Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Maastricht

Nadere regels voor het delven van graven op de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMaastricht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels voor het delven van graven op de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022
CiteertitelUitvoeringsbesluit voor het delven van graven op de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-03-2022nieuwe regeling

18-01-2022

gmb-2022-125109

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels voor het delven van graven op de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022

Het college van Burgemeester en Wethouders van Maastricht;

 

gelet op artikel 43 van de “Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022”,

 

besluit:

 

vast te stellen de volgende:

 

NADERE REGELS voor het delven van graven op de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022.

 

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • a.

    Grafdelven: het maken van ruimte voor het begraven van nieuwe overledene(n).

  • b.

    Opgraven/herbegraven: het leegmaken van een graf, waarbij alle stoffelijke resten in een kist(en) opnieuw op een begraafplaats (elders) ter aarde worden gesteld of in een crematorium worden verbrand. Dit vindt alleen plaats in opdracht van de rechthebbende of belanghebbende en met goedkeuring van de burgemeester.

  • c.

    Ruimen: het leegmaken van een graf, meestal bij heruitgifte van een bestaand graf, waarbij de stoffelijke resten vaak zonder kist opnieuw op de begraafplaats onder in hetzelfde graf, of in een verzamelgraf, ter aarde worden besteld.

  • d.

    Samenvoegen: een vorm van ruimen in opdracht van de rechthebbende waarbij de stoffelijke resten apart in het graf verzameld worden en onder in hetzelfde graf (op laag drie) worden geborgen om opnieuw ruimte te maken voor het begraven van maximaal twee nieuwe overledenen. Dit wordt ook wel het schudden van een graf genoemd.

Artikel 2 Wetgeving

  • 1.

    Omdat ‘schudden’ en ‘samenvoegen’ een vorm is van ruimen, is de Wet op de lijkbezorging (o.a. art. 31) onverminderd van toepassing.

  • 2.

    De werkzaamheden beschreven in deze nadere regels dienen verricht te worden conform de vigerende Arbo-richtlijnen.

Artikel 3 Beheer

Het delven van graven wordt:

  • 1.

    alleen verricht in opdracht van en onder begeleiding van de beheerder.

  • 2.

    uitgevoerd door medewerkers van de begraafplaats of door personeel van een hiertoe geoutilleerd c.q. gecertificeerd bedrijf.

Artikel 4 Bevoegdheden

De bevoegdheden omtrent het openen, sluiten, ruimen en schudden van graven zijn van toepassing conform het ter zake bepaalde in de artikelen 42 en 43 van de Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022.

Artikel 5 Verantwoordelijkheden

  • 1.

    De grafdelver is te allen tijde verantwoordelijk voor de wijze van het delven en/ of openen van een graf.

  • 2.

    Tevens is de grafdelver aansprakelijk voor eventuele schade aan het betreffende graf en grafbedekking en aan aanpalende graven en grafbedekkingen.

  • 3.

    De grafdelver dient te werken conform de Arbowetgeving inzake grondwerken/sleuven en de “Handleiding opgravingen en ruimen” uit 2010 van de Landelijke Organisatie Begraafplaats-beheerders (LOB).

HOOFDSTUK 2 TIJDEN EN ORDEMAATREGELEN

Artikel 6 Tijden van grafdelven

  • 1.

    De tijden waarop een graf gedolven wordt zijn, behoudens door het bestuursorgaan te verlenen ontheffing: Op werkdagen, zaterdagen en zondag gedurende het hele jaar tussen 08:00 uur en 16:00 uur.

  • 2.

    Grafdelven op zondag is bij hoge uitzondering alleen bij een Joodse begraving toegestaan.

  • 3.

    Het tijdstip van grafdelven wordt telkens en voor elk geval afzonderlijk door de beheerder in overleg met het betrokken bedrijf vastgesteld.

  • 4.

    Indien het grafdelven niet in de tijdsperiode zoals genoemd in lid 1 van dit artikel afgerond kan worden, dient vooraf overleg met de beheerder plaats te vinden.

  • 5.

    Een graf dient tenminste één uur voorafgaande aan de opgegeven aanvang van de begrafenisceremonie gedolven te zijn.

  • 6.

    Gedurende de begrafenisceremonie zijn geen grafdelfwerkzaamheden toegestaan.

Artikel 7 Ordehandhaving

  • 1.

    De grafdelver is verplicht zich in het belang van de orde, rust en netheid te houden aan de aanwijzingen van de beheerder.

  • 2.

    Degenen die zich niet aan de in het eerste lid bedoelde aanwijzingen houden, moeten zich op eerste aanzegging van de beheerder van de begraafplaats verwijderen.

  • 3.

    Het is grafdelvers en daarmee gelijk te stellen personen verboden, anders dan met toestemming van of namens het bestuursorgaan, werkzaamheden aan graven op de begraafplaats te verrichten. Deze toestemming kan mondeling worden gegeven.

  • 4.

    De beheerder is gerechtigd het werk stil te leggen indien hier naar zijn mening aanleiding voor is.

HOOFDSTUK 3 VEREISTEN VOOR GRAFDELVEN EN RUIMEN VAN GRAVEN

Artikel 8 Toestemming

  • 1.

    De grafdelver dient zich bij aankomst en vertrek te melden bij de beheerder.

  • 2.

    Het delven en/of openen van een graf kan alleen geschieden na aanwijzing door en met schriftelijke goedkeuring van de beheerder op basis van een door de beheerder van de begraafplaats ingevuld formulier.

Artikel 9 Voorbereiding

Voorafgaande aan het grafdelven dienen de beheerder en het bedrijf dat de graven zal delven een inschatting te maken van de te verwachten mate van vertering van de resten in het te delven graf. Met deels onverteerde stoffelijke resten dient steeds met grote zorgvuldigheid en piëteit omgegaan te worden. Dit conform de in artikel 5 genoemde “Handleiding opgravingen en ruimen” van de LOB.

HOOFDSTUK 4 GRAFDELVEN , RUIMEN, SAMENVOEGEN EN SCHUDDEN VAN GRAVEN

Artikel 10 Delven van een graf

Om ruimte te maken voor het begraven van nieuwe overledenen, kan een graf gedolven worden, zoals bedoeld in artikel 1 lid a.

Artikel 11 Ruimen van een graf

  • 1.

    Om opnieuw ruimte te maken voor het begraven van nieuwe overledenen, kan een graf geruimd worden, zoals bedoeld in artikel 1 lid c.

  • 2.

    Het ruimen van een graf gebeurt slechts wanneer de rechthebbende afstand gedaan heeft van het te ruimen graf of speciaal hiervoor opdracht verleend.

Artikel 12 Samenvoegen van de stoffelijke resten (vorm van ruimen)

  • 1.

    Om opnieuw ruimte te maken voor het begraven van nieuwe overledenen, kunnen de stoffelijke resten samengevoegd worden, zoals bedoeld in artikel 1 lid d.

  • 2.

    Het samenvoegen gebeurt slechts in opdracht en op kosten van de rechthebbende.

Artikel 13 Opgraven en herbegraven

  • 1.

    Van opgraven en herbegraven is sprake als de rechthebbende het bestuursorgaan een verzoek doet voor overbrenging van het stoffelijk overschot naar een andere begraafplaats of crematorium, zoals bedoeld in artikel 1 lid b.

  • 2.

    Het opgraven van een lijk binnen de eerste termijn van 10 jaar na begraving gebeurt slechts wanneer de burgemeester hiervoor een vergunning heeft verleend conform het ter zake bepaalde in de Wet op de lijkbezorging.

Artikel 14 Afscherming

  • 1.

    Om reden van piëteit dient voor de aanvang van de werkzaamheden rond de plaats van opgraving een scherm te worden geplaatst dat het zicht op de werkzaamheden ontneemt.

  • 2.

    Het te gebruiken scherm, bedoeld in lid 1 van dit artikel, dient door de aannemer zelf ter beschikking gesteld te worden.

  • 3.

    Indien het bestuursorgaan de toegang tot of het deel van de begraafplaats waar het graf wordt gedolven tijdelijk heeft gesloten, en mits deze sluiting het zicht op het te delven graf ontneemt, is een scherm als bedoelt in lid 1 van dit artikel niet nodig.

Artikel 15 Openen en sluiten graf

  • 1.

    Het te delven graf dient een minimale grootte te hebben van 2.20 x 0,80 m.

  • 2.

    Uitkomende grond dient op een dusdanige manier verwerkt te worden dat er geen schade aan grafbedekkingen, paden e.d. ontstaat.

  • 3.

    Hiertoe wordt uitkomende grond in depot op schotten of in een container gelegd, door de aannemer beschikbaar te stellen, en afgedekt met zwart zeil.

  • 4.

    Indien er sprake is van het ruimen van het graf dient de eerste 40 cm gescheiden ontgraven te worden, tevens dienen zoveel als mogelijk de aanwezige bottenrestanten verzameld te worden en in een door de gemeente beschikbaar gestelde hiervoor geschikte kartonnen doos onderin hetzelfde graf op een diepte van 2,80 m. herbegraven te worden. Het verzamelen van de botten dient zorgvuldig en piëteitvol te geschieden.

  • 5.

    Bij het samenvoegen van een graf dienen alle botrestanten per laag (per overledene) in een aparte beenderkist verzameld te worden.

  • 6.

    Het sluiten van een graf geschiedt zodanig dat de situatie voor en na het delven visueel gelijk is. Hiertoe behoort ook zo nodig het herstel van beschadigde bestrating. Visueel gelijk betekent in deze het aanbrengen van een grondterp ter grootte van het graf met een hoogte van 0,30 m.

  • 7.

    Openliggende graven dienen tegen ongevallen beveiligd te worden.

  • 8.

    Graven die de dag voorafgaande aan de begraving gedolven worden dienen afgedicht te worden met balken, planken en een groen afdekzeil.

  • 9.

    Met het sluiten van een graf mag pas begonnen worden op aanwijzing van de beheerder en nadat de nabestaande(n) niet meer op zicht- en gehoorafstand zijn. Binnen twee uur na de begrafenisceremonie dient het graf gedicht te zijn.

  • 10.

    In het geval dat meerdere begravingen tegelijkertijd of kort na elkaar plaatsvinden mag met het machinaal dichten pas worden begonnen nadat de nabestaande(n) van de laatste begraving buiten zicht- en gehoorafstand zijn.

  • 11.

    Na het grafdelven dient de grafdelver de omgeving van het graf en de directe weg daarnaar toe vrij te maken van obstakels, machines en dergelijke. Tevens dient de directe omgeving schoon opgeleverd te worden.

  • 12.

    De regels voor de inrichting van een graf, zoals beschreven in het Besluit op de Lijkbezorging 2013, dienen gevolgd te worden. Uitgaande van de hoogte van een kist dienen aangehouden te worden:

    Diepte kist in 3de laag: 2,40 meter beneden maaiveld;

    Diepte kist in 2de laag: 1,80 meter beneden maaiveld;

    Diepte kist in 1ste laag: 1,20 meter beneden maaiveld.

Artikel 16 Onvolledig verteerde resten

  • 1.

    Wanneer bij het ruimen/schudden van een graf onverwacht een of meer onvolledig geskeletteerde overschotten worden aangetroffen dient het stoffelijk overschot opnieuw ter aarde te worden besteld.

  • 2.

    Indien de oorzaak van de onvolledige vertering in de bodemsituatie ligt (waterhuishouding, grondslag), dienen afdoende cultuurtechnische maatregelen getroffen te worden om herhaling bij hergebruik van het graf te voorkomen.

  • 3.

    Indien lijkhoezen, kleding of andere omhulsels oorzaak zijn van de onvolledige vertering, moeten die, voor zover mogelijk, worden verwijderd of geopend.

  • 4.

    De bij het delven van het graf aanwezige onvolledig geskeletteerde overschotten, zoals bedoeld in lid 1 van dit artikel, worden herbegraven in hetzelfde graf of op een door het bestuursorgaan aangewezen gedeelte van de begraafplaats (vak AA.)

  • 5.

    Omdat juridisch geen sprake meer is van lijken in de zin van de wet, is het bij het begraven zoals bedoeld in lid 4 van dit artikel, niet nodig te voldoen aan de eisen die gesteld worden aan de inrichting van een graf, zoals omschreven in artikel 5 van het Besluit op de lijkbezorging. Een deklaag van 40 cm aarde dient minimaal aangehouden te worden.

Artikel 17 Grafbedekkingen

  • 1.

    Een graf wordt alleen gedolven nadat de grafbedekking van een eerder graf op die plek in zijn geheel verwijderd is.

  • 2.

    Het verwijderen en/of afvoeren van de grafbedekking gebeurt in opdracht van en voor kosten van de rechthebbende, uit te voeren door een steenhouwerij en/of grafdelver.

HOOFDSTUK 5 SLOTBEPALING Artikel 18 Citeertitel

  • 1.

    Deze nadere regels kunnen worden aangehaald als: “Uitvoeringsbesluit voor het delven van graven op de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022".

  • 2.

    Deze nadere regels treden in de plaats van alle voorafgaande voorschriften van de begraafplaats met betrekking tot het grafdelven.

  • 3.

    Deze nadere regels treden in werking nadat deze op de wettelijk voorgeschreven wijze zijn bekend gemaakt.

Aldus besloten door het College van Burgemeester en Wethouders van Maastricht d.d. 18 januari 2022

De Secretaris,

G.J.C. Kusters

De Burgemeester,

J.M. Penn-te Strake