Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rheden

Nota Milieuzonering Rheden 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRheden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota Milieuzonering Rheden 2015
CiteertitelNota Milieuzonering Rheden 2015
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-04-2022nieuwe regeling

07-04-2022

Elektronisch gemeenteblad op 10 juni 2015

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota Milieuzonering Rheden 2015

De raad van de gemeente Rheden;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 7 april 2015;

gelet op de Wet ruimtelijke ordening;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de: Nota Milieuzonering Rheden 2015

 

1 Inleiding

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door middel van milieuzonering. Onder milieuzonering wordt verstaan het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en bijvoorbeeld scholen. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:

  • -

    het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies;

  • -

    het bieden van voldoende zekerheid aan bedrijven dat zij hun activiteiten duurzaam onder aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

1.1 Verankering milieuzonering in bestemmingsplan

De voorliggende Nota Milieuzonering Rheden 2015 beschrijft hoe in de gemeente wordt omgegaan met milieuzonering. Hierbij wordt aansluiting gezocht met de VNG uitgave bedrijven en milieuzonering, editie 2009.

Bij het opstellen van bestemmingsplannen wordt in de verbeelding en de regels (juridisch bindend) verankerd dat voldaan moet worden aan de milieuzonering van de gemeente.

De milieuzonering die verbonden wordt aan een ruimtelijke ontwikkeling wordt in dat plangebied dus aan het bestemmingsplan ontleend.

1.2 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt de milieuzoneringssystematiek voor de gemeente beschreven. De Nota Milieuzonering Rheden 2015 wordt afgesloten met te beschrijven hoe wordt gehandeld in die gevallen waarin de nota niet voorziet en voorts dat in een bestemmingsplan maatwerk kan worden opgenomen.

2 Milieuzonering in de gemeente Rheden

2.1 VNG uitgave 'Bedrijven en Milieuzonering'

De gemeente hanteert de VNG-uitgave 'Bedrijven en Milieuzonering' uit 2009 als uitgangspunt bij de (actualisatie) van de bestemmingsplannen. Deze uitgave bevat een lijst, waarin voor een hele reeks van milieubelastende activiteiten (naar SBI-code gerangschikt) richtafstanden zijn gegeven ten opzichte van milieugevoelige functies.

De lijst geeft richtafstanden voor de ruimtelijk relevante milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste van de vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een milieubelastende activiteit in een milieucategorie en daarmee ook voor de uiteindelijke richtafstand.

2.2 Indeling in gebiedstypen

Hoe gevoelig een gebied is voor milieubelastende activiteiten, is mede afhankelijk van het omgevingstype. De richtafstanden van de richtafstanden lijst uit de VNG lijst gelden ten opzichte van het omgevingstype rustige woonwijk. Een rustige woonwijk is ingericht volgens het principe van de functiescheiding: afgezien van wijkgebonden voorzieningen komen vrijwel geen andere functies voor, langs de randen is weinig verstoring door verkeer. Vergelijkbaar met de rustige woonwijk zijn rustig buitengebied, stiltegebied en natuurgebied. Daarvoor gelden dan ook dezelfde richtafstanden. Bij het vervaardigen van de bestemmingsplannen zal bekeken worden waar welk gebiedstype ligt.

Wanneer sprake is van het omgevingstype gemengd gebied worden de richtafstanden tussen milieubelastende en milieugevoelige functies met één afstandsstap verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat. Een gemengd gebied is een gebied met een variatie aan functies: direct naast woningen dan wel in de directe nabijheid daarvan komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven.

Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen behoren ook tot het omgevingstype gemengd gebied. Gezien de aanwezige functiemenging of de ligging nabij drukke wegen kent het gemengd gebied al een hogere milieubelasting. Dat rechtvaardigt het verlagen van de richtafstanden met één stap.

2.3 Nieuwe en bestaande situaties

Bij de toetsing wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwe bestemmingen en bestaande situaties.

Onder een nieuwe situatie wordt verstaan een nieuwe bedrijf of voorziening in de nabijheid van gevoelige bestemmingen of een nieuwe gevoelige bestemming in de nabijheid van een bestaande bedrijf of een bestaande voorziening. Nieuwe situaties worden getoetst aan de richtafstanden. Afwijken van de afstanden is mogelijk mits gemotiveerd (met een onderzoek).

In het kader van een goede ruimtelijke ordening zal ook voor bestaande situaties aangegeven moeten worden welke type inrichtingen acceptabel zijn voor de omliggende woonbebouwing. Dit vanwege mogelijke vestiging van nieuwe bedrijfsactiviteiten en voorzieningen en de uitbreiding van de activiteiten van de gevestigde bedrijven/voorzieningen.

Per bedrijfsbestemming/voorziening bestemming zal bekeken worden welk categorie toelaatbaar is. Daarnaast worden bestaande bedrijven in principe zo bestemd dat ze minimaal kunnen blijven functioneren. Tenzij er sprake is van een milieuknelpunt en bedrijfsbeëindiging is gewaarborgd.

Bij de actualisatie van de bestemmingsplannen zal in de meeste gevallen sprake zijn van bestaande situaties. In de planregels wordt maximaal toelaatbare milieucategorie vastgesteld. Bij bedrijventerreinen kan ook een minimaal toelaatbare milieucategorie worden vastgesteld. Dit om de vestiging van een bedrijf met een lage categorie op een bedrijventerrein te voorkomen.

2.4 Wijze van meten

Er wordt gemeten tussen de grens van de inrichting en de gevel van de woning die volgens het bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt. De afstanden zijn geen harde afstandseisen. Geringe afwijkingen is in lokale situaties mogelijk. Grote afwijkingen worden gemotiveerd.

2.5 Afwijken van de afstanden

De richtafstanden geven een indicatie van de te verwachten milieubelasting. De daadwerkelijke milieubelasting kan hiervan afwijken. Als bij een nieuwe situatie niet voldaan kan worden de richtafstanden dan kan een onderzocht worden of afwijken van de afstanden acceptabel is. Voor de beoordeling kan een onderzoek worden uitgevoerd naar de werkelijke milieubelasting. Voor de opzet van de onderzoeken en de beoordeling daarvan sluit de gemeente aan bij de opzet en de beoordeling van de onderzoeken zoals opgenomen in de VNG uitgave bedrijven en milieuzonering, editie 2009.

In een aantal situaties bestaan er wettelijke afstanden/normen. Hierbij kan gedacht worden aan afstanden tot LPG tankinstallaties, normen op gezoneerd industrieterreinen e.d. Daar waar wettelijke afstanden gelden gaan deze uiteraard voor op de milieuzoneringsafstanden.

2.6 Bedrijvenlijst

Per bestemmingsplan en bestemming zal bekeken worden welke bedrijven hier acceptabel zijn. De gemeente maakt een bedrijvenlijst die is toegesneden op de specifieke kenmerken van het plangebied. Hierbij wordt zowel gekeken naar categorie bedrijf/voorziening en het soort bedrijf/voorziening. Als basis hiervoor geldt de inrichtingenlijst uit de VNG uitgave bedrijven en milieuzonering, editie 2009. Deze lijst kan in bepaalde situaties verbijzonderd worden.

In de planregels van het bestemmingsplan wordt een binnenplanse wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wro opgenomen. Afwijken van de gebruiksregels is onder voorwaarden mogelijk. In de planregels wordt opgenomen dat bedrijven die qua aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn met een al toegelaten bedrijf alsnog mogelijk zijn mits er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het woon- en leefklimaat.

Waar mogelijk worden bestaande bevi inrichingen, zoals LPG tankstations, in de bestemmingsplannen als zodanig bestemd. Nieuwe bevi inrichtingen worden alleen via een wijzigingsbevoegdheid of planherziening toegelaten.

3 Slot

Daar waar de Nota Milieuzonering Rheden 2015 niet in voorziet, zal worden aangesloten bij de VNG uitgave Bedrijven en milieuzonering, editie 2009.

In afwijking van deze Nota Milieuzonering Rheden 2015 kan bij bestemmingsplan in specifieke gevallen maatwerk worden geboden voor die locatie.

In die gevallen gaat het gestelde in het bestemmingsplan voor op hetgeen in deze nota is vastgelegd.

Inwerkingtreding en citeertitel

1. Deze nota treedt in werking op de dag na bekendmaking.

2. Deze nota wordt aangehaald als de Nota Milieuzonering Rheden 2015.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 26 mei 2015.

De Steeg, 26 mei 2015

De raad voornoemd,

voorzitter.

griffier.