Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
West Maas en Waal

BELEIDSREGEL ALGEMEEN SUBSIDIES SAMENLEVING WEST MAAS EN WAAL 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWest Maas en Waal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBELEIDSREGEL ALGEMEEN SUBSIDIES SAMENLEVING WEST MAAS EN WAAL 2022
CiteertitelBeleidsregel Algemeen Samenleving Subsidies West Maas en Waal 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpBeleidsregel Algemeen Samenleving Subsidies West Maas en Waal 2022

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-06-202222-10-2019nieuwe regeling

07-06-2022

gmb-2022-273323

Z.072169

Tekst van de regeling

Intitulé

BELEIDSREGEL ALGEMEEN SUBSIDIES SAMENLEVING WEST MAAS EN WAAL 2022

Het college van burgemeester en wethouders van West Maas en Waal;

 

 

Gelet op artikel 2, lid 1.f., van de Algemene Subsidie Verordening gemeente West Maas en Waal 2017

 

 

b e s l u i t vast te stellen de “Beleidsregel Cultuur West Maas en Waal 2022”

 

Begripsbepaling

 

1. In de beleidsregels wordt gesproken over accommodaties. Hieronder vallen de door de gemeente gesubsidieerde accommodaties.

2. De jaarlijkse (structurele) subsidie wordt per kalenderjaar of voor een bepaald aantal kalenderjaren (tijdvak) aan een organisatie uit de gemeente West Maas en Waal verstrekt.

3. Een incidentele (eenmalige) subsidie is een eenmalige financiële bijdrage ten behoeve van nieuwe incidentele projecten of activiteiten die niet behoren tot de reguliere bezigheden van de organisatie.

 

Artikel 1 Algemene doelstelling

De beleidsregels zijn de uitwerking van de Algemene Subsidie Verordening Gemeente West Maas en Waal 2017 (ASV). Organisaties die bijdragen aan de leefbaarheid, organisaties die bijdragen aan het begeleiden van bepaalde doelgroepen en organisaties die een wezenlijke bijdrage leveren aan het beleid van de gemeente kunnen in aanmerking komen voor subsidie. De activiteit(en) moeten bijdragen aan het verwezenlijken van de doelstellingen op de verschillende beleidsterreinen. Deze doelstellingen zijn vastgelegd en vastgesteld in de geldende (kader)nota´s en beleidsnotities. Het instrument subsidies wordt ingezet om gemeentelijke doelstellingen op de diverse beleidsterreinen te kunnen bereiken, met maatschappelijke resultaten en/of effecten als gevolg.

 

Artikel 2 Prestaties en activiteiten

Het organiseren van activiteiten die: Een meerwaarde hebben voor het (activiteiten) aanbod in West Maas en Waal. Alleen die activiteiten of organisaties komen in aanmerking voor een subsidie, waarvan duidelijk is dat de activiteit of de organisatie een meerwaarde heeft voor het activiteitenaanbod in de gemeente West Maas en Waal. Er mag geen sprake zijn van meer van hetzelfde in een dorpskern binnen de gemeente West Maas en Waal. Met andere woorden: er wordt gekeken naar het reeds aanwezige aanbod om doublures in de subsidiëring te voorkomen.

Prestaties voor jaarlijkse subsidies:

De prestaties voor jaarlijkse subsidies worden in de desbetreffende beleidsregel genoemd.

Prestaties voor Incidentele subsidies:

- Een projectsubsidie:

a. voor een (incidentele) activiteit die een toegevoegde waarde heeft voor de gemeente en/of;

b. die bij wijze van proef een nieuwe activiteit willen organiseren en/of;

c. die niet of nog niet volgens de andere bepalingen in de Algemene Subsidie Verordening Gemeente West Maas en Waal 2017 en de beleidsregels MO voor subsidie in aanmerking komen.

- Een waarderingssubsidie:

a. voor een (incidentele) activiteit die een representatieve waarde heeft voor de gemeente;

b. die bij wijze van proef een nieuwe activiteit wil organiseren;

c. die niet of nog niet volgens de andere bepalingen in de Algemene Subsidie Verordening Gemeente West Maas en Waal 2017 en de beleidsregels MO voor subsidie in aanmerking komt.

Artikel 3 Berekening van de subsidie

Jaarlijkse subsidies

- De jaarlijkse subsidie wordt per kalenderjaar of voor een bepaald aantal kalenderjaren (tijdvak) aan een organisatie uit de gemeente West Maas en Waal verstrekt. De bedragen genoemd in de bijlage van de beleidsregels worden jaarlijks vastgesteld.

- De subsidie wordt in mei van het lopende jaar in één keer bevoorschot of er moet een ander betalingsritme in de beleidsregel zijn opgenomen.

- Jaarlijkse subsidies tot en met 5.000 euro worden direct vastgesteld. Een organisatie kan verzocht worden om aan te tonen dat de activiteiten waarvoor subsidie is verstrekt, zijn verricht en dat voldaan is aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen.

- Jaarlijkse subsidies van meer dan 5.000 euro worden vastgesteld nadat de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling heeft ingediend, uiterlijk vóór 1 juni in het jaar na afloop van het kalenderjaar waarvoor de subsidie is verleend.

Incidentele subsidies

- Incidentele subsidies tot 5.000 euro worden door het college:

a. toegekend, direct vastgesteld en uitbetaald of;

b. toegekend en bevoorschot, waarna vaststelling plaatsvindt binnen 13 weken, nadat de activiteiten uiterlijk moeten zijn verricht. De uiterlijke datum van uitvoering of voltooiing van de activiteiten is opgenomen in de beschikking.

Het college van burgemeester en wethouders verplicht de organisatie om op de door haar aangegeven wijze aan te tonen dat de activiteiten, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen. Dit wordt ook opgenomen in de toekenningsbeschikking of;

c. toegekend, waarna vaststelling plaatsvindt binnen 13 weken, nadat de activiteiten uiterlijk moeten zijn verricht. De uiterlijke datum van uitvoering of voltooiing van de activiteiten is opgenomen in de beschikking.

Het college van burgemeester en wethouders verplicht de organisatie om op de door haar aangegeven wijze aan te tonen dat de activiteiten, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen. Dit wordt ook opgenomen in de toekenningsbeschikking. De betaling van de subsidie vindt achteraf bij de vaststelling plaats.

- Voor incidentele subsidies van meer dan 5.000 euro vindt de vaststelling plaats nadat de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling heeft ingediend uiterlijk 13 weken na het verrichten van de activiteiten. De uiterlijke datum van uitvoering of voltooiing van de activiteiten is opgenomen in de beschikking.

Artikel 4. Voorwaarden en verplichtingen

- Activiteiten zijn gericht zijn op de inwoners van gemeente West Maas en Waal. Organisaties kunnen in principe alleen voor subsidie in aanmerking komen als: de (kern)activiteiten specifiek gericht zijn op (de inwoners van) de gemeente West Maas en Waal. Het bovenstaande betekent dat bovenlokale, meestal landelijke opererende belangenverenigingen, actiegroepen e.d. die activiteiten ontplooien die geen directe binding

hebben met (inwoners van) deze gemeente of slechts een kleine groep inwoners bereiken,

niet voor subsidie in aanmerking komen.

- Voor het aanvragen van een subsidies zijn speciale aanvraagformulieren beschikbaar. De formulieren zijn te downloaden van onze website. Aanvragers zijn niet verplicht om dit formulier te gebruiken.

- De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene Subsidie Verordening gemeente West Maas en Waal 2017, deze beleidsregel Algemeen Subsidies West Maas en Waal en in de beleidsregel Samenleving die op de desbetreffende subsidie van toepassing is.

- Mocht de ingediende aanvraag niet voldoen aan de gestelde voorwaarden dan wordt er eenmalig een hersteltermijn van maximaal 4 weken verleend. Mocht na het verstrijken van deze termijn van 4 weken niet voldaan zijn aan de gestelde voorwaarden, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen en kan er geen subsidie worden verstrekt. De organisatie wordt hierover schriftelijk geïnformeerd.

- Elke vrijwilliger die werkt met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij in het verleden niet iets heeft gedaan dat het vrijwilligerswerk in de weg staat. De VOG is daarmee een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie.

- Er wordt pas subsidie verstrekt als het subsidiebedrag, berekend op basis van de subsidiegrondslagen, meer dan € 300,- bedraagt. De gedachte hierachter is dat het voor organisaties mogelijk moet zijn om dit bedrag zelf binnen de eigen begroting op te vangen. De gemeente is van mening dat een dergelijk subsidiebedrag in verhouding staat tot hetgeen de organisatie, maar ook de gemeente, aan handelingen moet verrichten.

- Meldingsplicht: Indien wijzigingen optreden die consequenties voor de subsidiëring kunnen hebben, moet dit volgens artikel 11 van de ASV meteen schriftelijk gemeld te worden bij het college van burgemeester en wethouders.

- Als niet aan de voorwaarden binnen de van toepassing zijnde regelgeving wordt voldaan is er geen grondslag voor subsidieverstrekking en zal de verstrekte subsidie (gedeeltelijk) teruggevorderd worden.

Jaarlijkse subsidies

- Indieningstermijn: Een aanvraag voor een subsidie per kalenderjaar wordt gedaan vóór 1 september in het jaar voorafgaand aan het jaar, of de jaren waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft. Eventuele afwijkende indieningsdata zijn beschreven in de beleidsregels. Als een aanvraag later wordt ingediend, wordt deze buiten behandeling gelaten en vindt er dus geen subsidieverlening plaats.

- De aanvragen van organisaties die € 1.000,-- of minder subsidie per jaar ontvangen, worden toegekend voor een tijdvak van 4 jaar onder voorwaarde dat er de komende jaren voldoende middelen beschikbaar zijn.

Incidentele subsidies

- Indieningstermijn: Een aanvraag voor een incidentele subsidie dient niet eerder dan 13 weken maar uiterlijk 8 weken voordat de organisatie begint met de voorbereidingen van hun activiteiten, te zijn ingediend. Als een aanvraag later dan 8 weken voor aanvang activiteit wordt ingediend, wordt deze buiten behandeling gelaten en vindt dus geen subsidieverlening plaats! In de beleidsregels kunnen andere termijnen worden gesteld.

- Deze eenmalige subsidies kunnen per organisatie/vereniging uit de gemeente West Maas en Waal 1x per jaar worden aangevraagd als de activiteit een (representatieve) meerwaarde heeft voor de gemeente.

- Een organisatie zorgt voor medefinanciering van minimaal 50% van de gevraagde incidentele subsidie uit andere inkomsten.

Artikel 5 Weigeringsgronden

- Commerciële instellingen komen niet in aanmerking voor subsidiemogelijkheden, tenzij dit anders in de beleidsregel is bepaald en beschreven.

Artikel 6 Doelgroep

- Alleen rechtspersonen (zonder winstoogmerk) komen voor subsidie in aanmerking. Tenzij dit naders wordt bepaald in de desbetreffende beleidsregel. Dit betekent dat particuliere initiatieven, mits verenigd als rechtspersoon, voor subsidie in aanmerking kunnen komen

- De in de Algemene Subsidie Verordening genoemde algemene weigeringsgronden zijn van toepassing op deze beleidsregel. Daarnaast kan aan een organisatie, die niet voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarden en verplichtingen, de subsidie worden geweigerd.

Artikel 7 Subsidieplafond

Jaarlijkse subsidies

- Indien het totaal van de subsidieaanvragen het subsidieplafond overschrijdt, dan wordt een procentuele bijdrage per aanvraag berekend en toegekend.

Incidentele subsidies

- Ten behoeve van de incidentele subsidies, wordt jaarlijks een budget beschikbaar gesteld. Dit is het subsidieplafond. Zodra dit plafond is bereikt worden de aanvragen afgewezen.

Artikel 8 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: ‘Beleidsregel Algemeen Samenleving Subsidies West Maas en Waal 2022’.

Artikel 9 Inwerkingtreding

1. Deze beleidsregel treedt de eerste dag na bekendmaking in werking;

2. Deze beleidsregel heeft terugwerkende kracht tot 22 oktober 2019;

3. Alle eerder inwerking getreden inleidingen van de beleidsregels met als citeertitel ‘Beleidsregels Maatschappelijke Ontwikkeling” komen met de inwerkingtreding van deze beleidsregel te vervallen.