Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leeuwarden

Aanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied (artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeeuwarden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied (artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden)
CiteertitelAanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied, artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpAanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied, artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden
Externe bijlageKaartje

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-03-202210-03-2023verlenging

07-03-2022

gmb-2022-109496

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijzingsbesluit Veiligheidsrisicogebied (artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden)

De burgemeester van Leeuwarden besluit de binnenstad van Leeuwarden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit treedt in werking op 10 maart 2022 en is geldig tot 10 maart 2023.

 

Aanleiding

De teamchef van het politiebasisteam Leeuwarden, Eenheid Noord Nederland, heeft op 21 januari 2022 het advies gegeven tot aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied (Binnenstad) in het centrum van Leeuwarden. De burgemeester heeft hierover in de driehoek beraadslaagd met de officier van justitie, Openbaar Ministerie, arrondissementsparket Noord Nederland, en de teamchef van het politiebasisteam Leeuwarden, Eenheid Noord Nederland.

 

Door het gemeentebestuur van Leeuwarden wordt sinds 2003 een wapen-ontmoedigingsbeleid gevoerd met o.a. een stringent beleid om uitgaansgeweld te voorkomen en tegen te gaan, de inzet van het instrument preventief fouilleren (juli 2004), het instellen van het messenverbod (2004), de realisatie van cameratoezicht vanaf 2006 en het aanwijzen van specifieke overlastgebieden waar bijzondere regels gelden, opgenomen in de APV. In het gebied Binnenstad hanteert de gemeente en de partners eveneens het Toezichts- en handhavingsmodel dat extra toezicht betekent in de uitgaansuren. Alle genoemde maatregelen maken ook deel uit van de specifieke aanpak in het Weazegebied, met als doel de criminaliteit en ernstige (drugs)overlast in dat gebied te verminderen.

 

Op 11 maart 2004 heeft de gemeenteraad van Leeuwarden op grond van artikel 151b van de Gemeentewet bij verordening aan de burgemeester van Leeuwarden de bevoegdheid verleend om veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen (neergelegd in artikel 2:1e van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden). De officier van justitie kan in een veiligheidsrisicogebied voor een bepaalde tijd en in een bepaald gebied een zogenaamde “last” afgeven waardoor er in het veiligheidsrisicogebied preventief gefouilleerd kan worden. Vanaf 10 juli 2004 wordt preventief gefouilleerd in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Binnenstad. Elk jaar in januari/februari wordt het aanwijzen van het veiligheidsrisicogebied ten behoeve van het preventief fouilleren geëvalueerd in de driehoek en wordt besproken of deze maatregel al dan niet verlengd moet worden.

 

Een groot deel van de geweldsdelicten (waaronder straatroven en mishandelingen) in Leeuwarden vindt plaats in de Binnenstad. De absolute en relatieve omvang van wapenincidenten is in het veiligheidsrisicogebied in vergelijking met de omliggende gebieden nog steeds significant en onaanvaardbaar hoog. De aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied in het centrum van Leeuwarden beschrijft de omstandigheden waaruit blijkt dat in het gebied Binnenstad sprake is van verstoring van de openbare orde, dan wel ernstige vrees voor het ontstaan daarvan.

 

De afbakening van het aangewezen gebied wordt bepaald door de plaats waar de wapenincidenten zich bij herhaling voordoen en waar geweldsdelicten in hoge mate gepleegd worden. De afbakening van het aangewezen gebied wordt tevens bepaald door de toegangswegen die zich in de nabije omgeving bevinden van de plaats waar de wapenincidenten zich bij herhaling voordoen. De begrenzing van de gebieden laat ruimte voor geringe verplaatsingen van de incidenten binnen de afgebakende gebieden.

 

In de bijlage wordt een toelichting gegeven op de incidentencijfers en de aangetroffen wapens in de gemeente Leeuwarden en specifiek de Binnenstad en de overwegingen om de Binnenstad wederom aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Deze bijlage maakt onderdeel uit van dit besluit.

De duur van de aanwijzing is gerelateerd aan de ontwikkeling van het aantal wapenincidenten sinds de eerste aanwijzing als veiligheidsrisicogebied in juli 2004.

 

De burgemeester van Leeuwarden volgt toe- of afname van het aantal wapenincidenten en de wapenopbrengsten zowel in het veiligheidsrisicogebied als in de gehele gemeente Leeuwarden permanent.

De burgemeester van Leeuwarden zal het aanwijzingsbesluit onmiddellijk intrekken als de verstoring van de openbare orde, dan wel de ernstige vrees voor het ontstaan daarvan is geweken.

 

Gebied

Het gebied Binnenstad bestaande uit de volgende buurten is aangewezen als veiligheidsrisicogebied als bedoeld in artikel 2:1e van de Algemene plaatselijke verordening Leeuwarden: het Blokhuisplein, de Waag, de grote Kerkbuurt, het Hoeksterend, de Nieuwestad, het Oldehoofsterkerkhof, het Stationsplein en het Zaailand. Begrensd door: Hoeksterend, Bleeklaan, Bote van Bolswertstraat, Alma Tademastraat, een gedeelte van de Emmakade noordzijde, Julianastraat en Spoorstraat, de Spoorrails evenwijdig gelegen aan de Oostergoweg, Hollanderdijk, Wijnhornsterstraat, Van Loonstraat, Stephensonviaduct tot de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen, een denkbeeldige lijn vanaf de spoorlijn naar de Verlaatsbrug, Westerstadsgracht, Noorderstadsgracht en Verversbrug; de voornoemde straten en grachten behoren ook tot het gebied.

 

Het aanwijzingsbesluit wordt bekendgemaakt op www.overheid.nl en treedt de dag na bekenmaking in werking. Tevens ligt het aanwijzingsbesluit tijdens kantooruren ter inzage op het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 1 te Leeuwarden. Een kaart van het gebied is als bijlage bij dit besluit toegevoegd en maakt hiervan deel uit.

 

Leeuwarden, 7 maart 2022

 

De burgemeester van Leeuwarden,

 

Mr. S. Van Haersma Buma

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u binnen een termijn van zes weken na bekendmaking van het besluit hiertegen schriftelijk bezwaar maken. Het bezwaarschrift kan worden gestuurd naar de Burgemeester van Leeuwarden, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden.

 

Toelichting op besluit aanwijzen Veiligheidsrisicogebied Binnenstad in relatie tot preventief fouilleren 2022

 

Inleiding

 

In de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden (APVL) is een artikel opgenomen dat ertoe moeten leiden dat de veiligheid in Leeuwarden wordt vergroot. Dit betreft:

artikel 2:1e Veiligheidsrisicogebied/preventief fouilleren

 

Procedure en bevoegdheden

De aanwijzing van de gebieden voor de uitvoering van maatregelen binnen de APVL is voor wat betreft het aanwijzen van het veiligheidsrisicogebied ten behoeve van het preventief fouilleren een bevoegdheid van de burgemeester. Dit betekent dat de burgemeester van Leeuwarden één (of meerdere) gebied(en) kan aanwijzen, waarbinnen acties ten behoeve van de handhaving van de genoemde APVL maatregelen plaatsvinden. Ook is het stellen van een tijdsduur hierbij een vereiste.

 

Na vaststelling van de gebieden en tijdsduur door de burgemeester van Leeuwarden wordt dit bekendgemaakt via Huis-aan-Huis, het digitale Gemeenteblad en op de website van de Gemeente Leeuwarden en daarmee treedt het besluit in werking.

 

In de gezagsdriehoek Leeuwarden wordt elk jaar besproken op welke “hotspots” binnen het veiligheidsrisicogebied de fouilleeracties plaatsvinden. De officier van justitie geeft uiteindelijk de zogenaamde “last” of, wanneer en hoe de actie, die door de politie wordt uitgevoerd, plaatsvindt. Deze last of toestemming is gebaseerd op recente informatie van politie, zoals een sfeerrapportage en objectieve incidenten-gegevens.

Wetswijziging preventief fouilleren:

Per 1 juli 2014 is een wetswijziging van kracht die burgemeesters ook nog de mogelijkheid geeft voor maximaal 12 uren een gebied aan te wijzen waar de politie op bevel van de Officier van Justitie preventief op wapens mag fouilleren.

De burgemeester heeft de bevoegdheid om tijdelijk een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Het besluit geldt ook voor publiek openstaande gebouwen en de daarbij behorende erven, die binnen het gebied liggen.

 

Om deze bevoegdheid te kunnen inzetten moet het gaan om een plotselinge gebeurtenis of dreigend incident, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of café of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans.

Er moet sprake zijn van:

 

  • *

    een verstoring van de openbare orde door aanwezigheid van wapens, dan wel ernstige vrees voor het ontstaan hiervan (vrees bijvoorbeeld op basis van politie informatie);

  • *

    een onvoorziene, spoedeisende situatie

     

De nieuwe bevoegdheid is bedoeld voor een kortstondige fouilleeractie.

Zowel het besluit van de burgemeester als het bevel van de officier van justitie kan mondeling worden gegeven. Het aanwijzingsbesluit moet dan naderhand, zo spoedig mogelijk, op schrift worden gesteld en voorzien van motivering. Het besluit wordt ook zo spoedig mogelijk bekendgemaakt via de daarvoor geëigende kanalen.

 

De burgemeester heeft voor het aanwijzen van het gebied overleg met de Officier van Justitie. De aanwijzing mag niet langer duren dan voor de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is.

De aanwijzing wordt zo spoedig mogelijk ter kennis gebracht aan de gemeenteraad.

 

Toepassing artikel 2:1e van de APVL voor de periode 10 maart 2022 tot 10 maart 2023

Op 21 januari 2022 zijn de resultaten van de in 2021 ingezette maatregelen messenverbod (art. 2:1c APVL) en Veiligheidsrisicogebied (art. 2:1  e APVL), geëvalueerd met politie basisteam Leeuwarden en het Openbaar Ministerie parket Noord Nederland in de gezagsdriehoek Leeuwarden. De driehoek adviseert voor de komende periode:

  • 1.

    het veiligheidsrisicogebied (vrg) (art. 2:1e APVL) met een jaar te verlengen voor de Binnenstad, zodat preventief fouilleren daar kan plaatsvinden.

     

De volgende motivering ligt ten grondslag aan dit advies:

 

Sinds maart 2020 is er sprake van de Covid-19 pandemie, die gepaard gaat met een diversiteit van maatregelen, waaronder meerdere keren een gehele/gedeeltelijke lockdown. Dit heeft impact op de veiligheidscijfers die op een aantal items een gewijzigd patroon laten zien ten opzichte van de jaren daarvoor.

 

Aangetroffen wapens binnen het veiligheidsrisicogebied

In onderstaande tabel zijn de aantallen (vuur)wapens weergegeven die in beslag zijn genomen in de jaren 2017 tot en met 2021. Over het algemeen is het beeld over 2021 dalend en stabiel,

met uitzondering van een lichte toename van het aantal messen, overige (steek) voorwerpen en een boksbeugel. In deze periode is ook een inleveractie voor wapens gehouden. Deze ingeleverde wapens zijn niet meegenomen in deze telling, omdat de afkomst van de wapens niet te relateren is aan het VRG.

  • Totaal aangetroffen wapens binnen VRG

    2017

    2018

    2019

    2020

    2021

    Vuurwapens

    2

    5

    5

    5

    0

    Imitatie vuurwapen

    6

    1

    3

    9

    7

    Messen (ook cat. IV)

    100

    64

    44

    41

    43

    Overige (steek) voorwerpen cat. IV WWM

    15

    15

    10

    7

    9

    Pepperspray

    4

    1

    0

    0

    Stroomstootwapen, w.o. taser

    1

    -

    1

    4

    3

    Kruishandboog

    -

    1

    0

    0

    Ploertendoder

    -

    1

    1

    2

    1

    Boksbeugel

    -

    3

    2

    2

    3

    munitie (stuks)

    nb

    nb

    3

    137

    102

Tabel 1: Aangetroffen wapens binnen VRG

 

Vuurwapens

In 2021 zijn geen vuurwapens in het VRG inbeslaggenomen.

 

Imitatievuurwapens

In 2021 is een daling te zien van het aantal aangetroffen imitatievuurwapens. In mei kreeg de politie melding van een man die een shot gun op het station had getoond. De man werd aangetroffen en daar door de politie onder schot gehouden. Het bleek uiteindelijk te gaan om een niet van echt te onderscheiden gasdrukwapen.

In augustus werd een gewapende overval gepleegd op een lachgaskoerier, hierbij werd een vuurwapen gebruikt. De verdachten werden later in een woning aangehouden. In de woning werd naast de weggenomen mobiele telefoon, een nepvuurwapen en een mes inbeslaggenomen. Ook werd er in augustus een auto buit gemaakt onder bedreiging van een vuurwapen. De auto is later zonder verdachten aangetroffen.

In oktober ging een winkeldief op de vlucht en bedreigde handhavers met een vuurwapen. De verdachte klom uiteindelijk op een dak, ontdeed zich van zijn kleding en bleef op het dak staan met het vuurwapen. De verwarde man werd aangehouden en het inbeslaggenomen vuurwapen bleek een balletjespistool te zijn. Bij de verdachte werd ook nog een groot keukenmes inbeslaggenomen. Daarnaast waren er meerdere meldingen waarbij een persoon met een vuurwapen werd gezien en later bleek dat het een (niet van echt te onderscheiden) imitatiewapen betrof die geschikt is voor (af)dreiging.

 

Messen

In 2021 is het aantal inbeslagnames van messen en overige steekvoorwerpen licht gestegen. De meeste messen werden aangetroffen bij de categorie algemeen. In mei en juni vonden er meerdere vechtpartijen onder jongeren plaats in de prinsentuin en omgeving. Bij de fouillering werden meerdere messen in beslaggenomen.

In februari (Bleeklaan), juni en juli (Waagplein) vond een steekincident plaats waarbij slachtoffers gewond raakten. Verder ging het om een straatroof waarbij een vrouw van haar handtas werd beroofd onder bedreiging van een mes. Ook werden messen aangetroffen bij een aantal winkeldieven. Het merendeel van de messen werd aangetroffen bij een staande houding of aanhouding n.a.v. een gepleegd strafbaar feit.

 

Overig

De aantallen inbeslagnames van pepperspray, taser, kruishandboog, ploertendoder zijn vrij stabiel in vergelijking tot 2020. Wel werden er meer overige voorwerpen categorie IV WWM en een boksbeugel aangetroffen. Een boksbeugel werd aangetroffen bij het preventief fouilleren op 30 januari toen er een noodverordening was afgekondigd i.v.m.de dreigende verstoring van de openbare orde. In september werd er door een verhuurder in een berging een aantal munitiekisten, met 100 stuks munitie van verschillend kaliber gevonden.

 

Doelgroepen

  • Doelgroepen

    2019

    2020

    2021

    Algemeen

    24

    38

    64

    Horeca gerelateerd

    17

    10

    5

    Evenementen gerelateerd

    0

    0

    4

    Verslaafde- en verwarde personen

    14

    25

    26

    Terrorisme en politiek

    1

    0

    Totaal

    55

    74

    99

Tabel 2: doelgroepen

 

In 2021 is opnieuw een toename te zien van het aantal incidenten waarbij wapens in beeld waren. De meeste wapens werden aangetroffen bij ‘algemene’ incidenten, gevolgd door incidenten die een relatie hadden tot verwarde en verslaafde personen. Door periodes van horecasluitingen tijdens de coronapandemie zijn er minder incidenten gerelateerd aan de horeca. Er waren 4 incidenten gerelateerd aan een evenement. Op Koningsdag, bevonden zich op een gegeven moment tussen de 3000 en 4000 mensen in de Prinsentuin en werd de sfeer grimmiger, waarbij politie en gemeentelijke handhavers werden bekogeld. Bij een melding aldaar van een bedreiging met een mes werd de verdachte man niet meer aangetroffen. In september werd een beveiligingsmedewerker, omstreeks 05.00 uur, op het evenemententerrein van het Fries Straatfestival meerdere keren ter hoogte van de borst gestoken door een persoon die zich daar niet wilde verwijderen. Er was geen letsel, omdat de medewerker een veiligheidsvest droeg. Het mes werd in beslaggenomen en de verdachte is aangehouden t.z.v. poging tot doodslag. Rondom de risicowedstrijd Cambuur-Heerenveen werden meerdere personen gecontroleerd en werden twee personen aangehouden, omdat zij een mes bij zich droegen.

 

Tijdvak incidenten

  • Tijdvak incidenten

    2019

    2020

    2021

    7.00-15.00

    11

    25

    25

    15.00-23.00

    17

    24

    37

    23.00-07.00

    27

    25

    37

    Totaal

    55

    74

    99

Tabel 3: tijdvak incidenten

 

De verschuiving, die vorig jaar is ingezet in de tijdsvakken dat de incidenten plaatsvonden heeft zich in 2021 voortgezet. Wel is er een stijging te zien in de tijdvakken van de avond en nacht.

 

Leeftijd verdachten

  • Leeftijd verdachten

    2020

    2021

    8-17 jaar

    5

    11

    18-20 jaar

    1

    10

    21-30 jaar

    15

    24

    31-40 jaar

    20

    10

    41-50 jaar

    6

    8

    51-60 jaar

    5

    3

Tabel 4: leeftijd verdachten

 

Landelijk is er een groeiende trend van drillraps en toename in het bezit en het gebruik van messen onder jongeren. Daarom is vanaf 2020 het onderscheid naar leeftijdsgroepen van aangetroffen verdachten meegenomen in deze rapportage.

Over het totaal is het aantal meldingen jeugdoverlast zowel in de gemeente als in de Binnenstad na de piek in 2020 weer afgenomen. Het aantal is echter nog steeds stabiel hoog, nl. 1313 het dubbele van 2019 (700). De stijging onder jeugdige verdachten en de opvolgende categorieën valt op. De jeugd is echt op zoek naar locaties waar wat te beleven valt, zoals in het centrum en rondom voetbalwedstrijden en evenementen.

 

Een aantal incidenten met jeugdige verdachten deden zich bijvoorbeeld voor op het Ruiterskwartier en in de Prinsentuin. Hierbij werden messen aangetroffen, maar ook eenmaal een boksbeugel, taser en vuurwerk. Bij een 14 jarige werd een alarmpistool aangetroffen.

Rondom de risicowedstrijd Cambuur-Heerenveen werd een 18 jarige aangehouden en een mes in beslag genomen.

 

Overige meldingen zijn divers, hieronder volgen een aantal voorbeelden. In april kreeg de politie de melding van een mishandeling in een woning. Ter plaatse hield de politie een minderjarige verdachte aan. Bij fouillering van de verdachte werd een mes van 40 centimeter aangetroffen in de broeksband. Desgevraagd gaf de verdachte aan deze bij zich te dragen om zichzelf te verdedigen en altijd een mes te blijven dragen. Het mes werd in beslag genomen en de verdachte kreeg hiervoor proces-verbaal.

 

In juni kreeg de politie de melding van een bedreiging met een vuurwapen. Een vrouw raakte in conflict met een groep jongeren, die aan de verkeerde kant van de weg en op de stoep fietsten. Eén van de jongeren pakte een vuurwapen uit zijn jaszak en richtte deze op de vrouw, waarna de groep weg is gefietst. De vrouw deed aangifte van bedreiging en de politie heeft de zaak in onderzoek.

 

In juli kreeg een wijkagent van de politie in Leeuwarden het verzoek van een basisschool om een gesprek te voeren met een 11 jarige leerling en zijn moeder, naar aanleiding van een bij hem aangetroffen mes. Eerder werd er bij dezelfde leerling ook al eens een mes aangetroffen. Gezien de leeftijd is het niet strafrechtelijk aangepakt maar is de hulpverlening in kennis gesteld hiervan.

 

Incidenten

  • Incidenten

    Leeuwarden (stad)

    Binnenstad

    2018

    2019

    2020

    2021

    2018

    2019

    2020

    2021

    1.4.2 Moord/doodslag (incl. pogingen)

    23

    26

    25

    25

    10

    4

    4

    7

    F12 Openlijke geweldpleging tegen personen

    31

    18

    13

    35

    14

    6

    4

    21

    F11 Openlijke geweldpleging tegen goederen

    4

    2

    4

    23

    0

    1

    0

    15

    1.4.7 Overvallen

    6

    3

    5

    3

    2

    0

    0

    1

    1.4.6 Straatroven

    11

    22

    15

    12

    2

    4

    7

    2

    1.4.4 Bedreiging

    329

    353

    297

    264

    50

    56

    47

    36

    F550 Eenvoudige mishandeling

    372

    294

    236

    228

    129

    92

    52

    52

    F551 Zware mishandeling

    35

    42

    49

    56

    7

    12

    13

    13

    3.1.1 Drugshandel

    187

    186

    145

    146

    26

    30

    15

    25

    E38 Drugs- drankoverlast

    632

    518

    577

    621

    174

    181

    139

    151

    E 10 Schietpartij (zonder gevolgen)

    0

    1

    2

    1

    0

    0

    0

    0

    F70 Vuurwapenbezit

    18

    19

    24

    11

    2

    2

    4

    1

    F72 Bezit overige wapens

    31

    52

    46

    49

    9

    16

    10

    15

Tabel 5: incidenten

 

In de bovenstaande tabel zijn alle (gewelds)delicten, inclusief de pogingen daartoe, weergegeven die al dan niet in relatie staan tot (vuur)wapenbezit binnen het aangewezen veiligheidsrisicogebied in 2021. Deze cijfers zijn afkomstig uit het bedrijfsprocessensysteem van de politie Noord-Nederland[1]. In de cijfers van de Binnenstad is het aantal incidenten weergegeven die zijn geregistreerd in de gebieden Blokhuisplein, De Waag, Grote Kerkbuurt, Hoeksterend, Nieuwestad, Oldehoofsterkerkhof, het Stationskwartier en het Zaailand.

 

Stijgers

Afgaand op de cijfers in 2021 is de volgende trend waar te nemen voor het gebied Binnenstad: een stijging van incidenten poging moord/doodslag, openlijk geweld tegen personen en goederen, drugshandel(bezit en handel harddrugs en bezit softdrugs), overlast drugs- en drankoverlast en bezit overige wapens.

 

Verspreid over het gehele jaar vonden ongeregeldheden plaats, welke hebben geleid tot meerdere incidenten, zoals rondom de jaarwisseling en in mei rondom de huldiging van Cambuur. In juni werd openlijk geweld gepleegd in de Prinsentuin, waarbij twee minderjarige verdachten zijn aangehouden en een boksbeugel en een groot mes zijn in beslaggenomen. In oktober werd in een horecanacht op het Zaailand een vechtpartij gemeld, waarna drie personen op verdenking van openlijk geweld zijn aangehouden. Bij een van de verdachten is een mes inbeslaggenomen. In november opnieuw een incident in een horecanacht, waarbij twee verdachten zijn aangehouden en een boksbeugel is aangetroffen.

 

Openlijke geweldpleging tegen goederen zowel in de stad als in de Binnenstad gestegen. Een stijging van moord/doodslag (inclusief pogingen) in de Binnenstad en een stabiel beeld in de stad. Het gaat in de Binnenstad om zeven zaken, In juni was er een steekpartij met schroevendraaier op de Nieuwestad. In een horecanacht in juli vond de steekpartij plaats bij de Waag. Het slachtoffer werd met een mes gestoken ter hoogte van zijn hart. Mes en een taser werden bij de verdachte in beslaggenomen. In september vond een poging doodslag met een mes op een beveiliger plaats. Ook is in een horecanacht een persoon door 3 verdachten mishandeld, waarbij ook meerdere keren tegen het hoofd van het slachtoffer is geschopt.

 

Er werd een overval op een koerier geregistreerd in de Binnenstad. In de stad Leeuwarden is een daling te zien. Het aantal incidenten drugshandel is in de stad nagenoeg gelijk gebleven en in de Binnenstad na een daling in voorgaand jaar gestegen en qua aantal vergelijkbaar met de jaren daarvoor. De stijging betreft bezit en handel in harddrugs en bezit softdrugs. Het aantal meldingen drugs/drankoverlast is in de stad en in de Binnenstad gestegen. Na een daling in 2020 is er dit jaar weer een stijging in het bezit overige wapens in de Binnenstad te zien en is het aantal vergelijkbaar met 2019. In de stad is een kleine stijging te zien.

 

Dalers

Afgaand op de cijfers in 2020 is de volgende trend waar te nemen voor het gebied Binnenstad: een daling van het aantal incidenten, straatroof, bedreiging en vuurwapenbezit.

Het aantal straatroven is in de Binnenstad en de stad weer gedaald en vergelijkbaar met het niveau in 2018. In januari werd gepoogd een mevrouw na het pinnen te beroven. Zij werd op haar achterhoofd geslagen, maar omstanders voorkwamen de roof en de dader ging er zonder buit vandoor. Bij andere straatroof in april geeft aangever aan dat hij door een vijftal personen van paspoort is beroofd. Beide onderzoeken hebben nog geen verdachten opgeleverd.

 

Het aantal bedreigingen is zowel in de stad als de Binnenstad gedaald. Er is mogelijk een verband met de Covid-maatregelen. Het vuurwapenbezit is zowel in de stad Leeuwarden als in de Binnenstad behoorlijk gedaald. Het incident in de Binnenstad betrof de man die op het Stationsplein een shot gun toonde.

 

Stabiel beeld

Afgaand op de cijfers in 2021 is er een stabiel beeld waar te nemen in het gebied Binnenstad op de incidenten eenvoudige en zware mishandeling en schietpartij zonder gevolgen. Eenvoudige mishandelingen laat Een stabiel beeld in de Binnenstad en in de gehele stad een daling zien. Een groot deel van dit soort incidenten heeft een relatie met horeca, welke het afgelopen jaar en onder strikte voorwaarden geopend was en verder veelal gesloten was. Dit heeft invloed op de stabiele trend. Het aantal incidenten zware mishandeling laat in de stad een stijging zien. In de Binnenstad is een stabiel beeld te zien t.o.v. vorig jaar. Er zijn dit jaar geen schietincidenten geregistreerd in de Binnenstad. In de stad vond één incident plaats.

 

Samenvatting en advies

In maart 2020 werd de Covid-19 pandemie gepaard gaande met een lockdown actueel. Vanwege de coronamaatregelen zijn er in 2020 en 2021 geen acties preventief fouilleren gepland en uitgevoerd.

Diverse maatregelen als horeca- en winkelsluitingen e.d. hebben impact gehad op de getoonde veiligheidscijfers in het veiligheidsrisicogebied (zie tabel 5: incidenten). In vergelijking met het voorgaande jaar zijn er echter meer items (opvallend) gestegen dan gedaald. Nog steeds vindt een aanzienlijk deel van de geweldsincidenten plaats in de Binnenstad.

Ondanks het ontbreken van acties preventief fouilleren zijn er niet veel minder wapens (70 in 2020 en 66 in 2021) aangetroffen in het veiligheidsrisicogebied. Op de categorieën messen, overige wapens en het aantal boksbeugels, is er zelfs een toename geconstateerd.

Sinds 2020 wordt het onderscheid naar leeftijdsgroepen toegevoegd in de rapportage vanwege zorgelijke en landelijke signalen over een toenemend messenbezit en –gebruik onder jongeren.

In het veiligheidsrisicogebied is in de afgelopen periode een stijging te zien van het aantal incidenten waar bij minderjarigen en jongvolwassenen (meerdere) messen zijn aangetroffen. Daarbij is ook het aantal meldingen jeugdoverlast het afgelopen jaar in de Binnenstad, stad en de gehele gemeente Leeuwarden weliswaar gedaald, maar stabiel hoog gebleven.

 

Tegelijkertijd valt de toenemende maatschappelijke onrust op die op een aantal momenten is ontaard in openbare orde verstoringen. Tijdens rellen zijn mensen gefouilleerd en wapens in beslag genomen.

 

Gezien het voorgaande, waaronder het daadwerkelijke gebruik en voorhanden hebben van op vuurwapen gelijkende wapens bij een aantal incidenten is het advies is om het controlemiddel preventief fouilleren binnen het veiligheidsrisicogebied in te kunnen blijven zetten. Dit levert naast andere maatregelen een bijdrage aan de vermindering en het voorkomen van ongewenst wapenbezit en/of het geweld in de Binnenstad.

 

Om deze redenen heeft de gezagsdriehoek Leeuwarden geconcludeerd dat het wenselijk is om de maatregel veiligheidsrisicogebied (ten behoeve van preventief fouilleren) te verlengen voor de periode van 10 maart 2022 tot 10 maart 2023.

De besluiten van de burgemeester worden gepubliceerd.

[1] bron: cijfers politie Leeuwarden 2020