Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Brielle

De beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBrielle
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDe beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022
CiteertitelBeleidsregels eenmalige energietoeslag 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-04-202201-01-2023Nieuwe regeling

12-04-2022

gmb-2022-173520

Tekst van de regeling

Intitulé

De beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brielle

gelet op artikel 4:84 van de Algemene Wet bestuursrecht;

besluit de volgende beleidsregels vast te stellen:

Beleidsregels eenmalige energietoeslag Brielle 2022

besluit vast te stellen:

Artikel 1 Reikwijdte

Huishoudens met een laag inkomen hebben geen geld kunnen reserveren voor de onverwacht sterk gestegen energieprijzen. Om financiële problemen te voorkomen, wordt de Participatiewet gewijzigd (Kamerstukken II 2021/22, 36 057, nr. 2). In het jaar 2022 kan bijzondere bijstand aan een alleenstaande of een gezin worden verleend in de vorm van een eenmalige energietoeslag, zonder dat wordt nagegaan of die alleenstaande of dat gezin in dit jaar een sterk gestegen energierekening had.

In overeenstemming met de vraag van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, willen wij deze energietoeslag aan die huishoudens verstrekken die dat nodig hebben. Wij gaan ervan uit dat de in deze beleidsregels bedoelde huishoudens de eenmalige toeslag gebruiken voor de betaling van de energiekosten.

Als een alleenstaande of een gezin meer of andere ondersteuning nodig heeft, dan zijn er mogelijkheden om deze te verstrekken op grond van de Participatiewet en de daarbij horende Beleidsregels Participatiewet Brielle 2022.

Artikel 2 Wie voor een energietoeslag in aanmerking komt

1. Een eenmalige energietoeslag kan worden verstrekt aan:

  • a.

    een alleenstaande of een alleenstaande ouder van 21 jaar of ouder;

  • b.

    gehuwden waarvan ten minste een echtgenoot 21 jaar is of ouder.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan aan kostendelende medebewoners slechts eenmaal een energietoeslag worden verstrekt. Deze wordt verstrekt aan de belanghebbende die het eerst een aanvraag heeft ingediend.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid wordt een eenmalige energietoeslag niet verstrekt aan een persoon:

  • a.

    die jonger is dan 27 jaar en aanspraak heeft op studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000;

  • b.

    die kostganger of onderhuurder is;

  • c.

    die in een inrichting verblijft als bedoeld in artikel 1, onder f, van de Participatiewet;

  • d.

    die volgens de Wet basisregistratie personen ingezetene is met een briefadres.

  • 4.

    In afwijking van het derde lid onder a of c kan een eenmalige energietoeslag aan een gezin worden verstrekt als de omstandigheid die in een van deze onderdelen is bedoeld op een van de gehuwden van toepassing is en de andere gehuwde ingezetene is met een woonadres.

Artikel 3 Tot welke inkomensgrens een energietoeslag wordt verstrekt

  • 1.

    Een eenmalige energietoeslag wordt alleen verstrekt aan de alleenstaande die of het gezin dat beschikt over een inkomen dat niet hoger is dan 120% van de op belanghebbende van toepassing zijnde bijstandsnorm.

  • 2.

    De vergelijking van het inkomen met de bijstandsnorm vindt eenmalig plaats in de kalendermaand die direct voorafgaat aan de datum waarop de energietoeslag wordt aangevraagd.

Artikel 4 Met vermogen wordt geen rekening gehouden

Bij de vaststelling van het recht op een eenmalige energietoeslag wordt geen vermogen in aanmerking genomen.

Artikel 5 De hoogte en de betaling van de energietoeslag

De energietoeslag bedraagt € 800,- en wordt ineens betaald.

Artikel 6 De aanvraag

De aanvraag voor een bijdrage wordt door de aanvrager langs elektronische weg ingediend via https://www.nissewaard.nl met behulp van DigiD.

Artikel 7 In- en uitwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking in het gemeenteblad, en het wordt ingetrokken met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 8 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Beleidsregels eenmalige energietoeslag Brielle 2022.

 

De secretaris,

N. van Waart

De burgemeester

G.G.J. Rensen

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brielle van 12 april 2022.

De beleidsregels eenmalige energietoeslag Brielle 2022 gaan in vanaf 12 april 2022.

Burgemeester en wethouders van Brielle

namens dezen,

Toelichting

De energieprijzen zijn in korte tijd sterk gestegen. Huishoudens met een laag inkomen hebben meer geld nodig om de energierekening te betalen. Daarvoor wordt de Participatiewet gewijzigd, vooralsnog voor alleen het jaar 2022.

Het wordt mogelijk om een energietoeslag te verstrekken aan huishoudens waarop het minimabeleid van de gemeente is gericht. Het gaat hierbij om een zogenoemde categoriale verstrekking; dit betekent dat niet van elk huishouden hoeft te worden nagegaan hoe de energierekening eruitziet.

In artikel 1 wordt de reikwijdte van deze beleidsregels geregeld. Deze gaan alleen over het nieuwe onderdeel van artikel 35 van de Participatiewet.

Duidelijk is dat in bijzondere omstandigheden maatwerk nodig kan zijn. Daarvoor is de individuele bijzondere bijstand bedoeld. Iedereen kan hiervoor een aanvraag indienen. Dan wordt nagegaan of de kosten die gemaakt worden noodzakelijk zijn. Ook wordt beoordeeld of de kosten niet uit eigen inkomen of vermogen betaald kunnen worden. De normen die hiervoor gelden, staan in de Beleidsregels Participatiewet Brielle 2022.

In artikel 2 wordt de doelgroep voor de verstrekking van deze categoriale bijstand bepaald. De toeslag is bestemd voor de energierekening, die betaald moet worden per woonhuisaansluiting. De alleenstaande die of het gezin dat zelfstandig woont, komt dan ook in aanmerking voor deze toeslag.

Er zijn ook alleenstaanden of gezinnen die niet zelfstandig wonen en woonkosten kunnen delen. Zoals kostendelende medebewoners, waaraan gezamenlijk per woonadres een toeslag kan worden verstrekt.

Anderen wonen wel zelfstandig, maar kunnen soms toch woonkosten delen, zoals studenten en anderen die op kamers wonen. Een categoriale verstrekking van een energietoeslag zou in deze woonsituaties het doel voorbij schieten. Voor hen is maatwerk nodig, zij kunnen in aanmerking komen voor individuele bijzondere bijstand. Dat geldt ook voor jongeren van 18 tot 21 jaar die zelfstandig wonen en geen beroep kunnen doen op de onderhoudsplicht van hun ouders.

Weer anderen hebben geen of geen afzonderlijk te betalen woonkosten, zoals mensen die in een inrichting wonen of daklozen. Omdat ze geen energierekening betalen, komen ze niet in aanmerking voor deze categoriale bijstand.

In artikel 3 wordt de doelgroep voor de verstrekking van deze categoriale bijstand nader bepaald. De inkomensgrens is van toepassing bij het gemeentelijk minimabeleid.

Welk inkomen in aanmerking wordt genomen, wordt bepaald door de artikelen 31 tot en met 33 van de Participatiewet. Daarbij wordt nadrukkelijk opgemerkt dat inkomen waarop beslag is gelegd, niet ter beschikking is van de alleenstaande of het gezin en daarom niet in aanmerking wordt genomen. Dit inkomensdeel kan immers niet besteed worden aan de betaling van de energierekening. In de situatie dat iemand is toegelaten tot de toepassing van de Wet schuldsanering natuurlijke personen is weer maatwerk nodig. Het vrij te laten bedrag kan leiden tot een hoger inkomen dan 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. Het kan ook mogelijk zijn dat vrij te laten bedrag hoger wordt vastgesteld.

Verder wordt opgemerkt dat de vergelijking van het inkomen met de bijstandsnorm eenmalig plaatsvindt in de kalendermaand die direct voorafgaat aan de datum waarop de bijstand wordt aangevraagd. Deze toets wordt zoveel als mogelijk is uitgevoerd door het Inlichtingenbureau, bedoeld in artikel 64, derde lid, van de Participatiewet. Soms beschikt het Inlichtingenbureau niet over de inkomensgegevens van de hier bedoelde maand, in welk geval getoetst kan worden aan eerdere gegevens. Bij inkomsten die in hoogte variëren of die bruto worden ontvangen, zoals bij freelancers, kan worden gevraagd om een aparte berekening.

In artikel 6 wordt het mogelijk gemaakt om een aanvraag in te dienen via het daarvoor ingerichte digitale loket, de zogenoemde snelbalie. Hiermee wordt de elektronische weg, bedoeld in artikel 2:15 van de Algemene wet bestuursrecht, opengesteld. Uiteraard wordt degene die niet over een computer beschikt of die niet digitaal vaardig is, geholpen bij het indienen van een aanvraag.

Opgemerkt wordt dat de inlichtingenplicht, bedoeld in artikel 17 van de Participatiewet, hierbij van toepassing is.

Het nieuwe artikel 35 maakt het mogelijk om deze energietoeslag ambtshalve te verstrekken. Hiervan zal ook gebruik worden gemaakt. Veel huishoudens die in aanmerking komen voor deze toeslag zijn immers al bekend bij de gemeente. Het gaat in het bijzonder om de alleenstaanden en gezinnen die in april 2022 een uitkering krijgen op grond van de Participatiewet en de IOAW/IOAZ. Daarnaast gaat het om de huishoudens die bekend zijn door de verstrekking van een individuele inkomenstoeslag of een bijdrage in de kosten van energie. Onderzocht wordt welke andere groepen huishoudens hieraan kunnen worden toegevoegd. Het is de bedoeling om de eenmalige energietoeslag zo snel als mogelijk is aan zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep uit te keren.