Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ermelo

Besluiten straatnamen Ermelo

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieErmelo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluiten straatnamen Ermelo
CiteertitelBesluiten straatnamen Ermelo
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-06-2022nieuwe regeling

31-05-2022

gmb-2022-276229

e220014574

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluiten straatnamen Ermelo

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo,

 

gelezen het voorstel van de BAG-adviseur van 25 januari 2022;

 

Besluit

 

De namen zoals vermeld in bijlage 1 toe te kennen.

Rechtsmiddelen

Bezwaar

Op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzending van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen bij ons college. Dit bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u een bezwaarschrift hebt ingediend, maar de werking van het besluit toch wilt laten opschorten, kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

Voorwaarde hierbij is wel dat u een spoedeisen belang heeft.

 

De adressering is als volgt: Voorzieningenrechter rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo van 31 mei 2022

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo,

A.M. Weststrate,

secretaris.

dra. Th. A.J. Burmanje,

burgemeester.

Bijlage 1 Overzicht van nieuwe namen horende bij collegevoorstel: e220014544

Document nummer : e220014572

 

Locatie

Voorstel

Overweging

Haegenveld

Er ligt een groot speelveld in Ermelo West. In 2003 is dit speelveld heringericht. Bij navraag is gebleken dat het veld aan de Lange Haeg bij de officiële heropening de naam Haegenveld heeft gekregen. Echter officiële stukken daarvan zijn niet terug gevonden. Het veld is regelmatig het middelpunt van wijk activiteiten. Reden om deze naam officieel te maken.

Kwetternest

In 1978 werd in Ermelo-West aan de Zwaluwstraat kleuterschool ,Het Kwetternest geopend. Na de sloop werd er een speelterrein ingericht. Echter officiële stukken daarvan zijn niet terug gevonden. Het veld is regelmatig het middelpunt van wijk activiteiten. Reden om een officieel te maken. Overwegingen en variaties op de naam zijn: Zwaluwnest, Zwaluwveld, Het Kwetternestveld, Speelveld Kwetternest, Kwetterveld, Kwetternest……..

Sonnevanckpad

Aan de oostzijde van de Jacob Catslaan ligt een bosgebied. Door dit gebied lopen diverse paden, enkele hebben de functie van officieel fietspad. In Harderwijk heet dit pad Koeweg. Op de oude topografische kaart staat Koesteeg. Vanuit Ermelo loopt dit pad naar het voormalige Sanatorium Sonnevanck. Nu in gebruik als zorglocatie.

Zwijnenpad

Aan de oostzijde van de Jacob Catslaan ligt een bosgebied. Door dit gebied lopen diverse paden, enkele hebben de functie van officieel fietspad. Op de oude topografische kaart staat Haspelpad. De naam Haspel komt vaker voor in Ermelo ook als straatnaam. Echter op een andere locatie. Commissieleden zijn ter plaatse geweest en hebben vernomen dat de omgeving “berucht” is vanwege de wilde zwijnen. Daarom dit eigentijdse voorstel. Ook om verwarring met Haspel te voorkomen.

Grolserfwegje

Het fietspad loopt de Horsterweg (zuidzijde) naar de Buitenbrinkweg (noordzijde). De bebouwing halverwege is bij ingewijden bekend als Grolserf. Commissie leden NORG zijn ter plaatse geweest en hebben fietsers geïnterviewd. Zij zoeken verbinding met de omgeving. Koeienweg(getje), Boterbloemweg, Bloementjesweg, Grolserfweg(je) zijn als suggesties voorbij gekomen. Gezien de historie en het agrarische karakter van de omgeving is dit het voorstel.

Kruipad

Fiets- en bospad van Garderen (zuidzijde) naar Drie (noordzijde), op oude topografische kaarten staat bij dit bospad de naam Kruipad, Kruiweg. Daarnaast zijn Boswachterpad, Wildpad, Insectenpad overwogen. In Garderen wordt de naam Kruipad gehanteerd.

Pauwenplein

Vanouds was dit gewoonweg een snijpunt van de Stationsstraat en de Dokter Holtropstraat. Na herinrichting heeft deze locatie de uitstraling van een plein gekregen. Tijd om hiervoor een naam te kiezen en formeel te maken. In de volksmond praat men over Pauwenplein. Er staat een bronzen beeld van Marijke Ravenswaay.

Enkplein

De locatie heeft de uitstraling van een groot uitgevallen terras. Het winkelcentrum heet vanouds De Enk en ook die naam wordt gebruikt voor de adressering van de winkelpanden en woningen in de nabijheid. Omdat het geen geheel is met het andere plein is, wordt een zelfstandig naam voorgesteld.

‘t Weitje

‘t Weitje met muziektent, is de plek waar vroeger wegen uit alle richtingen in het oude centrum van Ermelo samenkwamen. Dit driehoekige terrein was toen een boerenerf, waarop de plaatselijke herberg stond. Het terrein wordt begrensd door de Stationsstraat, Putterweg, Bonnemanpad en Pastorieweg. Regelmatig wordt het terrein gebruikt voor evenementen.

Stationsplein

Het plein voor het NS-station wordt in de volksmond Stationsplein genoemd. Het plein wordt doorsneden door de Dokter van Dalelaan en de Stationsstraat.

De Kruiskamp

Op de hoek van de huidige Putterweg en Wethouder Rikkerslaan werd in het jaar 1829 de eerste gemeentelijke begraafplaats gesticht. Voorheen was het een stuk bouwland dat bekendstond als "De Kruiskamp". De stichting kwam voort uit een koninklijk besluit uit 1827, dat begraven in de kerk verbood en voor steden en dorpen met minder dan 1000 inwoners de aanleg van een begraafplaats buiten de bebouwde kom verplicht stelde. Voor die tijd werden overledenen begraven in en om de kerk. Op de begraafplaats stond een baarhuisje, bedoeld voor het bergen van lichamen en het bewaren van baren en doodgraversgereedschap. In 1851 en 1860 werd de begraafplaats vergroot. In 1917 kwam er een einde aan het begraven op de Kruiskamp toen de begraafplaats aan de huidige Varenlaan in gebruik werd genomen.

Herdenkingsplantsoen

Op het plantsoen tegenover de Nieuwe Hervormde Kerk aan de Horsterweg wordt de dodenherdenking gehouden, georganiseerd door de Oranjevereniging Ermelo. Ook door het jaar heen wordt dit plantsoen bezocht en bloemen gelegd ter herdenking. Overwegingen: Park 4 en 5 Mei, 4 Mei plantsoen, Herdenkingsplantsoen.

De Groene Enk

In 2005 werd het plantsoen begrensd door Oude Telgterweg en Suikerbakker ingericht als kunstparkje en kreeg het de naam De Groene Enk, college besluit 2005/12299. Dit is een ambtelijke correctie omdat dit besluit nooit in de BAG is opgevoerd.

Speelbos Ruige Veld

Door het bosgebied zuid van de Ericalaan, oost van de Putterweg is het historische tracé van de Oude Arnhemsekarweg terug te vinden. Oostelijk van deze oude hanzeweg ligt een gemeentelijke natuurspeelplaats. In de volksmond praat men over het Indianenbos. Gezien de relatie met een bevolkingsgroep acht de commissie NORG deze ongeschikt. Andere overwegingen: Speelbos, Ruige Veld of GEEN naam toekennen.