Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Smallingerland

Tijdelijke reclameborden, verwijsborden en spandoeken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSmallingerland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingTijdelijke reclameborden, verwijsborden en spandoeken
Citeertitel Tijdelijke reclameborden, verwijsborden en spandoeken
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening Smallingerland 2013

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-02-2018nieuwe regeling

13-02-2018

Breeduit, 15-02-2018

Tekst van de regeling

Intitulé

Tijdelijke reclameborden, verwijsborden en spandoeken

Nadere regels vergunningverlening/melding en handhaving

Wettelijk kader

Artikel 2:10 Apv

In de Algemene plaatselijke verordening Smallingerland 2010 is in artikel 2:10A bepaald, dat het verboden is zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan de publieke functie daarvan. Een vergunning kan worden geweigerd:

  • -

    indien het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg, gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan, dan wel een belemmering kan vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg;

  • -

    indien het beoogde gebruik hetzij op zichzelf, hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan redelijke eisen van welstand;

  • -

    in het belang van de voorkoming of beperking van overlast voor gebruikers van de in de nabijheid gelegen onroerende zaak.

Het plaatsen van tijdelijke reclameborden, verwijsborden en spandoeken is een vorm van gebruik van de weg, dat anders is dan de publieke functie daarvan. Dit betekent, dat voor het plaatsen of ophangen ervan een vergunning moet worden aangevraagd.

 

Uit het feit, dat de vergunning "kan" worden geweigerd vloeit voort, dat het college beleidsvrijheid heeft. Het college heeft deze beleidsvrijheid in 2004 ingevuld met de vaststelling van de beleidsregels tijdelijke reclameborden. De beleidsregels hebben betrekking op de plaatsing van reclameborden, spandoeken en verwijsborden.

 

Artikel 1:11 Apv

In artikel 1:11 Apv is bepaald, dat het college bevoegd is om nadere regels vast te stellen voor daarbij aan te wijzen categorieën activiteiten. In afwijking van het bepaalde in de verordening is geen vergunning vereist voor een activiteit, die voldoet aan de nadere regels, mits:

  • a.

    het voornemen tot het houden van de activiteit schriftelijk is gemeld en

  • b.

    de melding binnen twee weken na de dag waarop de melding is ontvangen is geaccepteerd, dan wel deze termijn ongebruikt is verstreken.

Algemene overwegingen

De reden om in 2004 beleidsregels vast te stellen was de volledige wildgroei aan allerhande borden. De borden stonden overal en waren voor wat betreft constructie van slechte kwaliteit. De wildgroei had tot gevolg, dat er gevaar ontstond voor de bruikbaarheid van de weg e.d., het uiterlijk aanzien van het openbaar gebied in het geding was en overlast ontstond voor derden.

 

Om het tij te keren is er voor gekozen om de omvang van de tijdelijke bebording terug te dringen en daarmee een eind te maken aan de negatieve gevolgen. Hiervoor heeft het college destijds beleidsregels vastgesteld.

 

Voor tijdelijke verwijsborden is de beperking gezocht in het doel van verwijsborden, namelijk het voorkomen van zoekverkeer. Het risico op zoekverkeer van enige omvang doet zich met name voor bij grotere incidentele activiteiten. De mogelijkheid tot vergunningverlening beperkt zich dan ook hiertoe.

 

Om het beleid voor de plaatsing van verwijsborden voldoende grondslag te laten vinden in artikel 2:10A is er aanleiding om het beleid nog een keer te bevestigen. Niet alleen voor wat betreft de plaatsing van verwijsboren, maar ook voor wat betreft de plaatsing van tijdelijke reclameborden en het tijdelijk ophangen van spandoeken.

Meldingsplicht

Aanvullend op het in 2004 vastgestelde beleid is besloten om de vergunningplicht voor tijdelijke verwijsborden op grond van artikel 1:11 Apv te vervangen door een meldingsplicht.

 

De melding dient minimaal drie weken voorafgaand aan de plaatsing te worden ingediend. Indien de melding niet wordt geaccepteerd zal dit uiterlijk een week voor plaatsing aan de aanvrager kenbaar worden gemaakt.

 

Bij het doen van de melding dient de volgende informatie te worden verstrekt:

  • -

    naam en adres aanvrager (inclusief e-mailadres);

  • -

    activiteit waarvoor het tijdelijke verwijsbord wordt geplaatst;

Tijdelijke reclameborden

Het college kan een vergunning voor de plaatsing van tijdelijke reclameborden verlenen indien wordt voldaan aan de volgende uitgangspunten.

 

Tijdelijke reclameborden dienen betrekking te hebben op de volgende evenementen in de gemeente:

  • -

    sociaal-culturele evenementen, voorstellingen en concerten;

  • -

    andere evenementen, zoals sportmanifestaties, open dagen van (productie)bedrijven (geen rechtstreekse verbinding met consument door directe verkoop), kermissen en circussen;

  • -

    braderieën en andere evenementen georganiseerd door ondernemersvereniging of door de gezamenlijke horecabedrijven;

  • -

    beurzen en tentoonstellingen, die op grote schaal zijn opgezet en waaraan meerdere bedrijven deelnemen;

  • -

    ideële doelen en doelen die de volksgezondheid betreffen;

  • -

    promotie door een politieke partij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Daarnaast kunnen reclameborden worden toegestaan voor het aankondigen van vestigingen van nieuwe bedrijven in de gemeente of verhuizingen van bestaande bedrijven naar een ander pand binnen de gemeente.

 

Tijdelijke reclameborden voor evenementen buiten de gemeente, maar binnen Friesland, Groningen of Drenthe dienen betrekking te hebben op de volgende evenementen:

  • -

    grootschalig opgezette beurzen, tentoonstellingen e.d. met een duidelijk regionale betekenis;

  • -

    evenementen met een niet-commercieel karakter, die van duidelijk regionale betekenis zijn;

  • -

    open dagen of projectdagen van onderwijsinstellingen, overheid- en semi-overheidsinstellingen.

Er mogen maximaal 20 borden per evenement geplaatst worden. Bij plaatsing van borden door een politieke partij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen mogen maximaal 20 borden per politieke partij worden geplaatst.

 

De afmeting bedraagt maximaal 1 m x 1.20 m. De borden moeten van professionele kwaliteit zijn. De constructie en bevestiging dienen van duurzame materialen te zijn (weersbestendig, geen karton, spaanplaat, hardboard etc). De borden mogen maximaal 10 dagen worden geplaatst. Tijdelijke reclameborden geplaatst door politieke partijen mogen worden geplaatst gelijktijdig met de plaatsing van de reguliere aanplakborden voor de verkiezingen.

 

Van oudsher kan voor een kermis en een circus vergunning worden verleend voor maximaal 40 borden worden verleend.

 

De tijdelijke reclameborden borden mogen worden geplaatst langs de volgende wegen:

Ureterpvallaat; Splitting, Zuiderdwarsvaart, M.L. Kingsingel, Eikesingel, Zuiderhogeweg, Overstesingel, Lauwers, Noorderhogeweg, Nijtap, richting Drachten, Folgeren, Folgeralaan, Het Noord, Ringweg, Noorderdwarsvaart, Stationsweg tot kruispunt Lange West/Vogelzang, Lange West, Moleneind tot kruispunt Oude Nering, Berglaan tot kruispunt De Drift, Burgemeester Wuiteweg, Gauke Boelensstraat.

 

Voor rommelmarkten, vlooienmarkten e.d. al dan niet plaatselijk of regionaal mogen geen borden worden geplaatst. Voor de gemeenteraadsverkiezingen en de landelijke verkiezingen mogen de politieke partijen alleen gebruik maken van verkiezingsborden die voor deze gelegenheid zijn geplaatst.

 

Tijdelijke reclameborden dienen binnen 24 uur na de activiteit te zijn verwijderd.

Spandoeken

Een vergunning voor het plaatsen van spandoeken kan worden verleend als sprake is van:

  • -

    sportwedstrijden, zoals wielerronden, om de start en de finish aan te duiden;

  • -

    landelijke campagnes over bijv. verkeersveiligheid, landelijke collectes e.d.

  • -

    landelijke monumentendag en soortgelijke evenementen.

Er mogen maximaal 10 spandoeken worden aangebracht. Boven de weg op een hoogte van 4.50 meter en ten minste 2.20 meter boven het trottoir. De afstand tot kruisingen e.d. moet minimaal 50 meter zijn.

Verwijsborden

In verband met het voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk beperken van zoekverkeer mogen maximaal 10 verwijsborden worden geplaatst in de volgende gevallen:

  • -

    grootschalige evenementen;

  • -

    open dagen van (productie)bedrijven (geen rechtstreekse verbinding met consument door directe verkoop);

  • -

    bij rommelmarkten, vlooienmarkten e.d.

De verwijsborden mogen alleen verwijzen en niet ook bedoeld zijn om reclame te maken. Dus alleen naam van de activiteit en verwijzing, met een maximale afmeting van 80 x 40 cm.

Plaatsing alleen op de dag voorafgaand aan de activiteit vanaf 18.00 uur en op de dag van de activiteit.

 

Tijdelijke reclameborden en de andere zaken dienen zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen 24 uur na afloop van de activiteit te worden verwijderd.

 

Bij bouwprojecten mogen tijdelijke verwijsborden worden geplaatst in verband met de vindbaarheid voor vrachtverkeer en voor de periode waarvoor dit redelijkerwijs noodzakelijk is.

Handhaving

Tijdelijke reclameborden, spandoeken en verwijsborden die worden geplaatst zonder melding c.q. vergunning worden zonder voorafgaande waarschuwing door de gemeente direct verwijderd. Voor verwijdering wordt de organisatie de kosten voor verwijdering in rekening gebracht met een minimum bedrag aan kosten in rekening gebracht van € 500,--. De tijdelijke reclameborden e.d. worden eerst na betaling van het verschuldigde bedrag teruggegeven.

Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Smallingerland op 4 mei 2011. Gepubliceerd 19 mei 2011.

De wijziging met betrekking tot de plaatsing van tijdelijke reclameborden ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen is vastgesteld door burgemeester en wethouders van Smallingerland op 13 februari 2018.

Gepubliceerd 15 februari 2018.