Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoeksche Waard

Beleidvisie Externe Veiligheid Gemeenten Hoeksche Waard Deel 3: Werkprogramma

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoeksche Waard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidvisie Externe Veiligheid Gemeenten Hoeksche Waard Deel 3: Werkprogramma
CiteertitelBeleidvisie Externe Veiligheid Gemeenten Hoeksche Waard Deel 3: Werkprogramma
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is reeds bekendgemaakt in het Gemeenteblad van Binnenmaas en Cromstrijen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-07-2022nieuwe regeling

06-10-2020

gmb-2022-300024

2015013130 / CHK

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidvisie Externe Veiligheid Gemeenten Hoeksche Waard Deel 3: Werkprogramma

[Op 6 oktober 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders deze regeling opnieuw geldend verklaard voor het grondgebied gemeenten Hoeksche Waard. Dit besluit is bekendgemaakt op 4 december 2020 in Gemeenteblad 2020, 319684.]

 

1. Inleiding

 

In het werkprogramma is beschreven hoe de acties uit het basisdocument in uitvoering worden gebracht. Het werkprogramma wordt jaarlijks geëvalueerd en op basis van voortschrijdend inzicht opnieuw vastgesteld. Het document is concreet voor wat betreft taken, menskracht en middelen voor de jaren 2014 tot en met 2017.

1.1 De systematiek van het werkprogramma

De actiepunten uit het basisdocument staan vermeld in het werkprogramma. Daarmee zijn ze opgenomen in een breder kader, omdat het werkprogramma haar systematiek ontleent aan het meerjarenperspectief van de provincie Zuid-Holland. Hierin zijn voor de periode tot en met 20152018 concrete doelstellingen geformuleerd op het gebied van externe veiligheid. Deze kunnen uitgesplitst worden een negen thema's, te weten:

 

1.Risico-inventarisatie

De risicogegevens van bedrijven, transportroutes en kwetsbare objecten zijn blijvend actueel, volledig, betrouwbaar en laagdrempelig beschikbaar op de (digitale) grootschalige gemeentelijke of provinciale basiskaart voor intern en extern gebruik.

 

2.Vergunningverlening & handhaving

Alle vergunningen zijn met betrekking tot externe veiligheid (EV) actueel. Er bestaat een eenduidige werkwijze met betrekking tot het vastleggen van EV in het vergunningverleningproces (al dan niet via de omgevingsvergunning). Handhavers en vergunningverleners zijn opgeleid en hebben kennis van EV.

 

3.Transport

Het (transito)vervoer van gevaarlijke stoffen is bekend, sluitend gereguleerd en geborgd en vindt op zodanige wijze plaats dat woonkernen zo veel mogelijk worden gemeden. Voor zover transport van gevaarlijke stoffen door woonkernen plaatsvindt, gebeurt dit over daartoe vrijgegeven wegen (routering) en zorgen de hulpdiensten voor adequate hulpverlening. Er zijn geen plaatsgebonden risico knelpunten meer.

 

4.Beleidsvisie

De gemeente en de provincie beschikken voor het hele grondgebied over een structuurvisie of beleidsvisie externe veiligheid ten aanzien van het transport en het gebruik van gevaarlijke stoffen bij bedrijven.

 

5.Ruimtelijke ordening

In alle ruimtelijke plannen is externe veiligheid opgenomen. De benodigde kennis en werkwijze voor integratie van externe veiligheid in ruimtelijke plannen is geborgd in de ambtelijke organisaties.

 

6.Groepsrisico

Alle facetten van het groepsrisico zijn volledig bekend bij en worden gedragen door de betreffende bevoegde gezagen in Zuid-Holland - zowel bestuurlijk als ambtelijk - en bij de regionale brandweren.

Op deze wijze is inhoud te geven aan verantwoorde risico’s en veilige ruimte.

 

7.Sanering

Na 2010 zijn er geen saneringssituaties meer in Brabant en heeft ieder bevoegd gezag uitvoering gegeven aan het vastgestelde saneringsprogramma. Alle saneringssituaties als gevolg van het Vuurwerkbesluit en het Besluit externe veiligheid inrichtingen (in het bijzonder LPG-tankstations, ammoniakkoelinstallaties en PGS-15 opslagbedrijven) zijn gesaneerd.

 

8.Risicocommunicatie

Alle gemeenten hebben een goed functionerende aanpak van risicocommunicatie, die zowel bestuurlijk als ambtelijk goed verankerd is in de organisatie. Ze hebben risicocommunicatie-trajecten in gang gezet en nemen risicocommunicatie als structureel onderdeel in hun jaarprogramma's op. Burgers kunnen op eenvoudige wijze zelf informatie over risico's, effecten en handelingsperspectieven vinden.

 

9.Organisatorische versterking & professionalisering

Het borgen van de structurele uitvoering en handhaving van het externe veiligheidsbeleid door een adequate personeelsformatie, met voldoende kennis bij alle betrokken partijen en verankering van de samenwerking tussen deze partijen.

 

Op al deze gebieden willen de gemeenten van de Hoeksche Waard een kwaliteitsslag maken om de externe veiligheid (EV) structureel te verankeren in haar organisatie. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de meerjarenperspectieven van de provincie Zuid-Holland (2015-2018). Qua systematiek wordt aangesloten eerdere monitoringsinstrumenten die opgebouwd zijn aan de hand van bovengenoemde negen EV-thema's. Hiermee is voor de gemeenten van de Hoeksche Waard de gemeenten van de Hoeksche Waard inzichtelijk gemaakt wat goed gaat en welke taken extra aandacht behoeven.

1.2 De financiële consequenties

De benodigde menskracht om de taken op het gebied van externe veiligheid uit te voeren en de beschreven ambities waar te maken, kan deels gefinancierd worden door de middelen die het Rijk beschikbaar heeft gesteld via de provinciale programmafinanciering.

 

Dit budget is afhankelijk van de risicosituatie in een gemeente. Deze indeling is gebaseerd op het aantal BRZO-bedrijven, LPG-tankstations en overige risicovolle bedrijven per gemeente. Een gemeente behoort tot zwaardere categorie wanneer er bijzondere knelpunten aanwezig zijn in verband met de aanwezigheid van risicovolle bedrijven, ondergrondse buisleidingen en/of het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor of het water.

 

Voor toekomstige subsidies is het van belang om te beschikken over externe veiligheidsbeleid.

In de gemeenten van de Hoeksche Waard wordt hierin voorzien met de onderhavige beleidsvisie. Ondermeer het ontvangen subsidiebedrag wordt ingezet voor externe ondersteuning door bijvoorbeeld de Omgevingsdienst. Voor het overige wordt de subsidie ingezet voor menskracht binnen de eigen organisatie.

1.3 Het werkprogramma

In bijlage 1 staat een overzicht van de taken die op het gebied van externe veiligheid worden uitgevoerd in de periode tot en met 2017.

Bijlage 1: werkprogramma uitgewerkt

Werkprogramma externe veiligheid gemeenten Hoeksche Waard

Van uit Basisdocument externe veiligheid (gemeenten Hoeksche Waard)

Financiering

Actiepunt

Omschrijving

Prioriteit (hoog, normaal)

Actie 1:

Opstellen werkproces check actualiteit RRGS. Deze actie loopt reeds onder bestaande Programma EV

Normaal

x

O

Programma Veiligheid

Actie 2:

Opstellen werkproces check actualiteit ISOR.

Normaal

x

G

Actie 3:

Opstellen werkproces check actueel houden signaleringskaart. Deze actie loopt reeds onder bestaand Programma

EV/Programma Databeheer

Normaal

x

O

Programma Veiligheid

Actie 4:

Aangeven hoe de onderlinge afstemming tussen (locale) hulpdiensten en de hen ter beschikking staande middelen kan worden geoptimaliseerd.

Hoog

x

G i.s.m. V

Actie 5:

Het maken van een format voor een veiligheidsparagraaf in de (omgevings)vergunning en verantwoording groepsrisico met verwijzing naar het vastgestelde beleidsvisie externe veiligheid. Hierin kunnen eventueel standaard tekstdelen (t.a.v. beleid/regelgeving/verantwoording GR worden opgenomen).

Normaal

x

O i.s.m. G/V

input OZHZ: Financiering nader af te stemmen

Actie 6:

Specifieke gevolgen nieuwe regelgeving transportroutes voor Hoeksche Waard (Wet Basisnet, Bevt en komend uitvoeringsbesluit). Onderzoeken wat de specifieke consequenties zijn voor de Hoeksche Waard (Basisnetafstanden, Plasbrandaandachtsgebieden). Naar aanleiding hiervan bestemmingsplannen mogelijk actualiseren.

Normaal

x

G i.s.m. O/V

Input OZHZ wordt gefinancierd uit

Programma Veiligheid

Actie 7:

Nader onderzoek of de routering voldoet of dat er lokaal optimalisatie aangebracht dient te worden

Hoog

x

G i.s.m. O

Loopt

Actie 8:

Volgen van de ontwikkelingen met betrekking tot het dossier ondergrondse buisleidingen

Normaal

x

G i.s.m. O

Deels uit programma Veiligheid, deels nader af te stemmen (vervolg casestudy buisleidingen)

Actie 9:

In kaart brengen van de ondergrondse leidingen (hogedruk aardgas-, brandstof- en overige stoffen) in de Hoeksche

Waard (Casestudie 2014)

Hoog

x

O i.s.m. G

Afgerond

Actie 10:

Actualisatie bestemmingsplannen n.a.v. vaststellen beleidsvisie EV. Onderzoeken of de vigerende

bestemmingsplannen adequaat zijn (Zijn PR 10-6 contouren van risicovolle bedrijven, transportroutes gevaarlijke stoffen en ondergrondse buisleidingen opgenomen meegenomen in de bestemmingsplannen (incl plankaarten)). Onderzoek dient antwoord te geven op de vraag of er (latente) saneringssituaties zijn? Ofwel: Laten vigerende bestemmingsplannen kwetsbare objecten toe binnen de PR 10-6 en PAG-risicocontouren (= latente saneringssituaties)?

Hoog

x

G

Actie 11:

Het maken van een format voor een veiligheidsparagraaf in de ruimtelijke plannen en verantwoording groepsrisico met verwijzing naar de vastgestelde beleidsvisie. Hierin kunnen eventueel standaard tekstdelen (t.a.v. beleid/regelgeving/verantwoording GR worden opgenomen).

Hoog

x

G i.s.m. O/V

input OZHZ: Financiering nader af te stemmen

Actie 12:

Opstellen kaart waarop duidelijk gemarkeerd is welke gebiedstypen waar gelegen zijn

Hoog

x

G i.s.m. RO

Input OZHZ wordt zo mogelijk gefinancierd uit

Programma Veiligheid

Actie 13:

Overzicht geven van knelpunten en of aandachtspunten die kunnen optreden door de gebiedsgerichte beleidskeuzen in de beleidsvisie en de vigerende situatie of toekomstsituatie

Hoog

x

G

Actie 14:

Aandacht besteden aan externe veiligheid in toekomstige leefbaarheidenquêtes door Veiligheidsregio. Hiermee wordt inzicht verkregen in de subjectieve beleving van externe veiligheid

Normaal

x

V

Actie 15:

Opstellen van een risicocommunicatieplan waarin aandacht wordt besteed aan de omgang met de verschillende soorten risico’s

Hoog

x

G

Actie 16:

Vaststellen externe veiligheidsbeleid (doorlopen procedure; o.a. voorleggen College van B&W en gemeenteraad). Kenbaar maken binnen gemeentelijke organisatie.

Hoog

x

G

Actie 17:

Actualisatie gemeentelijke werkprocedures/-processen n.a.v. vastgestelde beleidsvisie externe veiligheid: - Toepassen EV beleid bij RO procedures inclusief een behandelprotocol voor de verantwoording van het groepsrisico (mogelijk kan dit worden ingevuld door een herziening van het EV-protocol);

- Toepassen EV beleid bij omgevingsvergunningen inclusief een behandelprotocol voor de verantwoording van het groepsrisico

Hoog

x

G i.s.m. O/V

Input OZHZ wordt zo mogelijk gefinancierd uit

Programma Veiligheid

Actie 18:

Vastleggen werkwijze waarop realisatie van maatregelen op grond waarvan in ruimtelijk besluit of omgevingsvergunning het (toegenomen) groepsrisico acceptabel wordt geacht, wordt geborgd

Normaal

x

G

Actie 19:

Onderzoek of aanpassen bestaand handhavingsregime aan nieuwe externe veiligheidsbeleid noodzakelijk is (R.O.)

Normaal

x

G (RO)

Nader af te stemmen

Actie 20:

Check actualiteit aanvalsplannen en bereikbaarheidskaart en indien nodig aanpassen

Normaal

x

V

Actie 21:

Evalueren en aanpassen uitvoeringsprogramma (1x evalueren en 1x aanpassen per jaar)

Normaal

x

G

 

 

Subtotaal

 

 

 

 

 

 

Totaal