruto vloeroppervlak tot 25 m2 vergunningvrij inrichten als ondergeschikte, alcoholvrije ondersteunende horeca.

  • Om winkelgebieden te versterken geven we ruimte voor het organiseren van activiteiten (zoals kleinschalige evenementen ter ondersteuning van het winkelgebied), het realiseren van ondernemersfondsen (zoals de Bedrijven Investeringszone (BIZ)) en hebben we aandacht voor schoon, heel en veilig.

  • We zetten in op het verbeteren van het parkeren in de winkelgebieden. In Winkelpromenade Soestdijk is de parkeerdruk hoog, daar zoeken we naar mogelijkheden om meer parkeercapaciteit te realiseren. Ook onderzoeken wij of we de parkeernorm kunnen aanpassen in de winkelgebieden.

  • We hebben ontwikkelscenario’s voor supermarkten. Wij staan positief tegenover plannen als verplaatsing van de solitaire supermarkten Boni en Hoogvliet naar de gebieden Winkelpromenade Soestdijk en Soest Zuid. We zijn positief over een mogelijke samenvoeging van Smitshof en Overhees tot één winkelcentrum. En wij zien ruimte voor het toevoegen van een tweede volwaardige (discount) supermarkt in winkelgebied Rademakerstraat in Soesterberg.

  • We maken pick-up points mogelijk binnen en buiten winkelgebieden. Pick-up points zien we bij voorkeur in winkelgebieden. Een internetwinkel of groothandel op een bedrijventerrein kan een pick-up point realiseren maar mag daarbij geen goederen presenteren en klanten mogen niet ter plekke afrekenen.

  • We zetten in op afname van verspreide bewinkeling (proactief) door verplaatsing van winkels naar winkelgebieden en functiewijziging buiten winkelgebieden naar bijvoorbeeld wonen te stimuleren.

Hoofdstuk 2. Trends, ontwikkelingen en lokale consument

2.1 Trends en ontwikkelingen

De consument verandert en de ondernemers en vastgoedeigenaren veranderen mee, al doen ze dat in verschillende tempo’s. De belangrijkste trends die invloed hebben op de retailsector zijn de volgende:

 

  • Online winkelen blijft groeien

De retailwereld is door het internet opener geworden, op internet kun je alle verschillende prijzen van één product bij verschillende aanbieders vergelijken.

Mensen kopen ook meer via internet. De marktomvang van online aankopen is opgelopen tot € 8,41 miljard in 2015. Dat is 8,9% van de consumptieve bestedingen. Deze groei zet door maar is voorlopig nog een klein deel van het totaal van de consumptieve bestedingen.

De groep die online oriënteert en offline koopt is op dit moment nog vele malen groter dan de groep die offline oriënteert en online koopt.

 

  • De consument is minder voorspelbaar

Er komen steeds meer verschillende aankoopkanalen en aankooplocaties. De consument is steeds minder trouw aan een specifiek kanaal of een bepaalde locatie. Dit geldt voor zowel de dagelijkse als de niet dagelijkse sector. De ene keer koopt men online, de andere keer in een mooie boetiek, dan weer bij een grote keten maar ook via bijvoorbeeld marktplaats.nl.

 

De consument is ook bereid verder te reizen voor een compleet aanbod. Als de consument fysiek gaat winkelen is de verblijfstijd in het winkelgebied langer dan voorheen en geeft hij meer uit. Het aantal winkels dat een consument bezoekt is sterk afgenomen. De consument is immers beter voorbereid en meer geneigd tot aankoop.

 

  • Gemak en efficiëntie

De consument wil het gezinsleven, werk, reizen en recreëren zo goed en makkelijk mogelijk combineren. De consument wil overal en op elk moment kunnen winkelen. Pick-up points spelen in op de behoefte van de consument: gemak en efficiëntie. De thuisbezorgdiensten als Hello Fresh, Marley Spoon, Thuisbezorgd en Picnic spelen hier ook op in.

 

  • Beleving

De consument moet meer dan ooit verleid worden om naar een specifiek winkelgebied te komen. Het gaat om het totaalplaatje van aanbod, bereikbaarheid, gastvrijheid, kwaliteit openbare ruimte, service, advies, sfeer en activiteiten.

 

  • Branchevervaging

Winkeliers bieden steeds vaker branchevreemde producten aan. Denk aan de drogisterij met kleding, een bouwmarkt met fietsen, servies en pannen bij de supermarkt, een lunchroom bij de boekenzaak, een coffeebar in een kledingzaak. Er ontstaan concepten die allerlei verschillende producten rondom een lifestyle verkopen, in plaats van producten in één productgroep. Deze trend zet zich voort.

In het verleden ontstonden warenhuizen met diverse producten op één locatie. Niet alle warenhuizen konden even goed inspelen op de ontwikkelingen in consumentengedrag. Maar de behoefte om te winkelen op één locatie blijft kennelijk bestaan.

 

  • Verandering bevolkingssamenstelling

De bevolkingssamenstelling van de gemeente Soest verandert: Soest vergrijst en het aantal huishoudens neemt toe. Dit heeft effect op de consumentenbestedingen en de vorming van huishoudens. Oudere consumenten geven gemiddeld minder uit in de retail (kleinere huishoudens, minder koopbehoefte, gewijzigd consumptiepatroon).

 

2.2 Visie lokale consument

De visie van het winkelend publiek is een belangrijke basis voor het nieuwe Retailbeleid. Zij weten wat goed is en wat beter kan.

We hebben tussen 31 maart en 17 april 2016 een online onderzoek gehouden. Hier werkten 799 personen aan mee (463 via het Inwonerspanel van Soest, 336 via on- en offline promotie).

 

Conclusies uit het consumentenonderzoek

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

  • de winkelgebieden in onze gemeente worden goed bezocht voor zowel winkelen als boodschappen doen. Van de respondenten winkelen de meeste mensen bij Winkelpromenade Soestdijk (53%) en Soest-Zuid (38%), gevolgd door online winkelen (33%). Grote plaatsen in de regio zoals Amersfoort en Utrecht worden minder bezocht, 18% en 7%. De meeste respondenten doen boodschappen bij Winkelpromenade Soestdijk (69%), gevolgd door Soest-Zuid (55%), Smitshof (50%) en Overhees (33%), 25 % van de respondenten doet de boodschappen meestal online

  • de inwoners van Soest en Soesterberg gaan voornamelijk met de auto naar de winkelgebieden

  • voor het kiezen van een winkelgebied voor boodschappen zijn de volgende aspecten belangrijk: goede en gratis parkeergelegenheden en de afstand van de woning tot het winkelgebied

  • voor het kiezen van winkelgebieden voor winkelen zijn de volgende aspecten belangrijk: gastvrijheid en (gratis) parkeren, een aantrekkelijke uitstraling en sfeer van het gebied, het kunnen bezoeken van verschillende winkels, het aanbod van ketens en het aanbod van modezaken en boetieks

  • de gastvrijheid krijgt in Winkelpromenade Soestdijk een rapportcijfer 7,2 en in Soest-Zuid en de Rademakerstraat een 7,1. Parkeren krijgt bij de Winkelpromenade Soestdijk een 5,9, in Soest-Zuid een 6,9 en in de Rademakerstraat een 7,1

Hoofdstuk 3. Retailstructuur Soest en Soesterberg

 

Dit hoofdstuk bevat analyses van zowel de vraagzijde als de aanbodzijde, een confrontatie van vraag en aanbod en de begrenzing van de winkelgebieden. Daarnaast gaan we in op hoe vraag en aanbod op elkaar aansluiten.

De inwonerprognoses van bureau Companen2 geven inzicht in de ontwikkeling van de bevolking van de gemeente. Mede op basis van deze prognoses is Distributie Planologisch Onderzoek (DPO, zie bijlage 4) uitgevoerd wat ingaat op de effecten van de veranderende bevolkingssamenstelling op het retailaanbod.

 

3.1 Analyse vraagzijde

Om het draagvlak voor de verschillende winkelgebieden in te kunnen schatten, moet je het verzorgingsgebied kennen.

 

Aantal bewoners en huishoudens

In onze gemeente wonen 45.418 inwoners (peildatum 1 januari 2015, bron: CBS Statline en Companen). De gemeente bestaat uit de kernen Soest en Soesterberg. In Soest wonen 38.995 inwoners en in Soesterberg 6.423. Er zijn in totaal 20.284 huishoudens, waarvan bijna 17.500 in Soest en bijna 2.800 in Soesterberg. Het gemiddelde huishouden bestaat in Soest uit 2,2 personen en in Soesterberg uit 2,3 personen. Dit ligt in beide kernen onder het landelijke gemiddelde van 2,4.

 

Leeftijdsopbouw

Qua leeftijdsopbouw verschillen Soest en Soesterberg van elkaar. Soesterberg is over het algemeen jonger dan Soest. Het aandeel 65- plussers ligt in Soest met 22% relatief hoog. In Soesterberg ligt dit aandeel op 17% en landelijk op 18%.

 

Inkomen

Het gemiddeld besteedbaar inkomen in de gemeente bedraagt per huishouden € 34.800. Dit ligt 14% boven het landelijke gemiddelde (€ 30.500).

 

Bevolkingsprognose

 

Om het draagvlak voor de verschillende winkelgebieden voor een langere termijn te kunnen bepalen werken we met een prognose voor de ontwikkeling van de bevolking van de kernen Soest en Soesterberg. Dit is noodzakelijk om een distributie planologisch onderzoek te doen.

In bijlage 4 zijn de effecten van een drietal scenario’s voor de bevolkingsontwikkeling opgenomen en zijn de effecten voor de retail vertaald. Voor het berekenen van de distributieve ruimte voor retail naar de toekomst hanteren we de plancapaciteit aangevuld met het vastgestelde woningbouwprogramma, inclusief de kaders voor het volkshuisvestelijk beleid en wonen met zorg, als uitgangspunt in het retailbeleid. Op basis hiervan constateren we dat het aantal inwoners en daarmee het draagvlak voor winkelvoorzieningen in de kern Soest de komende jaren afneemt. In Soesterberg neemt het aantal inwoners tot 2025 toe door uitvoering van het Masterplan Soesterberg.

 

3.2 Analyse aanbodzijde

De gemeente Soest heeft drie winkelgebieden: Winkelpromenade Soestdijk, Soest-Zuid en de Rademakerstraat in Soesterberg. Daarnaast zijn er twee boodschappencentra (Smitshof en Overhees), twee solitaire supermarkten en twee concentraties met woonwinkels (Wooncenter Soesterberg en de concentratie aan de Birkstraat). Winkelpromenade Soestdijk is het hoofdwinkelgebied van Soest en de Rademakerstraat is het hoofdwinkelgebied van Soesterberg.

Soest kenmerkt zich door de langgerekte structuur van het dorp. In de historie zijn twee winkelkernen ontstaan aan dit lint met bebouwing: Winkelpromenade Soestdijk en Soest Zuid, met daartussen veel solitaire winkels.

Er is in Soest ruim 72.000 m² winkelvloeroppervlak (wvo) verdeeld over circa 300 verkooppunten:

  • dagelijkse sector (levensmiddelen en persoonlijke verzorging) 16.000 m² wvo

  • niet-dagelijkse sector 56.000 m² wvo.

 

Ruim driekwart (77%) van het winkelaanbod is gevestigd in de kern Soest. De overige 23% in Soesterberg.

In onze gemeente valt 33% van de detailhandel onder de categorie ‘verspreide bewinkeling’. Ofwel solitaire winkellocaties binnen de bebouwde kom. Dat is een behoorlijk groot percentage van het aanbod.

De leegstand in Soest is laag en laat sinds 2014 een dalende trend zien. Soest heeft een leegstand van 5,7 % en Soesterberg 2,4 % (peildatum april 2016). Deze percentages liggen onder het landelijk gemiddelde van 7,4 %.

In onze gemeente is het parkeren gratis. Dit is een belangrijk pluspunt voor de winkelgebieden. Soest en Soesterberg staan erom bekend dat je ‘voor de deur van de winkels’ kunt parkeren. Het is belangrijk dit imago te behouden. Op dit moment is de parkeerdruk op een aantal plaatsen hoog. In de winkelgebieden geldt een blauwe zone waar je 1,5 uur mag parkeren.

In de omgeving van Soest en Soesterberg liggen een aantal plaatsen met een sterke regionale positie voor recreatief winkelen, zoals Amersfoort, Utrecht en Hilversum. Ook op het gebied van grootschalig en perifere detailhandel is het aanbod in de regio aanzienlijk. Het aanbod in de regio nemen we mee bij het bepalen van de marktruimte in Soest en Soesterberg.

Op de volgende pagina’s volgt een analyse van het retailaanbod in de verschillende winkelgebieden. Daarbij geven we ook de begrenzing van de winkelgebieden aan. Binnen de grenzen ligt het kernwinkelgebied.

 

Winkelpromenade Soestdijk

Winkelpromenade Soestdijk (van Weedestraat, Burg. Grothestraat) is het hoofdwinkelgebied van Soest en daarmee de belangrijkste aankoopplaats. Het gebied heeft in totaal circa 14.400 m² winkelaanbod verdeeld over ongeveer 80 winkels. Het winkelgebied strekt zich uit over een relatief lange afstand en het is optisch opgedeeld in twee gedeelten. Het gedeelte ten westen van de Stadshouderslaan is autoluw gemaakt (eenrichtingverkeer). Hier liggen de grootste trekkers als Albert Heijn, Lidl, Action en HEMA. In het gedeelte ten oosten van de Stadhouderslaan zijn veelal zaken met niet-dagelijks aanbod gevestigd, afgewisseld met speciaalzaken met dagelijks aanbod.

Het winkelgebied heeft voor niet-dagelijkse aankopen een bovenlokale functie en bedient ook inwoners van omliggende kernen zoals Baarn, Soesterberg en het buitengebied. Ook qua dagelijkse boodschappen heeft het aanbod in Winkelpromenade Soestdijk een bovenlokale functie. De combinatie Albert Heijn en Lidl heeft extra aantrekkingskracht en bedient inwoners uit de hele gemeente Soest en heeft een aantrekkingskracht op omliggende kernen. Het winkelaanbod is relatief sterk en heeft een goede afwisseling tussen landelijke ketens en zelfstandig ondernemers. Het blijft wel mogelijk om het aanbod kwalitatief te versterken. Op donderdagochtend staat de weekmarkt in het westelijke deel van het winkelgebied.

Horeca is in redelijke mate aanwezig bij Winkelpromenade Soestdijk. Zowel in de aanloopstraten als in het winkelgebied zelf. Er is beperkt ruimte om dit aanbod uit te breiden zolang dit het verblijfsklimaat van het winkelgebied versterkt. Dag horeca voegt het meeste toe aan de retailstructuur.

Het winkelgebied is tussen 2011 en 2013 volledig heringericht. Dit heeft het verblijfsklimaat duidelijk verbeterd. Parkeren blijft een belangrijk aandachtspunt in dit winkelgebied. Er is op dit moment een tekort aan parkeerplaatsen in het winkelgebied. Op basis van het parkeerdrukonderzoek uit 2014 is berekend dat het westelijke deel van de Winkelpromenade Soestdijk parkeerplaatsen te kort komt. In het oostelijke deel van de winkelpromenade, tussen de Steenhoffstraat en de Stadhouderslaan is de parkeerdruk lager. In de straat zelf is het voor bezoekers soms lastig om een plek te vinden maar op een relatief korte loopafstand is er altijd wel ruimte. Vooral op donderdag ochtend (markt), vrijdag middag en zaterdag is het soms lastig een parkeerplaats te vinden.

Door de huidige parkeernorm is het meestal niet mogelijk om in Winkelpromenade Soestdijk bijvoorbeeld de functie van een pand van detailhandel om te zetten naar horeca. Dan zijn er volgens de parkeernorm extra parkeerplaatsen nodig die meestal niet voorhanden zijn. De verantwoordelijkheid voor het creëren van deze extra parkeerplaatsen ligt bij de ondernemers. Dit is een extra reden waarom het wenselijk is om de parkeervoorzieningen bij Winkelpromenade Soestdijk uit te breiden of in elk geval ruimte te bestemmen om parkeerplaatsen aan te kunnen leggen.

Het toevoegen van een sterke trekker aan de oostzijde kan het winkelgebied versterken. Het oostelijke deel van het gebied heeft een lagere passantenstroom3. Een sterke trekker kan de passentenstroom verhogen wat een positief effect heeft op dat deel van het winkelgebied.

Denk hierbij aan verplaatsing van een supermarkt of het aantrekken van een bekende of aansprekende retailer.

Foto 3 en 4: Winkelpromenade Soestdijk

 

Begrenzing Winkelpromenade Soestdijk

Op Figuur 5 is de begrenzing van het winkelgebied Winkelpromenade Soestdijk aangegeven. De grenzen zijn: Anna Paulownalaan aan de westzijde en de Prins Berhardlaan aan de oostzijde met de toevoeging van het pand van Weedestraat 4 – 6.

Figuur 5 Begrenzing Winkelpromenade Soestdijk

 

Soest-Zuid

Winkelgebied Soest-Zuid bestaat uit de Zuidpromenade, de winkels aan de Soesterbergsestraat en het Plein van Zuid. Het winkelgebied Soest- Zuid heeft een wijkverzorgend karakter. Er is circa

9.000 m² wvo verdeeld over bijna 50 winkels. Soest-Zuid heeft één supermarkt: Jumbo. Het winkelgebied kent een behoorlijk aantal modezaken. In het hogere en het lagere segment, daarnaast is het overig recreatief aanbod redelijk uitgebreid met speciaalzaken zoals een audicien, juwelier en boekhandel. Het winkelgebied wordt op dit moment gerenoveerd om de uitstraling en sfeer te verbeteren.

Op zaterdagen staat de SoesterMARKT in Soest-Zuid. De SoesterMARKT is een bewonersinitiatief. Het is een coöperatie die een kleinschalige markt organiseert en maatschappelijke activiteiten onderneemt. Dag horeca is in Soest-Zuid voldoende aanwezig.

In Soest-Zuid is parkeren geen direct aandachtspunt. Winkelend publiek kan in Soest-Zuid eigenlijk altijd de auto kwijt, blijkt uit onderzoek. Op de Soesterbergsestraat zelf staat het vaak vol maar op Plein van Zuid is er voldoende parkeerruimte.

Figuur 6 en 7: Soest-Zuid

 

Begrenzing winkelgebied Soest Zuid

Op Figuur 8 is de begrenzing van het winkelgebied Soest Zuid aangegeven. Het winkelgebied bestaat uit het Plein van Zuid, de Zuidpromenade en de Soesterbergsestraat tussen Soesterbergsestraat 31 -1 en 50 en aan de noordzijde en de Soesterbergsestraat 61-1 aan de zuidzijde. Het pand Soesterbergsestraat 70 valt buiten het winkelgebied.

Figuur 8: Begrenzing winkelgebied Soest Zuid

 

Westkant van Soest

Winkelcentrum Overhees heeft een buurtfunctie met circa 1.600 m² wvo en 11 winkels. Het winkelcentrum is compact en heeft veel vers speciaalzaken. Dit geldt ook voor winkelcentrum Smitshof met circa 3.000 m² en 9 winkels, waaronder twee supermarkten (Lidl en Albert Heijn). Deze centra typeren we als boodschappencentra.

Figuur 9 en 10 Winkelcentrum Smitshof (rechts) en winkelcentrum Overhees (links)

 

Begrenzing winkelgebieden Smitshof en Overhees

In de Figuren 11 en 12 zijn de winkelgebieden Smitshof en Overhees geografisch afgebakend.

Figuur 11 begrenzing winkelgebied Smitshof

 

Figuur 12: Begrenzing winkelgebied Overhees

 

Rademakerstraat Soesterberg

Het winkelgebied van Soesterberg heeft in totaal ongeveer 3.000 m² wvo verdeeld over 19 winkels. Een belangrijk deel daarvan bestaat uit dagelijks aanbod waaronder de nieuwe supermarkt van Plus en Supermarkt Soesterberg (voorheen Plus). Op woensdagochtend is de weekmarkt in de Rademakerstraat van 9:00 uur tot 13:00 uur. Met de geplande toename van de bevolking en daarmee de vergroting van het draagvlak ontstaat er enige ruimte om het retailaanbod (dagelijks en niet dagelijks) in de Rademakerstraat te versterken.

Er is horeca in het winkelgebied van Soesterberg aanwezig en er is (beperkte) ruimte om dit uit te breiden ter versterking van het verblijfsgebied.

 

Figuur 13 en 14 Rademakerstraat

 

Begrenzing winkelgebied Rademakerstraat

Op Figuur 15 is de begrenzing van het winkelgebied Rademakerstraat in Soesterberg aangegeven. Het winkelgebied is geconcentreerd op de Rademakerstraat en is begrensd door de Kampweg aan de Oostzijde en de van der Griendtlaan aan de westzijde met de toevoeging van Rademakerstraat 20.

 

Figuur 15: Begrenzing winkelgebied Rademakerstraat

 

Supermarkten

 

Figuur 16: Supermarktaanbod Soest

 

Op dit moment is er in Soest 10.000 m² wvo aan supermarktaanbod verdeeld over tien locaties. De grootste supermarkt is de Albert Heijn aan de Smitsweg (circa 1.750 m² wvo), daarna volgt de Albert Heijn aan de Burg. Grothestraat (bijna 1.600 m² wvo). Albert Heijn is marktleider in Soest en bezit 60% van het wvo supermarktaanbod. Hoogvliet is gevestigd aan de Wiardi Beckmanstraat (1.495 m² wvo). Jumbo heeft in Soest een supermarkt van ruim 1.200 m² en Lidl heeft twee wat kleinere vestigingen.

Albert Heijn bedient het hogere marktsegment. In het middensegment zijn Hoogvliet, Jumbo en Boni actief. Lidl in het discountsegment (hoewel Lidl door verschillende service-elementen in de winkels, geen echte discounter meer is maar opschuift naar de onderkant van het middensegment). Aldi is de enige echte landelijke discountformule.

Maar deze ontbreekt in Soest. Behalve in het discountsegment hebben consumenten in Soest een divers supermarktaanbod tot hun beschikking.

De online supermarkt Picnic heeft haar verzorgingsgebied in 2016 uitgebreid naar Soest. Uit onderzoek van Supermarkt & Ruimte (juni 2016) blijkt dat Picnic in 2016 in Amersfoort een marktaandeel heeft van 4% dat nog toeneemt.

 

Figuur 17:Positionering supermarktformules

 

Figuur 18: selectie uit supermarktaanbod Soest en Soesterberg

 

Verspreide bewinkeling

De gemeente Soest heeft veel verspreide bewinkeling (32 % van het totale winkelaanbod). Alle winkels die niet binnen de grenzen van de winkelgebieden vallen (zie kaartjes op voorgaande pagina’s) vallen in de categorie ‘verspreide bewinkeling’.

Een groot deel hiervan ligt op het bedrijventerrein en langs de doorgaande weg tussen winkelgebied Soest-Zuid en Winkelpromenade Soestdijk. Circa 8.000 m² wvo (circa 25% van de verspreide bewinkeling in de kern Soest) ligt buiten het bedrijventerrein.

 

De verspreide bewinkeling voegt niets toe aan de winkelstructuur van Soest. Geconcentreerde winkelgebieden trekken bezoekers door de mogelijkheid om meerdere winkels tegelijk te bezoeken. Verspreide bewinkeling doet in de regel afbreuk aan de aantrekkingskracht van de winkelgebieden.

 

Figuur 19: verspreide bewinkeling (rood)

 

Perifere detailhandel

Voor een aantal branches is het wel wenselijk om zich buiten de winkelgebieden te vestigen zoals grootschalige of perifere detailhandel.

In Soest is er een concentratie van woonwinkels aan de Birkstraat met onder andere Middelman Wonen en Pronto. In Soesterberg is Wooncenter Soesterberg gevestigd met circa 9.000 m² wvo verdeeld over negen winkels, waaronder formules als Kwantum en Leen Bakker.

Figuur 20 en 21: concentratie woonwinkels aan de Birkstraat (links) en Wooncenter Soesterberg (rechts)

De overige perifere detailhandel ligt veelal verspreid. Vooral in Soest zijn de vestigingen van bijvoorbeeld woonwinkels heel divers.

 

Figuur 22 en 23: Woonwinkel aan de Kerkstraat (links), Karwei op bedrijventerrein Soestdijkse Grachten (rechts)

 

3.3 SWOT-analyse van het retailaanbod

Soest heeft de potentie voor een duurzaam gezonde winkelstructuur. Soest heeft namelijk weinig leegstand, hoge kwaliteit winkelaanbod en een gunstig draagvlakprofiel. Aandachtspunten zijn vooral de verspreide bewinkeling en de lage parkeercapaciteit in het hoofdwinkelgebied van Soest. Verder is de sterke mate van vergrijzing in Soest een belangrijk aandachtspunt omdat oudere consumenten gemiddeld minder detailhandelsbestedingen doen (kleinere huishoudens, minder koopbehoefte, gewijzigd consumptiepatroon).

Onderstaande matrix geeft een beknopt overzicht van sterke en zwakke punten en kansen en bedreigingen voor het aanbod.

Strong

Goede mix zelfstandig vs. Grootwinkelbedrijf

Match winkelprofiel met draagvlakprofiel

Weinig winkelleegstand

Supermarktaanbod in hoofdwinkelgebied Soest

Hoog bestedingsniveau, draagvlak

Opportunity

Plannen woningbouw (Soesterberg)

Weak

Beperkte parkeercapaciteit hoofdwinkelgebied Soest

Grote mate van spreiding van winkelaanbod

Threat

Demografische ontwikkelingen (vergrijzing)

Groei online bestedingen in food en non food (Picnic)

Figuur 24: SWOT-matrix

 

Typering retail Soest

Soest heeft een supermarktaanbod dat alle marktsegmenten bedient. Ook zijn er diverse speciaalzaken en winkels in de sfeer van persoonlijke verzorging (drogisterijen, etc.). Dit maakt dat Soest een compleet winkelaanbod in de dagelijkse sector heeft. Binnen de niet-dagelijkse sector zijn de recreatieve winkelbranches relatief ondervertegenwoordigd. Dit komt enerzijds door de ligging ten opzichte van plaatsen met een sterke regionale marktpositie voor recreatief winkelen (zoals Amersfoort, Utrecht en Hilversum) en anderzijds door de grote mate van verspreide bewinkeling. Soest heeft binnen de niet- dagelijkse sector verder een relatief groot winkelaanbod in de categorie ‘In en om het huis’. Conclusie: het winkelaanbod typeert zich vooral als doelgericht, zowel in de dagelijkse sector als in de niet-dagelijkse sector met relatief veel winkelaanbod in de categorie ‘in en om het huis’: woonwinkels aangevuld met bouwmarkten en tuincentra.

 

3.4 Hoe sluiten vraag en aanbod op elkaar aan?

Deze paragraaf geeft inzicht in de beschikbare distributieve marktruimte in verhouding tot het ontwikkelscenario voor de bevolkingssamenstelling. Ofwel: hoe staat het winkelaanbod (in m2 wvo) in verhouding tot het aanwezige draagvlak. In de berekeningen is een correctie doorgevoerd voor de te verwachte ontwikkelingen van internetaankopen. De uitgebreidere analyse is terug te vinden in het Distributie Planologisch Onderzoek gemeente Soest in bijlage 5.

 

Soest, dagelijkse sector

Er is sprake van licht overaanbod in de dagelijkse sector (levensmiddelen en persoonlijke verzorging). Bij de verwachte ontwikkeling van de bevolking is er geen ruimte voor het toevoegen van nieuwe winkelmeters. Er ontstaat wel ruimte om het huidige aanbod te versterken. Bijvoorbeeld door een supermarkt die de exploitatie aantoonbaar kan verbeteren door een (beperkte) uitbreiding.

 

Soest, niet-dagelijkse sector

Er is in de niet-dagelijkse sector in Soest sprake van overaanbod. Hierdoor blijft de vloerproductiviteit (omzet per m2) achter bij het landelijk gemiddelde. Bij de verwachte ontwikkeling van de bevolking blijft er sprake van overaanbod. Als we een deel van de winkelmeters uit de markt halen, stijgt de vloerproductiviteit. Het verminderen van winkelmeters is gewenst.

Figuur 25 en 26: Winkelpromenade Soestdijk en winkelgebied Soest Zuid

 

Soesterberg dagelijkse sector

In de berekening van de distributieve marktruimte in Soesterberg is ook de oude locatie van de Plus meegewogen. Deze heeft immers een supermarkt bestemming. Er is in de dagelijkse sector winkelgebied in Soesterberg sprake van enig overaanbod. Bij de verwachte toename van de bevolking stijgt de vloerproductiviteit maar is er nog geen ruimte om nieuw winkelaanbod toe te voegen.

Er is wel ruimte voor het realiseren van een tweede, definitieve, supermarkt. Een tweede, complementaire, supermarkt in het winkelgebied van Soesterberg (discountformule) geeft naar verwachting een koopkrachtbinding van 80% . Er is dan weliswaar sprake van enig overaanbod, maar dit overaanbod is groter wanneer de Plus de enige supermarkt is. Dat komt doordat de koopkrachtbinding met een winkelgebied met slechts één supermarkt vele malen lager ligt.

Toevoeging van een extra supermarkt leidt altijd tot verbetering van de bestaande situatie, mits de supermarkt complementair is aan het formuleconcept van Plus.

Figuur 27 en 28: Huidige supermarktlocaties Soesterberg Rademakersstraat

 

Soesterberg niet-dagelijkse sector

 

Het winkelaanbod in de niet-dagelijkse sector in het winkelgebied van Soesterberg is in vrij goede balans met het draagvlak. Er is weinig overaanbod. Het beperkt uitbreiden van het winkelaanbod is in de niet- dagelijkse sector verantwoord, zeker als dit in kwalitatieve zin meerwaarde heeft op het bestaande winkelaanbod.

 

Hoofdstuk 4. Beleidsuitgangspunten retail Soest

4.1 Inleiding

Wij stellen beleidsuitgangspunten op voor de retail binnen onze gemeente. Dit doen we op basis van:

  • de trends en ontwikkelingen in de retail;

  • de wensen en behoeften van ondernemers in Soest en Soesterberg;

  • en de confrontatie van vraag en aanbod.

In dit hoofdstuk beschrijven we die beleidsuitgangspunten. Dit doen we in de groene kaders.

 

4.2 Kernwaarden Retailbeleid

De beleidsuitgangspunten voor de retail in Soest en Soesterberg komen voort uit drie kernwaarden.

 

  • 1.

    Concentratie – sterke winkelgebieden

Om te zorgen dat de winkelgebieden ook in de toekomst goed functioneren, moeten we die winkelgebieden ook als uitgangspunt nemen. De functie detailhandel behouden we specifiek voor aan de winkelgebieden. Er is veel verspreide bewinkeling in Soest. Dit is maar in beperkte gevallen wenselijk (zoals volumineuze detailhandel). Daarom moet nieuwe detailhandel zich, als dit ruimtelijk inpasbaar is, vestigen in de kernwinkelgebieden. Nieuwe detailhandel staan we niet toe buiten deze winkelgebieden. Zo blijven de winkelgebieden aantrekkelijk voor de consument en kunnen we leegstand beperken.

 

  • 2.

    Vernieuwing - Ruimte bieden voor ondernemen

Wij bieden ondernemers meer ruimte om zich te ontwikkelen en in te spelen op de veranderende consument. We bieden ruimte voor nieuwe concepten en filosofieën door blurring (vervaging tussen branches) toe te staan. Denk aan een boekenwinkel met een koffiecorner, een lunchroom in een kledingwinkel of een concept rondom een lifestyle met reizen, wonen, mode en eten. Ook geven we pick-up points ruimte.

 

  • 3.

    Versterking

Maak sterker wat sterk is. Winkelgebieden zijn niet alleen aantrekkelijk (of onaantrekkelijk) door de aanwezige retailers maar ook door de sfeer van het gebied, de kwaliteit van de panden, de uitstraling van de puien, de kwaliteit van de openbare ruimte, de bereikbaarheid van het gebied en de aanwezige parkeervoorzieningen. Winkelgebieden worden beter gewaardeerd als deze zaken op orde zijn. Dit heeft een positief effect op de leefbaarheid, levendigheid en bereikbaarheid van winkelgebieden.

Versterken zit ook in het handhaven op regels. Hierdoor ontstaat er een helder en gelijkwaardig speelveld.

Met de kernwaarden concentratie, vernieuwing en versterking in gedachten, bepalen we de beleidsuitgangspunten.

 

4.3 Beleidsuitgangspunten in winkelgebieden

Concentratie

Op basis van de trends: groei in online winkelen, de behoefte van de consument aan beleving, gemak en efficiëntie, de verminderde voorspelbaarheid van de consument en de veranderende

bevolkingssamenstelling zetten we in op concentratie van retail in de winkelgebieden.

We behouden de winkelgebieden Winkelpromenade Soestdijk, winkelgebied Soest-Zuid, winkelgebied Rademakerstraat, en winkels in het westen van Soest (Overhees en Smitshof). Nieuwe detailhandel buiten deze winkelgebieden is niet toegestaan.

Uitzondering is de grootschalige en perifere detailhandel (paragraaf 4.5).

 

Concentratie

Nieuwe detailhandel is niet toegestaan buiten de winkelgebieden, behalve bij een goed onderbouwde verplaatsing van winkelvastgoed of als er aantoonbaar reden is voor vestiging (net) buiten de winkelgebieden. Trekkers situeren we zoveel mogelijk in de kernwinkelgebieden.

 

Mengformule

Op basis van de trends branchevervaging en de behoefte van de consument aan beleving maken we de mengformule mogelijk. De mengformule speelt in op de behoefte om de scheidingen tussen branches te laten vervagen: blurring. Zo krijgen ondernemers meer ruimte zonder de toegevoegde waarde van horeca te ondermijnen.

We maken de mengformule mogelijk in de winkelgebieden Winkelpromenade Soestdijk, Soest-Zuid en de Rademakerstraat in Soesterberg. Dit doen we alleen op deze locaties om de winkelgebieden te versterken en de aantrekkingskracht van retail voor consumenten op peil te houden. Dit sluit aan bij de kernwaarde concentratie.

Buiten deze kernwinkelgebieden maken we de mengformule niet mogelijk. Als een ondernemer wel (deels) horeca wil voeren dan is daar een horeca aanduiding/ bestemming voor nodig. Voor iedere aanvraag wordt afgewogen wat een extra horecagelegenheid toevoegt voor de gemeente en de retailstructuur.

Figuur 29: Mengformule Dyanne in Hilversum

 

Op dit moment mogen alcohol schenkende bedrijven volgens de Drank- en Horecawetgeving geen detailhandel voeren. Dat mag alleen in een aparte ruimte met een eigen ingang. De huidige wet- en regelgeving maakt het blurring concept beide kanten op daardoor onmogelijk. Bij alcoholvrije horeca is het wel mogelijk om detailhandel te voeren. In onze gemeente is het mogelijk om in de winkelgebieden Winkelpromenade Soestdijk, Soest-Zuid en de Rademakersstraat maximaal 30% van het bruto vloeroppervlak te gebruiken voor detailhandel tot een maximum van 25 m2.

Mengformule

In panden in de winkelgebieden Winkelpromenade Soestdijk, Soest- Zuid en de Rademakersstraat met de functie centrum, gemengd, detailhandel of dienstverlening mag de ondernemer vergunningvrij ondergeschikte, alcoholvrije, ondersteunende horeca voeren.

Onder de voorwaarde dat:

  • De openingstijden van de “hoofdfunctie” worden aangehouden

  • Het horecadeel onderdeel is van dezelfde formule

  • Maximaal 30% van het bruto vloeroppervlak wordt gebruikt tot een maximum van 25 m2

  • Aan alle regelgeving wordt voldaan voor het werken met van voedingswaren (zoals de warenwet)

  • Er geen terras is.

Voor alcoholvrije horecaconcepten in deze winkelgebieden is het mogelijk om maximaal 30% van het bruto vloeroppervlak tot een maximum van 25 m2 te gebruiken voor de verkoop van detailhandel.

In 2016 voert de VNG een pilot uit met verlichte regelgeving voor blurring formules. Als deze pilot slaagt en de wetgeving zo wordt aangepast dat detailhandel en alcoholische dranken wel in één ruimte verkocht mogen worden, dan is het uitgangspunt voor Soest als volgt:

  • Horecagelegenheden mogen ondergeschikte detailhandel voeren tot een maximum van

  • 30% van het bruto vloeroppervlak tot een maximum van 25 m2

  • Detaillisten en dienstverleners mogen ondergeschikte, ondersteunende horeca voeren, waarbij ook alcohol kan worden geschonken, op maximaal 30% van het bruto vloeroppervlak tot een maximum van 25 m2

 

Sociale functie

Op basis van de trends van de veranderende bevolkingssamenstelling en de behoefte van de consument aan beleving besteden wij nadrukkelijk aandacht aan de sociale functie van de winkelgebieden.

De winkelgebieden hebben een belangrijke sociale functie. De centra moeten levendig zijn, een plek voor ontmoeting. Daarom werken wij mee aan activiteiten die ondernemers(collectieven) in winkelgebieden organiseren zoals kleinschalige evenementen ter versterking van het winkelgebied.

Levendigheid

Om de sociale functie van de winkelgebieden te versterken werkt de gemeente mee aan initiatieven van ondernemers(collectieven) om (kleinschalige) activiteiten en evenementen te organiseren in de winkelgebieden, ter versterking van de winkelgebieden.

 

Organisatiekracht winkelgebieden

Op basis van de trends van de behoefte van de consument aan beleving, gemak en efficiëntie en de verminderde voorspelbaarheid van de consument zien wij dat het steeds belangrijker is dat winkelgebieden goed georganiseerd zijn.

Winkelgebieden worden sterker als ondernemers goed samenwerken, georganiseerd zijn en er een duidelijke marketingvisie is. Voor het uitvoeren van deze activiteiten zijn financiële middelen nodig. Alle ondernemers in een winkelgebied profiteren van deze activiteiten maar vaak betalen niet alle ondernemers mee. Een Bedrijven Investeringszone (BIZ) of een ondernemersfonds, ingesteld door de gemeente op verzoek van ondernemers, kan hier een oplossing voor zijn.

Organisatiekracht winkelgebieden

Goed georganiseerde winkelgebieden met samenwerkende ondernemers functioneren in de regel beter. De gemeente werkt mee aan initiatieven om de collectieven te versteken zoals het inzetten van een BIZ of ondernemersfonds.

 

Inzet op schoon, heel en veilig

Omdat de consument op zoek is naar beleving en een scherpe afweging maakt over welk winkelgebied hij bezoekt vinden wij het belangrijk dat er aandacht is voor de aspecten schoon, heel en veilig.

Schoon, heel en veilig zijn kernwaarden voor succesvolle winkelgebieden. Hiervoor is samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente cruciaal. Ieder heeft een rol in het geheel.

Schoon, heel en veilig

De gemeente Soest zet in op schone, hele en veilige winkelgebieden. De dienstverlening van de gemeente is hierop afgestemd. Naast de gemeente hebben ondernemers en vastgoedeigenaren een rol in schone, hele en veilige winkelgebieden.

 

Parkeren/ parkeernorm

Omdat de consument minder voorspelbaar is en minder trouw aan een verkooplocatie of kanaal is het belangrijk dat de randvoorwaarden om naar een winkelgebied te komen in orde zijn. Parkeren mag geen belemmerende factor zijn.

In Soest en Soesterberg kun je gratis, vlakbij de winkels parkeren. Dit is een belangrijk pluspunt. Daarom is het van belang om de parkeermogelijkheden voor de winkelgebieden te versterken waar nodig.

Op dit moment kent Soest parkeerbeleid waarbij er verschillende parkeernormen zijn voor verschillende functies. Door het gebrek aan ruimte om extra parkeerplaatsen te realiseren is het is nu nagenoeg onmogelijk om bijvoorbeeld een winkelbestemming om te zetten naar horeca omdat er voor horeca een hogere parkeernorm is. Deze beperking willen we oplossen. Flexibiliteit voor winkelgebieden is nodig om in te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen.

In Winkelpromenade Soestdijk is er een tekort aan parkeerplaatsen. In Soest-Zuid en de Rademakerstraat is de parkeerdruk minder hoog. Voor Winkelpromenade Soestdijk willen we extra parkeerplaatsen realiseren. We onderzoeken of en op welke manier we de oplossing kunnen vinden.

Parkeernorm

Winkelgebieden moeten flexibel zijn en kunnen meebewegen met de vraag. Daarom zoeken we naar een oplossing voor de beperkende werking van de huidige parkeernormen en onderzoeken we hoe we het parkeren in de winkelgebieden kunnen optimaliseren.

 

Specifiek voor Winkelpromenade Soestdijk

Winkelpromenade Soestdijk is het hoofdwinkelgebied in Soest, daarom zetten we in op verdere versterking van dit gebied. We concentreren het recreatieve aanbod in Winkelpromenade Soestdijk zodat de consument meer wordt verleid om naar het gebied te komen. Zo krijgt de consument meer keuzemogelijkheden en neemt de aantrekkingskracht van het gebied toe. Een kleine uitbreiding van het horeca-aanbod kan de aantrekkingskracht verder vergroten. Daarnaast versterkt een trekker aan de oostzijde de winkelstructuur. Denk bijvoorbeeld aan een winkel van een aantrekkelijke (mode)keten of bijvoorbeeld verplaatsing van één van de solitair gevestigde supermarkten (zie hoofdstuk 4.4)

 

Specifiek voor Soest-Zuid

Omdat Winkelpromenade Soestdijk het hoofdwinkelgebied is voor de kern Soest is het toevoegen van niet-dagelijks winkelaanbod in Soest- Zuid niet gewenst. Dit doet namelijk afbreuk aan de aantrekkingskracht van Winkelpromenade Soestdijk. Er is wel ruimte om het dagelijks aanbod te versterken. Voor het toevoegen van winkelmeters is geen marktruimte.

We zijn terughoudend met het toevoegen van horeca in dit tweede winkelgebied van Soest.

 

Specifiek voor de Rademakerstraat

De groei van de bevolking van Soesterberg vergroot het draagvlak voor het winkelgebied. Omdat de consument behoefte heeft aan gemak, efficiëntie en voorzieningen graag binnen bereik heeft werken we mee aan beperkte uitbreiding van het niet dagelijks aanbod binnen het winkelgebied Rademakerstraat. Voor zover dit toevoegt aan het huidige aanbod. Ook staan wij positief tegenover het realiseren van een tweede volwaardige (discount) supermarkt in het winkelgebied in de Rademakerstraat, complementair aan de Plus.

 

4.4 Beleidsuitgangspunten supermarkten

De consument heeft behoefte aan gemak en efficiëntie maar ook aan een compleet aanbod. Wij constateren dat de supermarkten de dragers zijn van onze winkelgebieden. Als de supermarkten goed functioneren heeft dit een positief effect op de omliggende retailers. Een goede retailstructuur vinden wij van groot belang.

Uit de distributieve berekening blijkt dat er geen marktruimte is voor nieuwe supermarkten in de kern Soest. Het is wel mogelijk om de bestaande winkelstructuur te versterken door bestaande winkels te verplaatsen en bestaande winkels te clusteren.

Voor deze ontwikkeling zijn scenario’s gemaakt. Deze ontwikkelingen zijn goed voor de retailstructuur van de gemeente. Voor de gemeenschap heeft de huidige spreiding van supermarkten ook voordelen: er is altijd wel een supermarkt in de buurt. Voor de vergrijzende samenleving van Soest is dat prettig.

Als er vanuit de markt een voorstel komt om een van onderstaande ambitiescenario’s te realiseren dan maken we een afweging tussen de toegevoegde waarde voor de retailstructuur en de belangen van de inwoners.

De volgende ambitiescenario’s zijn denkbaar voor de supermarkten van Soest en Soesterberg:

 

 

  • 1.

    Winkelpromenade Soestdijk versterken met extra supermarkt door relocatie bestaande supermarkt

  • Het hoofdwinkelgebied van Soest heeft met de combinatie van Albert Heijn en Lidl een supermarktaanbod met een grote aantrekkingskracht. Beide supermarkten vullen elkaar aan in formuleconcept en vormen daarmee een belangrijk motief om het hoofdwinkelgebied te bezoeken. Dit winkelgebied kan nog sterker zijn als de Boni of Hoogvliet naar het hoofdwinkelgebied verplaatst. Zowel Boni als Hoogvliet voegen op dit moment weinig toe aan de winkelstructuur door hun solitaire ligging. Door te verplaatsen ontstaat nog meer synergie tussen de zittende supermarkten omdat ze alle drie qua formuleconcept een verschillend marktsegment bedienen.

 

  • 2.

    Winkelcentra in het westen van Soest: clustering van Overhees en Smitshof tot versterkt wijkwinkelcentrum

  • De winkelcentra Overhees en Smitshof vervullen beide een wijk- c.q. buurtfunctie. Winkelcentrum Overhees is kleinschalig en huisvest Albert Heijn als trekker. Op korte afstand (ongeveer 1 kilometer) ligt winkelcentrum Smitshof met de supermarktcombinatie Albert Heijn en Lidl. Door de sterke overlap in verzorgingsgebied en met twee vestigingen van Albert Heijn zo dicht op elkaar, is samenvoeging van beide winkelcentra tot één versterkt wijkwinkelcentrum met twee elkaar aanvullende supermarkten (Albert Heijn en Lidl), de meest voor de hand liggende ontwikkelingsrichting. De beste locatie voor dit nieuwe winkelgebied is in de omgeving van de huidige locatie van Overhees. Deze locatie ligt centraal in het verzorgingsgebied en heeft een goede ligging ten opzichte van zowel Winkelpromenade Soestdijk als winkelcentrum Soest-Zuid. Als Albert Heijn een vestigingspunt opgeeft, ontstaat distributieve ruimte om de supermarktlocaties te versterken of een nieuwe supermarkt mogelijk te maken. Bij voorkeur een formule in een segment dat nu ontbreekt in Soest, namelijk een echte discounter (Aldi).

 

 

  • 3.

    Versterking van Soest-Zuid met extra supermarkt door relocatie bestaande supermarkt

  • Winkelgebied Soest-Zuid vervult in eerste instantie een verzorgingsfunctie voor Soest-Zuid maar trekt ook klanten uit onder andere Soesterberg. Jumbo is de enige supermarkt in dit winkelgebied. Het winkelgebied krijgt een betere aantrekkingskracht als er een tweede supermarkt bij komt. Dit is mogelijk door relocatie van de nu solitair gevestigde Hoogvliet of Boni. De Boni heeft de voorkeur omdat deze formule zich meer van de Jumbo onderscheidt en daardoor meer complementair is.

 

 

  • 4.

    Rademakerstraat Soesterberg versterken met tweede supermarkt

Met de nieuwe Plus is in het hoofdwinkelgebied van Soesterberg een bijzondere situatie ontstaan. Op de ‘oude’ locatie van de Plus is nog een supermarkt gevestigd. Planologisch is er ruimte voor twee supermarkten. Er zal synergie ontstaat wanneer een formule als Aldi of Lidl zich in het winkelgebied van Soesterberg vestigt. Deze formules onderscheiden zich sterk van elkaar in marktpositionering en van daaruit tot sterkere koopkrachtbinding, minder afvloeiing van supermarktbestedingen naar Soest en dus een hogere vloerproductiviteit. Bovendien genereert een versterkt supermarktaanbod meer aantrekkingskracht voor omliggende ondernemers.

Supermarkten

 

De gemeente Soest staat positief tegenover plannen uit de markt voor het realiseren van één of meerdere van de beschreven ambitiescenario’s op het gebied van (verplaatsing van) supermarkten.

 

4.5 Beleidsuitgangspunten buiten winkelgebieden

In deze paragraaf staan de beleidsuitgangspunten voor retail buiten de winkelgebieden.

 

 

Geen nieuwe detailhandel

Omdat we het inzetten op het versterken van de winkelgebieden en 33 % van het totale winkelaanbod buiten de winkelgebieden ligt, staan we uitbreiding van de detailhandelsmeters buiten de winkelgebieden niet toe.

Geen nieuwe detailhandel buiten winkelgebieden

 

De gemeente Soest werkt buiten de winkelgebieden niet mee aan het omzetten van een bestemming naar detailhandel.

 

 

Grootschalige en perifere detailhandel

Detailhandel is voorbehouden aan de winkelgebieden. Maar perifere detailhandelsvestigingen en grootschalige detailhandelsvestigingen zijn niet gewenst in winkelgebieden. Grootschalige en perifere detailhandelsvestigingen hebben veel grote artikelen die een andere en grotere stroom aan laad- en losbewegingen geeft. Dit is niet gewenst in winkelgebieden. Daarom kiezen we locaties voor grootschalige en perifere detailhandel juist buiten de winkelgebieden. Er is voldoende ruimte voor grootschalige en perifere detailhandel in Soest en Soesterberg. Distributief is er geen ruimte om winkelmeters toe te voegen voor grootschalige en perifere detailhandel. We staan het niet toe om nieuwe meters toe te voegen aan het aanbod, tenzij de noodzaak tot toevoeging van meters wordt aangetoond.

 

De beste plekken voor grootschalige en perifere detailhandel zijn goed bereikbare zichtlocaties zoals Wooncenter Soesterberg en de woonwinkelconcentratie aan de Birkstraat voor wat betreft meubels en interieur. De Koningsweg in Soest en de zichtlocaties aan de Amersfoortsestraat bij woon-werkterrein Soesterberg Noord zijn geschikte locaties voor overige perifere en grootschalige detailhandel. Dit geldt ook voor verplaatsing van bedrijven.

Grootschalige en perifere detailhandel

 

Grootschalige en perifere detailhandel past in de regel niet in winkelgebieden. Deze op consumenten gerichte bedrijven zijn bij voorkeur gevestigd op goed bereikbare zichtlocaties om grote verkeersbewegingen op bijvoorbeeld bedrijventerreinen te voorkomen. Distributief is er geen ruimte om meters toe te voegen.

 

Autobedrijven

Omdat de consument behoefte heeft aan gemak en efficiëntie zetten we in op het zoveel mogelijk clusteren van consumentgerichte bedrijven zoals autobedrijven. Autobedrijven die auto’s verkopen concentreren we zoveel mogelijk op goede zichtlocaties als de Koningsweg in Soest en aan de Amersfoortsestraat in Soesterberg bij woon-werk terrein Soesterberg Noord. Dit zijn ook de meest geschikte locaties voor relocatie van autobedrijven.

 

Autobedrijven

 

Autobedrijven concentreren we zoveel mogelijk op locaties als de Koningsweg in Soest en de Amersfoortsestraat in Soesterberg bij woon-werkterrein Soesterberg Noord.

 

4.6 Beleidsuitgangspunten pick-up points

Omdat de consument behoefte heeft aan gemak en efficiëntie vinden wij het belangrijk dat ondernemers hierop kunnen inspelen. Waar regelgeving soms beperkend was voor het realiseren van een pick-up point maken we dat eenvoudiger.

Je hebt verschillende Pick-up points. Het eerste type pick-up point is gevestigd in of aan winkels, waar consumenten goederen afhalen en daarnaast kunnen winkelen. Voorbeelden hiervan zijn de pick-up points van Bol.com in de supermarkten van Albert Heijn of een PostNL punt in een boekhandel. Het tweede type pick-up point is een aparte locatie voor het ophalen van goederen, vaak op een strategisch gekozen, goed bereikbare locatie. Deze aparte vestigingen van pick-up points verschillen in omvang, in assortiment en in verschijningsvorm. Van kleine vestigingen met kluisjes tot grotere pick-up points voor boodschappen.

Bij deze laatste vorm van pick-up points is geen sprake van uitstalling en fysieke verkoop van producten. De primaire functie is het afhalen van goederen. De locatie heeft geen detailhandelsbestemming.

In de gemeente Soest kiezen we ervoor detailhandel voor te behouden aan de winkelgebieden. Om combinatiebezoek te stimuleren zien wij pick-up points voor detailhandel bij voorkeur in of aan de rand van de winkelgebieden ontstaan.

Distributiecentra van internetwinkels of groothandels liggen op bedrijventerreinen. Een internetwinkel of groothandel kan een pick-up point realiseren maar mag daarbij geen goederen presenteren en klanten mogen niet ter plekke afrekenen.

Pick-up points

 

Het realiseren van Pick-up points is mogelijk in of bij bestaande winkelcentra en supermarktlocaties om combinatiebezoek te stimuleren.

Distributiecentra van internetwinkels of groothandels worden op bedrijventerreinen geplaatst. Een internetwinkel of groothandel kan een pick-up point realiseren maar mag daarbij geen goederen presenteren en klanten mogen niet ter plekke afrekenen.

 

4.7 Krimp

Omdat wij goed functionerende winkelgebieden in Soest en Soesterberg belangrijk vinden, zetten wij in op het verminderen van de winkelmeters in de niet dagelijkse sector. De kern Soest heeft immers een overaanbod in de niet-dagelijkse sector. Dit overaanbod blijft bestaan als de bevolkingssamenstelling zich ontwikkelt volgens planning. Het functioneren van de retailstructuur kunnen we verbeteren door meters vloeroppervlak uit de markt te halen. Daarbij zetten we in eerste instantie in op het wegnemen van de winkelmeters in de verspreide bewinkeling van panden die leegstaan of leegkomen. Daarnaast concentreren wij ons op het wegnemen van de detailhandelsbestemming van panden die nu niet bijdragen aan een goede retailstructuur voor Soest en dat wel zouden doen bij verplaatsing. Bedrijven die nu verspreid gelegen zijn kunnen we actief benaderen om te verplaatsen daar waar dit een positief effect heeft op de retailstructuur.

Om de ontwikkelingen op de winkelmarkt op te kunnen vangen is het van belang om sterke winkelgebieden te hebben. We willen consumenten een goed alternatief blijven geven voor online winkelen, de veranderende samenstelling van de bevolking bedienen en de totale bestedingen in de winkelgebieden waar mogelijk verhogen. Sterke winkelgebieden hebben een positief effect op de lokale economie: het ondernemersklimaat in de winkelgebieden, de wijkeconomie, het vestigingsklimaat maar ook de maatschappelijke leefbaarheid.

Het uit de markt halen van winkelmeters in de verspreide bewinkeling sluit aan bij de landelijke en provinciale visie. De functie van de vrijgekomen objecten kan dan verkleuren naar bijvoorbeeld wonen, zorg of dienstverlening. Hierbij kijken we naar eerder uitgevoerde experimenten in Nederland.

Krimp

 

Sterke winkelgebieden zijn belangrijk voor de gemeente Soest. Om de winkelgebieden verder te versterken zetten we in op het verminderen van verspreid gelegen winkels.

We stimuleren verplaatsing van verspreid gelegen winkels naar de winkelgebieden en andere genoemde concentraties zoals wooncenter Soesterberg en de concentratie woonwinkels aan de Birkstraat. Dit met het oog op het verbeteren van de retailstructuur in Soest en Soesterberg. We werken bij de verspreide bewinkeling actief mee aan het wijzigen van de functie detailhandel naar een andere functie.

Waar mogelijk zetten we het ruimtelijk instrumentarium van de gemeente in.

 

4.8 Evaluatie

We weten nu niet precies hoe de retail er over tien jaar uitziet. In dit Retailbeleid doen we (onderbouwde) aannames waar we verdere keuzes op baseren. Dit is het uitgangspunt voor het retailbeleid. Bij de vaststelling van de omgevingsvisie en het omgevingsplan bekijken we alle ruimtevragen integraal. Daarbij kunnen keuzes worden gemaakt die effect hebben op het retailbeleid en of de distributieve ruimte voor de retail in Soest. Dat is ook het moment om opnieuw naar het retailbeleid te kijken.

Daarnaast gaan we na vijf jaar samen met de klankbordgroep (samenstelling van vertegenwoordigers van de retailgebieden, bedrijventerreinen, vastgoed, horeca en recreatie en toerisme) bekijken of het retailbeleid nog steeds actueel is of dat we tussentijdse aanpassingen doen op dit beleid.

 

Hoofdstuk 5. Actieplan Soest en Soesterberg

5.1 Inleiding

Om actief bij te dragen aan het functioneren van de winkelgebieden in Soest en Soesterberg stellen we hier een actieplan vast. Deze acties geven uitvoering aan om de kernwaarden van het Retailbeleid en versterken de sterke punten van Soest en Soesterberg.

 

5.2 Actieplan

  • 1.

    Planologische opvolging beleidslijnen

    Actie

    Beleidskaders planologisch opvolgen

    Doelstelling

    De in hoofdstuk 5 gestelde beleidslijnen voor retail planologisch borgen De volgende aspecten moeten we planologisch vormgeven:

    • Mengformule

    • Pick-up points

    • Krimp/ detailhandel buiten winkelgebieden Gemeente

    2017 - 2018

    Om de mengformule planologisch mogelijk te maken stellen we een paraplubestemmingsplan vast voor de winkelgebieden Winkelpromenade Soestdijk, Soest Zuid en de Rademakersstraat. Dit kost de organisatie naarschatting 100 uur. Aanvragen voor Pick-up points en functiewijziging in het kader van krimp behandelen we per aanvraag. We geven geen vergunning voor nieuwe detailhandel buiten de winkelgebieden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de bestaande formatie.

    Omschrijving

    Verantwoordelijk

    Realisatie

    Kosten/ inzet gemeente

  • 2.

    Handhaving

    Actie

    Handhaving

    Doelstelling

    Een gelijk speelveld creëren voor ondernemers

    Met dit retailbeleid willen we een nieuwe impulsgeven aan de retailstructuur in onze gemeente. Een gelijk speelveld voor ondernemers is daarvoor belangrijk. Om een gelijk speelveld te creëren is het nodig om te handhaven bij overtredingen van bestaande en nieuwe regels door retailers.

    Gemeente

    Continu met zwaartepunt in 2017

    Gemiddeld 1 dag per week handhaving (zowel toezicht als het (juridische) handhaafproces) op retail gerelateerde vraagstukken, inclusief handhaving op mengformule en onjuist aanbod op bedrijventerreinen en buiten winkelgebieden, 320 uur handhavingsinzet per jaar. Deze werkzaamheden passen niet binnen de bestaande formatie, hiervoor is aanvullend budget nodig.

    Omschrijving

    Verantwoordelijk

    Realisatie

    Kosten/ inzet gemeente

  • 3.

    Parkeren

    Actie

    Parkeren

    Doelstelling

    Winkelgebieden flexibeler en beter bereikbaar maken

    • De parkeernorm aanpassen om functiewijziging makkelijker te maken

    • Onderzoek doen naar hettoevoegen van parkeergelegenheid in Soestdijk en dit indienmogelijk realiseren Gemeente en ondernemers

    De parkeernota herzien we in 2017.Onderzoek naar het toevoegen van parkeergelegenheid starten we in 2018.

    Het aanpassen van de parkeernota en het paraplubestemmingsplan waaraan deze gekoppeld is kost de gemeente in totaal180 uur. Het onderzoek naar het toevoegen van parkeergelegenheid is afhankelijk van de ambities van de raad.Verdere uitwerking van deze acties volgt bijhet Parkeerbeleid, inclusief financiële en personele gevolgen.

    Omschrijving

    Verantwoordelijk

    Realisatie

    Kosten/ inzet gemeente

  • 4.

    Krimp

    Actie

    Krimp - Concentratie

    Doelstelling

    De verspreide bewinkeling in Soest en Soesterberg verminderen We onderzoeken wat de meest effectieve methodes zijn om:

    • eigenaren van verspreid gelegen winkelpanden te bewegen om de bestemming te wijzigen

    • ondernemers te bewegen om hun onderneming naar een winkelgebied te verplaatsen, met uitzondering van de winkelcentra en supermarkten met een kennelijke buurtfunctie

    • de detailhandelsbestemming van leegstaande, verspreid gelegen winkelpanden af te halenVervolgens voeren we de meest effectieve aanpak uit.

    Gemeente, pandeigenaren, ondernemers en makelaars Onderzoek in 2016 en 2017, uitvoering doorlopend

    Voor de inzetop het verplaatsen van winkels en pandeigenaren vrijwillig te bewegen om de bestemming te wijzigen hebben we naar verwachting 2,5 uur per week nodig (uitvoering), 100 uur per jaar. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de bestaande formatie

    Voor het onderzoek naar de mogelijkheden om de detailhandelsbestemming actief van een winkelpand te halen hebbenwe naar verwachting 120 uur nodig met mogelijk inzetvan een externbureau voor een budget van maximaal

    € 10.000,- (onderzoek). De inzet vanuitEZ past binnende formatie, voorde inzet van het externe bureau is aanvullend budget nodig.

    Omschrijving

    Verantwoordelijk

    Realisatie

    Kosten/inzet gemeente

  • 5.

    Organisatiekracht winkelgebieden

    Actie

    Organisatiekracht winkelgebieden

    Doelstelling

    Goed georganiseerde en samenwerkende winkelgebieden hebben en houden

    Winkelgebieden die goed georganiseerd zijn, samenwerken en activiteiten ontplooien in een winkelgebied functioneren beter. We ondersteunen initiatieven hiertoe.

    Ondernemers, vastgoedeigenaren, ondernemersvereniging en gemeente Onderzoek in 2016 en 2017, uitvoering doorlopend

    De grote inzet komt van de ondernemers. Als er een BIZ of een ondernemersfonds komt, kost dit de gemeente naar verwachting 80 tot 100 uureenmalig. Bij invoering van een BIZ of ondernemersfonds kostdit de gemeente ongeveer 25 uur per jaar. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de bestaande formatie.

    Omschrijving

    Verantwoordelijk

    Realisatie

    Kosten/ inzet gemeente

 

Bijlagen  

 

1. Begrippenlijst

Retail

Het geheelvan bedrijven die goederen en diensten direct aan consumenten verkopen in winkelgebieden

Detailhandel

Bedrijven die goederen leveren aan consumenten, dus tastbare producten

Perifere detailhandel en grootschalige detailhandel

Detailhandel die wegensaard en omvang van de gevoerde artikelen een groot oppervlak nodig heeft voorde uitstalling, zoals:

  • -

    detailhandel in auto's, boten en caravans, grove bouwmaterialen, tuininrichtingsartikelen, keukensen sanitair en daarmee rechtstreeks samenhangende artikelen zoals accessoires, onderdelen en onderhoudsmiddelen;

  • -

    detailhandel in woninginrichtingsartikelen, waaronder meubels, met een minimum WVOvan 500 m²;

  • -

    bouwmarkten met een minimum WVO van 1.000 m².”

WVO

Winkelvloeroppervlak: winkelruimte die voor de consument zichtbaar is

BVO

Bedrijfs- of bruto vloeroppervlak: de totale winkelruimte inclusief de voor de consument niet zichtbare gedeelten, met inbegrip van daartoe behorende opslag- en overige dienstruimten

Dagelijkse artikelen

Artikelen in de branches voedings- en genotsmiddelen en persoonlijke verzorging

Niet-dagelijkse artikelen

Alle artikelen in alle branches behalve de branches voedings- en genotsmiddelen en persoonlijke verzorging

BIZ/ Ondernemersfonds

Ondernemersfondsen, waar de BIZ (Bedrijven Investeringszone) een voorbeeld van is, zijn manieren om ondernemerscollectieven te helpen om alle ondernemers in een gebied mee te laten betalenaan een gezamenlijk doel. De gemeente kan op verzoek van een ondernemerscollectief gelden ophalen bij alle ondernemers in een gebied, via een voor alle ondernemers verplichte gemeentelijke belasting of heffing. Freeriders worden zo uitgesloten. De middelen komen ten goede van het ondernemerscollectief die de gelden uitgeeft aan een vooraf door de ondernemers goedgekeurd plan. Met de opbrengsten worden verschillende collectieve zaken gefinancierd, zoalswinkelstraatmanagement en feestverlichting

Pick-up point

Plaatsen waareen consument zijnonline bestelde en betaalde goederen kan afhalen

 

2. Beleidskader gemeente overstijgend

Inleiding

In dit hoofdstuk worden alle beleidskaders die gemeente overstijgend zijn beschreven. De beleidslijn van regio Amersfoort is vastgesteld in 2015. In 2016 heeft de provincie de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRS/ PRV) herijkt. In de PRS/ PRV heeft de provincie een aantal beleidskaders opgenomen voor retail. Het beleid van de provincie overstijgt het beleid van regio Amersfoort. Dit heeft effect op de houdbaarheid van het 1e aandachtspunt van de beleidslijn van regio Amersfoort.

 

Beleidskaders regio Amersfoort

Zonder doelgerichte aanpak van grensoverschrijdende vraagstukken in onze regio kunnen we niet de hoge kwaliteit van leven voor al onze inwoners stimuleren en de economische motor van deze regio laten lopen. Daarom werken in Regio Amersfoort de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg veelal aangevuld met Nijkerk en Barneveld aan een gezamenlijke toekomst. De samenwerkende regio heeft een beleidslijn vastgesteld voor retail. De uitgangspunten van dit beleid zijn:

 

  • 1.

    Branchering in de periferie en retail buiten de detailhandelsstructuur

Uitgangspunt is dat de branches die vallen onder “dagelijks“ ontspanning”, en “mode/luxe” voor de binnensteden en winkelcentra behouden blijven. Alle andere branches horen tot de groep van laagfrequente en doelgerichte branches die zich niet per se in een winkelcentrum hoeven te vestigen, vaak omdat het combinatiebezoek met de andere winkels ook laag is. Dat betekent dat naast de al toegestane perifere branches (meubelzaken, tuincentra, bouwmarkten, auto’s, boten, caravans en sanitair) ook winkels in onder andere bruin- en witgoed (consumentenelektronica), sport, fietsen en dierenzaken toe worden gestaan op perifere locaties. Per gemeente worden perifere locaties waar detailhandel is toegestaan aangewezen en wordt aangegeven welke uitgebreidere mogelijkheden wel of niet zijn toegestaan. Op de overige perifere locaties is detailhandel dus niet toegestaan.

 

  • 2.

    Terugdringen hoeveelheid meters

Uitgangspunt van de gemeenten in de Regio Amersfoort is om detailhandel zo veel mogelijk te centreren in de bestaande winkelcentra. Verdere verspreiding van detailhandel moet worden voorkomen.

 

  • 3.

    Online integreren in de ruimtelijke ordening

Online retail is enorm gegroeid de afgelopen jaren en de verwachting is dat deze vorm van detailhandel blijft groeien. Pick up-points of afhaalpunten ziet de regio als een specifieke vorm van detailhandel. Het afhalen van goederen, als ondergeschikte activiteit, is in de regio Amersfoort in principe overal toegestaan. Zodra echter op enige wijze sprake is van een showroom, dan is dit alleen toegestaan binnen de winkelgebieden. Het afhalen van goederen, als hoofdactiviteit, is in principe alleen mogelijk in winkelcentra en op bedrijventerreinen als dit apart is vastgelegd in het bestemmingsplan.

 

  • 4.

    Horeca op detailhandelsbestemming

Horeca is in de Regio Amersfoort toegestaan op een detailhandelsbestemming. Voorwaarden daarbij zijn: de horeca is ondergeschikt aan de detailhandel en het is niet toegestaan alcoholische dranken te schenken. Wanneer aan deze voorwaarden niet kan worden voldaan of het concept is succesvol en de ondernemer wil groeien, dan moet een horecavergunning worden aangevraagd.

 

Provinciaal beleid

De provincie Utrecht stelt in 2017 Retailbeleid op voor de provincie. Bij de herijking van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRS/ PRV) in 2016 heeft de provincie Utrecht wel een aantal ruimtelijke maatregelen op het gebied van retail opgenomen. De provincie Utrecht heeft de volgende bindende maatregelen opgenomen:

Een goede retailstructuur is van belang voor een vitale economie, het bieden van kwalitatieve en voldoende vestigingslocaties voor het bedrijfsleven, en uit oogpunt van leefbaarheid: de nabijheid en bereikbaarheid van winkelvoorzieningen. Teneinde de bestaande winkelgebieden te behouden en versterken, wil de provincie dat nieuwe ontwikkelingen zich daar concentreren. Ruimtelijke plannen met detailhandel buiten de bestaande winkelgebieden worden in beginsel niet toegestaan, tenzij sprake is van:

  • nieuw ondersteunend winkelareaal bij grootschalige stedelijke ontwikkeling;

  • er een aantoonbaar tekort is aan perifere vestigingsmogelijkheden voor volumineuze detailhandel en er in regionaal verband geen alternatieve vestigingsmogelijkheden zijn;

  • nieuwvestiging deel uitmaakt van een herstructureringsplan waarbij er, in geval van volumineuze detailhandel, elders een detailhandelsbestemming wordt opgeheven en er per saldo geen m2 worden toegevoegd.

Om te voorkomen dat ongewenste vestiging van detailhandel buiten bestaande winkelgebieden plaatsvindt, worden bestaande vestigingsmogelijkheden in nieuwe, dus ook conserverende, ruimtelijke plannen beperken. De ontwikkeling van detailhandel buiten de rode contouren (anders dan de verkoop van eigen producten als nevenfunctie op een agrarisch bedrijf) staat de provincie niet toe.

 

Rijksbeleid – Retailagenda

Op 12 mei 2016 heeft de gemeente Soest in Den Haag de RetailDeal getekend. De Retailagenda (2015) is tot stand gekomen in samenwerking met diverse stakeholders en heeft ten doel om de retail sterker en toekomstbestendiger te maken, de RetailDeal is hier een onderdeel van.

De retail is een belangrijke economische sector voor ons land. Ruim 775.000 mensen werken in de detailhandel, waaronder veel jongeren die hun eerste werkervaring opdoen. De sector omvat circa 110.000 bedrijven die elk jaar een bijdrage van 93 miljard euro aan onze economie leveren. Winkels vormen bovendien samen met horeca en de cultuursector het hart van onze binnensteden en kernen. Winkelstraten zijn een belangrijke factor voor de aantrekkelijkheid, vitaliteit en leefbaarheid van onze steden en dorpen en dragen daarmee bij aan onze welvaart.

In de Retailagenda zijn 20 afspraken gemaakt die samen met alle betrokken stakeholders: retail, vastgoed, Rijk, provincies, gemeenten, kennisinstellingen, vakbonden, horeca en financiers, vastgoedeigenaren en ondernemers moeten worden nageleefd.

Een van deze afspraken is om 50 RetailDeals te sluiten met gemeenten. De gemeente Soest is een van deze gemeenten. In de RetailDeal hebben wij verklaard het volgende te doen:

  • 1.

    In nauw overleg met de belangrijkste stakeholders (retail, vastgoed, horeca, kunst en cultuur) een visie op de detailhandel en/of bredere binnenstad (door) te ontwikkelen.

  • 2.

    Hierbij concreet beleid en een actieplan met prioriteiten te ontwikkelen;

  • 3.

    Daarin het toekomstig winkelareaal te benoemen en duidelijke keuzes te maken welk deel kansrijk is en welk kansarm;

  • 4.

    De visie, het beleid en het actieplan in regionaal verband af te stemmen, zo nodig onder regie van de provincie.

  • 5.

    De continuïteit en progressie van de RetailDeal te waarborgen door het onderwerp actief in het overdrachtsdossier voor de volgende collegeperiode op te nemen.

 

4 Distributie Planologisch Onderzoek gemeente Soest

Distributie Planologisch Onderzoek, gemeente Soest

Definitief rapport: december 2016

Project: 2016-51

 

 

Inleiding

 

In samenwerking met bureau Companen heeft Bureau van der Weerd in opdracht van de gemeente Soest een uitgebreid distributie planologisch onderzoek (dpo) verricht ten behoeve van de detailhandelsstructuur in de gemeente Soest. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de kernen Soest en Soesterberg. Dit dpo dient als onderlegger voor de nieuwe detailhandelsvisie van de gemeente Soest. Op verzoek van de gemeente Soest zal in dit rapport aanvullend aandacht worden besteed aan de aanbodstructuur van supermarkten in de gemeente en zal een actualisatie worden gemaakt van het in 2015 door BRO opgestelde dpo voor het centrum van Soesterberg. Naast het dpo zal in dit rapport een advies worden geformuleerd ten aanzien van de gewenste ontwikkelingsrichting van de lokale detailhandelsstructuur.

 

Leeswijzer

In het eerste hoofdstuk staat de contextanalyse centraal waarbij de vraag- en aanbodzijde van de winkelmarkt in de gemeente Soest inzichtelijk worden gemaakt. In hoofdstuk twee worden vraag en aanbod aan de hand van distributieve analyses met elkaar geconfronteerd. Hoofdstuk drie gaat specifiek in op het supermarktaanbod. Tenslotte wordt in hoofdstuk vier een aantal ontwikkelingsrichtingen gepresenteerd.

 

1.Contextanalyse

 

Dit hoofdstuk behandelt de marktsituatie in de gemeente Soest. De vraag- en aanbodzijde van de lokale winkelmarkt worden in kaart gebracht.

 

Vraagzijde

  • De gemeente Soest telt circa 45.410 inwoners (peildatum 1 januari 2015, bron: CBS Statline en Companen). De gemeente bestaat uit de kernen Soest en Soesterberg. De plaats Soest telt op dit moment 38.990 inwoners en Soesterberg 6.420 inwoners. In de gemeente Soest wonen circa 20.300 huishoudens, waarvan 17.480 in Soest en bijna 2.800 in Soesterberg. De gemiddelde huishoudengrootte in Soest bedraagt 2,2 en in Soesterberg 2,3 en ligt daarmee in beide kernen onder het landelijke gemiddelde van 2,4.

  • Qua leeftijdsopbouw van de plaatsen Soest en Soesterberg is er sprake van een aantal verschillen. De leeftijdsopbouw van Soesterberg is over het algemeen jonger dan die van Soest. Het aandeel 65-plussers ligt in Soest dan ook met 22% relatief hoog. In Soesterberg ligt dit aandeel op 17% en landelijk op 18%. In Soest is derhalve sprake van een bovengemiddelde vergrijzing.

 

Afbeelding 1: Leeftijdsopbouw Soest en Soesterberg vs. landelijk beeld

 

  • Het gemiddeld besteedbaar inkomen in de gemeente Soest bedraagt per huishouden

    € 34.800,- en ligt op een hoger niveau als landelijk (€ 30.500,-), ofwel 14%. Rekening houdend met inkomenselasticiteit betekent dit dat de detailhandelsbestedingen in positieve zin, moeten worden gecorrigeerd4

 

In opdracht van de gemeente Soest heeft bureau Companen een bevolkingsprognose gemaakt op basis van een drietal scenario’s. Deze drie scenario’s zullen ook worden toegepast bij de dpo-berekening. Geconstateerd kan worden dat het aantal inwoners en daarmee het draagvlak voor winkelvoorzieningen in de kern Soest de komende jaren afneemt, tenzij het Hoog-scenario. realiteit zou worden. In dat geval neemt het inwonertal toe tot 2025 om daarna te stabiliseren. Voor Soesterberg geldt dat het aantal inwoners tot 2025 zeer waarschijnlijk toeneemt door ontwikkeling van nieuwbouwwoningen. Over het algemeen luidt de conclusie dat het draagvlak voor detailhandel in Soest overwegend krimpt door de eerder genoemde bovengemiddelde mate van vergrijzing, terwijl in Soesterberg juist sprake is van groeiend draagvlak dankzij een jongere leeftijdsopbouw en plannen voor nieuwe woningen.

 

Afbeelding 2: Bevolkingsprognose Soest (links) en Soesterberg (rechts) in drie scenario’s (2015-2030)

 

Aanbodzijde

 

Winkellocaties

De gemeente Soest telt ruim 72.000 m² winkelvloeroppervlak (wvo) verdeeld over circa 300 verkooppunten. De dagelijkse sector (levensmiddelen en persoonlijke verzorging) telt in totaal 16.000 m² wvo en de niet-dagelijkse sector beslaat ongeveer 56.000 m² wvo. Ruim driekwart (77%) van het winkelaanbod is gevestigd in de kern Soest en de overige 23% is gevestigd in de kern Soesterberg. In de gemeente Soest valt (zowel in m² wvo als in aantal winkels) 32% van de detailhandel onder de categorie ‘verspreide bewinkeling’ ofwel solitaire winkellocaties binnen de bebouwde kom. Het betreft in dit geval vooral detailhandel op bedrijventerreinen (perifere detailhandel), maar deels ook opvallend veel detailhandel op solitaire locaties, met name in de kern Soest.

 

Tabel 1: Winkelaanbod in de gemeente Soest

Winkelgebiedstypering

Winkels

m² wvo

% winkels

% m² wvo

Buurtcentrum

7

388

2%

1%

Wijkcentrum klein

19

4.555

6%

6%

Kernverzorgend centrumgroot

87

14.362

29%

20%

Kernverzorgend centrumklein

22

2.988

7%

4%

Stadsdeelcentrum

58

8.946

19%

12%

Grootschalige concentratie

13

17.609

4%

24%

Verspreide bewinkeling

96

23.340

32%

32%

302 72.188

100%

100%

Bron: Locatus, aangeleverd door de gemeente Soest (mei 2016)

 

Het centrum van Soest vervult ten aanzien van niet-dagelijkse aankopen een bovenlokale functie en bedient ook de inwoners van de kern Soesterberg en het buitengebied. Ook qua dagelijkse boodschappen heeft het aanbod in het centrum van Soest een bovenlokale functie dankzij het supermarktaanbod dat door de combinatie Albert Heijn en Lidl extra trekkracht genereert en daarmee inwoners vanuit de hele gemeente Soest bedient, aangevuld door omzet van mensen die het centrum bezoeken, in recreatieve zin of zakelijk.

De plaats Soest kent een hiërarchisch opgebouwde voorzieningenstructuur. De Winkelpromenade Soestdijk (Van Weedestraat, Brug. Grothstraat, Steenhoffstraat) kan worden getypeerd als de belangrijkste aankoopplaats en daarnaast is sprake van een enkele andere winkelconcentraties op wijk- en buurtniveau. Onderstaande afbeeldingen geven een overzicht van de winkelconcentraties in de plaats Soest. Zoals gezegd, het centrum vormt het belangrijkste gebied met in totaal circa 14.400 m² verdeeld over ongeveer 80 winkels). Het winkelcentrum Soest-Zuid wordt door Locatus getypeerd als stadsdeelcentrum en beschikt over circa 9.000 m² wvo verdeeld over bijna 50 winkels. Winkelcentrum Overhees vervult een wijkfunctie met circa 1.600 m² wvo en 11 winkels. Ditzelfde geldt voor winkelcentrum Smitshof met circa 3.000 m² verdeeld over 9 winkels, waaronder twee supermarkten (Lidl en Albert Heijn). Verder is aan de Birkstraat sprake van een concentratie met woonwinkels e een grote sportwinkel. Typerend voor de winkelstructuur in Soest is de grote mate van verspreide bewinkeling. Later in dit rapport wordt hier nader aandacht aan besteed.

In Soesterberg is feitelijk sprake van twee winkelgebieden. In de eerste plaats het centrum van Soesterberg met in totaal ongeveer 3.000 m² wvo verdeeld over 19 winkels. Een belangrijk deel daarvan bestaat uit dagelijks aanbod waaronder de nieuwe supermarkt van Plus en Supermarkt Soesterberg (voorheen Plus). Het andere winkelcluster betreft Wooncenter Soesterberg met circa 9.000 m² wvo verdeeld over negen winkels, waaronder formules als Kwantum en Leen Bakker.

 

Afbeelding 3: Nieuwe vestiging van Plus en een bloemwinkel, beiden in het centrum van Soesterberg

Afbeelding 4: Centrumgebied en bouwmarkt Karwei, beiden in Soest

 

Branchering

Soest beschikt over een supermarktaanbod waarbinnen alle marktsegmenten worden bediend. Dit in combinatie met diverse speciaalzaken en winkels in de sfeer van persoonlijke verzorging (drogisterijen, etc.), maakt dat Soest beschikt over een compleet winkelaanbod in de dagelijkse sector. Binnen de niet-dagelijkse sector zijn de recreatieve winkelbranches relatief ondervertegenwoordigd. Dit komt 1) door de ligging ten opzichte van plaatsen met een sterke regionale marktpositie voor recreatief winkelen en 2) door de grote mate van verspreide bewinkeling. Deze twee factoren werken belemmerend om een recreatief winkelhart te kunnen ontwikkelen. Soest beschikt binnen de niet-dagelijkse sector verder over een relatief groot winkelaanbod in de categorie In en om het huis. Samenvattend kan worden geconcludeerd dat winkelaanbod in Soest zich in sterke mate typeert als doelgericht, zowel in de dagelijkse sector als in de niet-dagelijkse sector.

 

Leegstand

Uit de door de gemeente Soest aangeleverde data inzake winkelleegstand5 blijkt dat de plaats Soest te maken heeft met een winkelleegstand (m² wvo) van 5,7% en in de plaats Soesterberg 2,4%. Voor beide plaatsen geldt dat de winkelleegstand5 onder het landelijke gemiddelde van 7,4% ligt. Bovendien laat de winkelleegstand in de gemeente Soest sinds 2014 een dalende trend zien; in april 2014 stonden in de gemeente Soest 26 winkels te huur of te koop tegenover 17 winkels in april 2016.

 

Verspreide bewinkeling

Zoals gezegd, Soest kenmerkt zich door een grote mate van verspreide bewinkeling. Onderstaande afbeelding geeft daar een impressie van. Een groot deel van deze verspreide bewinkeling ligt op het industrieterrein, maar wat opvalt is dat een flink aandeel gesitueerd is langs de doorgaande weg tussen winkelcentrum Soest-Zuid en de Winkelpromenade Soestdijk. Circa 8.000 m² wvo (circa 25% van het metrage verspreide bewinkeling in de plaats Soest) ligt buiten het industrieterrein.

Afbeelding 5: Situering verspreide bewinkeling (rood) in Soest (bron: Locatus)

 

Op basis van een analyse van leegstand op locaties met verspreide bewinkeling kan worden geconcludeerd dat dit type winkellocatie minder conjunctuurgevoelig is dan de overige typen winkellocaties. Afbeelding 5 laat zien dat de ontwikkeling in leegstand bij verspreide bewinkeling sinds het begin van de economische crisis in 2008 stabiel is gebleven rond 4%. Gelet op de lage winkelleegstand in Soest, kan op dit moment worden geconcludeerd dat verspreide bewinkeling geen probleem vormt. Naar de toekomst toe kan dit veranderen. Met name door socio-demografische ontwikkelingen (vergrijzing) en de verdere opmars van online bestedingen kan verspreide bewinkeling de detailhandelsstructuur ondermijnen.

Geadviseerd wordt de verspreide bewinkeling in ieder geval niet te stimuleren. Nieuwe winkels dienen zo veel mogelijk in de bestaande winkelgebieden te worden ondergebracht.

Naar de toekomst neemt het belang van sterke winkelconcentraties toe om autonome ontwikkelingen in de winkelmarkt op te kunnen vangen (groei online bestedingen, socio-demografische veranderingen zoals vergrijzing die detailhandelsbestedingen onder druk kunnen zetten). Sterke winkelconcentraties leveren bovendien een grote bijdrage aan de lokale economie (ondernemersklimaat in winkelcentra, wijkeconomie, gemeentelijk vestigingsklimaat), maar ook aan de maatschappelijke leefbaarheid. Het is vanuit dat kader wenselijk de winkelbestemming op deze verspreide locaties (buiten de industriegebieden en locaties verder weg gelegen van bestaande winkelconcentraties) bij optredende leegstand weg te halen middels een planherziening. Nieuwvestiging van winkels moet zoveel mogelijk gefaciliteerd worden in bestaande winkelconcentraties of in de directe nabijheid daarvan.

Afbeelding 6: Ontwikkeling leegstand naar type winkelgebied (aantal winkels) in Soest (bron: Locatus, Retailfacts

 

SWOT-analyse aanbodstructuur Soest

 

In onderstaande matrix is beknopt een overzicht gegeven van sterke- en zwakke punten, kansen en bedreigingen voor de aanbodstructuur in de plaats Soest. Het uitgangspunt om te komen tot een duurzaam gezonde winkelstructuur is goed: weinig leegstand, hoge kwaliteit winkelaanbod, gunstig draagvlakprofiel. Aandachtspunten zijn met name de verspreide bewinkeling, de verspreide parkeercapaciteit in het centrum en mede daardoor gebrek aan verblijfskwaliteit in het centrum van Soest. Verder vormt de sterke mate van vergrijzing in Soest een belangrijk aandachtspunt omdat oudere consumenten gemiddeld genomen minder detailhandelsbestedingen doen (kleinere huishoudens, minder koopbehoefte, gewijzigd consumptiepatroon).

 

Tabel 2: SWOT-matrix

Strong

Goede mix zelfstandig vs. Grootwinkelbedrijf

Match winkelprofiel met draagvlakprofiel

Weinig winkelleegstand

Supermarktaanbod in hoofdwinkelgebied Soest

Hoog bestedingsniveau, draagvlak

Opportunity

Plannen woningbouw (Soesterberg)

Weak

Beperkte parkeercapaciteit hoofdwinkelgebied Soest

Grote mate van spreiding van winkelaanbod

Threat

Demografische ontwikkelingen (vergrijzing)

Groei online bestedingen in food en non food (Picnic)

 

Vervlechting van retail en horeca (blurring)

Om de aantrekkingskracht van detailhandel voor consumenten op peil te houden is het van belang om rekening te houden met de nieuwe trends en ontwikkelingen in consumentengedrag. Door de veranderende samenstelling in huishoudens (meer singles, meer ouderen) en doorbreken van traditionele leefpatronen (opkomst nieuwe werken, verdwijnen 9-5 mentaliteit, meer buitenshuis de wereld willen beleven), zal buitenhuisconsumptie op verschillende locaties verder toenemen, zo ook in winkels. Dit vertaalt zich in een toenemende behoefte van winkeliers om in hun winkelbedrijf ondergeschikte horeca te morgen aanbieden. Het gaat hierbij om lichte horeca zoals warme dranken (koffie, thee), frisdranken (geen alcoholische dranken), broodjes, etc. De gemeente Soest wil vervlechting van horeca binnen detailhandel toestaan tot een maximum van 30% van het winkelvloeroppervlak welke niet meer dan 20 m² mag bedragen, zonder terras. Dit beleidsuitgangspunt biedt omzetkansen voor winkelbedrijven en draagt bij aan vernieuwing van de detailhandelsstructuur met mogelijk nieuwe ‘blurring’-concepten die aansluiten bij een groeiende consumentenbehoefte.

 

Positie van Pick Up Point’s (PUP’s)

Online supermarktbestedingen nemen toe en online boodschappen doen wordt steeds eenvoudiger en toegankelijker dankzij technologische ontwikkelingen. Gemeenten moeten een antwoord formuleren op ontwikkelingen in deze groeimarkt en mogelijk beleidsregels formuleren in de detailhandelsvisie en bestemmingsplannen. Pick-up-voorzieningen zouden aan de ene kant gestimuleerd moeten worden omdat ze woonwijken ontlasten van rondrijdende bezorgbusjes met bijbehorende effecten op het woon- en leefklimaat van sommige woonwijken die daarop niet ingericht zijn. Van de andere kant toont consumentenonderzoek van Supermarkt en Ruimte (zie ook voetnoot 5) aan dat de klant bij voorkeur bestellingen thuis bezorgd krijgt. Dit verklaart ook het succes van Picnic in de regio Utrecht, waaronder Soest. Het is dus van belang dat gemeenten goed nadenken hoe zij beleidsmatig om willen gaan met “the last mile” van e- commerce.

Zoals gezegd, consumenten hebben een sterke voorkeur om online bestellingen thuisbezorgd te krijgen. Uit de praktijk blijkt inmiddels dat solitaire PUP’s op een bedrijventerrein of langs een verkeersas niet succesvol zijn en dat het dus voor een gemeente niet de eerste voorkeur zou moeten hebben om op deze locaties PUP’s te faciliteren. De primaire voorkeur zou daarom moeten liggen bij het mogelijk maken van PUP’s in of bij bestaande winkelcentra en supermarktlocaties.

 

Afbeelding 7: Solitair PUP (onwenselijk) en PUP in parkeergarage van supermarkt (wenselijk)

 

Koopstromen

 

Ten behoeve van het dpo wordt gebruik gemaakt van zo recent mogelijk koopstromenonderzoek (najaar 2016)6. Waar dit koopstromenonderzoek niet voorziet in de benodigde data, wordt gebruik gemaakt van beschikbare referentiecijfers7 over koopkrachtbinding en koopkrachttoevloeiing. In het navolgende wordt toegelicht op welke wijze koopstromendata is toegepast in onderhavig dpo.

 

Koopstromen dagelijkse sector

  • Volgens recent koopstromenonderzoek realiseert het dagelijkse winkelaanbod in de kern Soest een koopkrachtbinding van 94% en is sprake van een gemeten koopkrachttoevloeiing van 10%. Ter vergelijking: in plaatsen met een vergelijkbaar inwonertal ligt de koopkrachtbinding in de dagelijkse sector op 90% tot 95% bij een toevloeiing van 10%.

  • Voor het centrum van Soesterberg wordt uitgegaan van referentiecijfers (zie voetnoot 4). In kernen van vergelijkbare omvang als Soesterberg qua inwonertal en winkelaanbod, ligt de koopkrachtbinding in de dagelijkse sector op 60% tot 65%. Gelet op het beschikbare winkelaanbod in de dagelijkse sector, achten wij een koopkrachtbinding van 60% reëel bij een toevloeiing van 10%.

 

Koopstromen niet-dagelijkse sector

  • Volgens recent koopstromenonderzoek realiseert het niet-dagelijkse winkelaanbod in de kern Soest een koopkrachtbinding van 48% en is sprake van een gemeten koopkrachttoevloeiing van 26%. Ter vergelijking: in plaatsen met een vergelijkbaar inwonertal ligt de koopkrachtbinding in de niet-dagelijkse sector op 60% tot 65%.

  • In het centrum van Soesterberg zijn er de afgelopen jaren geen ingrijpende wijzigingen geweest in het winkelaanbod (metrage) in de niet-dagelijkse sector. Wij achten het daarom reëel om in onderhavig dpo aan te sluiten bij de koopstroomdata zoals gebruikt in het opgestelde dpo voor het centrum van Soesterberg in 2015. In dit rapport (opgesteld door BRO) wordt uitgegaan van een koopkrachtbinding van 5% en een toevloeiing van 35%.

 

2.Distributieve berekening: confrontatie van vraag en aanbod

 

In dit hoofdstuk worden de vraag- en aanbodzijde van de lokale winkelmarkt in de gemeente Soest met elkaar geconfronteerd. Deze confrontatie geeft inzicht in de distributieve situatie van de detailhandelsstructuur in termen van gerealiseerde vloerproductiviteiten. Door deze af te zetten tegen normatieve vloerproductiviteiten (per sector) kan inzicht worden verkregen in wel of geen beschikbare distributieve marktruimte. Met andere woorden, op basis van deze analyse kan worden geconstateerd in hoeverre het winkelaanbod (in m² wvo) in verhouding staat tot het aanwezige draagvlak. Dit draagvlak wordt in eerste instantie gevormd door de inwoners van de gemeente Soest. Bureau Companen heeft in opdracht van de gemeente bevolkingsprognoses opgesteld aan de hand van drie scenario’s: Laag, Basis en Hoog. Voor elk van deze drie scenario’s is een distributieve berekening gemaakt, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de dagelijkse sector en de niet-dagelijkse sector in het winkelaanbod. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen de plaatsen Soest en Soesterberg. Voor Soesterberg wordt het door BRO opgestelde dpo uit 2015 waar nodig geactualiseerd. De distributieve berekening voor Soesterberg richt zich derhalve uitsluitend op het winkelaanbod in het centrum van Soesterberg.

 

Soest, dagelijkse sector

 

In de navolgende tabellen wordt per scenario voor de periode 2015-2030 een benadering gegeven van de distributieve situatie in de dagelijkse sector (levensmiddelen en persoonlijke verzorging). Hierbij is gebruik gemaakt van de bevolkingsprognoses zoals aangeleverd door bureau Companen. Kengetallen over bestedingen (per inwoner) zijn afkomstig van Detailhandel.info en door ons gecorrigeerd voor inkomenselasticiteit (zie hoofdstuk 1). Naar de toekomst toe zijn de bestedingen gecorrigeerd voor de verwachte economische groei op basis van cijfers van het CPB8.

De cijfers inzake koopkrachtbinding en –toevloeiing zijn zoals in het vorige hoofdstuk toegelicht, afkomstig uit het Koopstromenonderzoek 2016 en referentiecijfers. De aanbodgegevens in m² komen van Locatus en zijn naar de toekomst toe constant gehouden. Ditzelfde geldt voor de kengetallen over de normatieve vloerproductiviteit afkomstig van Detailhandel.info.

 

Correctie Internet

In toenemende mate doen consumenten aankopen via het Internet. Deze bestedingen worden niet meer gedaan in de fysieke winkels en dat heeft invloed op de fysieke vloerproductiviteit per m² wvo. Als initiatiefnemer van het kennisplatform Supermarkt & Ruimte9 beschikken wij over unieke data op basis waarvan wij een correctie kunnen doorvoeren voor afvloeiing van detailhandelsbestedingen in de dagelijkse sector naar het Internet. Op basis van recent onderzoek (maart 2016) door Supermarkt & Ruimte naar online boodschappen doen, blijkt dat gemiddeld 1,1% van supermarktbestedingen online gedaan worden. Naar de toekomst schatten wij in dat dit % in Soest oploopt naar 5% in 2020, 7% in 2025 en 10% in 2030. Hierbij is rekening gehouden met de lancering van Picnic in de gemeente Soest10. Onderzoek van Supermarkt & Ruimte heeft aangetoond dat Picnic in Amersfoort een omzet marktaandeel heeft circa 4% dat toeneemt. Voor Soest mag daarom verwacht worden dat de trend van online boodschappen doen substantieel effect zal hebben op het lokale winkelaanbod in de dagelijkse sector. Vanuit deze redenering is een correctie doorgevoerd voor afvloeiing van bestedingen in de dagelijkse sector naar het Internet.

 

Scenario Laag

 

Op dit moment is er distributief gezien sprake van enige marktruimte (circa 900 m² wvo). In scenario Laag krijgt Soest te maken met een krimpend inwonertal richting 2030. De toename van de gebonden omzet neemt weliswaar toe door de verwachte groei in bestedingen, en compenseert daarmee afname van bestedingen door lichte krimp van het draagvlak. Wanneer afvloeiing van online bestedingen in de dagelijkse sector buiten beschouwing wordt gelaten, zou het overaanbod richting 2030 daarom afnemen. Zoals gezegd is een correctie voor afvloeiing naar Internet nodig om een realistische benadering te geven van de toekomstige distributieve situatie. Na toepassing van deze correctie moet worden geconcludeerd dat de marktruimte naar de toekomst toe kleiner zal worden. Dit betekent dat de vloerproductiviteit richting 2030 onder druk komt te staan. Toevoeging van winkelaanbod in de dagelijkse sector in Soest, is in scenario Laag alleen wenselijk en vanuit distributief oogpunt goed te verantwoorden wanneer het gaat om versterking van bestaande winkellocaties.

 

Tabel 3: Benadering distributieve situatie 2016-2030, dagelijkse sector, scenario Laag

DAGELIJKSE SECTOR, SOEST,SCENARIO LAAG

2016

2020

2025

2030

INWONERS

38.990

38.290

37.530

36.760

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.685

€ 2.803

€ 2.927

€ 3.056

KOOPKRACHTBINDING

94%

94%

94%

94%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

10%

10%

10%

10%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 109

€ 112

€ 114

€ 117

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 108

€ 106

€ 106

€ 105

AANBOD IN M2 WVO

13.170

13.170

13.170

13.170

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 8.268

€ 8.477

€ 8.674

€ 8.870

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 8.185

€ 8.053

€ 8.067

€ 7.983

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

HAALBAAR M2 WVO

14.217

14.576

14.915

15.252

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

14.075

13.847

13.871

13.727

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

1.047

1.406

1.745

2.082

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

905

677

701

557

Scenario Basis

 

In scenario Basis wordt het krimpend inwonertal richting 2030 deels teniet gedaan door woningbouw. Het verschil ten opzichte van scenario Laag is dat de verwachte marktruimte (na correctie voor afvloeiing van online bestedingen) groter is. De vloerproductiviteit van winkels in de dagelijkse sector blijft stabiel. Toevoeging van nieuw winkelaanbod in de dagelijkse sector blijft een kritisch aandachtspunt. Toevoeging kan worden gemotiveerd wanneer het gaat om uitbreiding ten behoeve van versterking van bepaalde winkellocaties, bijvoorbeeld een supermarkt die een aantoonbaar verbeterde exploitatie kan draaien wanneer sprake zou zijn van) uitbreiding.

 

Tabel 4: Benadering distributieve situatie 2016-2030, dagelijkse sector, scenario Basis

DAGELIJKSE SECTOR, SOEST,SCENARIO BASIS

2016

2020

2025

2030

INWONERS

38.990

39.340

38.590

38.190

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.685

€ 2.803

€ 2.927

€ 3.056

KOOPKRACHTBINDING

94%

94%

94%

94%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

10%

10%

10%

10%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 109

€ 115

€ 117

€ 121

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 108

€ 109

€ 109

€ 109

AANBOD IN M2 WVO

13.170

13.170

13.170

13.170

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 8.268

€ 8.709

€ 8.919

€ 9.215

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 8.185

€ 8.274

€ 8.295

€ 8.293

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

HAALBAAR M2 WVO

14.217

14.976

15.337

15.846

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

14.075

14.227

14.263

14.261

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

1.047

1.806

2.167

2.676

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

905

1.057

1.093

1.091

 

Scenario Hoog

In het Hoog-scenario is sprake van een toename van het inwoneraantal tot 40.000 in 2025 en 2030. Deze toename zorgt in combinatie met de verwachte groei van de bestedingen, dat de gebonden omzet op een dusdanig niveau komt, dat sprake zal zijn van een beduidend hogere vloerproductiviteit, ook na correctie voor afvloeiing van online bestedingen. Vanuit distributief oogpunt ontstaat richting 2025 en 2030 in dit scenario marktruimte voor toevoeging van nieuw winkelaanbod in de dagelijkse sector. Deze ruimte zal voornamelijk van toegevoegde waarde zijn voor versterking van bestaande winkellocaties door uitbreiding, al dan niet in combinatie met een relocatie.

 

Tabel 5: Benadering distributieve situatie 2016-2030, dagelijkse sector, scenario Hoog

DAGELIJKSE SECTOR, SOEST,HOOG-SCENARIO

2016

2020

2025

2030

INWONERS

38.990

39.440

40.000

40.000

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.685

€ 2.803

€ 2.927

€ 3.056

KOOPKRACHTBINDING

94%

94%

94%

94%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

10%

10%

10%

10%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 109

€ 115

€ 122

€ 127

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 108

€ 109

€ 113

€ 114

AANBOD IN M2 WVO

13.170

13.170

13.170

13.170

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 8.268

€ 8.731

€ 9.245

€ 9.652

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 8.185

€ 8.295

€ 8.598

€ 8.687

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

HAALBAAR M2 WVO

14.217

15.014

15.897

16.597

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

14.075

14.263

14.784

14.937

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

1.047

1.844

2.727

3.427

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

905

1.093

1.614

1.767

 

Soest, niet-dagelijkse sector

 

In de navolgende tabellen wordt per scenario voor de periode 2015-2030 een benadering gegeven van de distributieve situatie in de niet- dagelijkse sector. Voor de gebruikte bronnen wordt verwezen naar de tekst bij de dagelijkse sector.

 

Correctie Internet

In toenemende mate doen consumenten aankopen via het Internet. Deze bestedingen worden niet meer gedaan in de fysieke winkels en dat heeft invloed op de vloerproductiviteit per m² wvo. Cijfers over online bestedingen in de detailhandel in de niet-dagelijkse sector zijn niet eenduidig. Volgens Detailhandel.info wordt op dit moment 8% van de detailhandelsbestedingen in non food online gedaan. Dit achten wij een reële inschatting. Naar de toekomst schatten wij in dat dit percentage 10% zal zijn in 2020, 15% in 2025 en 2030. Op basis van deze getallen is een correctie doorgevoerd voor afvloeiing van online bestedingen in de niet-dagelijkse sector.

 

Scenario Laag

 

Op dit moment is er distributief gezien in de volledige niet-dagelijkse sector in Soest sprake van overaanbod. Bij een constant genomen aanbod in m² wvo blijft de vloerproductiviteit ondanks een afnemend draagvlak in scenario Laag vrij stabiel (rekening houdend met afvloeiing van online bestedingen), maar ligt deze richting 2030 onder de huidige landelijke normatieve vloerproductiviteit. Dit enigszins negatieve beeld wordt met name veroorzaakt door een achterblijvende koopkrachtbinding. Indien deze op het niveau zou liggen van referentieplaatsen (60%-65%), dan zou de distributieve situatie in scenario Laag er positiever uit zien. Verder merken wij op dat de distributieve situatie op brancheniveau mogelijk een gedifferentieerder beeld laat zien. Het kan zijn dat er in specifieke branches wel sprake is van distributieve marktruimte. Koopstroomdata op brancheniveau zijn vooralsnog niet beschikbaar waardoor dit op dit moment niet inzichtelijk kan worden gemaakt.

 

Tabel 6: Benadering distributieve situatie 2016-2030, niet-dagelijkse sector, scenario Laag

NIET-DAGELIJKSE SECTOR, SOEST,SCENARIO LAAG

2016

2020

2025

2030

INWONERS

38.990

38.290

37.530

36.760

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.601

€ 2.716

€ 2.835

€ 2.960

KOOPKRACHTBINDING

48%

48%

48%

48%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

26%

26%

26%

26%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 75

€ 77

€ 78

€ 81

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 69

€ 69

€ 67

€ 68

AANBOD IN M2 WVO

43.121

43.121

43.121

43.121

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 1.740

€ 1.784

€ 1.826

€ 1.867

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 1.601

€ 1.606

€ 1.552

€ 1.587

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

HAALBAAR M2 WVO

38.389

39.359

40.275

41.184

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

35.318

35.423

34.234

35.007

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-4.732

-3.762

-2.846

-1.937

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-7.803

-7.698

-8.887

-8.114

Scenario Basis

 

In scenario Basis ziet de distributieve situatie richting 2030 er wat positiever uit dan in scenario Laag. Het afnemend inwonertal wordt deels gecompenseerd door nieuwe inwoners dankzij woningbouw. Desondanks blijft de vloerproductiviteit in de niet-dagelijkse sector ook in dit scenario nog net onder het niveau van de huidige normatieve vloerproductiviteit. Met andere woorden, ook in dit scenario geldt dat naar de toekomst toe er in de gehele niet-dagelijkse sector sprake is van overaanbod. Ook hier geldt dat op specifiek brancheniveau sprake kan zijn van een genuanceerder c.q. gedifferentieerder beeld en ook hier geldt dat de distributieve situatie sterk bepaald wordt door de relatief lage koopkrachtbinding t.o.v. wat voor een plaats als Soest verwacht mag worden.

 

Tabel 7: Benadering distributieve situatie 2016-2030, niet-dagelijkse sector, scenario Basis

NIET-DAGELIJKSE SECTOR, SOEST,SCENARIO BASIS

2016

2020

2025

2030

INWONERS

38.990

39.340

38.590

38.190

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.601

€ 2.716

€ 2.835

€ 2.960

KOOPKRACHTBINDING

48%

48%

48%

48%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

26%

26%

26%

26%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 75

€ 79

€ 81

€ 84

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 69

€ 71

€ 69

€ 71

AANBOD IN M2 WVO

43.121

43.121

43.121

43.121

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 1.740

€ 1.833

€ 1.878

€ 1.940

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 1.601

€ 1.650

€ 1.596

€ 1.649

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

HAALBAAR M2 WVO

38.389

40.438

41.412

42.786

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

35.318

36.394

35.200

36.368

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-4.732

-2.683

-1.709

-335

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-7.803

-6.727

-7.921

-6.753

 

Scenario Hoog

 

Tabel 8: Benadering distributieve situatie 2016-2030, niet-dagelijkse sector, scenario Hoog

NIET-DAGELIJKSE SECTOR, SOEST,HOOG-SCENARIO

2016

2020

2025

2030

INWONERS

38.990

39.440

40.000

40.000

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.601

€ 2.716

€ 2.835

€ 2.960

KOOPKRACHTBINDING

48%

48%

48%

48%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

26%

26%

26%

26%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 75

€ 79

€ 84

€ 88

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 69

€ 71

€ 71

€ 74

AANBOD IN M2 WVO

43.121

43.121

43.121

43.121

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 1.740

€ 1.838

€ 1.946

€ 2.032

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 1.601

€ 1.654

€ 1.654

€ 1.727

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

HAALBAAR M2 WVO

38.389

40.541

42.925

44.814

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

35.318

36.487

36.487

38.092

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-4.732

-2.580

-196

1.693

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-7.803

-6.634

-6.634

-5.029

Rekening houdend met een toename van afvloeiing van online bestedingen, zal de niet-dagelijkse sector in Soest in het Hoog-scenario richting 2030 een groeiende vloerproductiviteit laten zien dankzij groei van draagvlak en de verwachte groei in de bestedingen. Ook hier geldt dat op specifiek brancheniveau sprake kan zijn van een genuanceerder c.q. gedifferentieerder beeld en ook hier geldt opnieuw dat de distributieve situatie sterk bepaald wordt door de relatief lage koopkrachtbinding t.o.v. wat voor een plaats als Soest verwacht mag worden.

 

Centrum Soesterberg, dagelijkse sector

 

In de navolgende tabellen wordt per scenario voor de periode 2016-2030 een benadering gegeven van de distributieve situatie in het centrum van de plaats Soesterberg in de dagelijkse sector. Voor de gebruikte bronnen wordt verwezen naar de tekst bij de dagelijkse sector in Soest. Dit geldt ook voor de correctie m.b.t. afvloeiing van online bestedingen.

 

Scenario Laag

Op dit moment is er distributief gezien in de dagelijkse sector in het centrum van Soesterberg sprake van overaanbod (circa 900 m² wvo). In dit scenario is sprake van een nagenoeg gelijkblijvend draagvlak. Dankzij de verwachte groei in bestedingen neemt het overaanbod af, maar na correctie voor afvloeiing van online bestedingen, moet worden geconstateerd dat sprake blijft van overaanbod. De gemiddeld realiseerde vloerproductiviteit blijft richting 2030 onder het huidige landelijk normatieve gemiddelde.

 

Tabel 9: Benadering distributieve situatie 2016-2030, dagelijkse sector, scenario Laag

DAGELIJKSE SECTOR, CENTRUMSOESTERBERG,

SCENARIO LAAG

2016

2020

2025

2030

INWONERS

6.420

6.510

6.550

6.540

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.626

€ 2.741

€ 2.862

€ 2.988

KOOPKRACHTBINDING

60%

60%

60%

60%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

10%

10%

10%

10%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 11,1

€ 11,8

€ 12,4

€ 12,9

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 11,0

€ 11,2

€ 11,5

€ 11,6

AANBOD IN M2 WVO

2.364

2.364

2.364

2.364

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 4.707

€ 4.983

€ 5.234

€ 5.456

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 4.660

€ 4.733

€ 4.867

€ 4.910

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

HAALBAAR M2 WVO

1.453

1.538

1.615

1.684

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

1.438

1.461

1.502

1.516

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-911

-826

-749

-680

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-926

-903

-862

-848

 

Scenario Basis

In dit scenario neemt het draagvlak richting substantieel toe tot circa 8.400 inwoners. Bij een gelijk blijvend aanbod in m² wvo, zorgt deze toename in draagvlak en de verwachte groei in bestedingen ervoor dat de vloerproductiviteit stijgt en het niveau nadert van de landelijke norm in de dagelijkse sector. Vanuit distributief oogpunt is het overaanbod in dit scenario nog altijd van dien aard dat toevoeging van nieuw winkelaanbod in de dagelijkse sector onwenselijk blijft. Voor het supermarktaanbod ligt dit genuanceerder en wordt verwezen naar hoofdstuk 3.

 

Tabel 10: Benadering distributieve situatie 2016-2030, dagelijkse sector, scenario Basis

DAGELIJKSE SECTOR, CENTRUMSOESTERBERG,

SCENARIO BASIS

2016

2020

2025

2030

INWONERS

6.420

7.490

8.440

8.420

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.626

€ 2.741

€ 2.862

€ 2.988

KOOPKRACHTBINDING

60%

60%

60%

60%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

10%

10%

10%

10%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 11,1

€ 13,6

€ 15,9

€ 16,6

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 11,0

€ 12,9

€ 14,8

€ 14,9

AANBOD IN M2 WVO

2.364

2.364

2.364

2.364

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 4.707

€ 5.733

€ 6.744

€ 7.024

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 4.660

€ 5.446

€ 6.272

€ 6.322

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

HAALBAAR M2 WVO

1.453

1.769

2.082

2.168

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

1.438

1.681

1.936

1.951

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-911

-595

-282

-196

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-926

-683

-428

-413

 

Scenario Hoog

 

Tabel 11: Benadering distributieve situatie 2016-2030, dagelijkse sector, scenario Hoog

DAGELIJKSE SECTOR, CENTRUMSOESTERBERG,

HOOG-SCENARIO

2016

2020

2025

2030

INWONERS

6.420

7.430

8.540

9.500

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.626

€ 2.741

€ 2.862

€ 2.988

KOOPKRACHTBINDING

60%

60%

60%

60%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

10%

10%

10%

10%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 11,1

€ 13,4

€ 16,1

€ 18,7

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 11,0

€ 12,8

€ 15,0

€ 16,9

AANBOD IN M2 WVO

2.364

2.364

2.364

2.364

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 4.707

€ 5.687

€ 6.824

€ 7.925

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 4.660

€ 5.402

€ 6.346

€ 7.133

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

€ 7.659

HAALBAAR M2 WVO

1.453

1.755

2.106

2.446

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

1.438

1.667

1.959

2.201

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-911

-609

-258

82

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-926

-697

-405

-163

 

In het scenario Hoog neemt het inwonertal richting 2030 verder toe naar 9.500 inwoners. Logischerwijs betekent deze forse toename van het draagvlak in combinatie met de verwachte groei in bestedingen, dat de gerealiseerde vloerproductiviteit verder omhoog zal gaan.

Hierdoor ontstaat vanuit distributief oogpunt marktruimte voor versterking van bestaande winkellocaties in de dagelijkse sector door uitbreiding al dan niet gepaard met relocatie.

 

Centrum Soesterberg, niet-dagelijkse sector

 

In de navolgende tabellen wordt per scenario voor de periode 2015-2030 een benadering gegeven van de distributieve situatie in de niet- dagelijkse sector. Voor de gebruikte bronnen wordt verwezen naar de tekst bij de dagelijkse sector Soest. Wat betreft de correctie voor afvloeiing van online bestedingen wordt verwezen naar de betreffende tekst zoals beschreven bij de niet-dagelijkse sector van Soest.

 

Scenario Laag

Op dit moment is het winkelaanbod in de niet-dagelijkse sector in het centrum van Soesterberg in vrij goede balans met het draagvlak. Er is in slechts zeer beperkte mate sprake van overaanbod (circa 100 m² wvo). In dit scenario is de verwachting dat deze constatering richting 2030 onveranderd blijft rekening houdend met een groeiende afvloeiing door online bestedingen. Distributief gezien kan toevoeging ter plaatse van nieuw winkelaanbod in de niet-dagelijkse sector worden verantwoord, met name wanneer de toevoeging in kwalitatieve zin van meerwaarde is op het bestaande winkelaanbod.

 

Tabel 12: Benadering distributieve situatie 2016-2030, niet-dagelijkse sector, scenario Laag

NIET-DAGELIJKSE SECTOR, CENTRUMSOESTERBERG,

SCENARIO LAAG

2016

2020

2025

2030

INWONERS

6.420

6.510

6.550

6.540

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.491

€ 2.600

€ 2.715

€ 2.834

KOOPKRACHTBINDING

5%

5%

5%

5%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

35%

35%

35%

35%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 1,1

€ 1,1

€ 1,2

€ 1,3

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 1,0

€ 1,0

€ 1,1

€ 1,1

AANBOD IN M2 WVO

609

609

609

609

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 1.772

€ 1.876

€ 1.971

€ 2.054

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 1.630

€ 1.689

€ 1.734

€ 1.808

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

HAALBAAR M2 WVO

552

584

614

640

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

508

526

540

563

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-57

-25

5

31

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-101

-83

-69

-46

 

Scenario Basis

Dankzij groei van het inwonertal en de verwachte groei in bestedingen, neemt de gerealiseerde vloerproductiviteit dermate toe dat deze richting 2030 de huidige landelijk normatieve vloerproductiviteit overstijgt. Daarmee ontstaat vanuit distributief oogpunt marktruimte voor versterking c.q. uitbreiding van het winkelaanbod in de niet-dagelijkse sector in het centrum van Soesterberg.

 

Tabel 13: Benadering distributieve situatie 2016-2030, niet-dagelijkse sector, scenario Basis

NIET-DAGELIJKSE SECTOR, CENTRUM SOESTERBERG,

SCENARIO BASIS

2016

2020

2025

2030

INWONERS

6.420

7.490

8.440

8.420

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.491

€ 2.600

€ 2.715

€ 2.834

KOOPKRACHTBINDING

5%

5%

5%

5%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

35%

35%

35%

35%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 1,1

€ 1,3

€ 1,5

€ 1,6

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 1,0

€ 1,2

€ 1,4

€ 1,4

AANBOD IN M2 WVO

609

609

609

609

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 1.772

€ 2.159

€ 2.539

€ 2.645

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 1.630

€ 1.943

€ 2.235

€ 2.327

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

HAALBAAR M2 WVO

552

672

791

824

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

508

605

696

725

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-57

63

182

215

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-101

-4

87

116

 

scenario Hoog

 

De constateringen zoals beschreven in scenario Basis gelden in het Hoog-scenario in nog sterkere mate. In dit scenario neemt het draagvlak veder toe tot 9.500 inwoners in 2030. Deze toename in draagvlak alsmede de verwachte groei in bestedingen maakt beperkte groei van het winkelaanbod in de niet-dagelijkse sector mogelijk. Het zal ook hier hoofdzakelijk gaan om versterking van de bestaande winkellocaties door versterking c.q. uitbreiding.

 

Tabel 14: Benadering distributieve situatie 2016-2030, niet-dagelijkse sector, scenario Hoog

NIET-DAGELIJKSE SECTOR, CENTRUMSOESTERBERG,

HOOG-SCENARIO

2016

2020

2025

2030

INWONERS

6.420

7.430

8.540

9.500

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.491

€ 2.600

€ 2.715

€ 2.834

KOOPKRACHTBINDING

5%

5%

5%

5%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

35%

35%

35%

35%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 1,1

€ 1,3

€ 1,6

€ 1,8

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 0,9

€ 1,2

€ 1,4

€ 1,6

AANBOD IN M2 WVO

609

609

609

609

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 1.772

€ 2.141

€ 2.569

€ 2.984

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 1.630

€ 1.927

€ 2.261

€ 2.626

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

€ 1.955

HAALBAAR M2 WVO

552

667

800

930

HAALBAAR M2 WVO (incl.correctie Internet)

508

600

704

818

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-57

58

191

321

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. correctie Internet)

-101

-9

95

209

 

3.Marktanalyse supermarkten

 

Soest

Op dit moment beschikt de plaats Soest over 10.000 m² wvo aan supermarktaanbod verdeeld over tien locaties. De grootste supermarkt is die van Albert Heijn aan de Smitsweg met circa 1.750 m² wvo. Op enige afstand volgt de Albert Heijn aan de Burg. Grothestraat met bijna 1.600 m² wvo. Ook Hoogvliet beschikt over een supermarkt van moderne schaal (1.495 m² wvo). Jumbo is in Soest met een supermarkt van ruim 1.200 m² vertegenwoordigd en Lidl beschikt over twee wat kleinere vestigingen.

 

Tabel 15: Overzicht superaanbod in Soest (bron: Locatus, 2016)

Formule

Locatie

m² wvo

kassa’s

Albert Heijn

Smitsweg

1.747

8

Albert Heijn

Burg Grothestraat

1.595

12

Hoogvliet

W. Beckmanstraat

1.495

11

Jumbo

Zuidpromenade

1.210

6

Boni

Parallelweg

1.183

5

Albert Heijn

Tamboerijn

955

6

Lidl

Weegbreestraat

801

6

Lidl

Van Weedestraat

662

4

EkoPlaza

Van Weedestraat

264

2

Troefmarkt

Schrikslaan

88

1

Totaal

10.000

 

Het hogere marktsegment wordt bediend door Albert Heijn die in termen van m² wvo marktleider is en circa 60% van het wvo exploiteert. In het middensegment zijn Hoogvliet, Jumbo en Boni actief en het discountsegment wordt bediend door Lidl. Opgemerkt moet worden dat Lidl dankzij toevoeging van service-elementen in de winkels, niet meer als echte discounter kan worden getypeerd en op is geschoven naar de onderkant van het middensegment. Aldi is de enige landelijk opererende discountformule in Nederland maar ontbreekt in het supermarktaanbod van Soest. Met uitzondering van het discountsegment hebben consumenten in Soest een divers supermarktaanbod tot hun beschikking waarin alle segmenten vertegenwoordigd zijn.

 

Afbeelding 8: Positionerinsmatrix supermarktformules

 

Bron: Gfk 2014, bewerking Bureau van der Weerd

 

De afgelopen tien jaar is sprake geweest van de nodige dynamiek in de lokale aanbodstructuur van supermarkten. Qua wvo is sprake van een toename van circa 8.500 m² wvo naar de huidige 10.000 m² wvo door de komst van een nieuwe Lidl en versterking van enkele supermarktlocaties. Verder is C1000 uit het straatbeeld verdwenen ten gunste van Albert Heijn en Jumbo. In 2005 lag de supermarktmarktdichtheid met 0,22 boven het landelijk gemiddelde (0,20 m² wvo per inwoner). In 2016 is dit toegenomen naar 0,26, net boven het landelijk gemiddelde (0,25).

 

Afbeelding 9: Supermarktaanbod heden (links) en in 2005 (rechts)

 

Afbeelding 10: Supermarktaanbod in Soest

Distributieve analyse supermarkten Soest

 

In onderstaande tabel is een benadering gegeven van de distributieve situatie van de supermarktsector in Soest in 2020 aan de hand van de drie scenario’s Laag, Basis en Hoog. De gehanteerde aannames en bronnen zijn zoals eerder in dit rapport beschreven. De koopkrachtbinding is gebaseerd op ervaringscijfers met supermarktaanbod in vergelijkbare plaatsen. Geconcludeerd kan worden dat vraag en aanbod in Soest in scenario Laag redelijk in balans zijn. De gerealiseerde vloerproductiviteit ligt wat onder het landelijk gemiddelde. Bij scenario Basis zal de vloerproductiviteit stijgen maar nog niet tot een dusdanig niveau dat uitbreiding distributief goed te verantwoorden is. In het Hoog-scenario ontstaat marktruimte voor versterking van bestaande locaties. Door een relatief hoge mate van afvloeiing van online supermarktbestedingen (door Picnic i.c.m. autonome landelijke trend) blijft de distributief beschikbare marktruimte echter ook in het Hoog-scenario beperkt.

Tabel 16: Benadering distributieve situatie 2020, supermarkten Soest, scenario’s Laag, Basis, Hoog

SUPERMARKTEN 2020

Laag

Basis

Hoog

INWONERS

38.290

39.340

39.440

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.106

€ 2.295

€ 2.295

KOOPKRACHTBINDING

95%

95%

95%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

5%

5%

5%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 80,6

€ 90,3

€ 90,5

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 79,8

€ 85,8

€ 84,2

AANBOD IN M2 WVO

10.000

10.000

10.000

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 8.062

€ 9.028

€ 9.051

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 7.982

€ 8.577

€ 8.418

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 8.300

€ 8.300

€ 8.300

HAALBAAR M2 WVO

9.714

10.878

10.905

HAALBAAR M2 WVO (incl.CORRECTIE INTERNET)

9.617

10.334

10.142

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-286

878

905

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. CORRECTIE INTERNET)

-383

334

142

Distributieve analyse supermarkten centrum Soesterberg

 

In navolgende tabel is een benadering gegeven van de distributieve situatie van de supermarktsector in het centrum van Soesterberg in 2020 aan de hand van de drie scenario’s Laag, Basis en Hoog. De gehanteerde aannames en bronnen zijn zoals eerder in dit rapport beschreven. De koopkrachtbinding (80%) is gebaseerd op ervaringscijfers met supermarktaanbod in vergelijkbare plaatsen en is inclusief vestiging van een tweede supermarkt (discountformule) in het centrum van Soesterberg. Geconcludeerd kan worden dat er distributief gezien weliswaar sprake is van enig overaanbod, maar dit zou nog veel meer het geval zijn wanneer Plus de enige supermarkt zou zijn. In dat geval zou de koopkrachtbinding namelijk lager zijn bij een hogere mate van afvloeiing en bovendien moet het m² wvo van de oude Plus-supermarkt worden meegenomen in het dpo, omdat dit wvo onderdeel is van de bestaande harde plancapaciteit (een tweede supermarkt is planologisch reeds mogelijk). Met andere woorden, toevoeging van een extra supermarkt zal altijd leiden tot een verbetering van de bestaande situatie, mits het een aanvulling betreft op het formuleconcept van Plus.

 

Tabel 17: Benadering distributieve situatie 2020, supermarkten Soesterberg, scenario’s Laag, Basis, Hoog

SUPERMARKTEN 2020

Laag

Basis

Hoog

INWONERS

6.570

7.490

7.430

BESTEDING (nainkomenscorrectie)

€ 2.106

€ 2.295

€ 2.295

KOOPKRACHTBINDING

80%

80%

80%

KOOPKRACHTTOEVLOEIING

5%

5%

5%

TOTAAL GEBONDEN OMZET (*mio)

€ 11,8

€ 14,6

€ 14,5

CORRECTIE INTERNET (*mio)

€ 11,6

€ 13,9

€ 13,5

AANBOD IN M2 WVO

1.898

1.898

1.898

GEREALISEERDE OMZET/M2

€ 6.195

€ 7.698

€ 7.636

GEREALISEERDE OMZET/M2 (incl. correctie Internet)

€ 6.133

€ 7.313

€ 7.102

NORMATIEVE OMZET/M2

€ 8.300

€ 8.300

€ 8.300

HAALBAAR M2 WVO

1.417

1.760

1.746

HAALBAAR M2 WVO (incl.CORRECTIE INTERNET)

1.403

1.672

1.624

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO

-481

-138

-152

INDICATIE MARKTRUIMTE IN M2 WVO (incl. CORRECTIE INTERNET)

-495

-226

-274

 

Afbeelding 11: Oude locatie Plus en nieuwe locatie Plus in centrum van Soesterberg

 

4.Ontwikkelingsrichtingen

 

Het winkelaanbod in de kern Soest heeft overwegend een lokaal verzorgende functie met een sterk doelgericht karakter. Het supermarktaanbod is in plaatsen zoals Soest voor de aanwezige winkelconcentraties de dragende branche. De te volgen koers om in de plaats Soest te komen tot een duurzaam goed functionerende winkelstructuur wordt daarom voor een belangrijk deel bepaald door ontwikkelingsmogelijkheden van supermarkten en winkelaanbod in de sfeer van frequent benodigde niet-dagelijkse goederen.

 

Zoals blijkt uit de dpo-studie is er naar de toekomst toe in beperkte mate sprake van distributieve marktruimte, hooguit in de scenario’s Basis en Hoog voor versterking van het winkelaanbod. In de dagelijkse sector zijn daarvoor meer mogelijkheden dan in de niet-dagelijkse sector. Versterking van de lokale winkelstructuur moet daarom hoofdzakelijk zijn ingegeven door verplaatsing van bestaande winkels en clustering van bestaande winkelconcentraties. Zoals geconstateerd blijft de recreatieve winkelfunctie achter door de concurrentie van omliggende plaatsen die wel over een sterk recreatief winkelmilieu beschikken. Het winkelaanbod in Soest is daarom hoofdzakelijk doelgericht van aard. Hierin schuilt ook deels een kracht waar naar de toekomst toe verder op kan worden ingezet.

 

1. Centrum Soest: versterken met extra supermarkt door relocatie bestaande supermarkt

Het centrumgebied van Soest beschikt met de combinatie van Albert Heijn en Lidl over supermarktaanbod met een grote trekkracht. Beide supermarkten vullen elkaar aan in formuleconcept en vormen een belangrijk motief om het centrum te bezoeken. Deze functie en daarmee de trekkracht zou verder kunnen worden versterkt door relocatie van Boni of Hoogvliet naar het centrumgebied. Zowel Boni als Hoogvliet voegen op dit moment weinig toe aan de winkelstructuur door hun solitaire ligging. Door te verplaatsen naar het centrum wordt

1) de supermarktfunctie van het centrum verder versterkt en 2) ontstaat nog meer synergie tussen de zittende supermarkten omdat ze alle drie qua formuleconcept een verschillend marktsegment bedienen.

 

  • 1.

    Wijkwinkelcentra Soest: clustering van Overhees en Smitshof tot versterkt wijkwinkelcentrum

De winkelcentra Overhees en Smitshof vervullen beide een wijk- c.q. buurtfunctie. Winkelcentrum Overhees is kleinschalig en huisvest Albert Heijn als trekker. Naar onze mening functioneert deze Albert Heijn slechter dan de C1000 (typische actieformule, door consumenten zeer gewaardeerd) die voorheen op deze locatie zat. Op langere termijn zal Overhees als winkelcentrum niet meer houdbaar zijn, mede omdat op korte afstand (ruim 1 kilometer) winkelcentrum Smitshof gevestigd is met de supermarktcombinatie Albert Heijn en Lidl en beter parkeren. Overhees is vanuit dat oogpunt te kleinschalig en biedt onvoldoende locatiekwaliteit om de functie als buurtwinkelcentrum goed in te kunnen vullen. Door de sterke overlap in marktgebieden en met twee vestigingen van Albert Heijn zo dicht op elkaar, is samenvoeging van beide winkelcentra tot één versterkt wijkwinkelcentrum met twee elkaar aanvullende supermarkten (Albert Heijn en Lidl), naar onze mening de meest wenselijke ontwikkelingsrichting. De meest ideale locatie voor dit versterkte wijkwinkelcentrum is –gelet op de centrale ligging in het marktgebied, de ligging t.o.v. het centrum en de ligging t.o.v. Soest-Zuid, in onze optiek de huidige locatie van Overhees. Wanneer Albert Heijn in dit geval een vestigingspunt opgeeft, ontstaat distributieve ruimte om supermarktlocaties te versterken dan wel een nieuwe supermarkt mogelijk te maken, bij voorkeur een formule uit in een segment dat nu ontbreekt in Soest, namelijk een harddiscounter (Aldi).

  • 2.

    Versterking van Soest-Zuid met extra supermarkt door relocatie bestaande supermarkt

Winkelcentrum Soest-Zuid ondergaat op dit moment een renovatie. Dit winkelcentrum vervult in eerste instantie een verzorgingsfunctie voor Soest-Zuid maar trekt ook klanten vanuit Soesterberg. Jumbo (voorheen C1000) is de enige supermarkt in dit winkelcentrum. Het winkelcentrum zou aan trekkracht winnen door toevoeging van een tweede supermarkt, bij voorkeur de nu solitair gevestigde Hoogvliet of Boni, waarbij Boni de voorkeur geniet omdat deze formule zich meer van Jumbo onderscheidt dan Hoogvliet en dus voor meer onderlinge complementariteit kan zorgen.

  • 3.

    Centrum Soesterberg: versterking supermarktaanbod met tweede supermarkt

Met de realisatie van de nieuwe Plus is in het centrum van Soesterberg een bijzondere situatie ontstaan. Op de ‘oude’ locatie van de Plus is namelijk nog altijd een supermarkt gevestigd omdat de pandeigenaar Plus aan het huurcontract houdt (Voor meer informatie: http://nos.nl/artikel/2020379-spooksupermarkt-zorgt-voor-onenigheid-in-soesterberg.html).

Planologisch is er ruimte voor twee supermarkten. Vestiging van een formule als Aldi of Lidl toe in Soesterberg zal leiden tot 1) synergie met Plus omdat de formules zich sterk van elkaar onderscheiden in marktpositionering en 2) van daaruit tot sterkere koopkrachtbinding, minder afvloeiing van supermarktbestedingen naar Soest en dus een hogere vloerproductiviteit. Bovendien genereert een versterkt supermarktaanbod meer trekkracht waar ook omliggende ondernemers van zullen profiteren.

 

5 Resultaten onderzoek onder winkelend publiek

 

 

ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST

GFK, MEI 2016

 

Samenvatting: Dagelijkse boodschappen

Locatie & frequentie van bezoek winkelcentra

Gebruik online en pick-up point

  • De meeste inwoners van Soest doen minimaal enkele keren per maand hun dagelijkse boodschappen bij Winkelpromenade Soestdijk, gevolgd door winkelcentrum Soest-Zuid en Smitshof.

  • Twee op de vijf doet de dagelijkse boodschappen verspreid over winkels in Soest. Bij Rademakerstraat Soesterberg doen de meeste inwoners nooit de dagelijkse boodschappen.

  • Buiten de gemeente Soest doet de helft van de inwoners hun boodschappen enkele keren per maand in Amersfoort. De overige dorpen/steden worden bijna nooit bezocht voor de dagelijkse

  • Als alternatief voor winkelcentra binnen de gemeente Soest kiest men eerder voor online dan voor omliggende steden/dorpen.

  • Toch geeft het merendeel aan in de toekomst niet meer dagelijkse boodschappen online te gaan doen of gebruik te gaan maken van een pick-up point. De groep die wel verwacht meer van hun boodschappen online gaan doen, zijn voornamelijk dertigers

Belangrijke aspecten tijdens het doen van boodschappen

Verbeterpunten boodschappenaanbod

  • Inwoners van Soest vinden het belangrijk bij het doen van hun dagelijkse boodschappen dat er goede en gratis parkeergelegenheid is, vooral voor de auto maar ook voor de fiets, dat de supermarkt zich in een winkelgebied of op een locatie dichtbij bevindt en in, iets mindere mate, dat er een groot assortiment in één winkel is.

  • Een combinatie van supermarkten met horeca en de boodschappen vanuit huis kunnen regelen, vindt men eerder onbelangrijk dan belangrijk.

  • Inwoners hebben vooral meer behoefte aan diversiteit in het boodschappenassortiment, zoals speciaalzaken (een viswinkel, slager en dergelijke) en meer biologische producten.

  • Een grotere Hema met voedingsmiddelen wordt ook genoemd als verbeterpunt.

  • Verder zien inwoners graag verbeterde parkeergelegenheden.

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Samenvatting: Winkelen

Locatie & frequentie van bezoek winkelcentra

Belangrijke aspecten bij het winkelen

  • Ruim de helft van de inwoners winkelt minimaal enkele keren per maand in winkelpromenade Soestdijk. Deze promenade wordt dus voor dagelijkse boodschappen en winkelen regelmatig gebruikt.

  • Een kleinere groep winkelt regelmatig bij Winkelcentrum Soest-Zuid en in de overige winkelgebieden wordt nauwelijks regelmatig gewinkeld.

  • Winkelen doen inwoners dus minder frequent in de gemeente Soest dan de dagelijkse boodschappen.

  • Als alternatief voor de winkelcentra binnen de gemeente kiest men eerder voor online dan voor omliggende steden/dorpen.

  • Tijdens het winkelen vinden inwoners van Soest het belangrijkst dat het winkelpersoneel gastvrij is, er een goede (en in mindere mate een gratis) autoparkeergelegenheid is, een aantrekkelijke sfeer en dat er een mogelijkheid is om meerdere winkels te bezoeken. Het aanbod van horeca is ondergeschikt aan deze aspecten.

  • Verder hebben inwoners een voorkeur voor unieke, kleinere winkels in plaats van warenhuizen. Elektronica-aanbod is minder relevant.

Beoordeling winkelcentra

Winkel & horeca

Vervoersmiddel

  • Winkelpromenade Soestdijk wordt het beste beoordeeld. Met name de mogelijkheid om meerdere winkels te bezoeken en de gastvrijheid van het winkelpersoneel worden goed beoordeeld. Over de autoparkeergelegenheid is men minder tevreden.

  • Bij het Winkelcentrum Soest-Zuid is men meer tevreden met de autoparkeergelegenheid, maar over het algemeen wordt dit winkelgebied lager beoordeeld, met name het winkelaanbod.

  • Winkelgebied Rademakerstraat staat onderaan met een onvoldoende vanwege het algehele winkelaanbod, hetgeen een verklaring kan zijn waarom een grote groep inwoners hier nooit winkelt.

  • Bijna de helft van de inwoners ziet een combinatie van winkel en horeca wel zitten, vooral de jongere inwoners.

  • Naar Winkelpromenade Soestdijk, Winkelcentrum Soest-Zuid en Smitshof neemt men het vaakst de auto.

  • Naar Winkelcentrum Overhees en Rademakerstraat Soesterberg neemt men even vaak de fiets als de auto.

  • Deze resultaten kunnen de behoefte van inwoners aan goede auto-/fietsparkeergelegenheden verklaren.

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

In de Winkelpromenade Soestdijk wordt het vaakst de dagelijkseboodschappen gedaan

  • Ruim twee derde van de inwoners van Soest doet minimaal enkele keren per maand hun dagelijkse boodschappen in de Winkelpromenade Soestdijk, en bij het Winkelcentrum Soest-Zuid en Smitshof doet (ongeveer) de helft regelmatig boodschappen.

  • Bij Rademakerstraat Soesterberg worden het minst vaak dagelijkse boodschappen gedaan. Ruim 80% doet daar nooit boodschappen.

  • Twee vijfde van de inwoners doet hun dagelijkse boodschappen bij verspreide winkels in Soest/Soesterberg.

A01. Waar doet u uw dagelijkse boodschappen en hoe vaak?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Als alternatief voor winkelcentra binnen de gemeente kiestmen eerder voor online dan voor omliggende plaatsen

  • Vooral dertigers bestellen hun dagelijkse boodschappen online.

  • Naast online, is Amersfoort de andere meest gebruikte aankooplocatie voor de dagelijkse boodschappen buiten de gemeente Soest. 16% geeft ook aan ergens anders regelmatig de dagelijkse boodschappen te doen.

  • Bijna driekwart van de inwoners geeft aan nooit boodschappen te doen in Den Dolder of Zeist.

A01. Waar doet u uw dagelijkse boodschappen en hoe vaak?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Het merendeel van de inwoners van Soest verwacht hunboodschappen in de toekomst niet online te gaan doen

  • Vooral dertigers verwachten het sterkst in de toekomst hun boodschappen meer te gaan doen, daarna gevolgd door de veertigers.

  • De groep inwoners tot 50 jaar heeft een sterkere intentie gebruik te gaan maken van een pick-up point dan de oudere inwoners.

  • Over het algemeen is er binnen de gemeente Soest sterker geen intentie om meer dagelijkse boodschappen online te doen dan buiten de gemeente.

A02. Denkt u in de toekomst meer dagelijkse boodschappen online te gaan doen?

A04. Als er een pick-up point in Soest en/of Soesterberg zou komen, zou u daar dan gebruik van maken?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Goede en gratis parkeergelegenheid voor de auto vindt menhet meest belangrijk bij het doen van boodschappen

  • Voor bezoekers van buiten de gemeente is parkeergelegenheid belangrijker dan voor inwoners van Soest. Onder de inwoners is voor dertigers de parkeergelegenheid relatief belangrijker, gevolgd door veertigers.

  • Vooral jongere inwoners (tot 40 jaar) vinden een groot assortiment in één winkel belangrijk bij het boodschappen doen. Voor deze groepen is een locatie dichtbij ook relatief belangrijker. Dit geldt ook voor de inwoners van de Eng-Soest Midden.

  • Dat een supermarkt in een winkelgebied zit, vinden vooral inwoners van Soest-Zuid belangrijk.

  • Voor inwoners van Klaarwater is een goede stallingsmogelijkheid voor de fiets relatief belangrijker.

A03. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het boodschappen doen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Nog geen één op de vijf van de inwoners van Soest wil hundagelijkse boodschappen vanuit huis kunnenregelen

  • De inwoners uit Soest-Zuid hebben relatief meer behoefte aan speciaalzaken met een bijzonder assortiment.

  • Voor inwoners uit Overhees is het niet zo erg als het boodschappen doen wat meer tijd in beslag neemt. Daarentegen hechten bezoekers van buiten de gemeente er meer waarde aan dat het doen van de boodschappen zo min mogelijk tijd kost.

  • Inwoners van Boerenstreek vinden een combinatie met horeca minder belangrijk. Bezoekers van buiten de gemeente hebben hier relatief meer behoefte aan.

A03. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het boodschappen doen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

A05. Wat mist u nu in het boodschappenaanbod of wat zou u graag verbeterd zien?

Basis: Inwoners van Soest

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

In de Winkelpromenade Soestdijk wordt het vaakst gewinkeld

  • Ruim de helft van de inwoners winkelt minimaal enkele keren per maand in de Winkelpromenade Soestdijk.

  • Winkelcentrum Soest-Zuid staat als tweede in de ranking van winkelcentra waar inwoners regelmatig winkelen, maar ruim de helft winkelt daar slechts enkele keren per jaar.

  • Voor de overige winkelgebieden geeft het merendeel van de inwoners aan daar nooit te winkelen.

  • Mensen van buiten de gemeente bezoeken relatief vaker winkelgebied Birkstraat.

B06. Hoe vaak en waar gaat u winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Als alternatief voor winkelcentra binnen de gemeente kiestmen eerder voor online dan voor omliggende steden/dorpen

  • Een derde van de inwoners winkelt regelmatig online, maar 68% doet dit niet vaker dan enkele keren per jaar.

  • Amersfoort is het eerste alternatief voor winkelen buiten de gemeente Soest.

  • Den Dolder wordt door het minst aantal inwoners als winkelgebied buiten de gemeente gebruikt. Amsterdam en Hilversum tonen vergelijkbare bezoek resultaten.

B06. Hoe vaak en waar gaat u winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Vergelijking van de meest gekozen aankooplocaties voor dedagelijkse boodschappen én winkelen

* Minimaal een keer per maand

A01. Waar doet u uw dagelijkse boodschappen en hoe vaak?

B06. Hoe vaak en waar gaat u winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Gastvrijheid van winkelpersoneel vindt men het meestbelangrijk bij winkelen, gevolgd door goede parkeergelegenheid

  • Mensen van buiten de gemeente vinden de gastvrijheid van het winkelpersoneel belangrijker dan de inwoners van de gemeente Soest. Hetzelfde geldt voor de uitstraling van de openbare ruimte.

B07. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Het aanbod van horeca in winkelgebieden is ondergeschiktaan een breed aanbod, sfeer en praktische zaken

  • Vooral dertigers vinden het aanbod van verschillende winkelketens belangrijk, terwijl veertigers relatief meer waarde hechten aan een aanbod van unieke lokale winkels. Dit laatste is ook voor inwoners van Soest-Zuid relatief belangrijker.

  • Het belang van aanbod van horeca neemt af naarmate men ouder wordt. Inwoners uit Boerenstreek vinden dit een stuk minder belangrijk dan de overige bewoners.

  • Mensen van buiten de gemeente vinden het aanbod van modezaken erg belangrijk en er is minder behoefte aan unieke lokale winkels.

B07. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Inwoners hebben voorkeur voor unieke, kleinere winkels in plaatsvan warenhuizen. Elektronica-aanbod is minder relevant.

  • Inwoners van Smitsveen, de Eng-Soest Midden en Soesterberg hebben relatief meer behoefte aan warenhuizen.

  • Het aanbod van elektronicazaken is vooral voor dertigers minder relevant.

  • Dertigers willen het winkelbezoek relatief vaker graag combineren met een bezoek een recreatieve voorzieningen.

  • Bezoekers van buiten de gemeente hebben minder behoefte aan warenhuizen en elektronicazaken.

B07. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Vergelijking van de meest belangrijke aspecten bij het doenvan de dagelijkse boodschappen en tijdens het winkelen

A03. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het boodschappen doen?

B07. Hoe belangrijk of onbelangrijk vindt u de volgende aspecten bij het winkelen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Bij Winkelpromenade Soestdijk scoren mogelijkheid om meerderewinkels te bezoeken en gastvrijheid winkelpersoneel het hoogst

  • Ongeveer 80% van de inwoners van Soest die regelmatig bij Winkelpromenade Soestdijk komen, geeft de mogelijkheid om meerdere winkels te bezoeken en de gastvrijheid van winkelpersoneel een 7 of hoger.

  • De stallingsmogelijkheden voor de fiets wordt ook door het merendeel beoordeeld met een 7 of hoger.

  • De wekelijkse markt, het aanbod van horeca en de uitstraling van de openbare ruimte en winkels scoren gemiddeld lager dan een 7. Ruim een derde geeft deze aspecten een 6 of lager.

B08a. Welk rapportcijfer geeft u Winkelpromenade Soestdijk voor de volgende aspecten?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig bij Winkelpromenade Soestdijk komen (n = 538)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Autoparkeergelegenheid en organisatie van activiteiten scorenhet laagst

  • Het algehele winkelaanbod scoort gemiddeld een voldoende tot ruimvoldoende, waarbij 6 op de 10 inwoners het aanbod van verschillende winkelketens en modezaken een 7 of hoger geeft.

  • Bezoekers van buiten de gemeente beoordelen met name de volgende aspecten van dit winkelgebied minder goed dan de inwoners van Soest: de parkeergelegenheid, het horeca-aanbod en de aanbod unieke lokale winkels.

B08a. Welk rapportcijfer geeft u Winkelpromenade Soestdijk voor de volgende aspecten?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig bij Winkelpromenade Soestdijk komen (n = 538)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Ook bij Winkelcentrum Soest-Zuid scoort de gastvrijheid vanwinkelpersoneel het hoogst

  • 77% van de inwoners van Soest die regelmatig bij Winkelcentrum Soest-Zuid komen, geven de gastvrijheid van winkelpersoneel een 7 of hoger.

  • Echter, bij bezoekers van buiten de gemeente scoort de gastvrijheid een stuk lager.

  • De parkeergelegenheid en de mogelijkheid om meerdere winkels te bezoeken scoren ook ruimvoldoende: beide aspecten wordt door 65% met een 7 of hoger beoordeeld.

  • De stallingsmogelijkheden voor de fiets scoren iets lager met gemiddeld een 6,7.

B08b. Welk rapportcijfer geeft u Winkelcentrum Soest-Zuid voor de volgende aspecten?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig bij Winkelcentrum Soest-Zuid komen (n = 443)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Het aanbod van horeca en elektronicazaken scoren het laagst

  • Het aanbod van verschillende winkelketens, modezaken en unieke lokale winkels geeft het merendeel een 6 of lager.

  • Het aanbod van horeca en elektronicazaken scoren onvoldoende: met respectievelijk een gemiddelde van 5,3 en 4,4. Ongeveer 70% geeft een 5 of lager voor het aanbod aan elektronicazaken en dit aspect staat daarmee onderaan de ranking.

B08b. Welk rapportcijfer geeft u Winkelcentrum Soest-Zuid voor de volgende aspecten?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig bij Winkelcentrum Soest-Zuid komen (n = 443)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Bij Rademakerstraat Soesterberg scoren autoparkeergelegenheiden gastvrijheid winkelpersoneel het hoogst

  • Rademakerstraat Soesterberg scoort (in tegenstelling tot de andere winkelgebieden) het hoogst op de autoparkeergelegenheid: drie kwart geeft dit aspect een cijfer 7 of hoger.

  • De stallingsmogelijkheden voor de fiets krijgen ook gemiddeld een ruimvoldoende en 48% geeft dit zelfs een 8 of hoger.

  • De wekelijkse markt krijgt gemiddeld een 6,4, terwijl meer dan de helft de markt een 7 of hoger geeft.

  • De uitstraling van de winkels en openbare ruimte scoren gemiddeld lager dan een 6: ongeveer een derde geeft een onvoldoende.

B08c. Welk rapportcijfer geeft u Rademakerstraat Soesterberg voor de volgende aspecten?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig bij Rademakerstraat Soesterberg komen (n = 101)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Het algehele winkelaanbod scoort een flinke onvoldoende

  • De mogelijkheden meerdere winkels te bezoeken wordt door ongeveer de helft met een onvoldoende beoordeeld.

  • Het algehele winkelaanbod wordt door (het overgrote) merendeel met een cijfer 1 t/m 4 beoordeeld. Het aanbod aan elektronicazaken krijgt zelfs een gemiddeld cijfer van 2,1. Vergeleken met de andere winkelgebieden scoort het algehele winkelaanbod daarmee het laagst.

B08c. Welk rapportcijfer geeft u Rademakerstraat Soesterberg voor de volgende aspecten?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig bij Rademakerstraat Soesterberg komen (n = 101)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Vergelijking van de beoordeling tussen de drie winkelgebieden

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Bijna de helft van de inwoners ziet een combinatie van winkelen horeca wel zitten

  • Ruim een kwart van de inwoners van Soest heeft geeninteresse in combinaties van winkels met alcoholvrije horeca. Iets minder dan de helft heeft wel interesse, vooral de jongere inwoners (t/m 29 jaar).

B09. In sommige plaatsen zie je, naast de bestaande horeca, combinaties van winkels (of dienstverlening) met alcoholvrije horeca ontstaan. Bijvoorbeeld een lunchroom in een kledingwinkel of een koffiebar in een boekenwinkel. Zou u dit in Soest/Soesterberg ook willen?

Basis: Inwoners van Soest (n = 739)

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Openbaar vervoer wordt het minst vaak gebruikt om naar eenwinkelgebied te gaan

  • Inwoners van Soest komen het vaakst met de auto of de fiets naar de betreffende winkelgebieden. Tussen de 7% en 19% van de inwoners komt lopend. Het openbaar vervoer of een andere manier wordt door minder dan 1% gekozen.

  • Naar Winkelpromenade Soestdijk, Winkelcentrum Soest-Zuid en Smitshof wordt het vaakst met de auto gegaan.

  • Naar Winkelcentrum Overhees en Rademakerstraat Soesterberg wordt daarentegen even vaak met de fiets gegaan als met de auto.

B10. Hoe gaat u meestal naar het winkelgebied?

Basis: Inwoners van Soest, die regelmatig in het betreffende winkelgebied komen

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Onderzoeksverantwoording

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest

 

Steekproefspecificatie

© GfK January 11, 2017 | Dagelijkse Boodschappen en Winkelen in de Gemeente Soest


1

Een beschrijving van deze winkelgebieden vindt u in paragraaf 3.2.

2

Ter ondersteuning van de woonvisie, het retailbeleid en de omgevingsvisie heeft bureau Companen inwonersprognoses gemaakt en op basis daarvan de gevolgen voor de retail en de woningmarkt inzichtelijk gemaakt. Het DPO is onderdeel van het totaalrapport.

3

Onderzoek Locatus

4

Het is gebruikelijk in dpo-studies om de afwijking van het besteedbaar inkomen voor de dagelijkse sector te corrigeren met 0,25 en in de niet-dagelijkse sector met 0,50.

5

Rapportage update leegstand bedrijfsonroerend goed Soes en Soesterberg (bedrijven, kantoren en winkels), april 2016, gemeente Soest, meest actuele cijfers.

6

Bron: Koopstromenonderzoek Randstad 2016.

7

Bron: Bolt, Winkelvoorzieningen op waarde geschat (breed erkende publicatie met referentiegetallen over koopkrachtbinding die frequent worden aangehaald als referentiecijfers in dpo- studies, bewerking Bureau van der Weerd).

8

Volgens CPB-ramingen zal de economie (BBP) de komende jaren met gemiddeld 1,75% per jaar groeien. Uitgaande van een (inkomens)elasticiteit van 0,25 is dit een 0,44% per jaar (1,75 * 0,25); een dergelijke groei gaat gepaard met toename van bestedingen in de dagelijkse sector tot € 3.056,- in 2030.

9

Voor meer informatie wordt verwezen naar www.supermarktenruimte.nl

10

http://www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/handel/picnic-begint-bezorgen-in-soest