Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dinkelland

Beleidsnota voor het aanwijzen van hondenlosloopgebieden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDinkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsnota voor het aanwijzen van hondenlosloopgebieden
CiteertitelNota ''Hondenwelzijn, beleidsnota voor het aanwijzen van hondenlosloopgebieden''
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-03-2022nieuwe regeling

01-03-2022

gmb-2022-107262

248806

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsnota voor het aanwijzen van hondenlosloopgebieden

Voor het welzijn van zowel mens als dier

 

Samenvatting

 

De gemeente Dinkelland heeft geen plaatsen aangewezen als zijnde ‘’hondenlosloopgebied’’.

Er komen regelmatig verzoeken van hondenbezitters voor een plek waar hun hond vrij ‘’los’’ kan lopen. In het najaar van 2020 heeft de gemeente Dinkelland een aantal brieven ontvangen van hondenbezitters die een verzoek indienen m.b.t. het aanwijzen van hondenlosloopgebieden.

Een herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening was de gelegenheid om als gemeente de kwestie ‘’hondenlosloopgebieden’’ goed te verankeren. In de herziene APV is daarom opgenomen dat honden aangelijnd moeten zijn behalve op door het college aangewezen plaatsen.

 

De doelstelling van dit plan is handvaten en criteria te geven op basis waarvan hondenlosloopgebieden aangewezen worden binnen de gemeente Dinkelland.

Honden maken onderdeel uit van het leven in de gemeente en zorgen voor plezier, gezelschap en levendigheid. Het hebben van een hond heeft vele voordelen. Voor veel eigenaren is de hond dé reden om frequent naar buiten te gaan en in beweging te blijven. Ook maken veel eigenaren van honden tijdens het uitlaten van het dier een praatje met elkaar. Het hebben van een hond draagt dus bij aan het vergroten van het aantal sociale contacten en het bestrijden van eenzaam¬heid. En het wandelen met de hond zorgt voor meer sociale controle in de buurt.

 

De druk op het gebruik van de openbare ruimte is hoog en ook honden kunnen daarin voor hinder zorgen. Denk aan overlast door hondenpoep of loslopende honden die gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaken. In Dinkelland moeten honden overal in de openbare ruimte worden aangelijnd (APV) Ook moeten hondeneigenaren uit¬werpselen onmiddellijk verwijderen en daartoe een doeltreffend hulpmiddel bij zich hebben. Een uitzondering op het aanlijngebod geldt voor door het College aangewezen losloopgebieden voor honden, waar de honden on-aangelijnd kunnen bewegen.

 

Voor het aanmerken van de hondenlosloopgebieden in de openbare ruimte is een duidelijk en afgebakend proces nodig. Op basis van criteria, analyses en uitvoering willen we dit proces middels deze nota bestendigen.

1. Inleiding

 

Hieronder wordt een aanleiding en doelstelling geformuleerd. Tevens wordt dit plan afgebakend.

1.1 Aanleiding

Hieronder wordt de aanleiding voor het opstellen van deze beleidsnota ‘’hondenlosloopgebieden Dinkelland’’ toegelicht.

 

De gemeente Dinkelland heeft geen plaatsen aangewezen als zijnde ‘’hondenlosloopgebied’’.

Er komen regelmatig verzoeken van hondenbezitters voor een plek waar hun hond vrij ‘’los’’ kan lopen. In het najaar van 2020, heeft de gemeente Dinkelland een aantal brieven ontvangen van hondenbezitters die een verzoek indienen m.b.t. het aanwijzen van hondenlosloopgebieden.

Een herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening was de gelegenheid om als gemeente de kwestie ‘’hondenlosloopgebieden’’ goed te verankeren. In de herziene APV is daarom opgenomen dat honden aangelijnd moeten zijn behalve op door het college aangewezen plaatsen. (Algemene plaatselijke verordening Gemeente Dinkelland 2021, afdeling 8, Maatregelen ter voorkoming van overlast, gevaar of schade)

1.2 Doelstelling

Hieronder wordt de doelstelling van deze beleidsnota ‘’hondenlosloopgebieden’’ toegelicht.

 

Hondenwelzijn

Welzijn bij honden wordt gedefinieerd als kwaliteit van leven, waarbij een dier zich niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal goed voelt. Om zich goed te voelen, moet een hond natuurlijk gedrag kunnen tonen. In het bijzonder gaat het dan om voldoende: 1) plezierige sociale interacties hebben met de houder en eventueel andere honden, 2) gepaste beweging krijgen, inclusief rondscharrelmogelijkheden en neusgebruik. Aan beide

kan de gemeente bijdragen. Natuurlijk gedrag wordt namelijk het beste uitgevoerd in een natuurlijke leefomgeving. Een kwalitatief hondenlosloopgebied vormt dus niet alleen een veilige, maar ook een natuurlijke leefomgeving voor de hond.

(Bron: onepager hondenlosloopgebieden en welzijn, koninklijke hondenbescherming, 2020)

 

Figuur 1.1 loslopen voor honden is goed voor hun welzijn. Bron: petplan.nl

 

De doelstelling is op basis van goed onderbouwde criteria 1 en in goed overleg met zowel uitvoerders alsook kernraden binnen de gemeente Dinkelland, handvaten te bieden voor het aanwijzen van hondenlosloopgebieden in het belang van honden- en mensenwelzijn.

1.3 Afbakening en randvoorwaarden

Hieronder wordt dit plan afgebakend. Verantwoordelijkheden van de hond eigenaar en de gemeente en het gebied waarvoor dit plan geldt wordt omschreven.

 

Verantwoordelijkheid hondeneigenaar

De Algemene Plaatselijke Verordening geeft in artikel 2:57 Loslopende honden, het volgende weer:

  • 1.

    Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen:

    • a.

      op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of op een andere door het college aangewezen plaats;

    • b.

      zowel binnen als buiten de bebouwde kom op een openbare plaats indien de hond niet is aangelijnd;

    • c.

      op de weg indien die hond niet is voorzien van een halsband of een ander identificatiemerk dat de eigenaar of houder duidelijk doet kennen.

Op bovenstaande is de volgende uitzondering gemaakt:

  • 2.

    Het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing op door het college aangewezen plaatsen.

Figuur 1.2 Honden moeten in principe aangelijnd zijn in de openbare ruimte van de gemeente Dinkelland. Bron: doggo.nl

 

Deze beleidsnota geeft invulling aan bovenstaande ‘’aangewezen plaatsen’’ als zijnde hondenlosloopgebieden. Hierbij moet opgemerkt worden dat hiermee de hondenbezitter niet ontzegt wordt van zijn verdere verantwoordelijkheden en verplichtingen jegens zijn hond in de openbare ruimte dan wel binnen deze hondenlosloopgebieden. De eigenaar van de hond is ten allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond in de openbare ruimte, zoals de APV voorschrijft in de artikelen 2:57, 2:58, 2:59.

 

Informatievoorziening aanliggende percelen hondenlosloopgebied

De eigenaren van aanliggende percelen aan de hondenlosloopgebieden moeten op de hoogte gesteld worden van het aanwijzen van de hondenlosloopgebieden door de gemeente, grenzend aan hun perceel.

 

Afbakening gebied

Dit plan beperkt zich tot de openbare ruimte van de gemeente Dinkelland.

2. Voordelen hondenlosloopgebieden

 

Hieronder worden de voordelen voor het aanwijzen van hondenlosloopgebieden weergegeven. Hierin wordt gemotiveerd waarom hondenlosloopgebieden van meerwaarde zijn.

Honden maken onderdeel uit van het leven in de gemeente en zorgen voor plezier, gezelschap en levendigheid. Het hebben van een hond heeft vele voordelen. Voor veel eigenaren is de hond dé reden om frequent naar buiten te gaan en in beweging te blijven. Ook maken veel eigenaren van honden tijdens het uitlaten van het dier een praatje met elkaar. Het hebben van een hond draagt dus bij aan het vergroten van het aantal sociale contacten en het bestrijden van eenzaam¬heid. En het wandelen met de hond zorgt voor meer sociale controle in de buurt.

 

Voor honden is het belangrijk dat ze regel¬matig worden uitgelaten. Het is hierbij van belang dat zij kunnen rennen en spelen en hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Honden die te weinig beweging krijgen, kunnen gestrest raken en daardoor ongewenst gedrag vertonen.

 

Tegelijkertijd is de druk op het gebruik van de openbare ruimte hoog en kunnen ook honden daarin voor hinder zorgen. Denk aan overlast door hondenpoep of loslopende honden die gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaken. In Dinkelland moeten honden overal in de openbare ruimte worden aangelijnd (APV) Ook moeten hondeneigenaren uit¬werpselen onmiddellijk verwijderen en daartoe een doeltreffend hulpmiddel bij zich hebben. Een uitzondering op het aanlijngebod geldt voor door het College aangewezen losloopgebieden voor honden, waar de honden on-aangelijnd kunnen bewegen.

 

De meeste mensen lopen voor een dagelijkse wandeling met hun hond niet ver en maken vaak maar een aantal keer per week een langere wandeling. Hierom is het van belang dat er een inventarisatie plaatsvindt naar de behoefte aan een hondenlosloopgebied binnen of nabij de kernen van de gemeente Dinkelland.

 

Figuur 2.1 hondenlosloopgebieden is gezond voor zowel dier als mens. Bron: gemeentekerkrade

3. Criteria

 

Hieronder worden de criteria waaraan een hondenlosloopgebied moet voldoen weergegeven. Deze criteria zijn op basis van APV, ‘’onepager hondenlosloopgebieden’’ en ‘’witboek hondenlosloopgebieden en welzijn’’ van de koninklijke hondenbescherming opgesteld.

 

  • 1.

    De gebieden mogen alleen binnen de bebouwde kom gelegen zijn

  • 2.

    Grotere gebieden hebben de voorkeur boven kleine gebieden. Kwaliteit gaat voor kwantiteit

  • 3.

    De ondergrond behoort van natuurlijke, zachte, materialen te zijn. Geen steen of kunstmatige verharding

  • 4.

    De minimale oppervlakte van een hondenlosloopgebied moet 2000m² zijn

  • 5.

    Het gebied is bij voorkeur rustig gelegen, niet doorkruist door fietspaden en niet geflankeerd door drukke wegen

  • 6.

    Het hondenlosloopgebied is bij voorkeur niet gesitueerd nabij agrarisch grondgebied of anderzijds beschermde (natuur)gebieden. Hierop is de uitzondering van toepassing dat er een barrière moet zijn tussen het (natuur)gebied of agrarisch gebied en het hondenlosloopgebied. Zoals een dichte haag, berm of hek

  • 7.

    Het gebied heeft bij voorkeur een langgerekte vorm

Figuur 3.1 voorbeeld hondenlosloogebied; langgerekte vorm, rustig gelegen en ingeperkt door natuurlijke barrières. Bron: gemeenteermelo.nl

4. Werkwijze

 

In dit hoofdstuk wordt middels een schema toegelicht hoe het aanmerken van een hondenlosloopgebied tot stand komt.

3.1 Inventarisatie

Bij de Contactpersoon Openbare Ruimte (COR) binnen het team IBOR van het organisatieonderdeel Openbare Ruimte, komt het verzoek binnen voor een hondenlosloopgebied. De COR treedt op als bemiddelaar tussen de gemeente en de indieners van het verzoek en brengt het plan verder in zowel de interne organisatie alsook externe organisatie.

3.2 Analyse

Wanneer een verzoek voor een hondenlosloopgebied wordt ingediend, wordt op basis van de criteria opgesteld in deze nota, een analyse gedaan naar dit hondenlosloopgebied. Wanneer het gebied niet voldoet aan de criteria, wordt het hondenlosloopgebied niet aangewezen.

 

Het potentiele gebied wordt binnen de interne organisatie getoetst op de volgende punten:

Juridisch, beheer en onderhoud en ruimtelijke ontwikkeling.

De vervolgstap is het betrekken van de kernraden bij het aanwijzen van het potentiele gebied.

Als laatste stap worden de eventuele2 aangrenzende perceeleigenaren betrokken bij het proces.

3.3 Vaststelling

Na de inventarisatie en analyse wordt het hondenlosloopgebied ter vaststelling voorgelegd aan het college van B&W middels een document waarin bovenstaande stappen omschreven staan.

3.4 Uitvoering

Na de vaststelling van het hondenlosloopgebied door het college van B&W wordt de bebording op houten palen geplaatst bij de verschillende hondenlosloopgebieden. Elk gebied krijgt een of meerdere borden, naargelang de grootte en vorm, met het begin van het hondenlosloopgebied en het einde van het hondenlosloopgebied. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van deze palen met borden. Deze zijn van duurzaam hout en passen goed in de natuurlijke omgeving.

Er wordt zowel intern alsook extern gecommuniceerd over het aanwijzen van een hondenlosloopgebied na vaststelling. Denk hierbij aan de website, plaatselijke kranten en sociaal-media.

 

Figuur 4.1 voorbeeld paal met bordje hondenlosloogebied. Bron: doggydating.nl

 

Figuur 3.2 voorbeeld bordje hondenlosloopgebied. Bron: hillegom.nl

 

5. Financieel

 

Hieronder wordt weergegeven wat de kosten zijn voor het aanmerken van een hondenlosloopgebied

 

De ‘’natuurlijke’’ hardhouten palen met borden erop worden geraamd op 50 euro excl. BTW per stuk. Per losloopgebied zijn er minimaal 2 benodigd.

 

Het plaatsen van de palen gebeurt door medewerkers van Noaberkracht. Per plaatsen van een paal worden de arbeidskosten geraamd op 50 euro excl. BTW.

 

Het aantal benodigde palen is afhankelijk van de vorm van de hondenlosloopgebieden en de bereikbaarheid.

 

Daarnaast kan er eventueel nog een bankje en prullenbak geplaatst worden.

 

De gemiddelde kosten voor het aanmerken van een hondenlosloopgebieden bedragen ca. € 200,-.

 

Dit bedrag kan gedekt worden uit het reguliere onderhoudsbudget voor straatmeubilair.

 


1

In overleg met de Koninklijke hondenbescherming en literatuurstudie

2

Het kan zijn dat een perceel van een eigenaar, anders dan de gemeente, niet direct grenst aan het hondenlosloopgebied