Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Sliedrecht

Beleidslijn heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSliedrecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidslijn heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen
CiteertitelBeleidslijn heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene plaatselijke verordening Sliedrecht 2019
  2. artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-03-2022Nieuwe regeling

12-07-2021

gmb-2022-127159

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidslijn heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen

De Burgemeester van de gemeente Sliedrecht

 

Gelezen het voorstel van 1 juli 2021;

 

Gelet op de artikelen 2:67 APV gemeente Sliedrecht, artikel 437 lid 1 Wetboek van Strafrecht en artikel 2 lid 2 Uitvoeringsbesluit ter uitvoering van artikel 437 eerste lid, Wetboek van Strafrecht;

 

Overwegende dat:

Het wenselijk is dat de burgemeester de Beleidslijn Heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen vaststelt;

 

Besluit

 

Vast te stellen de Beleidslijn heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen

 

 

1. Inleiding

Heling

Uit het oogpunt van misdaadbestrijding is de aanpak van handel in goederen afkomstig van een misdrijf en hieraan gerelateerde strafbare feiten (hierna: heling) van groot belang. De gelegenheid tot het verhandelen van goederen die afkomstig zijn van een misdrijf stimuleert namelijk bepaalde misdaadvormen, aangezien de hiermee verworven goederen snel via handelaren kunnen worden omgezet in geld. Opkopers en handelaren die handelen in ongeregelde en gebruikte goederen (hierna: handelaren) vormen daarmee vanzelfsprekend een aantrekkelijke afzetmarkt

 

Kwetsbare handelaren

Een deel van de branche 'handelaren' is kwetsbaar voor het faciliteren van criminaliteit. Handelaren dragen hiermee een grote verantwoordelijkheid. In de Algemene plaatselijke verordening (APV) zijn regels beschreven voor handelaren, als aanvulling op landelijke wetgeving. Op basis van deze wet- en regelgeving is, onder punt 5, een passend bestuurlijk handhavingsmodel opgesteld. Naast het strafrecht biedt hiermee ook het bestuursrecht mogelijkheden om heling een halt toe te roepen. Hiermee wordt getracht de afzetmarkt te verkleinen voor goederen die afkomstig zijn van een misdrijf (hierna: gestolen goederen). Dader- en gelegenheidsstructuren ten aanzien van High Impact Crime (HIC) en ondermijnende criminaliteit worden hiermee bestreden met als uiteindelijk doel om hiermee de openbare orde en het woon – en leefklimaat in Sliedrecht te beschermen.

 

Samenwerking veiligheidspartners

Misdaadvormen die met heling direct in verband staan zijn onder andere woninginbraken, straatroven en overvallen. Deze misdaadvormen worden gerekend tot de zogenaamde High Impact Crimes (HIC). HIC delicten hebben veel impact op slachtoffers en andere betrokkenen en vormen een gevaar voor de openbare orde en het leefklimaat. Sliedrecht maakt samen met partners als het openbaar ministerie, de politie en de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid afspraken om doelstellingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid te bereiken. Lokale en regionale veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. De voorliggende beleidslijn draagt bij aan goede afspraken tussen alle partners op het gebied van heling.

 

2. Invoering Digitaal Opkopers Register

Reikwijdte beleidslijn

Deze beleidslijn heeft betrekking op opkopers en handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen (platina, goud, zilver, edelstenen, (merk)kleding, parfums, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto's, motorfietsen, (brom)fietsen, metalen waaronder koper, legeringen en metalloïden, film, radio- en videoapparatuur, apparatuur voor automatische registratie etc.) evenals handelaren in antiek en curiosa. Ongeregelde goederen zijn goederen die niet tot de algemeen gangbare goederen kunnen worden gerekend. Dit wegens hun aard of uitvoering, hun herkomst of de staat waarin ze verkeren. Bij dit soort goederen bestaat de kans dat zij afkomstig zijn van een misdrijf.

 

Wet- en regelgeving

In het belang van de aanpak van heling van goederen is het gewenst dat handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen kunnen worden gecontroleerd. Om deze controle mogelijk te maken zijn handelaren verplicht een doorlopend inkoopregister en verkoopregister bij te houden, waarin zijn aantekening moeten houden van alle gebruikte of ongeregelde goederen die worden verworven, die voorhanden zijn, die worden verkocht of op andere wijze worden overgedragen. Het inkoopregister is verplicht op grond van artikel 437, eerste lid sub a van het Wetboek van Strafrecht en artikel 2, lid 2 van het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437ter, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht. Het verkoopregister is verplicht op grond van artikel 2:67 lid 1 van de APV. In deze beleidslijn is de reikwijdte van die bepaling en de wijze van toezicht en handhaving nader beschreven.

 

Digitaal Opkopers Register (DOR)

Omwille van een zo efficiënt en effectief mogelijk gebruik van het in- en verkoopregister is door de politie een digitale versie van deze registers ontworpen, het Digitaal Opkopers Register (DOR). Het DOR kan worden gekoppeld aan een landelijk systeem waarin gestolen goederen worden geregistreerd, zodat bij registratie van een gestolen goed door een handelaar, het systeem hiervan een melding maakt. Gestolen goederen kunnen daardoor snel worden getraceerd en heling kan op een effectieve wijze worden tegengegaan.

Het DOR is aangewezen als register zoals bedoeld in artikel 2:67 APV (verkoopregister) en in artikel 2 lid 2 uit het Uitvoeringsbesluit ex artikel 437ter, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht (inkoopregister), zodat handelaren daarin aantekening moeten houden van gebruikte en ongeregelde goederen.

 

3. Overtredingen

Toezicht

Het toezicht op het bijhouden van het DOR wordt uitgeoefend door de politie en de gemeentelijke toezichthouders. Deze beleidsregel wordt vastgesteld om op eenduidige wijze te kunnen reageren bij geconstateerde overtredingen van de diverse verplichtingen. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de verplichtingen met betrekking tot het verkoopregister en het verwerven van een goed van een minderjarige en heling.

 

Verkoopregister

De verplichtingen met betrekking tot het verkoopregister en het gedurende een aantal dagen in bewaring houden van goederen zijn opgenomen in de APV. Een belangrijke voorzorgsmaatregel die een handelaar kan nemen ter voorkoming van handel in gestolen goederen is het op juiste wijze registeren van goederen die de handelaar verkrijgt en verkoopt. Dit begint met registratie in het inkoopregister bij het verkrijgen van het goed. Het op juiste wijze registreren maakt dat de aangeboden goederen en deze goederen aanbieden traceerbaar zijn. Hiermee draagt de handelaar bij aan het opsporingsonderzoek, werpt de handelaar een barrière op voor (potentiële) delict plegers en draagt de handelaar daarmee in zijn algemeenheid bij aan de aanpak van HIC.

 

Het verwerven van een goed van een minderjarige

Ook minderjarigen (<18 jaar) maken zich schuldig aan misdrijven waarbij goederen worden buitgemaakt en/of verworven. Met name kwetsbare jongeren zijn vatbaar voor beïnvloeding tot het gebruik voor criminele doelen. Om voor deze groep barrières op te werpen tegen het plegen van HIC, de afzetmarkt voor de buitgemaakte goederen te verkleinen en daarmee succesbeleving met het plegen van misdrijven een halt toe te roepen is het inkopen van goederen van minderjarigen wettelijk niet toegestaan en tevens opgenomen in het arrangement.

 

Heling

De beschreven overtredingen in het handhavingsarrangement dienen ter voorkoming van de handel in gestolen goederen. Bij heling, of wanneer het aannemelijk is dat de handelaar zich schuldig maakt aan heling, is sprake van een (vermoedelijk) misdrijf, waarmee de handelaar direct bijdraagt aan de handel in dit soort goederen. De handelaar stimuleert daarmee direct de hieraan voorafgaande misdrijven.

 

4. Handhaving

De strafbaarstelling van de APV voorschriften is gebaseerd op art 437ter Wetboek van Strafrecht waardoor er geen onderscheid is tussen handhaven door politie of boa. Wanneer de politie of gemeentelijke toezichthouder constateert dat de handelaar een of meerdere overtredingen uit het handhavingsarrangement begaat kan dit leiden tot een waarschuwing of tijdelijk sluiten van zijn/haar pand. Met deze sluiting wordt getracht de aanzuigende werking op het aanbieden van gestolen goederen te doen stoppen, dan wel in de toekomst te voorkomen. Hiermee wordt de keten van het plegen van een misdrijf, het (door)verkopen van de buitgemaakte goederen en daarmee de stimulans tot het plegen van dergelijke misdrijven doorbroken.

De ondernemer krijgt tijdens de sluiting tevens de gelegenheid zich te beraden op zijn bedrijfsvoering en maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Het verband tussen de naleving van de wet- en regelgeving en het beschermen van de openbare orde komt daarmee in het handhavingsarrangement tot uiting.

 

5. Handhavingsarrangement

 

6. Handhavingsmodel

 

Overtreding

Eerste constatering

Tweede constatering

Derde constatering

In- en verkoopregister wordt niet of niet juist bijgehouden (artikel 2, lid 2 uitvoeringsbesluit ex artikel 437, lid 1, Sr en artikel 2:67 APV

Waarschuwing

Sluiting 2 weken

Sluiting 4 weken

Niet voldoen aan de voorschriften van artikel 2:68 APV

Waarschuwing

Sluiting 2 weken

Sluiting 4 weken

Het verwerven van een goed van een minderjarige (art. 437 bis Sr)

Waarschuwing

Waarschuwing

Sluiting 4 weken

Heling

Sluiting 1 maand

Sluiting 2 maanden

Sluiting 3 maanden

 

7. Belangen afweging

De burgemeester weegt in zijn besluitvorming over het treffen van een bestuurlijke maatregel het belang van de ondernemer en de overige belanghebbenden af tegen dat van de openbare orde. De openbare orden weegt daarbij zwaar. De openbare orde kan in bepaalde gevallen zijn aangetast zonder dat direct sprake is van een overtreding door de handelaar. Naast de naleving van de geldende wet- en regelgeving kijkt de burgemeester dus ook naar de invloed van de onderneming op haar omgeving. Een handelaar heeft in die zin een zogenaamde 'risicoaansprakelijkheid'. Bijvoorbeeld wanneer de onderneming als (bekende) afzetmarkt dient voor gestolen goederen. Het soort, de hoeveelheid en/of locatie van de aangetroffen gestolen goederen, net als de frequentie waarmee dit soort goederen wordt aangetroffen spelen hierin voor de mate van aantasting van de openbare orde een belangrijke rol.

Daarnaast wordt in de afweging ook meegenomen op welke wijze de inkoper aantoonbaar invulling geeft aan zijn 'onderzoeksplicht' voorafgaande aan de inkoop van goederen. Oftewel welke voorzorgsmaatregel neemt een handelaar om te voorkomen dat gestolen goederen worden ingekocht. Van de handelaar mag worden verwacht dat deze de handelsmarkt in de betreffende goederen goed kent. Van een handelaar mag tevens worden verwacht dat deze zich bewust is van het feit dat de handel in ongeregelde en gebruikte goederen verantwoordelijkheden met zich mee brengt ten aanzien van het voorkomen van handel in gestolen goederen.

 

Recidive en andere verzwarende factoren

Voor het beantwoorden van de vraag of er sprake is van recidive, worden alle typen overtredingen uit het handhavingsarrangement meegenomen. Indien een handelaar bijvoorbeeld bij een eerdere controle niet heeft voldaan aan de registratieverplichting en later blijkt deze van een minderjarige goederen te hebben opgekocht, kan de burgemeester de eerdere constatering bij toepassing van het handhavingsarrangement meetellen als voorgaande overtreding. Bij het bepalen van de hoogte van de sancties kunnen ook andere factoren een rol spelen. Als verzwarend gelden onder andere (niet limitatief)

  • Meerdere overtredingen uit het handhavingsarrangement

  • Meerdere/zwaardere andere strafbare feiten

  • Het voorhanden hebben van een goed afkomstig van een misdrijf

  • Omvang en eventuele gevolgen van de overtreding

  • Vermoedens van verwijtbaar gedrag van de handelaar

 

8. Geldigheidstermijn overtreding

Voor het handhavingsarrangement geldt dat een volgende stap wordt gezet in het arrangement wanneer binnen een jaar na een vorige constatering en/of overtreding (hierna: overtreding) opnieuw een overtreding plaatsvindt. Een overtreding blijft vijf jaar meetellen. Vindt een overtreding binnen vijf jaar na de vorige plaats, maar is de vorige keer langer dan een jaar gelden, dan wordt de handhavingsstap herhaald.

 

9. Mandaat aan de politiechef van Politie Eenheid Rotterdam

Gelet op de strafrechtelijke aard en aanpak van heling is de politiechef van Politie Eenheid Rotterdam gemandateerd tot het opstellen en uitreiken van bestuurlijke waarschuwingen, zoals opgenomen in het handhavingsarrangement. Deze kan op zijn beurt beide bevoegdheden onder mandateren binnen zijn organisatie.

 

10. Citeertitel

Dit beleid wordt aangehaald als Beleidslijn heling voor handelaren in ongeregelde en gebruikte goederen.

Dit besluit treedt een dag na bekendmaking in werking.