Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waalwijk

Delegatiebesluit Wet inburgering 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWaalwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDelegatiebesluit Wet inburgering 2022
CiteertitelDelegatiebesluit Wet inburgering 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpDelegatiebesluit Wet inburgering 2022
Externe bijlageRoadmap

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet inburgering 2021
  2. afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-04-202201-01-2022'nieuwe regeling'

08-03-2022

gmb-2022-150618

2022/010

Tekst van de regeling

Intitulé

Delegatiebesluit Wet inburgering 2022

Het College van Waalwijk

gelet op de Wet inburgering 2021, afdeling 10.1.2. van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 160, eerste lid, aanhef en onder d., van de Gemeentewet;

overwegende dat:

 

  • -

    op 10 juni 2021 de gemeenteraad het ‘beleidskader Wet inburgering 2022’ heeft vastgesteld;

  • -

    op 1 januari 2022 de Wet inburgering 2021 (Wi) in werking is getreden;

  • -

    de gemeenten Waalwijk en Heusden beogen om in sub-regionaal verband Baanbrekers de uitvoering van de Wi te laten doen. Baanbrekers de uitvoering van de Wet inburgering 2021 op zich wil nemen en verantwoordelijkheid wil dragen voor de klantregie in het gehele inburgeringsproces. Partijen hebben daartoe een Uitvoeringsplan Wet inburgering en dienstverleningsovereenkomst opgesteld;

  • -

    gemeente Waalwijk samen met de gemeente Heusden regie zal houden op het proces;

  • -

    de voorgestelde werkwijze in afstemming met betrokken partijen tot stand is gekomen.

     

besluit vast te stellen:

”Delegatiebesluit Wet inburgering 2022”

Artikel 1 Delegatie

  • 1.

    Aan het dagelijks bestuur van Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers worden de taken en bevoegdheden overgedragen die het college heeft op grond van de Wet inburgering 2021. Het bestuur van Baanbrekers treedt voor de toepassing van deze wet, met uitzondering van artikel 39 (Gegevens ten behoeve van statistiek, monitoring en evaluatie van beleid) en hoofdstuk 10 (Financiering, toezicht en informatie), in de plaats van de betrokken colleges. Baanbrekers levert wel de gegevens aan het CBS ten behoeve van de in artikel 39 bedoelde statistiek en monitoring. Van overdracht aan Baanbrekers worden ook uitgezonderd en vooralsnog aan de colleges van de gemeenten voorbehouden de taken en bevoegdheden betreffende:

    • a.

      de maatschappelijke begeleiding (als bedoeld in artikel 13 Wet inburgering);

    • b.

      het participatieverklaringstraject (als bedoeld in artikel 6, derde lid, van de Wet inburgering);

    • c.

      regie en beleidsvorming als bedoeld in artikel 1 van de dienstverleningsovereenkomst.

  • 2.

    Aan de Voorzitter van Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers wordt de bevoegdheid overgedragen om te besluiten tot privaatrechtelijke rechtshandelingen namens de gemeente Waalwijk, voor zover deze betrekking hebben op de uitvoering van de Wet inburgering 2021.

Artikel 2 citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Dit besluit kan worden aangehaald als: Delegatiebesluit Wet inburgering 2022.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

 

Het college van Waalwijk

de secretaris, de burgemeester,

Jan H. Lagendijk, Sacha C.A.M. Ausems,

Bijlage 1 Dienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in ht kader van de uitvoering Wet inburgering 2021
  • 1.

    De gemeente Heusden, op grond van artikel 171 Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester van Heusden, ter uitvoering van het besluit van het college van Heusden van…. tot het aangaan van deze overeenkomst, (hierna te noemen: ‘gemeente Heusden’);   

  • 2.

    De Gemeente Waalwijk, op grond van artikel 171 Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester van Waalwijk, ter uitvoering van het besluit van het college van Waalwijk van…. tot het aangaan van deze overeenkomst, (hierna te noemen ‘gemeente Waalwijk”);

  • 3.

    De gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers, op grond van artikel 23, lid 3 van de Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het dagelijks bestuur ter uitvoering van het besluit van het dagelijks bestuur van…. tot het aangaan van deze overeenkomst, (hierna te noemen: ‘Baanbrekers’);

hierna gezamenlijk te noemen ‘partijen’,

zijn deze Dienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021’ (Wi) aangegaan.

Daarbij hebben partijen het volgende overwogen:

  • -

    Op 1 januari 2022 is de Wet inburgering 2021 in werking getreden (Wi).

  • -

    De gemeenten Waalwijk en Heusden beogen om in sub-regionaal verband Baanbrekers de uitvoering van de Wi te laten doen. Partijen hebben daartoe een Uitvoeringsplan Wet inburgering opgesteld.

  • -

    Omdat Baanbrekers de beoogde uitvoerder wordt ligt het voor de hand om dit in het kader van de reeds bestaande Gemeenschappelijke Regeling ‘Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers’ (GR Baanbrekers) te doen, die ook qua soort taken al raakvlakken heeft met de Wi en de Participatiewet.

  • -

    De gemeente Loon op Zand heeft aangegeven de Wi in eigen regie uit te voeren en niet aan te sluiten bij dit samenwerkingsverband.

  • -

    Nu twee van de drie deelnemers van de GR Baanbrekers de Wi bij Baanbrekers onder willen brengen, kan dit niet als algemene gemeenschappelijke taak worden toegevoegd aan de GR, maar wel als een zogenoemde ‘pluspakkettaak’ als bedoeld in artikel 6, lid 2 van de GR.

  • -

    De rollen en taken en bevoegdheden van partijen worden dan in een dienstverleningsovereenkomst geregeld.

  • -

    De gemeenten, de taalaanbieder en Baanbrekers willen samen de inburgering in Heusden en Waalwijk verder vorm en inhoud gaan geven. Het doel is dat in het laatste kwartaal van 2022 de werkwijze en samenwerkingsafspraken volledig uitgekristalliseerd zijn en dat er duidelijkheid is over de manier waarop de dienstverlening er vanaf 2023 en verder uit gaat zien.

  • -

    Daarbij is het ook van belang dat de gemeente Loon op Zand op de hoogte wordt gehouden,

  • -

    In de afspraken aangaande de “pluspakkettaak Wi” moeten worden geborgd dat Loon op Zand in Baanbrekers-verband op geen enkele wijze financiële gevolgen zal ondervinden van het uitvoeren van deze plustaken, voor zolang zij deze taken niet door Baanbrekers laat uitvoeren.

Partijen zijn het volgende overeengekomen.

Artikel 1. Doel en strekking

  • 1.

    Baanbrekers zal voor de gemeente Heusden en gemeente Waalwijk de uitvoering van de Wet inburgering 2021 op zich nemen en is verantwoordelijk voor de klantregie in het gehele inburgeringsproces.

    De gemeenten behouden hierbij de algemene regie en bepalen het beleid.

  • 2.

    Baanbrekers verricht deze diensten op basis van het door partijen vastgestelde Uitvoeringsplan Wet inburgering en Offerte, uitvoeringsjaar 2022, conform het stappenplan (stap 1 t/m 8b) en overige werkzaamheden en monitoring.

Artikel 2. Rol en bevoegdheden bij het Plan inburgering Participatie

  • 1.

    Met toepassing van artikel 18 van de Wi, nu de uitvoering van de WI is overgedragen aan het bestuur van Baanbrekers, treedt dat bestuur op voor de toepassing van deze wet, met uitzondering van artikel 39 (Gegevens ten behoeve van statistiek, monitoring en evaluatie van beleid) en hoofdstuk 10 (Financiering, toezicht en informatie), in de plaats van de betrokken colleges.Baanbrekers levert wel de gegevens aan het CBS ten behoeve van de in artikel 39 bedoelde statistiek en monitoring.

  • 2.

    Van overdracht aan Baanbrekers worden ook uitgezonderd en vooralsnog aan de colleges van de gemeenten voorbehouden de taken en bevoegdheden betreffende:

    a. de maatschappelijke begeleiding (als bedoeld in artikel 13 Wi);

    b. het participatieverklaringstraject (als bedoeld in artikel 6, derde lid, van de Wi);

    c. regie en beleidsvorming als bedoeld in artikel 1 van deze overeenkomst.

  • 3.

    Baanbrekers is de opsteller, regievoerder en handhaver van het Plan Inburgering Participatie (PIP). Baanbrekers voert alle werkzaamheden uit die voortvloeien uit de aan Baanbrekers overgedragen taken in het kader van het PIP.  

  • 4.

    Het PIP is een beschikking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht ten aanzien van een inburgeringsplichtige die deelneemt aan het inburgeringsproces. Onder het bij deze overeenkomst en ingevolge art 18 van de Wi aan Baanbrekers bij delegatie overdragen van taken en bevoegdheden, worden naast het besluiten ten aanzien van een PIP ook begrepen het machtigen voor met die taken samenhangende rechtshandelingen en feitelijke handelingen, zoals handhaving van betreffende besluiten en het behandelen van en beslissen op eventuele bezwaren. Het intern verlenen van mandaat/-volmacht/-machtiging door Baanbrekers is toegestaan.  

  • 5.

    De burgemeesters van de gemeente Heusden en de gemeente Waalwijk geven de voorzitter van het dagelijks bestuur van Baanbrekers volmacht om, in het kader van de overeengekomen uitvoering van de Wi, de benodigde privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten, welke volmacht door de voorzitter wordt geaccepteerd.

  • 6.

    Baanbrekers informeert de gemeenten het eerste jaar ieder kwartaal en vervolgens jaarlijks, en tussentijds als de gemeente daarom vragen, over de uitvoering van de Wi.

Artikel 3. Financiële vergoeding

  • 1.

    De financiële vergoeding door de gemeenten aan Baanbrekers voor de uitvoering van de Wi vindt plaats op basis van de bij het Uitvoeringsplan Wet inburgering opgenomen offerte en de daarover gemaakte afspraken en waar van toepassing volgens de verdeelsleutel 48% door Heusden en 52% door Waalwijk.  

  • 2.

    De financiële vergoeding door de gemeenten aan Baanbrekers voor de uitvoering van deze overeenkomst vindt plaats op basis en in het kader van deze overeenkomst en staat los van de financiële regeling in het kader van de GR Baanbrekers. Deze overeenkomst heeft dus geen financiële gevolgen voor de gemeente Loon op Zand.  

  • 3.

    Indien de gemeente Loon op Zand en/of een andere partij alsnog aan deze dienstverleningsovereenkomst wil deelnemen, betaalt die partij vooralsnog een evenredige bijdrage in de implementatiekosten van deze dienstverleningsovereenkomst. Voor de vergoeding van de kosten van uitvoering door Baanbrekers van de Wi zal dan een nieuwe verdeelsleutel tussen partijen worden afgesproken.

Artikel 4. Duur en evaluatie overeenkomst

  • 1.

    Deze overeenkomst wordt aangegaan voor de periode tot en met 31 december 2022, behoudens tussentijdse opzegging of beëindiging door een of meerdere partijen. Deze overeenkomst wordt automatisch jaarlijks verlengd.

  • 2.

    De (uitvoering van deze) overeenkomst wordt jaarlijks aan het eind van het jaar door partijen geëvalueerd, ook ten behoeve van verlenging van de overeenkomst, aan de hand van door Baanbrekers tijdig te verstrekken informatie.

Artikel 5. Uitbreiding partijen

Gemeente Loon op Zand als mede-deelnemer aan de GR Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers kan, als zij dat wenst, zich altijd als partij voegen in deze dienstverleningsovereenkomst.   

Artikel 6. Wijziging overeenkomst

Wijziging van deze overeenkomst kan alleen met instemming van alle partijen.  

Artikel 7. Opzegging, beëindiging

Een of meerdere partijen kunnen deze overeenkomst opzeggen met een opzegtermijn van een redelijke termijn, die minimaal een half jaar is. Een opzegging wordt tijdig aangekondigd en de gevolgen van opzegging (bijvoorbeeld voor de arbeidscontracten met degenen die de uitvoering van de Wi voor Baanbrekers verzorgen) worden in onderling overleg bezien en naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid opgelost.

Artikel 8. Geschillenregeling

Verschil van mening of geschillen over de uitleg en toepassing van deze overeenkomst worden in onderling overleg door partijen opgelost. Indien geen oplossing kan worden bereikt, geldt naar analogie de geschillenregeling zoals in de gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers is voorzien.

Plaats:…………….Datum:

De gemeente Heusden,

………………………………..

De burgemeester van Heusden,

Mevrouw W. van Hees

Plaats:…………….Datum:

De gemeente Waalwijk,

…………………………………

De burgemeester van Waalwijk,

Mevrouw S. Ausems

Plaats:…………….Datum:

De gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers,

………………………………….

De voorzitter van het dagelijks bestuur van Baanbrekers,

De heer R. Bakker

 

Bijlage 2 Volmacht

De Burgemeester van Waalwijk,

draagt hierbij, op grond van artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet, op de gemeente Waalwijk te vertegenwoordigen, en geeft in verband daarmee volmacht aan:

de heer R. Bakker, in zijn hoedanigheid van Voorzitter van het Dagelijks bestuur van de Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers,

voor zover het gaat om handelingen die voorvloeien uit de uitvoering van de Wet inburgering 2021, gebaseerd op het besluit van 8 maart 2022 van het College van Waalwijk met betrekking tot de ‘Dienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021’.

Waalwijk, d.d. 8 maart 2022

Sacha C.A.M. Ausems,

burgemeester

Bijlage 3 Roadmap inburgering

 

Bijlage 4 UITVOERINGSPLAN & OFFERTE

WET INBURGERING

Gemeente Heusden en Waalwijk

 

Inhoud

1. Inleiding............................................................................................................................................ 2

Ontwikkeltraject..................................................................................................................................... 2

2. Stappenplan....................................................................................................................................... 3

Stap 1: Intake op locatie......................................................................................................................... 4

Stap 2: Kennismaking en oriëntatie........................................................................................................... 5

Stap 3: Plan Inburgering en Participatie (PIP)............................................................................................. 5

Stap 4: Start uitstroomprofiel................................................................................................................... 6

Stap 5a: Training uitstroomprofiel werk...................................................................................................... 6

Stap 5b: Training uitstroomprofiel maatschappelijke participatie................................................,,.................. 7

Stap 5c: Overige routes........................................................................................................................... 8

Stap 6: ervaring...................................................................................................................................... 9

Stap 6a ervaring uitstroomprofiel werk....................................................................................................... 9

Stap 6b ervaring uitstroomprofiel maatschappelijke participatie...................................................................... 9

Stap 7a en 8a: aan het werk en nazorg....................................................................................................... 9

Stap 7b en 8b: maatschappelijke participatie en nazorg.............................................................................. 10

3. Overige werkzaamheden en monitoring.................................................................................................. 10

Uitwisseling DUO.................................................................................................................................... 10

Bezwaar en beroep................................................................................................................................. 10

Handhaving........................................................................................................................................... 11

Financiële ontzorging.............................................................................................................................. 11

Ontheffing, vrijstelling of verlenging van de inburgeringsplicht...................................................................... 11

CBS-statistiek........................................................................................................................................ 11

Monitoring en evaluatie........................................................................................................................... 11

4. Ontwikkeling...................................................................................................................................... 12

5. Financiën........................................................................................................................................... 12

Uitgangspunten...................................................................................................................................... 12

Implementatiekosten............................................................................................................................... 14

Kosten personeel Stappen 1 tot en met 8................................................................................................... 14

Overige Kosten....................................................................................................................................... 14

Facturering............................................................................................................................................. 14

1. Inleiding

Voor u ligt het uitvoeringplan Wet Inburgering voor de gemeenten Heusden en Waalwijk. Heusden en Waalwijk hebben Baanbrekers gevraagd de uitvoering van de Wet inburgering 2021 op zich te nemen. Deze wet treedt op 1 januari 2022 in werking.

De gemeenten behouden hierbij de regie en bepalen het beleid, Baanbrekers neemt de uitvoering van de wet op zich en is verantwoordelijk voor de klantregie in het gehele inburgeringsproces.

Onderstaande kaders, welke door beide gemeenten zijn vastgesteld, zijn het uitgangspunt voor dit uitvoeringsplan:

"Elke statushouder is door een vroegtijdig, integraal en doorlopend aanbod optimaal in staat om volwaardig te integreren en participeren in onze regio Midden-Brabant ".

Centrale begrippen daarbij zijn: vroegtijdig, integraal en doorlopend. Om deze visie te realiseren zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:

  • -

    ‘Nothing about us, without us’ o ‘Learning by doing’

  • -

    Lokaal wordt regionaal versterkt

In de uitwerking van deze uitgangspunten zijn daar vanuit Heusden en Waalwijk de volgende doelen aan toegevoegd:

  • -

    Inburgeraar staat centraal: Maatwerk en zelfredzaamheid;

  • -

    We leveren lokaal maatwerk en activeren en stimuleren de inburgeraar om bewust mee te denken en zelfstandig beslissingen te nemen bij de totstandkoming van het PIP en de keuze van een passende leerroute;

  • -

    Gedurende de inburgering wordt de inburgeraar optimaal ondersteund om te kunnen meedoen in de samenleving. 

Ontwikkeltraject

Om uitvoering te geven aan de uitgangspunten ‘Nothing about us, without us’ en ‘Learning by doing’, is het totale uitvoeringsarrangement van de nieuwe Wet Inburgering niet volledig dichtgetimmerd. De gemeenten, de taalaanbieder Echt Nederlands, Vluchtelingenwerk (aanbieder van de maatschappelijke begeleiding) en Baanbrekers gaan hier samen verder vorm en inhoud te geven. Hiervoor wordt het uitvoeringsjaar 2022 benut.

Dit uitvoeringsplan van Baanbrekers is dan ook geen statisch maar een dynamisch plan. Op basis van bovenstaande kaders en input van (uitvoerings)partners hebben de gemeenten Heusden en Waalwijk een uitvoeringsproces op hoofdlijnen geschetst. De input hiervoor komt uit werkgroepen, via marktconsultaties en uit individuele gesprekken met diverse uitvoerders van de samenwerkingspartners COA, Vluchtelingenwerk, Bijeen, Contour de Twern, taalaanbieders en Baanbrekers. Maar ook met input van onze collega’s op andere beleidsvelden.

Deze gesprekken hebben geleid tot een proces op hoofdlijnen. Dit proces, met alle stappen die gezet moeten worden, is geschetst in een Roadmap Inburgering (welke nog in ontwikkeling is). Aan de hand van het stappenplan (zie hoofdstuk 2), beschrijven wij in dit uitvoeringsplan hoe wij hier inhoudelijk vorm aan willen geven en welke rol Baanbrekers voor zichzelf ziet. In hoofdstuk 3 beschrijven wij nog kort de overige structurele werkzaamheden die wij voor de uitvoering van de Wet inburgering op ons nemen met aandacht voor de monitoring van de uitvoering. Hoofdstuk 4 zoomt in op de ontwikkelingen waar we komend jaar aan werken. In het laatste hoofdstuk van dit plan treft u de financiële vertaling hiervan aan.

2. Stappenplan

De route die de inburgeringsplichtige statushouder aflegt vanaf het moment dat deze aan de gemeente wordt gekoppeld tot aan het voldoen aan de inburgeringsplicht, is in onderstaande schematische voorstelling weergegeven. Deze stappen worden in dit hoofdstuk per stap verder uitgeschreven en dienen als inhoudelijke kapstok voor de prijsopgave (zie hoofdstuk 5 Financiën).

Inburgeringsplichtige gezins- en overige migranten (zie toelichting op blz. 8) zijn niet verplicht om alle onderdelen uit onderstaande stappen te volgen. Daar waar mogelijk en wenselijk kunnen ook zij deelnemen aan de trainingen.

Baanbrekers ziet voor zichzelf een rol om samen met Vluchtelingenwerk en de taalaanbieder Echt Nederlands integraal vorm te geven aan de uitvoering van de Wet inburgering 2021. Vluchtelingenwerk verzorgt de Maatschappelijke begeleiding en voert enkele onderdelen van de wet uit (zie hiervoor de uitwerking van de stappen). De Echt Nederlands is verantwoordelijk voor een passend taalaanbod wat zoveel mogelijk aansluit op de programma’s en Baanbrekers voert de Wet inburgering 2021 uit in samenhang met de Participatiewet. Het in samenhang uitvoeren van beide wetten, in plaats van volgtijdelijk, versterkt het integratieproces van de statushouder. Daarnaast neemt Baanbrekers de rol van regievoerder op klantniveau binnen het gehele inburgeringstraject op zich.

Stap 1: Intake op locatie

Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning (status) krijgt, koppelt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de vergunninghouder binnen 2 weken aan een gemeente. Gemeenten hebben 10 weken de tijd om voor passende woonruimte te zorgen. Gelet op de schaarste aan woningen lukt dit nog maar zelden in die 10 weken.

Om recht te doen aan het kader om statushouders vroegtijdig een doorlopend en integraal aanbod te doen nodigt de begeleider project Inburgering van Baanbrekers de inburgeringsplichtige statushouder die in het AZC Oisterwijk verblijft [1] uit voor een intakegesprek bij Baanbrekers.

De casemanager-participatie van het COA wordt hiervan op de hoogte gesteld en kan zo nodig de statushouder ondersteunen met praktische zaken zoals uitleg geven over het doel van de uitnodiging, eventueel kinderopvang regelen en adviseren over hoe te reizen.

Doel van het gesprek is om statushouders vroegtijdig kennis te laten maken met Baanbrekers, hen te informeren over het inburgeringstraject en een inschatting te maken wat Baanbrekers voor de deelnemer kan doen. We willen hen stimuleren en motiveren om nu al te werken aan hun inburgering. Dat kan via het inburgeringstraject van Baanbrekers (zie Stap 2) of het Voorinburgeringstraject van het AZC. Dit is maatwerk en hangt af van de persoonlijke situatie en mogelijkheden van betrokkene.

Indien de statushouder niet een taal spreekt die een begeleider van het project Inburgering (werkmakelaar) van Baanbrekers machtig is, wordt een tolk ingezet. Mocht gaandeweg het gesprek zich een taalprobleem voordoen dan wordt de tolkentelefoon ingeschakeld. In de offerte is hiervoor een apart budget opgenomen.

Indien betrokkene al gaat deelnemen aan het traject van Baanbrekers komt er nog een vervolggesprek met Baanbrekers en de maatschappelijk begeleider van Vluchtelingenwerk. Zo kan een deel van het intakegesprek integraal worden afgenomen. Indien nodig vindt er nog een extra gesprek plaats.

Indien betrokkene nog geen gebruik kan of wil maken van het aanbod van Baanbrekers of kiest voor een voorinburgeringstraject van het AZC dan wordt Stap 1 na huisvesting van de statushouder (opnieuw) gezet.

[1] Asielzoekers worden daar waar mogelijk geplaatst in een AZC in de regio van de koppelingsgemeente.

1 Huisvesting in de gemeente

Ergens tussen Stap 1 en 3 krijgt de statushouder een woning aangeboden. Indien de statushouder in het AZC verblijft en deze gedurende de deelname het programma een woning krijgt dan kan het programma tijdelijk gestaakt worden zodat de statushouder de gelegenheid krijgt zaken te regelen en te settelen. Meestal is een week of twee genoeg, maar we gaan uit van maatwerk. Baanbrekers zal dit mede op advies van Vluchtelingenwerk en de taalaanbieder bepalen.

Op het moment dat de statushouder een woning krijgt wordt ook de PWuitkering, eventuele bijzondere bijstand en een inrichtingskrediet aangevraagd. Ook gaat dan de verplichte financiële ontzorging in. Baanbrekers zal dan de huur, GLW en de zorgverzekering vanuit de uitkering doorbetalen.

Stap 2: Kennismaking en oriëntatie

Aan dit programma nemen statushouders deel die nog in het AZC verblijven (zie Stap 1) en statushouders die in 2022 in de gemeente Heusden of Waalwijk gehuisvest zijn.

Het doel van dit programma is om de deelnemers beter te leren kennen en voor input van het Plan Inburgering en Participatie (PIP). We leveren lokaal maatwerk en activeren en stimuleren de inburgeraar om bewust mee te denken en zelfstandig beslissingen te nemen bij de totstandkoming van het PIP en de keuze van een passende leerroute.

Het kennismakings- en oriëntatie programma van gemiddeld 2 dagdelen per week duurt acht weken. Binnen 10 weken na huisvesting van de statushouder moet het PIP vastgesteld worden (zie Stap 3). De inhoud van de workshops en thema’s werken we verder uit met de gemeenten en o.a. de volgende partijen: Contour de Twern, Bijeen, de Echt Nederlands en Vluchtelingenwerk. Zo zal Vluchtelingenwerk in ieder geval het Participatieverklaringstraject (PVT) organiseren.

Baanbrekers ziet voor zichzelf een rol als organisator van één workshop binnen het programma (bijv. het thema kennismaking en hoe werkt inburgeren). In deze offerte is een aanname gedaan van inzet door Baanbrekers van tenminste één dagdeel of contactmoment gedurende deze acht weken.

Binnen dit programma verzorgt Baanbrekers de Leerbaarheidstoets. Er wordt vanuit het ministerie verwacht dat gemeenten (lees Baanbrekers) een afnamelocatie beschikbaar stelt en devices (die aan bepaalde eisen moeten voldoen) voor het afnemen van de leerbaarheidstoets. Van begeleiders worden bepaalde competenties verwacht en zij zullen een training als begeleider moeten volgen. Het ministerie van SZW stelt structurele middelen beschikbaar. De middelen volgen het verwachte aantal inburgeraars per jaar. In 2022 gaat het om € 6,2 miljoen (incl. btw). Deze middelen worden toegekend in de meicirculaire. In onze offerte nemen we deze dienstverlening op als een PM-post omdat de precieze kosten hiervoor nog niet in te schatten zijn.

De klantregie ligt bij Baanbrekers. Het versturen van de uitnodigingen, registreren van verzuim en alle andere noodzakelijke registraties in de Suite[2] verzorgt Baanbrekers. De partijen die dit programma mede uitvoeren geven Baanbrekers een advies mee als input voor het PIP.

[2] Suite is een applicatie van Centric waarin de activiteiten, voortgang en verplichte informatie i.h.k.v. de Wet inburgering 2021 en Participatiewet geregistreerd worden.

Stap 3: Plan Inburgering en Participatie (PIP)

Op basis van de bevindingen en adviezen zoals in Stap 2 zijn beschreven, stelt Baanbrekers het PIP op. Het PIP is een beschikking en bevat de te volgen leerroute. De wet inburgering spreekt voor deze leerroutes over de B1-route, de Onderwijsroute of de Z-route. Tevens komt in het PIP de intensiteit van de leerroute, PVT en de MAP te staan en welke ondersteuning en begeleiding er nodig is. Bij deze inburgeringsbeschikking wordt de re-integratiebeschikking op grond van de Participatiewet gevoegd. Voor statushouders wordt ook de budgetteringsbeschikking (financiële ontzorging) op grond van de Participatiewet gevoegd. In de re-integratiebeschikking kiezen we voor een uitstroomprofiel werk of maatschappelijke participatie (zie Stap 4). Alle beschikkingen tezamen vormen het persoonlijk Plan Inburgering en Participatie.

De beschikkingen zijn besluiten waar juridische rechten en plichten uit kunnen voortvloeien (bezwaar, boetes, afstemming uitkering etc.). Natuurlijk moet de inhoud van deze beschikkingen op elkaar afgestemd zijn. En nog belangrijker, de betrokkene moet snappen/kunnen uitleggen wat er in het PIP staat. Dat vraagt om een goede communicatie, zowel schriftelijk als mondeling. Om de inburgeraar zich ook eigenaar te laten voelen van het PIP nemen we na het opstellen van het PIP ruim de tijd om deze te bespreken met de betrokkene voordat we deze definitief vaststellen. Zo nodig schakelen we hierbij een tolk in.

De rol van Baanbrekers is de opsteller, regievoerder en handhaver van het PIP. Alle werkzaamheden die uit het PIP voortvloeien (ontzorging, voortgangsgesprekken en monitoring, handhaving, bezwaar en beroep, innen boetes, bijstelling PIP, registraties, verplichte gegevensuitwisselingen en leveringen met DUO, COA en het CBS zal Baanbrekers verzorgen.

Stap 4: Start uitstroomprofiel

Inburgering gaat niet alleen over het te behalen taalniveau (B1-route, de Z-route of Onderwijsroute), maar ook over participeren. Naast het spreken van de taal is participatie de sleutel tot integratie. Daarom hebben de gemeenten en Baanbrekers ervoor gekozen om een uitstroomprofiel werk (Stap 5a) en een uitstroomprofiel maatschappelijke participatie (Stap 5b) te introduceren. Vijf keer per jaar wordt er per uitstroomprofiel een groepsbijeenkomst georganiseerd als start van het uitstroomprofiel. Deze groepsbijeenkomst staat in het teken van kennismaking met de trainers en relevante contactpersonen, een inleiding over de trainingen binnen het uitstroomprofiel en er wordt gesproken over de doelen en verwachtingen. Hiermee zorgen we voor een soepele overgang van de oriëntatiefase naar de trainingen.

Baanbrekers draagt zorg voor de organisatie en inhoud van deze groepsbijeenkomsten.

Ook de gezins- en overige migranten zijn verplicht om de onderdelen Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) en Participatieverklaringstraject (PVT). In dit uitvoeringsplan noemen we het Stap 5c. De MAP is onderdeel van de trainingen in Stap 5a en Stap 5b, de PVT in Stap 2 . Uit het PIP van de gezins-en overige migranten zal blijken of er meer noodzakelijk is dan alleen deze verplichte onderdelen uit Wet inburgering. In dat geval is de grondslag hiervoor de Participatiewet, hetzij als partner van de uitkeringsgerechtigde of als niet uitkeringsgerechtigde (Nugger). Dat is maatwerk. Indien passend kan de betrokkene meedoen met de trainingen van één van de uitstroomprofielen. Ook de onderwijsroute wordt in Stap 5c toegelicht.

Stap 5a: Training uitstroomprofiel werk

Gedurende een periode van ca. 17 weken, twee dagdelen van drie uur per week, verzorgt Baanbrekers de training voor het uitstroomprofiel Werk. Veelal zullen deze deelnemers ook de B1 taalroute aan kunnen. Baanbrekers gaat uit van een groepsgrootte van ca. 10 personen. Deze training heeft als doel om de statushouder voor te bereiden op werk en eventuele belemmeringen weg te nemen. Dat kan zijn door het regelen van praktische zaken zoals kinderopvang, uitleg over het systeem in Nederland en ook door het empoweren van de statushouder om inzicht te krijgen in hun eigen wensen en competenties. In de training behandelen we de onderwerpen die voor de MAP (Module Arbeidsmarkt en Participatie) relevant zijn. Er wordt o.a. aandacht besteed aan de Participatiewet, de participatiesamenleving, rechten en plichten, werkregels en cultuur, contractvormen, loon en toeslagen. In Stap 6a volgt een verdieping van de MAP en wordt praktijkervaring opgedaan.

Een aantal onderwerpen die in de training aan bod komen zijn ook onderwerpen die deel uitmaken van de KNM (Kennis Nederlandse Maatschappij). Het examen KNM wordt afgenomen door DUO, in opdracht van de minister van SZW. De aangeboden cursus gericht op het behalen van het inburgeringsexamen moet een cursus zijn bij een cursusinstelling met het Blik op Werk-Keurmerk Inburgeren (artikel 16 lid 3 Wet inburgering 2021). We gaan ervan uit dat de taalaanbieder, welke dit keurmerk heeft, de KNM in het taalonderwijs heeft verweven.

Met de taalaanbieder Echt Nederlands, welke in deze fase ook is gestart, stemmen we de inhoud van onze beider programma’s af. De PVT wordt door Vluchtelingenwerk aangeboden (zie Stap 2), alsmede de financiële begeleiding van de statushouders. De financiële ontzorging voor uitkeringsgerechtigden (zes maanden doorbetalen van in ieder geval de huur, GLW en de zorgverzekering) valt onder de uitvoering van de Participatiewet (art. 56a). Mede op advies van Vluchtelingenwerk kan Baanbrekers deze periode verlengen indien betrokkene nog niet zelfredzaam genoeg waardoor er een groot risico op schulden bestaat.

Tevens wordt door Baanbrekers waar nodig (financiële) ondersteuning geboden om allerlei praktische zaken te regelen zoals kinderopvang, vervoer of reiskostenvergoeding om de weg vrij te maken om werkervaring op te doen, aan het werk te gaan, of een cursus of opleiding te volgen.

Stap 5b: Training uitstroomprofiel maatschappelijke participatie

Twee uur per week, gedurende een periode van ca. 26 weken krijgen de deelnemers aan het uitstroomprofiel maatschappelijke participatie trainingen in groepsverband (ca. 10 deelnemers). De belastbaarheid van deze groep is vaak minder hoog en de afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt is groot vanwege persoonlijke omstandigheden, gezondheidsproblemen, culturele verschillen of verminderde leerbaarheid. Daarom zijn de trainingsuren korter en wordt de training over een langere periode uitgesmeerd. Veelal zullen dit de deelnemers zijn die onder de Z-route van de inburgeringswet vallen.

Deze deelnemers zijn vaak laaggeletterd of zelfs ongeletterd. De taalaanbieder zal hen eerst alfabetiseringslessen moeten aanbieden. Naar verwachting zullen we voor deze groep in de trainingen of bij de individuele begeleiding vaker tolken moeten inschakelen.

De onderdelen MAP, KNM, de financiële ontzorging en begeleiding zoals in Stap 5a benoemd zijn eveneens in deze fase opgenomen. Ook komen veelal dezelfde onderwerpen in deze training aan bod maar dan meer gericht op maatschappelijke participatie. Daarnaast is aandacht voor de psychische kwetsbaarheid en de fysieke belemmering van de deelnemers en werken we aan de mindset en motivering. Diverse organisaties/gastsprekers (denk aan sport, Contour de Twern etc.) zullen zich in de trainingen presenteren. En om het geleerde nog tastbaarder te maken gaan we de wijken in bijv. om organisaties te bezoeken.

Stap 5c: Overige routes

Onderwijsroute

De onderwijsroute wordt regionaal ingekocht. De onderwijsroute bestaat uit een taalschakeltraject. Het taalschakeltraject is een voorbereiding op vervolgonderwijs op MBO (incl. entreeopleiding), HBO of WO-niveau. In de onderwijsroute wordt de participatiecomponent ingevuld doordat KNM en de MAP onderdeel zijn van het taalschakeltraject. De onderwijsroute is een zeer intensief traject van gemiddeld anderhalf jaar en is gericht op doorstroom naar een vervolgopleiding welke ook nog enkele jaren kan duren. Daarom is het belangrijk dat er een goede triage bij de intake en oriëntatiefase plaatsvindt. Hierbij is het niet alleen de vraag of de kandidaat het niveau aan kan, maar ook of hij of zij voldoende gemotiveerd is om dit traject succesvol af te ronden. Naar verwachting zullen niet veel inburgeraars voor deze route (kunnen) kiezen.

Het diploma van het taalschakeltraject geeft op zichzelf geen toegang tot het beroeps- of wetenschappelijk onderwijs omdat het niet dezelfde status heeft als een Nederlands diploma van het voortgezet onderwijs. Beoogd wordt dat het diploma van het taalschakeltraject in combinatie met de eventuele opleidingen en/of werkervaring (die de inburgeraar in het land van herkomst heeft opgedaan) voldoende basis biedt voor instroom in het vervolgonderwijs.

De rol van Baanbrekers in dit traject is het bewaken van naleving van het PIP/bijstelling PIP, bewaken van de voortgang van het traject door middel van voortgangsgesprekken en handhaving. Wanneer de inburgeraar afhaakt omdat deze route niet haalbaar blijkt te zijn zullen we deze een ander traject moeten aanbieden.

Gezins-en overige migranten

Gezinsmigranten zijn met name migranten die overkomen naar hun Nederlandse partner of een ander familielid. Overige migranten zijn migranten, tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd, die een verblijfsvergunning hebben en voor langere tijd naar Nederland komen en uit een land buiten de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte, Turkije of Zwitserland komen.

Het land van herkomst, achtergrond, opleidingsniveau etc. is heel divers. Uit het PIP zal blijken welke route voor hen het meest passend is. Voor gezinsmigranten en overige migranten bestaat het aanbod in ieder geval uit een brede Intake, PIP, MAP, PVT, voortgangsgesprekken en de participatiecomponent als betrokkene een uitkering op grond van de Participatiewet heeft. Wanneer het passend is kan dat een trainingen uit Stap 5a en Stap 5b zijn en het programma uit de Stappen 6a en 6b.

Hoewel de taallessen door gezins- en overige migranten zelf betaald worden (eventueel met een lening bij DUO) stimuleren wij hen om de taallessen af te nemen van de door de gemeente geselecteerde taalaanbieder Echt Nederlands.

Ook bij deze groep is de rol van Baanbrekers het bewaken naleving/eventuele van het PIP, voortgang gesprekken en handhaving.

Stap 6: ervaring

Stap 6 staat in het teken van ervaring opdoen.

Inburgeringsplichtigen moeten in het kader van de MAP ten minste 40 uren praktijkervaring opdoen. Hierbij wordt rekening gehouden met de capaciteiten en vermogens van de inburgeringsplichtige. Een eindgesprek is een formeel afrondingsmoment waarin wordt stilgestaan bij de in het kader van de MAP opgedane kennis en vaardigheden. In de praktijk is 40 uur ervaring onvoldoende om uit te stromen naar werk. Daarom nemen we ruim de tijd voor stap 6a. Deelnemers aan de Z-route moeten naast de 800 uur taalles ook 800 uur aan participatieactiviteiten verrichten, waaronder de onderdelen PVT en MAP. Een deel van die uren zijn al gemaakt in de vorige Stappen. De overige uren worden opgedaan in Stap 6b en Stap 7b. Als aan de 800 uur is voldaan volgt het eindgesprek door Baanbrekers met de deelnemer ter afsluiting van het inburgeringstraject.

Stap 6a ervaring uitstroomprofiel werk

In deze fase (ca. 6 maanden) doen de kandidaten werkervaring op door inzet van de werkcarrousel van Baanbrekers, door proefplaatsingen bij bedrijven of door een werkervaringsplek. Het volgen van een ondersteunende opleiding of cursus bijv. als heftruckchauffeur, opleiding in de schoonmaak, horeca of een VCA kan hier onderdeel van uit maken. De werkmakelaars van Baanbrekers ondersteunen en begeleiden kandidaten bij de zoektocht naar toekomstig werk. Dit is een intensieve en individuele begeleiding. Ook de acquisitie richting werkgevers is voor deze doelgroep nog intensiever dan gebruikelijk. In deze fase zullen de meeste kandidaten nog taalonderwijs volgen om op het gewenste niveau B1 (eventueel A2) te komen. We willen daarom samen met de Echt Nederlands en werkgevers op zoek gaan naar ondersteund materiaal of gerichte taallessen voor op de werkvloer.

Het doel van de fase is het opdoen werkervaring en het voorbereiden op de vervolgstap naar werk.

Stap 6b ervaring uitstroomprofiel maatschappelijke participatie

In deze fase worden er activiteiten aangeboden die bijdragen aan de maatschappelijke participatie (denk bijv. aan koken, sporten, een leesgroep, vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek). Baanbrekers zal deze activiteiten niet zelf uitvoeren maar zal samen met de partners op zoek gaan naar passende activiteiten of deze (mede)ontwikkelen. Uiteraard is de rol van Baanbrekers om een goede match voor de kandidaat te maken en de klantregie te voeren. In deze fase is er veelvuldig één op één begeleiding van Baanbrekers nodig. Deze fase heeft tot doel het opdoen van ervaring en oriëntatie op maatschappelijke participatie. In deze fase loopt ook het taalonderwijs door.

Stap 7a en 8a: aan het werk en nazorg

Na Stap 6a en soms ook na Stap 6b kunnen de meeste deelnemers richting betaald (deeltijd)werk. Soms gaat daar een proefplaatsing bij een werkgever aan vooraf. In veel gevallen loopt het taalonderwijs nog door totdat iemand op het gewenste niveau is zoals in de PIP is opgenomen.

Baanbrekers heeft frequent contact met de werkgevers. Ook begeleiding (jobcoaching en praktische ondersteuning) van de werknemer is in deze fase intensief omdat structurele betaalde participatie het doel is. Om duurzame uitstroom te realiseren en uitval te voorkomen volgt er nog een periode van ongeveer 6 maanden nazorg en monitoring. Ook hierbij houdt Baanbrekers contact met zowel de werkgever als de werknemer.

Wanneer de deelnemer het gewenste taalniveau heeft behaald volgt het centrale inburgeringsexamen (B1 of soms A2, zie het PIP) bestaande uit: lezen, schrijven, luisteren, spreken en Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM).

Voor de MAP hoeft geen examen afgelegd te worden. Volgens de Wet inburgering 2021 staat het gemeenten staat vrij de participatie (werk, stage) gericht in te vullen, aansluitend bij de capaciteiten, mogelijkheden en wensen van de nieuwkomer. Met het doorlopen van de Stappen 5 en 6 is wordt hieraan voldaan. Een eindgesprek met Baanbrekers is voldoende om het onderdeel MAP volledig af te ronden.

Stap 7b en 8b: maatschappelijke participatie en nazorg

Deze stap is vergelijkbaar met de stappen 7a en 8a. Hierbij gaat het dan alleen over andere vormen van maatschappelijke participatie. Ook hierbij is het uiteindelijke doel structurele participatie. Dat kan door vrijwilligerswerk of andere activiteiten, maar ook (op termijn) door betaald werk.

Het verschil is dat de deelnemer van de Z-route aan het eind van deze periode geen examen hoeft te doen maar wel tenminste 800 uur taalonderwijs, inclusief KNM, gevolgd heeft en 800 uur aan participatie activiteiten verricht heeft. Een eindgesprek met Baanbrekers is voldoende om het onderdeel participatie in het kader van de inburgering af te ronden. Borging van structurele participatie gebeurt vanuit de Participatiewet.

Ook in deze stap volgt nog een periode van ongeveer 6 maanden van nazorg. Voor alle stappen uit dit plan ligt de klantregie bij Baanbrekers.

3. Overige werkzaamheden en monitoring

Uitwisseling DUO

DUO is verantwoordelijk voor het vaststellen van de inburgeringsplicht en in het verlengde daarvan voor de inburgeringstermijn. Daarnaast neemt DUO de inburgeringsexamens af. DUO blijft eveneens verantwoordelijk voor de handhaving van de inburgeringsplicht. DUO houdt in de gaten of de inburgeringsplichtige op tijd slaagt, verleent vrijstelling of ontheffing, verlengt de inburgeringstermijn en/of deelt bij het verstrijken van termijnen boetes uit. Hiervoor vindt gegevensoverdracht tussen gemeenten (lees Baanbrekers) en DUO plaats.

Bezwaar en beroep

Het PIP heeft de vorm van een beschikking en is dus een officieel besluit. Dit stelt gemeenten (lees Baanbrekers) in staat om het niet nakomen van de afspraken in het PIP te handhaven. Op hun beurt kunnen inburgeringsplichtigen ertegen in bezwaar en beroep gaan, bijvoorbeeld als het PIP niet overeenkomt met de verwachtingen en afspraken die tijdens de brede intake zijn gemaakt. Bij het PIP worden (indien van toepassing) alle relevante beschikkingen op grond van de Participatiewet gevoegd. Dit geeft bijstandsgerechtigde inburgeringsplichtigen een overzicht van al hun rechten en plichten. Ook besluiten die op een later moment, na vaststellen van het PIP, door de gemeente (Baanbrekers) worden genomen, worden toegevoegd aan het PIP.

Handhaving

Baanbrekers bewaakt of de inburgeringsplichtige zich aan de afspraken houdt en voert voortgangsgesprekken. Daarbij beoordelen we wanneer het om handhaving vanuit de Wet inburgering gaat of de Participatiewet. Vanuit beide wetten kunnen boetes en maatregelen opgelegd worden. Om dit goed af te stemmen en niet tweemaal voor hetzelfde feit een boete of maatregel op leggen wordt in de Verzamelverordening Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz een afstemmingsbepaling opgenomen. Het opleggen en innen boetes is een taak die in deze offerte is opgenomen.

Financiële ontzorging

Met het aanpassen van de Verzamelverordening Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz wordt tevens in deze verordening een artikel over de financiële ontzorging (zie Stap 3 en 4) opgenomen.

Ontheffing, vrijstelling of verlenging van de inburgeringsplicht

Onder de nieuwe wet kan de inburgeraar nog steeds op basis van een behaald diploma een vrijstelling van de inburgeringsplicht aanvragen. Inburgeraars kunnen ook een tijdelijke vrijstelling krijgen. Tevens kan een inburgeraar een ambtshalve verlenging krijgen en kan de inburgeraar zelf een verzoek tot verlenging indienen bij DUO. Verlengingsredenen zijn o.a. tijdelijk verblijf in buitenland, zwangerschap, alfabetisering, medisch, blijf van mijn lijfhuis, dakloos, overlijden van partner/kind, onderwijs, geen inburgeringsactiviteit door omstandigheden van de opleidingsinstelling en bijzondere individuele omstandigheden. Ontheffing van de inburgeringsplicht is alleen mogelijk vanwege medische redenen of vanwege bijzondere individuele omstandigheden. DUO verleent de ontheffing, vrijstelling of verlenging van de inburgeringsplicht. Baanbrekers biedt de inburgeraar waar nodig ondersteuning bij het aanvragen een ontheffing, vrijstelling of verlenging van de inburgeringsplicht.

CBS-statistiek

Baanbrekers is verplicht aan het CBS een set aan gegevens te leveren: o.a. over de PIP, intake en voortgangsgesprekken, alfabetisering, de leerroute, MAP, PVT, ontzorging en boetes. De gegevens worden in ons inburgeringssysteem Suite van Centric ingevoerd en van daaruit met het CBS uitgewisseld. Voor de Participatiewet gebeurt dit ook al.

Monitoring en evaluatie

Baanbrekers zal het gehele inburgerings- en participatieproces goed monitoren. De CBS-gegevens lenen zich ook voor het inhoudelijk monitoren van de inburgerings- en participatieactiviteiten. Daarnaast kunnen de gemeenten Heusden en Waalwijk extra prestatie indicatoren formuleren. Op dit moment wordt er nagedacht over welke aanvullende gegevens gewenst zijn. Extra indicatoren moeten bij de verdere inrichting van de Suite worden meegenomen.

Naast de monitoring op inhoud zullen we ook de inzet van personeel, de samenwerking tussen onze ketenpartners en de financiële kant goed moeten monitoren. Via de reguliere P&C-cyclus wordt dit uiteraard gevolgd. Maar omdat de uitvoering van de Wet inburgering een nieuwe taak is en de uitvoering daarvan nog in ontwikkeling is maken we met de gemeenten en onze samenwerkingspartners aanvullende afspraken hierover.

4. Ontwikkeling

Baanbrekers heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de begeleiding van statushouders richting participatie, maar ook met werkgevers die bereid waren te investeren in deze doelgroep. We zijn in 2017 begonnen met de HOB-trajecten voor statushouders die al wat langer in Nederland waren en al aan hun inburgering begonnen waren of afgerond hadden. In 2020 zijn we meer gaan werken in de geest van de nieuwe wet en hebben we statushouders die net in de gemeente gehuisvest werden direct in begeleiding genomen. Deze ervaringen nemen we mee in de ontwikkeling. Nieuw is dat we nog meer gaan samenwerken met partners in de keten zoals het COA, Vluchtelingenwerk, Bijeen, Contour de Twern en de Echt Nederlands.

Door samenwerking en afstemming te zoeken in de keten zorgen we ervoor dat inburgeraars optimaal in de gelegenheid worden gesteld om goed in één van de gemeenten te landen en te integreren.

Zoals in de inleiding is vermeld is dit uitvoeringsplan geen statisch plan. De gemeenten Heusden en Waalwijk hebben een aanbesteding voor een taalaanbieder uitgezet en inmiddels heeft de gunning plaatsgevonden aan Echt Nederlands. Ook de Echt Nederlands brengt de nodige expertise en ervaring met zich mee. We vormen een team dat samen kan ontwikkelen. Het ontwikkelteam bestaat uit de gemeenten, de Echt Nederlands en Baanbrekers. Samen met dit team gaan we de inburgering in Heusden en Waalwijk verder vorm en inhoud geven. Het doel is dat in het laatste kwartaal van 2022 de werkwijze en samenwerkingsafspraken volledig uitgekristalliseerd zijn en dat er duidelijkheid is over de manier waarop de dienstverlening er vanaf 2023 en verder uit gaat zien.

In het volgende hoofdstuk treft u een vertaling aan van de benodigde middelen om de uitvoering voor het jaar 2022 vorm te geven, inclusief een ontwikkelbudget. Daarnaast zijn er incidentele middelen nodig voor de implementatie van de Wet inburgering 2021.

5. Financiën

Uitgangspunten

In onze berekening voor deze offerte zijn we uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

Financiële kaders van de gemeenten

Volgens opgave van de gemeenten. Hierbij zijn de gemeenten uitgegaan van de inkomsten en kosten over een regulier jaar.

Aantal inburgeraars

62 statushouders en 16 gezins-/overige migranten. Deze aantallen zijn gebaseerd op de voorlopige cijfers taakstelling huisvesting 2022 van statushouders met een inburgeringsplicht. Om hoeveel statushouders het in 2022 daadwerkelijk zal gaan is op het moment van het uitbrengen van de offerte onzeker.

Omdat 2022 een overgangsjaar is, zal niet iedereen al onder de nieuwe wet vallen. Het jaar waarin de asielmigrant een vergunning tot verblijf heeft is leidend en niet het jaar waarin de huisvesting plaats vindt. Iedereen die in 2021 vergunning tot verblijf heeft gekregen behoort tot de zogenaamde “ondertussengroep”. De gemeenten Heusden en Waalwijk hebben Baanbrekers gevraagd om ook de statushouders die tot de “ondertussengroep” behoren en in 2021 geen aanbod hebben gekregen alsnog in 2022 een werk- of activeringstraject aan te bieden. Hoewel deze groep zelf verantwoordelijk is voor hun inburgering kan Baanbrekers hen in het kader van de Participatiewet een traject aanbieden.

Daarnaast hebben gemeenten in Hart van Brabant afspraken met het COA gemaakt over regioplaatsing. Statushouders uit deze regio worden waar mogelijk in het AZC van Oisterwijk of Goirle geplaatst. Het is de bedoeling om ook deze groep al in de geest van de nieuwe wet uit te nodigen voor een gesprek en hen te stimuleren en te motiveren gebruik te maken van een inburgeringsaanbod. Dat kan een aanbod van Baanbrekers zijn of “Voorinburgeren” bij het AZC. Dat hangt van de persoonlijke situatie af. Omdat de AZC’s vollopen is er eind januari 2022 in Tilburg ook een tussenvoorziening gekomen. Voor deze groep is het aanbod van Baanbrekers nog belangrijker omdat de tussenvoorziening geen “Voorinburgeringsprogramma” heeft.

Personeel

Personeelskosten: HOT 2021 schaal 9 € 64,- per uur incl. huisvesting, automatisering en overhead productieve uren 1410 per jaar per FTE.

Niet inbegrepen

  • -

    Taalaanbod: is door gemeenten aanbesteed en gegund aan Echt Nederland.

  • -

    PVT aanbod via subsidie/inkoop gemeenten bij Vluchtelingenwerk.

  • -

    Reiskosten van COA naar Baanbrekers.

Leerbaarheidstoets PM post

In onze offerte nemen we deze dienstverlening op als een PM-post omdat de precieze kosten hiervoor nog niet in te schatten zijn. Deze middelen (landelijk 6,2 miljoen euro) worden toegekend in de meicirculaire.

Bekostigd uit de Participatiewet

  • -

    Inregelen en mutaties financiële ontzorging financieren vanuit de Participatiewet/bijzondere bijstand.

  • -

    Reiskosten inwoners via bijzondere bijstand.

  • -

    1 FTE voor toeleiding naar werk/participatie.

Overige uitgangspunten

  • -

    2022 is geen regulier jaar, maar een overgangsjaar. Gelet op de diverse onzekerheden o.a. over de daadwerkelijke deelname van de ondertussengroep (al dan niet verblijvend in een AZC), het tempo van huisvesting van inburgeringsplichtingen die onder de nieuwe wet vallen en de samenloop van beide groepen is deze prijsopgave over uitvoeringsjaar 2022 onder voorbehoud. Baanbrekers monitort of de “ondertussengroep” binnen de financiële kaders van een regulier jaar kan worden uitgevoerd. De gemeenten besluiten dan of er extra middelen beschikbaar worden gesteld om aan alle groepen een aanbod te kunnen blijven doen.

  • -

    Op basis van de ervaringen, ontwikkelingen, evaluatie en nacalculatie volgt een prijsopgave voor 2023 en verder!

  • -

    Uitvoering en financiële opgave onder voorbehoud van coronamaatregelen.

Implementatiekosten 

Inzet kwaliteit, communicatie, werkgroepen etc.

€ 9.600

ICT uitbreiding Suite Inburgering /overige materialen

€ 12.000

Opleidingen

€ 5.000

Doorontwikkeling met gemeenten, taalaanbieder en MB en monitoring en evaluatie

€ 35.000

Totaal

€ 61.600

Kosten personeel Stappen 1 tot en met 8

Betreft alle personele inzet, inclusief handhaving, bezwaar en beroep, opleggen en innen van boetes en mutaties.

Facturering

De wijze van facturering vindt plaats per kwartaal volgens de volgende verdeelsleutel:

  • -

    Implementatiebudget € 61.600.

    Heusden 50% = € 30.800 en Waalwijk 50% = € 30.800

  • -

    Uitvoeringsbudget, personeelskosten € 392.410. Heusden 48% = € 188.357 en Waalwijk 52% = € 204.053

  • -

    Overige kosten, vooralsnog op declaratiebasis, Heusden 48% en Waalwijk 52%.

     

[3] Afgerond aantal Fte’s.