Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rhenen

Gemeente Rhenen – Algemene Gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning Gemeente Rhenen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRhenen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeente Rhenen – Algemene Gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning Gemeente Rhenen
CiteertitelAlgemene Gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning Gemeente Rhenen
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-07-1996"oude" beleidsregel (voor 1-7-2022)

02-07-1996

Rhenense Betuwse Courant

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeente Rhenen – Algemene Gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning Gemeente Rhenen

De raad van de gemeente Rhenen;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 juni 1996;

besluit:

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op het Burgerlijk Wetboek;

in te trekken het raadsbesluit tot vaststelling van de Algemene voorwaarden voor de verkoop van gronden der gemeente Rhenen, genomen op 28 augustus 1962, nummer 15 en de navolgende besluiten tot wijziging van deze algemene voorwaarden.

 

vast te stellen de volgende Algemene voorwaarden zelfbewoning gemeente Rhenen:

 

ALGEMENE GRONDUITGIFTEVOORWAARDEN ZELFBEWONING GEMEENTE RHENEN HOOFDSTUK 1 BEPALINGEN ALGEMEEN

HOOFDSTUK 2 BEPALINGEN VOOR KOOP

Artikel 3 Staat van aflevering

  • 1.

    De onroerende zaak wordt afgeleverd in de toestand, waarin zij zich bevindt op de datum van de notariële akte. Bij eerdere ingebruikneming wordt zij overgedragen in de toestand aarin zij zich bevindt op de datum van ingebruikneming.

  • 2.

    De onroerende zaak wordt vrij van hypotheken en van beslagen overgedragen.

  • 3.

    De gemeente staat er voor in dat zij gerechtigd is de eigendom over te dragen.

 

Artikel 4 Overdracht en aanvaarding

  • 1.

    De transportakte wordt verleden indien de bouwvergunning is verleend. Wanneer de akte niet binnen vijf maanden is getransporteerd na de datum van verzending van de uitgifte­ overeenkomst, is het omslagrentepercentage verschuldigd uit de primitieve begroting voor het betreffende dienstjaar over de periode vanaf die datum tot aan de transportdatum. De akte van levering moet worden verleden op eerste uitnodiging van de notaris ter standplaats Rhenen.

  • 2.

    Tenzij in de uitgifte-overeenkomst een ander moment is overeengekomen, kan de wederpartij de bouwgrond in eigen gebruik en genot aanvaarden, zodra de koopsom, alsmede eventuele rente en omzetbelasting volledig is betaald en de notariële akte is ondertekend.

 

Artikel 5 Betaling waarborgsom

  • 1.

    De koper zal binnen twee weken na de verzenddatum van de daartoe bestemde factuur een aanbetaling in de vorm van een waarborgsom van tien procent van de koopsom voldoen.

  • 2.

    Het in het eerste lid bedoelde bedrag zal worden verrekend met de verschuldigde koopsom.

  • 3.

    Indien het college van burgemeester en wethouders besluit niet tot uitgifte over te gaan volgt ontbinding van de overeenkomst. In dit geval zal het in het eerste lid bedoelde bedrag, vermeerderd met een vergoeding voor gederfde rente, berekend naar het omslagpercentage in de primitieve begroting voor het betreffende dienstjaar, worden terugbetaald.

  • 4.

    Indien de koop door de schuld van de koper niet doorgaat, of wanneer de koper te kennen geeft van de koop af te willen zien, vervalt de waarborgsom aan de gemeente.

 

Artikel 6 Betaling koopsom

  • 1.

    Uiterlijk op de dag van de ondertekening van de notariële akte, dient volgens factuur de volledige koopsom en de eventueel daarover verschuldigde rente te zijn voldaan aan de gemeente of aan de notaris die de akte verlijdt. Dit bedrag zal worden verrekend met de verschuldigde waarborgsom.

  • 2.

    Indien de koopsom niet binnen de in het eerste lid van dit artikel gestelde termijn door de gemeente of de notaris is ontvangen, is de wederpartij in verzuim en zal daarover, overeenkomstig het bepaalde in artikel 6:83 BW zonder ingebrekestelling, over de periode vanaf die datum tot aan de datum van betaling heffings- en invorderingsrente verschuldigd zijn

 

Artikel 7 Lasten en belastingen

  • 1.

    Alle kosten, rechten en belastingen met betrekking tot de verkoop, de overdracht en de levering, waaronder begrepen de kosten van de kadastrale meting, zijn voor rekening van de wederpartij.

  • 2.

    Alle lasten en belastingen, welke van de onroerende zaak warden geheven, komen met ingang van 1 januari van het jaar volgend op de datum van het besluit tot uitgifte voor rekening van de wederpartij.

 

Artikel 8 Perceelsomschrijving, meting, terreingrenzen

Voor de datum van feitelijke ingebruikgeving van de onroerende zaak zullen de grenzen door de gemeente met piketten in het terrein warden aangeduid en aan de wederpartij op verzoek worden aangewezen. De wederpartij machtigt de gemeente de kadastrale aanwijzing aan het kadaster te verzorgen.

 

Artikel 9 Over- en ondermaat

Verschil tussen de werkelijke grootte na kadastrale opmeting en de grootte zoals die door de gemeente is aangegeven wordt niet verrekend.

 

Artikel 10 Milieukundig onderzoek

Omtrent de aanwezigheid van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen in de uit te geven grond, wordt een in de uitgifte-overeenkomst nader aangegeven indicatief onderzoek verricht.

De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in een rapport waarin de toestand van de grond wordt omschreven en waaruit blijkt dat er geen reden is om aan de te nemen dat zich in de grond onaanvaardbare stoffen bevinden, die naar de huidige maatstaven schadelijk zijn te achten voor het milieu of de volksgezondheid, of die anderszins onaanvaardbaar zijn. De wederpartij heeft recht op inzage van dit rapport. Het rapport wordt desgevraagd aan de koper ter beschikking gesteld.

De gemeente verklaart dat er geen reden is om aan te nemen dat dergelijke stoffen zich in de grond zouden bevinden.

Wanneer de resultaten van het onderzoek zodanig zijn dat deze verklaring niet kan worden afgegeven, zal met de wederpartij terzake overleg worden gevoerd en zijn partijen niet verplicht de uitgifte-overeenkomst na te komen.

 

Artikel 11 Ontbinding in geval van verontreiniging

  • 1.

    lndien voor de datum van ondertekening van de notariële akte of, indien dit eerder is, voor de feitelijke ingebruikneming van de onroerende zaak, zou blijken van aanwezigheid van voor het milieu gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen van zodanige aard dat van de wederpartij in redelijkheid niet kan worden gevergd, dat hij, zonder dat er wordt gesaneerd, de onroerende zaak aanvaardt, heeft de wederpartij eenzijdig het recht de overeenkomst te ontbinden en de grond ter vrije beschikking van de gemeente te stellen, voor zover mogelijk in de toestand waarin deze zich bevond bij het aangaan van de overeenkomst.

  • 2.

    Een recht op ontbinding bestaat niet:

    • a.

      indien de redelijkheid en billijkheid zich wegens de geringe ernst van de verontreiniging verzetten tegen ontbinding; en/of

    • b.

      de gemeente zich verplicht op zijn kosten passende maatregelen te nemen tot opheffing van de verontreiniging/de schadelijke gevolgen daarvan;

    • c.

      het vorenstaande laat onverlet het recht van de wederpartij op schadevergoeding indien en voor zover daarvoor juridische gronden zijn;

    • d.

      onder voor het milieu gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen wordt niet verstaan:

      • 1.

        funderingsresten, puin en andere restanten van bouwkundige aard;

      • 2.

        stobben van bomen of struiken;

      • 3.

        aanwezigheid van de draagkracht van de grond beïnvloedende omstandigheden.

Op deze zaken heeft dit artikel derhalve geen betrekking.

 

Artikel 12 Vergunningvereisende rechtshandelingen

Uit de overeenkomst tot verkoop van een onroerende zaak kunnen niet rechtstreeks rechten ontleend worden voor handelingen waarvoor krachtens enigerlei wettelijke regeling of voorschrift instemming of vergunning van gemeentewege vereist is.

 

Artikel 13 Faillissement en beslag

  • 1.

    lndien de wederpartij voor de datum van ondertekening van de transportakte in staat van faillissement wordt verklaard of surseance van betaling heeft gekregen, alsmede wanneer er voor de datum van ondertekening van de notariële akte executoriaal beslag op zijn roerende en onroerende zaken wordt gelegd, is de gemeente bevoegd de overeenkomst als ontbonden te beschouwen, zonder dat enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist.

  • 2.

    Reeds betaalde gedeelten van de koopsom worden gerestitueerd voorzover ze het bedrag van de kosten en boeten ingevolge deze overeenkomst te boven gaan.

 

Artikel 14 Hoofdelijkheid

lndien in de uitgifte-overeenkomst omtrent een en hetzelfde object meer dan een natuurlijke of rechtspersoon als wederpartij van de gemeente staat genoemd, zijn deze personen ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit de uitgifte-overeenkomst voortvloeien.

 

Artikel 15 Geschillenregeling

Alie geschillen die naar aanleiding van de uitgifte-overeenkomst mochten ontstaan, van welke aard of omvang dan ook, daaronder mede begrepen die, welke slechts door een van de partijen als zodanig worden beschouwd zullen worden voorgelegd aan de volgens de wet bevoegde rechter, tenzij partijen terzake van die geschillen arbitrage bij het Nederlands Arbitrage lnstituut overeenkomen.

 

Artikel 16 Boetebepaling

  • 1.

    Bij het niet nakomen van enige verplichting voortvloeiende uit de uitgifte-overeenkomst en het daarin van toepassing verklaarde deel van deze algemene voorwaarden, verbeurt de koper, na ingebrekestelling en na verloop van de daarin bepaalde termijn, ten behoeve van de gemeente een onmiddellijk opeisbare boete van tien procent van de koopsom, op welk bedrag de door de gemeente terzake van de wanprestatie te lijden schade onveranderlijk wordt bepaald.

  • 2.

    Naast het gestelde in het eerste lid van dit artikel behouden de gemeente en koper het recht om bij niet-nakoming van enige verplichting nakoming te vorderen.

 

HOOFDSTUK 3 BEPALINGEN VOOR BEBOUWING

Artikel 17 Bebouwing

  • 1.

    De koper is verplicht de grond te bebouwen met een woning conform de bestemming van de grond.

  • 2.

    Binnen één jaar na datum van ondertekenen van de notariële akte moet met de op de grond te stichten bebouwing begonnen zijn. Binnen twee jaar na de datum van het ondertekenen van de notariële akte moet de op de grond te stichten bebouwing voltooid en gebruiksklaar zijn; indien daartoe aanleiding bestaat kan deze termijn door burgemeester en wethouders worden verlengd met een termijn van ten hoogste 1 jaar.

  • 3.

    Zolang niet is voldaan aan de in lid 2 vermelde verplichting mag de koper de grond niet zonder toestemming van burgemeester en wethouders in eigendom of economische eigendom overdragen, in erfpacht uitgeven, met beperkte rechten bezwaren, verhuren of verpachten. Aan deze toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden.

    Voor vestiging van het recht van hypotheek is geen toestemming nodig.

  • 4.

    Het bepaalde in lid 3 is niet van toepassing in geval van executoriale verkoop en van verkoop op grond van artikel 3:174 BW.

  • 5.

    De in lid 3 bedoelde toestemming wordt geacht te zijn verleend als de overdracht van de onderhavige grond geschiedt ter uitvoering van een tussen de in de uitgifte-overeenkomst genoemde koper en diens wederpartij(en) gesloten koop-/aannemingsovereenkomst, waarbij genoemde koper zich tegenover de wederpartij verplicht, de in de uitgifte-overeenkomst genoemde en in de daarbij vermelde tekening nader gedetailleerde opstallen te bouwen.

  • 6.

    Het in lid 5 gestelde, geldt uitsluitend voor de in de uitgifte-overeenkomst genoemde koper(s) en gaat niet over op diens rechtsopvolgers.

 

Artikel 18 Terugkooprecht van de gemeente

De gemeente heeft het recht het verkochte van de koper terug te kopen, voor het geval de koper binnen de termijn of de eventuele verlenging daarvan, bedoeld in het tweede lid van artikel 17, de aldaar genoemde verplichtingen niet is nagekomen. De overdracht door de koper zal geschieden tegen dezelfde prijs als door hem hiervoor aan de gemeente is betaald.

 

Artikel 19 Verplichting zelfbewoning en verbod doorverkoop

  • 1.

    De wederpartij verplicht zich de op de verkochte grond te bouwen woning uitsluitend te zullen gebruiken om die zelf - met zijn eventuele gezinsleden - te bewonen. Hij zal de woning met de daartoe behorende grond niet aan derden doorverkopen, een en ander behoudens het vermelde in de hierna volgende leden. Artikel 16 is van toepassing.

  • 2.

    Het bepaalde in het vorige lid is niet van toepassing in geval van:

    • a.

      verkoop op grond van machtiging van de rechter als bedoeld in artikel 3: 174 BW;

    • b.

      executoriale verkoop;

    • c.

      schriftelijke ontheffing door burgemeester en wethouders als bedoeld in lid 4.

  • 3.

    Het bepaalde in de eerste twee !eden vervalt nadat de wederpartij de desbetreffende woning gedurende vijf achtereenvolgende jaren heeft bewoond.

    Als maatstaf geldt hierbij de datum waarop en de tijd gedurende welke de wederpartij als bewoner van het desbetreffende adres in het bevolkingsregister is ingeschreven.

  • 4.

    Burgemeester en wethouders kunnen schriftelijk ontheffing verlenen van het bepaalde in dit artikel. Deze ontheffing wordt echter steeds verleend in geval van:

    • a.

      verandering van werkkring van de wederpartij op grond waarvan redelijkerwijs verhuisd dient te worden;

    • b.

      overlijden van de wederpartij of diens echtgeno(o)t(e) of partner;

    • c.

      ontbinding van het huwelijk van de wederpartij door echtscheiding of ontbinding van een samenlevingsverband;

    • d.

      verhuizing waartoe wordt genoodzaakt door de gezondheid van de wederpartij of van een van zijn gezinsleden.

 

Artikel 20 Aanleg parkeerplaats

De wederpartij verbindt zich tegenover de gemeente om gelijktijdig met het gereedkomen van de woning, voor zijn rekening een, van de openbare weg af, met de auto toegankelijke, parkeerplaats bij de woning aan te leggen en instant te houden.

Bij niet nakoming van de verplichting tot het aanleggen en/of instandhouden van bedoelde parkeerplaats is koper aan de gemeente een boete verschuldigd van f. 100,-- voor elke dag dat de wederpartij in gebreke is.

 

Artikel 21 Opstalrecht voor kabels en leidingen

  • 1.

    De koper is verplicht te gedogen, dat eventuele in, op of boven het verkochte aanwezige leidingen, kabels, draden of andere werken gelegd door de gemeente, openbare nutsbedrijven of kabelexploitanten, in stand worden gehouden en zonodig worden onderhouden, vervangen of verwijderd.

  • 2.

    Op het moment dat het gekochte geen openbare bestemming meer heeft, verplicht de koper zich jegens de gemeente of het betreffende openbare nutsbedrijf of kabelexploitanten, daartoe een recht van opstal te verlenen. De verlening zal gebeuren onder de bij de gemeente, of het openbare nutsbedrijf of de bij kabelexploitanten gebruikelijke voorwaarden.

  • 3.

    Van het recht zal de beperkt gerechtigde gebruik maken op een in redelijk overleg met de hoofdgerechtigde c.q. grondgebruiker of grondeigenaar te bepalen wijze.

  • 4.

    Alle schade ontstaan door de uitoefening van het recht van opstal zal door de beperkt gerechtigde worden vergoed aan de hoofdgerechtigde. De vergoeding wordt in onderling overleg vastgesteld. Wanneer hierover echter geen overeenstemming kan worden bereikt wordt de vergoeding vastgesteld door een deskundige die door de kantonrechter wordt benoemd.

  • 5.

    Bij dit opstalrecht wordt bepaald dat op, in of boven dat gedeelte van het verkochte geen bouwwerken mogen worden opgericht.

    Verder mag op genoemde gedeeltes geen gesloten wegdek worden aangebracht, ontgrondingen worden verricht of bomen, dan wel diepwortelende struiken worden geplant. Toestemming tot deze handelingen mag ook niet aan derden worden verleend.

  • 6.

    De koper die het bepaalde in het eerste lid niet nakomt of handelt in strijd daarmee, zal daardoor van rechtswege in gebreke zijn en verbeurt per maand ten behoeve van de gemeente een dadelijk opeisbare boete van duizend gulden - f. 1000,--.

    Niettemin is hij verplicht alsnog te voldoen aan de gestelde verbintenissen ten opzichte van de gemeente.

 

Artikel 22 Overdracht van recht

Het is partijen verboden om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere partij rechten en verplichtingen uit deze overeenkomst tezamen met eventueel hiermee samen­ hangende overeenkomsten tussen partijen, geheel of gedeeltelijk over te dragen aan derden.

Over en weer zijn partijen bevoegd om aan het verlenen van toestemming voorwaarden te verbinden.

 

Artikel 23 Voorwaarde van financiering

  • 1.

    Deze uitgifte-overeenkomst is ontbonden, indien de wederpartij geen hypothecaire lening onder naar de situatie op de geldmarkt redelijk te achten condities heeft kunnen verkrijgen, nodig voor de financiering van de aan hem verkochte onroerende zaak, en de daarop in eerste instantie te stichten bebouwing. Het beroep op deze ontbindende voorwaarde sluit 1 maand na de datum op de uitgifte-overeenkomst.

  • 2.

    Bij vervulling van deze ontbindende voorwaarde zal de wederpartij binnen 7 dagen de ontbinding van de overeenkomst bij aangetekend schrijven aan burgemeester en wethouders inroepen en aan de gemeente bekend maken.

 

Artikel 24 Kettingbeding

  • 1.

    De wederpartij is verplicht en verbindt zich jegens de gemeente, die dit voor zich aanvaardt, het bepaalde in de daartoe in de uitgifte-overeenkomst aangewezen artikelen bij overdracht van het geheel of een gedeelte van de onroerende zaak aan de nieuwe eigenaar op te leggen en in verband daarmee, om het in die artikelen bepaalde in de notariële akte woordelijk op te nemen.

    Dit geldt tevens wanneer de wederpartij een zakelijk recht verleend op het geheel of een gedeelte van de onroerende zaak. Een en ander moet dan aan de zakelijk gerechtigde worden opgelegd en het in die artikelen bepaalde zal moeten worden opgenomen in de verlening van het zakelijk recht.

    Zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete van vijftigduizend gulden ten behoeve van de gemeente, met bevoegdheid voor de gemeente om daarnaast nakoming te vorderen, eventueel tezamen met verder geleden schade.

  • 2.

    Op gelijke wijze als in het eerste lid bepaald, verbindt de wederpartij zich jegens de gemeente tot het bedingen van een derdenbeding van de nieuwe eigenaar of zakelijk gerechtigde dat ook deze zowel het bepaalde in de in het eerste lid bedoelde artikelen, als de in dit artikel opgenomen verplichting om dit door te geven zal opleggen aan diens rechtsopvolgers/zakelijk gerechtigden.

    Elke opvolgende vervreemder neemt daarbij namens en ten behoeve van de gemeente dit beding aan.

 

Artikel 25 Kwalitatieve verplichting

De in de uitgifte-overeenkomst aangewezen artikelen blijven rusten op het registergoed en zullen van rechtswege overgaan op degene(n) die het goed onder bijzondere titel zal of zullen verkrijgen. Daarbij zal tevens worden bepaald dat mede gebonden zullen zijn degenen die van de rechthebbende een recht tot gebruik van het goed zullen verkrijgen. Aangezien van deze overeenkomst tussen partijen een notariële akte wordt opgemaakt die daarna zal worden ingeschreven in de openbare registers, is voldaan aan de eis van artikel 6:252 BW.

 

Artikel 26 Termijnen

Op alle genoemde termijnen is de Algemene Termijnenwet van toepassing.

 

HOOFDSTUK 4 GRONDBEPAUNG

Artikel 2 7 Overtollige grand

  • 1.

    Bij de uitvoering van het bouwplan overtollig geworden grand moet door en voor rekening van de koper worden afgevoerd. Als verkoper prijs stelt op de grond kan door en voor rekening van koper de grond worden afgevoerd op een door of namens burgemeester en wethouders van Rhenen aan te wijzen lokatie.

  • 2.

    In het geval koper grond te kort komt, moet deze door en voor rekening van koper te worden aangebracht.

 

HOOFDSTUK 5 SLOTBEPALINGEN

Artikel 28 Naamstelling

Dit kan worden aangehaald pnder de naam "Algemene Gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning

Gemeente Rhenen".

 

Artikel 29 inwerkingtreding

De "Algemene Gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning gemeente Rhenen" treden in werking nadat zij zijn bekend gemaakt.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering

van 2 juli 1996, nummer 3.8.

De secretaris

De voorzitter,

J.F. Goedegebure

H.S. Top

 

 

 

Artikel 1 Geldigheid

  • 1.

    Deze algemene gronduitgiftevoorwaarden zelfbewoning gemeente Rhenen behoren bij iedere uitgifte-overeenkomst tussen de gemeente Rhenen en haar wederpartij(en) betreffende bouwkavels voor woningen waarin zij uitdrukkelijk van toepassing zijn verklaard, en vormen daarmee een onverbrekelijk geheel.

  • 2.

    Alleen die hoofdstukken en artikelen die in de uitgifte-overeenkomst van toepassing zijn verklaard gelden tussen partijen.

 

Artikel 2 Begripsbepalingen

  • 1.

    Aflevering: feitelijk ter beschikking stellen van de onroerende zaak.

  • 2.

    Algemene gronduitgiftevoorwaarden: deze voorwaarden van de gemeente Rhenen die bestemd zijn om te gelden bij gemeentelijk uitgifte-overeenkomsten van bouwkavels voor woningen.

  • 3.

    Grond: de over te dragen grond die het object vormt van de uitgifte-overeenkomst.

  • 4.

    Ingebruikneming: het moment waarop de wederpartij voor het eerst feitelijk over de onroerende zaak beschikt door deze te betrekken, er feitelijke werkzaamheden in of op uit te voeren of er een afrastering omheen te zetten. Het uitvoeren van een sonderingsonderzoek of een milieukundig bodemonderzoek valt hier echter niet onder en kan gebeuren zonder dat er sprake is van ingebruikneming.

  • 5.

    Notariële Akte: de voor overdracht vereiste akte van levering.

  • 6.

    Onroerende zaak: de grond die het object van de uitgifte-overeenkomst vormt waarbij deze algemene voorwaarden behoren.

  • 7.

    Overdracht: juridische eigendomsovergang door inschrijving van de akte in de openbare registers.

  • 8.

    Uitgifte: verkoop van een of meer gemeentelijke onroerende zaken.

  • 9.

    Uitgifte-overeenkomst: de overeenkomst tot verkoop waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn; wordt voorgelegd in de vorm van een concept-B&W besluit.

  • 10.

    Verkoop: de overeenkomst waarbij de gemeente zich verbindt een onroerende zaak te geven en de wederpartij om daarvoor een prijs in geld te betalen.

  • 11.

    Wederpartij: koper.