Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Renkum

Beleidsregels voor de inzameling van bladafval 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRenkum
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels voor de inzameling van bladafval 2016
CiteertitelBeleidsregels inzameling bladafval
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpBeleidsregels inzameling bladafval
Externe bijlageBijlage beleidsregels bladafval

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2016Beleidsregels inzameling bladafval

01-09-2016

huis aan huis blad

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels voor de inzameling van bladafval 2016

1 Waarom beleid voor de inzameling van bladafval?

1.1 Behoefte aan nieuw beleid

Inleiding huidige werkwijze

We leven in een bos- en bomenrijke gemeente. Dat betekent dat er ieder najaar veel blad van de bomen valt. Gemeente Renkum is verantwoordelijk dat het blad in de openbare ruimte wordt opgeruimd. Daarmee houden we de wegen en trottoirs veilig en het aanzien van de openbare ruimte netjes. Als extra service bieden we de ‘bladactie’ aan: in boomrijke straten mogen bewoners op aangekondigde datums het blad uit hun tuin aanbieden langs de weg op de groenstroken en parkeerplaatsen, waarna de gemeente dit blad inzamelt. Via de jaarlijkse aankondiging wordt bekend gemaakt in welke straten wanneer het blad wordt ingezameld.

Probleemstelling

Deze service is bedoeld voor blad in de reguliere voor- en achtertuin. Het aanbieden van blad van hele grote percelen is niet duurzaam: veel blad wordt dan afgevoerd. Met name bij adressen waar de oppervlakte van de percelen oploopt tot wel 5 ha met relatief weinig bebouwing, wordt zoveel blad aangeboden dat dit leidt tot erg hoge kosten in verhouding tot de overige adressen. En dat terwijl op dergelijke grote percelen voldoende mogelijkheden voorhanden zijn om het blad op eigen terrein te verwerken of te composteren. Deze scheve verhouding is ongewenst en daarom willen we de hele grote percelen uitzonderen.

 

1.2 Toepassing en reikwijdte van het beleid

Dit beleid handelt over de beleidsvrijheid die het college van burgemeester en wethouders heeft.

Het doel van deze beleidsregels is het formuleren van duidelijke randvoorwaardenvoor de burger, ondernemer, ambtenaar en bestuurder, over welke service wij verlenen bij het inzamelen van blad in het kader van de ‘bladactie’.

Het opstellen van deze beleidsregels is geen verplichting maar een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Dat wil zeggen dat burgemeester en wethouders niet verplicht zijn deze regels vast te stellen of het blad in te zamelen. Het is het verlenen van een service dat in juridische zin een ‘feitelijke handeling’ is.

De beleidsregels zijn nadrukkelijk opgesteld met het doel een kader te bieden waarbinnen de service wordt verleend. Dit kader beoogt een evenwicht te zijn tussen het bieden van een inzamelmogelijkheid voor blad enerzijds en het voorkomen van hoog oplopende kosten anderzijds. Hierin is meegewogen dat eigenaren van grote percelen met relatief weinig bebouwing beter in staat zijn het afgevallen blad op eigen terrein te verwerken/composteren, dan eigenaren van kleine percelen met een relatief groot bouwblok.

2 Regels voor toepassing van de beleidsregels

 

Normaal gesproken hoort afgevallen blad in de tuinen van particulieren, bedrijven en instellingen onder de categorie ‘tuinafval’. Indien het blad niet kan blijven liggen, dient het conform de geldende regelgeving en eisen te worden behandeld, verwerkt of afgevoerd. Particulieren kunnen het blad bijvoorbeeld aanbieden bij het aanbiedstation aan de Veentjesbrug in Heelsum. In de bij de gemeente in onderhoud zijnde openbare ruimte, draagt gemeente Renkum zorg voor het schoon houden van de openbare ruimte, inclusief het blad, conform het vastgestelde kwaliteitsniveau.

Als extra service mogen bewoners en gebruikers van adressen die liggen in een boomrijke straat op vooraf vastgestelde data het blad uit hun tuinen aanbieden aan de openbare weg, waarna gemeente Renkum zorg draagt voor verwijdering en verwerking van het blad.

De beleidsregels hebben wel betrekking op alle bewoners en gebruikers van adressen, waarvan het huisnummer ligt aan straten in boomrijke buurten. De beleidsregels hebben geen betrekking op alle andere adressen. In deze gebieden wordt de extra service van het ophalen van blad niet verleend.

Jaarlijks publiceert gemeente Renkum tijdig in het huis-aan-huisblad en op de website het gebied met boomrijke straten waar het blad in beginsel wordt opgehaald. Daarbij worden ook de data vermeld wanneer het blad wordt opgehaald.

 

3 Beleidsregels

Artikel 1 Grondslag

Op grond van de Afvalstoffenverordening is het college van burgemeester en wethouders bevoegd om regels te stellen omtrent het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen, zoals (grof) tuinafval. Omtrent het gebruik van deze bevoegdheid stelt het college onderhavige beleidsregels vast.

 

Artikel 2 Aanwijzing Gebied boomrijke buurt

1. De volgende buurten en/of straten worden aangewezen als ‘Gebied boomrijke buurt’:

  • Doorwerth

W.A Scholtenlaan en omgeving richting v.d Molenplein. Noordzijde van Doorwerth richting Kievitsdel.

  • Renkum

Onder de Bomen, Grunsfoortseweg, Nieuweweg, Veldheimweg, Groenedaalseweg, Kloosterkampweg, Willebrord, Bergerhof, Kerkstraat, Petronellaweg, Speelplaats Maatweg, Voortstreven, Beukermonument, Bellevue en hoek ReymerwegHogenkampseweg, Utrechtseweg gedeelte tussen rotonde Heidesteinlaan en Dorpstraat. Dorpsstraat vanaf Onder de Bomen tot Leeuwenstraat. Let op: voor Kuypersweg, Theophile de Bockweg, Ketsheuvel (schooltje) en Lindelaan, zie Heelsum / Renkum

  • Heelsum / Renkum

Bennekomseweg (tussen Bram Streeflandweg en de S- bocht) en het gebied ten noorden van de Bennekomseweg dat begrensd wordt door de Dopheidelaan, Bremlaan en de Ginkelseweg. Juliana van Stolbergweg, Kamperdijklaan, Pannekoeklaan, Prins Bernhardlaan, Gerrit Schutlaan, Papyruslaan, Patrimoniumweg, Ottoweg, Bram Streeflandweg, Kuypersweg, Theophile de Bockweg, Gelria, Ketsheuvel (schooltje), Lindelaan, Doornenkampseweg. Utrechtseweg gedeelte tussen Bennekomseweg en rotonde Heidesteinlaan.

  • Oosterbeek

de buurt tussen Stationsweg, Utrechtseweg, Bruggemanlaan en Dennenkampweg en de de buurt tussen Stationsweg, Utrechtseweg, Valkenburglaan en Nico Bovenweg; daarna Van Limburg Stirumweg, Cornelia Schadeweg, Veritasweg, Van Ewijkweg en Schelmseweg. de buurt tussen Utrechtseweg, Spoorlijn, Benedendorpsweg, Stenenkruis en Beukenlaan en de buurt tussen Utrechtseweg, Pieterbergseweg, Sandersweg en Van Lennepweg; daarna Van Toulon van der Koogweg, Fangmanweg, Dam, Van Borsselenweg en Wolterbeekweg.

  • Wolfheze

De straten ten zuiden van de spoorlijn vanaf de Balijeweg, met uitzondering van de Parallelweg en Wolfhezerweg.

2. Het Gebied boomrijke buurt is weergegeven op de als bijlage bij deze Beleidsregels opgenomen kaart.

 

Artikel 3 Adressen die in aanmerking komen voor het aanbieden van blad

  • a.

    Bewoners en gebruikers van gebouwen en percelen mogen het gevallen blad uit eigen tuin aanbieden, indien het adres is gelegen aan een straat binnen het Gebied boomrijke buurt.

  • b.

    Het college draag zorg voor tijdige publicatie in de Hoog en Laag van de plaatsen waarop en de data en tijdstippen waarin het blad in het Gebied boomrijke buurt kan worden aangeboden.

  • c.

    Het aan te bieden blad mag alleen aangeboden worden op de plaatsen, datums en tijdstippen, zoals vermeld in de publicatie als bedoeld in sub b.

 

Artikel 4 Adressen uitgesloten voor het aanbieden van blad

De volgende adressen die liggen in het Gebied boomrijke buurt worden uitgesloten van de mogelijkheid om het blad aan te bieden als de adressen voldoen aan de volgende kenmerken:

  • a.

    het perceel of de percelen die gezamenlijk horen bij dat adres, een totale oppervlakte hebben van meer dan 20.000 m2, én

  • b.

    waarvan de bebouwde oppervlakte niet meer bedraagt dan 20% van de totale oppervlakte van het perceel of de percelen die gezamenlijk horen bij dat adres

 

4 Slotbepalingen

Artikel 5 Hardheidsclausule

Een strikte toepassing van de beleidsregels kan in bijzondere omstandigheden onevenredige gevolgen hebben in verhouding tot de met de beleidsregels te dienen doelen. In dergelijke gevallen kan gemotiveerd van de beleidsregels worden afgeweken.

 

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 september 2016.

 

Artikel 7 Titel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregels voor de inzameling

van bladafval, 2016’.

 

 

 

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RENKUM

de secretaris, de burgemeester,