Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Noordwijk

Strandnota Noordwijk 2022-2026

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNoordwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingStrandnota Noordwijk 2022-2026
CiteertitelStrandnota Noordwijk 2022-2026
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijjlage strandnota Noordwijk

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-04-2022nieuwe regeling

22-02-2022

gmb-2022-158977

Tekst van de regeling

Intitulé

Strandnota Noordwijk 2022-2026

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorwoord

 

Het strand van Noordwijk, strand van ons allemaal.

 

Het Noordwijkse strand kent over de gehele lengte zijn verscheidenheid. Voor de één een ultieme plek om te recreëren, een ander komt naar het strand voor natuurbeleving en rust, om te sporten of voor een avondje lekker uit eten. Op het strand is het zowel ‘s winters als ‘s zomers goed toeven.

 

Vanwege de sterke verschillen in gebruik leggen we in de strandnota afspraken vast, over wat wel en niet gewenst is. Daarbij bouwen wij voort op ervaringen uit het verle- den en worden bestaande afspraken opnieuw vastgelegd. In deze strandnota staan dan ook geen grote wijzigingen, maar zetten we vooral erop in om de bestaande kwaliteiten te behouden en uit te bouwen.

 

Deze strandnota is tot stand gekomen na gesprekken met gebruikers, met ondernemers en bewoners van Noordwijk. Via samen.noordwijk.nl is er door velen geparticipeerd. De gemeente Noordwijk is blij met al die reacties, ze zijn verwerkt tot deze strandnota ‘Het Gezonde Strand’.

 

Het strand van Noordwijk, voor alle leeftijden.

We genieten steeds weer van de bijzondere aanblik van het strand, die elke dag verschillend kan zijn.

 

U ook?

 

Het college van burgemeester en wethouders.

 

Veel leesplezier!

 

Het gezonde strand | Strandnota Noordwijk 2022-2026

 

1 Visie op het strand

1.1 De strandnota 2022-2026

Het strand is een uniek gebied. Hier waait de beroemde gezonde zeelucht, vind je ruige natuur en zeldzame dier- en planten- soorten, maar ook allerlei activiteiten en beleving. Voor elke leeftijd oefent het strand een bijzondere trekkracht uit: zandkastelen bouwen, de eerste surfles, een trouwerij bij een strandpaviljoen of het dagelijkse ommetje met de hond.

 

Noordwijk kan trots zijn op haar imago als kust- en badplaats. Bezoekers en verblijfsgasten kunnen er een bijzondere beleving van strand, zee en duinen ervaren. De gemeente streeft daarbij al jarenlang met succes een eigen gezicht en karakter na.

 

De visie en het beleid voor het strand worden samengevat in de strandnota. Deze wordt iedere 5 jaar herijkt. Zo wordt het voorgaande beleid regelmatig geëvalueerd en waar nodig aangepast.

 

Bij het opstellen van de strandnota wordt samen met de diverse betrokkenen vooruitgekeken: hoe kunnen we mee blijven bewegen met de trends en ontwikkelingen, en tegelijkertijd de eigen identiteit en de balans tussen het actieve gebruik en het open en rustige karakter van het Noordwijkse strand behouden?

1.2 Het gezonde strand

De komende jaren bouwen wij voort op wat Noordwijk als strandgebied bijzonder maakt, en steken onze handen uit de mouwen om actief te blijven investeren in een volwaardige jaarrond strandbeleving.

 

De afgelopen jaren is de ‘kwaliteit aan de kust’ in Noordwijk op een zeer hoog niveau gebracht.Daarbij gaan ondernemers en initiatiefnemers mee met de tijd, onder andere door te investeren in kwalitatief hoogwaardig aanbod.

 

We zijn met zijn allen bewuster geworden van onze plek in de wereld en de maatschappij; er is meer aandacht voor onder andere inclusiviteit, klimaat en (fysiek/mentaal) welzijn. Zaken als duurzaamheid, gezondheid en eerlijkheid (‘fair trade’) zijn voor veel bezoekers en bewoners in hun keuzegedrag niet meer vrijblijvend, maar een vereiste.

 

Noordwijk heeft daarbij een sterke uitgangspositie om zich te blijven onderscheiden. Door het behalen van de kuuroordstatus staat Noordwijk op de kaart als heilzame zeebadplaats. Deze erkenning is ontvangen van de ESPA (European Spas Association) op basis van de kwaliteit van het zeewater, de klimatologische omstandigheden, de omgeving, de faciliteiten en diverse toepassingen.

Daarmee heeft de gemeente, en eenieder, een verantwoordelijk om goed voor het strand te blijven zorgen.

 

Het strandbeleid 2022 - 2026 is dan ook conserverend van aard, om de unieke kwaliteiten van het Noordwijkse strand te kunnen behouden en op een verantwoorde manier te benutten.

 

In deze strandnota staat daarom niet alleen de strandbezoeker of -ondernemer centraal, maar vooral het strand zelf!

 

Kernwaarden

Voor het opstellen van de visie houden wij ons vast aan enkele kernwaarden. Deze lopen als een rode draad door de Noordwijkse strandnota’s van de afgelopen jaren.

 

  • Toegankelijk: te allen tijde uitnodigend en bereik- baar voor iedereen;

  • Kwaliteit: een charmante en stijlvolle uitstraling, typerend voor Noordwijk;

  • Schoonheid: aandacht voor een schone omgeving, respect voor de natuur;

  • Openheid: behoud van de vrije stranden tussen de paviljoens en een rustige uitstraling met voor iedereen vrij toegankelijke strandgedeelten en met voldoende ruimte voor strand- en watersporten;

  • Veiligheid: verantwoord recreëren en exploiteren voor iedereen;

  • Diversiteit: voldoende vrijheid voor onderscheiden- de (en innovatieve) belevingsmogelijkheden.

Doelstelling: gezondheid staat voorop

De komende vijf jaar is het streven van de gemeente Noordwijk om, samen met haar strandpartners, de kust zo gezond mogelijk te houden:

 

  • een gezond ecosysteem, waar zand kan stuiven, en plant en dier beschermd worden;

  • een gezonde leefomgeving, waar ruimte is voor welbevinden, samenzijn en bezig zijn;

  • een gezond ondernemersklimaat, waar strandondernemers invulling geven aan ontmoeting en ontspanning, binnen de gestelde kaders;

  • een gezonde samenwerking, waar verbinding (het gezamenlijk belang) voorop staat.

Leeswijzer

Op de volgende pagina’s vindt u de strategische koers en gewenste ontwikkelingen per onderwerp.

 

In hoofdstuk 2 wordt de visie per gebied beschreven: welke activiteiten zijn waar gewenst, en waarom? Ook gaat hoofdstuk 2 in op de regels voor de bebouwing en de gebruiksregels op en het beheer van het strand.

Daarnaast worden specifieke acties voor de toekomst benoemd.

 

In hoofdstuk 3 vindt u achtergrondinformatie, zoals een overzicht van de beheerders van het strand, de evaluatie van de vorige strandnota en relevante ontwikkelingen in Noordwijk.

 

Ecosysteem zee, strand en duin (pagina 4)

 

Leefomgeving strand (pagina 5)

 

Ondernemersklimaat (pagina 6)

 

Samenwerking (pagina 7)

 

‘Een gezond ecosysteem’

 

Natuurbescherming

Het strand, de zee en de duinen vormen een uniek ecosysteem. De beleving van het Noordwijkse strand staat en valt dan ook met de gezondheid van de natuur. De bescherming van de flora en fauna, het behoud van de duinenstructuur en de kwaliteit van het zeewater zijn daarom ook een doorlopend aandachtspunt.

 

Een schoon strand

Het schoonhouden van het strand is voor iedereen fijn en daarnaast van groot belang om aan de voor- waarden te voldoen van de Blauwe Vlag en het certificaat Quality Coast.

 

Heilzame zeebadplaats

Noordwijk mag de titel “heilzame zeebadplaats” dragen onder meer vanwege het klimaat, de zeelucht (zoutgehalte), de natuurlijke omgeving en de kwaliteit van het zeewater. De kracht van de ligging aan zee (Thalasso) dient vertaald te worden in voorzieningen en (bewegings)activiteiten, gericht op het welbevinden van gasten. Het stimuleren en beschermen van deze activiteiten zijn prioriteiten voor een succesvol kuuroord.

 

Handhaving

De verschillende beheerders van het strand stellen regels op voor het beschermen van de natuurwaarden van het strand, de zee en de duinen, en om ervoor te zorgen dat eenieder een prettige en veilige strandervaring kan hebben. Consequente handhaving op de geldende wet- en regelgeving is dan ook essentieel voor goed en veilig gebruik van het strand.

 

Noordvoort

De beschermde status van Noordvoort als strandreservaat heeft haar waarde bewezen. De komende jaren wordt dit bijzondere gebied continu versterkt, beschermd en onder de aandacht gebracht bij bewoners en bezoekers.

 

Duurzaamheid

Bij duurzaam en goed gebruik van het strand gaat het altijd om balans. Balans tussen actieve exploitatie, recreatie, watersport, veiligheid, rust, ruimte en natuurbescherming.

 

‘Een gezonde leefomgeving’

 

Een strand voor iedereen

Het Noordwijkse strand heeft voor eenieder wat te bieden: rust, ruimte, ruige natuur, watersport, diverse strandpaviljoens en een jaarrond hondenlosloopgebied. Het streven is dan ook om dit rijke aanbod te waarborgen, zodat elke bezoeker zich goed kan vermaken op het strand. Daarbij horen ook de nodige voorzieningen, denk aan de Strandrups, strandrolstoelen en openbaar sanitair.

 

Actief op het strand

Watersport en andere activiteiten op het strand sluiten goed aan bij Noordwijk als heilzame zeebadplaats. Sport en gezondheid gaan tenslotte hand in hand. Ook brengt sport mensen bij elkaar en dragen de verschillende activiteiten (yoga, hardlopen, watersport, etc.) bij aan een gezellige en kleurrijke uitstraling op het strand, in elk seizoen. Het is dan ook wenselijk om dergelijke activiteiten te stimuleren en actief te steunen. Hierbij is wel de kanttekening te plaatsen dat bepaalde extreme watersporten of activiteiten met gemotoriseerde voertuigen niet gewenst zijn in Noordwijk. Deze activiteiten zorgen voor overlast en passen niet bij het karakter van het Noordwijkse strand, waar de beleving van rust en ruimte voorop staat.

 

Gezonde zeelucht = rookvrij

We zijn op weg naar een rookvrije generatie. In het kader van ‘een gezonde leefomgeving’ is er dan ook veel voor te zeggen om van het strand een rookvrij gebied te maken. Een verbod opleggen is niet mogelijk - maar dat betekent niet dat er geen draagvlak voor is!

 

Toegankelijkheid

De basisvoorwaarden voor een toegankelijk strand moeten op orde zijn, zodat voor iedereen toegang tot het strand en het water mogelijk is, ook met een rolstoel of kinderwagen.

 

 

Openbare voorzieningen

Op het strand dragen openbare voorzieningen, zoals watertappunten, stranddouches, toiletten (zowel tegen vergoeding als openbaar bij de strandpaviljoens), bij aan een prettige strandervaring. Het onderhoud en het toevoegen van eventuele nieuwe benodigde voorzieningen zijn doorlopende aandachtspunten voor de gemeente.

 

‘Een gezond ondernemersklimaat’

 

Ondernemerschap blijven steunen - waar mogelijk

Uitgangspunt van deze visie is om de gebruiksmogelijkheden voor strandexploitatie nadrukkelijker te bewaken. De gemeente wil ondernemers de kans bieden om te blijven vernieuwen, maar wel binnen de grenzen van het vastgestelde exploitatievlak en de geldende gebruiksregels. Hiermee blijven ook de openheid en diversiteit van het strand gewaarborgd.

 

 

Kuuroord als kans

Beperkte de kuurgedachte van vroeger zich vooral dat je naar het strand ging voor therapeutische doelen, in de huidige tijd ligt het accent meer op preventie en algemeen welbevinden. Er is in toenemende mate aandacht voor een gezond en energiek leven. Actief bewegen en balans vinden zijn kernbegrippen die belangstelling vinden bij een brede doelgroep.

Wellness, ontspannen en genieten sluiten aan bij de kuuroordgedachte, ook in het najaar en de winter. De kuuroordstatus is daarmee ook een kans voor Noordwijk om het jaarrond strandbezoek te versterken.

 

Kwaliteit behouden

Noordwijk staat bekend om de hoge kwaliteit en diversiteit van strandpaviljoens en overige voorzieningen. Speerpunt is dan ook om deze hoge kwaliteit te blijven behouden

 

Lokale evenementen

Evenementen zorgen voor kleur en leven op het strand en zijn goed vermaak voor bewoner en bezoeker. Lokale en kleinschalige evenementen, aansluitend bij Noordwijk als kuuroord of bloemenbadplaats, zijn daarom wenselijk. Met een goede organisatie en aandacht voor duurzaamheid (bijv. rook- en plasticvrij) en inclusiviteit passen dergelijke evenementen binnen het Noordwijkse strandbeleid.

 

‘Een gezonde samenwerking’

 

Samenwerkingsketen veiligheid op het strand

Voor de veiligheid op het strand is efficiënte en effectieve communicatie in de samenwerkingsketen van gemeente, Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB), Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM), politie en overige hulpdiensten in de veiligheidsregio Hollands Midden van essentieel belang. Aandachtspunt is dan ook het waarborgen van een goede samenwerking en het verbeteren van de veiligheidsketen waar nodig.

 

Samenwerking

Met een goede samenwerking met de buurgemeenten, provincies, Hoogheemraad- schap van Rijnland en het Rijk kan de kwaliteit van de (Noordwijkse) kust succesvol gewaarborgd worden.

 

Wisselwerking beleid

Keuzes die gemaakt worden voor het strand hangen altijd samen met of zijn afhankelijk van ander gemeentelijk beleid, bijvoorbeeld rondom bereikbaarheid (verkeer) en parkeervoorzieningen.

 

Rol strandcoördinator

De strandcoördinator wordt ingezet om het hoge kwaliteitsniveau en de jaarrond strandbeleving nog verder te brengen, te faciliteren en aan te jagen. Voor een belangrijk deel is dit het relatiebeheer met o.a. de paviljoenhouders, de veiligheidsketen, de verschillende beheerders van het strand en de wethouder strandzaken van de gemeente Noordwijk.

 

Monitoring bezoekerstevredenheid

Om kwaliteitsbadplaats te blijven is het van groot belang om te weten hoe de bezoekers het Noordwijkse strand ervaren en beleven. Trends en ontwikkelingen in kusttoerisme zijn zeer dynamisch, en het is waardevol om van tijd tot tijd te polsen hoe het strandtoerisme én de strandeconomie zich ontwikkelen. Het is daarom wenselijk om eens in de drie jaar een representatief bezoekersonderzoek uit te voeren.

2 Zonering, regels en beheer

2.1 Zonering

Door het strandgebied te zoneren is duidelijk waar ruimte is en blijft voor bedrijvigheid (o.a. horeca-aanbod) en waar rust noodzakelijk is ter behoud van de natuurwaarden. Deze balans staat te allen tijde voorop. Energie en levendigheid vergroten de strandbeleving, maar zonder rust en natuur is er geen echt strandgevoel.

 

Het onderscheid tussen drukke (intensieve) en rustige (extensieve) strandrecreatie wordt daarom de komende vijf jaar nog sterker leidend bij wat er wel en niet kan of mag per stranddeel. In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op het strandgebruik, de bebouwing en inrichting van het strand en het strandbeheer in ieder van deze gebieden.

 

Gebruiksregels op het strand zijn (voor een deel) afhankelijk van de seizoensbepaling. Voor het strand gelden de volgende seizoenen:

  • Strand-/badseizoen: 1 februari tot 1 november

  • Hoogseizoen: 1 juni tot 1 september;

  • Naseizoen: 1 november tot 1 februari.

Functioneel-ruimtelijke structuur: unieke kwaliteiten beschermen, kansen benutten

Strand met intensieve strandrecreatie

Intensieve strandrecreatie blijft voorbehouden aan het strand tussen de strandafritten 1 tot en met 21 (voor de Koningin Astrid Boulevard, Koningin Wilhelmina Boulevard en de Zeereep tussen de strandpalen 80.5 en 83.5), evenals de strandgedeelten bij de Duindamseslag (afrit 24, paal 77-78) en de Langevelderslag (afrit 27, paal 74-75).

 

Boulevards Noordwijk aan Zee (kilometerpaal 83.500-80.500)

Het strand tussen kilometerpaal 83.5 en 80.5 (afrit 1 t/m 21) grenst aan de boulevards van de kern Noordwijk aan Zee en is een populair deel van het Noordwijkse strand. Noordwijk aan Zee kan zich in de toekomst verder ontwikkelen als hoogwaardige zeebadplaats met een mooi, schoon en weids strand, gecombineerd met (water)sportactiviteiten en gezellige strandpaviljoens.

 

Langs de duinvoet staan strandpaviljoens, waarvan circa de helft jaarrond en de rest alleen in het badseizoen op het strand staan1 . Daarnaast bieden de drie strandverenigingen en het watersportlescentrum hier de mogelijkheid om strand- en watersporten te beoefenen. Zij zijn een levendige aanvulling op het strandbeeld en het strandgebruik.

 

Duindamseslag (kilometerpaal 78.000-77.000) 

Doordat afrit 24 niet direct per auto bereikbaar is, heeft dit stranddeel een ander karakter dan de andere intensieve stranddelen. De Duindamseslag wordt relatief veel bezocht én goed gewaardeerd door lokale bezoekers. Hier is meer ruimte voor rust en natuur, maar wel met het gemak van goede voorzieningen.

 

Doel is om dit stuk strand ‘natuurlijk en gezellig’ te houden. Aan de Duindamseslag is één jaarrond paviljoen bestemd in het bestemmingsplan (wordt seizoensgebonden geëxploiteerd) en tijdens het badseizoen is er een NRB-post. Verdere bebouwing wordt hier niet toegestaan.

 

Langevelderslag (kilometerpaal 75.000-74.000

Het strand aan de Langevelderslag is in het strandseizoen een onderscheidende dagrecreatiebestemming met regionale uitstraling. Door de investeringen van de hier aanwezige ondernemers is de Langevelderslag inmiddels een populaire bestemming voor families geworden. Doordat het commerciële programma achter de duinen ligt, wordt de vrije ruimte op het strand niet belemmerd. Om de unieke ruimtebeleving op het strand verder te behouden, is toevoeging van bebouwing op het strand hier dan ook niet op zijn plaats. Enige uitzonderingen op dit moment zijn de seizoensgebonden NRB-post, de container van de Natuurschool bij Langevelderslag en het verhuur van strandmeubilair.

 

Vanaf de boulevard ...

 

... ben je zo op het strand

 

De vrije kitezone (tussen paal 75.250 en 75.500); is een waardevolle aanvulling op de belevingswaarde van het strand. Hier wordt veelvuidig van gebruik gemaakt.

 

Strand met extensieve strandrecreatie

Op de vrije strandgedeelten met extensieve recreatieactiviteiten staat natuurbeleving, vrijheid en ruimte voorop.

Ter hoogte van natuurgebieden blijven rust en natuurbeleving maatgevend voor de gebruiksmogelijkheden van het strand. Hier worden daarom ook geen strandpaviljoens geplaatst. Dit biedt ruimte voor activiteiten zoals paardrijden, wandelen (met de hond) en naaktrecreatie.

 

Strandreservaat Noordvoort (kilometerpaal 73.000- 71.000)

Met dit (eerste en enige) strandreservaat aan de Hollandse kurt is er een zeer onderscheidend element toegevoegd aan de belevingsmogelijkheden van het Noordwijkse strand. Voor de komende periode staat het behouden en versterken van natuurwaarden en vergroten van het draagvlak voor en kennis over Noordvoort voorop.

 

Het Noordwijkse strand, inclusief Noordoort, is voor iedereen toegankelijk. In deze notaperiode blijft de gemeente echter wel alert op de goede harmonie tussen natuur- en recreatiebeleving in dit gebied. Bij afgifte van vergunningen voor strand- en sportevenementen wordt rekening gehouden met de mate van rustverstoring. Ook geldt in Noordvoort een jaarrond aanlijngebod voor honden (zie ook overzicht gebruiksregels op het strand, pagina 15).

 

Gebruiksregels per zone en seizoen

Zonnebaden op het strand en zwemmen in de branding gaan moeilijk samen met ruimtevragende en snelle strand- en watersporten. Om ervoor te zorgen dat het Noordwijkse strand in de toekomst aantrekkelijk blijft voor verschillende doelgroepen wordt het gebruik ervan gereguleerd.

 

Vanwege de verschillen in drukte op het strand (periode met veel of weinig badgasten) gelden, afhankelijk van het seizoen en de locatie, andere gebruiksregels. De volgende pagina’s gaan verder in op de gebruiksregels van het strand.

 

Kilometers vrije ruimte...

 

... voor diverse activiteiten

2.2 Gebruik van het strand

Het strand is openbaar gebied en voor iedereen toegankelijk. Op het strand is de APV met de daarin opgenomen algemene gedragsregels van kracht. Ten aanzien van het strand gelden aanvullende regels die erop gericht zijn de gebruiksmogelijkheden van het strand voor verschillende doelgroepen te garanderen.

 

De kaart op pagina 15 bevat een overzicht van de gebruiks- regels en zonering. Voor de komende notaperiode wordt de volgende concrete verandering opgenomen:

 

  • Tot nu toe waren voor ruiters enkel de afritten 22, 23, 25 en 29 toegankelijk. Vanaf komende notaperiode is in het naseizoen (1 november tot 1 februari) ook afrit 27 (Langevelderslag) te gebruiken als strandopgang voor ruiters. Het op het strand rijden met een sulky of een andere vormen van aanspanning blijft verder verboden2 .

In de volgende paragrafen wordt dieper ingegaan op gebruiksregels die vanuit veiligheid, overlastbeperking of juist vanuit ondersteuning specifieke aandacht behoeven.

 

Watersporten (incl. hengelsport)

Omwille van de strandveiligheid en voor een veilige beoefening van watersporten staan de strandregels de beoefening van onder andere wind- en kitesurfen, zeilen en sportvissen alléén toe in georganiseerd verband (verenigd of door een vergunde trainings-/scholingsinstelling), en in de daarvoor aangewezen zones. Watersporters zijn te herkennen aan verschillend gekleurde hesjes, afhankelijk van de betreffende watersportvereniging.

Hiermee wordt vermeden dat er gevaarlijke situaties ontstaan voor alle overige strandgasten, bijvoorbeeld door particulieren die watersporten beoefenen.

 

Aan de Langevelderslag (afrit 27) is de enige zone waarin kitesurfen voor geoefende sporters op eigen risico is toegestaan. Gedurende het naseizoen organiseert de hengelsportvereniging (HSV) strandhengelwedstrijden. Het staand wantvissen is langs de gehele kustlijn van Noordwijk verboden.

 

In de gemeente Noordwijk is alleen het beoefenen van ongemotoriseerde watersporten toegestaan.

 

Extreme sporten niet toegestaan

Hoewel extreme(re) watersporten, zoals jetskiën, kite-buggy en fly-boarding een aanhoudende trend zijn, wordt in Noordwijk het beleid voortgezet om dergelijke sporten niet toe te staan. Dit geldt ook voor strandzeilen, kite land- boarding, evenals alle vormen van strandsporten met gemotoriseerde voertuigen.

 

De één gaat voor watersport naar het strand...

 

...de ander zoekt de rust en ruimte op

 

Het uitgangspunt voor de gemeente Noordwijk is dat niet alle strandsporten passen bij de uitstraling die Noordwijk nastreeft: een strand voor iedereen, met aandacht voor beleving van rust en ruimte.

 

Gemotoriseerde vaartuigen

Gebruik van gemotoriseerde vaartuigen is voorbehouden aan de KNRM, NRB en ontheffinghouders, zoals de HSV, en specifiek voor die doeleinden. Het varen met een motorboot of met een anderzins aangedreven vaartuig is en blijft voor particulieren verboden.

 

Publieksevenementen

Mede in het kader van de kwaliteitskeurmerken Blauwe Vlag en QualityCoast blijft de gemeente terughoudend omgaan met informele feesten en partijen van particulieren en bedrijven op het strand.

 

Bepaalde activiteiten (bijvoorbeeld barbecueën op het strand) zijn ook al verboden door de APV. Voor dergelijke initiatieven kan men goed terecht bij strandpaviljoens. Deze beschikken immers over de benodigde voorzieningen (zoals sanitair) en vergunningen.

 

Kleinschalige evenementen

Kleinschalige activiteiten in enig georganiseerd verband, zoals diverse sporttoernooien, vallen onder het gemeentelijke evenementenbeleid. Dergelijke evenementen op het strand moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen*, onder anderen met betrekking tot duurzaamheid, geluidsoverlast en verlichting. Met deze voorwaarden bouwt de gemeente voort op de kernwaarden van het strandbeleid en de status als kuuroord. De gemeente toetst de aanvragen en faciliteert waar nodig.

 

Strandfeesten

De strandondernemers hebben de mogelijkheid om in totaal maximaal twee gezamenlijke strandfeesten (beach festivals) per jaar te organiseren. De voorwaarden hiervoor zijn door de gemeente vastgelegd*. Een vergunningsaanvraag dient aan de geldende voorwaarden te voldoen.

 

Het bezoekersaantal per organisator bij deze feesten dient beheersbaar te blijven. Hierdoor blijft de gezellige uitstraling van de beach festivals gewaarborgd. Het beleid om strandfeesten en evenementen zoveel mogelijk te concentreren bij de drukke gedeelten voor de beide boulevards, in de nabijheid van alle voorzieningen, wordt gecontinueerd.

 

 

Daarnaast is er de mogelijkheid om maximaal één kleinschalig feest of festival (indicatie: tot 2.000 personen, eendaags; regelgeving conform evenementenbeleid3 ) per jaar op het strand te organiseren voor de doelgroep jongeren. Het bezoekersaantal van een dergelijk feest moet beheersbaar blijven en voldoen aan de voorwaarden van de gemeente.

 

Ruimte bieden voor verschillende evenementen

 

Gebruiksregels op het strand

Uitgangspunt voor de gebruiksregels is het behouden van een goede balans tussen alle soorten strandrecreatie en -gebruik. Iedere gebruiker houdt ten alle tijden rekening met de belangen en het gedrag van andere strandbezoekers4 .

 

Fietsen op het strand (incl. mountainbiken) 5

  • uitsluitend toegestaan van 1 oktober - 1 maart

  • jaarrond verboden van 09:00 - 18:00 voor afritten 1 t/m 21

  • jaarrond verboden in Noordvoort (tussen strandpaal 70.000 en 73.000)

Watersport

  • tussen afrit 2-4 (KSN) en bij afrit 10 (ZVN): watersport (o.a. kitesurfen, windsurfen en zeilen) voor leden en lessen KSN en ZVN

  • afrit 19: strand- en bootvissen leden HSV de Sportvisser

  • voorbij afrit 21, tussen strandpalen 80.500 en 80.750: watersportlescentrum Beach Break (alleen voor watersporters die daar les krijgen)

  • herkenbaarheid leden watersportverenigingen (kleursysteem hesjes)

  • vrije kitezone (zonder toezicht): tussen strandpaal 75.250 en 75.500

Vliegeren (met 2 lijnen)

  • vliegeren met een enkele lijn is op het gehele strand toegestaan

  • vliegeren met 2 lijnen is op twee delen van het strand toegestaan:

    • tussen strandpaal 83.250 en de gemeentegrens (Katwijk)

    • tussen strandpalen 75.250 en 75.500

  • bij het vliegeren altijd 10 meter vrij houden vanaf de hoogwaterlijn voor hulpdiensten en/of reddingsacties.

Paardrijden

  • jaarrond strandafritten toegankelijk voor paarden: 22, 23, 25 en 29

  • in het naseizoen (1 nov. tot 1 feb.) afrit 27 toegankelijk voor paarden

  • overal is passage over het strand mogelijk, behalve:

    • 1 maart tot 1 november tussen afrit 1 t/m afrit 21 (voor beide boulevards);

    • tijdens het hoogseizoen (1 juni tot 1 sept.) tussen strandpalen 74.000 en 75.000 (Langevelderslag)

Honden

  • jaarrond hondenstrand (onaangelijnd): vanaf afrit 2 richting Katwijk aan Zee, tussen strandpalen 79.500 en 80.500, tussen 75.000 en 77.500 en tussen palen 74.000 en 74.500

  • jaarrond honden aangelijnd: tussen strandpalen 71.500 en 73.000 (Noordvoort)

  • honden aangelijnd in het hoogseizoen (1 juni tot 1 sept.):

    • tussen afrit 21 en strandpaal 80.500

    • tussen strandpalen 77.500 en 79.500 (naaktstrand)

    • tussen strandpalen 73.000 en 74.000 (naaktstrand)

    • tussen strandpalen 77.500 en 78.000 (Duindamseslag)

    • tussen strandpalen 74.500 en 75.000 (Langevelderslag)

  • honden verboden in het hoogseizoen (1 juni tot 1 sept.): tussen afrit 2 en 21

Naaktrecreatie

  • tussen strandpalen 78.000 en 79.500 (afrit 23)

  • tussen strandpalen 73.000 en 74.000 (afrit 28)

Verboden activiteiten

  • extreme(re) watersporten (bijvoorbeeld jetskiën, kite-buggy en fly-boarding)

  • zonder ontheffing: gemotoriseerde voer-/vaartuigen, sulky’s en andere vormen van aanspanning

  • vanaf het strand of de duinen starten met een zweeftoestel

 

Overzicht gebruiksregels op het strand van Noordwijk

2.3 Bebouwing en exploitatie

Algemene voorwaarden strandbebouwing

 

Bebouwing is op het Noordwijkse strand (in de natuur) alleen bij uitzondering toegestaan. Alle bebouwing op het strand dient te allen tijde te worden opgericht conform het bestemmingsplan, de huurovereenkomst, de bouwvergunning en de APV.

 

Veiligheidsnormen en bebouwingsvoorschriften van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Rijnland worden door de gemeente Noordwijk meegewogen bij het verstrekken van de bouwvergunning.

 

In het beleid worden de volgende categorieën strandbebouwing onderscheiden:

  • 1.

    Gemeentelijke voorziening;

  • 2.

    Strandpaviljoen (incl. exploitatievlak);

  • 3.

    Inrichting en gebruik exploitatiezone;

  • 4.

    Strandhuis;

  • 5.

    Verenigingsgebouw.

Voorwaarden voor uitbreiding en nieuwbouw

In lijn met de gemeentelijke visie voor het strand (rust, ruimte, kwaliteit boven kwantiteit) wordt er over het algemeen zeer terughoudend omgegaan met het toestaan van nieuwe bebouwing en uitbreiding van bestaande bebouwing op het strand. Voor wat betreft deze bebouwing moet het gaan om6 :

  • bebouwing binnen de aangewezen intensieve recreatiezones;

  • een voorziening met een openbaar karakter, die in principe voor iedereen toegankelijk is (bijv. douchegelegenheid);

  • een voorziening als aanvulling in een reeds gebruikt exploitatievlak (bijv. speeltoestel).

Sluitingstijden

De reguliere sluitingstijden voor openbare inrichtingen in de gemeente Noordwijk zijn opgenomen in de APV. Deze sluitingstijden gelden ook voor strandpaviljoens en clubhuizen:

  • 00:00 uur voor paviljoens/clubhuizen;

  • 23:00 uur voor het bijbehorende terras.

De burgemeester kan een algemene langdurige of een incidentele ontheffing verlenen, bijvoorbeeld voor een feest of evenement. De voorwaarden hiervoor zijn opgenomen in het actuele gemeentelijke beleid voor sluitingstijden.

 

Gemeentelijke (openbare) voorziening

 

Veiligheidsposten

Op het strand zijn drie NRB-posten te vinden, waarvan één jaarrond. Deze zijn vastgelegd in het bestemmings- plan Zee, Strand en Duin (1e herziening) onder de bestemming ‘maatschappelijk’ of ‘gemengd’.

 

Inrichtings- en bebouwingseisen voor het bouwvlak zijn opgenomen in de planregels.

 

Watertappunten

Sinds de vorige notaperiode zijn naast enkele strandafritten op de boulevard watertappunten geïnstalleerd. Daarnaast staat op het strand een aantal stranddouches, waar de badgasten ook drinkwater kunnen tappen.

 

Watertappunt bij afrit 19

 

Openbaar sanitair

Continu aandachtspunt is het onderhoud van openbaar sanitair op het strand (toiletten, douches). Alle strandpaviljoens zijn voorzien van een openbare toiletvoorziening. In deze notaperiode gaat de gemeente onderzoeken waar er daarnaast ook sanitair voor mindervaliden gerealiseerd kan worden.

 

Prullenbakken/containers

De gemeente is voornemens om aanbod en kwaliteit van de afvalbakken op het strand continu te behouden en te verbeteren. Gedacht wordt aan de uitbreiding van ondergrondse containers. Deze raken minder snel vol en zorgen voor een prettiger beeld op het strand.

 

Fietsparkeerplekken

In het kader van een gezonde en energieke regio wil de gemeente fietsbezoek aan het strand stimuleren. Het is daarom wenselijk om meer parkeerplekken voor fietsen nabij de strandafritten te realiseren. Dit is niet mogelijk op alle afritten zelf, aangezien de duinen beschermd natuurgebied zijn.

 

Strandpaviljoens

(bestemmings- en exploitatievlak)7

In Noordwijk zijn, nu en in de toekomst, de strandpaviljoens enkel te vinden in de intensieve recreatiezones, namelijk voor de boulevards (afrit 1 t/m 21) en bij

 

Duindamseslag (afrit 24). Bij Langeveldersslag (afrit 27) ligt het commerciële programma achter de duinen.

In het bestemmingsplan Zee, Strand en Duin (1e herziening) wordt onderscheid gemaakt tussen bestemmings- vlakken voor ‘Horeca - Strand Jaarrond’ en ‘Horeca - Strand Badseizoen’8 . Het badseizoen loopt van 1 februari tot 1 november. Deze indeling blijft deze notaperiode gehandhaafd.

 

In de volgende alinea’s is een overzicht van de belangrijkste inrichtings- en bebouwingseisen opgenomen. Voor de volledige regels en eisen wordt verwezen naar het betreffende bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is te allen tijde leidend. In de planregels zijn onder andere de volgende bebouwingseisen bepaald9 :

 

  • Per bestemmingsvlak is maximaal één exploitatievlak (aaneengesloten vlak waar het strand verward mag worden) met een maximum omvang van 1.000 m² toegestaan. Hieraan mag een opslag van maximaal 50 m2 aan worden toegevoegd.

  • Per exploitatievlak is maximaal één gebouw toege- staan van maximaal 600 m². In de functie- en bouwaanduidingen zijn eveneens de planregels voor specifieke gebruiksregels opgenomen, o.a. voor een strandterras10 (“voetjes-in-het-zand”), logistieke aanbouw en strandhuisjes.

  • Conform de bestemmingsplanregels zijn hier géén (ondergeschikte) detailhandelsactiviteiten toegestaan.

Inrichting en gebruik exploitatiezone

De exploitatiezone is een stuk strand van maximaal 90 meter breed, gemeten langs de duinvoet, en lopend tot minimaal 10 meter van de hoogwaterlijn (zie afbeelding pagina 18). Binnen deze zone liggen het bestemmings- vlak en het bijbehorend exploitatievlak. De exploitatie- zone mag door de betreffende ondernemer (die het bijbehorende bestemmingsvlak exploiteert) onder voorwaarden (zie regels komende pagina’s) worden betrokken bij de exploitatie van het bijbehorende exploitatievlak. De betreffende ondernemer bezit hiervoor een vergunning.

 

Strandmeubilair mag alleen verhuurd worden door de ondernemer die het bijbehorende bestemmingsvlak exploiteert.

 

Het strand binnen de exploitatiezone van een paviljoen is een aanhorigheid van het gehuurde exploitatievlak. In deze zone mag de betreffende ondernemer (die het bijbehorende bestemmingsvlak exploiteert) aanvullende commerciële activiteiten verrichten (géén detailhandel) en enkele aanvullende inrichtingselementen plaatsen. In het huidige bestemmingsplan zijn deze activiteiten gereguleerd middels de functieaanduiding ‘verhuur van strandmeubilair’. Hiermee worden de onverharde gronden bedoeld waar verhuur van strand- meubilair plaatsvindt.

 

Aanvullende regels exploitatiezone

Om de openheid, toegankelijkheid en diversiteit van het strand te waarborgen en een meer gelijk speelveld te creëren voor de ondernemers op het strand worden enkele aanvullende regels opgenomen voor de gebruiksmogelijkheden van de exploitatiezone:

 

Regel 1: Bufferzone

Er wordt een bufferzone van 5 meter gehanteerd tussen het exploitatievlak (incl. het strandterras) en de bijbehorende exploitatiezone waar door de betreffende ondernemer verhuurd strandmeubilair geplaatst mag worden (zie afbeelding ‘Voorbeeld bestemmingsvlak en exploitatiezone’). Hiermee wordt voorkomen dat het strandterras (met bediening/verplichte consumptie) en het verhuurde strandmeubilair (zonder bediening) ongemerkt/ongewild in elkaar over lopen.

 

Regel 2: Beoordeling middels afwegingskader

De gemeente hanteert, bij beoordeling van de vergunningsaanvraag (voor het seizoen) en bij handhaving van de activiteiten (tijdens het seizoen), het volgende eenduidige afwegingskader voor alle initiatieven:

  • 1.

    Is het vrije strandgebruik voldoende gewaarborgd?

  • 2.

    Is er voldoende aandacht voor veiligheid van strandgebruikers (bij regulier gebruik en voor ingrijpen bij calamiteiten)?

  • 3.

    Is de aard en uitstraling van de inrichting en de activiteiten op Noordwijks niveau?

  • 4.

    Is natuurbelasting (o.a. vervuiling en overlast) van inrichting en activiteiten onderkend en (waar mogelijk) geminimaliseerd?

Regel 3: Opstelling strand- en terrasmeubilair

  • Het onbebouwde strand binnen de eigen exploitatiezone is ook openbaar toegankelijk gebied en niet exclusief voor huurders van strandmeubilair.

  • Het beoogde kwaliteitsniveau van strandbedden, windschermen en ander meubilair komt tot uitdrukking door eenheid in materiaal en gebruik. Het moet kwaliteit en de identiteit van het paviljoen uitstralen.

Regel 4: Strandverharding/looppaden

De gemeente verlengt de afritten in het zomerseizoen richting zee. Om de loop tussen strand en paviljoen, vooral ook voor mindervalide badgasten, makkelijker te maken, is het de strandexploitant toegestaan om tussen paviljoen en hoogwaterlijn één extra looppad zeewaarts neer te leggen en één dwarspad, evenwijdig aan het duin:

  • Het dwarspad is maximaal 30 meter lang;

  • De looppaden mogen maximaal 2 meter breed zijn;

  • Uitgangspunt is dat rolstoelgebruikers makkelijk op de paden kunnen manoeuvreren.

Regel 5: Speeltoestellen (jaarrond)

Ondernemersinitiatieven van de paviljoenshouders die het aanbod aan speeltoestellen verder verbeteren zijn welkom, mits deze binnen het exploitatievlak worden geplaatst. Dergelijke voorzieningen dragen bij aan meer gezinsbezoek. Uiteraard moet daarbij wel worden voldaan aan alle wettelijke eisen. Voor het plaatsen van een speeltoestel op het strand is altijd een omgevingsvergunning vereist.

 

Voorbeeld bestemmingsvlak en exploitatiezone (o.b.v. bestemmingsplanregels en bouweisen)

 

Strandhuisjes

In de gemeente Noordwijk zijn in totaal 10 seizoensgebonden, demontabele strandhuisjes toegestaan. Het huidige aantal zal ook deze notaperiode niet worden uitgebreid. Strandhuisjes mogen worden geëxploiteerd tussen 1 februari en 1 november en zijn bedoeld voor toeristisch verhuur aan week- en weekendgasten door de ondernemer zelf.

 

Verkoop of verhuur voor een lange periode van strandhuisjes op het Noordwijkse strand aan derden is en zal niet worden toegestaan. Deze voorwaarden zijn in de vergunning en in het huurcontract opgenomen. Daarnaast is in het huidige bestemmingsplan vastgelegd:

  • op welke locatie(s) exploitatie mogelijk is;

  • dat een ondernemer maximaal 5 strandhuisjes mag exploiteren;

  • dat de maximale oppervlakte van een strandhuisje 32 m2 bedraagt.

Verenigingsgebouwen

In het huidige bestemmingsplan wordt onderscheid gemaakt tussen gronden voor ‘Sport - Strand jaarrond’ en ‘Sport - Strand badseizoen 1’11 en ‘Sport - Strand badseizoen 2’12 . Het badseizoen loopt van 1 februari tot 1 november.

Per bestemmingsvlak is maximaal één exploitatievlak met een maximum omvang van 300 m² toegestaan. Inrichtings- en bebouwingseisen voor het exploitatie- vlak zijn opgenomen in de planregels. Per exploitatie- vlak is maximaal één hoofdgebouw toegestaan.

 

Watersportlescentrum (Beach Break)

Het actief bezig zijn op het strand wordt door de gemeente aangemoedigd, voor zowel bewoner als bezoeker. De aanwezigheid van een kwalitatief hoogwaardig watersportlescentrum past hierbij.

 

Beach Break is daarin zeer succesvol, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en is ook begonnen om leden te werven. Om Beach Break te facilliteren als watersportlescentrum wordt daarom het volgende beleid gehanteerd:

  • Het exploitatievlak is maximaal 750 m2 ; ter uitvoering van de huidige activiteiten (o.a. omkleed- ruimten);

  • Als watersportlescentrum met leden geldt voor Beach Break in deze notaperiode de wet- en regelgeving voor (sport)verenigingen.

Overzicht regels voor bebouwing op het strand

 

Bebouwing is op het Noordwijkse strand (in de natuur) alleen bij uitzondering toegestaan. De volledige regels m.b.t. bebouwing en inrichting zijn opgenomen in de gemeentelijke APV, het betreffende bestemmingsplan en de huurovereenkomst.

 

Nieuwe bebouwing

Voor wat betreft nieuwe bebouwing moet het gaan om:

  • bebouwing binnen de aangewezen intensieve recreatiezones voor een voorziening met een openbaar karakter, voor iedereen toegankelijk (bijv. douchegelegenheid);

  • een voorziening als aanvulling in een reeds gebruikt exploitatievlak (bijv. speeltoestel).

Gemeentelijke/publieke voorzieningen

  • Gemeente Noordwijk en andere strandbeheerders dragen zorg voor een aantal publieke voorzieningen op het strand, waaronder veiligheidsposten, oriëntatieverlichting afritten, watertappunten, openbaar sanitair en prullenbakken.

Strandpaviljoen (incl. exploitatievlak)

  • Paviljoens zijn er enkel in intensieve recreatiezones. Het aantal jaarrond- en seizoens- gebonden strandpaviljoens blijft gelijk, in lijn met de visie op het strand om bebouwing zoveel mogelijk te beperken. Buiten het badseizoen dient het strand ter plaatse de bestemmingsvlakken van de seizoensgebonden paviljoens leeg te zijn.

  • Per bestemmingsvlak is er maximaal één exploitatievlak (aaneengesloten vlak waar het strand verward mag worden) met een maximum omvang van 1.000 m². Hieraan mag een opslag van maximaal 50 m2 worden toegevoegd.

  • Per exploitatievlak is maximaal één gebouw van max. 600 m² toegestaan (specifieke functie- en bouwaanduidingen zijn opgenomen in de bestemmingplanregels). Detailhandel is niet toegestaan.

Inrichting en gebruik exploitatiezone

  • Vergunde zone waarin het bestemmingsvlak en het bijbehorende exploitatievlak zijn gelegen; sluitingstijden conform APV

  • De zone is maximaal 90 meter breed, gemeten langs de duinvoet, en loopt tot minimaal 10 meter van de hoogwaterlijn

  • Onder voorwaarden is exploitatie door de vergunningdragende strandondenemer mogelijk (zie regels pagina 18)

Strandhuisjes

  • Bij afrit 1 zijn vijf strandhuisjes (max. 32 m² per huisje) toegestaan.

  • Bij afrit 21 zijn vijf strandhuisjes (max. 32 m² per huisje) toegestaan.

  • Exploitatie tussen 1 februari en 1 november. Buiten het badseizoen is het strand leeg.

  • Toeristisch verhuur door de ondernemer.

  • Voorwaarden zijn vastgelegd in de vergunning, huurcontract en het bestemmingsplan

Verenigingsgebouwen

  • Per bestemmingsvlak is maximaal één exploitatievlak met een maximum omvang van 300 m² toegestaan. Inrichtings- en bebouwingseisen voor het exploitatievlak zijn opgenomen in de bestemmingsplanregels. Per exploitatievlak is maximaal één hoofdgebouw toegestaan.

  • Als commercieel watersportlescentrum met leden gelden voor Beach Break dezelfde regels als voor verenigingen. Om de activiteiten goed uit te voeren geldt hier een ruimer exploitatievlak (tot 750 m²). Bestaande bebouwingseisen (zie o.a. bestemmingsplan) blijven echter van kracht.

2.4 Beheer van het strand

In hoofdstuk 3.1. zijn de beheerders van het strand en relevante beleidskaders en -documenten per beheerder opgenomen. In de volgende paragrafen wordt dieper ingegaan op beleidsregels- en ambities die, gebaseerd op de gemeentelijke visie (hoofdstuk 1), vanuit veiligheid en beheer specifieke aan- dacht behoeven.

 

Openbare veiligheid (toezicht en handhaving)

Voor het waarborgen van de openbare orde en veiligheid zijn diverse privaatrechtelijke regelgevingen van toepassing (zie hoofdstuk 1.6). Er is een samenwerkingsketen van gemeente, NRB, KNRM, politie en overige hulpdiensten in de veiligheidsregio Hollands Midden. Deze keten is verantwoordelijk voor de veiligheid op het strand. Daarbij opereert de NRB in de gemeentelijke zone (tot 1 kilometer uit de kust) en de KNRM verder op zee.13 Vanuit Rijkswaterstaat wordt een calamiteitenstrook aangewezen (10 meter vanaf de gemiddelde hoogwaterlijn), zodat het strand en de kustlijn te allen tijde voor hulpdiensten bereikbaar is.

 

Om het veilig recreëren te kunnen waarborgen en voor behoud van de keurmerken (Quality-Coast, Blauwe Vlag, kuuroordstatus) geldt ook voor deze notaperiode de beleidsambitie om extra aandacht te geven aan toezicht, beheer en handhaving op het strand. Hiervoor worden door de gemeente extra middelen en coördinatie ingezet.

 

Strandreiniging en onderhoud (professioneel)

De kwaliteit en schoonheid van het strand wordt centraal door de gemeente aangestuurd. Uitvoering vindt plaats door een gespecialiseerd particulier bedrijf, conform de overeenkomst strandreinigingsdiensten gemeente Noordwijk.

 

In de overeenkomst staan de frequentie en het vereiste kwaliteitsniveau per deelgebied in detail beschreven. Om de hoge kwaliteitsstandaard vast te houden wordt in het badseizoen het strand regelmatig gereinigd, o.a. met de inzet van een ‘beachcleaner’.

 

  • De gemeente coördineert het ophalen en afvoeren van al het afval op het strand, waaronder het (verzamelde en bij voorkeur gescheiden) bedrijfsafval van de paviljoenhouders. De kosten hiervoor staan in verhouding tot hoeveel bedrijfsafval wordt geproduceerd, volgens het principe “de vervuiler betaalt”;

  • Naast het zorgdragen voor het verzamelen en (bij voorkeur) scheiden van hun eigen bedrijfsafval hebben de paviljoenhouders de verantwoordelijkheid voor het reinigen van het door henzelf geëxploiteerde deel van het strand (exploitatievlak);

  • De organisatoren van de (grotere) evenementen krijgen strandreinigingskosten doorberekend, tenzij zij zelf zorgdragen voor de reiniging.

Strandafritten

Strand en afritten behoren tot de openbare weg. Hier is de Wegenverkeerswet van toepassing. De gemeente is wegbeheerder en heeft in de APV opgenomen dat alle strandafritten zijn gesloten voor alle verkeer (algehele geslotenverklaring). Dit verbod geldt niet voor hulpdiensten en werkverkeer.

 

Voor het rijden op het strand is een ontheffing noodzake- lijk (bijvoorbeeld voor de Strandrups). De gemeente blijft terughoudend met het afgeven hiervan, zodat een ongehinderde toe- en afrit van het strand bij calamiteiten gewaarborgd blijft.

 

De gemeente doet graag een beroep op de strandondernemers om de bevoorrading (afstemming leveranties, bevoorradingstijden, etc.) gezamenlijk op te pakken.

Vooral op drukke stranddagen is het wenselijk om na 11:00 uur zo min mogelijk vervoerbewegingen te hebben op de strandafritten.

 

Onderhoud

Het onderhoud van de strandafritten is onderdeel van de strandreiniging. Het adequaat schoonhouden (vuil- en zandvrij houden betonnen pad) en onderhouden van de strandafritten blijft een continu aandachtspunt.

  • De gemeente Noordwijk heeft zeggenschap over het aanleggen en onderhouden van afritten 1 tot en met 21, 24 en 27;

  • Afritten 8 en 9 zijn in beheer van Huis ter Duin en Hotels van Oranje beschikken over een vergunning voor een eigen strandopgang tussen afrit 16 en 17;

  • Het onderhoud van de overige afritten ten noorden van de Zeereep wordt verzorgd door het Hoog- heemraadschap van Rijnland en Staatsbosbeheer. Het betreft hier de afritten A, B en C (gelegen tussen Noordwijk en Katwijk) en 22, 23, 25, 26, 28 en 29. Daarnaast is Provincie Zuid Holland medebeheerder van de afritten 28 en 29.

Verlichting

Om de veiligheidsbeleving van strandgasten en personeel te verbeteren, worden door de gemeente enkele afritten verlicht. Daarvoor gelden de volgende regels:

  • Verlichting alleen van afrit 1 tot en met 21, op afritten waar zich een paviljoen bevindt;

  • Enkel oriëntatieverlichting (NB: het gaat hier niet om lantaarnpalen, maar vooral om lichtbronnen met een ecologisch passend lichtbeeld);

  • Verlichting moet in balans zijn met de natuurwaarde: dus een passend lichtbeeld en na sluitingstijd uitgeschakeld;

  • In de APV is een verbod opgenomen voor verlichting die op zee gericht is.

Reclame en bebording

De gemeente stelt voorwaarden op voor reclameuitingen en bebording op het strand, bijvoorbeeld door een vergunningsplicht of door het hanteren van reclamebeleid.

 

Ontheffingenbeleid laden en lossen

 

paviljoens

Paviljoenhouders krijgen twee ontheffingskaarten, beide te gebruiken voor:

  • De eigenaar van een paviljoen t.b.v. laden en lossen: dus niet voor parkeren14 ;

  • Derden, voor het in- en uit laten stappen van minder- valide gasten/rolstoelgebruikers bij een paviljoen: echter niet om daar te parkeren;

  • Reguliere onderhouds- en reparatiebedrijven (auto bij paviljoen neerzetten voor de duur van het onderhoud);

Reguliere bevoorraders en duidelijk herkenbare bedrijfs- voertuigen hebben voor het laden en lossen geen ontheffingskaart nodig.

 

Natuurwaarden

Het thema strand en het thema natuur horen uiteraard bij elkaar. De aanwezige natuur moet beschermd worden.

Intensief gebruik van het strand kan de aanwezige natuurwaarden verstoren of beschadigen en dat moet worden voorkomen.

De zonering beschermt deze waarden door intensief gebruik alleen op bepaalde delen van het strand toe te staan. Te allen tijde gaat het om het evenwicht tussen het gebruik van het strand en de bescherming van de natuurwaarden.

 

Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD)

In regionaal verband wordt samengewerkt tussen de gemeentes, Dunea, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Rijnland om de unieke waarden van het duingebied te behouden en te beleven.

 

Natuur Netwerk Nederland

Provincie Zuid-Holland heeft de stranden van Zuid- Holland, behalve de strandgedeeltes ter hoogte van de badplaatsen, toegevoegd aan Natuur Netwerk Nederland (NNN). In het Natuurbeheerplan 2019 is het beheertype ‘Strand en embryonaal duin’ toegekend aan het strand. De bedoeling is dat de gemeenten deze bescherming opnemen in de bestemmingsplannen (in de toekomst omgevingsplannen) en regels stellen aan het gebruik van deze NNN-gebieden.

 

Kustbescherming

De duinwaterkering die voor Noordwijk ligt, is in beheer bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.

 

Uitgangspunt is dat gebruik van het strand zodanig is afgebakend dat (dagelijks) beheer en onderhoud van de kuststrook niet worden belemmerd. Van gemeen- ten wordt verwacht dat zij de geldende voorschriften doorvertalen in hun contracten met medegebruikers.

 

 

Overzicht beheer van het strand

 

Openbare veiligheid (toezicht en handhaving)

  • Samenwerkingsketen voor veiligheid (Rijkswaterstaat, gemeente, NRB, KNRM, politie en overige hulpdiensten in de veiligheidsregio Hollands Midden)

Strandreiniging en onderhoud (professioneel)

  • Coördinatie van ophalen en afvoeren van afval op het strand door gemeente (incl. verzameld bedrijfsafval van paviljoens; kosten hiervoor worden doorberekend naar de betreffende ondernemer).

  • Uitvoering door een gespecialiseerd particulier bedrijf.

  • Verantwoordelijkheid voor reiniging van exploitatievlak ligt bij paviljoenhouders.

  • Organisatoren van (grotere) evenementen krijgen strandreinigingskosten doorberekend, tenzij zij zelf zorgdragen voor de reiniging.

Natuurwaarden

  • Te allen tijde gaat het om het evenwicht tussen het gebruik van het strand en de bescherming van de natuurwaarden (o.a. door zonering).

  • In nationaal en regionaal verband wordt samengewerkt om de unieke waarden van het strand- en duingebied te behouden.

Kustbescherming

  • Waterkering in beheer bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.

  • Afbakening van het strandgebruik zodat (dagelijks) beheer en onderhoud van de kuststrook niet worden belemmerd.

  • Geldende voorschriften zijn (of worden) in contracten met medegebruikers vastgelegd.

Strandafritten

  • Gesloten voor verkeer, m.u.v. hulpdiensten.

  • Ontheffing noodzakelijk voor laden/lossen bij de paviljoens.

  • Wenselijk om op drukke stranddagen na 11:00 zo min mogelijk vervoersbewegingen te hebben.

Onderhoud (verschillende beheerders)

  • Gemeente Noordwijk: afritten 1 tot en met 21, 24 en 27;

  • Huis ter Duin: afritten 8 en 9

  • Hotels van Oranje: strandopgang tussen afrit 16 en 17

  • Hoogheemraadschap van Rijnland en Staatsbosbeheer: afritten A, B en C (gelegen tussen Noordwijk en Katwijk) en 22, 23, 25, 26, 28, 29.

Verlichting

  • Enkel gemeentelijke oriëntatieverlichting van afrit 1 tot en met 21.

  • Verlichting moet in balans zijn met de natuurwaarde: dus een passend lichtbeeld en na sluitingstijd uitgeschakeld.

  • Verbod op verlichting van paviljoens die op zee gericht is (zie APV).

Ontheffingenbeleid laden en lossen paviljoens

  • Twee ontheffingskaarten per eigenaar van een paviljoen t.b.v. laden en lossen;

  • niet voor parkeren.

  • Ontheffing voor derden, voor het in- en uit laten stappen van mindervalide gasten/rolstoelgebruikers bij een paviljoen: niet voor parkeren.

  • Ontheffing voor reguliere onderhouds- en reparatiebedrijven (auto bij paviljoen neerzetten voor de duur van het onderhoud).

3 Context en aanvullende informatie

3.1 Strandbeheer en relevant beleid

De Zuid-Hollandse kust is een belangrijke waterkering, die grote delen van Zuid- Holland, Noord-Holland en Utrecht beschermt tegen de zee. Tegelijkertijd zijn het strand en de duinen hét visitekaartje van de gemeente Noordwijk. Aan het beheer en onderhoud van dit unieke gebied wordt dan ook veel aandacht besteed. Hierbij heeft Noordwijk te maken met verschillende eigenaren en beheerders.

 

De rijksoverheid

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verhuurt het strand aan de gemeente Noordwijk, die hiervoor een jaarlijkse vergoeding betaalt. Het strand blijft echter eigendom van de Staat. Door middel van huurovereenkomsten verhuurt de gemeente delen hiervan vervolgens onder aan medegebruikers, bijvoorbeeld strand- paviljoens en verenigingen.

 

Deze privaatrechtelijke overeenkomsten bevatten afspraken over de wijze waarop het strand mag worden gebruikt en welke vergoeding hier tegenover staat. Het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat stellen nadere eisen aan de locatie en de zonering van activiteiten op het strand, op grond van de kust -en duindynamiek en de kustveiligheid.

 

Het Hoogheemraadschap van Rijnland

De duinwaterkering die voor Noordwijk ligt, is in beheer bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Uitgangspunt is dat gebruik van het strand zodanig is afgebakend dat (dagelijks) beheer en onderhoud van de kuststrook niet worden belemmerd. Van gemeenten wordt verwacht dat zij de geldende voorschriften doorvertalen in hun contracten met medegebruikers.

 

Rijkswaterstaat

Omdat het strand onder water kan komen te staan, is het onderdeel van het waterstaatswerk Noordzee. Voor het beheer van het strand is de Wet Beheer Rijkswaterstaatswerken van toepassing.

 

Provincie Zuid-Holland

De provincie voert ruimtelijk beleid, zo ook ten aanzien van het strand. Hieronder valt het toetsen van gemeentelijke ruimtelijke ontwikkelingen aan de hand van de provinciale structuurvisie/verordening Ruimte (SRV). Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het wel/niet toestaan van permanente bouwwerken op het strand. De bouw-, RO- en milieuhandhaving wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst West Holland (ODWH). Het strand en de duinen zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hier gelden provinciale verordeningen.

 

Uitgangspunt: natuurbescherming

Een deel van het duin- en kustlandschap is zo bijzonder en kwetsbaar dat de bescherming op Europees niveau geregeld is via het Natura 2000-netwerk. De Omgevings- dienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) coördineert de handhaving binnen de Natura 2000-gebieden.

 

Gemeente Noordwijk

De gemeente Noordwijk draagt voor de gehele 13 km aan Noordwijks strand de verantwoordelijkheid voor handhaving van diverse wet- en regelgeving, zoals openbare orde en veiligheid. Beheer van het strand is uitzonderlijk complex door de diverse beheerders en regels die voor het strand gelden (bebouwing, gedrag, natuurbescherming, etc.).

 

De gemeentelijke strandcoördinator is het aanspreek- punt voor strandzaken en wordt ingezet om de kwaliteiten van het Noordwijkse strand te waarborgen en te versterken. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor uitvoering van het strandbeheer ligt primair bij het college van burgemeester en wethouders.

 

Wet- en regelgeving

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), het bestemmingsplan Zee, Strand en Duin en in privaatrechtelijke overeenkomsten zijn de bebouwingseisen voor het strand opgenomen en is aangegeven welke activiteiten er al dan niet worden toegestaan. Het Team Vergunningen, Toezicht en Handhaving verleent de APV-vergunningen en is (samen met de politie) verantwoordelijk voor de handhaving van de in de APV opgenomen regels.

 

Relevante beleidsstukken

Er zijn diverse gemeentelijke beleidsdocumenten in ontwikkeling die van toepassing zijn op het strand, zoals een welstand- of reclamenota, een uitvoeringsplan integrale veiligheid of het evenementenbeleid.

 

Daarnaast worden door de gemeente verschillende ruimtelijke en strategische visies opgesteld, die voor een bepaald gebied of sector de koers beschrijven voor de komende jaren. De strandnota gaat enkel over het strand, en is dus een gebiedsgerichte visie speciaal voor het strand.

 

  • Economische agenda Duin- en Bollenstreek

  • De Economische Agenda 2030 is een sectorale visie gericht op een succesvolle economische ontwikkeling van de duin- en bollenstreek, waaronder die van de gemeente Noordwijk. Een van de onderdelen van de Agenda is het project Gezonde en Energieke Regio. Voor Noordwijk is dit aanleiding geweest om voort te bouwen op haar geschiedenis als kuuroord en om als heilzame zeebadplaats te worden erkend (zie kader pagina 31) .

  • Omgevingsvisie

  • De omgevingsvisie is een ruimtelijke visie voor ontwikkelingen in heel de gemeente. Hierin zijn vijf hoofdthema’s voor de toekomst benoemd: vrijheid om te onder- nemen, fijn wonen, prettig samenleven, bereikbaarheid en duurzaamheid.

  • Retail- en horecavisie

  • In de Retail- en horecavisie wordt ingespeeld op de toenemende trend van (toeristische) bezoeken buiten het zomerseizoen. Het jaarrond aanbieden van voorzieningen en activiteiten voor zowel bewoners als bezoekers wordt als kans voor de toekomst gezien.

Certificaten en keurmerken

 

Blauwe vlag

Dit is een belangrijke internationale milieuonderscheiding voor veilige en schone stranden. De gemeente Noordwijk doet sinds begin jaren negentig met succes mee aan de Blauwe Vlag-campagne, een ‘kwaliteitswedloop’ van stran- den/badplaatsen in ruim 30 landen in de wereld. De stranden met dit keurmerk moeten o.a. voldoen aan eisen voor schoon en veilig zwemwater, strandvoorzieningen, toezicht en actief natuur- en milieubeleid.

 

QualityCoast

Sinds een aantal jaar heeft Noordwijk ook de titel ‘QualityCoast’, een Europese titel voor mens- en natuurvriendelijk toerisme en recreatie. Dit keurmerk geldt voor de hele kustgemeente. Noordwijk scoort hierbij uitmuntend op het gebied van natuur en milieu.

 

Schoonste Strand

In de competitie ‘het Schoonste Strand van Nederland’, jaarlijks georganiseerd door Stichting Nederland Schoon, draait Noordwijk al jaren mee in de top. De stichting kwalificeert het Noordwijkse strand, met de maximaal haalbare 4 sterren, als een ‘zeer schoon strand’.

 

Noordwijk Heilzame Zeebadplaats

Sinds maart 2020 is Noordwijk de trotse bezitter van de Europese erkenning als heilzame zeebadplaats. Noordwijk mag de titel “heilzame zeebadplaats” dragen onder meer vanwege het klimaat, de zeelucht (zoutgehalte), de natuur- lijke omgeving en de kwaliteit van het zeewater. De kracht van de ligging aan zee (Thalasso) dient vertaald te worden in voorzieningen en (bewegings)activiteiten, gericht op het welbevinden van gasten. Beperkte de kuurgedachte van vroeger zich vooral dat je naar het strand ging voor therapeutische doelen, in de huidige tijd ligt het accent meer op preventie en algemeen welbevinden. Er is in toenemende mate aandacht voor een gezond en energiek leven. Actief bewegen en balans vinden zijn kernbegrippen die belangstelling vinden bij een brede doelgroep. Wellness, ontspan- nen en genieten sluiten aan bij de kuurgedachte.

 

Noordwijk hijst trots de Blauwe Vlag voor 2021

 

Kuuroord: gezonde strandbeleving voor jong en oud

3.2 Gebiedsbeschrijving

De strandnota gaat enkel over het strand. Dit is de zone vanaf de strandafrit (inclusief de duinen) tot de gemiddelde laagwaterlijn met de daarop aanwezige (voor het publiek toegankelijke) gebouwen en terrassen. De Noordwijkse kuststrook heeft een lengte van circa 13 kilometer, waarvan circa 3 kilometer grenst aan de bebouwde kom van Noordwijk aan Zee.

 

Daarbuiten, dus voor ruim driekwart, grenst de kustlijn aan natuurlijk bos- en duinengebied. Het overgrote deel hiervan heeft de status van Natura 2000-gebied.

 

Kuststrook

De kust van Noordwijk telt 32 strandafritten (1A/B/C, 1-29). Afritten 1 t/m 21 liggen voor de boulevards en zijn per auto veelal goed bereikbaar. Afritten 8 en 9 worden beheerd door het hotel Huis ter Duin. Bij afrit 27 (Langevelderslag) is een grote parkeerplaats nabij het strand. Buiten de boulevards beschikken de afritten 22, 24 (Duindamseslag) en 27 (Langevelderslag) ook over fietsenstallingen.

 

Boulevardgebied

Het toeristische kerngebied van het Noordwijkse strand ligt voor de Koningin Astrid Boulevard, de Koningin Wilhelmina Boulevard en de Zeereep. Het overgrote deel van de badgasten bezoekt het gebied voor de Koningin Wilhelmina Boulevard, waar een dagje Noordwijk aan Zee veelal een combinatie is van strand, boulevard en winkelbezoek. Buiten het boulevardgebied (afrit 1 t/m 21) zijn er nog twee veelgebruikte strandafritten: de Duindamse- en de Langevelderslag.

 

Duindamseslag

Ter hoogte van Noordwijkerhout, bij afrit 24, ligt de Duindamseslag. Dit is een relatief afgelegen strandlocatie, die alleen te voet of per fiets bereikbaar is. Er is een paviljoen gevestigd en tijdens het badseizoen is er een bemenste hulppost van de Noordwijkse Reddingbrigade (NRB).

 

Langevelderslag

De Langevelderslag, gelegen ten noorden van de Duindamseslag bij afrit 27, is wel bereikbaar per auto. In de duinen, nabij de parkeerplaats, ligt een gebouwencomplex, waarin diverse horeca-, winkel- en leisurevoorzieningen zijn gehuisvest. Het strand zelf is hier vrij van bebouwing. Alleen de (seizoensgebonden) NRB-post en de strandmeubelverhuur zijn hier toegestaan.

 

Balans tussen een divers programma...

 

...en open strand

 

Ligging, aantal inwoners, parkeersituatie en strandzonering gemeente Noordwijk

Beschermde gebieden

Het Noordwijkse strand is uniek vanwege haar ligging tussen twee (beschermde) natuurgebieden langs het strand (de Coepelduynen en Kennemerland Zuid) en de ecologische verbinding hiertussen (zeereepverbinding) langs de boulevard. In het bestemmingsplan heeft dit gebied de bestemming ‘natuur’ gekregen. De zeereep- verbinding heeft de potentie als corridor en zal ingericht worden voor speciale duinvegetatie en daarmee samenhangende fauna.

 

Noordvoort

In 2009 hebben het Waternet, het Hoogheemraadschap van Rijnland, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de gemeenten Noordwijk en Zandvoort de handen ineengeslagen en strandreservaat Noordvoort gerealiseerd. Het strandreservaat is drie kilometer lang en grenst aan het Nationaal Park Hollandse Duinen. Circa de helft van het reservaat ligt in de gemeente Noordwijk. Het reservaat is visueel begrensd met palen in het zand en langs het wandelpad in de zeereep.

 

Strandvoorzieningen

Op het Noordwijkse strand staan vijftien strandpaviljoens, drie NRB-posten, drie verenigingsgebouwen en een watersportcentrum. In het zomerseizoen vindt er strandmeubelverhuur plaats. Er is in het verleden voor acht strandpaviljoenlocaties een jaarrondbestemming en -vergunning afgegeven (waarvan zes daadwerkelijk jaarrond staan). Bij zowel afrit 1 en als net voorbij afrit 21 staan vijf seizoensgebonden strandhuisjes.

 

Voor de Koningin Astrid Boulevard staan twee paviljoens in de duinen. Bij afrit 24 zijn maar beperkte voorzieningen (één strandpaviljoen, één NRB-post), om het open karakter van het strand te behouden. Bij afrit 27 zijn in de duinen verschillende commerciële voorzieningen te vinden (paviljoen, strand-/souvenirwinkel, snackbars).

 

Watersportverenigingen

Momenteel zijn er drie sportverenigingen met een accommodatie op het strand, die de strand- en kustzone vóór hun clubgebouw benutten voor hun activiteiten:

  • Bij afrit 3: Kust Surfvereniging Noordwijk (KSN) met onder andere golf-, wind- en kitesurfen;

  • Bij afrit 10: Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) met onder andere brandingzeilen, golf-, wind- en kitesurfen, suppen en verschillende vormen van ongemotoriseerd foilen;

  • Bij afrit 19: HSV De Sportvisser met strand- en bootvissen en (seizoensgebonden) strandhengel- wedstrijden.

Net voorbij afrit 21 is een commercieel watersport- centrum gevestigd (BeachBreak). Hier worden water- sportlessen aangeboden, zeilboten verhuurd en teambuildingsactiviteiten georganiseerd.

 

In het kader van de veiligheid is afgesproken dat de Noordwijkse watersportverenigingen elk een vaste kleur hesje dragen15 . Op Langevelderslag (vrije kitezone) is er geen hesje nodig. Dit systeem heeft zich de afgelopen jaren als zeer nuttig bewezen voor hulpdiensten, handhaving en verenigingen.

 

Seizoensbepaling

Seizoensgebonden bebouwing mag, volgens de bepalingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, van 1 februari tot 1 november op het strand staan. Met uitzondering van vergunde (en daarop aangepaste) jaarrond objecten dient het strand van 1 november tot 1 februari volledig leeg en vrij te zijn van opstallen.

 

Daarnaast wordt in Noordwijk (o.a. voor de schoonmaakfrequentie) nog een hoogseizoen onderscheiden:

  • Strand-/badseizoen: 1 februari tot 1 november;

  • Hoogseizoen: 1 juni tot 1 september;

  • Naseizoen: 1 november tot 1 februari.

Diverse strandpaviljoens in de intensieve recreatiegebieden

 

De watersportverenigingen zorgen sinds jaar en dag voor een actieve strandbeleving

 

Een ommetje maken kan het hele jaar door

3.3 Strandzonering

Noordwijk hanteert een duidelijke strandzonering. Hierin staat aangegeven waar welke activiteiten zijn toegestaan (in en buiten het hoogseizoen).

 

De kaart op pagina 33 laat de huidige zonering zien. De gedetailleerde regels per gebruiker staan in hoofdstuk 2. Met de zonering op het strand wordt voor een zeker evenwicht gezorgd tussen de boulevards, de bebouwing en activiteiten bij bepaalde strandafritten en de rustige strandomgeving met de oorspronkelijke diversiteit in natuur.

 

Detailkaart Noordwijk aan Zee (afrit 1 t/m 21)

3.4 Trends en ontwikkelingen

Noordzeestrand steeds actiever gebruikt

De Noordzeestranden, ook in Noordwijk, worden steeds actiever gebruikt. Er zijn steeds meer verschillende doelgroepen en die ook steeds vaker buiten het zomerseizoen gebruik maken van het strand. De recreatiedruk en het aantal activiteiten nemen daardoor toe. Met name in het zomerseizoen is een dagje strand voor de badgast een belevenis die zo compleet mogelijk moet zijn.

 

Lekker zwemmen, een surfles, zonnen, flaneren en genieten van een drankje, lunch of uitgebreide maaltijd op het strand is daarbij belangrijk. Maar ook buiten het seizoen zien we meer bezoekers die ‘er even tussenuit willen’. De ondernemers springen graag in op de trends die deze ontwikkelingen met zich meebrengen.

 

Landelijke trend: meer natuurbeleving

In de toegenomen hectiek van de vierentwintiguurseconomie (altijd en overal kunnen werken) is er een groeiende behoefte aan rust en ontspanning en meer aandacht voor gezondheid en duurzaamheid (eco-toerisme). In het algemeen zoekt de jeugd deze ontspanning in nieuwe belevingen (festivals, duurzame evenementen, ‘outdoor yoga’). Actieve senioren genieten vaker van een wandeling of fietstocht door de natuur. In beide gevallen wordt het buitengebied opgezocht, waar de beleving van de ‘natuur’ bijdraagt aan het gevoel van ontspanning en beleving.

 

Ook in Noordwijk zien we steeds meer recreatief gebruik gerelateerd aan natuur of in de nabijheid van natuur: sporten (in groepsverband), yoga, meditatie, wandelen, fietsen of paardrijden. Het unieke wijdlopige Noordwijkse strand biedt hier volop de ruimte voor. Daarnaast bieden verschillende voorzieningen invulling aan de natuurlijke belevingswaarde van het strand (bijv. Thalasso rustplek bij afrit 10)

 

Kuuroordstatus Noordwijk ‘heilzame zeebadplaats’

Het strand is altijd al een plek geweest om naartoe te gaan voor ontspanning en gezondheid. Door het behalen van de kuuroordstatus is de gemeente Noordwijk een ‘heilzame zeebadplaats’.

 

Dit houdt in dat er meer voorzieningen en activiteiten zijn gericht op gezondheid en de helende werking van het klimaat (windrichting, invloed van de zon), de zeelucht (luchtvochtigheid), het zeewater (rijk aan zouten en mineralen). Deze voorzieningen en activiteiten zijn voor zowel jong als oude, in alle mogelijke samenstellingen. Je hele leven lang en met ieder gezelschap heb je tenslotte baat bij een bezoek aan het strand!

 

Invloed coronacrisis

De verwachting is dat enkele trends van voor de coronacrisis, zoals vakantie in eigen land, ecotoerisme en meer behoefte aan rust, ruimte en natuur, niet zozeer zijn veranderd, maar eerder zijn versterkt door de coronacrisis.

3.5 Conclusie evaluatie strandbeleid 2015-2021

Het is ‘elke dag een stranddag’. Dit was het overkoepelende thema uit de strand- nota van 2008-2013. En in de enquête onder de bewoners van Noordwijk zien we dit terug. Deze enquête werd door ruim 800 inwoners van de gemeente Noordwijk ingevuld.16

 

Jaarrond strandbezoek

Van alle ondernomen activiteiten in de zomer of winter zien we enkel bij ‘zonnen/zwemmen’ en ‘naaktrecreatie’ een logisch groot verschil (meer dan twee keer zo vaak) tussen zomer en winter. Alle andere activiteiten (o.a. ommetje maken, horecabezoek, sporten, spelen, paardrijden) worden ongeveer net zo vaak ondernomen in zowel zomer als winter. Bij de hond uitlaten, lange wandeling maken, en fotograferen zien we zelfs dat meer mensen in de winter op het strand waren.

 

Kortom, het strand oefent ook in de koude wintermaan- den een aantrekkingskracht uit, al is het maar voor een kop warme chocolademelk of om even uit te waaien.

De jaarrond waardering van het strand door de bewoners van Noordwijk komt duidelijk naar voren. Hier liggen kansen om ook meer toeristen buiten het zomerseizoen te verleiden om het Noordwijkse strand te bezoeken.

 

Regels en zonering waardevol

De afgelopen jaren is er veel bereikt met de opeenvolgende strandnota’s. Zo zijn er regels en afspraken over welke activiteit in welk gebied mag. Op deze manier wordt een balans gevonden tussen de verschillende belangen van de strandbezoekers. De één is op zoek naar rust en bijzondere natuur, de ander komt er voor de watersport en weer een ander spreekt af met vrienden bij een strandpaviljoen. Hierbij is het van belang om duidelijke regels te hanteren, zodat voor iedereen de meest prettige strandervaring mogelijk gemaakt wordt.

 

Informatie over strandzonering

De gedetailleerde zonering en de geldende regels zijn over het algemeen vindbaar en/of zichtbaar, maar dit blijft wel een doorlopend aandachtspunt. Bij elke afrit staan duidelijke informatieborden, maar op het strand zelf zijn de regels minder snel duidelijk voor de nietsvermoedende gebruiker.

 

Handhaving essentieel

Uit de evaluatie blijkt dat de meeste strandpartijen en-gebruikers het niet nodig vinden om in de nieuwe strandnota regels te veranderen. Wel roepen zij op alert te blijven op afval, overlast en veiligheid op het strand. Dit is een kwestie van handhaving door de gemeente. De geldende wet- en regelgeving voor het strand is opgesteld om mens en natuur te beschermen en te zorgen voor een veilige strandervaring voor eenieder. Voor de komende notaperiode is de handhaving van bestaande regels (APV, gebruiksregels) daarom een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente.

3.6 Kansen voor de toekomst

Bestaande kwaliteiten

  • ‘Noordwijkse kwaliteit’ sterk aanwezig (zie keurmerken) en breed gedragen onder inwoners en strandpartijen (trots);

  • Ruime opzet, openheid en vrije stranden tussen en voorbij de paviljoens;

  • Onderscheidende identiteit en strandbeleving: gezelligheid voor de boulevards, ruimte en bereikbaarheid Langevelderslag, rust en natuur (minder publiek) bij Duindamseslag en strandreservaat Noordvoort;

  • Dankzij zonering voor veel gebruikers voldoende ruimte ‘om te doen wat ze willen’;

  • Toonaangevend in strandbeleid: effect opeenvolgende strandnota’s is zichtbaar.

Aandachtspunten (gemeente)

  • Veiligheid waarborgen (waarschuwingssystemen en toezicht);

  • Toegankelijkheid strand voor mindervaliden, ook binnen en tussen voorzieningen;

  • Onderhoud/toevoegen publieke voorzieningen, openbaar sanitair, etc.;

  • Toenemende ruimtedruk op het strand (lange zomers, meer/nieuwe activiteiten);

  • Consequente handhaving (o.a. afval, milieuvervuiling, licht- en geluidsoverlast, opzoeken exploitatiegrenzen).

Kansen

  • Jaarrond strandbezoek: bewoner en bezoeker tegemoetkomen met jaarrond strandbeleving (voorzieningen en activiteiten);

  • Kuuroordstatus: ‘heilzame zeebadplaats’ in volle breedte tonen (gezond én energiek), inzetten op verschillende doelgroepen en redenen om het Noordwijkse strand te bezoeken, in allevier de seizoenen;

  • Belevingswaarde van Thalasso voorzieningen en rustplekken;

  • Ambitie om divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod (horeca en activiteiten) te behouden;

  • Relatie tussen strand, achterland en de natuurlijke omgeving versterken, bezoekdoelen en kwaliteiten gemeente nog meer (jaarrond) laten aansluiten, verbinding zoeken met gezonde, energie en vitale regio;

  • Bewustzijn van consumenten en inwoners m.b.t. milieu en natuur verhogen (hogere actiebereidheid);

  • Aandacht voor inclusiviteit en toegankelijkheid: iedereen voelt zich welkom op het strand;

  • Betrokkenheid jeugd bij strand vergroten, bijvoorbeeld door sportactiviteiten en/of (duurzame) evenementen te organiseren.

A. Uitvoeringsprogramma

 

Op basis van deze strandnota is een uitvoeringsprogramma opgesteld (stand januari 2022). Het uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van verschillende deelprojecten, acties, betrokken partijen en de rol van de gemeente. In de gemeentelijke Perspectiefnota zal inzichtelijk worden gemaakt wat de termijn is voor specifieke acties en welke inzet/budget naar verwachting nodig is. De gemeentelijke strandcoördinator let er vervolgens op dat de acties goed en op tijd worden uitgevoerd.

 

Project

Actie

Betrokken partijen

Rol gemeente

Toegankelijkheid mindervaliden (tot de hoogwaterlijn)

Realisatie van een invalidentoilet bij ieder strandpaviljoen (incl. Nederzandt).

Gemeente Outdoor4Disabled Paviljoenhouders

Uitvoerend + faciliterend

Aanleg van kwalitatief goede paden, zodat de bereikbaarheid van de hoogwaterlijn voor de mindervalide strandbezoeker (zowel lichamelijk gehandicapten als ouderen, etc.) mogelijk wordt gemaakt.

Iedere paviljoenhouder wordt gevraagd een strandrolstoel te stallen. De gemeente stelt deze rolstoelen ter beschikking.

Verbetering communicatiemiddelen/

-systemen op het strand

Verschillende acties m.b.t. verbeterde zichtbaarheid zonering, o.a. bebording en vlaggen. Verkenning van aanvullende communicatiemiddelen zoals apps e.d.

Gemeente Noordwijk

Uitvoerend

Zichtbaarheid vlaggensysteem watersportzones op het strand verbeteren. Voorbeeld: (beweegbare) vlaggen op het strand ruim voor de vloedlijn om de water- sportzones te markeren wanneer sporters aanwezig zijn.

Gemeente Noordwijk Watersportverenigingen Watersportlescentrum

Faciliterend

(handhaving gebruiksregel)

Openbaar/toegankelijk sanitair

Aanleg openbare, goed toegankelijke sanitair-, douche- en rustvoorziening.

Gemeente

Uitvoerend (verantwoordelijk)

Bekendheid openbaar sanitair verbeteren (o.a. door gebruik HogeNood app)

Gemeente Paviljoenhouders

Uitvoerend + faciliterend

 

Project

Actie

Betrokken partijen

Rol gemeente

Promoten fietsbezoek

Voor zover mogelijk dicht bij elke afrit aan de boulevard fietsparkeerplekken aanleg- gen, met name tussen afrit 10 en 19.

Gemeente Noordwijk

Uitvoerend (verantwoordelijk)

Stimuleren fietsbezoek (o.a. promotie onder Noordwijkers en aanbieden leenfiets

vanaf verder gelegen parkeerlocatie).

Gemeente Noordwijk Noordwijk marketing

Organiserend, in samenwer- king met betrokken partijen

Lokale evenement(en) stimuleren

Lokale en kleinschalige evenementen worden gestimuleerd, mits goed georganiseerd en met aandacht voor duurzaamheid (plasticvrij, rookvrij, etc.) en/of in verband met Noordwijk als heilzame badplaats (bijvoorbeeld sportactiviteiten, kunst en cultuur, etc.);

Noordwijk marketing, Organisatoren (ondernemers en/of particulieren)

Faciliterend (uitnodigende opstelling)

Extra acties t.b.v. een schoon strand

Jutters: Het inzamelen van afval door particulieren (‘jutten’) wordt vanuit de gemeente actief aangemoedigd en onder de aandacht gebracht.

Jutters Particulieren

Faciliterend (uitnodigende opstelling)

Extra inzet ‘beachcleaner’ tijdens het badseizoen om het strand goed schoon te houden. Opnieuw afspraken maken met reinigingsdienst bij volgende onderhoudscon- tract.

Gemeente Noordwijk, strandreinigingsdienst

Uitvoerend (verantwoordelijk voor opdracht uitvoerende dienstverlener)

Verruiming exploitatieduur bestaande strandhuisjes

Exploitatie strandhuisjes toestaan van 1 februari tot 1 november (badseizoen), aansluitend bij exploitatie van seizoensgebonden paviljoens. De begindatum geldt ook als datum dat men mag beginnen met bouwen.

Gemeente Noordwijk

Faciliterend

(stellen kader/regel)

 

Project

Actie

Betrokken partijen

Rol gemeente

Pilot: rookvrije strandgebieden

Bepaalde strandgebieden aanmerken voor pilot rookvrij strand (waaronder één van de twee naaktstrandgedeeltes). Hier geldt een ontmoedigingsbeleid ter bevordering van de schone zeelucht.

Gemeente Noordwijk

Uitvoerend

(vaststellen en signing zones)

Aandacht en draagvlak voor een rookvrij strand vergroten. Paviljoenhouders aanmoe- digen mee te doen terrassen (deels) rookvrij te maken.

Gemeente Noordwijk Noordwijk marketing

Ondernemers

Organiserend, in samenwer- king met betrokken partijen

Monitoring bezoekers- tevredenheid

Eens per 2 à 3 jaar een representatief bezoekersonderzoek uitvoeren. Hiermee worden de ervaringen van de strandbezoekers en de kansen en kwaliteiten van Noordwijk beter in beeld gebracht en gemonitord.

Gemeente Noordwijk

Uitvoerend (opdrachtgever)

Toegankelijkheid hulpverleningsverkeer

Handhaving ten aanzien van obstakels (bijvoorbeeld geparkeerde auto’s) die de toegangswegen blokkeren. Vrije ruimte vanaf de 10 meter hoogwaterlijn borgen voor doorgang hulpdiensten (calamiteitenstrook).

Samenwerkingsketen openbare orde en veiligheid

Faciliterend/Uitvoerend (handhaving regels)

Regelmatig onderhoud

Continu aandachtspunt is het onderhoud van onder andere stranddouches en strandafritten (afbakening, toevoegen van oriëntatieverlichting op afritten, etc.).

Gemeente Noordwijk

Uitvoerend (verantwoordelijk/ opdrachtgever)

Consequente hand- having en borging kwaliteit en veiligheid op het strand o.a.:

Verbod op lampen die op de zee gericht zijn

Samenwerkingsketen

openbare orde en veiligheid

Faciliterend/Uitvoerend

(verantwoordelijk)

Exploitatieregels van paviljoens (bebouwing, geluid, verlichting, etc.)

Samenwerkingsketen

openbare orde en veiligheid

Faciliterend/Uitvoerend

(verantwoordelijk)

Verbod op beoefening van extreme (on)gemotoriseerde (strand-)sporten.

Samenwerkingsketen

openbare orde en veiligheid

Faciliterend/Uitvoerend

(verantwoordelijk)

Verbod op watersport(lessen) buiten georganiseerd/verenigd verband.

Samenwerkingsketen

openbare orde en veiligheid

Faciliterend/Uitvoerend

(verantwoordelijk)

Hoogteverschil (zandbanketten) op het strand, verzoek indienen tot

zandsuppletie

Rijkswaterstaat

Gemeente Noordwijk

Organiserend, in samenwer-

king met betrokken partijen

B. Evaluatie strandbeleid 2015-2020

 

Om de voorgaande strandnota te beoordelen heeft DTNP, naast de eigen observatie en analyse, gesproken met een brede ambtelijke werkgroep, het college van B&W en een klankbordgroep van ‘strandgebruikers’, waaronder de paviljoenhouders. Daarnaast is er een vragen- lijst naar inwoners van Noordwijk gestuurd.

 

In deze paragraaf staan eerst de hoofdconclusies uit alle ophaalrondes, met aansluitend de gedetailleerde opmerkingen per doelgroep.

 

Kwaliteit aan de kust: check!

Het algemene beeld van de stand van zaken op het Noordwijkse strand is zeer positief. De doelstelling van de strandnota 2015-2020 is ruimschoots gehaald. De kwaliteitsverbetering, zodat “onze bezoekers over vijf jaar niet meer om de ‘Noordwijkse kwaliteit’ heen kunnen”, is duidelijk zichtbaar in 2021. Sterker nog: de Noordwijkers zijn heel trots op hun strand. De meeste inwoners waren het ‘eens’ (ca. 30%) of ‘volledig eens’ (ca. 42%) met de stelling “Noordwijk heeft het mooiste strand van de regio” in de vragenlijst. Het strand heeft dan ook al haar keurmerken behouden. In 2020 zijn de zee en het strand van Noordwijk bovendien aanleiding geweest om als gemeente de kuuroord-status te verkrijgen. Daarmee is de gemeente nu ‘heilzame badplaats’. Zowel binnen het gemeentehuis (ambtelijk en bestuurlijk) als daarbuiten (verenigingen en recreanten) is de waardering voor dit gezamenlijk bereikte resultaat groot.

 

Meer ontspanning, ruimte en rust

De afgelopen vijf jaar is er hard aan gewerkt om “de koers van grootschalige aanbodontwikkeling op het strand bij te stellen”. Hierbij waren drie kernwaarden van strand(beleving) in Noordwijk van belang: ‘ontspanning’, ‘ruimte’ en ‘rust’. De inwoners van Noordwijk zijn hierover voorzichtig positief. Wel scoort de Duindamseslag duidelijk bovengemiddeld op ‘rust’ (7,6) en ‘natuurbeleving’ (7,9). Het strand ter hoogte van de Wilhelmina Boulevard scoort juist ondergemiddeld op deze twee punten: 6,3 op ‘rust’ en 6,9 op ‘natuurbeleving’. De meeste inwoners waarderen de huidige balans op het strand: ruim 70% van de respondenten was het (volledig) eens met de stelling “ik heb genoeg ruimte om te doen wat ik wil op het strand”.

 

Bereikbaarheid (meestal) op orde

Het strand is goed bereikbaar met de auto, de fiets of te voet. Alleen op (zeer) drukke dagen is er sprake van een te hoge parkeerdruk. Wel zijn er vaker zonnige en warme dagen, en dus drukke stranddagen, in het jaar. Diverse partijen vinden het beter om niet meer parkeerplaatsen aan te leggen. Zij willen liever op tijd ingrijpen (informeren, omleiden, etc.) op piekmomenten. Uit de evaluatie komt verder naar voren dat de toegankelijkheid van het strand voor mensen met een fysieke beperking beter kan: “het strand is er voor iedereen en maak het ook toegankelijk voor iedereen”. De klankbordgroep gaf aan dat ook belangrijke voorzieningen, zoals invalidentoilet- ten, nog niet genoeg aanwezig zijn. Daarnaast werd, onder anderen door de ruiters, aangegeven dat de afbakening van de strandafritten met prikkeldraad gevaarlijk en vervelend is voor dier en mens. Over het algemeen werd door de klankbordgroep het onderhoud van de strandafritten (niet te steil, goede afbakening, etc.) als aandachtspunt meegegeven.

 

Hoe beoordeelt u het strand

op de volgende aspecten?

Gemiddeld

cijfer

Bereikbaarheid per fiets

8,6

Veiligheid

7,9

Toegankelijkheid

7,7

Schoon strand

7,4

Horeca

7,2

Natuurbeleving

7,2

Gezelligheid

7,2

Informatievoorziening

6,9

Fietsenstalling

6,9

Rust

6,9

Bereikbaarheid per auto

6,5

Sportvoorzieningen

5,9

Parkeren (auto)

5,7

Sanitair

5,5

 

Opbrengst per doelgroep

 

Bewoners

Onder de bewoners van Noordwijk is in maart 2021 een enquête uitgezet over het gebruik van het strand. Zij konden daarin ook aangeven wat ze bijzonder waarde- ren of juist missen op het strand.

 

De enquête is door 790 respondenten volledig ingevuld. Hiervan woont ruim 85% in de gemeente Noordwijk. De overige 15% heeft in Noordwijk een vakantiehuis of woont in een gemeente in de buurt.

De meesten komen met twee of meer mensen naar het strand. Circa de helft daarvan komt met een of meer vrienden of familieleden, en circa een derde geeft aan met zijn/haar partner het strand te bezoeken.

 

Bezoekdoel en meestbezochte locaties

De rust en ruimte op het strand wordt door de bewoners van Noordwijk erg gewaardeerd. Bijna 40% van de mensen benoemt ‘buiten zijn’ (de natuurbeleving) als belangrijkste reden voor een strandbezoek. Daarnaast komt ruim 30% naar het strand om te ontspannen en tot rust te komen.

 

Door de coronacrisis is het strandbezoek onder Noordwijkers toegenomen. Een derde van de mensen geeft aan dat zij vaker het strand bezoeken. Bijna 40% waardeert het strand nu meer dan voorheen.

 

De Koningin Wilhelmina Boulevard wordt door veel bewoners bezocht. Circa 40% van de bewoners bezoekt dit deel van het strand het meest. Ook het strand voor de Koningin Astrid Boulevard (21%) en de Duindamseslag (19%) zijn populair bij de inwoners van Noordwijk. Welke locatie het meest bezocht wordt, verschilt wel per doelgroep. Zo wordt het strand tussen Noordwijk en Katwijk meer bezocht door hondenbezitters. Hier mag de hond immers het hele jaar loslopen.

 

Verschil zomer-/winterseizoen (vóór de coronacrisis)

Bewoners van Noordwijk bezoeken het hele jaar door het strand. Er is bijvoorbeeld geen verschil tussen zomer en winter voor het aantal bewoners dat naar het strand komt ‘om een ommetje te maken’. De activiteit ‘zonnen/ zwemmen’ is vanzelfsprekend wel populairder in de zomer dan in de winter. Ook staat ‘horecabezoek’ bij de eigen inwoners stevig in de top-3 van strandactiviteiten.

 

Opvallend is het hoge horecabezoek in de winter: ruim een kwart van de mensen geeft aan dat zij ook in de winter elke week voor horecabezoek naar het strand komen.

 

Beoordeling van het strand

De Noordwijker is over het algemeen zeer positief over het strand, de voorzieningen en het beheer. Alleen sportvoorzieningen, parkeren voor auto’s en sanitair scoren gemiddeld lager dan een 6.

 

 

Bezoekfrequentie per activiteit en seizoen strand Noordwijk (bewonersenquête 2021)

Meer dan de helft van de mensen mist nog het een of ander op het strand. Hierbij kunnen de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op de antwoorden. Zo waren de horeca-, en daarmee ook de toiletvoorzieningen, een deel van het jaar gesloten.

 

De antwoorden op de stellingen geven even- eens een positief beeld van het Noordwijkse strand. Veel mensen hebben genoeg ruimte om te doen wat ze willen op het strand. Ook voelen de inwoners zich meestal veilig op het strand.

 

Ondersteunende voorzieningen gewenst

Tot slot zijn er veel praktische aandacht- of verbeterpunten aangedragen in de klankbord- groep en door diverse strandgebruikers. De volgende vijf zaken werden vaak genoemd:

  • 1.

    “biedt meer mogelijkheden voor afvalscheiding”, “stimuleer mensen om samen het strand schoon te houden”;

  • 2.

    “het ontbreekt aan openbaar toegankelijk sanitair”; “WC’s en stranddouches eerder plaatsen/beter verspreiden”;

  • 3.

    “signaleringsvlaggen vallen niet op, mede door de vele reclamevlaggen”;

  • 4.

    “Muziek aan banden”, “We moeten geen kopie van Scheveningen worden”.

  • 5.

    “Meerdere speeltoestellen voor kinderen en sporttoestellen voor de jeugd”;

Beoordeling strand Noordwijk aan de hand van stellingen

Opvallend is dat de meeste suggesties gaan over voorzieningen ter ondersteuning van het strandbezoek en/of over het behoud van de bestaande kwaliteiten. Dit kan verklaard worden door de veranderde strandbeleving in ‘coronatijd’. Circa 40% van de inwoners (respondenten vragenlijst) is het strand in 2020 meer gaan waarderen dan daarvoor: “een plek om tot rust te komen en te genieten van wat we in Noordwijk aan prachtige natuur hebben”.

 

Klankbordgroep en gevoerde gesprekken

Om tot een breed gedragen strandnota te komen vonden gesprekken met een klankbordgroep, de watersportverenigingen, vertegenwoordigers van de veiligheidsketen, en de paviljoenhouders plaats. In de klankbordgroep zaten vertegenwoordigers van de verschillende gebruikers van het strand (natuurbescherming, naturistenvereniging, jongerenraad, wijkverenigingen, fietsersbond, hondenbezitters, ruiters en mindervaliden). De opgehaalde informatie uit deze gesprekken is verwerkt in deze strandnota. Niet alle “wensen” kunnen vervuld worden. Het zijn wel blijvende aandachtspunten voor de gemeente.

 

Rolstoelgebruikers

Ook bezoekers in een rolstoel moeten zonder problemen het strand op en af kunnen. De verbinding tussen bestaande voorzieningen kan met bijvoorbeeld strandrolstoelen en brede betonpaden nog verbeterd worden. Met name het gemis aan invalidentoiletten en de toegankelijkheid via de strandafritten werd genoemd. De strandafritten zijn nu vaak te steil om zonder ondersteuning van en naar het strand te komen.

 

Naturisten

Met twee gebieden voor naturisten biedt Noordwijk uitgebreid ruimte voor naaktrecreatie. Deze liggen afgelegen van het publieke programma bij de boulevards. De wens werd geuit om ook in de naakrecreatiegebieden enkele (simpele) voorzieningen te realiseren, namelijk openbare toiletten en/of een (klein) strandpaviljoen.

 

Ruiters

Voor de ruiters en menners op het strand zijn met name de aansluiting op het bestaande ruiterpadennet- werk en de kwaliteit van de paden (onderhoud, markeringen) in de provincie continue aandachtspunten. Ook is provinciale en regionale samenwerking nodig om (meer) duidelijkheid te creëren over toegangstijden tot het strand in de verschillende gemeentes.

 

Een specifiek aandachtspunt voor Noordwijk is de veiligheid van de strandafritten voor paarden. Deze mogen niet te steil zijn, in verband met een veilige afdaling naar het strand. Er werd daarnaast aangegeven dat de afbakening met prikkeldraad gevaarlijk en vervelend is voor de paarden.

 

Honden op het strand

Regels over honden op het strand zijn over het alge- meen lokaal goed bekend en duidelijk aangegeven. Aandachtspunt is met name duidelijkheid over waar de hond los mag lopen.

 

Sporters

Buitensport neemt, aangedreven door de coronamaat- regelen sinds maart 2020, aan populariteit toe (fitnessapparaten op pleinen en georganiseerde buitensport). De gemeente wil deze ontwikkeling ondersteunen en mogelijkheden voor buitensport (atletiek, mountainbiken, etc.) op het strand en in de duinen, met respect voor het behoud van de natuur, onderzoeken.

 

Strandevenementen

De vertegenwoordiger voor evenementenorganisatie op het strand sprak zich vooral uit over het belang van goede organisatie. Een goed georganiseerd evenement heeft aandacht voor overlastbeperking en handhaving, maar ook voor thema’s als duurzaamheid en inclusiviteit. De lijn die aangedragen werd door de klankbordgroep kan worden samengevat als: niet te veel verbieden als het gaat om evenementen, maar vooral richten op het toestaan van bij Noordwijk passende evenementen en een goede organisatie.

 

Badgasten

Vanuit de klankbordgroep en de bewonersenquête werd een gebrek aan publieke voorzieningen gesignaleerd, zoals sanitaire voorzieningen (openbare toiletten buiten de paviljoens, meer douchepalen) en watertappunten.

 

Watersport (verenigingen en lescentrum)

In het overleg met de watersportverenigingen en het watersportcentrum Beach Break kwamen de volgende onderwerpen ter sprake:

  • De zonering in Noordwijk is uniek en een kracht die behouden moet worden. Het zorgt voor een veilige beoefening van de verschillende watersporten. Handhaving van deze regels bij personen die zich hier niet aan houden, is een doorlopend aandachtspunt (bijv. wildkiters).

  • Er moet een betere handhaving bij georganiseerde (groeps)lessen zonder vergunning komen. Deze lessen zorgen voor onveilige situaties en vormen een oneerlijke concurrentie.

  • Beach Break is niet bereikbaar voor reguliere hulpverleners zoals ambulance en politie. Bij ongelukken moet altijd de KNRM komen. Dit zorgt voor (mogelijk gevaarlijke) vertraging van de hulpverlening bij ongelukken.

  • Verlichting gericht op de zee is nu als verbod opgenomen in de APV. Voor de reddingsdiensten is het belangrijk dat dit ook opgevolgd wordt.

Paviljoenhouders

De unaniem gedragen punten vanuit paviljoenhouders hadden met name betrekking op de bereikbaarheid, inrichting en het gebruik van de betreffende exploitatievlakken.

 

Bereikbaarheid strandpaviljoens

  • De aanleg van fietsparkeerplekken naast de afritten en, waar mogelijk, in de duinen, werd toegejuicht. Hiermee wordt fietsbezoek gestimuleerd en tegelijkertijd de parkeerdruk door auto’s verlaagd;

  • Parkeervergunning voor één à twee voertuigen achter de paviljoens voor privé-gebruik van de ondernemer.

Inrichting en gebruik exploitatiezone

  • Aanpassingen gewenst voor de regels omtrent sluitingstijden, honden op het terras, verruiming voetjes-in-het-zand-terras, strandfeesten, semi- permanente terrasoverkappingen en terrasmeubilair. Voor een deel worden enkele aanpassingen doorgevoerd in deze strandnota. Andere aanpassingen zijn vanuit gemeentelijk oogpunt niet wenselijk of passen niet binnen de geldende wet- en regelgeving in Noordwijk.

Onderhoud en beheer

  • Graag aandacht voor regelmatig onderhoud van de strandafritten (verlichting, paden), strandafval (met name na stormen) en de stranddouches.

 

Specifieke onderwerpen

Tijdens de evaluatie kwamen enkele onder- werpen naar boven drijven die specifiek aandacht behoeven. Deze komen in de volgende paragrafen aan bod.

 

Strandpaviljoens

De horeca op het strand is zeer toekomstbestendig, met name door de hoge kwaliteit en diversiteit van het aanbod en de bijzondere locatie. Er liggen ontwikkelkansen rondom de kuuroordstatus. In het kader van inclusiviteit en toegankelijkheid van het strand is de aanwezigheid van invalidetoiletten bij alle horecavoorzieningen op het strand een belangrijk aandachtspunt.

 

Vanuit verschillende strandgebruikers worden kanttekeningen gezet bij de huidige exploitatie van het strand.

Uitbreiding van exploitatiemogelijkheden op het strand is voor veel inwoners (vragenlijst) en gesprekspartners (klankbordgroep/werkgroep) niet langer wenselijk. Een bewoner schrijft: “zorg voor fysieke afbakening, duidelijkheid voor zowel ondernemer als boa’s”.

 

Jaarrond bebouwing op het strand (paviljoens)

De gemeente heeft momenteel het maximum aantal jaarrond paviljoens op het strand bepaald op acht. Een aantal van de huidige seizoensgebonden paviljoenhouders willen hun paviljoen ook jaarrond exploiteren. In de omgevingsvisie 2030 van de gemeente Noordwijk wordt aangegeven dat jaarrond exploitatie in het jaar 2030 niet uitgesloten is.

 

De jaarrond openstelling is eveneens opgenomen als ambitie in de (concept) Retail- en horecavisie voor de gemeente Noordwijk, met als doel de toeristische en zakelijke markt jaarrond te optimaliseren en in te spelen op de trend van toeristisch bezoek, ook buiten het zomerseizoen. In de voorgaande notaperiode is echter bepaald dat uitbreiding van het totale aantal commerciële paviljoens niet wenselijk is. Deze lijn zal ook deze notaperiode worden aangehouden.

 

Vanuit enkele strandondernemers met seizoensgebonden paviljoens is de wens geuit om jaarrond bebouwing te mogen laten staan. Vanwege de coronacrisis is dit in het naseizoen van 2020-2021 toegestaan. Dit is erg goed bevallen. De hoge kosten van de op- en afbouw en de overlast op het strand voor andere strandgebruikers kunnen hierdoor vermeden worden. Daarnaast kan een permanente jaarrond bebouwing voldoen aan hogere duurzaamheids- en kwaliteitseisen. Dit heeft ook invloed op het verzekeren van de gebouwen.

 

Strandreiniging/afvoer afval/jutters

Bij de evaluatie van het afvalbeheer en de strandreiniging kwamen de volgende onderwerpen ter sprake:

  • Uitstraling afvalbakken/containers: afvalbakken zijn van groot belang voor het schoonhouden van het strand. Deze moeten zichtbaar zijn, maar tegelijk ook niet de fraaie uitstraling van het strand verstoren. Hier liggen kansen voor het verkennen van nieuwe oplossingen, zoals ondergrondse containers, die ook minder snel vol raken. In het kader van duurzaamheid is de mogelijkheid om afval te scheiden op het strand een mogelijk aandachtspunt. Dergelijke voorzieningen dragen niet alleen bij aan betere recyclebaarheid van het ingezamelde afval, maar wellicht ook aan een bewustere omgang met afval.

  • Handhaving (klein)afval op het strand: afval, met name klein afval, zoals peuken en kleine stukjes plastic, zijn enorm schadelijk voor het milieu. De handhaving hiervan is een aandachtspunt. Oplossingen zullen meervoudig moeten zijn, zoals het gratis uitdelen van kleine afvalzakjes speciaal voor peuken, beloningen voor vrijwillige afvalverzamelaars (jutters) en (handhaafbare) regels voor ondernemers om enkel nog afbreekbaar plastic te gebruiken.

  • Rookvrije stranden: aangezien peuken tot de grootste vervuilers behoren en tegelijk ook moeilijk verzamelbare objecten zijn, is het een optie om delen van het strand rookvrij te maken. Vanuit de klankbordgroep werd een dergelijke actie, wellicht in de vorm van een pilot, door verschillende stakeholders wenselijk geacht.

 

Strandafritten

Voor de strandafritten is het van belang dat er een balans gevonden wordt tussen goede toegankelijkheid voor eenieder en het waarborgen van de natuurwaarden en de bescherming van de duinen. Het gebruik van prikkeldraad ter afbakening van het pad is een goed voorbeeld hiervan: prikkeldraad dient ter bescherming van de duinen, maar is voor de bezoeker (mens en dier) een vervelende vorm van afbakening.

 

Bereikbaarheid/toegankelijkheid

In voorgaande paragrafen werden al enkele opmerkingen vanuit de klankbordgroep over de toegankelijkheid benoemd. Samenvattend liggen de knelpunten bij de verbinding en kwaliteit van de al bestaande voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de brede betonplaten tussen strandpaviljoens voor rolstoelgebruikers. Voor bezoekers in een rolstoel is het van belang dat de strandafrit- ten niet te steil zijn en dat de paden van en naar de paviljoens goed bereikbaar en toegankelijk blijven.

 

Veiligheid

Vanuit de klankbordgroep en het overleg met de water- sportverenigingen en reddingsdiensten kwam veiligheid op het strand als duidelijk aandachtspunt naar voren.

Daarbij werden de volgende aspecten besproken:

 

  • Verbetering waarschuwingssystemen: om de badgasten en overige gebruikers van het strand goed te kunnen waarschuwen over bijvoorbeeld gevaarlijke muien in het water zijn de vlaggen op het strand essentiële communicatiemiddelen. De zichtbaarheid hiervan is dan ook cruciaal. Hier liggen verbeterpunten. Daarnaast werden ook andere vormen van waarschuwing besproken, bijvoorbeeld via een app, een polsbandje voor kinderen en betere zichtbaarheid van de zonerings- palen ter oriëntatie.

  • De klankbordgroep pleitte, aanvullend op de bestaande NRB-posten (Noordwijkse Reddings- brigade) op het strand, voor een actieve strand- wacht en verbeterd toezicht op het strand tijdens het hoogseizoen.

C. Strand- en kustveiligheid

 

Het waarborgen van de veiligheid op het strand is deel van het keurmerk Quality- Coast en de Blauwe Vlag. Er gelden dan ook de volgende doorlopende aandachts- punten om aan deze keurmerken te blijven voldoen:

  • Borging strandveiligheid in en buiten strandseizoen;

  • Borging van veiligheidstoezicht watersportbeoefening in eigen aanlandingszone;

  • Afspraken over inzet eigen reddingmiddelen watersportverenigingen en –centrum;

  • Certificering en jaarlijkse keuring van technische

  • staat en inzetbaarheid van reddingmiddelen;

  • Controle en beschikbaarheid AEDs; faciliteren regelmatige gebruikerscursus, georganiseerd door de NRB.

Strandveiligheid

Ten behoeve van veiligheid en toezicht op het strand zijn verspreid over het Noordwijkse strand drie strand(veiligheids)posten van de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB) gevestigd (afritten 10, 24, 27). Alle drie genoemde posten zijn eigendom van de gemeente Noordwijk. Er is een samenwerkingsketen van gemeente, NRB, KNRM, politie en overige hulpdiensten in de veiligheidsregio Hollands Midden, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op het strand.

 

Daarbinnen heeft de NRB een belangrijke signalerings- functie. De NRB is echter niet verantwoordelijk voor het toezicht op de openbare orde en op de watersport, ook niet nabij het strand.

 

Veelvuldig worden vrijwilligers van de NRB geconfronteerd met gedrag en activiteiten die in het kader van de openbare orde op het strand dienen te worden bestreden. Deze vrijwilligers zijn echter niet toegerust en bevoegd om in dergelijke gevallen op te treden. Dit is een taak van politie en gemeente.

 

Samenwerken in de keten

  • De samenwerkingsketen vormt samen met de paviljoenhouders de steunpilaar van de strandveiligheid. Zij zorgen er gezamenlijk voor dat het strandseizoen veilig en ordelijk verloopt; de NRB opereert, in samenwerking met de veiligheidsketen, in de gemeentelijke zone (tot 1 kilometer uit de kust) en de KNRM verder op zee.

  • Het convenant veiligheidsregio ziet toe op samen- werking door o.a. gemeente, NRB en KNRM op het gebied van SAR-incidenten en maritieme hulpverlening. Dit geldt niet alleen op het water, maar ook op het strand en in de duinen. De inzet van de NRB is in dit document beschreven.

  • Verdere afspraken tussen NRB, KNRM en regionale ambulancedienst over de afhandeling van niet-zeegebonden incidenten verlopen vanuit de 112-meldkamer Hollands Midden.

  • In de ‘Procedure assistentie ambulance strand- en duingebied’ staan coördinatieafspraken over communicatie en samenwerking ter plaatse door NRB en KNRM bij incidenten.

  • De samenwerking tussen NRB en KNRM bij calamiteiten op het Noordwijkse strand is adequaat en conform afspraken. Jaarlijks wordt een gezamenlijke oefening gehouden en daarnaast is er bestuurlijk contact. De gemeente juicht (meer) samenwerking tussen KNRM, NRB en de lokale watersport toe, bijvoorbeeld middels een jaarlijks veiligheidsoverleg. De gedeeltelijk overlappende dienstverlening vraagt om een goede afstemming over behoefte aan en inzet van reddingmiddelen.

AED

Vrijwel alle paviljoens en verenigingsgebouwen op het Noordwijks strand beschikken momenteel over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartstilstand. De gemeente draagt enkel zorg voor het onderhoud van de door de gemeente aangeschafte apparatuur bij de verenigingen.

 

Kustveiligheid

De uitvoering van maritieme reddingtaken, vlak onder de kust, is een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente en kustwacht. De primaire verantwoordelijkheid voor Search and Rescue-taken (SAR) op zee ligt bij de kustwacht. De bestuurlijke verantwoordelijkheid ervan ligt tot 1 kilometer uit de kust bij de gemeente (burgemeester) en daarbuiten bij het Ministerie van I&M. De kustwacht ontvangt noodoproepen, coördineert daarna eventuele zoek- en reddingacties en bepaalt vervolgens de noodzakelijke inzet van redding- middelen, ook die van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). De KNRM opereert binnen de veiligheidsregio Hollands Midden als hulpverlener bij calamiteiten, hierbij vaak ondersteund door de NRB en politie.

D. Begrippenlijst

 

APV:

Algemene Plaatselijke Verordening Noordwijk, verordening op basis van de Gemeentewet waarin onderwerpen met betrekking tot openbare orde worden geregeld, zoals strandgebruik, evenementen, enz.

 

De integrale tekst van de verordening is via de gemeentepagina gepubliceerd op internet.

 

Bestemmingsvlak:

een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming. In de context van de strandexploitatie is dit het vlak waarin de ondernemer een exploitatie (paviljoen en terras) mag plaatsen. Dit vlak is maximaal 90 meter lang en 20 meter breed, gemeten langs de duinvoet (zie afbeelding).

 

 

Evenementvergunning:

vergunning op basis van APV voor onder meer activiteiten als sport en spelactiviteiten, feesten en wedstrijden.

 

Exploitatievlak:

een binnen een bestemmingsvlak gelegen en vrij beweegbaar aaneengesloten vlak (zie afbeelding) dat ingevolge de regels mag worden benut voor het oprichten en exploiteren van bouwwerken ten behoeve van:

  • a.

    strandhoreca (conform bestemmingsplan één gebouw van maximaal 600 m²), met inbegrip van een bijbehorend terras;

  • b.

    strandhuisjes ten behoeve van toeristische overnachtingen;

  • c.

    verenigingsactiviteiten die betrekking hebben op strandrecreatie en/of watersport;

  • d.

    bedrijfsactiviteiten die betrekking hebben op training en scholing ten behoeve van ongemotoriseerde watersport.

Exploitatie-zone:

een stuk strand van maximaal 90 meter breed, gemeten langs de duinvoet, en minimaal 10 meter van de vloedlijn, waarin een bestemmingsvlak met een bijbehorend exploitatievlak zijn gelegen. Deze zone mag binnen kaders worden betrokken bij de exploitatie van het paviljoen. Het betreft onder meer opstelling van strand- en (beperkt) terrasmeubilair, sport en spelevenementen en speeltoestellen (zie afbeelding).

 

Omgevingsvergunning:

vergunning op grond van Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Deze vergunning is in de plaats getreden van onder meer het bouw- en sloopvergunningstelsel ingevolge de Woningwet.

 

Strandterras:

een afgebakend onverhard stranddeel, gelegen binnen het bestemmingsvlak van een paviljoen en grenzend aan het exploitatievlak, waar, met terrasvergunning, bediening van eten en drinken aan badgasten is toegestaan (zie afbeelding). Het strandterras heeft een oppervlakte van maximaal 250 m² (afhankelijk van de specifieke bouwaanduiding in het bestemmingsplan) en dient aangrenzend aan (de zeezijde van) een paviljoen en het vaste terras gesitueerd te zijn.

 

Vrije strand:

het strand tussen de bebouwingsvlakken in waar geen paviljoens staan, waar geen exploitatie plaatsvindt en dat bestemd is voor de badgasten.


1

Enkele strandpaviljoens hebben enkel een gemeentelijke jaarrondvergunning maar niet van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

2

Zie ook de gemeentelijke APV.

3

conform het gemeentelijke evenementenbeleid

4

De gebruiksregels zijn ook opgenomen in de APV van de gemeente Noordwijk. De APV is leidend.

5

De NRB beschikt over een jaarrond ontheffing voor fietsen op het strand.

6

Het bestemmingsplan is hierin leidend.

7

Begrippen en uitleg zijn ook te vinden in de Begrippenlijst (Bijlage C)

8

Voor de bestemmingsvlakken ‘Horeca - Strand Badseizoen geldt dat buiten het badseizoen het strand leeg moet zijn.

9

Zie voor alle bebouwings- en inrichtingsregels het betreffende bestemmingsplan en de huurovereenkomst.

10

Uitgangspunt is een maximale omvang van 250 m2 strandterras.

11

Watersport, uitsluitend gedurende het badseizoen.

12

Bedrijfsactiviteiten die betrekking hebben op training en scholing ten behoeve van ongemotoriseerde watersport, uitsluitend gedurende het badseizoen.

13

Meer en verdiepende informatie over de samenwerkingsketen en de strand- en kustveiligheid vindt u in bijlage B.

14

Enkel de paviljoenhouders aan de Duindamseslag en Beach Break mogen bij hun onderneming parkeren i.v.m. afstand tot parkeerterrein. Deze uitzondering geldt niet voor derden.

15

Momenteel is dit: KSN = blauw, ZVN = geel, BeachBreak = groen

16

Zie bijlage A voor de complete evaluatie per doelgroep en de enquête resultaten.