Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rijswijk

Uitvoeringsvoorschrift nr. 16/21 van de Algemene plaatselijke verordening voor Rijswijk 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRijswijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsvoorschrift nr. 16/21 van de Algemene plaatselijke verordening voor Rijswijk 2021
CiteertitelUitvoeringsvoorschrift nr. 16/21 van de Algemene plaatselijke verordening voor Rijswijk 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt het Uitvoeringsvoorschrift 16a/19.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 2:25a, tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor Rijswijk 2021

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-03-2022nieuwe regeling

22-02-2022

gmb-2022-93127

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsvoorschrift nr. 16/21 van de Algemene plaatselijke verordening voor Rijswijk 2021

Burgemeester en wethouders van Rijswijk;

 

gelet op artikel 2:25a, tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor Rijswijk 2021;

 

 

B E S L U I T E N :

 

 

  • 1.

    aan te wijzen als openbare plaats in de zin van artikel 2:25a, tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening, waar het verboden is distikstofmonoxide (lachgas) recreatief als roesmiddel te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich te hebben:

  •  

  • Het grondgebied van de gemeente Rijswijk;

  •  

  • 2.

    Het uitvoeringsvoorschrift 16a/19 in te trekken;

  • 3.

    te bepalen dat dit besluit in werking treedt drie dagen na de bekendmaking.

 

Rijswijk, 22 februari 2022

Burgemeester en wethouders,

de secretaris,

P.M. Schuit

de burgemeester (wnd.),

mr.drs. G.A.A. Verkerk

Toelichting

Op grond van artikel 2:48a, tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening (APV) kan het college openbare plaatsen aanwijzen waar het oneigenlijk lachgasgebruik, voorbereidingen of het bij zich hebben van hulpmiddelen voor dat gebruik op voorhand verboden is, los van de vraag of dat in de concrete situatie tot ordeverstoring en dergelijke leidt. De gehele gemeente Rijswijk wordt aangewezen in het belang van de openbare orde en ter bescherming van het woon- of leefklimaat. Een dergelijk verbod is gewenst dan wel noodzakelijk vanwege de overlast, openbare orde verstoringen, aantasting van de leefomgeving, gezondheidsrisico’s en verkeersveiligheid die te relateren zijn aan het gebruik van lachgas in de openbare ruimte. Vanuit het oogpunt om de juridische risico’s te verkleinen is eerder een afweging gemaakt om niet de geheel Rijswijk als gebied aan te wijzen, maar delen van Rijswijk waar het verboden is om lachgas op de weg te gebruiken of tanks, ampullen en dergelijke met lachgas bij zich te hebben. De politie erkent de toenemende problematiek rondom het gebruik van lachgas. Uit politierapportages en constateringen van bijzondere opsporingsambtenaren in dienst van de gemeente is gebleken dat het gebruik van lachgas en de overlast die daardoor wordt veroorzaakt zich niet beperkt tot een specifiek gebied of gedeelte van de gemeente Rijswijk. Het is daarom noodzakelijk om de gehele gemeente Rijswijk aan te wijzen als openbare plaats in de zin van artikel 2:48a, tweede lid van de APV als gebied waar het verboden is om lachgas op de weg te gebruiken of tanks, ampullen en dergelijke met lachgas bij zich te hebben en om deze overlast tegen te gaan en om verdere overlast te voorkomen. In de gehele gemeente Rijswijk kan het gebruik en het voorhanden hebben van lachgas direct worden bestraft.

 

Bezwaarclausule

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken, door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaarschrift rust. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Daarvoor dient u wel de beschikking te hebben over een elektronische handtekening (DigiD). De precieze voorwaarden vindt u op de website van de gemeente Rijswijk: www.rijswijk.nl.