Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almere

Kosten bewindvoering en budgetbeheer Almere

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmere
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingKosten bewindvoering en budgetbeheer Almere
CiteertitelKosten bewindvoering en budgetbeheer Almere
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-10-2018geconsolideerde beleidsregel

17-07-2018

gemeenteblad van Almere

geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Kosten bewindvoering en budgetbeheer Almere

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de navolgende beleidsregels “Kosten bewindvoering en budgetbeheer” onder intrekking van de richtlijn “kosten bewindvoering”

 

 

Voor meerderjarigen die als gevolg van lichamelijke of geestelijke beperkingen hun vermogensrechtelijke belangen onvoldoende kunnen behartigen bestaat de mogelijkheid van beschermingsbewind. Beschermingsbewind wordt door de kantonrechter ingesteld. Een andere reden voor het uitspreken van beschermingsbewind is het hebben van problematische schulden en/of verkwisting. Bijzondere bijstand voor de kosten van beschermingsbewind (bewindvoerdersloon) is mogelijk. Voorwaarde is wel dat er een vonnis moet liggen met daarin het door de rechter vastgestelde bedrag.

De rechter verwijst dan meestal naar het in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren vastgestelde forfaitaire tarief. Als er niets is aangegeven op het vonnis, geldt de hoofdregel dat de kosten van bewindvoering door de onder bewind gestelde kan worden voldaan uit de boedel.

Zie hiervoor Bijlage 1

Er zit vaak een periode tussen de datum van aanvraag van het beschermingsbewind en de uitspraak (vonnis) van de rechter. Soms is een situatie van een klant zo precair dat meteen ondersteuning moet worden geboden. Er is dan geen sprake van beschermingsbewind, maar wel van budgetbeheer. Daarom kan voor de periode tussen de datum van aanvraag en de uitspraak van de rechter bijzondere bijstand voor budgetbeheer worden vergoed. Voorwaarde is wel dat er een door de klant getekende volmacht moet liggen.

Ook eventueel bijkomende kosten kunnen voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. Evenals de kosten die gemaakt moeten worden bij de overgang van de ene bewindvoerder naar de andere. Dat moet ook via een vonnis van de rechtbank worden bevestigd.

Bijzondere bijstand voor budgetbeheer en/of beschermingsbewindskosten moet als volgt beoordeeld worden: van de aanvraagdatum twee maanden aftrekken.

Vonnis binnen deze periode

Als het vonnis binnen deze periode is uitgesproken worden vergoed:

  • de budgetbeheerkosten van datum intake tot datum waarop het beschermingsbewindtarief in gaat onder de extra voorwaarde dat een getekende volmacht voor de periode voor de uitspraak aanwezig is tot maximaal het tarief budgetbeheer van de gemeentelijke schuldhulpverlening.

  • de intakekosten zelf (en eventuele andere kosten die gemaakt zijn, bijv. griffiekosten). Ook als aan het beschermingsbewind budgetbeheer vooraf is gegaan wordt maar één keer intakekosten vergoed tegen het tarief van beschermingsbewind.

  • a.

    de beschermingsbewindkosten (salaris) vonnis conform Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren: Per de eerste van de maand (hele maand) waarin de bewindvoerder is benoemd door de rechtbank als de datum van het vonnis 1 t/m 15 is (conform artikel 3 lid 4 van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren).

  • b.

    Per de zestiende van de maand (halve maand) waarin de bewindvoerder is benoemd door de rechtbank als de datum van het vonnis per de 16e of later is (conform artikel 3 lid 4 van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren). Bij een halve maand gaat het om een vast bedrag, namelijk een half maandsalaris.

Voorbeeld: een beschermingsbewindvoerder vraagt namens de klant op 2 november 2017 bijzondere bijstand aan. Het vonnis is uitgesproken op 15 september 2017, dus valt binnen de periode van twee maanden. De intakedatum is 10 juni 2017. We vergoeden het budgetbeheer voor de periode 10 juni 2017 tot 1 september. De kosten beschermingsbewind vergoeden we vanaf 1 september 2017, inclusief de intakekosten (en evt. andere kosten die gemaakt zijn, bijv. griffiekosten).

Vonnis buiten deze periode

Als het vonnis buiten de periode van twee maanden ligt, vergoeden we slechts twee maanden beschermingsbewind met terugwerkende kracht vóór de aanvraagdatum. Eventueel budgetbeheer vanaf de intakedatum tot uitspraak rechter worden dan niet vergoed. We vergoeden wél de gemaakte intakekosten en eventuele griffiekosten.

Voorbeeld: een beschermingsbewindvoerder vraagt namens de klant op 2 november 2017 bijzondere bijstand aan. Het vonnis is uitgesproken op 20 augustus 2017, dus valt buiten de periode van twee maanden. De intakedatum is 10 juni 2017. We vergoeden de bewindvoeringskosten vanaf 2 september 2017, inclusief de intakekosten (en evt. andere kosten die gemaakt zijn, bijv. griffiekosten).

Let op: Bij beschermingsbewind, voor klanten zonder draagkracht, de draagkrachtperiode vaststellen voor onbepaalde tijd en na 18 maanden een hercontrole invoeren (invoercode in GWS: 31). Voor klanten met draagkracht worden de kosten voor 1 jaar toegekend en moet men elk jaar opnieuw een aanvraag indienen.

WSNP-bewind

Beschermingsbewind moet onderscheiden worden van bewind in het kader van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). In het geval dat het salaris van de WSNP-bewindvoerder niet uit de boedel kan worden voldaan, mag de bewindvoerder dat niet bij de klant in rekening brengen. Dus is er ook geen reden meer om daarvoor bijzondere bijstand te verstrekken, volgens twee uitspraken van de CRvB van 29 juni 2010.

Een klant kan dus twee bewindvoerders hebben als deze in de WSNP zit:

  • een WSNP-bewindvoerder (niet vergoed via de bijzondere bijstand)

  • beschermingsbewindvoerder (wel vergoed uit de bijzondere bijstand als iemand in een Minnelijk of Wettelijk Schuldsaneringstraject zit of in een traject Ondersteuning Schuldstabilisatie)

 

Schone lei

Over het algemeen zal na 3 jaar MSNP/WSNP-traject een schone lei worden gegeven. Daarna zal er geen sprake meer zijn van problematische schulden en moet de vergoeding terug naar het standaardtarief. Daarom 3 jaar na toelating tot de WSNP/afronding MSNP een hercontrole opboeken teneinde de nieuwe situatie te kunnen beoordelen.

Budgetbeheer na schone lei

Om na te gaan of na de schuldregeling beschermingsbewind nodig blijft wordt aan het begin van het derde jaar van de schuldregeling een screening gedaan door de gemeentelijke schulddienstverlener (nu PLANgroep). Als uit de screening blijkt dat iemand (weer) leerbaar is wordt in het derde jaar van de schuldregeling coaching geboden. Na het afronden van de schuldregeling bepalen de beschermingsbewindvoerder, de klant en de schuldhulpverlener in overleg of wel/niet ontheffing van het beschermingsbewind bij de rechter wordt aangevraagd. Ook bepalen zij, op basis van de screening en het jaar budgetcoaching of er ondersteuning nodig blijft in de vorm van budgetbeheer en/of coaching. Hiervoor kan in principe maximaal twee jaar een beroep gedaan worden op bijzondere bijstand. Als na twee jaar budgetbeheer blijkt dat een persoon nog langer behoefte heeft aan dit soort ondersteuning moet de afweging worden gemaakt wat de beste oplossing is: terug naar beschermingsbewind of budgetbeheer handhaven. De vergoeding voor budgetbeheer en/of budgetcoaching is tot maximaal het tarief van de gemeentelijke schuldhulpverlener. Let op: niet altijd kan na een schuldregeling het beschermingsbewind worden beëindigd, bijvoorbeeld als een schuldenaar het beschermingsbewind toegekend heeft gekregen op grond van lichamelijk of geestelijke beperking.

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na hun bekendmaking.

 

 

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Almere op 17 juli 2018

Het college voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

R. Wielinga, F.M. Weerwind

Bijlage 1

De bewindvoerder heeft aanspraak op een beloning overeenkomstig de 'Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren' (artikel 1:447 lid 1 eerste volzin BW). Als de bewindvoerder verzoekt om een beloning, dan stelt de kantonrechter die hem benoemt zijn beloning vast overeenkomstig de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. Enkel als sprake is van bijzondere omstandigheden kan de kantonrechter de beloning anders regelen dan bij de instelling van het bewind of door de wet is aangegeven (artikel 1:447 lid 1 tweede volzin BW). Als het college bijzondere bijstand voor de kosten van het beschermingsbewind verleent, dan kan het college op basis van de instellingsbeschikking de bijbehorende jaarbeloning vaststellen.