Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oost Gelre

Vaarbeleid Gracht Groenlo

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOost Gelre
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVaarbeleid Gracht Groenlo
CiteertitelVaarbeleid Gracht Groenlo
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-09-2021nieuwe regeling

01-06-2021

Gemeentepagina, 23-09-06-2021

Tekst van de regeling

Intitulé

Vaarbeleid Gracht Groenlo

 

 

 

Inleiding

De gracht rondom Groenlo is de afgelopen jaren flink aangepast. Aanpassingen die zijn doorgevoerd naar aanleiding van het programma Stad Groenlo. Project 12 van het programma voorziet in een betere beleving op en rond de gracht. De aanpassingen hebben er mede voor gezorgd dat de gracht beter bevaarbaar is. De gracht leent zich nu ook goed voor recreatief gebruik. Om het gebruik op de gracht te reguleren is er een vergunningstelsel opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In deze notitie wordt aangegeven hoe deze bevoegdheid wordt ingevuld.

 

Voorbereiding

In aanloop naar dit vergunningstelsel is in 2015 een werkgroep samengesteld. Deze werkgroep bestond uit gebruikers en toekomstige gebruikers van de gracht. Deelnemers waren de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), Stichting varen in Groenlo, eigenaar Villa Welgelegen en Botenhuis, de monumentencommissie Oost Gelre, de Burgergroep Groenlo, de scouting en stichting St. Ludger, Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente.

Doel van de gesprekken was om inzicht te krijgen in ieders wensen en belangen. Deze notitie is de leidraad voor het verlenen van de APV vergunning. Op 1 juni 2016 heeft de vaste gebruikers een vergunning voor 5 jaar ontvangen. Aangezien zich in 2020 een nieuwe initiatiefnemer voor varen op de gracht melde heeft er een evaluatie van het beleid en de vergunningen plaats gevonden.

 

Vaste gebruikers

Vanaf de start van het beleid (2015) waren er 5 vaste gebruikers. Deze vaste gebruikers waren de Groenlose Hengelsport Vereniging, Stichting varen in Groenlo, exploitant Botenhuis, de scouting en stichting St Ludger en Waterschap Rijn en IJssel.

Het nieuwe initiatief heeft ertoe geleid dat de er een nieuwe gebruiker wordt toegevoegd. Dit betreft Steam Entertainment bv. Aan deze gebruiker zal voor de periode van een jaar een vergunning worden verleend voor het varen op de gracht. Na dit pilotjaar wordt gekeken of de vergunning verlengd kan worden.

 

Juridische grondslag

In de APV staat het volgende opgenomen:

Artikel 5:24 Behoud van het rustieke karakter van de gracht te Groenlo

  • 1.

    Het is verboden zonder vergunning van het college een voorwerp op, in of boven de gracht in Groenlo te plaatsen, aan te brengen of te hebben.

  • 2.

    Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin voorzien wordt door het Wetboek van Strafrecht, de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de provinciale vaarwegenverordening, de Telecommunicatiewet of de daarop gebaseerde Telecommunicatieverordening.

  • 3.

    Als grenzen van de gracht in de zin van dit artikel gelden:

    • a.

      De voetgangers- en fietsbrug aan de noordwest zijde van de gracht welke uitkomt op de Borculoseweg en het schootsveld.

    • b.

      De voetgangers en fietsbrug aan de zuidoost zijde van de gracht welke, in samenhang met een pad, de verbinding vormt tussen het Laantje van Lasonder en de Winterswijkseweg.

 

Afbakening

Omdat het begrip "voorwerp" niet nader is gedefinieerd in de APV is niet duidelijk op welke situaties dit vergunningstelsel van toepassing is. Daarom wordt dit begrip hier nader gedefinieerd:

Onder voorwerp wordt verstaan een vaarobject om al dan niet personen te vervoeren. Ook activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van radiografisch bestuurbare boten vallen daarmee onder deze definitie.

 

Gebruik

In beginsel staat met het gebruik van de gracht de beleving van de stad en de historische gracht centraal. Tijdens officiële wedstrijden van de GHV is varen op de gracht niet toegestaan. De GHV zal de officiële wedstrijden aan het begin van elk kalenderjaar duidelijk op haar pagina (www.visseningroenlo.nl) aangeven. Het verbod op varen tijdens officiële wedstrijden wordt als voorwaarde in de vergunning opgenomen.

 

Gebruikstijden

De gracht mag het gehele jaar tussen een uur voor zonsopgang tot een uur na zonsondergang voor vaaractiviteiten worden gebruikt.

 

Op- en afstapplaatsen. Naast de op- en afstapplaatsen zoals locatie Botenhuis (buitenzijde van de gracht) en de Boompjeswal en de Dael (binnenzijde van de gracht) worden er nog geen vaste op- en afstapplaatsen vastgelegd. Dit punt is in de evaluatie van wederom 2021 meegenomen. Er is nog behoefte aan het vastleggen van vaste op en afstappunten. Wel is het zo dat gelet op de aanplant van waterplanten het niet wenselijk is om aan de buitenzijde van de gracht op- of af te stappen. Dit laatste wordt in de voorwaarden van de vergunning opgenomen.

 

Vaartuigen

Gemotoriseerde vaartuigen, uitgezonderd elektrisch aangedreven vaartuigen, en zeilboten zijn op de gracht niet toegestaan. Ook waterfietsen zijn niet toegestaan. De vaartuigen moeten deugdelijk zijn en van een materiaal gemaakt zodat deze geen schadelijke invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het water.

 

Duur vergunning

Insteek is dat de vaste gebruikers op aanvraag een vergunning voor bepaalde tijd krijgen. De vergunning wordt voor 5 jaar afgegeven. Naast de vaste gebruikers kunnen individuele aanvragers voor het varen op de gracht een vergunning krijgen. Vanaf 2016 moesten zij dit elk jaar aanvragen. Vanaf 2021 worden deze vergunningen voor onbepaalde tijd verleend. Zij kunnen dan met een eigen boot op de gracht varen. Zij mogen dit niet commercieel exploiteren. Deze type vergunningen is enkel bedoeld voor aanwonenden aan de gracht. Dit ter voorkoming van wildgroei. Zodra de vergunninghouder verhuist, en niet meer aanwonend aan de gracht is komt de vergunning te vervallen. Daarnaast kan er een vergunning worden verleend voor een specifiek evenement. De vergunning geldt dan enkel voor de duur van het evenement. In algemene zin geldt dat de vergunning kan worden ingetrokken indien blijkt dat door het gebruik hinder, schade en overlast ontstaat of vergunninghouder zich niet houdt aan de vergunningvoorschriften.

 

Gedragsregels

Rust en beleving staat voorop bij het gebruik van de gracht. De gebruiker moet hierop worden geattendeerd door vergunninghouder. Specifieke gedragsregels worden door de vaste gebruikers zelf opgesteld.

 

Evaluatie

In april 2021 is het gebruik op de gracht met de vaste gebruikers geëvalueerd. De evaluatie heeft opgeleverd dat er geen noodzaak is om extra regels op te stellen.

 

 

Lichtenvoorde, 1 juni 2021

Burgemeester en wethouders

Jeroen Heerkens

Annette Bronsvoort