Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rhenen

Gemeente Rhenen – Begrip mantelzorg in artikel 1 bijlage II Bor

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRhenen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeente Rhenen – Begrip mantelzorg in artikel 1 bijlage II Bor
CiteertitelBegrip mantelzorg in artikel 1 bijlage II Bor
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Besluit omgevingsrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-09-2015"oude" beleidsregel (voor verplichting 01-07-2022)

08-09-2015

Rhenense Betuwse Courant

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeente Rhenen – Begrip mantelzorg in artikel 1 bijlage II Bor

Per 1 november 2014 bevat bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (verder: Bor) regels met betrek-king tot het vergunningvrij kunnen gebruiken van woningen of bij de woning behorende bouwwerken ten behoeve van mantelzorg. Mantelzorg wordt in artikel 1 bijlage II Bor gedefinieerd als:

 

intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt ge-boden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie, rechtstreeks voortvloeiend uit een tussen personen bestaande sociale relatie, die de gebruikelijke hulp van huisgenoten voor elkaar overstijgt, en waarvan de behoefte met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur kan worden aangetoond.

 

Over de interpretatie van het begrip mantelzorg is nog geen jurisprudentie gevormd. Toch is het wen-selijk om vast te leggen hoe u diverse aspecten uit de definitie interpreteert. Met het vastleggen van uw interpretatie van de diverse aspecten uit de definitie geeft u inwoners duidelijkheid over wanneer er sprake is van vergunningvrije mantelzorg. Hiermee voorkomt u dat een handhavingsprocedure moet worden gestart, omdat inwoners in de veronderstelling zijn vergunningvrij mantelzorg te mogen verle-nen, terwijl daarvoor een vergunning nodig is.

 

Hieronder worden de aspecten uit de definitie van mantelzorg uitgewerkt. Bij deze uitwerking is zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande definitie uit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de parlementaire behandeling van de (voormalige) Wet maatschappelijke ondersteuning. Er is sprake van mantelzorg als bedoeld in artikel 1 bijlage II Bor als aan alle criteria wordt voldaan:

 

 

 

  • 1.

    Intensieve zorg of ondersteuning: Ondersteuning voor ten minste 8 uur per week en voor een periode van ten minste 3 maanden (Kamerstukken I, 2005/06 30 131, nr. C, p. 59).

  • 2.

    Niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden: Criterium spreekt voor zich.

  • 3.

    Aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie: De behoefte aan zorg ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie moet worden gemotiveerd en moet te-vens blijken uit de onder 5. genoemde verklaring.

  • 4.

    Rechtstreeks voortvloeiend uit een tussen personen bestaande sociale relatie, die de gebruike-lijke hulp van huisgenoten voor elkaar overstijgt: Het gaat om het bieden van iets extra’s dat qua duur en qua intensiteit de normale gang van zaken overstijgt. Het gaat om hulp die verder gaat dan de hulp die mensen geacht worden elkaar te geven op basis van algemeen aanvaar-de opvatting over wat gebruikelijke hulp is. Vaak is er – in tegenstelling tot normale situaties in het huishouden – sprake van een situatie die wordt gekenmerkt door het in de knel komen van maatschappelijke verplichtingen en persoonlijke voorkeuren (Kamerstukken II, 2013/14, 33 841, nr. 3, p. 121). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ondersteunen van iemand met een handicap, chronische ziekte en/of psychisch probleem. Dit criterium moet overtuigend en concreet worden gemotiveerd.

  • 5.

    Waarvan de behoefte met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur kan worden aangetoond. Criterium spreekt voor zich (zie ook 3.). De door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseurs zijn Tre-ve (www.treve.nl) en Argonaut advies (www.argonautadvies.nl).