Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Beuningen

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Beuningen 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBeuningen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Beuningen 2022
CiteertitelVerordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Beuningen 2022
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-06-202208-06-2022Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Beuningen 2022

07-06-2022

gmb-2022-274442

bb22.00095

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Beuningen 2022

 

Artikel 1. Begripsbepaling

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. cliëntenparticipatie: de wijze waarop de gemeente belanghebbenden betrekt bij de vorming van beleid en verbetering van de kwaliteit in het gemeentelijk beleid;

b. college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen;

c. gemeente: de gemeente Beuningen;

d. sociaal domein: gemeentelijk beleid vanuit de Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, Wet inburgering;

e. cliënten: personen die hun recht ontlenen aan de WMO, Jeugdwet, Participatiewet en Wet inburgering.

 

Artikel 2. Doel, taken en positie van de Adviesraad Sociaal Domein

1.De Adviesraad Sociaal Domein stelt zich ten doel om goede besluitvorming voor het sociaal domein in de gemeente te bevorderen door het gevraagd en ongevraagd adviseren van het college en de raad.

2.De Adviesraad Sociaal Domein heeft als taak om met haar adviezen een bijdrage te leveren aan:

a. de kwaliteit van het gemeentelijk beleid en de uitvoering binnen het sociaal domein zoals bedoeld in artikel 1 onder d.

b. het vergroten van de zelfredzaamheid, de participatie en het welzijn voor alle inwoners van de gemeente Beuningen;

Zij doet dit nadrukkelijk vanuit inwonersperspectief, waarbij ze zelf verantwoordelijk is voor de wijze waarop ze dat perspectief verkrijgt.

3.De Adviesraad Sociaal Domein zorgt voor de cliëntenparticipatie voor zover die wettelijk verplicht is gesteld.

4.De Adviesraad Sociaal Domein functioneert in haar advisering onafhankelijk van de gemeente.

5.De Adviesraad Sociaal Domein is niet bevoegd te adviseren over individuele klachten, individuele bezwaarschriften en andere individuele zaken.

 

Artikel 3. Advisering, informatie en adviestermijnen

1.Uitgangspunt is dat het college de Adviesraad Sociaal Domein tijdig bij de besluitvorming in het sociaal domein betrekt.

2.Burgemeester en wethouders vragen het advies voorafgaand aan de vaststelling van het beleid, tenzij advisering vooraf naar het oordeel van de verantwoordelijke wethouder zal leiden tot ongewenste vertraging in de uitvoering. Als dit laatste het geval is leggen burgemeester en wethouders het beleidsbesluit achteraf aan de Adviesraad Sociaal Domein ter bespreking voor, met een uitleg van de reden van versnelde vaststelling.

3.De Adviesraad Sociaal Domein wordt actief voorzien van informatie over beleidsvoornemens en ontwikkelingen.

4.Het vragen van een advies van de Adviesraad Sociaal Domein gebeurt op een dusdanig tijdstip dat de Adviesraad Sociaal Domein voldoende tijd heeft om relevante informatie te verzamelen.

5.De Adviesraad Sociaal Domein wordt altijd geïnformeerd over de planning van de vaststellingsprocedure, de haalbaarheid van adviezen en de wijze waarop gegeven adviezen al dan niet in het beleid worden verwerkt.

6.Uitgangspunt is dat de Adviesraad Sociaal Domein zo spoedig mogelijk met een advies komt, maar uiterlijk zes weken nadat de adviesaanvraag is binnengekomen.

7.Wanneer burgemeester en wethouders en raad afwijken van het uitgebrachte advies van de Adviesraad Sociaal Domein stellen zij de Adviesraad Sociaal Domein daarvan gemotiveerd in kennis.

 

Artikel 4. Geheimhouding

1.De Adviesraad Sociaal Domein neemt kennis van geheimhoudingsplicht zoals vastgelegd in artikel 2:5 van de Algemene wet bestuursrecht.

2.De leden van de Adviesraad Sociaal Domein (inclusief voorzitter en secretaris) hebben een geheimhoudingsplicht met betrekking tot de informatie die hen door het college is verstrekt, voor zover het college heeft aangegeven dat deze informatie (nog) niet openbaar is.

3.1n beginsel zijn de vergaderingen van de Adviesraad Sociaal Domein openbaar, tenzij de voorzitter vooraf kenbaar maakt dat dit niet het geval is.

4.De voorzitter kan in overleg met de leden van de Adviesraad Sociaal Domein voorafgaande aan de vergadering besluiten om een besloten vergadering te houden. De beraadslaging over de vraag, of een vergadering besloten is, is in alle gevallen besloten.

5.Ook kan de voorzitter voorafgaand aan de vergadering aangeven dat informatie of gegevensdragers, die de Adviesraad Sociaal Domein ter beschikking staan, niet aan derden kenbaar gemaakt mogen worden.

 

Artikel 5. Door het college te verstrekken informatie

1.De Adviesraad Sociaal Domein ontvangt van het college alle stukken die zij voor de uitoefening van zijn taken nodig heeft, tenzij wettelijke voorschriften dit in de weg staan.

2.Het college verstrekt geen informatie aan de Adviesraad Sociaal Domein over individuele personen.

 

Artikel 6. Overleg tussen college en de Adviesraad Sociaal Domein

1..Het college of een delegatie daarvan heeft tenminste eenmaal per jaar overleg met (een delegatie van) de Adviesraad Sociaal Domein.

2.Alle deelnemers aan het overleg hebben de bevoegdheid om alle aangelegenheden die het beleid, de uitvoering en de kwaliteit van de dienstverlening betreffen op de agenda te laten zetten.

 

Artikel 7. Samenstelling Adviesraad Sociaal Domein

1.De Adviesraad Sociaal Domein telt minimaal 4 en ten hoogste 10 leden, inclusief een voorzitter. Alle leden, inclusief voorzitter hebben stemrecht.

2.De leden van de Adviesraad Sociaal Domein hebben zitting zonder last, maar voeren dankzij hun netwerk wel ruggespraak met hun achterban.

3.De leden wonen in de gemeente Beuningen en vormen een afspiegeling van de bevolking. Ze bekleden geen vertegenwoordigende functie namens een politieke partij in de gemeente, zijn geen lid van het college en zijn niet in dienst van de gemeente Beuningen. Ze hebben ook geen zakelijke binding met de gemeente Beuningen voor zover deze van invloed kan zijn op hun onafhankelijke positie.

4.De gemeente streeft ernaar om ook echte cliënten in de Adviesraad te hebben.

 

Artikel 8. Benoemingen bij de instelling van de Adviesraad Sociaal Domein

In tegenstelling tot hetgeen in artikel 9 is bepaald, worden bij de instelling van de Adviesraad Sociaal Domein de voorzitter en leden van de op te heffen Cliëntenraad in die functies benoemd in de Adviesraad Sociaal Domein.

 

Artikel 9. Benoeming en zittingsduur van de voorzitter en de leden

1.Kandidaten voor het voorzitterschap of het lidmaatschap worden geworven via een openbare oproep. Vervolgens benoemen burgemeester en wethouders een kandidaat. De kandidaten voldoen zoveel als mogelijk is aan de eisen van de profielschets die bij de werving en selectie gehanteerd zal worden.

2.Voor de werving en selectie van de leden van de Adviesraad Sociaal Domein wordt een profielschets opgesteld.

3.De zittingsduur van de leden van de Adviesraad Sociaal Domein bedraagt drie jaar.

4.Alle leden kunnen eenmaal worden herbenoemd.

5.Het lidmaatschap van de leden eindigt:

a. op eigen schriftelijk verzoek;

b. door overlijden;

c. door ernstig verzuim of disfunctioneren;

d. doordat niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden voor benoeming;

e. door het bereiken van de maximale zittingsduur.

6.De Adviesraad Sociaal Domein stelt een rooster van aftreden op, voor een goede balans tussen continuïteit en vernieuwing waarbij kan worden afgeweken van lid 4.

7.Burgemeester en wethouders kunnen de benoeming van een voorgedragen lid weigeren indien zij dat om zwaarwegende redenen noodzakelijk achten, een en ander ter beoordeling van burgemeester en wethouders. Een goede motivering van burgemeester en wethouders is hiertoe een vereiste.

8.Burgemeester en wethouders kunnen de voorzitter en leden ontheffen uit hun functie indien zij dat om zwaarwegende redenen noodzakelijk achten, een en ander ter beoordeling van burgemeester en wethouders. Een goede motivering van burgemeester en wethouders is hiertoe een vereiste.

 

Artikel 10. Taken voorzitter en ambtelijk secretaris

1.De voorzitter zit de vergaderingen voor en treedt op als vertegenwoordiger namens de Adviesraad Sociaal Domein.

2.De Adviesraad Sociaal Domein heeft een ambtelijk secretariaat. Burgemeester en wethouders stellen capaciteit beschikbaar voor de vervulling van de functie van secretaris.

3.De taken van de secretaris staan beschreven in het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 11. Besluitvorming

1.De besluiten worden genomen met normale meerderheid van stemmen.

2.De voorzitter heeft stemrecht.

3.Stemming over personen geschiedt schriftelijk.

4.Bij het staken van stemmen wordt het besluit tot een volgende vergadering uitgesteld. Indien in die vergadering de stemmen weer staken beslist, als het gaat om zaken, de voorzitter en als het gaat om personen, het lot.

 

Artikel 12. Ondertekening

De voorzitter tekent de stukken die van de Adviesraad Sociaal Domein uitgaan. In het huishoudelijk reglement wordt geregeld dat een van de leden van de Adviesraad Sociaal Domein mede ondertekent.

 

Artikel 13. Budget, middelen en contactpersoon

1..Het college stelt voor de Adviesraad Sociaal Domein jaarlijks een budget beschikbaar, bedoeld voor o.a. het uitoefenen van de taken, deskundigheidsbevordering en een onkostenvergoeding voor haar leden.

2.De Adviesraad Sociaal Domein dient jaarlijks een begroting bij het college in voor het daaropvolgende jaar. Deze begroting moet door het college goedgekeurd worden.

3.Voor de vergaderingen van de Adviesraad Sociaal Domein stelt de gemeente een goed bereikbare en toegankelijke vergaderlocatie ter beschikking.

4.Het college wijst een ambtenaar aan die namens haar als contactpersoon voor de Adviesraad Sociaal Domein zal fungeren en haar vergaderingen kan bijwonen.

 

Artikel 14. Huishoudelijk Reglement en werkwijze

1.De Adviesraad Sociaal Domein stelt een huishoudelijk reglement vast, waarin de werkwijze van de Adviesraad Sociaal Domein nader wordt geregeld. Zodra het is vastgesteld wordt het ter kennis van het college gebracht.

2.De Adviesraad Sociaal Domein vergadert in een frequentie die door de meerderheid van de leden nodig wordt geacht. Het bijwonen van en deelnemen aan een vergadering door derden is mogelijk na voorafgaand verkregen toestemming van de voorzitter.

 

Artikel 15. Verantwoording en evaluatie

1.Jaarlijks legt de Adviesraad Sociaal Domein inhoudelijk en financieel verantwoording af aan het college van de activiteiten en bevindingen over het voorgaande jaar. Daarbij wordt in de financiële verantwoording tevens verslag uitgebracht over de besteding van het door het college beschikbaar gestelde budget.

2.Er vindt een jaarlijkse evaluatie van het eigen functioneren plaats door de Adviesraad Sociaal Domein zelf. Uit die evaluatie volgen aanbevelingen ter verbetering.

3.Tijdens het overleg met de wethouder als bedoeld in artikel 6 lid 1 wordt de samenwerking tussen de cliëntenraad en de gemeente besproken.

 

Artikel 16. Slotbepalingen

1.1n alle gevallen die de uitvoering van deze verordening betreffen en waarin deze verordening niet voorziet, zal na het horen van de Adviesraad Sociaal Domein, door het college worden beslist.

2.Deze verordening kan worden aangehaald als: 'Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Beuningen 2022' en treedt in werking op 8 juni 2022. Met ingang van die datum wordt de 'Verordening cliëntenparticipatie Beuningen 2012' zoals vastgesteld op 10 januari 2012 ingetrokken en wordt de op basis van die verordening ingestelde Cliëntenraad opgeheven.

3.Bij de inwerkingtreding kunnen burgemeester en wethouders in overleg met de voorzitter afwijken van het in artikel 7 lid 1 gestelde maximum aantal leden.

4.Wijziging of intrekking van deze Verordening vindt niet plaats dan nadat de Adviesraad Sociaal Domein daarover is gehoord.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Beuningen, 7 juni 2022

De griffier

De voorzitter