Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westerwolde

Beleidsregels uitstroompremie gemeente Westerwolde 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWesterwolde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels uitstroompremie gemeente Westerwolde 2022
CiteertitelBeleidsregels uitstroompremie gemeente Westerwolde 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 31, tweede lid, van de Participatiewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-03-202201-03-2022Nieuwe regeling

08-03-2022

gmb-2022-129942

Z/21/130261

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels uitstroompremie gemeente Westerwolde 2022

Het college van burgemeester en wethouders van Westerwolde,

 

gelet op artikel 31, lid 2, aanhef en onderdeel j van de Participatiewet,

besluit vast te stellen de:

 

Beleidsregels uitstroompremie gemeente Westerwolde 2022

 

1. Inleiding

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat een uitkeringsgerechtigde, wanneer hij of zij een baan aanvaardt, netto minder inkomsten krijgt omdat hij of zij geen gebruik meer kan maken van verschillende toeslagen of minimaregelingen. Deze situatie wordt ook wel “Armoedeval” genoemd. Er zijn landelijk verschillende onderzoeken en initiatieven om Armoedeval te voorkomen. Armoedeval komt niet standaard voor, uit onderzoeken is gebleken dat dit vooral in specifieke situaties speelt. Juist in deze situaties willen we in Westerwolde een gerichte uitstroompremie inzetten om hiermee Armoedeval te voorkomen.

 

Het doel van een deze uitstroompremie is om bijstandsontvangers die gaan werken de eerste maanden te ondersteunen, in het geval ze qua inkomen net boven de uitkeringsnorm komen en daarmee geen toeslagen/kwijtscheldingen meer ontvangen. Er is een categorie die hierdoor in zogenaamde armoedeval terecht komt. Wij hanteren daarom niet een standaard uitstroompremie, maar slechts wanneer er daadwerkelijk sprake is van de armoedeval. Wij leveren hiervoor maatwerk.

RekenTool stimulansz Werkloont

Naar aanleiding van onder andere een uitgebracht advies van de Adviesraad Sociaal Domein (hierna: ASD) zijn wij op zoek gegaan naar mogelijkheden om maatwerk te kunnen leveren in het kader van armoedeval. Tijdens ons onderzoek zijn wij een rekentool tegen gekomen van Stimulansz. Met behulp van deze rekentool kunnen inkomensconsulenten de gegevens invullen van de periode dat men bijstand ontvangt, de gegevens van werken tijdens bijstand en in de situatie van werken (bijstandsonafhankelijk). De tool laat vervolgens het financiële verschil zien in die specifieke situatie voor de cliënt wanneer de cliënt wel aan het werk is en wanneer de cliënt niet werkt en dus een bijstandsuitkering ontvangt. Mocht de calculator aantonen dat werken financieel gezien een stap terug betekent, dan kunnen wij gedurende een bepaalde periode een uitstroompremie toe kennen en/of bepaalde kosten compenseren.

 

Uitstroompremie gemeente Westerwolde:

De uitstroompremie is gericht op arbeidsinschakeling en heeft uitstroom uit de bijstand tot doel. Personen die (langdurig) bijstandsafhankelijk zijn kunnen via de uitstroompremie gestimuleerd worden om een stap richting betaald werk te zetten. Het is ter beoordeling van het college om te bepalen voor welke inspanningen gericht op arbeidsinschakeling de uitstroompremie wordt toegekend, bijvoorbeeld parttimewerk, aanvaarding fulltimewerk, voltooiing scholing of deelname sociale activering. De toepassing van artikel 31, tweede lid, onderdeel j, Pw vergt een individuele beoordeling. Het college zal steeds per individueel geval op basis van individuele omstandigheden een afweging moeten maken of een uitstroompremie het geëigend instrument is om de bijstandsgerechtigde te ondersteunen bij de uitstroom uit de bijstand. In deze beleidsregels is de uitwerking opgenomen in de voorwaarden, de hoogte, de duur en de wijze van uitbetaling van de premie.

 

1.1. Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    arbeid: arbeidsovereenkomst als bedoeld in artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek, of het uitvoeren van arbeid als zelfstandige of het uitvoeren van arbeid op uitzendbasis;

  • b.

    cliënt: persoon die een uitkering op grond van IOAW , IOAZ of Participatiewet ontvangt van de gemeente Westerwolde, duurzame arbeid aanvaardt en 27 jaar of ouder is;

  • c.

    duurzame arbeid: een overeenkomst of aanstelling of zicht op arbeid als zelfstandige of uitzendkracht gedurende minimaal 6 maanden met de verwachting van verlenging tot minimaal één jaar;

  • d.

    uitkering: algemene bijstand op grond van de Participatiewet of een uitkering op grond van de IOAW of de IOAZ;

  • e.

    uitstroompremie: een premie die verstrekt wordt bij het aanvaarden en het behouden van arbeid en die berekend wordt per huishouden met de rekentool WerkloonT;

  • f.

    wet: Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) of wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

1.2. Doelgroep

De uitstroompremie kan toegekend worden aan de cliënt die 27 jaar of ouder is, die vanuit een uitkering uitstroomt naar duurzaam betaald werk, waarbij via berekening met de rekentool WerkloonT is aangetoond dat deze betaalde arbeid netto per maand minder inkomen oplevert dan de uitkering.

 

1.3. Voorwaarden

Aan de cliënt kan een uitstroompremie worden verstrekt als deze:

  • a.

    27 jaar of ouder is;

  • b.

    in de periode direct voorafgaand aan de werkaanvaarding tenminste 12 maanden recht had op een uitkering;

  • c.

    in een periode van 1 jaar voorafgaande aan de werkaanvaarding niet eerder een uitstroompremie heeft ontvangen;

  • d.

    arbeid aanvaardt gedurende minimaal zes maanden met de verwachting van verlenging tot minimaal één jaar;

  • e.

    uit de berekening met de rekentool WerkloonT blijkt dat de betaalde arbeid netto per maand minder inkomen oplevert dan de uitkering.

1.4. Hoogte van de premie

De hoogte van de premie wordt berekend via de rekentool WerkloonT en compenseert het verschil tussen de netto uitkering en het netto salaris met een maximum van het bedrag dat genoemd wordt in Participatiewet artikel 31, tweede lid onder j per kalenderjaar.

 

1.5. Duur van de premie

De premie wordt maximaal gedurende één jaar verstrekt.

 

Als het netto salaris gedurende dit jaar stijgt of er andere omstandigheden (zoals wijziging in de samenstelling van het huishouden) zijn die de netto inkomsten beïnvloeden, wordt een herberekening gemaakt en kan daardoor het recht op de premie vervallen.

 

1.6. Uitbetaling van de premie

De premie wordt vooraf uitbetaald voor een periode van 3 maanden.

 

Na afloop van deze drie maanden vindt een herbeoordeling plaats en bestaat de mogelijkheid voor een tweede uitbetaling voor nogmaals een periode van 3 tot maximaal 6 maanden.

 

1.7. Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

  • 1.

    Het college kan in zeer bijzondere gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen van deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing daarvan aanleiding geeft of zou leiden tot disproportionele onredelijkheid of onbillijkheid.

  • 2.

    In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college.

1.8. Inwerkingtreding en citeertitel

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 maart 2022 en worden aangehaald als “Beleidsregels uitstroompremie gemeente Westerwolde 2022”.

Aldus vastgesteld in haar vergadering van 8 maart 2022,

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerwolde,

H.Scheper

gemeentesecretaris

J.W.Velema,

burgemeester