Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Urk

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUrk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavingsuitvoeringsprogramma 2022
CiteertitelHandhavingsuitvoeringsprogramma 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-04-2022nieuwe regeling

29-03-2022

gmb-2022-179192

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2022

Samenvatting

 

In dit Handhavingsuitvoeringsprogramma 2022 (HUP 2022) is weergegeven wat de gemeente Urk gaat uitvoeren op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) in 2022. Het HUP 2022 gaat onder andere over de gemeentelijke taken op het gebied van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Onderwerpen die onder dit HUP vallen zijn bouw en wonen, Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Alcoholwet. Hieronder zijn de specifieke aandachtspunten voor 2022 kort samengevat. De volledige versie van het uitvoeringsprogramma vindt u onderliggend aan deze samenvatting.

 

Omgevingswet

Naar verwachting gaat de Omgevingswet op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 van kracht. Tegelijkertijd wordt ook de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingevoerd. Deze wordt geïntegreerd in de Omgevingswet. De VTH-taken zullen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vooralsnog niet direct veranderen, maar wel toenemen. De implementatie van de wet leidt tot: minder vergunningplichten, meer doelvoorschriften, open normen en er komen andere manieren voor de gemeente om grip te houden op activiteiten. Burgerparticipatie speelt daarbij een belangrijke rol. De gemeente Urk zal een deel van de overgangstermijn van de wet (tot uiterlijk 2029) gebruiken om een Omgevingsplan op te stellen. Hoewel er op de ingangsdatum van de Omgevingswet wat betreft de organisatie van het toezicht en de handhaving niet veel wijzigt onder de Omgevingswet wordt er al wel gekeken naar de benodigde vaardigheden, kennis en middelen om in de ‘geest van de Omgevingswet’ te kunnen werken. De opleidingsbehoeften van de toezichthouders en handhavers op Urk zijn geïnventariseerd en er worden trainingen verzorgd.

 

Nieuwe zaken in het HUP 2022

Met behulp van een risicoanalyse is in het Handhavingsbeleid 2016-2022 van de gemeente Urk prioriteit gegeven aan verschillende zaken. Voor het HUP 2022 is de raad aan de voorkant meegenomen. Voor het opstellen van het uitvoeringsprogramma heeft de raad gelegenheid gehad om aandachtspunten mee te geven. De prioritering genoemd in het handhavingsbeleid wordt aangehouden in het HUP 2022. Zo wordt toezicht en handhaving op lachgas en drugsgebruik net als vorig jaar opgepakt. Er zijn daarnaast wel een aantal nieuwe zaken die actief opgepakt worden. De beleidsnota vergunningverlening en het VTH-beleid worden opnieuw opgesteld zodat deze aansluiten op de nieuwe raadsperiode. Ook zal er een plan van aanpak opgesteld worden voor het jeugdhonkenbeleid.

 

Beschikbare en personele capaciteit

In de begroting van 2022 is er een bedrag van €3.309.722 beschikbaar voor de Vergunningverlening-, Toezicht-, en Handhavingstaken (VTH-taken). Vanaf januari 2022 zijn er twee nieuwe toezichthouders beschikbaar voor toezicht en handhaving. Hiermee wordt het tekort vanuit de vorige jaren grotendeels opgevuld. De beschikbare en benodigde uren voor de VTH-taken zijn opnieuw geïnventariseerd. Hieruit is gebleken dat er voor vergunningverlening een tekort is van 0,3 fte. Dit tekort is veroorzaakt door een hoger geraamd aantal te verlenen vergunningen voor 2022. Dit tekort wordt opgevangen door inzet van inhuurkrachten.

 

H1: Inleiding

 

Dit handhavingsuitvoeringsprogramma (hierna: HUP 2022) geeft inzicht in de taken die de gemeente Urk in 2022 uitvoert op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving, welke capaciteit daarmee gemoeid is en wat de gewenste resultaten zijn.

Gemeenten hebben te maken met een toezichthouder per beleidsdomein in het kader van Interbestuurlijk Toezicht (IBT). De provincie is de toezichthouder voor onder meer: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), archief, financiën, ruimtelijke ordening, huisvesting vergunninghouders en milieu. Het opstellen van het uitvoeringsprogramma per beleidsdomein is een wettelijke verplichting. Jaarlijks stellen gemeenten een HUP op om de provincie inzicht te geven in de uitvoering van hun wettelijke taken.

Dit HUP is toegespitst op het beleidsdomein Wabo. Volgens de Wabo-kwaliteitscriteria moet het uitvoeringsprogramma tenminste de volgende onderdelen bevatten:

  • samenhang met de gestelde prioriteiten en doelstellingen;

  • een weergave van de concrete activiteiten;

  • een weergave van de in te zetten capaciteit;

  • een werkplanning van de betrokken organisatieonderdelen.

 

1.1 Doel van het Uitvoeringsprogramma

Het doel van het uitvoeren van de VTH-taken is een leefbare, schone en veilige leefomgeving. Het HUP maakt inzichtelijk hoe de beschikbare capaciteit en middelen worden ingezet op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Verder geeft het inzicht in de gestelde uitvoeringsdoelen en de gegevens die moeten worden gemonitord om na te kunnen gaan of de uitvoeringsdoelstellingen zijn behaald.

Ook geeft het HUP aan waar geen capaciteit voor vrij is gemaakt. Daarmee is het zowel binnen de organisatie als daarbuiten duidelijk wat men kan vragen en verwachten op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.

 

Het HUP 2022 wordt door het college bekendgemaakt aan de gemeenteraad. Daarnaast wordt dit programma toegezonden aan het waterschap, de provincie, veiligheidsregio en de politie. Met de OFGV (Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek), die namens de gemeente vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot milieutaken uitvoert, zijn werkafspraken gemaakt. Het Uitvoeringsprogramma 2022 van de OFGV is als bijlage bij dit HUP gevoegd.

 

1.2 Uitvoeringsprogramma in één oogopslag

De tabel in bijlage 1 geeft het HUP 2022 in een oogopslag weer. In de linker kolom staan alle taken die samen het speelveld van vergunningverlening, toezicht en handhaving vormen.

 

In het overzicht staan de verschillende taakvelden uitgewerkt. Daarbij worden de verschillende onderdelen gelinkt aan producten. Een product kan betrekking hebben op één of meerdere taken uit het schema van bijlage 1. Een product is aangeduid met een nummer. Uit de tabel kan afgeleid worden hoeveel capaciteit gekoppeld is aan een product.

 

1.3 Afwikkeling werkzaamheden

Werkzaamheden zijn onder te verdelen in programmatische, recreatieve en uitbestede werkzaamheden. Voor een aantal toezichts- en handhavingstaken kiezen we voor een actieve, programmatische aanpak. Bij taken met een lage(re) prioriteit treden we alleen reactief op. Dit optreden kan zijn naar aanleiding van klachten/meldingen, ambtelijke constateringen of bestuurlijke wensen.

 

De manier van aanpak van de handhavingstaken is onder te verdelen in drie categorieën:

  • 1.

    Programmatische werkzaamheden- handhavingstaken die proactief opgepakt worden. Deze taken komen voort uit de naleving van de Wabo (o.a. bouwtoezicht, brandveiligheid, ruimtelijke ordening) de Algemene plaatselijke verordening, Afvalstoffenverordening (overlast in de openbare ruimte), de Drank- en Horecawet en de Wet op de kinderopvang.

  • 2.

    Reactieve werkzaamheden- werkzaamheden die veelal aanvangen nadat een aanvraag om vergunning, melding of ontheffing is binnengekomen. De reactieve werkzaamheden voor toezicht en handhaving komen voort uit klachten/ meldingen van burgers, bedrijven, bestuurders of signaaltoezicht van collega’s. De op te pakken klachten/meldingen kunnen betrekking hebben op alle integrale handhavingstaken. Er is de laatste jaren een stijgende lijn waar te nemen in deze werkzaamheden.

  • 3.

    Uitbestede werkzaamheden- gemeente Urk heeft een aantal van haar toezichthoudende taken uitbesteedt aan particuliere adviesbureaus, aan andere overheidsorganen of aan regionale diensten. Daarbij zijn schriftelijke afspraken gemaakt over, o.a. de taakbeschrijving, de bevoegdheidsverdeling en de wederzijdse verplichtingen en aansprakelijkheden. In paragraaf 1.5 is een opsomming gemaakt van uitbestede werkzaamheden.

 

1.4 Uitbesteding

1.4.1 Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

De provincies Flevoland en Noord-Holland en de Flevolandse gemeenten plus de gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek hebben in 2012 de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) opgericht. De gemeente Urk is één van de deelnemers aan de OFGV. De vestigingsplaats van de Omgevingsdienst is Lelystad.

 

Alle deelnemende partijen hebben minimaal het basistakenpakket ondergebracht bij de OFGV. Het basispakket heeft betrekking op vergunningen, toezicht en handhaving van milieuregelgeving binnen inrichtingen. In bijlage 3 is een overzicht van de taken die bij de OFGV zijn ondergebracht weergegeven.

 

De invulling van de milieutaken die de OFGV voor gemeente Urk uitvoert is te lezen in het Uitvoeringsprogramma OFGV 2022 van de gemeente Urk. Dit Uitvoeringsprogramma is als bijlage toegevoegd.

1.4.2 Gemeentelijke gezondheidsdienst Flevoland

De gemeente is verantwoordelijk voor de kinderopvang. Het toezicht hierop is wettelijk ondergebracht bij de GGD. Voor onze gemeente voert de GGD Flevoland op basis van risicoprofielen inspecties uit bij kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen. Ook wordt jaarlijks een percentage van de gastouders gecontroleerd. De eventuele handhaving die hierop volgt wordt uitgevoerd door de gemeente Urk.

1.4.3 MB-All en Wise Owl

Voor het toezicht op de jeugdhonken en de stranden maakt de gemeente Urk gebruik van de diensten van de externe bedrijven: MB-All en Wise Owl. De medewerkers daarvan zijn aangewezen als toezichthouder.

 

1.5 Leeswijzer

Dit Uitvoeringsprogramma bestaat uit vier hoofdstukken, met uitzondering van de inleiding. De eerstvolgende drie hoofdstukken beslaan elk een eigen onderwerp en zijn per hoofdstuk als volgt gestructureerd:

  • -

    Beschrijving landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het onderwerp.

  • -

    Inzoomen op de ontwikkelingen binnen de gemeente Urk.

De hoofdstukken sluiten af met een tabel waarin wordt opgesomd wat er actief zal worden opgepakt in 2022 met betrekking tot het onderwerp.

 

Het laatste hoofdstuk, hoofdstuk vijf, zal ingaan op de personele capaciteit en financiële middelen die noodzakelijk zijn om het Uitvoeringsprogramma uit te kunnen voeren.

Als laatst is er een aantal bijlagen toegevoegd. Bijlage 1 gaat in op de beschikbare financiële capaciteit voor uitvoering van de VTH-taken. Bijlage 2 doet hetzelfde voor de personele capaciteit. Bijlage 3 en 5 gaan in op de uitvoering van de milieutaken door de OGFV. In bijlage 4 is de geplande inzet per thema uitgewerkt in productbladen. De laatste bijlage bevat de beleidsnota die ingaat op het vergunningenbeleid van de gemeente Urk.

 

1.6 Verwacht aantal te verlenen vergunningen en af te handelen meldingen en ontheffingen

Raming 2022

Soort vergunning/melding

Aantal

Omgevingsvergunning bouwen

110

Omgevingsvergunning wijzigen monumenten

1

Omgevingsvergunning brandveilig gebruik

1

Melding brandveilig gebruik

3

Melding op basis van Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

0

Omgevingsvergunning activiteit afwijking bestemmingsplan

45

Omgevingsvergunning activiteit aanleggen

2

Omgevingsvergunning vellen houtopstanden

3

Omgevingsvergunning activiteit slopen

2

(Tijdelijke)Standplaatsvergunning

5

Marktvergunningen

31

Evenementenvergunning

50

Tentenkampvergunning

55

Collectevergunning

10

Kledinginzameling

1

Vuurwerkverkoopvergunning

3

Tijdelijke reclameborden

10

Drank- en Horecavergunning

2

Ontheffing Drank- en Horecawet

5

Aanwezigheidsvergunning speelautomaten

1

Terrasvergunning (inclusief tijdelijk terras)

1

Kansspelvergunning/melding

10

Meldingen art. 8.40 Wet milieubeheer

28

Opstellen maatwerkvoorschriften milieumeldingen

2

Meldingen Besluit lozen buiten inrichtingen

0

Meldingen Besluit bodemkwaliteit

3

Meldingen asbestsloop

15

Ontheffing parkeerschijfzone

225

Tabel 1: Raming van meldingen, ontheffingen en vergunningen voor 2022

 

Toelichting op de geraamde hoeveelheden

Na minder evenementen- en tentenkampenvergunningen in 2021 door de coronamaatregelen, stijgt het aantal verwachte vergunningen voor 2022 weer. Voor de overige onderwerpen blijft het aantal verwachte vergunningen, meldingen en ontheffingen vrijwel gelijk.

H2: Bouwen en ruimtelijke ordening

 

Dit hoofdstuk gaat in op de uitvoering van VTH-taken gerelateerd aan bouwen en wonen.

 

2.1 Landelijke ontwikkelingen

2.1.1 Programma Aanpak Stikstof en PFAS

Door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019 zijn vergunningsprocedures van projecten vertraagd of stil komen te liggen. In het navolgende jaar zijn er diverse landelijke maatregelen getroffen om onder meer de bouw van woningen en aanleg van wegen weer vlot te trekken. Nog steeds is de besluitvorming over plannen en projecten moeizaam.

 

PFAS is een stoffengroep die in Nederland verspreid in het milieu voorkomt. Kenmerkend voor dit soort stoffen is dat zij nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn en hierdoor schadelijk voor het milieu. Het grond- en baggerverzet is in 2019 gestagneerd als gevolg van strengere regelgeving. Om deze stagnatie op te heffen is er landelijk een tijdelijk handelingskader voor PFAS opgesteld. Daarnaast hebben de Flevolandse gemeenten de achtergrondwaarden aan PFAS opgenomen in de gemeenschappelijke bodemkwaliteitskaart. Het definitief handelingskader PFAS is eind 2021 opgeleverd. Bodemvervuiling met zeer zorgwekkende stoffen zoals PFAS is net als PAS een taak voor de OFGV en de ontwikkelingen staan verder omschreven in het uitvoeringsprogramma van de OFGV (bladzijde 24 van bijlage 5).

2.1.2 Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Op 14 mei 2019 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) aangenomen door de Eerste Kamer. Volgens de planning treedt de Wkb tegelijk met de Omgevingswet in werking.

Wkb houdt het volgende in: het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Onder de Wkb ligt de aansprakelijkheid voor de uitvoeringskwaliteit en het voldoen aan de bouwtechnische voorschriften bij de bouwer. Het nieuwe stelsel treedt stapsgewijs in werking. Er wordt begonnen met bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 (kleinere bouwwerken). Na een evaluatieperiode van 3 jaar wordt besloten of ook hogere klassen onder de Wkb gaan vallen.

 

De rol van het bevoegd gezag verandert door de Wkb. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben een akkoord bereikt waarin de taakverdeling tussen gemeenten en kwaliteitsborger duidelijk wordt beschreven en de gemeenten krijgen de mogelijkheid om in specifieke gevallen informatie over een project op te vragen. Maar het is heel belangrijk met alle betrokkenen vooraf verwachtingen en de werkwijze af te spreken.

Om ervaring op te doen met deze nieuwe werkwijze zijn in 2020 vooruitlopend op de invoering van de Wkb in 2022 proefprojecten met kwaliteitsborging gestart. De proefprojecten hebben als doel ervaring opdoen met instrumenten voor kwaliteitsborging en samenwerking tussen verschillende partijen. Voor de gemeenten is niet alleen belangrijk om ervaring op te doen in de rol van het bevoegd gezag, maar ook als opdrachtgever in de bouw.

 

Het is voor de gemeente onmogelijk om met alle type bouwwerken ‘zelf’ proef te draaien. Om die reden heeft de gemeente Urk met de buurgemeenten afgesproken om te werken via het zogenaamde ambassadeursnetwerk. Het ambassadeursnetwerk zorgt er voor dat er komende maanden (tenminste) 10 projecten starten, verdeeld over verschillende soorten gebouwen. Vanaf januari 2021 vindt structureel een afstemming- / ervaringsoverleg plaats.

 

Wijzigingen bouwregelgeving

Met ingang van 1 april en 1 juli 2022 treedt een aantal wijzigingen van het Bouwbesluit in werking:

  • Nieuwe certificering installateurs: om installaties te plaatsen, onderhoud en of repareren;

  • Liften nieuwe woongebouwen;

  • Rookmelder plicht bestaande gebouwen;

 

2.2 Ontwikkelingen binnen de gemeente Urk

2.2.1 Bodemkwaliteitskaart Flevoland (inclusief Urk)

Op de bodemkwaliteitskaart is vastgelegd welke kwaliteit de toe te passen grond op welke plaats moet hebben om duurzaam gebruik van de bodem te behouden, dan wel mogelijk te maken. De gemeenschappelijke bodemkwaliteitskaart van de Flevolandse gemeenten is in samenwerking met OFGV en LievenseCSO tussentijds geëvalueerd, gecontinueerd en aangevuld met PFAS. De bodemkwaliteitskaart wordt in 2022 waarschijnlijk opnieuw aangepast op basis van het definitief handelingskader PFAS. Daarbij wordt ook nagegaan of deze bodemkwaliteitskaart voldoende omgevingswet bestendig is. In de nota bodembeheer is beschreven binnen welke zones vrij grondverzet mogelijk is op basis van de bodemkwaliteitskaart en wanneer een ander bewijsmiddel noodzakelijk is om grond te mogen toepassen.

2.2.2 Erfgoedverordening

Het college heeft in februari 2019 ingestemd met het evalueren en actualiseren van het huidige welstandsbeleid. De evaluatie van het huidige welstandsbeleid is ondertussen afgerond. In mei 2020 heeft de Raad ingestemd met de evaluatie van het welstandsvrije bouwen, het beleid krijgt een vervolg in de toekomst. Verder heeft de Raad besloten om het huidige beleid te actualiseren. Daarvoor heeft de Raad ook geld beschikbaar gesteld. De richting van het nieuwe beleid is besproken en zal verder worden uitgewerkt.

In maart 2021 is er een sollicitatieprocedure geweest waarbij de monumentencommissie en de welstandcommissie volgens de criteria van de Omgevingswet zijn samengevoegd. In september 2021 is de nieuwe Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Urk (ARkU) van start gegaan. De volgende stap is het actualiseren van nieuw beleid.

2.2.3 Monumenten & archeologie

In 2021 zijn er verschillende projecten aan de orde geweest die doorlopen over 2022. In 2021 is de vergunning verleend voor de remmings- en geleidewerken van de Urker sluis. Voor Gemaal Vissering zijn in 2020 vergunningen verleend voor deels onderhoud en deels aanpassingen aan het monumentale gebouw. De planning is dat deze werken in 2022 worden uitgevoerd.

 

De archeologie inzake de Zeeheldenwijk heeft een eigen casus die ook is voorgelegd aan Arbitrach voor een raadgevend advies. Uiteindelijk is er overeenstemming met de Provincie en wordt niet alleen gefocust op de uitvoering, maar is ook ingestoken op de waarden die van belang dan wel in situ (ter plekke) behouden moeten blijven.

 

Archeologisch wordt in 2022 uitvoer gegeven aan het beleid zoals dit is vastgesteld. Het is de bedoeling om in een schuur in Wijk 5, ook een deel te exposeren van archeologische bodemschatten. Voor de Zeeheldenwijk wordt maatwerk verricht. Voor een aantal locaties waarbij in 2020 en 2021 (voor)onderzoek is verricht zal begeleiding bij de uitvoering worden opgenomen in de voorwaarden van de beschikkingen. In het algemeen is er meer behoefte aan werkafspraken in relatie tot de ontgrondingsvergunningen. De Missing Link gaat de gemeente Urk hierin adviseren.

2.2.4 Duurzaamheid op Urk

Onze kapstok voor duurzaamheid op Urk is beschreven in de Duurzaamheidsvisie Urk. Deze visie is door de gemeenteraad in juni 2020 vastgesteld. De komende jaren staat in het teken van het uitvoeren van de opgaven die hierin beschreven zijn. De opgaven zijn gebaseerd op de 4 duurzaamheidsthema´s Energietransitie, Circulaire Economie, Klimaatadaptie en Mobiliteit. Voor wat betreft toezicht en handhaving op het gebied van duurzaamheid is de belangrijkste opgave toezicht op de energiebesparingsplicht.

 

Toezicht energiebesparingsplicht

Ondernemingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas verbruiken, zijn op grond van milieuwet- en regelgeving verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de Energiebesparingsplicht.

De Erkende Maatregelenlijst (EML) voor energiebesparing bij bedrijven ondersteunt bedrijven in het voldoen aan de energiebesparingsplicht. Op de EML staan namelijk verschillende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Er dient een melding gemaakt te worden door bedrijven wanneer er een maatregel toegepast wordt. Naast Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ondersteunen onder meer Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en stichting Energieke Regio EEF het bedrijfsleven bij het uitvoeren van de EML.

 

Bedrijven zijn over bovenstaande geïnformeerd, maar veel bedrijven hebben onvoldoende actie ondernomen. De vrijblijvendheid van het uitvoeren van de energiemaatregelen moet er af. In 2022 wordt samen met OFGV, provincie en Flevolandse gemeenten verder bezien hoe stimulerend toezicht en evt. handhaving het beste gedaan kan worden.

2.2.5 Ruimtelijke ordening

Zeeheldenwijk

Het laatste bestemmingsplan Zeeheldenwijk (voorheen Schokkerhoek) is in mei 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Er loopt op het moment van schrijven (oktober 2021) een beroepsprocedure tegen dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is hiermee nog niet onherroepelijk. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze procedure zal duren.

 

Binnendijks bedrijventerrein

Noordelijk Flevoland zit economisch weer in de lift. Bedrijven groeien en investeren, de werkgelegenheid stijgt. Dat is terug te zien in de vraag naar bedrijfsgrond. Waar in Noordelijk Flevoland tijdens de crisisjaren de uitgifte van grond op bedrijfslocaties opdroogde, is de laatste jaren weer een positieve ontwikkeling zichtbaar. Door deze ontwikkeling wordt er een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld in de gemeente Urk. Het bestemmingsplan is vastgesteld op 18 februari 2021. Er wordt momenteel gewerkt aan een uitgiftestrategie voor dit binnendijkse bedrijventerrein.

2.2.6 Nota Regionaal Beleidskader Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) 2019-2022

Met de invoering van de Wet Vergunningen, Toezicht en Handhaving in 2017 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente verplicht om beleid voor de uitvoering te maken. Dit geldt ook voor taken die zijn uitbesteed zoals aan de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi & Vechtstreek (OFGV).

 

Conform de wet dient het uitvoeringsbeleid te zijn afgestemd met alle partners; zodat voor alle, aan de OFGV deelnemende, gemeenten en provincies dezelfde procedures worden gevolgd door de OFGV in de uitvoering van haar taken. Het was een heel proces om tot overeenstemming te komen tussen alle partijen. De provincies Flevoland en Noord-Holland hebben hier een positieve rol in gespeeld.

 

Dit alles heeft geresulteerd in de nota Regionaal Beleidskader Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) 2019-2022. Belangrijk is dat de provincies hebben aangegeven dat met deze nota wordt voldaan aan de wettelijke eis. De OFGV heeft aangegeven met deze beleidsnota te kunnen en willen gaan werken de komende jaren. Binnen de gemeente Urk is deze vastgesteld op 5 november 2019. Door de OFGV wordt de komende jaren uitvoering gegeven aan deze nota. Groot voordeel is dat binnen het werkgebied Flevoland en Noord-Holland voor met name genoemde overtredingen eenduidig de dwangsommen worden opgelegd en verbeurd qua begunstigingstermijn en hoogte, zoals opgenomen in bijlage 8 van de nota. Er wordt nog een kwaliteitsslag gemaakt op de inhoud van dit beleidskader door het ambtelijk omgevingsoverleg onder voorzitterschap en eindverantwoordelijkheid van de provincie.

2.2.7 VTH-beleid en beleidsnota vergunningverlening

De gemeentelijke beleidsnota vergunningverlening liep van 2019 tot 2020. Deze nota is verlengd tot het einde van de raadsperiode (begin 2022). Er wordt gewerkt aan een nieuwe beleidsnota voor de vergunningverlening. Deze zal begin 2022 ingaan en aflopen op het einde van de volgende raadperiode, in 2026.

 

Het overkoepelende gemeentelijke beleid voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving loopt van 2016-2021. Dat betekent dat er nieuw VTH-beleid opgesteld moet worden. De gemeente Urk is gestart met het aanpassen en actualiseren van het vergunningenbeleid. Het onderdeel dat betrekking heeft op toezicht en handhaving wordt op korte termijn opgepakt. Vervolgens zullen de onderdelen Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving samengevoegd worden in het nieuwe VTH-beleid. Dit nieuwe beleid zal naar verwachting tijdens de nieuwe raadsperiode in 2022 vastgesteld worden.

2.2.8 Omgevingswet

Inwerkingtreding van de Omgevingswet is beoogd op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Tegelijkertijd wordt ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ingevoerd. Vooruitlopend op de invoering wordt er nu al zoveel mogelijk gewerkt in de ‘geest van de Omgevingswet’.

 

De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. De invoering van de wet vraagt om een integrale benadering van de leefomgeving (fysiek en sociaal) en een andere manier van werken. De VTH-taken zullen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet bijna niet veranderen, maar wel toenemen. De implementatie van de wet leidt tot: minder vergunningplichten, meer doelvoorschriften en open normen en er komen andere manieren voor de gemeente om grip te houden op activiteiten. De gemeente Urk zal een deel van de overgangstermijn van de wet (tot uiterlijk 2029) gebruiken om een Omgevingsplan op te stellen. De toezichthouders en handhavers moeten tot die tijd werken met het Omgevingsplan van rechtswege. Dat heeft een tijdelijk karakter en wordt tussendoor steeds aangepast richting het ‘echte’ Omgevingsplan.

 

Hoewel er wat betreft de organisatie van het toezicht en de handhaving per 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 niet veel wijzigt onder de Omgevingswet wordt er al wel gekeken naar de benodigde vaardigheden, kennis en middelen om in de ‘geest van de Omgevingswet’ te kunnen werken. Vanuit een werkgroep binnen het platform Omgevingswet Flevoland worden hiertoe kennismiddagen en masterclasses georganiseerd. Doel van de werkgroep is om toezichthouders en handhavers met elkaar kennis te laten maken, onderling te verbinden en samen kennis op te laten doen voor de Omgevingswet. De opleidingsbehoeften van de toezichthouders en handhavers op Urk zijn geïnventariseerd en er worden trainingen verzorgd.

2.3 Wat gaan wij actief oppakken in 2022

Vergunningverlening

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Wabo- vooroverleg

Vooruitlopen op de invoering van de Omgevingswet.

Per 1 juli 2022 zal de Wabo onder de Omgevingswet vallen. Onder de Omgevingswet wordt het vergunningverleningsproces sterk ingekort; alle aanvragen moeten in principe binnen 8 weken worden afgehandeld. Ook de manier waarop vergunningsaanvragen getoetst worden, verandert. De Omgevingswet vraagt om een integrale afweging.

In de eerste helft van 2022 zal er geoefend worden met omgevingstafels. Aan deze omgevingstafel komen de initiatiefnemer en alle betrokkenen samen om het initiatief te bespreken. Dit moet leiden tot een integraal advies aan de initiatiefnemer.

Burgers/bedrijven

800 uur

Welstandsvrije gebieden

Het actualiseren van het bestaande welstandsbeleid.

Bestaand beleid is niet meer actueel.

In 2022 wordt het bestaande welstandsbeleid geactualiseerd. Dit wordt in samenwerking met de commissie ruimtelijke kwaliteit gedaan.

Intern

250 uur

WKB Proefprojecten

Het voorbereiden op de stelselwijziging als gevolg van het nieuwe Wkb.

Ervaring opdoen met de nieuwe werkwijze onder de Wkb d.m.v. proefprojecten. De proefprojecten hebben als doel ervaring opdoen met instrumenten voor kwaliteitsborging en samenwerking tussen verschillende partijen.

Met de Flevolandse gemeenten werken via het zogenoemde ambassadeursnetwerk dat er voor zorgt dat er komende maanden (tenminste) 10 verschillende projecten starten. Met elkaar kennis delen m.b.t. de wettelijke verplichtingen, in te zoomen op ieders nieuwe rollen, en door opgedane ervaringen/kansen/zorgen met elkaar te delen.

Aannemers, architecten, gemeente, kwaliteits-borgers

350 uur

Implementatie Omgevingswet / RX Mission

Upgrade van de huidige applicatie Squit XO naar RX Mission.

De huidige VTH-software gereed te maken voor de Omgevingswet.

Met ondersteuning van de software leverancier implementatie van Rx Mission en alle noodzakelijke koppelingen zoals het DSO, ZS-DMS, BAG enz. realiseren. De implementatie bestaat verder uit trainingen voor functioneel beheerders en gebruikers.

Intern/Roxit

1000 uur

Digitalisering bouwarchief

1. Het (her-)inrichten van de informatievoorziening die de implementatie en uitvoering van de nieuwe Omgevingswet succesvol zal ondersteunen.

1. De Omgevingswet is uitgesteld en treedt naar verwachting op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 in werking. Deze wet integreert zo’n 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Hieronder vallen onderwerpen als: bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De oude wetten zijn veelal sectoraal opgebouwd. Dit sluit niet meer aan bij de behoefte van deze tijd. Met de Omgevingswet wil de overheid het wettelijk systeem ‘eenvoudig beter’ maken.

1. Wijziging en uitbreiding van de applicaties die ter ondersteuning van de Omgevingswet noodzakelijk worden geacht en het realiseren van noodzakelijke koppelingen voor de samenwerkingsverbanden voor de uitvoering van de genoemde wet.

Intern

100 uur

2. Analogie archief vóór 1 januari 2023 digitaliseren.

2. Om complete bouwarchief digitaal toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

2. Interne werkgroep bepaalt de indeling van de dossiers. Hiervoor wort een externe partij ingeschakeld.

Intern

250 uur

 

Toezicht en handhaving

 

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Bouw en wonen

1.Constructieve veiligheid van bestaande en nieuwe gebouwen waarborgen (inclusief utiliteitsbouw).

 

Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan vergunningsvrije bouwwerken.

 

2.Brandveiligheid van nieuwe gebouwen waarborgen (inclusief utiliteitsbouw).

1.Op basis van wet- en regelgeving die gericht is om de veiligheid van zowel de bewoners als gebouwen te waarborgen.

 

Uit ervaringen van de toezichthouder blijkt dat bij vergunningsvrije bouwwerken de constructieve veiligheid niet altijd op orde is.

 

2. Op basis van wet- en regelgeving die erop gericht is om de veiligheid van zowel de bewoners als gebouwen te waarborgen.

1. Het controleren van de gebouwen aan de hand van aangeleverde tekeningen en berekeningen.

 

Punt van aandacht bij dagelijkse controlerondes van de toezichthouder.

 

2. Voor de oplevering van het gebouw wordt er gecontroleerd op de vergunningvoorschriften.

Eigenaren van gebouwen.

1170 uur

Strijdige activiteiten bedrijventerrein

Tegengaan van strijdige activiteiten op het bedrijventerrein, met name detailhandel.

Uit de inventarisatie van de gemeente blijkt dat er (te)veel detailhandel in het bedrijventerrein is gevestigd. Het betreft veelal detailhandel in strijd met gebruiksvoorschriften bestemmingsplan.

Project illegale detailhandel bedrijventerrein wordt in 2022 verder geïntensiveerd. In 2021 zijn er door de coronamaatregelen slechts enkele inspectierapporten opgeleverd. In 2022 wordt de lijst herzien.

Winkeleigenaren/ Eigenaren van gebouwen.

500 uur

Huisvesting arbeidsmigranten

Toezien of de huisvesting van arbeidsmigranten in overeenstemming is met wet- en regelgeving.

De vele tijdelijke arbeidsmigranten die elkaar op Urk afwisselen zorgen voor een structurele vraag naar huisvesting. Dit kan een spanningsveld opleveren. Enerzijds hebben deze werknemers allen behoefte aan huisvesting en anderzijds ervaren omwonenden soms overlast, wanneer er teveel buitenlandse werknemers op één plek wonen.

Als eerste wordt in 2022 een inventarisatie gedaan waar mogelijk arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Die worden vervolgens gecontroleerd op strijdigheden bestemmingsplan, bouwbesluit, APV en beleid.

Gehuisveste arbeidsmigranten

250 uur

 

2.4 Wat gaan wij niet (meer) actief oppakken in 2022

Net als vorig jaar zijn er een aantal taken die niet zijn meegenomen in het Uitvoeringsprogramma van 2022. Ondanks de uitgebreide capaciteit voor toezicht en handhaving is er nog onvoldoende ruimte om deze activiteiten op te pakken. Deze taken zullen daarom niet of minder actief worden opgepakt, omdat het uitvoeringsniveau van geprogrammeerde taken anders omlaag gaat. Om verwarring te voorkomen over de taken en verantwoordelijkheden wordt hieronder inzichtelijk gemaakt welke aspecten niet actief aan bod komen binnen toezicht en handhaving. Hieronder zal per beleidsonderdeel worden ingegaan op taken die niet actief worden opgepakt.

 

De genoemde onderdelen kunnen niet gezien worden als uitputtende opsomming. Klachten/ meldingen, bestuurlijke wensen en wetswijzigingen kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Duidelijk is dan wel dat dit kan leiden tot een aanpassing van de geprogrammeerde taken.

 

Permanente bewoning recreatie Urkerbos

Op grond van het bestemmingsplan Buitengebied is permanente bewoning op recreatiepark Het Urkerbos verboden. September 2006 is een eerste handhavingsactie gestart ten aanzien van illegale bewoning. Op grond hiervan heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van de mate waarin illegale bewoning plaatsvond en zijn er dwangsommen opgelegd. Deze actie heeft voor een deel succes gehad. Door de jaren heen is het probleem van illegale bewoning toegenomen.

 

Vanuit de gemeente is er toenemende aandacht voor het probleem van illegale bewoning op het recreatiepark. De gemeente gaat handhaving op dit onderdeel stapsgewijs oppakken. In 2022 worden de eerste stappen gezet ten aanzien van ongewenste ontwikkelingen op het gebied van permanente bewoning. In 2022 zal de bewoners van het vakantiepark nogmaals duidelijk gemaakt worden dat permanente bewoning nog steeds niet toegestaan is. Omdat handhaven hierop complex is moet het projectmatig opgepakt worden. De huidige medewerkers zullen in 2022 dan ook ingewerkt moeten worden. Hiermee wordt er toegewerkt naar het projectmatig oppakken van handhaving op permanente bewoning op het recreatiepark in 2023.

 

Brandveiligheid van niet vergunning- en meldingplichtige gebouwen

De voorschriften voor brandveilig gebruik van gebouwen staan vooral in hoofdstuk 6 en 7 van het Bouwbesluit 2012. Deze voorschriften gelden voor alle gebouwen. Echter, niet voor elk gebouw hoeft een melding te worden gedaan of een vergunning te worden aangevraagd in het kader van de brandveiligheid. Deze meldings- en vergunningsplicht is van toepassing op gebouwen waar veel mensen aanwezig kunnen zijn of waar mensen kunnen overnachten. Deze gebouwen worden periodiek gecontroleerd. De overige gebouwen (waar de voorschriften ook voor gelden) worden niet actief gecontroleerd.

H3: Algemene Plaatselijke Verordening (Apv)

 

In dit hoofdstuk worden de ontwikkelingen en activiteiten behandeld die betrekking hebben tot de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de openbare ruimte.

 

3.1 Landelijke Ontwikkelingen

3.1.1 Handhaving Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19

De corona crisis duurt ook in 2022 voort. Om de zorg te ontlasten en besmettingen te voorkomen zijn er landelijk afspraken gemaakt in de vorm van maatregelen. Daarnaast zijn er regionaal afspraken gemaakt over de aanpak van de corona (Regionaal Handhavingskader Covid-19). Om lokaal handen en voeten te geven aan het handhaven van de maatregelen, die dienen om de pandemie te bestrijden, moet een lokaal handhavingskader opgesteld worden. Door alle onzekerheden rondom de ontwikkelingen in 2022 (duur en omvang maatregelen), kan de handhaving van de coronamaatregelen in meer of mindere mate gevolgen hebben voor de uitvoering van de andere in dit HUP opgenomen actiepunten voor 2022.

 

Carbid schieten en knalvuurwerk

Tijdens de jaarwisseling van 2020 - 2021 is er een landelijk vuurwerkverbod geweest. Het vermoeden was dat het gebruik van carbid, wat nog wel toegestaan was, erg zou gaan toenemen. Daarbij wisten we dat carbid schieten op Urk geen traditie was. Begin 2022 willen we, in samenwerking met de politie, kijken of het nodig is om carbid schieten te reguleren of te verbieden in de gemeente Urk. De evaluatie en de ervaring van de afgelopen jaarwisseling worden daarin meegenomen. Op die manier kunnen we het gebruik van carbid in de toekomst in goede banen leiden.

 

In december 2020 is er een landelijk verbod op knalvuurwerk ingesteld, die categorie F3 vuurwerk omvat, maar ook rotjes, Chinese matten en vuurpijlen. Inspectiediensten voeren controles uit bij verkopers. De controle op straat ligt bij de politie en gemeente.

3.1.2 Landelijke lachgasverbod

De landelijke politiek is nog bezig met wetgeving over lachgas (wijziging Opiumwet). Dit is een aanbodbeperkende maatregel, gericht op het tegengaan van recreatief gebruik van lachgas. De verwachting dat deze maatregel per 1 januari 2021 in zou gaan is bijgesteld naar later in 2022. In aanloop naar deze nieuwe wetgeving zal worden onderzocht wat de rol van de gemeente wordt nadat deze wetswijziging is doorgevoerd. Op 3 oktober 2019 heeft de gemeenteraad van Urk de motie ‘Maatregelen tegen lachgasgebruik’ aangenomen. Als gevolg van deze motie wordt het lachgasgebruik van consumenten tot aan de wetswijziging op andere manieren door de gemeente tegengegaan. Dit gebeurt met behulp van verschillende instrumenten, zoals via het ventverbod, optreden tegen hinderlijk gedrag op openbare plaatsen en andere regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Zo is de APV in 2021 aangepast om duidelijk te maken dat lachgas en 3MMC onder verdovende middelen vallen. Daarnaast wordt lachgas tegengegaan via de vergunningvoorschriften voor evenementen.

 

3.2 Ontwikkelingen binnen de gemeente Urk

3.2.1 Ondermijning

De aanpak van ondermijning vanuit handhaving bestaat uit het signaleren van ondermijning, het ondersteunen bij en uitvoeren van (integrale) handhavingsacties. Daarnaast wordt binnen toezicht en handhaving dit jaar gewerkt aan bewustwording en het herkennen van signalen. Met deze bijdrage aan de aanpak van ondermijning wordt die aanpak verstevigd, zowel in preventieve (herkennen en signaleren) als repressieve zin (signalen concreet maken en handhaving inzetten). Naast deze doorlopende zaken, zullen in 2022 APV-wijzigingen worden doorgevoerd conform de Flevolandse norm. Daarnaast wordt een exploitatievergunningstelsel opgezet.

De inzet op preventie en aanpak van ondermijnende criminaliteit vergt capaciteit van toezicht en handhaving. In 2022 maken we inzichtelijk welke en hoeveel capaciteit dit vraagt.

3.2.2 Jeugdhonkenbeleid

In 2022 zal er een integraal plan van aanpak jeugdhonkenbeleid worden opgesteld.

3.2.3 Standplaatsenbeleid

Op dit moment is er veel vraag naar standplaatsvergunningen, terwijl de gemeente Urk op basis van het huidige beleid weinig mogelijkheden tot vergunningverlening heeft. De gemeente Urk heeft in 2020 een start gemaakt met het nieuwe standplaatsenbeleid. Door de coronacrisis heeft dit vertraging opgelopen. De ondernemers wensen namelijk een fysieke bijeenkomst om de standpunten van de winkeliers mee te nemen in het nieuwe beleid. De bijeenkomsten hebben in oktober 2021 plaatsgevonden. Alle verzamelde informatie wordt nu toegepast in het nieuwe beleid. De verwachting is dat het beleid in de eerste helft van 2022 gereed is en in het college van B&W komt ter vaststelling.

3.2.4 Blauwe zone

Sinds 2017 is er een blauwe zone ingevoerd in de oude dorpskern van Urk. Bezoekers en bewoners zonder ontheffing mogen maximaal twee uur parkeren in de blauwe zone. Aanleiding van de instelling van een blauwe zone is de parkeerproblematiek in het oude dorp. De hulpdiensten konden niet meer alle adressen bereiken. Na een evaluatie van het eerste beleid uit 2017 zijn er in 2020 een aantal zaken gewijzigd. De maximale parkeerduur is verlengd van twee tot drie uur. Ook is er een nieuw controlesysteem ingevoerd. Dit systeem functioneert nu goed en er is duidelijk beleid. Bewoners en winkeliers kunnen per adres één ontheffing aanvragen. Deze aanvragen worden afgehandeld door het Klantencontactcentrum (KCC).

 

Handhaving is een essentieel onderdeel van een blauwe zone. Zonder handhaving functioneert een blauwe zone niet. In de toekomst moet er door middel van een enquête gecontroleerd worden of de wijzigingen het gewenste effect hebben gehad. Ook zijn er plannen om de blauwe zone uit te breiden naar naastgelegen buurten. Dit omdat de parkeerdruk in de directe omgeving van het oude dorp is toegenomen sinds de invoering van de blauwe zone.

3.2.5 Bibob-beleid

Begin 2022 wordt naar verwachting het beleid voor bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) vastgesteld voor de gemeente Urk. Hierdoor kan de Wet Bibob breder worden toegepast. De gemeente Urk zal in 2022 voor een aantal reeds verleende vergunningen het Bibob-traject starten.

 

3.3 Wat gaan wij actief oppakken in 2022

Vergunningverlening

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Proces omtrent evenementen

1.Het bevorderen van het tijdig indienen van vergunningaanvragen

1.Vergunningaanvragen worden vaak niet tijdig ingediend. Hierdoor ontstaat een tijdgebrek voor een goede beoordeling van de risico’s. De coronacrisis en de steeds veranderende landelijke regels hebben dit knelpunt verergerd.

1. Tijdig contact opnemen met evenementenorganisatoren. In 2020 is hier extra aandacht aan besteed door de nieuwe evenementencoördinator waardoor aanvragen over het algemeen tijdig binnenkomen. In 2022 wordt dit doorgezet. Door de coronacrisis is er veel overleg geweest. Er is flexibel omgegaan met de kansen die er waren voor activiteiten. Afhankelijk van de coronasituatie zal de huidige flexibele wijze voortgezet worden.

Evenementenorganisatoren

Intern

 

750 uur

2.Kwaliteit van aanvragen verbeteren

2 Om een goede risico-inschatting te kunnen maken, moet een aanvraag duidelijk en volledig zijn, dat wil zeggen: van goede kwaliteit. Een goede risico-inschatting is nodig om de veiligheid van het publiek te waarborgen.

2. In 2019 is er een format draaiboek opgesteld voor de kwaliteit van aanvragen. Als gevolg hiervan zijn de eerste verbeteringen zichtbaar. In 2022 wordt hier verdere aandacht aan gegeven door organisatoren te informeren over de juiste manier van aanvragen.

Intern

150 uur

Standplaatsen- beleid

Nieuw beleid voor standplaats- vergunningen

Er is veel vraag naar standplaatsvergunningen, terwijl de gemeente Urk op basis van het huidige beleid weinig mogelijkheden tot vergunningverlening heeft.

Er is in 2020 onderzoek gedaan naar de uitbreidingsmogelijkheden. Dit is intern afgestemd. In 2021 is dit voorgelegd aan de winkeliers, aangezien de standplaatsen ook bij winkelcentra komen. In 2022 zal dit beleid afgerond worden.

Standplaats- houders en winkeliers

100 uur

 

Toezicht en handhaving: activiteiten die net als in vorige jaren opgepakt worden

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Evenementen

Bevorderen van naleving van voorschriften van de volgende onderwerpen: verkeer, brandveiligheid, constructieve veiligheid.

Uit ervaring van de toezichthouder is gebleken dat deze onderwerpen meer controle vereisen om de veiligheid van evenementenbezoekers te waarborgen.

Door 75% van de totale jaarlijkse hoeveelheid evenementen hierop te controleren.

Evenementenorganisatoren in brede zin. Organisatoren die in het verleden nalatigheid in voorschriften hebben getoond in het bijzonder.

200 uur

Blauwe zone oude dorp

Inzetten op de naleving van de parkeerschijfzone (blauwe zone) in het Oude Dorp.

De blauwe zone in het Oude dorp van Urk is in oktober 2017 ingevoerd. Het doel van de blauwe zone is de leefbaarheid en toegankelijkheid van het dorp te verbeteren en waarborgen.

Dagelijkse controlerondes

Overtreders van de blauwe zone.

960 uur

Verkeer- en parkeerexcessen

Inzetten op de naleving van de Wegenverkeerswet 1994 en APV.

Het waarborgen van de veiligheid en de (vlotte) doorstroming van het verkeer en het voorkomen van schade en overlast door het verkeer aan anderen. Dit is ook als aandachtspunt uit de Veiligheidsmonitor naar voren gekomen.

Dagelijkse controlerondes

Overtreders van de Wegenverkeerswet 1994 en APV.

600 uur

Stranden en dijken

Toezicht houden op de stranden en dijken van Urk. Dit toezicht wordt uitgevoerd door een ingehuurde partij.

Toezicht en handhaving op naleving veiligheidsvoorschriften, geen commerciële bedrijfsvoering, geen gebruik en handel in drugs, etc.

Wekelijkse controlerondes, met name in de zomer

Inwoners op de stranden

350 uur inhuur

Wettelijke taken

Toezicht houden op de naleving van de wettelijke taken, zoals de coronamaatregelen. Hierbij gaat het om de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht in openbare ruimtes.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het van belang dat er wordt toegezien op de naleving van de coronamaatregelen.

Op basis van het regionaal Handhavingskader Covid-19 en de tijdelijke wet maatregelen Covid-19 toezicht en handhaving uitvoeren.

Bezoekers en eigenaren van winkels, jeugd(honken) en bezoekers en eigenaren van openbare ruimtes op Urk.

500 uur

Ongewenst materiaal in de openbare ruimte

Handhaven op bedrijven of particulieren die materiaal in de openbare ruimte (bijvoorbeeld de berm plaatsen).

Campers, caravans en aanhangwagens mogen niet langer dan 3 dagen achter elkaar op gemeentegrond staan.

Wanneer een eigenaar van een camper, caravan of aanhangwagen deze regel overtreedt, dan wordt hij of zij hierop aangesproken door wijkbeheer of de BOA’s. Het toezicht hierop is reactief.

Bedrijven en particulieren

150 uur

Overlast en baldadigheid

Het aanpakken van (glaswerk)overlast (gebroken flessen, bierglazen op straat) in de uitgaansgebieden.

Vanuit de bevolking komen veel klachten binnen over gebroken glas op straat. Dit probleem is ook door wijkbeheer geconstateerd; zij worden steeds vaker opgeroepen om in deze gebieden glas op te ruimen.

Probleem wordt nu opgepakt door wijkbeheer. In de periode dat de horeca en jeugdhonken open zijn wordt iedere maandag een rondje gemaakt om uitgaansgebieden schoon te maken. Ook de BOA’s pakken dit op tijdens de dagelijkse controlerondes.

Jongeren die voor de overlast verantwoordelijk zijn.

125 uur

Overtredingen Opiumwet

Het opsporen en aanhouden van personen die drugs (waaronder lachgas) verhandelen, vervaardigen of bezitten. Daarnaast ook het tegengaan van overlast door gebruik van verboden middelen.

Het is voornamelijk een taak van de politie. Wanneer er een hennepkwekerij ontdekt wordt dan is er mogelijk een rol weggelegd voor de gemeente. Het doel is niet het opleggen van een straf, maar het wegnemen van de illegale en ongewenste situatie en het voorkomen van herhaling.

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet en het daarop gebaseerde Damoclesbeleid kan de burgemeester in geval van aanwezigheid van drugs of het telen of vervaardigen van drugs een lokaal, bedrijfspand of woning sluiten. De geraamde uren betreffen dus alleen de bestuursrechtelijke afhandeling. Toezicht en handhaving hierop wordt meegenomen in controlerondes in openbare ruimte en jeugdhonken.

Overtreders van de Opiumwet

100 uur

 

Toezicht en handhaving: activiteiten die in 2022 specifiek opgepakt worden

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Zwerfafval

Het tegengaan van zwerfafval in de openbare ruimte.

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur.

Veroorzakers van zwerfvuil worden aangesproken. Als dat niet helpt, dan wordt er handhavend opgetreden door een boete uit te delen.

Jeugd op Urk.

200 uur

Aanpak van ondermijnende activiteiten

Vanuit het plan van aanpak ondermijning (integrale) toezicht- en handhavingsactiviteiten uitvoeren om ondermijning tegen te gaan.

De aanpak van ondermijning is één van de prioriteiten zoals benoemd in het Integraal Veiligheidsbeleid Dronten, Noordoostpolder en Urk 2020-2023. Dit komt voort uit de ondermijningsbeelden die eind 2018 zijn opgeleverd.

Handhaven op illegale activiteiten en gedoogsituaties, o.a. op basis van de APV.

Integrale toezicht- en handhavingsactiviteiten structureel organiseren, gericht op met name hennepkwekerijen, drugstransport, arbeidsuitbuiting en smokkel.

Het opzetten en handhaven op het exploitatievergunningstelsel.

Verenigingen (met en zonder vergunning) en jeugdhonken.

Bedrijventerreinen.

Horecabedrijven op Urk

350 uur.

Jeugdhonken

Toezicht houden op de jeugdhonken op Urk. Naast het toezicht dat MB-All uitvoert wordt er in 2022 ook toezicht gehouden door de Boa’s van de gemeente Urk.

Toezicht en handhaving op naleving veiligheidsvoorschriften, besloten karakter, kleinschaligheid, geen commerciële bedrijfsvoering, geen gebruik en handel in drugs, etc.

Wekelijkse controlerondes in het weekend.

Jeugdhonken op Urk

250 uur eigen personeel

1000 uur inhuur

 

3.4 Wat gaan wij niet (meer) actief oppakken in 2022

Met betrekking tot de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn er ook een aantal taken die niet of minder actief gehandhaafd worden. Ondanks de uitgebreide capaciteit voor toezicht en handhaving is er nog onvoldoende ruimte om deze activiteiten op te pakken.

Om verwarring te voorkomen over de taken en verantwoordelijkheden wordt hieronder inzichtelijk gemaakt welke aspecten niet actief aan bod komen binnen toezicht en handhaving. Hieronder zal per beleidsonderdeel worden ingegaan op taken die niet actief worden opgepakt.

 

De genoemde onderdelen kunnen niet gezien worden als uitputtende opsomming. Klachten/ meldingen, bestuurlijke wensen en wetswijzigingen kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Duidelijk is dan wel dat dit kan leiden tot een aanpassing van de geprogrammeerde taken.

 

Overtredingen APV die niet actief worden gehandhaafd

Winkelsluitingstijden

Winkels mogen (afhankelijke van de landelijk geldende coronamaatregelen) binnen de gemeente Urk dagelijks open zijn tussen 06:00 uur en 22:00 uur. Op zondag mogen winkels niet open. Door de gemeente Urk wordt niet actief toegezien op de naleving van de winkelsluitingstijden. Mochten er echter klachten zijn dan zullen deze klachten actief worden opgepakt. Wel wordt er, zoals in paragraaf 3.3 genoemd, door de BOA’s toegezien op naleving van de coronamaatregelen door winkeleigenaren.

 

Privaatrechtelijke handhaving

Privaatrechtelijke handhaving maakt geen onderdeel uit van het takenpakket van team Handhaving. Het toezien op de naleving van overeenkomsten die de gemeente met derden afsluit ligt op dit moment bij de organisatieonderdelen die deze overeenkomsten zijn aangegaan. De organisatieonderdelen zijn zelf verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van de afgesloten overeenkomsten.

 

Indien onze toezichthouders misstanden zien op bovenstaande terreinen zullen zij dit signaal aan de daarvoor bevoegde instantie doorgeven.

 

Hondenoverlast

Dit gaat over loslopende honden en het niet gebruiken van hondenpoepzakken. Dit wordt nu alleen reactief opgepakt bij dagelijkse controlerondes van de toezichthouder/Boa.

H4: Alcoholwet

4.1 Landelijke Ontwikkelingen

De Drank- en Horecawet is per 1 juli 2021 veranderd in de Alcoholwet. De wet bevat ten opzichte van de Drank- en Horecawet een aantal nieuwe onderdelen die gemeenten bij verordening kunnen regelen. Dit betreft: het verhogen van de minimale vloeroppervlakte-eisen voor horeca en slijterijen, het mogelijk maken voor slijters om proeverijen te organiseren, het eisen van de aanwezigheid van iemand met een diploma sociale hygiëne op een vervoermiddel waar bedrijfsmatig alcohol wordt geschonken (zoals een bierfiets) en het aanwijzen van een alcoholoverlastgebied bij ernstige overlast of verstoring van de openbare orden.

 

4.2 Ontwikkelingen binnen de gemeente Urk

De gemeente Urk heeft een redelijk constant horecabestand. In de periode 2018-2020 zijn alle bestaande drank- en horecawetvergunningen geactualiseerd en gecontroleerd. Hierbij is de gemeente bijgestaan door Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW).

 

De gemeente heeft het project DURF! gelanceerd. Dit is een project waarmee allerlei vormen van vrijetijdsbesteding op de kaart gezet worden. Onderdeel hiervan is ook het tegengaan van gebruik van drank en drugs onder jongeren. In de evaluatie van het gemeentelijke project Durf! is de noodzaak van striktere handhaving op acoholverstrekking aan jongeren onder de 18 benoemd. De uitkomsten van deze evaluatie worden verwerkt in het nieuwe Preventie- en Handhavingsplan. In eerste instantie zou dit plan in samenwerking met de gemeenten Noordoostpolder en Dronten opgesteld worden. Dat is niet gelukt. Het Preventie- en Handhavingsplan wordt nu in samenwerking met de externe partij BHBW opgesteld in de periode 2021-begin 2022. Toezicht en handhaving wordt in 2022 naar alle waarschijnlijkheid door een externe partij uitgevoerd.

 

4.3 Wat gaan wij actief oppakken in 2022

Toezicht en handhaving

Onderwerp

Wat?

Waarom?

Hoe?

Doelgroep?

Benodigd personele capaciteit in uren

Preventie- en Handhavingsplan

Uitvoeren van het Preventie- en Handhavingsplan 2021-2024.

Het Preventie- en Handhavingsplan is gericht op het voorkomen van problemen gerelateerd aan drank.

Naast de preventieve maatregelen wordt er ingezet op toezicht en handhaving.

N.v.t.

Nog geen uren geraamd

H5: Personele capaciteit en middelen

 

Om de VTH-taken uit het uitvoeringsprogramma uit te kunnen voeren, zijn personele capaciteit en financiële middelen noodzakelijk. Dit hoofdstuk geeft inzicht in de beschikbare en benodigde personele en financiële capaciteit.

 

5.1 Borging van middelen

De hoeveelheid reactieve werkzaamheden bemoeilijkt het maken van een sluitende jaarplanning. Aan de hand van het handhavingsbeleid 2016-2021 is een risicoanalyse opgesteld. Het nieuwe handhavingsbeleid zal tijdens de volgende raadsperiode in 2022 ingezet worden. Op basis van de risicoanalyse is voor 2022 de verwachte workload in beeld gebracht voor vergunningverlening, gebaseerd op een gemiddelde van de jaren 2016 t/m 2021.

5.1.1 Uitbreiding capaciteit toezicht en handhaving

Uit de inventarisatie van de beschikbare en benodigde personele capaciteit van de afgelopen jaren bleek dat de gemeente Urk een tekort had aan handhavingscapaciteit. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente Urk uitbreiding van 2 fte aan toezichthouders gerealiseerd. Deze toezichthouders zijn sinds het begin van 2022 inzetbaar.

 

Tijdelijke inhuur

Begin 2021 is een succesvol beroep gedaan op een provinciale subsidie voor 2 fte aan handhavingscapaciteit voor het handhaven van de wettelijke taken. Deze twee ingehuurde toezichthouders zijn in 2021 ingezet. Voor 2022 is nog onduidelijk of daar opnieuw gebruikt van gemaakt kan worden.

5.1.2 Beschikbare financiële capaciteit

In bijlage 1 is te zien dat in de begroting van 2022 een bedrag van € 3.309.722 beschikbaar is voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Bedoeld bedrag is in de begroting op verschillende kostenposten ondergebracht. In de tabel is per onderwerp de benodigde capaciteit opgenomen van personele en materiële inzet, diensten en leveringen derden, inhuur, apparatuur en instrumenten.

 

Ook is de overhead toegevoegd in de tabel. De overhead bestaat uit alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces. Het primaire proces zijn de kerntaken van de gemeente ofwel de uitvoering. Tot de overhead behoren alle functies die dit doel dienen. De overheadfuncties staan dus niet rechtstreeks ten dienste van de klant. Ze leveren indirect een bijdrage aan het functioneren van de gemeente.

 

Het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) schrijft geen wijze van overheadberekening voor. Voor de gemeente Urk staat de overhead op 75,1% voor 2022. In de overhead zijn kosten van huisvesting, leidinggeven, administratie, P&O, facilitaire zaken en ICT-middelen opgenomen, maar ook werkkleding, opleiding en helpdeskondersteuning zijn in de overhead opgenomen.

 

Concluderend blijkt uit bijlage 1 dat de beschikbare capaciteit voor vergunningverlening, toezicht en handhaving financieel gedekt is in de begroting 2022.

5.1.3 Beschikbare personele capaciteit

Bijlage 2 geeft de beschikbare formatie aan om de verschillende taken van het HUP 2022 uit te voeren. In het overzicht is uitgegaan van 1.600 effectieve uren per Fte.

 

Beschikbare uren voor vergunningen

Voor vergunningen inclusief APV en de juridische toetsing zijn 8.135 effectieve uren beschikbaar. Dit staat gelijk aan 5,1 Fte.

 

Beschikbare uren voor toezicht en handhaving

Uit bijlage 2 blijkt dat voor de uitvoering van de voorgenomen taken in het Uitvoeringsprogramma voor toezicht en handhaving 11.010 effectieve uren beschikbaar zijn. Dit staat gelijk aan 6,9 Fte.

 

Beschikbare uren voor leidinggevende werkzaamheden

In bijlage 2 zijn de uren voor de leidinggevende niet opgenomen. De uit te voeren taken vallen sinds de invoering van de nieuwe teamindeling (1 januari 2021) voor het grootste deel onder één leidinggevende. Hiervoor zijn 1.600 effectieve uren beschikbaar (1 Fte).

 

Totaal beschikbare personele capaciteit

Voor de uitvoering van alle werkzaamheden binnen vergunningen, toezicht en handhaving zijn 19.145 effectieve uren beschikbaar. Dit staat gelijk aan 12 Fte. In bijlage 2 zijn de uren voor inhuur personeel niet meegenomen.

5.1.4 Benodigde financiële en personele capaciteit

Voor de benodigde financiële en personele capaciteit zijn de uren gebruikt van

TimN Urenregistratie, het tijdregistratiesysteem van de gemeente Urk waar medewerkers hun uren verantwoorden. In TimN Urenregistratie kunnen medewerkers hun uren op verschillende producten verantwoorden. Van alle medewerkers die belast zijn met VTH taken zijn de uren van TimN van 2021 opgevraagd om als basis te dienen voor de benodigde uren van 2022. Om dit verder te verduidelijken zal hieronder een voorbeeld met omgevingsvergunningen gebruikt worden met de cijfers van de tabel van vergunningverlening.

 

Vergunningverlening

Uren 2021

Aantal besluiten 2021

Aantal uren per besluit

Raming 2022

Benodigd

aantal uren

2022

Benodigd financiën

2022

APV

1084

146

7

158

1173

€ 114.248,00

Omgevingsvergunning 1

5504

167

33

181

5965

€ 580.972,00

Monumenten

284

-

-

284

284

€ 27.659,00

Welstand

191

-

-

191

191

€ 18.601,00

Drank- en horeca2

167

13

13

5

64

€ 6.240,00

Beleidsadvisering

516

-

-

516

516

€ 50.253,00

Indirect productief

*projecten

*ambtelijke bestuursondersteuning

424

424

424

€ 41.250,00

Totaal benodigd

5,4 Fte

€ 839.223

 

Uurtarief

HBO: € 97,39

MBO: € 68,53

Tabel 2: Benodigde uren en financiën voor 2022 ten aanzien van vergunningverlening

 

Voorbeeld omgevingsvergunningen:

Voor het product ´omgevingsvergunningen´ in TimN zijn 5504 uur door verschillende medewerkers verantwoord voor het jaar 2021. Om te achterhalen hoeveel uur een medewerker gemiddeld met een besluit bezig is geweest, is gekeken hoeveel besluiten in 2021 zijn genomen (toegekend en geweigerd). Uit SquitXO blijkt dat in 2020, 167 besluiten zijn genomen. Dit betekent gemiddeld 33 uur per besluit. Om de benodigde uren voor 2022 te berekenen, is het gemiddeld aantal uur per besluit vermenigvuldigd met de raming voor 2022 (ofwel 33x181=5.965). Voor 2022 betekent dit voor vergunningverlening dat er in totaal 5,4 Fte en € 839.223,- nodig is. Voor de benodigde financiën is het aantal benodigde uren vermenigvuldigd met het HBO-tarief, omdat alle betrokkenen minimaal HBO geschoold zijn.

 

Niet alle producten konden op bovenstaande manier berekend worden. In dat geval is het aantal uur dat in 2021 is verantwoord als basis gebruikt voor de benodigde uren van 2022. Dit is het minimaal aantal uren wat in 2022 nodig zal zijn.

 

Voor toezicht & handhaving is een vergelijkbare berekening gebruikt. Samen met cluster Toezicht en Handhaving is een analyse gemaakt van de benodigde uren voor de taken die wij in 2022 actief willen oppakken, zie hiervoor ook de tabellen van paragraaf 2.3 en 3.3 onder kopje toezicht en handhaving. Het aantal benodigde uren voor 2022 is, vervolgens net als bij vergunningverlening, vermenigvuldigd met het uurtarief wat van toepassing is. Voor 2022 betekent dit voor toezicht en handhaving dat er in totaal 6,9 Fte en € 850.966,- nodig zal zijn.

 

Toezicht & handhaving

Uren 2021

Benodigd aantal uren 2022

Benodigd financiën 2022

Bouw & wonen

1108

1920

€ 153.223,00

Apv

717

2885

€ 222.240,00

Handhaving openbare orde

1340

1340

€ 119.490,00

Wijkbeheer

2633

2633

€ 172.883,00

Bemiddeling/klachten en meldingen

211

211

€ 14.460,00

Coördinerende werkzaamheden

650

650

€ 47.459,00

Wettelijke taken

0*

500 uur eigen personeel

€ 41.480,00

Jeugdhonken

1350 uur inhuur

250 uur eigen personeel

1000 uur inhuur**

250 uur eigen personeel

€ 30.429,00

€ 20.740,00

Strand

275 uur inhuur

350 uur inhuur**

€ 17.500,00

Rechtsbescherming

606

606

€ 58.991,00

Totaal benodigd

6,9 Fte

€ 850.966,00

 

Uurtarief

HBO: € 97,39

MBO: € 68,53

Wijkbeheer: € 65,66

Tabel 3: Benodigde uren en financiën voor 2021 ten aanzien van toezicht en handhaving

* = De uren hiervoor waren in 2021 niet apart geregistreerd, er zijn echter wel uren op ingezet in 2021.

** = uren en kosten aan inhuur zijn niet in het totaal meegerekend

5.1.5 Verschil beschikbaar en benodigde capaciteit

Het verschil tussen beschikbaar en benodigd voor vergunningverlening bedraagt 0,3 Fte en € 58.347. Dit verschil ontstaat doordat het aantal te verlenen omgevings- en APV-vergunningen voor 2022 hoger geraamd is dan het aantal in 2021. Het verschil tussen beschikbaar en benodigd wordt opgevangen door inzet van inhuurkracht(en). Financieel is dit draagbaar, omdat de baten van vergunningverlening (ofwel legesopbrengst) hoger is dan de lasten. Hierdoor kan cluster Vergunningverlening inhuurkracht(en) financieel dekken.

 

Voor toezicht en handhaving is het tekort grotendeels verholpen doordat er met behulp van de kadernota van 2022-2025 structureel ruimte is voor 2 extra fte aan toezichthouders. Voor 2022 betekent dit dus extra capaciteit. De nieuwe toezichthouders moeten nog ingewerkt en opgeleid worden, daarmee zijn ze niet volledig inzetbaar. In de praktijk betekent dit dat er op basis van prioriteiten gewerkt wordt.

 

Beschikbaar

 

Benodigd

Verschil

Financieel

Vergunningverlening

€ 780.876

Vergunningverlening

€ 839.223

€ 58.347

Toezicht & handhaving

€ 850.966

Toezicht & handhaving

€ 850.966

€ 0

Personeel

Vergunningverlening

5,1 Fte

Vergunningverlening

5,4 Fte

0,3 Fte

Toezicht & handhaving

6,9 Fte

Toezicht & handhaving

6,9 Fte

0 Fte

Tabel 4: Beschikbaar en benodigd voor de VTH-taken in 2021.

 

5.2 Monitoring van de uitvoering

De ambities zoals vastgelegd in het handhavingsbeleid gemeente Urk 2016 - 2021 en dit HUP worden gemonitord. Door middel van drie managementrapportages gedurende het jaar zal de voortgang van het Uitvoeringsprogramma gemonitord worden. Deze rapportages maken de voortgang van het behalen van de gestelde uitvoeringsdoelen en de hieraan gespendeerde uren inzichtelijk.

 

Mochten zich tussentijds grote problemen, afwijkingen of de noodzaak tot herprioritering voordoen, dan zal het college hiervan op de hoogte worden gesteld.

 

Bijlage 1: Beschikbare financiële capaciteit VTH taken

 

VTH- taken

 

Lasten Totaal

Begroting

Kostenpost

Toelichting

 

Bouw & wonen, incl. WABO 2)

985.012

1822500

Bouw- en woningtoezicht

411430

Salaris & soc.last RD: Ruimte; HBO

Personele inzet

938.391

1822518

ICT bouw-& woningtoezicht

411460

Salaris & soc.last SD: Inwoners: HBO

Afdeling RD: Ruimte: HBO

88.243

1823502

Opbrengst leges Bouwvergunning

411461

Salaris & soc.last SD; MBO

Afdeling SD: Inwoners: MBO

107.833

435100

Ingeleend personeel Uitzendkrachten

Afdeling SD: Inwoners: HBO

339.683

438350

Ov G&D Kosten uitbestede werkz.heden

Overhead 1)

75,1%

402.355

438352

Ov G&D Kosten advies/vergoed.deskund.

Inhuur

277

438321

Ov G&D Onderh. diverse productiemidd.

537001

Leges & Rechten vergunningen/rechten

 

 

Diensten en leveringen derden

16.899

Advieskosten extern

16.899

 

Apparatuur en instrumenten

29.722

Roxit SquitXO en Kubus Stabu 4

29.722

 

 

Verwachte Legesopbrengst

427.864

 

Welstand

14.470

1822501

Welstandstoezicht

411460

Salaris & soc.last SD: Inwoners; HBO

Personele inzet

14.470

411461

Salaris & soc.last SD: Inwoners; MBO

Afdeling SD: Inwoners: HBO

5.205

Afdeling SD: Inwoners: MBO

3.059

Overhead 1)

75,1%

6.206

 

Apv en Drank & Horeca Wet

998.693

1140300

Ov. beschermende maatregelen

411450

Salaris & soc.last SD: Kracht; HBO

Personele inzet

939.591

1140400

Veiligheid Openbare Ruimte

411460

Salaris & soc.last SD; Inwoners: HBO

Afdeling SD: Kracht: HBO

2.283

1723508

Handhaving Openbare ruimte/APV

411471

Salaris & soc.last Bedrijfsvoering: MBO

Afdeling SD: Inwoners: HBO

322.274

435100

Ingeleend personeel Uitzendkrachten

Afdeling Ruimte & Beheer

213.951

438350

Ov G&D Kosten uitbestede werkz.heden

438352

Ov G&D Kosten advies/vergoed.deskund.

538999

Leges & Rechten Overige opbrengst goed./

 

 

Overhead 1)

76,9%

402.705

538030

Leges & Rechten herst.schade gem.eig.

Inhuur

661

411440

Salaris & soc.last RD; Beheer: HBO

411441

Salaris & soc.last RD; Beheer: MBO

Diensten en leveringen derden

59.102

411443

Salaris & Soc.last RD: Beheer: wijkbeheer

Advieskosten extern

133

443249

InkOv Gem Overige ink.overdr. niet Rijk

Uitbestede werkzaamheden

9.434

411461

Salaris & Soc.lasten SD: Inwoners: MBO

Schoonmaak, Toezicht strand

10.199

Bijdragen Veiligheidsnet Flevoland,

St Veiligheidszorg

8.843

Toezicht Horeca en jeugdhonken

30.492

 

 

Milieu

534.697

1723501

Bodem en waterbodem

411412

Salaris & soc.last RB; LBObd

Personele inzet

140.683

1723505

Vergun.verlening en toezicht

411460

Salaris & Soc.lasten SD: Inwoners: HBO

Afdeling SD: Inwoners: HBO

19.066

1723507

Overige B&L milieubeheer

435100

Ingeleend personeel uitzendkrachten

Afdeling Ruimte & Beheer HBO

60.962

438350

OV G&D Kosten uitbestede werkzaamheden

Afdeling Ruimte & Beheer LBO/Wijkbeheer

0

538999

Leges & Rechten Overige opbrengsten

Overhead 1)

75,1%

60.101

1723509

Handhaving Wet Milieubeheer

443249

InkOv Gem Overige ink.overdr. niet Rijk

Inhuur

554

1723501

Bodem en waterbodem

443341

ÌnkOv Gemeensch. Regeling

1723505

Vergun.verlening en toezicht

411414

Salaris & soc.last RB; HBO

Materiële inzet

7.600

1723507

Overige B&L milieubeheer

Tractie handhaving

7.600

1723509

Handhaving Wet Milieubeheer

1723517

Tractie handhaving

Diensten en leveringen derden

386.414

Bodemkwaliteitskaart, Servicepunt Gem Lelystad, diverse D&L

5.493

Omgevingsdienst OFGV

380.291

 

Kinderopvang

57.897

1650001

Inspectie Kinderopvang/gastouderopvang

411451

Salaris & soc.last SD: Kracht: MBO

Personele inzet

15.593

438352

Ov G&D Kosten advies/vergoed.deskund.

Afdeling Dienstverlening MBO

8.905

537000

Leges & Rechten Leges

Overhead 1)

76,6%

6.688

538999

Leges & Rechten Overige opbrengst goed

 

Diensten en leveringen derden

42.304

GGD inspectie

42.304

 

Verwachte legesopbrengst

2.117

 

 

Brandveiligheid

941.182

1120003

Gem. brandweer overig

443341

InkOv Gemeensch.Regeling

Diensten en leveringen derden

941.182

Veiligheidsregio

941.182

 

Totaal VTH taken

3.531.951

Specificatie op kostensoort

Personele inzet

2.048.728

Materiële inzet

7.600

Diensten en leveringen derden

1.445.901

Apparatuur en instrumenten

29.722

Legesopbrengsten (baten)

429.982

 

Totaal aan lasten en baten

3.531.951

429.982

 

Bijlage 2: Beschikbare personele capaciteit

 

Vergunningen

 

Fte's

5,1

Beschikbare uren op jaarbasis

8.175

 

Openbare orde en veiligheid

Uren

Actualisatie beleid APV & Legesverordening

150

APV

1000

Brandveiligheid (evenementen)

150

Drank- Horecawet

250

Totaal

1.550

 

Rechtsbescherming

Uren

Bezwaar- en beroepsprocedures

100

Totaal

100

 

Bouwen & wonen

Uren

Beleidsadvisering

175

Omgevingsvergunningen

4000

Overleg bouwplannen

500

Advisering vergunningen brandveiligheid

300

Totaal

4.975

 

Bestemmingsplan algemeen

Uren

Advisering (vooroverleg)

250

Totaal

250

 

Milieu

Uren

Ondersteuning/afstemming milieutaken OFGV

150

Totaal

150

 

Monumenten

Uren

Monumenten (beschermd dorpsgezicht)

150

Archeologie

50

Totaal

200

 

Welstand

Uren

Welstand

150

Totaal

150

 

Overige

Uren

Mediation

50

Applicatiebeheer Squit XO

750

Totaal

800

 

Totaal

8.175

 

Toezicht & Handhaving

 

Fte's

6.9

Beschikbare uren op jaarbasis

11.010

 

Nieuwbouw/ verbouw/ monumenten

Uren

Bouwcontroles

1.000

Handhaving n.a.v. bouwcontroles

100

Klachten/ meldingen

100

Totaal

1.200

 

Illegale bouw

Uren

Toezicht en handhaving

550

Klachten/ meldingen

25

Totaal

575

 

Bestaande bouw

Uren

Brandveiligheidscontroles

50

Klachten/ meldingen

25

Totaal

75

 

Bestemmingsplan

Uren

Toezicht en handhaving

1650

Klachten/ meldingen

100

Totaal

1750

 

Openbare ruimte/APV

Uren

Toezicht en handhaving

6110

Klachten/ meldingen

150

Totaal

6.260

 

Drank- en Horeca

Uren

Toezicht en handhaving

400

Totaal

400

 

Overige

Uren

Mediation

150

Coördinerende werkzaamheden

450

Totaal

600

 

Totaal

11.010

 

Bijlage 3: Inbreng gemeentelijke taken bij Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV)

 

Stand per 1-1-2022

 

Taken Vergunningverlening

Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Melding Activiteitenbesluit

Behandeling specifieke melding Activiteitenbesluit

Ontheffing ontdoen van afvalstoffen, verbranden

Ontheffing brijnlozing

Kennisgeving luidruchtige activiteiten

Melding mobiele pijnbreker

Beschikking hogere waarde geluid

-

Ontheffing geluidsbelasting APV

-

Milieutoets bouwaanvraag

Uniforme vergunningverlening voor co-vergisters

Bodemtoets bouwaanvraag

-

 

Taken Expertise

Advisering milieu

Beoordeling rapportage bodemonderzoek

Vergunning grondwateronttrekking en –opslag, WKO

Geluidzonering industrielawaai

Toetsen Asbestinventarisatierapport

Advies diverse milieuaspecten

Informatie-ontsluiting (bodeminfo, BKK etc.)

Ondersteuning bodemonderzoek en –sanering

Geluid - Ondersteuning geluidsanering woningen

-

Geluid - Berekeningen en metingen

RO en milieu - Advies MERv

-

Duurzaamheid - Bevordering milieubewustzijn

 

Taken Toezicht en Handhaving

Controle milieu-inrichting

Controle opslag bestrijdingsmiddelen

Controle op de wijze van opslag van gevaarlijke stoffen

Controle op overschrijdende emissies van (gevaarlijke) stoffen

Controle asbestsloop

Opvragen stortbonnen vrijgave asbestsloop

Controle bodembescherming (Wbb. Bbk, lozingen)

Controle op het verwijderen van verontreinigingen

Controle inrichting tijdens evenementen

-

Gebiedscontrole Wabo (gevelcontrole)

Controle brandveilig gebruik

-

Controle geluidshinder Horeca, evenementen

Klachtbehandeling milieu

Bestuurlijke sanctie, dwangsom

Juridische (beleids)ondersteuning

-

Ondersteuning bezwaar- en beroepszaken

 

Bijlage 4: Productbladen

 

Uniforme aspecten vergunningen

In bijlage 3 zijn alle taken met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving terug te vinden in negen productbladen. In elk blad wordt een vast aantal aspecten uitgewerkt. Omdat de aspecten ‘doelstellingen’ en ‘indicatoren voor de monitoring’ voor vergunningen veelal uniform van aard zijn voor de verschillende producten in bijlage 3, worden ze hieronder weergegeven en niet in de productbladen zelf. Het aspect ‘probleemanalyse’ is alleen uitgewerkt voor toezicht en handhaving omdat voor vergunningen geen noemenswaardige problemen benoemd kunnen worden.

 

Doelstellingen vergunningen

  • Tijdig beschikken op ontvankelijke aanvragen;

  • De beschikkingen zijn van goede kwaliteit.

Indicatoren monitoring vergunningen

Om na te kunnen gaan of de doelstellingen zijn behaald aan het eind van 2022 worden de volgende aspecten gemonitord:

  • 1.

    Aantal aanvragen die bij eerste binnenkomst niet ontvankelijk zijn;

  • 2.

    Aantal ontvankelijke aanvragen om vergunning waarop niet tijdig is beschikt;

  • 3.

    Aantal verleende omgevingsvergunningen (regulier en uitgebreid);

  • 4.

    Aantal verleende omgevingsvergunningen met afwijkingsprocedure;

  • 5.

    Aantal geweigerde omgevingsvergunningen;

  • 6.

    Aantal bezwaar- en beroepsschriften tegen verleende vergunningen, onderverdeeld naar soort vergunning en vergunde activiteit;

  • 7.

    Aantal ingediende omgevingsvergunningen die vergunningvrij zijn.

Productblad 1: Nieuwbouw/ verbouw/ wijziging monumenten

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Wet ruimtelijke ordening;

  • Besluit omgevingsrecht;

  • Regeling omgevingsrecht;

  • Bag;

  • Erfgoedwet;

  • Bouwbesluit 2012;

  • Bouwverordening;

  • Welstandsnota/beeldkwaliteitsplannen;

  • Bestemmingsplannen/beheersverordening;

  • Provinciale verordening voor de fysieke leefomgeving;

  • Beleidsregels afwijken van bestemmingsplan (art. 2.12 Wabo);

  • Algemene wet bestuursrecht.

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen omgevingsvergunning aan paragraaf 2.3 van de Wabo en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor de activiteit (ver)bouwen;

  • Het beoordelen van aanvragen omgevingsvergunning aan paragraaf 2.3 van de Wabo en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen binnen het beschermd dorpsgezicht en het wijzigen van monumenten.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Toezicht houden op uitvoering van omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen en wijzigen van monumenten. Bij afwijkingen wordt handhavend opgetreden.

 

Omvang taak:

De verleende omgevingsvergunningen, activiteit bouwen waar minimaal één controle per vergunning uit volgt.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Tijdens bouwcontroles zijn de afgelopen jaren vooral overtredingen geconstateerd met betrekking tot:

  • Constructieve veiligheid;

  • Gebruiksvoorschriften.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

  • Controleren of werk wordt uitgevoerd volgens vergunning;

  • Alle geconstateerde overtredingen m.b.t. constructieve veiligheid en brandveiligheid worden ongedaan gemaakt;

  • Opstellen van een toezichtprotocol bouwhandhaving.

Prioriteiten

Vergunningen

Aanvragen omgevingsvergunning activiteit bouwen worden getoetst met behulp van het landelijke toetsingsprotocol Bris-toets, LTB2012 matrix.

Toezicht en handhaving

Prioriteiten en wijze van toezicht vindt plaats op basis van de uitkomsten risicoanalyse toezichtstrategie, afgestemd op bestuurlijke relevantie.

Prioriteiten zijn:

  • Constructieve- en brandveiligheid;

  • Gebruik bouwwerken.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal te controleren Wabo-vergunningen met activiteit bouwen;

  • Aantal (her)controles;

  • Aantal geconstateerde overtredingen;

  • Aard van de overtredingen;

  • Aantal opgelegde bouwstops;

  • Aantal opgelegde bestuurlijke herstelsancties;

  • Aantal (gegronde) bezwaarzaken.

Nalevingstrategie

Toezicht

  • Bij strijdigheden overleg voeren door middel van (pré) mediation;

  • Afspraken schriftelijk bevestigen;

  • Bij overtreding, afhankelijk van prioriteit:

    dwang, waarschuwen of eigen verantwoordelijkheid.

Sanctie

  • Oplegging bouwstop;

  • Last onder dwangsom;

  • Last onder bestuursdwang;

  • Intrekken vergunning (ultimum remedie).

 

Productblad 2: Illegale bouw

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo);

  • Woningwet;

  • Bouwbesluit 2018;

  • Welstandsnota/beeldkwaliteitsplannen;

  • Erfgoedwet;

  • Bestemmingsplan/beheersverordening;

  • Provinciale verordening voor de fysieke leefomgeving.

Taak

Opsporen van niet-vergunningsvrije bouwwerken waarvoor geen vergunning is verleend, nagaan in hoeverre vergunningverlening alsnog mogelijk is. Indien legalisatie niet mogelijk is zo nodig handhavend optreden.

 

Omvang taak

Op voorhand is geen uitspraak te doen over de omvang voor wat betreft illegale bouw in woonwijken en illegale wijzigingen aan monumentale bouwwerken. Wel is een inventarisatie gemaakt van illegale bouw/gebruik op de bedrijventerreinen.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Illegale bouw woongebieden/bedrijventerreinen

Meest voorkomende overtredingen zijn:

  • Bouwen zonder vergunning;

  • In afwijking van vergunning bouwen;

  • Strijdigheid gebruiksvoorschriften bestemmingsplan.

Illegale aanpassingen monumentale bouwwerken

Meest voorkomende overtredingen zijn:

  • Het zonder vergunning veranderen of het doen van toevoegingen aan een monument;

  • Bouwen zonder of in afwijking van een vergunning binnen beschermd dorpsgezicht.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Illegale bouwwerken die voorkomen in de notitie Handhaving op bedrijventerrein in Urk en visie op de toekomst:

  • Indien mogelijk legaliseren;

  • In overeenstemming brengen met het bestemmingsplan.

Prioriteiten

Net als voorgaande jaren zal de gemeente Urk zich met name richten op het in stand houden van het beschermd dorpsgezicht en illegale bouw/gebruik op bedrijventerreinen.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal te controleren Wabo-vergunningen met activiteit bouwen;

  • Aantal (her)controles;

  • Aantal geconstateerde overtredingen;

  • Aard van de overtredingen;

  • Aantal opgelegde bouwstops;

  • Aantal opgelegde bestuurlijke herstelsancties;

  • Aantal (gegronde) bezwaar- en beroepszaken.

Nalevingstrategie

Toezicht

Controleren of de gemaakte afspraken zijn nagekomen

Sanctie

  • Last onder dwangsom;

  • Last onder bestuursdwang.

 

Productblad 3: Brandveiligheid

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Brandweer Flevoland

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Bouwbesluit 2018;

  • Besluit omgevingsrecht;

  • Handleiding PREVAP 2009;

  • Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (Bbgbop).

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor de activiteit brandveilig gebruik;

  • Het beoordelen of melding brandveilig gebruik voldoet aan hoofdstuk 1.5 van het Bouwbesluit 2018;

  • Het beoordelen of melding Brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen voldoet aan hoofdstuk 2.1 van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Toezien of bouwwerken dan wel activiteiten vanuit het aspect brandveiligheid voldoen aan de wetgeving

 

Omvang taak:

Brandveilig gebruik van gebouwen

Er zijn een aantal gebouwen die gecontroleerd moeten worden in 2022. Hoe vaak een gebouw gecontroleerd wordt per jaar is afhankelijk van de categorie waarin het is ingedeeld, zie bijlage 7.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Naar verwachting zijn er een aantal gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop gedaan. Wanneer dat het geval is dan zullen deze meldingen minimaal worden gevolgd door een controle ter plaatse.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Brandveilig gebruik van gebouwen

De gemeente voert op basis van de Prevap methodiek periodiek toezicht uit op de naleving van deze voorschriften. Het toezicht wordt uitgevoerd bij gebouwen die meldings- of vergunningplichtig zijn in het kader van de brandveiligheid. Tijdens controles de afgelopen jaren zijn de volgende overtredingen het meest geconstateerd:

  • compartimentering;

  • brandmeld- en ontruimingsinstallaties;

  • ontvluchting;

  • nood- en transparantverlichting.

In driekwart van alle gevallen betrof het een dergelijke overtreding.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Voor activiteiten in (feest)tenten en bij evenementen e.d. waarbij brandveiligheid een rol speelt is een gebruiksmelding op basis van het Bbgbop vereist. Veelal zijn hierbij brandblusmiddelen, vluchtroutes, transparant-, nood- en omgevingsverlichting een punt van aandacht.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Brandveilig gebruik van gebouwen

Alle geplande controles voor 2022 worden uitgevoerd.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

75 procent van de gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop worden in de opbouwfase en/ of in de uitvoeringsfase (situatieafhankelijk) gecontroleerd.

Prioriteiten

Toezicht en handhaving

Brandveilig gebruik van gebouwen

Prioritering vindt plaatst op basis van PREVAP 2009.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

75 procent van de gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop worden gecontroleerd.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal uitgevoerde controles en hercontroles;

  • Aard van de geconstateerde overtredingen;

  • Aantal voornemens;

  • Aantal opgelegde dwangsommen.

Nalevingstrategie

Toezicht

Brandveilig gebruik van gebouwen

De toezichthouder controleert de desbetreffende objecten. Tekortkomingen worden in een brief voorgelegd aan de desbetreffende instantie. Termijnen voor herstel zijn situatieafhankelijk.

 

Controles brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

De toezichthouder controleert de desbetreffende gebruiksmeldingen op basis van het Bbgbop in de opbouwfase en/ of in de uitvoerfase (situatieafhankelijk). Over tekortkomingen worden afspraken gemaakt. Hersteltermijn is situatieafhankelijk.

Sanctie

  • Last onder bestuursdwang;

  • Last onder dwangsom.

 

Productblad 4: Bestemmingsplan/beheersverordening

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Bouwen en ruimtelijke ordening

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Ruimte en Beheer

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Wet ruimtelijke ordening;

  • Besluit ruimtelijke ordening;

  • Besluit omgevingsrecht;

  • Regeling omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Bestemmingsplannen/beheersverordening;

  • Algemene wet bestuursrecht.

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor het afwijken van het bestemmingsplan/beheersverordening.

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor de activiteiten aanleggen en slopen.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Toezien of het huidige gebruik in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan/beheersverordening. Indien dit niet het geval is zo nodig handhavend optreden.

Daarnaast worden de aanwezige jeugdhonken door externen gecontroleerd. Tijdens de coronacrisis zijn daarbij ook toezichthouders van de gemeente Urk ingezet om te handhaven op (onder andere) naleving van de coronamaatregelen.

 

Omvang taak:

Toezicht op bedrijventerreinen

Het aanpakken van illegaal gebruik bedrijventerreinen en toezicht op jeugdhonken wordt in 2022 voortgezet.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Strijdige activiteiten op bedrijventerreinen

De activiteiten die plaatsvinden op bedrijventerreinen zijn onderhevig aan veranderingen. Niet elk (nieuw) bedrijf zal altijd zijn (gewijzigde) activiteiten melden. Hierdoor kunnen strijdigheden met het bestemmingsplan ontstaan die in potentie overlast kunnen veroorzaken of gevaar kunnen opleveren.

 

Toezicht op jeugdhonken

Een deel van de jeugd op Urk maakt in de weekenden gebruik van jeugdhonken, die vaak op industrieterreinen te vinden zijn. Niet ieder jeugdhonk houdt zich aan de regels, zoals het maximaal aantal van 25 personen in één jeugdhonk. Daarnaast kan er ook geluidsoverlast ontstaan.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Toezicht op bedrijventerreinen

Ook in 2022 zal voornamelijk worden ingezet om het strijdig gebruik op de bedrijventerreinen aan te pakken. Wekelijks wordt er 1 controleronde gehouden. Tijdens de coronacrisis is het aantal controles op een lager pitje gekomen, omdat de handhavers niet altijd bij bedrijven naar binnen mochten in verband met de coronamaatregelen.

 

Toezicht op jeugdhonken

Ook in 2022 zal voornamelijk worden ingezet op toezicht op de jeugdhonken. Wekelijks worden er 1 of meer controles uitgevoerd bij de jeugdhonken door externen die als gemeentelijk toezichthouder zijn aangewezen en beëdigd. De jeugdhonken worden toegestaan voor zover er een convenant is afgesloten met de gemeente. Hierdoor verklaart men dat de criteria v.w.b. veiligheid, besloten karakter, kleinschaligheid, geen commerciële bedrijfsvoering, geen gebruik en handel in drugs, etc. worden nageleefd. Bij overtreding volgt eerst een waarschuwing. Bij een tweede overtreding wordt het betreffende jeugdhonk voor een maand gesloten (verzegeld). Bij de derde overtreding wordt het jeugdhonk definitief gesloten.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

Toezicht op bedrijventerreinen

  • Aantal bedrijven die strijdige activiteiten uitvoeren;

  • Aard van de strijdige activiteiten;

Toezicht op jeugdhonken

  • Aantal jeugdhonken met overtredingen;

  • Aard van overtredingen.

Nalevingstrategie

Toezicht

Toezicht op bedrijventerreinen

Aan de hand van gevelcontroles en administratieve controles (raadplegen KvK bestanden en internetsites) is een lijst opgesteld van illegaal gebruik bedrijventerreinen. Deze lijst is uitgangspunt voor toezicht en handhaving.

Sanctie

  • Last onder dwangsom;

  • Last onder bestuursdwang;

  • Intrekken vergunning (ultimum remedie).

 

Productblad 5: Huisvesting tijdelijke werknemers

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Openbare orde en veiligheid

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • Woningwet;

  • Bouwbesluit;

  • Bouwverordening;

  • Wet ruimtelijke ordening;

  • Besluit ruimtelijke ordening;

  • Bestemmingsplan;

  • Beleidsregel huisvesting tijdelijke werknemers Urk 2017;

  • Algemene plaatselijke verordening Urk 2018.

Taak

Vergunningen

Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van omgevingsvergunningen voor het afwijken van het bestemmingsplan in het kader van de beleidsregel ander woongebruik;

Toezicht en handhaving

Toezien of de huisvesting van arbeidsmigranten in overeenstemming is met het vastgestelde beleidskader. Indien dit niet het geval is zo nodig handhavend optreden.

 

Omvang taak:

Binnen de gemeente Urk zijn naar schatting minimaal 15 tot 20 woonhuizen voor arbeidsmigranten. Zij zijn hier voor korte of langere tijd woonachtig.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

De huisvesting van tijdelijke werknemers vindt niet altijd conform wet- en regelgeving plaats. Problemen die zich o.a. voordoen zijn strijdigheid met het bestemmingplan, te veel tijdelijke werknemers in een wooneenheid en overtredingen van de brandveiligheidsregels.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Op basis van de beleidsregel huisvesting tijdelijke werknemers Urk 2017 wordt het aantal personen dat in een woning gevestigd mag zijn gelimiteerd. Voor het oude dorp geldt maximale huisvesting van vier afzonderlijke personen (buiten het verband van een huishouden) en een limitering van 2% van het totale aantal woningen. Dat komt in de praktijk neer op 18 woningen. Voor woningen gelegen buiten het oude dorp zijn maximaal zes personen toegestaan mits de woning een vloeroppervlak heeft van meer dan 120 m2. Om te voldoen aan deze vereisten is een overgangsperiode vastgesteld van 1 jaar. Dat betekent dat alle daarvoor in aanmerking komende woningen per 1 augustus 2018 moeten voldoen aan de voorwaarden. Jaarlijks vinden er controles plaats of er voldaan wordt aan de beleidsregel.

 

Op basis hiervan zijn de volgende voorwaarden geformuleerd:

  • Alle vergunde nog niet bezochte locaties worden gecontroleerd;

  • Locatielijst opstellen/ bijhouden aan de hand van controles, ambtshalve constateringen, meldingen of klachten. Aan de hand van deze locatielijst prioriteiten stellen voor het uitvoeren van controles;

  • Situaties waarbij de (brand-)veiligheid in het geding is met voorrang behandelen.

Prioriteiten

Vanaf medio 2018 moet een omgevingsvergunning zijn aangevraagd, of de bestemming moet zijn gewijzigd, voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Dit geldt tevens voor 2022.

Indicatoren monitoring

  • Aantal vergunde woningen;

  • Aantal controles;

  • Aantal voornemens;

  • Aantal dwangsommen/ bestuursdwangbeschikkingen.

Nalevingstrategie

Toezicht

  • Aan de hand van verleende omgevingsvergunningen en klachten worden controles uitgevoerd. Naar aanleiding van de uitgevoerde controles gaat een brief uit met bevindingen.

Sanctie

  • Dwangsom;

  • Bestuursdwang bij aperte misstanden (gebruiksverbod).

Huisvesting van vergunninghouders is hierboven niet meegenomen. In het halfjaarlijks toezichtverslag ´Realisatie taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden gemeenten´ staat vermeld of wij voldoen aan de taakstelling. Het toezichtverslag wordt elk half jaar, na afloop van de taakstellingsperiode, naar de provincie verstuurd.

 

Productblad 6: Openbare ruimte (Apv / Afvalstoffenverordening)

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Openbare orde en veiligheid

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Ruimte en Beheer

Wettelijk kader

  • Wegenverkeerswet 1994;

  • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • Uitvoeringsbesluit BABW;

  • Terrassen- en uitstallingenbeleid;

  • Nota Standplaatsenbeleid;

  • Beleidsregels collecteren gemeente Urk 2018;

  • Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Urk;

  • Telecommunicatieverordening Urk 2010;

  • Algemene plaatselijke verordening Urk 2018;

  • Vuurwerkbesluit;

  • Afvalstoffenverordening Urk 2020.

Taak

Vergunningen

Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen vergunningen/ontheffingen voor:

  • evenementen;

  • standplaatsen;

  • terrassen en uitstallingen;

  • markt;

  • vuurwerk;

  • vellen van houtopstanden;

  • venten & collecteren;

  • uitweg;

  • het plaatsen van voorwerpen op/aan de weg

  • RVV 94 (parkeerschijfzone).

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Het aanpakken van overlastgevende feiten in de openbare ruimte en toezien of verleende vergunningen/ontheffingen nageleefd worden.

 

Omvang taak:

Parkeerschijfzone

In 2017 is de parkeerschijfzone (blauwe zone) voor de Wijken 1 t/m 8, Bornholmlaan, Staversekade, Klifweg en ’t Klif ingetreden. Om de effectiviteit te borgen is structurele controle noodzakelijk.

Evenementen

Toezicht houden op de geprioriteerde evenementen. De evenementen waarbij verkeer, brandveiligheid en constructieve veiligheid een belangrijk onderwerp zijn, hebben prioriteit.

Afval

De aanpak van afval gerelateerde overlast in de openbare ruimte.

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Evenementen

Binnen de gemeente worden jaarlijks een aantal grotere evenementen georganiseerd. Door de samenkomst van grote groepen mensen, bij onder andere Visserijdagen en Urkerdag, ontstaan er risico’s voor de veiligheid van bezoekers en is er kans op schade en overlast voor omwonenden indien de regels niet worden nageleefd.

Afval

Overtredingen van de regels voor huishoudelijk afval leveren met name in het oude dorp veel ergernis op. Regelmatig ontvangen wij klachten over inzameling van afval. Deze klachten worden door Rova afgehandeld.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Naleefgedrag van de regels in de openbare ruimte verbeteren, het terugdringen van (zwerf)afval in de openbare ruimte en de veiligheid van bezoekers en omwonenden waarborgen bij evenementen en het voorkomen van geluidsoverlast. Deze doelen willen wij bereiken door:

  • Zichtbaar aanwezig te zijn;

  • In gesprek te gaan en uitleg te geven wat de regels zijn;

  • Bij overtredingen op te treden (aanspreken of beboeten).

Prioriteiten

In 2022 gaan wij ons voornamelijk richten op de naleving van:

  • Ontheffingen parkeerschijfzone;

  • Gereserveerde parkeerplaatsen;

  • Toezien op naleving terrasvergunning;

  • Evenementen controleren op de naleving van de voorwaarden in de vergunning;

  • Naleving vergunning Wet op de kansspelen;

  • Aanpak overlast zwerfafval (inclusief Hot Spots)

  • Hondenoverlast.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

  • Aantal uitgevoerde controles;

  • Aantal en aard van geconstateerde overtredingen;

  • Aantal geconstateerde gevallen van illegale dump van afval;

  • Aantal verwijzingen naar Bureau HALT.

Nalevingstrategie

Toezicht

Bij de geprioriteerde overtredingen wordt de strategie gevolgd uit de collegenota over de aanpak van overlastfeiten.

Evenementen

  • Het toezicht t.a.v. de brandveiligheid zal in de opbouw- en uitvoeringsfase van evenementen worden uitgevoerd door de toezichthouder en door de preventieofficier van de brandweer.

  • Geluidsmetingen kunnen, indien nodig, uitgevoerd worden door de geluidsspecialist van de Omgevingsdienst.

Sanctie

  • Procesverbaal;

  • Dwangsom;

  • Bestuursdwang;

  • Bij evenementen negatief advies bij de nieuwe aanvraag voor het organiseren van het desbetreffende evenement.

 

Productblad 7: Drank- en Horecawet / Wet op de kansspelen

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Openbare orde en veiligheid

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening

Wettelijk kader

  • Drank- en Horecawet;

  • Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2015-2018;

  • Algemene plaatselijke verordening Urk 2018;

  • Wet op de kansspelen.

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van vergunningen op basis van de Drank- en Horecawet;

  • Het beoordelen van verzoeken en het al dan niet verlenen van ontheffingen op basis van de Drank- en Horecawet;

  • Het beoordelen van aanvragen en het al dan niet verlenen van aanwezigheidsvergunningen voor speelautomaten.

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

  • Controle op de naleving van de voorwaarden van vergunningen.

  • Controle op alcoholgebruik onder jongeren.

Omvang taak:

  • -

    minimaal 1x per 4 jaar een basiscontrole bij alle alcoholverstrekkers op naleving van de geldende vergunningen/ontheffingen;

  • -

    1x per 2 jaar een basiscontrole bij geselecteerde paracommerciële instellingen op naleving van de geldende vergunningen/ontheffingen;

  • -

    3x per jaar een leeftijdsgrenzeninspectie bij nader te selecteren inrichtingen;

  • -

    minimaal 1x per jaar controle bij de horeca in de avond-/nachturen;

  • -

    per jaar een aantal geselecteerde evenementen op naleving van de geldende vergunningen/ontheffingen controleren.

*bij elk type controle wordt ook gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen, de aanwezigheid van een leidinggevende, én of barpersoneel aan jongeren onder de 18 of aan reeds dronken personen schenkt!

  • Branche

    aantal inrichting Urk

    Aantal basis controles per jaar

    Avond/ nacht controle

    Evene-menten controle

    Leeftijds grenzen inspectie

    Horeca

    20

    5

    2

    Wisselend

    Slijterij

    4

    1

    Wisselend

    Paracommercie

    40

    10

    2

    Wisselend

    Ontheffingen (art 35 DHW)

    20

    6

    Wisselend

    Supermarkten

    6

    2

    Wisselend

    Snackbar (droge horeca)

    8

    2

    Wisselend

    Inrichting extra aandacht

    Wisselend

    2

    1

    Min 1

    Evenementen met alcohol

    Ca. 10

    10

    Wisselend

    Totaal:

    98

    28

    5

    3

    3

Probleemanalyse

Toezicht en handhaving

Op grond van de Drank- en Horecawet mogen jongeren onder de 18 jaar op openbare plekken geen alcohol consumeren. Ondernemers mogen aan deze groep jongeren geen alcohol verkopen. Toezicht op verstrekken van alcohol zal de naleving van de regels bevorderen.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

  • Het up-to-date houden van de vergunningen;

  • Naleving van de voorwaarden van de vergunningen;

  • Voorkomen dat minderjarigen op openbare plaatsen alcohol kunnen gebruiken door controles uit te voeren in de reguliere horeca, paracommerciële instellingen, supermarkten en slijterijen.

Prioriteiten

In 2015 is een 4-jarig handhavingsplan voor de Drank- en Horecawet opgesteld. In dit plan staan de prioriteiten benoemd voor de uit te voeren controles per categorie. Eind 2021 en begin 2022 wordt een nieuw Preventie- en Handhavingsplan opgesteld voor 2021-2025. Het oude beleid wordt voortgezet totdat er nieuw beleid is vastgesteld.

Indicatoren monitoring

  • Aantal uitgevoerde controles;

  • Aantal geconstateerde overtredingen;

  • Aard van de geconstateerde overtredingen;

  • Aantal opgelegde sancties, onderverdeeld naar categorie.

Nalevingstrategie

Toezicht

Het toezicht wordt uitgevoerd door de eigen Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). Zij voeren controles uit op basis van het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2015-2018.

Sanctie

  • Intrekken/ schorsen van de vergunning;

  • Het opleggen van proces verbaal;

  • Toepassing last onder bestuursdwang;

  • Toepassing last onder dwangsom;

  • Ontzegging van de toegang/ verwijderen bezoekers;

  • Three strikes out;

  • Sluiting van een horecagelegenheid.

 

Productblad 8: Kinderopvang

Programma

2. Sociale leefbaarheid

Product

Peuterspeelzaal- en kinderopvangbeleid.

Organisatieonderdeel

Eenheid Dienstverlening & GGD Flevoland.

Wettelijk kader

  • Wet kinderopvang;

  • Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk;

  • Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie;

  • Overeenkomst toezicht kinderopvang GGD-Flevoland.

Taak

  • Registreren van kinderopvangvoorzieningen in het landelijke register;

  • Toezicht uitvoeren en zo nodig handhavend optreden op basis van de Wet kinderopvang;

  • Afronding harmonisatie (aanpassen beleid en op maat maken modelverordening VNG bekostiging voorschoolse voorzieningen).

Omvang taak

  • Instelling

    Aantal

    Kinderdagverblijven (KDV’s)

    5

    Buitenschoolse opvang (BSO’s)

    4

    Gastouderbureau (GOB’s)

    1

    Peuterspeelzalen (PSZ’s)

    0

    Gastouders (GO’s)

    133

Stand van zaken 20 oktober 2021

Probleemanalyse

Controlefrequenties en diepgang van controles zijn wettelijk vastgelegd.

Doelstelling

  • Alle KDV’s, BSO’s, GOB’s en nieuwe GO’s worden gecontroleerd.

  • 25 procent van alle GO’s worden gecontroleerd.

Prioriteiten

De GGD maakt van alle kindercentra en GOB’s een risicoprofiel op. De inspectie-activiteit wordt afgestemd op basis van dit profiel. De inspecties worden in 2021 risico-gestuurd uitgevoerd en een percentage van de VGO’s wordt gecontroleerd. Daarnaast zullen zich nieuwe kindercentra en VGO’s blijven aanmelden. Het beschikbare budget biedt in 2022 vooralsnog de mogelijkheid alle wettelijke controles uit te voeren.

Indicatoren monitoring

  • Aantal gecontroleerde instellingen;

  • Aantal overtredingen;

  • Aard van de overtredingen;

  • Aantal aanschrijvingen;

  • Aantal opgelegde dwangsommen.

Nalevingstrategie

Toezicht

  • Beleidsregel “Handhaving Kwaliteit Kinderopvang gemeente Urk'';

  • Contract met de GGD;

  • De controles worden uitgevoerd op basis van de Overeenkomst toezicht kinderopvang.

Sanctie

  • Schriftelijke aanwijzing;

  • Last onder dwangsom;

    Exploitatieverbod, verwijdering uit landelijk register.

 

Productblad 9: Milieuvergunningen/ meldingen/ ontheffingen

Programma

1.Fysieke leefomgeving

Product

Milieu

Organisatieonderdeel

Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

Wettelijk kader

  • Wet milieubeheer;

  • Activiteitenbesluit milieubeheer;

  • Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer;

  • Leidraad Afvalstof of Product;

  • Besluit Bodemkwaliteit;

  • Omgevingswet (medio 2022);

  • Besluit kwaliteit leefomgeving (medio 2022);

  • Besluit activiteiten leefomgeving (medio 2022).

Taak

Vergunningen

  • Het beoordelen van vergunningen op basis van milieuwet- en regelgeving;

  • Het beoordelen van meldingen op basis van milieuwet- en regelgeving;

  • Het opstellen van maatwerkvoorschriften t.b.v. milieumeldingen;

Omvang taak:

Aanbodgestuurde activiteit.

Toezicht en handhaving

Het contact onderhouden en de coördinatie tussen de gemeente (opdrachtgever) en de OFGV (opdrachtnemer) over o.a. het Uitvoeringsprogramma (afstemming tussen gemeente en OFGV), de voortgangsrapportages, het jaarverslag, bestuurlijk gevoelige dossiers, bezwaar- en beroepsprocedures, uitwisseling dossierinformatie en de afhandeling van klachten en meldingen.

 

Omvang taak:

Voor de toezicht en handhavingstaken wordt verwezen naar de prognosetabel 2022 van het Uitvoeringsprogramma OFGV 2022, te zien in bijlage 5. Het programma bevat de jaarlijkse activiteiten en inzet van de OFGV op het gebied van de VTH taken.

Probleemanalyse

Vergunningen, toezicht en handhaving

Informatie uitwisseling met de OFGV gebeurt door middel van de ShareFile. Doordat de datasystemen van gemeente en OFGV nog niet zijn gekoppeld vindt er soms een vertraging plaats in de informatieoverdracht.

Doelstelling

Toezicht en handhaving

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Prioriteiten

Toezicht en handhaving

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Indicatoren monitoring

Toezicht en handhaving

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Nalevingstrategie

Toezicht

Deze worden opgenomen in een dit jaar nog vast te stellen uitvoeringskader van de OFGV.

Sanctie

De OFGV is door het college gemandateerd om namens hen een last onder dwangsom of bestuursdwang op te leggen. Vooraf vindt eventueel (bestuurlijke) afstemming plaats met de gemeente.

 

Bijlage 5: Uitvoeringsprogramma 2022

 

 

Voor u ligt het uitvoeringsprogramma 2022 van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV). In dit uitvoeringsprogramma staat beschreven welke taken de OFGV in 2022 voor de gemeente Urk uitvoert. De door de OFGV te behalen doelen en uit te voeren activiteiten dragen bij aan de strategische doelen van de gemeente Urk. De OFGV streeft ernaar zoveel mogelijk aan te geven hoe de werkzaamheden van de OFGV (resultaten) bijdragen aan het welzijn van onze leefomgeving (outcome).

 

Regeerakkoord & nieuwe collegeprogramma’s

In 2022 wordt een nieuw regeerakkoord verwacht. Ook vinden in 2022 de gemeenteraadsverkiezingen plaats en zullen de nieuwe colleges hun collegeprogramma’s 2022-2025 opstellen. Hoewel de inhoud hiervan nog niet bekend is, is de verwachting dat er meer aandacht zal zijn voor duurzaamheid in de vorm van energiebesparing bij bedrijven, het opwekken van duurzame energie en het stimuleren van circulaire economie. Dit past bij de ontwikkelingen die de OFGV heeft opgenomen in paragraaf 1.3 van dit uitvoeringsprogramma.

 

Experimenteerjaar

De omschakeling naar de omgevingswet, het omzetten van bedrijven naar milieubelastende activiteiten, nieuwe landelijke prioriteiten en beleidsvoornemens op het gebied van klimaat, duurzaamheid, energie en CO2-reductie alsmede de uitwerking en operationalisering van landelijke rapportages over de bestrijding van milieucriminaliteit en ondermijning en de werkwijze van omgevingsdiensten in het algemeen, zullen naar verwachting ingrijpende effecten hebben op de taakuitvoering van de omgevingsdienst.

 

Bij de milieucontroles is het beeld in de afgelopen jaren dat de meeste bedrijven voldoen aan wet- en regelgeving. Bij deze bedrijven kan de toezichtslast verminderd worden. Daarnaast merkt de OFGV dat er meer vraag is naar themacontroles op het gebied van onder andere ondermijning, circulaire economie en energiebesparing. De OFGV wil met de partners onderzoeken hoe er meer flexibiliteit in het milieutoezicht kan worden gebracht. Het voorstel is om in 2022 nog steeds de aantallen bedrijven uit de prognosetabel te controleren, maar niet allemaal met volledige initiële controles. In plaats daarvan experimenteert de OFGV met het uitvoeren van administratieve controles en themacontroles op die milieubelastende activiteiten waarbij het risico voor de leefomgeving het grootst is en/of waarbij vaak overtredingen worden geconstateerd. Hierdoor ontstaat ruimte om ook aandacht te besteden aan ondermijning, circulaire economie en energiebesparing.

 

Dat alles maakt dat 2022 een overgangsjaar en experimenteerjaar wordt. De ervaringen en conclusies kunnen worden verwerkt in het Regionaal Beleidskader Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2023-2026. Om de doorwerking op de volgende KVS-periode tot een minimum te beperken, wordt voor die berekening het uitgangspunt gehanteerd dat 2022 cijfermatig gelijk is aan 2021. De OFGV zet het reguliere werk zoveel mogelijk voort en maakt tegelijkertijd capaciteit vrij om nieuwe ontwikkelingen vorm en inhoud te geven. Dit vraagt uiteraard een voortdurend overleg tussen OFGV en opdrachtgevers.

 

Thema-indeling

Het takenpakket van de OFGV is gebaseerd op de Producten en Dienstencatalogus 2020 (PDC) van de OFGV. In dit uitvoeringsprogramma is dezelfde thema-indeling gehanteerd

 

als in de PDC, zoals milieu inrichting gebonden (bedrijven), asbest en bodem. Onder elk thema zijn de producten en diensten genoemd die terug te vinden zijn in de PDC en in de prognosetabel. Per thema zijn de gemeenschappelijke strategische doelstellingen voor de OFGV uit het Regionaal Beleidskader Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2019- 2022 (hierna: Beleidskader VTH) vermeld. Daarnaast zijn deze aangevuld met lokale prioriteiten van de gemeente Urk. Hierbij is zoveel mogelijk aangegeven welke activiteiten de OFGV inzet om de opgestelde doelen te bereiken of daaraan bij te dragen.

 

Uniforme uitvoering

De OFGV neemt de door de gemeente Urk geformuleerde strategische doelen die een specifiek milieuthema raken op in het uitvoeringsprogramma. Dit gebeurt met inachtneming van een uniforme en efficiënte werkwijze. Het uitgangspunt is level playing field in de uitvoering van de wettelijke taken. De OFGV en de gemeente Urk overleggen hoe ze lokale prioriteiten in het uitvoeringsprogramma kunnen inpassen.

 

Omgevingswet

Op 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Het grootste deel van de OFGV taken vindt straks hun wettelijke basis in de Omgevingswet. Het is nog niet te voorspellen welke impact de Omgevingswet heeft op de taakuitvoering door de OFGV. De aantallen producten die de OFGV voor de gemeente Urk levert en de kengetallen van de producten zullen wijzigen. Het Algemeen Bestuur van de OFGV heeft besloten dat deze wijzigingen worden doorgerekend in de bijdragen van de partners vanaf 2024 (dit is volgende periode van de Kostenverdeelsystematiek). Een uitzondering hierop is de verschuiving van taken van provincies naar gemeenten.

 

Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden gemeenten verantwoordelijk voor de fysieke leefomgeving met inbegrip van bodem. De provincies blijven verantwoordelijk voor situaties die vanwege overgangsrecht onder de Wet Bodembescherming blijven vallen, zoals het afronden van de sanering van spoedlocaties.

Ook worden gemeenten bevoegd gezag voor meervoudige ontgrondingen < 100.000 m3. Voor de uitvoeringsprogramma’s wordt er van uitgegaan dat het bij de OFGV belegde takenpakket inzake bodem en ontgrondingen ongewijzigd blijft. Definitieve besluitvorming hierover inclusief besluitvorming over financiering moet nog plaatsvinden.

 

Leeswijzer

Het uitvoeringsprogramma bestaat uit twee delen:

  • Hoofdstuk 1 geeft informatie over het uitvoeringsprogramma en de totstandkoming daarvan.

  • De hoofdstukken 2 tot en met 7 bevatten per thema de taak van de OFGV, de wettelijke grondslag, de te behalen doelstellingen en de uit te voeren activiteiten. Ook zijn per thema de ontwikkelingen en aandachtspunten voor 2022 beschreven.

 

Dit uitvoeringsprogramma is uitgewerkt conform het Besluit omgevingsrecht (Bor). Hierin is vastgelegd dat gemeenten en provincies voor de uitvoering van toezichts- en handhavingstaken, op basis van een strategisch en een operationeel beleidskader, een uitvoeringsprogramma vaststellen.

 

Big-8 beleidscyclus

In de Big-8 beleidscyclus is het uitvoeringsprogramma het snijpunt van de strategische cyclus en de operationele cyclus. Het Big-8 model is hieronder toegelicht.

 

 

  • 1.

    Strategisch beleidskader: dit zijn de te behalen doelen en effecten van de deelnemer zoals opgenomen in de programmabegroting. Denk aan een schoon milieu en een gezonde leefomgeving. De doelstellingen op het gebied van leefomgeving zijn opgenomen in het (door alle deelnemers van de OFGV vastgestelde) Beleidskader VTH. In dit uitvoeringsprogramma zijn de doelen benoemd onder de verschillende inhoudelijke thema’s.

  • 2.

    Operationeel beleidskader: dit kader bestaat uit een vertaling van de beleidsdoelen naar de manier waarop vergunningverlening, toezicht en handhaving worden ingezet. Deze VTH-strategie is beschreven in hoofdstuk 4 van het Beleidskader VTH. Een voorbeeld hiervan is dat juridische handhaving wordt toegepast wanneer een toezichthouder bij hercontrole nog steeds overtredingen constateert.

  • 3.

    Programma & organisatie: als start van de operationele cyclus bespreken de OFGV en de deelnemer het concept uitvoeringsprogramma.

  • 4.

    Voorbereiding: hieronder vallen onder andere voorbereidingen op nieuwe wetgeving, het inrichten van systemen en het inplannen van werkzaamheden.

  • 5.

    Uitvoering: de feitelijke werkzaamheden en administratieve afhandeling, zoals toezicht houden, vergunningen verlenen en adviezen verstrekken.

  • 6.

    Monitoring: inzicht in en overzicht van de voortgang van werkzaamheden zodat tijdig kan worden bijgestuurd.

  • 7.

    Programma & organisatie: de OFGV rapporteert elk trimester over de uitvoering van het programma. Deze trimesterrapportages zijn de lenterapportage (over de maanden januari t/m april), de herfstrapportage (over de maanden mei t/m augustus) en de jaarrapportage (cumulatief over het hele jaar).

  • 8.

    Rapportage & evaluatie: hieronder valt de beoordeling op basis van de rapportages of de uitgevoerde werkzaamheden voldoende hebben bijgedragen aan de gestelde doelen en effecten. De uitkomsten van deze evaluatie kunnen leiden tot bijstelling van de beleidskaders en/of de uitvoering.

 

In het Beleidskader VTH zijn uniforme doelstellingen voor de OFGV opgesteld. Deze doelstellingen zijn onder te verdelen in doelstellingen over het functioneren als overheidsorganisatie en doelstellingen over de inhoudelijke werkzaamheden.

 

Doelstellingen functioneren overheidsorganisatie

  • De OFGV draagt bij aan een gevoel van vertrouwen in de overheid en klanttevredenheid over de overheid.

  • De OFGV is een betrouwbare dienst.

  • De medewerkers van de OFGV worden als deskundig op hun vakgebied getypeerd.

  • De OFGV is helder, direct en proactief in de communicatie en dienstverlening naar burgers, bedrijven en verbonden partijen.

  • De bereikbaarheid en reactiesnelheid van OFGV worden als zeer goed ervaren.

  • De afhandeling door de OFGV wordt als correct, duidelijk en rechtsgelijk ervaren.

Doelstellingen verbeteren leefomgeving

  • De OFGV draagt bij aan de gezondheid en veiligheid ten aanzien van de fysieke leefomgeving.

  • De OFGV draagt bij aan een goede omgevingskwaliteit.

Doelstellingen vergunningverlening

  • Het afhandelen van vergunningaanvragen binnen de wettelijke termijnen.

  • Het beoordelen van meldingen op juistheid en volledigheid binnen de met de partners afgesproken termijnen.

Doelstellingen toezicht en handhaving

  • Inzetten voor het behouden dan wel verhogen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving (veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid) door het houden van toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.

  • Alle initiële controles uit de jaarprogramma’s van alle deelnemende partijen worden uitgevoerd.

  • Waar nodig wordt handhavend opgetreden.

  • De afhandeling van klachten gebeurt binnen de met de deelnemers afgesproken termijn.

Doelstellingen inhoudelijk en juridisch advies

  • Verstrekken van passend en kwalitatief goed advies over het ontwikkelen, inrichten en beheren van een duurzame leefomgeving.

  • Vertegenwoordigen van de OFGV en deelnemers in bezwaar- en beroepsprocedures.

Waar mogelijk zijn deze doelstellingen verwerkt in de tabellen bij de thema’s. De doelen die cursief gedrukt staan zijn afkomstig uit het collegeprogramma van de gemeente Urk. De overige doelen en activiteiten zijn afkomstig uit het Beleidskader VTH en de PDC van de OFGV. De activiteiten in de tabel aan de rechterzijde zijn niet altijd één op één te koppelen aan de doelstellingen in de tabel aan de linkerzijde. De prognosetabel is leidend bij de uitwerking van de taken in de thema’s en subthema’s. Als in de tekst een activiteit staat opgenomen, maar niet in de prognosetabel is opgenomen met een 0 of een getal, dan geldt die activiteit niet voor dit uitvoeringsprogramma.

 

 

Hieronder staan ontwikkelingen die invloed hebben op meerdere milieuthema’s en producten en diensten van de OFGV. Per milieuthema zijn de specifieke ontwikkelingen genoemd, indien daar sprake van is.

 

Omgevingswet

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, moet de OFGV klaar zijn om volgens en in de geest van de Omgevingswet te werken. Waar voor de gemeentelijke omgevingsvisie en het omgevingsplan een overgangsfase geldt, is die er voor het uitvoerende werk niet. Vanaf 1 juli 2022 moet de OFGV onder meer:

  • In staat zijn om integraal vergunningaanvragen af te handelen binnen de voor milieubedrijven veelal nieuwe kortere termijn van acht weken.

  • In staat zijn om deel te nemen aan omgevingstafels voor complexe initiatieven ter voorbereiding op vergunningaanvragen vanuit het principe ‘ja, mits...’.

  • Toezicht kunnen houden op de nieuwe regels van de Omgevingswet en onderliggende besluiten, zoals het Besluit activiteiten leefomgeving, maar bijvoorbeeld ook de milieuregels uit de bruidsschat (tijdelijk omgevingsplan).

  • Kunnen werken met en adviseren over de bruidsschatregels en weten welke delen bij welke deelnemer van toepassing zijn.

  • De gemeente kunnen ondersteunen vanuit een adviserende rol bij het invullen van de bestuurlijke afwegingsruimte op milieu (zoals geluid, geur en bodem) in het omgevingsplan.

  • Vergunning aanvragen en meldingen kunnen ontvangen via de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en kunnen samenwerken met deelnemers en ketenpartners via de samenwerkingsfunctionaliteit in het DSO.

Omgevingsveiligheid

Met de komst van de Omgevingswet wijzigen een aantal taken en bevoegdheden met betrekking tot Omgevingsveiligheid. Naast het betrekken van externe veiligheid in vergunningen en bestemmingsplannen, is de gemeente verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de aandachtsgebieden bij risicovolle objecten en activiteiten en voor de ruimtelijke toedeling van de functies bij deze gebieden. De gemeente is verantwoordelijk voor het omzetten van het Risicoregister Gevaarlijke Stoffen (RRGS) naar het Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV).

 

Vanaf 1 januari 2021 ontvangen de gemeenten een bijdrage voor de uitvoering van taken met betrekking tot lokaal beleid externe veiligheid (cluster 4) via het gemeentefonds. Op het moment van opstellen van dit uitvoeringsprogramma hebben de gemeenten en de OFGV hierover nog geen overeenstemming bereikt. De OFGV heeft vooruitlopend hierop de doelstellingen en activiteiten wel in het uitvoeringsprogramma verwerkt.

 

Stikstof

De stikstofverbindingen ammoniak (NH3 uit dierlijke mest) en stikstofoxiden (NOx uit verbrandingsmotoren zoals verkeer en industrie) zijn schadelijk voor de gezondheid. Teveel stikstof in Natura2000 gebieden zorgt ervoor dat de grond te voedselrijk wordt. Planten die voedselarme grond nodig hebben zoals heide verdwijnen. Om nu een vergunning te krijgen voor een project moet de aanvrager van tevoren aantonen dat er door het project geen toename van stikstofdepositie plaatsvindt in Natura 2000-gebieden.

 

Dit kan door de emissie van stikstof te verlagen of door de stikstofruimte van een ander bedrijf over te nemen. Dit levert vertraging op bij lopende vergunningaanvragen. Ook worden hierdoor minder vergunningen aangevraagd.

 

Energietransitie

Om verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te voorkomen, wil Nederland het energieverbruik verminderen en duurzame energie produceren. Het doel van het Klimaatakkoord is een vermindering van broeikasgassen met 55% in 2030 en met 95-100% in 2050. De OFGV draagt bij aan deze doelstelling door stimulerend toezicht op energiebesparing door bedrijven uit te voeren en door deelname aan de Regionale Energie Samenwerking (RES) in Flevoland en het Bestuurlijk Overleg Energie in Gooi en Vechtstreek (BOEG). Daarnaast heeft de energietransitie onder andere effect op het aantal vergunningaanvragen en meldingen van bodemenergiesystemen, de aanleg van grotere windparken en het saneren van oudere windmolens.

 

Circulaire Economie

In de ontwikkelingen rond Circulaire Economie trekt de OFGV samen op met de provincies en met de samenwerkende omgevingsdiensten (Omgevingsdienst NL). Er is steeds meer behoefte aan het herdefiniëren van afval en de verzoeken om afval als grondstof aan te merken. Maar ook andere onderwerpen zoals het (her)gebruik van restwarmte en het gebruik van CO2-uitstoot in de glastuinbouw kunnen onderdeel uitmaken van de economische circulariteit. De OFGV wil aanhaken bij landelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied om de partners optimaal te adviseren en ondersteunen.

 

 

Hieronder staan de aandachtspunten die door de gemeente zijn aangegeven die invloed hebben op meerdere milieuthema’s en producten en diensten van de OFGV. Per milieuthema zijn de specifieke aandachtspunten genoemd, indien daar sprake van is.

 

Beleidsdoelen gemeente 2022

De gemeentelijke beleidsdoelen van het jaar 2021 zijn nog van kracht. In 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Aan de hand van een nieuw collegeprogramma worden de doelen in 2022 mogelijk gewijzigd en/of aangepast.

 

Ruimtelijke ontwikkelingen

Binnen de gemeente Urk worden de Zeeheldenwijk en Schokkerhoek ontwikkeld. De verwachting is de OFGV hiervoor werkzaamheden zal verrichten op het gebied van grondverzet, bodemenergiesystemen, hogere waarden geluid en advisering externe veiligheid. Op het bedrijventerrein worden nieuwe meldingsplichtige bedrijven verwacht.

 

 

Kostenverdeelsystematiek (KVS) leidend voor prognosetabel

De basis voor de kostenverdeling van de OFGV-begroting over de 15 deelnemers is de Kostenverdeelsystematiek (KVS). Voor de periode 2021-2023 is de taakuitvoering voor elke deelnemer als volgt bepaald:

 

  • De prognose van de aantallen initiële controles milieu (bedrijven) is gebaseerd op de aantallen bedrijven op peildatum 24-01-2020 en de toezichtsfrequentie per branche. De toezichtsfrequentie houdt in dat de OFGV bijvoorbeeld bij afvalbedrijven elk jaar een complexe controle uitvoert, bij transportbedrijven eens in de vijf jaar een standaard controle uitvoert en bij detailhandel eens in de tien jaar een eenvoudige controle uitvoert.

  • De prognose van de aantallen vergunningen, omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) en meldingen activiteitenbesluit is gebaseerd op de aantallen bedrijven op peildatum 24-01-2020 en de frequentie per partner gebaseerd op voorgaande jaren. Voor Urk is bijvoorbeeld berekend dat de OFGV voor alle vergunningplichtige bedrijven eens in de 6,7 jaar een vergunning afgeeft en dat de OFGV voor alle meldingsplichtige bedrijven eens in de 8,5 jaar een melding behandelt.

  • De prognose van de overige aantallen producten en diensten is gebaseerd op een gemiddelde van de afgelopen jaren.

  • Voor randvoorwaardelijke taken zoals bestuursondersteuning, accountmanagement, het verzorgen van opleidingen en regionale samenwerking zijn geen aantallen producten in de prognosetabel opgenomen.

Afwijkingen tussen prognosetabel en uitvoering

De prognosetabel voor 2022 is conform de KVS 2021-2023 voor het grootste deel gebaseerd op gemiddelden van de afgelopen jaren. Het uitvoeringsprogramma geeft een verwachting weer van de taken die de OFGV in 2022 zal uitvoeren. Het is niet ongewoon dat accenten binnen het programma verschuiven.

Zoals eerder opgemerkt wordt 2022 een overgangsjaar en experimenteerjaar. Om de doorwerking op de volgende KVS-periode tot een minimum te beperken, wordt voor die berekening het uitgangspunt gehanteerd dat 2022 cijfermatig gelijk is aan 2021.

 

Over- of onderproductie per jaar komt standaard bij iedere deelnemer voor, bijvoorbeeld vanwege doorlooptijden die de jaargrens overschrijden of vanwege extra werk bij incidenten. Deze pieken en dalen kunnen over het algemeen door de OFGV opgevangen worden.

 

Meerwerkopdrachten

Dit uitvoeringsprogramma bevat de structurele taakuitvoering. Wanneer de gemeente Urk extra taken wil laten uitvoeren door de OFGV die niet binnen de reguliere uitvoering passen, dan vindt hierover overleg plaats. Meerwerkopdrachten zijn niet opgenomen in de prognose- of realisatietabellen. Incidentele meerwerkopdrachten worden via opdrachtverlening overeengekomen. In de trimesterrapportages wordt separaat gerapporteerd over de meerwerkopdrachten.

 

 

Taak

In de Wet milieubeheer staat dat bedrijven de milieubelasting moeten beperken. Dit betekent vooral het beschermen van de omgeving in het kader van veiligheid en volksgezondheid en het tegengaan van emissies naar bodem, water en lucht. De OFGV controleert of bedrijven zich aan de regels houden en handelt klachten van omwonenden af. Daarnaast kijkt de OFGV samen met bedrijven of er mogelijkheden zijn om de effecten

 

van milieubelastende activiteiten op de leefomgeving te verminderen of te voorkomen. Zo kunnen in een omgevingsvergunning of maatwerkvoorschrift regels worden opgenomen die bedrijven verplichten om doelmatig om te gaan met milieubeschermende voorzieningen.

 

De OFGV actualiseert vergunningen wanneer dit verplicht wordt gesteld vanuit veranderende wetgeving, maar ook wanneer toezichthouders en handhavers van de OFGV dit nodig achten. Als een vergunning bijvoorbeeld verouderd is, komt het de leesbaarheid en handhaafbaarheid ten goede als deze gereviseerd wordt. Dit kan resulteren in meerdere soorten producten, zoals een actualisatietoets, een revisievergunning of een (ambtshalve) geactualiseerde vergunning.

 

Wettelijk kader

  • Algemene wet bestuursrecht (Awb)

  • Crisis en Herstelwet (Chw)

  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

  • Wet milieubeheer (Wm)

  • Omgevingswet (Ow)

  • Aangevuld met relevante milieuwetgeving en specifieke regelgeving per branche

Ontwikkelingen

Onder de Omgevingswet vervalt het begrip inrichting. Bij vergunningverlening en toezicht verschuift de focus naar de milieubelastende activiteiten die bij bedrijven plaatsvinden. Dit is een forse omslag die veel tijd zal kosten en waarbij nog aspecten onduidelijk zijn.

 

Doelstellingen en activiteiten

De doelen en activiteiten die onder het hoofdthema ‘Bedrijven’ staan zijn van toepassing op elke branche/subthema. De branchespecifieke doelstellingen en toezichtsactiviteiten zijn vermeld onder 2.1 t/m 2.19.

 

Doelstellingen

Activiteiten

Beschermen en bevorderen van de kwaliteit vande leefomgeving:

  • Voorkomen en/of verminderen vanvervuiling naar bodem, water en lucht.

  • Voorkomen en/of verminderen vanoverlast voor burgers.

  • Voorkomen en/of verminderen vanexterne veiligheidsrisico’s.

  • Zorgdragen voor actuele en handhaafbare vergunningen.

  • Behandelen van meldingen envergunningaanvragen.

  • Risicogericht en informatiegestuurd controleren op naleving van regels doorbedrijven.

  • Tijdig afhandelen van klachten.

  • Bijhouden en actualiseren van het Risicoregister Gevaarlijke Stoffen.

  • Adviseren over externe veiligheidsrisico’s bij bestemmingsplannen.

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Actualisatie van vergunningen

  • Een vergunning dient voorschriften te hebben die de fysieke leefomgeving voldoende beschermen en die controleerbaar en handhaafbaar zijn. Daarom controleert de OFGV regelmatig of de vergunningen nog actueel zijn. Actualisatie is verplicht bij ontwikkelingen op het gebied van de technische mogelijkheden tot bescherming van het milieu en bij wetswijzigingen.

  • Actualisatie van vergunningen als gevolg van de Omgevingswet

  • Daarnaast worden vergunningplichtige bedrijven onder de Omgevingswet mogelijk meldingsplichtig en sommige meldingsplichtige bedrijven worden vergunningplichtig. Vanwege het overgangsrecht is er niet een directe noodzaak tot actualisatie van vergunningen in het kader van de Omgevingswet. In het VTH-beleidskader 2023-2026 worden kaders voor het actualiseren van vergunningen opgenomen.

  • Deelname aan reguliere omgevingstafels

  • Het initiatief voor een omgevingstafel komt altijd bij een gemeente vandaan. De OFGV neemt actief deel aan de omgevingstafels waar milieu een onderwerp is. De OFGV levert een advies over met welke milieuaspecten rekening gehouden moet worden bij het betreffende initiatief.

  • Risicogericht toezicht

  • In 2020 en 2021 zijn relatief hoge naleefpercentages geconstateerd bij bedrijven in de gemeente Urk. Door ervaringen met en registraties van de aard van de overtredingen in de diverse branches te gebruiken, kan risicogestuurd en informatiegestuurd toezicht effectiever plaatsvinden. De OFGV voert administratieve controles en themacontroles uit op die milieubelastende activiteiten waarbij het risico voor de leefomgeving het grootst is en/of waarbij vaak overtredingen worden geconstateerd.

  • Omgevingsveiligheid

  • De structurele taken van de OFGV zijn onder andere het bijhouden van het risicoregister gevaarlijke stoffen (RRGS), het adviseren over omgevingsveiligheid bij ruimtelijke plannen en bestemmingsplannen en advisering bij vergunningverlening. De transitie naar Omgevingsveiligheid onder de Omgevingswet waaronder het implementeren en aanvullen van het register externe veiligheid (REV) en het aanvullen van informatie in het REV valt niet onder de structurele en/of overgedragen taken.

Bijhorende producten PDC

Zie de Prognosetabel (Bijlage 1) voor de specificering van codes en aantallen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen en beperken van risico’s op incidenten bij opslag van afvalstoffen.

  • Voorkomen en/of verminderen vangeuroverlast.

  • Beschermen van luchtkwaliteit.

  • Bevorderen van circulaire economie.

  • Controleren op het werkenconform A&V beleiden AO/IC.

  • Controleren op onderhoud aan filterinstallaties.

  • Bewerkstelligen van effectieve aanpakgeuroverlast door vergunningverlening, toezicht en klachtbehandeling.

  • Controleren op brandrisico’s bij grote afval-opslagen en opslagen van accu’s enlithium-ion batterijen.

  • Controleren op vuurbelasting conformbroeiprotocol.

  • Controleren op het niet vermengen van verschillende klassen afvalstoffen en het voorkomen van “lekstromen”.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van explosiegevaar bij propaantanks en kunstmest op- en overslag.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater bij dieseltanks.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan bestrijdingsmiddelen.

  • Controleren op onderhoud, keuringen en naleving veiligheidsvoorschriften van propaantanks.

  • Controleren op naleving van PGS-7 bij grote kunstmest op- en overslag.

  • Controleren op de fysieke staat, bodembeschermende maatregelen en aanrijbeveiliging van dieseltanks.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen,onverenigbare combinaties en deskundig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Verminderen van geluid- en stofoverlast.

  • Voorkomen en/of beperken van de verspreiding van asbestvezels.

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan gevaarlijke stoffenop bouwplaatsen.

  • Controleren op naleving regelgeving bronnering en mobiele puinbreekactiviteiten.

  • Controleren op naleving vanAsbestregelgeving.

  • Controleren op naleving van afstanden en afscherming van propaantanks bij bouwplaatsen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van explosiegevaar bij propaantanks en kunstmest op- en overslag.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater bij dieseltanks.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater van dierlijke mest.

  • Beperken van ammoniakemissie en geuroverlast.

  • Controleren op onderhoud, keuringen en naleving veiligheidsvoorschriften van propaantanks.

  • Controleren op de fysieke staat, bodembeschermende maatregelen en aanrijbeveiliging van dieseltanks.

  • Controleren op bodembeschermende maatregelen bij opslag van dierlijke mest.

  • Controleren op aanwezigheid van afdekkingen van mestbassins.

  • Reguleren van emissiearme stalsystemen en van covergistinginstallaties.

  • Controleren op naleving vanvergunningvoorschriften bij covergistingsinstallaties.

  • Uitvoeren van emissiemetingen bij warmtekrachtkoppelingen (WKK).

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Verbeteren van oppervlaktewater- kwaliteit.

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslag van bestrijdingsmiddelen en koudemiddelen.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op indienen van verplichte lozingenrapportages bij UO-IMT (Uitvoeringsorganisatie Integrale Milieu Taakstelling).

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundig gebruik van bestrijdingsmiddelen en koude middelen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Uitvoeren van emissiemetingen bij warmtekrachtkoppelingen (WKK).

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beperken van risico’s op incidenten bijopslag van gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater bij werkplaatsen en dieseltanks.

  • Beperken van emissies van vluchtige organische stoffen (VOS).

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op bodembeschermende maatregelen van werkplaatsen en bij dieseltanks.

  • Controleren vanVOS-registratie.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van afzuig- en filterinstallaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen en/of verminderen vangeluidsoverlast.

  • Voorkomen en/of verminderen vangeuroverlast.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Uitvoeren van geluidsmetingen bij overlast.

  • Controleren op juiste locatie en onderhoud van afzuiginstallaties en ontgeuringsinstallaties.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beperken van emissies door werken metgevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater.

  • Voorkomen van legionellabesmetting bij nattekoeltorens.

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op overschrijdende emissies van (gevaarlijke) stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van afzuig- en filterinstallaties.

  • Controleren op maximale waardenvan lozingen van procesafvalwater.

  • Controleren op bodembeschermende maatregelen van werkplaatsen.

  • Controleren op aanwezigheid, onderhoud en legionella beheersplan van natte koeltorens.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beperken van emissies door werken metgevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater.

  • Voorkomen van legionellabesmetting bij nattekoeltorens.

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op overschrijdende emissies van (gevaarlijke) stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van afzuig- en filterinstallaties.

  • Controleren op maximale waardenvan lozingen van procesafvalwater.

  • Controleren op bodembeschermende maatregelen van werkplaatsen.

  • Controleren op aanwezigheid, onderhoud en legionella beheersplan van natte koeltorens.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen en/of verminderen vangeuroverlast.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Beschermen van afvalwatervoorzieningen.

  • Beperken van emissies door werken metgevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater.

  • Beperken van risico’s op incidenten bijopslag van gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van legionellabesmetting bij nattekoeltorens.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van afzuig-, filter- en ontgeuringsinstallaties.

  • Adviseren over lokaalgeurbeleid.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

  • Controleren op juist gebruik en lediging van vetafscheiders.

  • Controleren op aanwezigheid, onderhoud en legionella beheersplan van natte koeltorens.

  • Controleren op overschrijdende emissies van (gevaarlijke) stoffen.

  • Controleren op maximale waardenvan lozingen vanprocesafvalwater.

  • Controleren op bodembeschermende maatregelen van werkplaatsen.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslagvan gevaarlijke stoffen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater.

  • Voorkomen en beperken van risico’s op incidenten bij opslag van afvalstoffen.

  • Voorkomen en beperkten van risico’s op incidenten bij de aflevering van brandstoffen.

  • Beperken van risico’s op incidenten bijopslag van gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op bodembeschermende maatregelen bij afspuiten en onderhoud van vaartuigen.

  • Controleren op onderhoud, lediging en keuring van olie- en benzineafscheiders.

  • Controleren op het werken conform A&V beleid en AO/IC bij inzamelpunten voor bilgewater en olie.

  • Controleren op het niet-onbemand afleveren van brandstof boven vaarwater.

  • Controleren op het verbod op het vullen van jerrycans boven vaarwater.

  • Controleren op periodieke keuringen van installaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Voorkomen van legionellabesmetting bij nattekoeltorens.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

  • Controleren op aanwezigheid, onderhoud en legionella beheersplan van natte koeltorens.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties, accu’s, warmtekrachtkoppelingen, biomassa- en elektracentrales en vergisters.

  • Voorkomen en/of verminderen vangeuroverlast.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Voorkomen van legionellabesmetting bijnatte koeltorens.

  • Voorkomen van lekkage naarbodem en grondwater bij olietanks en transformatoren.

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van installaties en leidingen.

  • Controleren op aanwezigheid, onderhoud en legionella beheersplan van natte koeltorens.

  • Controleren op de fysieke staat, bodembeschermende maatregelen en onderhoud van olietanks en transformatoren.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslagvan gevaarlijke stoffen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beperken van risico’s op incidenten bijopslag van gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij stookinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van lekkage naar bodem engrondwater bij tankstations.

  • Voorkomen van brand- en explosiegevaar bij (LPG) tankstations en LPG tankwagens.

  • Voorkomen van emissies bij dampretoursystemen.

  • Beperken van risico’s op incidenten bijopslag van gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op naleving van PGS-28, aanrijbeveiliging, veiligheidsvoorzieningen en noodprotocollen op tankstations.

  • Controleren van bodembeschermende maatregelen bij tankvloeren en wasplaatsen.

  • Controleren op jaarlijkse bemonstering van grondwaterpeilbuizen.

  • Controleren op onderhoud, lediging en keuring van olie- en benzineafscheiders.

  • Controleren op het niet-onbemand afleveren van LPG.

  • Controleren op het verbodop het vullenvan gasflessen.

  • Controleren op periodieke keuringen van systemen en installaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslag van gevaarlijke stoffen.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Beperken van emissies door stookinstallaties.

  • Voorkomen van uitstoot van broeikasgassen bij koelinstallaties.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en emissiemeting van stookinstallaties en gasleidingen.

  • Controleren op onderhoud, keuring en lekdichtheid van koelinstallaties.

 

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beperken van risico’s op incidenten bij opslagvan gevaarlijke stoffen.

  • Controleren op naleving van PGS-15, wettelijke eisen, onverenigbare combinaties en deskundige opslag van gevaarlijke stoffen.

 

 

Taak

In het werkgebied van de OFGV vindt veel grondverzet plaats. Het grondverzet wordt geregeld via het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) en de bijbehorende Regeling bodemkwaliteit en straks ook in de Omgevingswet. Hierin zijn regels opgenomen waarbij de normen voor het toepassen van grond en bagger afhankelijk zijn van de kwaliteit en de functie van de ontvangende bodem. De OFGV behandelt meldingen en houdt toezicht op de naleving van de regelgeving bij grondverzet.

 

De Wet bodembescherming en straks de Omgevingswet bepaalt dat verontreiniging of aantasting van de bodem gemeld moet worden. Door deze meldingen krijgt de overheid meer zicht op (verontreinigde) grondstromen en meer grip op bodemsaneringen die derden in eigen beheer uitvoeren. De OFGV behandelt meldingen en houdt toezicht op de naleving van de regelgeving bij bodemsaneringen.

 

De wetgeving omtrent ontgrondingen wordt opgenomen in de Omgevingswet. Het graven in de grond kan negatieve effecten hebben op de grondwaterstand, de natuur en archeologische waarden. Daarom kan er bij ontgrondingen sprake zijn van een meldingsplicht of een vergunningsplicht. De OFGV behandelt deze meldingen en vergunningaanvragen. Het toezicht is gericht op de naleving van de regelgeving en op het opsporen van illegale ontgrondingen.

 

Wettelijk kader

  • Wabo, Bouwbesluit 2012

  • Besluit bodemkwaliteit (Bkk), Regeling bodemkwaliteit

  • Wet bodembescherming (Wbb)

  • Omgevingswet (Ow)

Ontwikkelingen

Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet vervalt de Wet Bodembescherming (Wbb). Gevolg hiervan is dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de fysieke leefomgeving met inbegrip van bodem. De provincies blijven verantwoordelijk voor bepaalde situaties die vanwege overgangsrecht onder de Wet Bodembescherming blijven vallen, zoals het afronden van de sanering van spoedlocaties.

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Herstellen, behouden en versterken vanbodemkwaliteit.

  • Beperken van illegale handelingen.

  • Controleren op verwijderen van verontreinigingen (bewaken van termijnen en kwaliteit van saneringen).

  • Behandelen van meldingen besluit bodemkwaliteit (bbk).

  • Controleren op transport en toepassing van grond.

  • Informeren en adviseren over bodemkwaliteit bij ruimtelijke ontwikkelingen.

  • Actualiseren en bijhouden bodeminformatiesysteem (BIS).

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Warme overdracht bodem- en ontgrondingentaken

  • De warme overdracht van bodem- en ontgrondingentaken wordt besproken in de werkgroep Polderbreed. De OFGV neemt deel aan deze werkgroep en heeft zowel een adviserende als uitvoerende rol.

  • Voor een goede overdracht worden de gegevens uit het Bodeminformatiesysteem gescreend en geactualiseerd. Hierdoor ontstaat er een eenduidige lijst van provinciale bodemlocaties die onder het bevoegd gezag van de gemeente komen te liggen en van de locaties die onder het overgangsrecht vallen en hierdoor onder het bevoegd gezag van de provincie blijven. De afronding van de bodemsaneringen worden per locatie op een gelijke manier vastgelegd.

  • Hosten bodemkwaliteitskaart

  • Namens de gemeente verzorgt de OFGV het laten ‘hosten’ van de interactieve website “provinciebrede digitale bodemkwaliteitskaart 2019” gedurende vijf jaar.

  • Bodeminformatie

  • De OFGV wil door middel van een Geo-viewer de bodemonderzoeken en besluiten digitaal beschikbaar stellen. Ook wil de OFGV bodeminformatieverzoeken digitaal afhandelen. Zodra de laatste bodemonderzoeken toegevoegd zijn kan de data geëxporteerd worden naar de Geo-viewer.

Bijhorende producten PDC

Zie de Prognosetabel (Bijlage 1) voor de specificering van codes en aantallen.

 

 

Taak

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Deze geldt voor inrichtingen die per jaar vanaf

50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. De inrichtingen zijn verplicht alle maatregelen te treffen uit de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) en bij het RVO melding te doen over de uitgevoerde maatregelen (informatieplicht).

 

De OFGV past Stimulerend Toezicht toe om bedrijven te begeleiden bij energiebesparing. Bedrijven krijgen in een halve dag inzicht in hoeveel energie zij volgens de wetgeving moeten besparen, welke van de 500 maatregelen voor hen relevant zijn, wat dit kost, welke subsidiemogelijkheden er zijn én wat het hen oplevert aan besparing. In een energiebesparingssysteem houdt het bedrijf drie jaar lang bij welke maatregelen genomen zijn. Toezichthouders van de OFGV kunnen de controles op energiebesparing met behulp van dit systeem administratief afhandelen.

 

Wettelijk kader

  • Wet milieubeheer (Activiteitenbesluit),

  • Bouwbesluit 2012

  • Omgevingswet

  • Energieconvenanten zoals de Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie (MJA3)

Ontwikkelingen

Per 1 januari 2022 moet elk kantoorgebouw minimaal een energielabel C hebben. Dit staat in het Bouwbesluit 2012. De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving hierop.

De omgevingsdiensten hebben bij het Rijk aangegeven dat zij in staat zijn om de coördinatie voor de VUE-regeling 2022-2023 op zich te nemen, mits daarvoor voldoende financiële middelen beschikbaar zijn.

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Beschermen van klimaat.

  • Terugdringen van energiegebruik bij bedrijven.

  • Uitvoering geven aan artikel 2.15 Activiteitenbesluit in minimale vorm(basistoezicht energie).

  • Informatie gevenaan gemeenten, provincies en bedrijven inzake energiebesparingsplicht, informatieplicht en de EML.

  • Stimulerend Toezicht Energiebesparing uitvoeren met behulp van Rijkssubsidie Versterkte Uitvoering Energiebesparing.

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Stimulerend Toezicht Energiebesparing

  • Het door de OFGV opgestelde rapport “Energiebesparing bij bedrijven” bevat de totale opgave energiebesparing in Flevoland en het in te zetten instrumentarium. De OFGV past Stimulerend Toezicht toe om bedrijven te begeleiden bij energiebesparing. Voor de gemeente Urk worden met behulp van de stimuleringsregeling Versterkte Uitvoering Energiebesparing uit 2020 en 2021 vier bedrijven bezocht. Voor het vervolg hierop in 2022 en 2023 heeft de OFGV bij het Rijk aangegeven deze regeling alleen te kunnen coördineren als daar ook een financiële dekking voor bestaat.

Bijhorende producten PDC

Het Stimulerend Toezicht Energiebesparing wordt uitgevoerd als meerwerk of als subsidieproject. Daarom is dit product niet in de PDC opgenomen.

 

 

Taak

Bij sloop en renovatie van gebouwen wordt regelmatig asbest geconstateerd. Het verwijderen van asbest is vanwege gezondheidsrisico’s aan strenge regels gebonden. Aannemers zijn verplicht voorafgaand aan de sloop een asbestinventarisatierapport in te dienen. De verwijdering van het asbest dient door een gekwalificeerde asbestsaneerder uitgevoerd te worden. De OFGV beoordeelt de meldingen van asbestverwijderingen en asbestinventarisatie-rapporten. De OFGV houdt toezicht op de wijze hoe er om wordt gegaan met het verwijderen en vervoeren van asbest. Ook wordt er gehandhaafd op naleving van de wettelijke voorschriften.

 

Wettelijk kader

  • Woningwet

  • Bouwbesluit 2012

  • Wabo

  • Awb

  • Bor

  • Mor

  • Asbestverwijderingsbesluit

  • Productenbesluit asbest

  • Arbeidsomstandighedenregeling, bijlage XIIIA

  • Omgevingswet

Ontwikkelingen

Het wetsvoorstel voor het verbod op asbestdaken per 2024 gaat niet door. Ondanks dat lijken de asbestsloopmeldingen nog steeds conform de prognose te worden ingediend. De meeste asbestsloopmeldingen worden verwacht bij renovatieprojecten van woningen.

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen en/of beperken van asbeststof in lucht, bodemen water door veilig slopen van asbestverdachte bouwwerken.

  • Controleren op veilige en correcte verwijdering van asbest.

  • Controleren op juiste afvoervan asbesthoudende materialen.

  • Beoordelen vanen adviseren overasbestinventarisatierapporten en asbestsloopmeldingen.

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Controle asbestcontainers (meerjarig project 2020-2023)

  • Een deel van de geplande controles wordt uitgevoerd bij asbestcontainers. De OFGV heeft in het werkgebied van de OFGV geconstateerd dat de afsluiting van containers en de markering van de containers niet op een juiste wijze gebeurd. Hierdoor ontstaat er een risico op asbestbesmetting van de omgeving van de container en wordt er makkelijk afval in een container bij gegooid.

  • Controle tussenopslagen asbest (meerjarig project 2020-2023)

  • Een deel van de geplande controles wordt uitgevoerd bij tussenopslagen asbest. Hierbij wordt in de administratie gekeken waar het ingezamelde asbest vandaan komt om zo informatie te krijgen over mogelijk illegale asbestverwijdering. Voor de opzet van het project wordt samengewerkt met andere omgevingsdiensten om zo informatie- uitwisseling te bevorderen. Dit project sluit aan bij de landelijke speerpunten van OD.nl, politie en OM asbest en gevaarlijke stoffen/afval.

  • Risicogestuurd toezicht

  • Projecten waar op grote schaal asbest wordt verwijderd onder risicoklasse 1 worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Risicoklasse 2 en 2a saneringen worden regelmatig gecontroleerd. Bij risicoklasse 2 saneringen wordt met name gekeken naar:

    • -

      Aandachtsbedrijven;

    • -

      Saneren binnen de bebouwde kom;

    • -

      Saneren van openbare gebouwen.

  • Bij risicoklasse 2a wordt met name gekeken naar:

    • -

      Aandachtsbedrijven;

    • -

      Het juist inrichten van het containment;

    • -

      Gebruik van onafhankelijke lucht.

  • De OFGV levert aan de gemeente Urk per trimesterrapportage een overzicht van verwijderd asbest, inclusief de asbestdaken.

Bijhorende producten PDC

Zie de Prognosetabel (Bijlage 1) voor de specificering van codes en aantallen.

 

 

Taak

Te veel en/of ongewenst geluid kan leiden tot hinder en gezondheidsschade. Daarom bestaat er wetgeving en beleid waarin is geregeld welk geluidniveau in welke situatie aanvaardbaar is en welk geluidniveau niet meer aanvaardbaar is.

De OFGV zorgt voor een aanvaardbare geluidsituatie door middel van advisering, toezicht en bewaking van de geluidzones rond bedrijventerreinen.

 

Ontwikkelingen

Geluid onder de Omgevingswet

Onder de Omgevingswet wordt de bestuurlijke afwegingsruimte voor geluid vergroot en wordt er meer flexibiliteit beoogd bij de planvorming. Gemeenten leggen hun ambities vast en vertalen dit naar instructieregels met normen in hun omgevingsplannen. De OFGV adviseert over geluidsaspecten in ruimtelijke plannen en omgevingsplannen.

 

DSO

Voor het DSO (Digitale Stelsel Omgevingswet) wordt gemeenten gevraagd om brongegevens aan te leveren. Doordat de OFGV in opdracht van de gemeenten de brongegevens beheert (zonebeheer industrieterreinen en windturbines) heeft dit invloed op de omvang van de uit te voeren taak.

 

Wettelijk kader

  • Wet geluidhinder

  • Wet milieubeheer

  • Wet ruimtelijke ordening

  • Bouwbesluit 2012

  • Omgevingswet

  • APV

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Voorkomen van onacceptabele geluidhinder.

  • Adviseren over geluidsnormen bij evenementen.

  • Uitvoeren van geluidcontroles en geluidmetingen bij evenementen op verzoek van gemeente.

  • Afhandelen van meldingen en adviseren bij klachtmeldingen overlaagfrequent geluid.

  • Uitvoeren van geluidcontroles en geluidmetingen bij inrichtingen n.a.v.klachten.

  • Adviseren over geluidsisolerende voorzieningen.

  • Afgeven van hogere waarde besluiten geluid, ontheffingen en akoestisch beheer bij industrieterreinen voorregulering van geluidshinder.

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Geluidzones bedrijventerrein

  • De OFGV zorgt bij de advisering en toezicht en bewaking van de geluidzones rond bedrijventerreinen en van solitaire geluid gezoneerde inrichtingen voor een aanvaardbare geluidsituatie. Binnen de gemeente Urk bevindt zich één gezoneerd industrieterrein Havens.

  • Ten behoeve van de nog op te stellen omgevingsplannen vindt een omzetting plaats naar de systematiek van geluidproductieplafonds (gpp) conform de Omgevingswet. De regels in het omgevingsplan voor bedrijven op een industrieterrein met gpp moeten passen binnen de gestelde regels.

  • Advies en toezicht geluid evenementen

  • De OFGV ondersteunt de gemeente met (APV) geluidsadvies voorafgaand aan en controle op de geluidsnorm door middel van geluidmetingen tijdens grote evenementen.

Bijhorende producten PDC

Zie de Prognosetabel (Bijlage 1) voor de specificering van codes en aantallen.

 

 

Taak

Een aantal ondersteunende diensten van de OFGV draagt productief bij aan de kwaliteit van andere VTH-producten. Hieronder vallen randvoorwaardelijke taken zoals juridische ondersteuning, informatiebeheer en regionale samenwerking. Daarnaast is de overige advisering in dit thema benoemd waaronder de advisering omtrent de Omgevingswet.

 

Wettelijk kader

  • Relevante wet- en regelgeving bij bovenstaande omgevingsthema’s.

 

Taak

De juridische ondersteuning bij vergunningverlening, handhaving, bezwaar, beroep etc. wordt gerekend tot de zogenaamde randvoorwaardelijke taken. Over de uitgevoerde taken wordt verslag gedaan in de rapportages. Daarom zijn deze taken als expliciete producten in de prognosetabel opgenomen. De in deze productgroep opgenomen juridische producten zijn generiek. Ze zijn dus niet te onderscheiden naar beleidsterrein of milieuaspect.

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Bijdragen aan kwaliteit van en samenwerking bij uitvoering van VTH-taken.

  • Naleven van wet- en regelgeving op alle genoemde wetten en thema’s.

  • Voorbereid zijn op wijzigingen in wet- en regelgeving.

  • Juridisch adviseren bij vergunningverlening, toezicht en expertise.

  • Inzetten van handhavingsinstrumenten.

  • Voeren en ondersteunen van bezwaar- en beroepszaken.

  • Juridisch adviseren over milieuthema’s.

  • Voorbereiden op diverse nieuwewet- en regelgeving door middel van kennisdeling en advisering.

 

Specifiek 2022

De OFGV merkt een stijging in de bezwaar- en beroepszaken en handhavingsverzoeken. Deze stijgende lijn zal waarschijnlijk in 2022 doorzetten. Daarnaast zal de inwerkingtreding van de Omgevingswet leiden tot meer bezwaar- en beroepszaken en waarschijnlijk tot nieuwe jurisprudentie. De OFGV volgt deze ontwikkelingen.

 

Bijhorende producten PDC

Zie de Prognosetabel (Bijlage 1) voor de specificering van codes en aantallen.

 

Taken

De OFGV organiseert opleidingen waarvoor de medewerkers van deelnemende partijen en andere omgevingsdiensten zich kunnen inschrijven. Te denken valt aan cursussen op het gebied van Omgevingswet, geluid, bodem, asbest en andere vakinhoudelijk opleidingen toegespitst op de uitvoering van de overheidstaken op VTH gebied. Dit valt onder het randvoorwaardelijk pakket.

 

De OFGV voert diverse taken uit ter bevordering van de regionale samenwerking op het gebied van VTH in het werkgebied van de OFGV. Hieronder vallen onder andere het faciliteren van het Ambtelijk en Bestuurlijk Omgevingsoverleg, het organiseren van de Handhavingsestafette en het organiseren van diverse netwerkdagen. Dit valt onder het randvoorwaardelijk pakket.

 

De OFGV geeft advies op milieuaspecten bij ruimtelijke planvorming, bij calamiteiten of met betrekking tot het beleid of de reguliere taakuitoefening van het bevoegd gezag. Daarnaast verstrekt de OFGV milieu informatie aan de partners en aan derden. De in deze productgroep opgenomen adviezen en informatieverstrekkingen zijn generiek. Ze zijn dus niet te onderscheiden naar beleidsterrein of milieuaspect.

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Stimuleren en vormgeven van samenwerking bij uitvoering van VTH-taken.

  • Borgen van kennis, ervaring en kwaliteit.

  • Bijdragen aan kwaliteit van en samenwerking bij uitvoering van VTH-taken.

  • Bevorderen van effectiviteit van handhaving en vergunningverlening.

  • Deelnemen aan, faciliteren van en adviseren bij Bestuurlijk en Ambtelijk Omgevingsoverleg (BOOen AOO).

  • Organiseren van Handhavingsestafette.

  • Organiseren van netwerkdagen.

  • Aanbieden van cursussen en opleidingen.

  • Beantwoorden van vragen over inhoudelijke en procedurele aspecten van milieu-onderwerpen.

  • Registreren en toegankelijk maken van informatie voor partners en derden.

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Handhavingsestafette en netwerkdagen

  • De Handhavingsestafette is een jaarlijks terugkerende samenwerkingsactie van diverse handhavingsinstanties die werkzaam zijn in het werkgebied van de OFGV. De organisatie van de estafette wordt uitgevoerd door de OFGV. Daarnaast organiseert de OFGV netwerkdagen zoals de BOA-dag voor Bijzonder Opsporingsambtenaren in Flevoland en Noord-Holland.

  • Opleidingen

  • Vanaf 2022 worden de cursussen en opleidingen fysiek en digitaal aangeboden. Voor elke training wordt een optimale hybride mix gezocht. De OFGV streeft er naar om in 2022 een netwerkdag circulaire economie te organiseren en voor circulaire economie een opleiding te ontwikkelen. Ter voorbereiding op de Omgevingswet worden zowel inhoudelijke trainingen aangeboden als trainingen op het gebied van competenties die nodig zijn om in de trant van de Omgevingswet te werken.

  • AOO/BOO

    De deelnemers van de Flevolandse en Gooi- en Vechtgemeenten, de provincies Flevoland en Noord-Holland, waterschap Zuiderzeeland, Veiligheidsregio Flevoland, Politie Midden Nederland, Rijkswaterstaat Midden Nederland, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de OFGV werken in dit verband samen en informeren elkaar over het Wabo-brede takenpakket. De OFGV voert het secretariaat van zowel het Ambtelijke als het Bestuurlijke Omgevingsoverleg. Volgens afspraak wordt er, indien actueel en inhoudelijk nodig, tweemaal per jaar een AOO en maximaal eenmaal per jaar een BOO georganiseerd.

Bijhorende producten PDC

Zie de Prognosetabel (Bijlage 1) voor de specificering van codes en aantallen.

 

 

Taken

Op 1-7-2022 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet integreert 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Hieronder vallen onderwerpen als: bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De oude wetten zijn veelal sectoraal opgebouwd. In samenhang gezien en toegepast sluiten deze wetten niet meer aan bij de behoefte van deze tijd. Met de Omgevingswet wil de overheid het wettelijk systeem ‘eenvoudig beter’ maken. De OFGV beschouwt het als zijn taak om hun opdrachtgevers maximaal te ontlasten en te voorzien van relevante informatie en advies bij het opstellen en uitvoeren van het omgevingsplan.

 

Doelstellingen en activiteiten

Doelstellingen

Activiteiten

  • Stimuleren en vormgeven van samenwerking bij uitvoering van VTH-taken.

  • Borgen van kennis, ervaring en kwaliteit.

  • Bijdragen aan kwaliteit van en samenwerking bij uitvoering van VTH-taken.

  • Bevorderen van effectiviteit van handhaving en vergunningverlening.

  • Voorbereiden op de inwerkingtreding vande Omgevingswet.

 

Specifiek 2022

Hieronder staat beschreven welke (bijzondere) taken/werkzaamheden de OFGV binnen dit thema uitvoert.

  • Voorbereiding Omgevingswet

  • De projectorganisatie ter voorbereiding op de Omgevingswet wordt voortgezet. Om op 1 juli 2022 fit zijn voor de start van de Omgevingswet gaat de OFGV in 2022 in ieder geval:

    • Afstemmen met de 14 deelnemers over de samenwerking in het vergunningverleningsproces, de inzet van en deelname aan de omgevingstafel en de samenwerking op het gebied van toezicht.

    • Oefenen, testen, experimenteren en participeren in diverse initiatieven ter voorbereiding op de Omgevingswet. Hieronder valt het oefenen met de omgevingstafel, het beproeven van de herijkte werkafspraken VTH, het oefenen met de nieuwe regelgeving bij casusbehandeling en het schaduwdraaien bij ingediende meldingen en vergunningaanvragen.

    • Testen van en oefenen met de onderdelen in het DSO, waaronder de aansluiting op de pre-productie-omgeving, de samenwerkingsfunctionaliteit en de instelling van de OFGV als behandeldienst voor en door de deelnemers. Ook sluit de OFGV aan op de productie-omgeving en realiseert de OFGV een koppeling met het eigen zaaksysteem. Het doel hiervan is om vanaf 1 juli 2022 rechtstreeks vergunningaanvragen en meldingen te kunnen ontvangen en op een veilige manier gegevens en documenten te kunnen uitwisselen met de deelnemers en ketenpartners. Daarnaast starten we met het trainen van de medewerkers die in hun dagelijks werk te maken gaan krijgen met het DSO.

    • Verder met het ontwikkeltraject van persoonlijke vaardigheden van medewerkers. Dit ontwikkeltraject heeft als doel medewerkers voor te bereiden op de andere manier van werken met de Omgevingswet.

    • Verder met het inhoudelijk opleiden van medewerkers volgens de opleiding- en ontwikkelmatrix Omgevingswet. In 2022 worden verdiepingscursussen georganiseerd voor specialistische thema’s zoals bodem, geluid en afvalwater.

    • Actief blijven deelnemen in het Platform Omgevingswet Flevoland en in het Programmamanagersoverleg Omgevingswet Gooi en Vechtstreek. In deze netwerken delen we kennis en de voortgang in de voorbereiding, wisselen we ervaringen uit en werken we samen in de voorbereiding op de Omgevingswet. Ook in 2022 is het van belang om door middel van deze netwerken met elkaar in verbinding te blijven en effectief te werken aan met name de ketensamenwerking onder de Omgevingswet.

    • Op basis van de in 2021 opgeleverde analyse van de bruidsschat milieu voeren we met onze deelnemers het gesprek over de transitie naar een nieuw omgevingsplan en welke plek de bruidsschatregels daarin krijgen.

    • Desgevraagd zal de OFGV vanuit haar expertise een bijdrage leveren aan omgevingsvisies, -verordeningen en –plannen. Vanuit de ervaring die daarmee is en wordt opgedaan, wordt deze adviesfunctie verder ontwikkeld.

    • Afronden van de mandaten en de aanwijzingsbesluiten van toezichthouders volgens de Omgevingswet.

    • Starten met een uniforme en organisatiebrede aanpak om van het begrip “inrichtingen” over te gaan naar “locaties met verschillende milieubelastende activiteiten”.

    • Afronden van het Omgevingswetproof maken van onze processen en standaardbrieven.

 

Bijlage 1: Prognosetabel OFGV 2022 gemeente Urk

 

 

Bijlage 6: Beleidsnota vergunningverlening 2019-2022

 

Hoofdstuk 1: Inleiding

In deze beleidsnota is het vergunningenbeleid van de gemeente Urk beschreven. Hiermee geeft de gemeente invulling aan de Wet verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving (hierna VTH) die in april 2016 gemeenten verplicht om beleid vast te stellen ten aanzien van vergunningverlening in de fysieke leefomgeving.

Deze beleidsnota heeft een looptijd tot en met 2022. Het Handhavingsbeleid gemeente Urk 2016-2021 en deze beleidsnota vormen samen het VTH beleid van de gemeente. De concrete uitvoering van het VTH beleid wordt in het jaarlijks op te stellen uitvoeringsprogramma toegelicht. Het handhavingsbeleid 2016-2021 van de gemeente Urk is verlengd tot en met 2022. In 2022 wordt er een nieuwe beleidsnota en nieuw VTH beleid opgesteld om de beide stukken tegelijkertijd met de Omgevingswet in te laten gaan.

 

1.1 Reikwijdte

De reikwijdte van deze beleidsnota is beperkt tot vergunningverlening in de fysieke leefomgeving binnen de gemeente Urk. Dit beleid richt zich om deze reden op de vergunningverleningstaken die voortvloeien uit het omgevingsrecht (bouwen, ruimtelijke ordening, (brand)veiligheid, de Algemene Plaatselijke Verordening en bijzondere wetten).Taken op het gebied van sociale wetgeving en leerplicht zijn hiervan uitgesloten.

 

1.2 Samenwerkingspartners

1.2.1 Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV)

Milieuvergunningen, meldingen in het kader van het activiteitenbesluit, bedrijfsgebonden milieuklachten en het toezicht en handhaving van milieuwetgeving wordt afgehandeld door en ondergebracht bij de OFGV. Gemeente Urk blijft hierin wel eindverantwoordelijk als bevoegd gezag. De OFGV heeft de opdracht gekregen om periodiek te rapporteren over de uitvoering van haar taken.

 

1.2.2 Samenwerking binnen Flevoland

Tussen Provincie, Waterschap en de zes gemeenten in Flevoland zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van de Wabo-taken. Dit is vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Het doel van samenwerking is onder meer te komen tot uniform beleid, uniforme processen en protocollen en ervoor te zorgen dat de betrokken gemeenten door middel van inter-gemeentelijke samenwerking de uitvoering van VTH-taken professionaliseren en de kwaliteit in de respectievelijke organisaties borgen

 

1.2.3 Regionaal overleg

Op regionaal niveau wordt regelmatig samengewerkt en afgestemd om de kwaliteit van VTH beleid naar een hoger niveau te brengen.

 

Hoofdstuk 2: Beleidscyclus

Eisen aan de inrichting van processen zijn wettelijk vastgelegd in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht en de daarbij behorende algemene maatregelen van bestuur. Dit zijn de zogenaamde procescriteria. De procescriteria beschrijven de eisen die gesteld worden aan de sluitende beleidscyclus. Deze regels zijn opgesteld om de risico’s voor mens en natuur te beperken, zodat de veiligheid en gezondheid niet in het geding komt.

 

2.1 De BIG-8 als uitgangspunt

Het voldoen aan de procescriteria borgt een gesloten plan-do-check-act cyclus, die begint met het opstellen van een strategisch beleidskader (probleemanalyse, doelstellingen, prioriteiten) die daarna overgaat in de daadwerkelijke uitvoering van de VTH-taken (planmatig geborgd in een uitvoeringsprogramma). Vervolgens komt het monitoren van de geleverde prestaties op basis van kritische prestatie-indicatoren aan bod en eindigt (c.q. begint opnieuw) met het bijstellen van het beleid naar aanleiding van de ervaringen in de praktijk.

De BIG-8 bestaat uit twee regelkringen bestaande uit zeven stappen op beleidsniveau en uitvoerend niveau. Hieronder wordt kort aangegeven wat de stappen uit bovengenoemde ‘dubbele regelkring’ inhouden.

 

1. Rapportage en Evaluatie: In essentie betreft deze stap het analyseren van allerlei relevante elementen dan wel veranderingen voor de vergunningverlening, toezicht en handhavingsorganisatie.

 

2. Strategisch Beleidskader: De uitgevoerde beleidsevaluatie, de jaarverslagen en actuele risicoanalyse leggen de basis voor de volgende stap in het proces, het strategisch beleidskader. Op basis van de risicoanalyse worden prioriteiten gesteld. Vervolgens worden in het beleid doelstellingen vastgelegd die de organisatie wil behalen ten aanzien van deze prioriteiten. Hierbij moet het ambitieniveau in lijn zijn met capaciteit.

 

3. Operationeel Beleidskader: Op basis van de risicoanalyse zijn de prioriteiten gesteld en met het strategisch beleidskader is bepaald welke doelen de organisatie wil behalen. Met het operationeel beleidskader wordt duidelijk hoe de doelen behaald gaan worden rekening houdend met de prioriteiten.

 

4. Programma & organisatie: Bij programma en organisatie (ook wel planning en control fase genoemd) staat het toewijzen van de noodzakelijke capaciteit en financiële middelen die nodig zijn om de gestelde doelen te kunnen bereiken centraal.

 

5. Voorbereiden: Om ervoor te zorgen dat het de ambtelijke organisatie op een juiste wijze uitvoering geeft aan de uitvoering van het VTH uitvoeringsprogramma en het VTH-beleid, moet er gehandeld worden volgens vooraf vastgestelde procedures, processen en protocollen.

 

6. Uitvoeren: De kern van deze stap betreft de uitvoering van bovengenoemde op het gebied van vergunningverlening en toezicht en handhaving.

 

7. Monitoren: De laatste processtap is de monitoring. Met behulp van een geautomatiseerd systeem worden de resultaten en de voortgang van de uitvoering van het beleid en het uitvoeringsprogramma gemonitord. De monitoringsresultaten worden weergegeven in het jaarverslag en gebruikt voor bijsturing van de operationele cyclus en voor input op de beleidsevaluatie.

 

Figuur 1: BIG-8

 

Hoofdstuk 3: Strategisch beleidskader

 

3.1 Omgevingsanalyse (BOR. 7.2.5)

Om (integraal) zicht te krijgen op de risico’s en ontwikkelingen binnen de gemeente Urk, is een goede omgevingsanalyse nodig. De omgevingsanalyse is uitgewerkt aan de hand van verschillende doelgroepen, te weten:

  • 1.

    Burgers;

  • 2.

    Bedrijven;

  • 3.

    Recreatie en toerisme.

Voor elke doelgroep is een profiel uiteengezet en zijn de ontwikkelingen opgesomd. Op basis van deze analyses kan het cluster vergunningverlening een inschatting maken van het aantal te verwachten aanvragen/meldingen per doelgroep. Hierdoor kan ook een berekening gemaakt worden wat betreft benodigde capaciteit. Hierdoor kan voorkomen worden dat een overschrijding van termijnen plaatsvindt, wat in sommige gevallen kan leiden tot vergunningverlening van rechtswege (uitgewerkt in het uitvoeringsprogramma). De analyses gaan ook in op de te verwachten typen bouwwerken als het gaat om wooneenheden en bedrijven, wat ook mede de aard en complexiteit van een aanvraag kan bepalen.

 

Voor de omgevingsanalyse is gebruik gemaakt van de Primos-prognose 2018 1 , rapport Platform 312 van 2018 en cijfers van CBS/PBL3 om een profiel te maken van elke doelgroep.

 

3.1.1 Doelgroep burgers

Profiel

Tabel 1. Gemeente Urk. Bevolking en huishoudens 2018-2050

Tabel 1. Gemeente Urk. Bevolking en huishoudens 2018-2050

2018

2020

2025

2030

2035

2040

2045

2050

Inwoners

20524

21174

22550

24075

25280

26183

26842

27320

Huishoudens

6203

6576

7145

7677

8100

8426

8702

9003

huishoudengrootte

3,31

3,22

3,16

3,14

3,12

3,11

3,08

3,03

Bron: Primos2018

 

Gemeente Urk telde op 14 december 2018, 20 524 inwoners. De prognoses van verschillende rapporten laten zien dat het aantal inwoners op Urk aanzienlijk toenemen: van 20.524 in 2018 naar 27.320 in 2050. De sterke groei op Urk komt vooral door de grote natuurlijke aanwas en niet zozeer door de instroom van inwoners die uit andere gemeenten naar Urk verhuizen. Deze sterke bevolkingsgroei op Urk is tegelijkertijd niet zonder meer een voordeel. Urk moet namelijk de sterke groei accommoderen op het gebied van woon-, werk- en leefomgeving. Dit is ook een van de redenen waarom het plangebied Zeeheldenwijk (vml. Schokkerhoek) is ontworpen. Op 27 juni 2017 is het bestemmingsplan vastgesteld met woningbouw en (deel) bedrijventerrein

Het aantal huishoudens groeit op Urk nog sterk. In de jaren tot 2030 komen er nog bijna 1.500 huishoudens bij en tot 2050 wel 2.800. Vooral het aantal huishoudens 55-74 en 75+ neemt sterk toe, bijna 2.100 tot 2050. Ook het aantal jongere huishoudens blijft nog toenemen tot 2050, namelijk 700 huishoudens.

Om met de bovengenoemde ontwikkelingen om te gaan, heeft de gemeente Urk haar lange termijn visie en ambities vastgesteld in een strategisch woonvisie4 . In de Woonvisie wordt het bouwprogramma voor de komende jaren vastgesteld. In tabel 2 zijn de verwachtingen weergegeven.

Tabel 2: Deel van jaaroverzicht woningbouwproductie uit Woonvisie Urk 2035+

 

Ook zijn de bebouwingsvormen en aantallen inzichtelijk gemaakt voor de periode 2019-2022. De komende jaren zullen voornamelijk woningen gebouwd worden die geschakeld of gestapeld zijn, zoals te zien in tabel 3.

Tabel 3: Type bouwwerken 2019-2022

 

Bebouwingsvorm

Totaal

Locatie (aantal)

Verwachte oplevering

Gestapeld

24

Zeewijk fase 4 (24)

2019

Vrijstaand

2

4

Zeewijk fase 4 (2)

Oranjewijk fase 1 (4)

2019

Geschakeld

47

Oranjewijk fase 1 (4)

Oranjewijk fase 2 (43)

2019

Twee-onder-een-kap

26

Oranjewijk fase 2 (26)

2019

 

Gestapeld

74

Zeewijk fase 4 (24)

Oranjewijk fase 1 (50)

2020

Hof gestapeld

4

Oranjewijk fase 3 (4)

Vrijstaand

3

Oranjewijk fase 1 (2)

Oranjewijk fase 3 (1)

2020

2020

Geschakeld

42

Oranjewijk fase 2 (27)

Oranjewijk fase 3 (15)

2020

Hof geschakeld

20

Oranjewijk fase 2 (8)

Oranjewijk fase 3 (12)

2020

Twee-onder-een-kap

14

Oranjewijk fase 2 (12)

Oranjewijk fase 3 (2)

2020

Kangoeroe

3

Oranjewijk fase 3 (3)

2020

Waterarken

7

Oranjewijk fase 3 (7)

2020

Gestapeld zelfstandig woonzorg

64

Oslolaan 2-4 (64, vml. Wilhelminaschool)

2020-2021

 

Gestapeld

53

Oranjewijk fase 2 (25)

Oranjewijk fase 3 (28)

2021

Vrijstaand

5

Zeewijk fase 1 (2)

Oranjewijk fase 2 (3)

2021

Geschakeld

37

Oranjewijk fase 3 (37)

2021

Twee-onder-een-kap

2

Oranjewijk fase 3 (2)

2021

Kwadrant

8

Oranjewijk fase 2 (8)

2021

 

Gestapeld

44

Oranjewijk fase 3 (44)

2022

Vrijstaand

5

Oranjewijk fase 3 (5)

2022

 

 

3.1.2 Doelgroep bedrijven

Profiel

De groei van het aantal vestigingen, het aantal oprichtingen en het aantal snelgroeiende bedrijven zijn indicaties voor de dynamiek en de kwaliteit van het ondernemerschap op Urk. Van 2006 tot 2012 is het aantal vestigingen met 48 procent toegenomen. Afgelopen vijf jaar is het aantal vestigingen op Urk verder toegenomen met 8,7 procent. De florerende visserijsector in 2016 heeft daar waarschijnlijk iets mee te maken. De groei van het aantal vestigingen gaat vanzelfsprekend gepaard met een grotere vraag naar grond. Cluster Economische Zaken heeft de vraag naar grond vanuit de markt per branche bijgehouden. In tabel 4 is te zien hoe zich dit per branche verhoudt.

Om in deze groeiende vraag naar grond te voorzien, is de gemeente Urk van plan om een nieuw binnendijks bedrijventerrein te ontwikkelen ten behoeve van het visserijcluster en maritieme sector (inclusief de ontwikkeling van de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland en een Vis-experience). De ontwikkeling van het bedrijventerrein dient de vraag vanuit bedrijven van Urk en elders te faciliteren. Dit moet nog wel planologisch bestemd worden. Daarnaast is ook een (klein) deel van Zeeheldenwijk (gemengde zone) bestemd voor bedrijven met maximale milieucategorie 2.

 

Tabel 4: Vraag grond vanuit de markt

Branche

M2

Zeeheldenwijk

Binnendijks bedrijventerrein

Totaal per branche

Autosector

25.000

25.000

0

25.000

Kantoor/showroom

14.500

14.500

0

14.500

Wonen en werken

6.700

6.700

0

6.700

Groenboulevard

10.000

10.000

0

10.000

Tankstations

6.000

6.000

0

6.000

Auto & transport

85.000

0

85.000

85.000

Vis en voedselverwerking

16.500

0

16.500

16.500

Bouw

15.400

0

15.400

15.400

Recycling

43.000

0

43.000

43.000

Diversen

2.000

0

2.000

2.000

 

3.1.3 Doelgroep recreatie en toerisme

Het aantal evenementen en het aantal bezoekers per evenement in onze gemeente neemt ieder jaar toe. Dit is een mooie ontwikkeling, want evenementen zorgen voor vermaak, saamhorigheid en bedrijvigheid. Ook trekt het toeristen naar de gemeente Urk. De afgelopen jaren is een stijging te zien in het aantal evenementen dat op Urk georganiseerd wordt. In tabel 5 is deze stijging te zien.

 

Jaartal

Aantal vergunningaanvragen

2014

30

2015

35

2016

35

2017

75

2018

82

2019

79

 

In 2017 is een enorme stijging te zien in het aantal vergunningaanvragen voor evenementen. Dit heeft mede te maken met de gemeentelijke inzet om inwoners en evenementenorganisatoren bewust te maken dat het hebben van een vergunning noodzakelijk is om een evenement te organiseren. De verwachting is dat deze trend de komende jaren zal doorzetten.

 

Daarnaast ligt er landelijke een focus op evenementen. Verschillende incidenten, sommige met fatale afloop, vormden de oorzaak om alerter naar vergunningaanvragen te kijken. Aanscherping van het evenementenbeleid en/of het proces rondom vergunningverlening is hierdoor bij veel gemeenten op de agenda gekomen. Dit geldt ook voor de gemeente Urk.

 

Verder heeft de gemeente Urk en de Stichting Het Flevolandschap in overleg met de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder en het waterschap Zuiderzeeland een plan ontwikkeld voor de aanleg van natuur in het Urkerveld. Het doel van het plan is om een open, toegankelijk en leefbaar natuurgebied te creëren, waarbij ook aandacht is voor cultuurhistorie, educatie en recreatie. De ontwikkeling van het gebied heeft betrekking op circa 29 hectare. Het bestemmingsplan zal naar verwachting medio 2019 in werking treden.

 

3.2 Meetbare doelstellingen (BOR. 7.2.2)

In dit paragraaf worden de prioriteiten en doelstellingen wat betreft vergunningverlening uiteengezet.

 

3.2.1 Prioriteiten

Voldoen aan wettelijke afhandelingstermijn(en)

Voor veel vergunningsaanvragen gelden wettelijke termijnen waarbinnen een besluit genomen moet worden. De Wabo kent twee voorbereidingsprocedure: een reguliere met een afhandelingstermijn van 8 weken en een uitgebreide met een afhandelingstermijn van 26 weken. Het afhandelen van vergunningaanvragen binnen de gestelde termijnen is prioriteit voor de gemeente Urk. Regelmatig wordt er nagedacht over het efficiënter inrichten van processen om een snellere vergunningverlening te realiseren. Een van de redenen hiervoor is het voorkomen van overschrijding van termijnen, wat in sommige gevallen leidt tot vergunningverlening van rechtswege.

 

De vergunningen zijn van goede (juridische) kwaliteit

Het is van belang dat alle vergunningsaanvragen getoetst worden aan relevante wet- en regelgeving. Bij het opstellen van de vergunningen moet daarom ook rekening gehouden worden met wettelijke kaders die van toepassing zijn. Als dit niet op een juiste manier wordt gedaan, kan rechtsongelijkheid ontstaan. Hierdoor neemt de kans op gegronde bezwaarschriften toe als vergunningen juridisch niet houdbaar zijn. Zo worden bijvoorbeeld aanvragen voor een omgevingsvergunning activiteit bouwen getoetst met behulp van het landelijke toetsingsprotocol Bris-Toets, LTB2012 matrix om de (juridische) kwaliteit te garanderen.

 

3.2.2 Doelstellingen

In het visiedocument van de gemeente Urk zijn de missie en visie over de bedrijfsvoering beschreven. Ook zijn de gemeentelijke kernwaarden opgenomen in het document. De missie, visie en kernwaarden zien er als volgt uit:

 

Missie

Het mogelijk maken van adequaat, betrouwbaar en betaalbaar openbaar bestuur. Daarbij houden we rekening met de veelheid aan belangen in de samenleving en dragen zo bij aan het vertrouwen in de overheid.

 

Vanuit deze missie, visie en kernwaarden zijn meetbare strategische doelstellingen opgesteld. Hierbij is gebruik gemaakt van een trechterstructuur, dat wil zeggen van abstract naar concreet ofwel van algemeen naar specifiek.

De gemeente Urk streeft op het gebied van vergunningverlening strategisch naar:

 

Visie

Wij zijn er voor de inwoners en het bedrijfsleven van Urk en we maken gebruik van de kennis, kunde en kracht van de samenleving en het maatschappelijk initiatief.

We zetten in op samenwerking en faciliteren en bieden ruimte voor initiatieven.

Wij willen het bestuur volledig en onafhankelijk adviseren en voeren politieke besluiten loyaal uit.

 

De gedeelde waarden die hierbij horen zijn:

  • Verbinding (intern, extern, samen doen, samenwerken) 

  • Verantwoording (verantwoordelijkheid dragen, vrijheid in gebondenheid, ontwikkelen, kwaliteit leveren, verantwoording afleggen).

  • Vertrouwen (open, transparant, veilige sfeer, respectvol omgaan met elkaar)

 

  • -

    Verbinding: wij willen de afstand tussen de overheid en burgers minimaliseren;

  • -

    Verantwoording: wij willen vergunningen deugdelijk opstellen;

  • -

    Vertrouwen: wij willen openheid geven over de vergunningverleningsprocedure.

Hieronder wordt omschreven hoe deze strategische doelstellingen concreet zijn gemaakt door middel van de trechterstructuur.

 

Van strategisch naar specifiek

Verbinding

Verantwoording

Vertrouwen

Begrijpelijkheid

Juridische procedures

Kwaliteit

Tijdigheid

Transparantie

Alle correspondentie is begrijpelijk.

Het voorkomen van juridische procedures

Alle vergunningen voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen

Alle reguliere vergunningaanvragen worden tijdig beschikt binnen de wettelijke vastgestelde termijnen van 8 weken

 

-Complete aanvragen voor minder complexe bouwwerken is het streven om binnen 6 weken de vergunning te verlenen

 

-Voor APV geldt hierbij dat de vergunning(en) minimaal 14 dagen vóór de start van de activiteit is verleend

Alle vergunningen worden verleend door middel van een transparant proces

 

Van specifiek naar operationeel

Begrijpelijkheid

Juridische procedures

Kwaliteit

Tijdigheid

Transparantie

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid wordt alle correspondentie op begrijpelijkheid getoetst door het gebruik van sjablonen die voldoen aan de nieuwe schrijfwijzer van de gemeente Urk

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid worden juridische procedures voorkomen door middel van (voor)overleg, voorlichting en (pre)mediation

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid wordt de kwaliteit van de vergunningen bewaakt door het gebruik van SquitXO te optimaliseren (proces)

 

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid wordt de kwaliteit van de vergunningen bewaakt door aanvragen waarbij de bouwkosten boven € 100.000 liggen te toetsen aan de hand van de landelijke Bris-toets (LTB2012 Matrix)

 

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid wordt de kwaliteit van de vergunningen bewaakt door het bijhouden van de sjablonen/checklist of die voldoen aan (gewijzigde) regelgeving

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid worden de aanvragen tijdig beschikt door het gebruik van termijnbewaking van SquitXO.

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid worden de vergunningen verleend door middel van een transparant proces met behulp van SquitXO

 

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid worden vergunningen verleend door middel van een transparant proces door complexe vergunningen middels een fysieke overdracht mondeling toe te lichten (introductie).

 

Binnen de geldigheids-duur van dit beleid worden vergunningen verleend door middel van een transparant proces door SquitXO met IKCS te koppelen om zo een aanvrager beter op de hoogte te houden van de stand van zaken van een vergunning (optimalisatie frontoffice)

 

Indicatoren/monitoring

Begrijpelijkheid

Juridische procedures

Kwaliteit

Tijdigheid

Transparantie

  • -

    Periodiek worden alle sjablonen opnieuw getoetst aan de schrijfwijzer en zo nodig aangepast

  • -

    Steekproefsgewijs correspondentie laten toetsen door de interne schrijfcoaches en zo nodig verwerkt in de sjablonen

Kerngegevens uit SquitXO bestaande uit:

  • -

    Aantal zienswijzen

  • -

    Aantal bezwaar & beroep

  • -

    Per kwartaal controleren of gemaakte afspraken over toepassing van SquitXO consequent worden nageleefd (o.a. besluitstatus)

  • -

    Per kwartaal sjablonen en de checklist controleren

Kwartaalrapportages en kerngegevens uit SquitXO bestaande uit:

  • -

    datum van aanvraag en genomen besluit

  • -

    aard en complexiteit van een aanvraag

  • -

    type bouwwerk en aard van de inrichting

  • -

    Updates SquitXO binnen 7 dagen doorvoeren

  • -

    aantal fysieke overdrachten

  • -

    aantal vragen beantwoord door de frontoffice

(Strategische) doel-stelling behaald als 90% van de correspondentie bij toetsing voldoet aan de schrijfwijzer

(Strategische) doel-stelling behaald als

100% van de juridische procedures voorkomen is door middel van (pre)mediation

(Strategische) doel-stelling behaald als 90% van de gemaakte afspraken bij toetsing nageleefd worden

(Strategische) doel-stelling behaald als 100% van de vergunningen binnen de wettelijke vastgestelde termijnen is verleend en 80% van de APV vergunning(en) minimaal 14 dagen vóór de start van de activiteit zijn verleend

(Strategische) doel-stelling behaald als 100% van alle updates van SquitXO binnen 7 dagen doorgevoerd zijn en 75% van de complexe vergunningen fysiek overgedragen zijn

 

3.3 Monitoring & evaluatie

Om te kunnen beoordelen of de beleidsdoelstellingen en de geplande werkzaamheden uit het uitvoeringsprogramma gehaald en uitgevoerd zijn, is het belangrijk dat de activiteiten geregistreerd worden. Monitoring is het stelselmatig en systematisch verzamelen, bewerken en verstrekken van gegevens om na te gaan of en in hoeverre het gevoerde beleid slaagt en of de gestelde doel- en taakstellingen behaald zijn. Om verantwoording te kunnen afleggen over de inspanningen en resultaten zijn verschillende gegevens nodig. Deze gegevens zijn periodiek opvraagbaar voor zowel managementdoeleinden (voortgang van de uitvoering) als voor periodieke verantwoording naar het college en de gemeenteraad.

Deze beleidsnota heeft een looptijd tot en met 2019. Na het verstrijken van de looptijd zal het vergunningenbeleid, samen met het handhavingsbeleid worden geëvalueerd. Het voornemen is om één VTH beleid op te stellen voor 2020-2024.

 

Hoofdstuk 4: Vergunningenstrategie

 

Dit hoofdstuk richt zich op de werkwijze voor het toetsen van activiteiten die voortvloeien uit het omgevingsrecht (bouwen, ruimtelijke ordening, (brand)veiligheid, de Algemene Plaatselijke Verordening en bijzondere wetten). Per onderwerp wordt ingegaan op welke wijze de behandeling van meldingen en aanvragen om een vergunning of ontheffing worden getoetst.

Uitgangspunt van de werkwijze is dat burgers, bedrijven en instellingen verantwoordelijk zijn voor het indienen van goede en volledige aanvragen. De aanvraag vormt namelijk de basis voor de te verlenen vergunning of ontheffing. De gemeente houdt zich hierbij aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zoals het zorgvuldigheidsbeginsel, het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel.

 

4.1 Omgevingsvergunning

De criteria (toetsingsgronden) waaraan een aanvraag omgevingsvergunning door het bevoegd gezag moet worden getoetst zijn wettelijk vastgesteld, net als de procedure voor het afhandelen van een omgevingsvergunning. De Wabo kent zoals eerder genoemd twee voorbereidingsprocedure, reguliere met een afhandelingstermijn van 8 weken en een uitgebreide met een afhandelingstermijn van 26 weken.

 

Een aanvraag wordt op grond van de Wabo getoetst aan het bestemmingsplan, het bouwbesluit, de bouwverordening, de redelijke eisen van welstand zoals die door de gemeenteraad zijn vastgesteld in de welstandsnota, het exploitatieplan (indien aanwezig), de Monumentenwet (indien van toepassing) en/of een provinciale bestemmingsplan.

Indien een aanvraag niet past binnen de regels van een bestemmingsplan houdt een aanvraag tevens in een verzoek om af te wijken van die regels.

 

4.1.1 Werkwijze & protocollen (werkinstructies)

Algemeen

De meeste vergunningen komen binnen via de website www.omgevingsloketonline.nl afgekort OLO. Vanuit het OLO worden de aanvragen overgebracht naar de applicatie SquitXO. Waarna een beoordeling van de aanvraag plaatsvindt aan de hand van objectieve criteria door gebruik te maken van het landelijke toetsingsprotocol Bris-toets en gebruiken daarvoor de LTB2012 matrix. Wat uiteindelijk resulteert in de verlening of weigering van de vergunning. Hoe tot een verlening of weigering van de vergunning wordt gekomen wordt hieronder beschreven. Alle aanvragen worden bekendgemaakt op de website van de gemeente Urk en in het Urkerland.

 

Behandeling

De aanvragen omgevingsvergunning, activiteit bouwen, worden beoordeeld door een medewerker van het cluster BWT. De aanvragen omgevingsvergunning voor de activiteit milieu worden behandeld door een medewerker van de OFGV.

Milieumeldingen worden beoordeeld door de OFGV. Sloop- en gebruiksmeldingen worden in eigen beheer beoordeeld en afgedaan.

De aanvraag omgevingsvergunning, activiteit bouwen wordt in eerste instantie getoetst op ontvankelijkheid, waarna bij ontvankelijkheid een inhoudelijke toets van de aanvraag zal volgen.

 

Ontvankelijkheidtoets

Bij de ontvankelijkheidstoets wordt de aanvraag getoetst of deze voldoet aan de indieningsvereisten zoals die zijn opgenomen in de Regeling omgevingsrecht (MOR). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van checklists. Deze zijn geïntegreerd in SquitXO. Er is een checklist voor nieuwbouw, verbouw en voor overige gebruiksfuncties.

Ook wordt de aanvraag in deze fase getoetst aan planologie, milieu, bodem, archeologie, monumenten en flora en fauna. Voldoet een aanvraag niet aan de indieningseisen dan wordt de aanvrager een termijn geboden waarop hij de gelegenheid krijgt om de aanvraag aan te vullen. Deze termijn wordt gesteld op vier weken. In bijzondere gevallen kan deze termijn korter of langer zijn.

In deze fase wordt tevens beoordeeld of de aanvraag wordt behandeld volgens de reguliere of uitgebreide procedure. De aanvrager ontvangt een brief met betrekking tot de ontvankelijkheid en welke procedure zal worden toegepast.

Wordt de aanvraag niet of niet volledig aangevuld binnen de gestelde termijn dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. De behandeling wordt hiermee afgesloten, wel blijft er een mogelijkheid tot het indienen van bezwaar.

 

Activiteiten in strijd met regels van ruimtelijke ordening

Voldoet een aanvraag niet aan het geldende bestemmingsplan dan zijn er drie opties om toch een omgevingsvergunning te verlenen op grond van art. 2.12 lid 1 sub a van de Wabo:

  • 1.

    Binnenplanse wijziging

  • Kaders voor afwijkingen staat in het bestemmingsplan.

  • 2.

    De bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen ex artikel 4 (bijlage 2 van het Bor).

  • Toetsing vindt plaats op grond van de ‘beleidsregels voor ‘buitenplanse’ afwijkingen van een bestemmingsplan, zoals die vastgesteld zijn op 21 december 2010 door het College.

  • 3.

    Project afwijking (overige gevallen)

  • Deze afwijkingsprocedure is bedoeld voor aanvragen die niet kunnen worden afgedaan met de procedures als bedoeld onder 1. en 2. Voor toepassing van deze procedure dient altijd de uitgebreide procedure te worden doorlopen. De aanvrager dient altijd een ruimtelijke onderbouwing te overleggen. B&W besluiten al dan niet of zij medewerking willen verlenen. In sommige gevallen is een verklaring van geen bedenkingen nodig van de raad.

Initiatieven of aanvragen die niet passen binnen het bestemmingsplan worden besproken in het tweewekelijkse Wabo overleg. In dit Wabo overleg zijn alle vakafdelingen vertegenwoordigd die direct of indirect betrokken zijn bij de behandeling van de aanvraag, zoals:

  • cluster BWT (zaakbeheerders, welstand, medewerker Monumenten en beschermd dorpsgezicht);

  • vertegenwoordiging Realisatie en Beheer (bestemmingsplan, wegen, water, parkeren, etc).

  • adviseur Regionale brandweer;

  • medewerker economische zaken;

  • juridische ondersteuning en begeleiding;

  • adviseurs en deskundigen op aanvraag.

Inhoudelijke toets

De aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van de criteria als bedoeld in artikel 2.10 t/m 2.19 van de Wabo, zoals:

  • bestemmingsplan;

  • bouwbesluit;

  • bouwverordening;

  • welstand;

  • algemene plaatselijke verordening;

  • exploitatieplan;

  • archeologie;

  • bodem (wordt uitgevoerd door de OFGV);

  • flora en fauna;

  • monumentenwet.

  • etc.

Planaanpassing

Indien de aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan, het bouwbesluit, de bouwverordening of niet voldoet aan redelijke eisen van welstand wordt de mogelijkheid geboden om het plan aan te passen. De termijn die daarvoor gegeven wordt is afhankelijk van de tijd die nog resteert voor de beoordeling van de aanvraag. Indien mogelijk worden er regels (voorschriften) opgenomen waardoor de vergunning alsnog verleend kan worden.

 

Besluitvorming reguliere procedure

Op een aanvraag waarop de reguliere procedure van toepassing is dient binnen acht weken (niet meegerekend de benodigd tijd voor het aanleveren van aanvullende gegevens) te worden beslist. Deze termijn kan met ten hoogste acht weken worden verlengd (bijvoorbeeld indien de mogelijkheid wordt gegeven om het plan aan te passen). Overschrijding van de wettelijke beslistermijn leidt tot een van rechtswege verleende vergunning.

De beslissing op aanvragen worden bekend gemaakt via de website van de gemeente en gepubliceerd in het Urkerland. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de beschikking bezwaar indienen tegen het besluit en eventueel voorlopige voorziening (schorsing) vragen bij de bestuursrechter.

 

Besluitvorming uitgebreide procedure

De uitgebreide procedure wordt toegepast bij de activiteiten als bedoeld in artikel 3.10 Wabo. Een dergelijke aanvraag wordt voorbereid volgens de procedure van afdeling 3.4 van de Awb, zoals in het kort hieronder weergegeven.

  • Het bevoegd gezag stuurt de aanvrager onverwijld een ontvangstbewijs (art. 3.1 lid 2 Wabo).

  • Het bevoegd gezag stuurt de aanvrager zo snel mogelijk een bericht over de procedure en rechtsmiddelen (art. 3.1 lid 3 Wabo).

  • Wanneer een ander bestuursorgaan dan B&W bevoegd gezag is, ligt het ontwerpbesluit ook ter inzage in de gemeente waar het project in hoofdzaak zal worden uitgevoerd (art. 3.12 lid 3 Wabo).

  • Het bevoegd gezag stuurt aanvraag, ontwerpbesluit en/of het definitieve besluit aan bepaalde personen of instanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het orgaan dat de verklaring van geen bedenkingen afgeeft, de Inspectie of een ander bestuursorgaan dan het aangewezen bevoegd gezag.

  • Iedereen kan zienswijzen op het ontwerpbesluit indienen (art. 3.12 lid 5 Wabo). Overigens kunnen alleen belanghebbenden bezwaar maken en in beroep gaan.

  • De beslistermijn van zes maanden begint te lopen op de dag ná de dag van ontvangst van de aanvraag (art. 3.12 lid 7 Wabo).

  • Het bevoegd gezag mag de beslistermijn van zes maanden éénmaal verlengen, met ten hoogste zes weken (art. 3.12 lid 8 Wabo).

  • Voor gevallen als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a, onder 3º, van de Wabo (het vroegere projectbesluit) geldt een speciale procedure:

    • Het bevoegd gezag plaatst de kennisgeving van het ontwerpbesluit en de mededeling van het definitieve besluit in de Staatscourant.

    • Het bevoegd gezag stuurt de kennisgeving van het ontwerpbesluit en de mededeling van het definitieve besluit aan de eigenaar van de grond en eventuele beperkt gerechtigden daarop. Dit voor zover nodig met het oog op de toepassing van artikel 85 van de onteigeningswet (art. 3.12 lid 2 Wabo jo. art. 6.14 lid 2 Regeling omgevingsrecht).

    • Het bevoegd gezag doet de mededeling van het definitieve besluit ook langs elektronische weg en stelt het beschikbaar op de landelijke voorziening (art. 6.14 Bor).

4.1.2 Werkafspraken

In het kader van Wabo-procedures en vergunningverlening wordt gebruik gemaakt van de volgende werkafspraken, waarvan een exemplaar is bijgevoegd.

  • 1.

    Voortraject en vooroverleg

  • 2.

    Reguliere voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 2a.

      onderdeel bouw

  • 3.

    Reguliere voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 3a.

      onderdeel ruimtelijke ordening (wijzigen gebruik)

  • 4.

    Reguliere voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 4a.

      onderdeel bouw en milieu meldingsplichtig

  • 5.

    Reguliere voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 5a.

      onderdeel milieu

  • 6.

    Reguliere voorbereidingsprocedure meervoudige aanvraag

    • 6a.

      onderdeel bouw, wijzigen gebruik, melding gebruik, kappen, uitrit en milieu meldingsplichtig

  • 7.

    Uitgebreide voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 7a.

      onderdeel milieu

  • 8.

    Uitgebreide voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 8a.

      onderdeel monumenten

  • 9.

    Uitgebreide voorbereidingsprocedure enkelvoudige aanvraag

    • 9a.

      onderdeel afwijken bestemmingsplan

  • 10.

    Uitgebreide voorbereidingsprocedure meervoudige aanvraag

    • 10a.

      onderdeel milieu, afwijken bestemmingsplan, bouw, kappen, uitritvergunning

4.2 Algemene plaatselijke verordening & Bijzondere Wetten

 

4.2.1 Algemene plaatselijke verordening

In de Algemene plaatselijke verordening (Apv) heeft de gemeente de mogelijkheid om activiteiten die in de leefomgeving plaatsvinden aan extra regels te binden. Voor een aantal activiteiten eist de Apv expliciet dat vooraf een vergunning wordt aangevraagd. Voor andere activiteiten dient een ontheffing te worden aangevraagd en bij weer andere kan volstaan worden met een melding. Het spreekt voor zich dat risicovolle evenementen, of evenementen die (grote) overlast veroorzaken voor de omgeving of die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, vergunningplichtig zijn. Op die manier kan preventief het risico en de overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt worden. Door deregulering is het aantal vergunningsplichtige activiteiten in de APV afgenomen.

 

Evenementen

Gemeente Urk heeft als toetsingskader voor evenementen het evenementenbeleid. In het evenementenbeleid is het vergunningsverleningsproces voor evenementen beschreven.

 

Overige gemeentelijke regelgeving

Aanvragen voor alle overige gemeentelijke regelgeving worden altijd getoetst op volledigheid. Het gaat hier bijvoorbeeld om (markt)standplaatsvergunningen en vergunningen voor de aanwezigheid van speelautomaten.

 

4.2.2 Drank- en Horecawet

De Drank- en Horecawet vereist dat iedereen die bedrijfsmatig alcoholhoudende dranken schenkt en/of verkoopt voor gebruik ter plaatse hiervoor een vergunning heeft. Voor slijterijen geldt eveneens een vergunningplicht. De inrichting wordt, voordat deze in gebruik wordt genomen, altijd gecontroleerd op de inrichtingseisen door een bouwtoezichthouder. Bovendien worden politie en brandweer altijd om advies gevraagd.

Bij wijziging van een bestaande vergunning, meestal het wijzigen van het aanhangsel vanwege een verandering in de leidinggevenden, wordt de nieuwe leidinggevenden getoetst aan de moraliteitseisen van de Drank- en Horecawet. Indien het om een nog ongewijzigde paracommerciële drank- en horecavergunning gaat, wordt de vergunning ambtshalve aangepast met de nieuwe voorschriften. De Drank- en Horecawet stelt specifieke eisen aan de inrichting en de leidinggevenden.

 

Ontheffing artikel 35

Bij bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard kan een ontheffing artikel 35 van de Drank- en Horecawet aangevraagd worden, bijvoorbeeld bij evenementen. Hiermee wordt toestemming tot het verstrekken van zwak-alcoholische drank gegeven.

In de Drank- en Horecawet zijn de voorwaarden opgenomen op grond waarvan ontheffing verleend kan worden. De ontheffing heeft betrekking op en is geldig voor de daarin vermelde data.

 

4.2.3 Werkwijze en protocollen (werkinstructies)

De vergunningaanvragen op het gebied van APV en Bijzondere Wetten worden getoetst aan de relevante landelijke wet- en regelgeving en aan de lokale regelgeving en lokale beleidskaders. Elke aanvraag wordt op volledigheid getoetst. Als er gegevens ontbreken of de aanvraag klopt niet, dan wordt er om aanvulling gevraagd.

Ons hoofdproces voor het besluiten op een vergunningaanvraag en het beoordelen van een melding kent een basiswerkwijze en ziet er als volgt uit:

  • 1.

    Inboeken en registreren in backoffice applicatie (hierdoor worden termijnen bewaakt);

  • 2.

    Sturen van een ontvangstbevestiging;

  • 3.

    Toetsing

    • a.

      Toets volledigheid en ontvankelijkheid;

    • b.

      (Vak)inhoudelijke toets aan alle relevante beoordelingskaders;

    • c.

      Uitzetten bij interne- en externe adviseurs;

    • d.

      Opstellen (concept)beschikking;

  • 4.

    Beschikking versturen en archiveren;

  • 5.

    Mogelijk bezwaar, beroep en hoger beroep, eventueel gecombineerd met een voorlopige voorziening.

4.3 Wet op de Kinderopvang

Zodra de gemeente een aanvraag tot exploitatie ontvangt in het kader van deze wet wordt deze aangemeld in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). De GGD Flevoland wordt vervolgens opdracht gegeven een inspectie uit te voeren om na te gaan of de betreffende kinderopvang aan de minimale kwaliteitscriteria welke in de wet en nadere regelgeving hiervoor zijn opgenomen. Op basis van het advies van de GGD besluit de gemeente de aanvraag tot exploitatie van een kinderopvang, een gastouderbureau, een peuterspeelzaal of een voorziening voor gastouderopvang toe te kennen dan wel af te wijzen. De exploitant ontvangt hierover een besluit van de gemeente.

Omdat naast een advies van de GGD ook andere wet- en regelgeving de exploitatie in de weg kan staan wordt hieraan door de gemeente al in het voorportaal gecontroleerd. Zo wordt getoetst of exploitatie wel past binnen de regels voor het bestemmingsplan en wordt gecontroleerd of een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig is. De beslistermijn ten aanzien van de aanvraag wordt in dat geval opgeschort.

Verzoeken tot het wijzigen van de gegevens in het LRKP kunnen bestaan uit administratieve handelingen zonder rechtsgevolg, maar ook uit verzoeken op grond waarvan een besluit genomen moet worden. Soms moet op grond van een dergelijk verzoek de GGD opnieuw een inspectie uitvoeren. Voorbeelden van mogelijke wijzigingen zijn uitbreiding van het aantal kindplaatsen, een houderwijziging en een verzoek tot het beëindigen van de exploitatie. In de wet is uitputtend behandeld hoe aanvragen en verzoeken om wijziging door de gemeente beoordeeld, gecontroleerd en afgehandeld dienen te worden. De beleidsruimte voor de gemeente is op dit punt vrijwel nihil.

 

4.4 Bezwaar, beroep en informele behandeling bezwaarschriften

Indien belanghebbenden het niet eens zijn met de inhoud van een vergunning, dan kan hiertegen bezwaar worden gemaakt bij het college van burgemeester en wethouders. De behandelende ambtenaar maakt een verweerschrift voor de Commissie voor bezwaarschriften. De Commissie houdt vervolgens een hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting adviseert de commissie het college of het bezwaarschrift al dan niet gegrond is. Het college neemt vervolgens daarop een besluit. Indien het bezwaar wordt afgewezen, dan kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank.

 

4.4.1 (Pre) Mediation

In de gemeente Urk worden bezwaarschriften zoveel mogelijk informeel afgehandeld door middel van mediation. Hier wordt veel tijd en energie in gestoken. Wanneer het bezwaarschrift zich daarvoor leent, neemt een neutrale gespreksbegeleider contact met de bezwaarmaker op met de vraag of deze mee wil werken aan een informeel gesprek. In dit gesprek tussen de bezwaarmaker, gemeente en de bemiddelende gespreksbegeleider wordt gezocht naar een praktische oplossing voor het bezwaar. Afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Als de informele behandeling geen resultaat oplevert of de bezwaarmaker wil daar niet aan meewerken, dan volgt alsnog de formele procedure.

 

4.5 SquitXO

Ten behoeve van de vergunningverlening wordt zaakgericht gewerkt in SquitXO en Izaaksuite. Hiermee wordt de workflow ondersteund en worden termijnen bewaakt. Verder maakt het de digitale vergunningverlening mogelijk en zorgt het voor dossieropbouw. Verleende (digitale) vergunningen worden opgeslagen in het document management systeem van de gemeente.

 

4.6 Mandatering

Om een snelle vergunningverlening mogelijk te maken zijn zoveel mogelijk bevoegdheden gemandateerd tot medewerkersniveau. De mandatering voor vergunningverlening is vastgelegd in het Mandaatbesluit 2019.

 

4.7 Informeren Raad

Op grond van BOR is het college verplicht om het beleid, het uitvoeringsprogramma, de rapportage en het verslag van de evaluatie aan de raad mee te delen.


1

Dit is inclusief de administratieve ondersteuning.

2

Uitbesteed aan een extern bureau, te weten Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW). Verwachting is dat BHBW nog +/- 31 uren nodig heeft om de taken uit te kunnen voeren.

1

Primos levert jaarlijks informatie over de verwachte ontwikkeling van het aantal inwoners, het aantal huishoudens, de woningvoorraad en de woningbehoefte tot op het niveau van CBS-buurten.

2

Platform31 heeft voor alle G32-steden een algemene trendstudie gemaakt. In acht thematische hoofdstukken (demografie, economie, sociaal, technologie, veiligheid, ruimte/wonen, duurzaamheid en bestuur) worden de belangrijkste trends en opgaven voor de steden en gemeenten beschreven.

3

Iedere 3 jaar actualiseert het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) de regionale bevolkings- en huishoudensprognose. De meest recente versie is van september 2016. Het opstellen van de prognose gebeurt in samenwerking met het CBS.

4

Strategische Woonvisie Urk 2035+: Visie en ambities