Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Neder-Betuwe

Beleidsregel vaktherapie in de jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNeder-Betuwe
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel vaktherapie in de jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe
CiteertitelBeleidsregel vaktherapie in de jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Nadere regels jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2020.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. Jeugdwet
  3. Verordening jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2022
  4. Nadere regels jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2020
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-06-2022nieuwe regeling

12-04-2022

gmb-2022-269785

Z/21/076018

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel vaktherapie in de jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe

Het college van burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe;

 

overwegende dat het gewenst is een beleidsregel vast te stellen over de wijze waarop het college omgaat met de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van zijn bevoegdheden in het kader van de Jeugdwet;

 

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;

gelet op het bepaalde in de Jeugdwet;

gelet op het bepaalde in de Verordening jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2022;

gelet op het bepaalde in de Nadere regels jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2022

 

Overwegende dat het wenselijk is een beleidsregel vast te stellen voor de uitvoering van de Verordening en de Nadere regels voor de aanvragen voor ambulante jeugdhulp vaktherapie;

 

Besluit:

 

vast te stellen de volgende beleidsregel:

 

Beleidsregel vaktherapie in de jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe

Artikel 1 Begripsbepalingen

Alle definities die in deze beleidsregel worden gebruikt hebben dezelfde betekenis als in de Jeugdwet, de hierop gebaseerde algemene maatregelen van bestuur, uitvoeringsbesluiten en de Verordening jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2022.

 

In deze beleidsregel wordt verder verstaan onder:

Vaktherapie:

vaktherapie is een behandelvorm voor mensen met psychiatrische stoornissen en psychosociale

problematiek. Binnen de vaktherapie zien we de volgende behandelvormen:

  • -

    beeldende therapie

  • -

    danstherapie

  • -

    dramatherapie

  • -

    muziektherapie

  • -

    speltherapie en

  • -

    psychomotorische (kinder) therapie.

Voorliggende voorziening:

Een voorliggende voorziening is een voorziening op grond van een andere wet dan de Jeugdwet. Deze voorzieningen noemen we 'voorliggend' omdat ze voorrang hebben op voorzieningen uit de Jeugdwet. Artikel 1.2 Jeugdwet regelt welke voorzieningen voorliggend zijn. Voorliggende voorzieningen waar de jeugdige gebruik van kan maken zijn:

  • recht op zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz)

  • recht op zorg op grond van de Beginselenwet justiële jeugdinrichtingen

  • recht op zorg op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit betreft de basisverzekering. De aanvullende verzekering is geen wettelijk voorliggende voorziening. In het kader van de eigen kracht wordt wel verwacht dat ouders/jeugdigen hier gebruik van maken, voordat aanspraak wordt gemaakt op een voorziening op grond van de Jeugdwet.

  • Voorzieningen op grond van andere wetten, voor zover het college van oordeel is dat daar aanspraak op bestaat. Het college moet hier aantonen dat inderdaad sprake is van een voorliggende voorziening.

Artikel 2 Reikwijdte

  • 1.

    Deze beleidsregel is van toepassing op de aanvragen voor ambulante jeugdhulp vaktherapie waarbij het kernpunt van de gemeente de indicatie geeft.

  • 2.

    Deze beleidsregel is van toepassing op alle verwijzingen voor vaktherapie van de huisarts, de jeugdarts of medisch specialist waarbij de verwijzer of beoogde zorgaanbieder gemotiveerd aangeeft dat er meer dan 20 behandelingen nodig zijn.

Artikel 3 Doelgroep

Vaktherapie kan bij complexe of meervoudige problematiek als onderdeel van een multidisciplinaire behandeling worden aangeboden aan individuele jeugdigen, groepen en/of gezinnen.

 

In een situatie waarin vaktherapie geen onderdeel vormt van een behandeling, komt behandeling door een vaktherapeut slechts voor vergoeding in aanmerking indien een beroep op de aanvullende zorgverzekering voor vergoeding van de losstaande vaktherapie voor de jeugdige niet mogelijk is.

Artikel 4 Omvang en duur

  • 1.

    De gemeente vergoedt maximaal 20 behandelingen voor vaktherapie.

  • 2.

    Het college trekt van het maximaal aantal behandelingen de behandelingen af die via de aanvullende zorgverzekering vergoed kunnen worden.

  • 3.

    Verlenging is eenmalig mogelijk wanneer na onderzoek door het kernpunt blijkt dat dit nodig is.

Artikel 5 Afwijken van het maximaal aantal behandelingen vaktherapie

Van het maximale aantal behandelingen kan in de volgende situaties worden afgeweken:

  • a.

    Wanneer vaktherapie, bij complexe casuïstiek, wordt geadviseerd als onderdeel van de behandeling en als er geen alternatief beschikbaar is;

  • b.

    Wanneer de vaktherapie aangetoond effectief is voor de jeugdige (er zijn doelen behaald) maar er door een aantoonbare omstandigheid een terugval in de voortgang te zien is;

  • c.

    Wanneer de jeugdige door aantoonbare reden (bijvoorbeeld psychische stoornis of matige tot ernstige ontwikkelingsachterstand/taalontwikkelingsstoornis) niet in staat is een verbale of cognitieve behandelvorm te volgen;

  • d.

    Wanneer er al verschillende (cognitieve) therapievormen zijn geprobeerd in het verleden en deze niet effectief zijn gebleken doordat een verbale behandelvorm niet aansluit bij de jeugdige.

  • e.

    Wanneer de vaktherapie door de beschermingstafel en/of uit een onderzoek van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming of vanuit een diagnostisch onderzoek van een GGz-aanbieder wordt geadviseerd.

Artikel 6 Hulp in natura of hulp in de vorm van een persoonsgebonden budget

  • 1.

    Vaktherapie is beschikbaar als zorg in natura binnen het product jeugdhulp behandeling regulier wanneer is voldaan aan de voorwaarden die daaraan bij de inkoop zijn gesteld. Indien daaraan niet kan worden voldaan, kan vaktherapie vergoed worden via het product jeugdhulp begeleiding.

  • 2.

    Vaktherapie kan vergoed worden via een persoonsgebonden budget (pgb). In dat geval wordt het tarief gebaseerd op het tarief voor zorg in natura en moet voldaan zijn aan de voorwaarden voor toekenning van een pgb.

Artikel 7 Specifieke eisen bij inzet vaktherapie

  • 1.

    Een vaktherapeut hoeft niet bij het SKJ-geregistreerd te zijn.

  • 2.

    De vaktherapeut is lid van een van de bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen aangesloten beroepsverenigingen (NVDT, NVBT, NVDaT, NVvMt, NVPMKT, NWS).

  • 3.

    De vaktherapeut is geregistreerd bij de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB).

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking na bekendmaking, onder gelijktijdige wijziging van het besluit Nadere regels omtrent jeugdhulp Nadere regels jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe 2020.

  • 2.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel vaktherapie in de jeugdhulp gemeente Neder-Betuwe.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 12 april 2022

Het college van bugemeester en wethouders,

Gerrit Stam

gemeentesecretaris

Jan Kottelenberg

burgemeester

Toelichting

De beleidsregel is een uitwerking van de Verordening en Nadere regels jeugdhulp op het gebied van de individuele voorziening voor ambulante jeugdhulp.

 

De beleidsregel geeft aan op welke wijze het college van haar bevoegdheid gebruik maakt wanneer het gaat om een aanvraag voor vaktherapie. Deze regel "bindt" daarmee het college. Het wordt daarmee voor elke inwoner transparant op welke manier door het college invulling wordt gegeven aan de hulpvraag.

 

Vaktherapie wordt aangeboden binnen het product jeugdhulp behandeling regulier of begeleiding. Wij zijn er van overtuigd dat vaktherapie een goede oplossing voor de hulpvraag kan zijn. Het is bij zorgverzekeraars en andere gemeenten gebruikelijk dat 12 tot 20 behandelingen worden vergoed. Wij hebben daarom vanaf augustus 2020 besloten dat maximaal 20 behandelingen vergoed worden.

 

Wij achten het noodzakelijk dat bij een verzoek om meer dan 20 behandelingen er een onderbouwing is waarom dit nodig is. Dit geldt ook voor verzoeken om verlenging. De consulent van Kernpunten kan dit verzoek inwilligen in de omschreven uitzonderingsgevallen.

 

Artikel 2 reikwijdte

Een deel van de verwijzingen naar vaktherapie vindt plaats door de huisarts, medisch specialis of jeugdarts. Zij moeten volgens de Jeugdwet verwijzen naar de door ons gecontracteerde aanbieders. Ook hier gaan wij uit van de standaard 20 behandelingen.

 

Wanneer er volgens de jeugdhulpaanbieder meer dan 20 behandelingen nodig zijn, moet ook in het geval van een huisartsverwijzing of een verwijzing door een medisch specialist of jeugdarts, een besluit van het college komen over de omvang en duur van de vaktherapie.

 

Deze beleidsregel geldt niet bij de verwijzing naar vaktherapie door de gecertificeerde instelling (GI). Op grond van artikel 2.4, tweede lid, van de Jeugdwet zet het college van burgemeester en wethouders de jeugdhulp die de GI nodig acht in. De GI bepaalt op grond van artikel 3.5 Jeugdwet de inzet van de jeugdhulp.

 

Er is één uitzondering: als de GI de jeugdhulp niet wil inzetten via een voorziening in natura (met een door de gemeente gecontracteerde aanbieder) maar via een persoonsgebonden budget. De GI kan geen pgb verlenen. In dat geval zullen de ouders zich tot het college moeten wenden om een pgb aan te vragen. Wij handelen deze aanvraag om een pgb voor vaktherapie dan af volgens deze beleidsregel.