Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nissewaard

Beleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNissewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard
CiteertitelBeleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 6 van de Participatiewet
  3. artikel 7 van de Participatiewet
  4. artikel 10 van de Participatiewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-03-2022nieuwe regeling

22-02-2022

gmb-2022-91857

22.B.00062

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 6,7 en 10 van de Participatiewet;

 

besluit de volgende beleidsregels vast te stellen:

 

de beleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

 

  • a.

    Doelgroep loonkostensubsidie: een groep personen met verminderde loonwaarde die tijdelijke of structurele ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen en te blijven.

  • b.

    Jongere: een persoon van 16 tot 27 jaar.

  • c.

    Forfaitaire loonkostensubsidie: de forfaitaire loonkostensubsidie zoals bedoeld in art. 10d, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet, waarbij tijdens de eerste zes maanden van een dienstbetrekking een vaste loonkostensubsidie van 50 procent van het minimumloon ingezet wordt zonder dat daarvoor al een loonwaardemeting nodig is.

  • d.

    Loonkostensubsidie: de reguliere loonkostensubsidie zoals bedoeld in art. 10d, eerste lid, onderdeel a van de Participatiewet, waarbij voorafgaand aan de dienstbetrekking de loonwaarde wordt vastgesteld om de hoogte van de loonkostensubsidie vast te stellen.

  • e.

    Loonwaarde: arbeidsproductiviteit van de cliënt in vergelijking tot werknemers zonder loonkostensubsidie in dezelfde functie. Zie artikel artikel 6, tweede lid, sub g van de Wet.

  • f.

    UWV: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

  • g.

    Wet: Participatiewet

Artikel 2. Algemene bepalingen

  • 1.

    Wanneer een persoon niet meer onder de doelgroep loonkostensubsidie valt, wordt de beschikking loonkostensubsidie ingetrokken.

  • 2.

    De werkgever is verplicht de juiste informatie over de dienstbetrekking door te geven aan de gemeente alsmede wijzigingen ten opzichte van eerder verstrekte informatie aan de gemeente door te geven.

  • 3.

    De loonkostensubsidie wordt maandelijks bij voorschot aan de werkgever uitgekeerd.

  • 4.

    Uiterlijk twee maanden na afloop van het betreffende kalenderjaar wordt de subsidie afgerekend door middel van het vastgestelde declaratieformulier. Alleen volledig ingevulde formulieren, vergezeld van een kopie van de jaaropgaaf van de cliënt worden in behandeling genomen.

Artikel 3. Doelgroep loonkostensubsidie

  • 1.

    De gemeente stelt vast of een persoon behoort tot de doelgroep loonkostensubsidie. Hierbij houdt men rekening met het volgende:

    • a.

      een persoon moet behoren tot de doelgroep zoals omschreven in artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van de Participatiewet. Deze persoon is niet in staat met voltijdse arbeid het wettelijk minimumloon te verdienen, maar heeft wel mogelijkheden tot arbeidsparticipatie; of

    • b.

      een persoon moet behoren tot de doelgroep zoals omschreven in artikel 10d, tweede lid, van de Participatiewet.

  • 2.

    Het UWV adviseert de gemeente of een persoon behoort tot de doelgroep loonkostensubsidie.

Artikel 4. Arbeidsduur

  • 1.

    De cao die van toepassing is op de arbeidsovereenkomst bepaalt de arbeidsduur van een fulltime dienstverband.

  • 2.

    Bij afwezigheid van een cao geldt de normale arbeidsduur als bedoeld in artikel 12 van de Wet op het minimumloon.

Artikel 5. Aanvraag van de loonkostensubsidie

  • 1.

    Wanneer al een dienstverband is aangegaan met de werknemer en er is sprake van een verminderde loonwaarde, wordt de aanvraag voor loonkostensubsidie uiterlijk tot 6 maanden terugwerkende kracht toegekend.

  • 2.

    Overeenkomstig de wet kan:

    • a.

      op schriftelijke aanvraag van een persoon als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onderdeel a, de gemeente vaststellen of die persoon tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort.

    • b.

      de gemeente overeenkomstig artikel 10c, eerste lid, onderdeel b, van de wet ambtshalve vaststellen of een persoon tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort. Deze ambtshalve vaststelling kan alleen ten aanzien van die mensen die een plicht tot arbeidsinschakeling hebben.

Artikel 6. Verlening loonkostensubsidie

  • 1.

    Indien een dienstbetrekking tot stand komt tussen een werkgever en een persoon die behoort tot de doelgroep loonkostensubsidie, dan wordt loonkostensubsidie verstrekt aan de werkgever zoals aangegeven in artikel 10d, eerste lid van de Participatiewet.

  • 2.

    Toekenning en afwijzing van de loonkostensubsidie wordt in een beschikking kenbaar gemaakt aan de werkgever.

  • 3.

    Zolang er wordt voldaan aan de loonkostensubsidie voorwaarden zoals aangegeven in dit artikel gelden er geen beperkingen met betrekking tot de duur van de loonkostensubsidie. In geval van een forfaitaire loonkostensubsidie wordt deze verleend voor maximaal zes maanden overeenkomstig de Participatiewet.

  • 4.

    De loonkostensubsidie wordt maandelijks uitbetaald. De dag waarop de loonkostensubsidie wordt uitbetaald is geregeld bij AMvB in het Besluit Loonkostensubsidie Participatiewet 2021.

  • 5.

    Wanneer de loonkostensubsidie vervalt, wordt de loonkostensubsidie door middel van een beschikking beëindigd, tenzij in de toekennende beschikking een einddatum is aangegeven en/of (een) voorwaarde(n) stelt op basis waarvan de loonkostensubsidie wordt stopgezet.

  • 6.

    Met inachtneming van artikel 4:49 van de Algemene wet bestuursrecht trekt de gemeente de subsidie in of wijzigt deze, als door het verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen te veel of ten onrechte subsidie is betaald.

Artikel 7. Loonwaarde

  • 1.

    De methode op basis waarvan de loonwaarde wordt vastgesteld is vastgesteld bij AMvB in het Besluit Loonkostensubsidie Participatiewet 2021.

  • 2.

    De loonwaardemeting is onderdeel van de subsidieaanvraag voor de reguliere loonkostensubsidie. De loonwaardemeting vindt plaats op de werkvloer.

  • 3.

    Bij de forfaitaire loonkostensubsidie vindt er uiterlijk binnen 6 maanden, na aanvang dienstbetrekking een loonwaardemeting plaats. Geeft die loonwaardemeting aanleiding om de hoogte van de loonkostensubsidie aan te passen dan vindt die aanpassing plaats met ingang van de 7e maand na aanvang dienstbetrekking.

  • 4.

    Als bij de reguliere loonkostensubsidie een wijziging van de loonwaarde wordt vastgesteld vindt de aanpassing van de loonkostensubsidie plaats met ingang van de maand volgend op de uitkomsten van de nieuwe loonwaardemeting.

  • 5.

    Er wordt periodiek vastgesteld of een persoon die werkt in een dienstbetrekking met loonkostensubsidie nog tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort, en wat de hoogte van de loonwaarde en de loonkostensubsidie is. De frequentie van het vaststellen en de loonwaardemeting wordt afgestemd op de individuele omstandigheden van de werknemer en het perspectief op eventuele ontwikkelmogelijkheden.

  • 6.

    Als daartoe voldoende aanleiding is kan, zowel door de werkgever als de werknemer, een verzoek voor tussentijdse aanpassing van de loonwaarde en daarmee tevens de hoogte van de loonkostensubsidie worden ingediend

Artikel 8. Terugvordering

Onverschuldigd betaalde subsidiebedragen worden op grond van artikel 4:57 van de Algemene wet bestuursrecht teruggevorderd.

Artikel 9. Indexering

  • 1.

    Bij indiensttreding van de werknemer wordt de hoogte van de loonkostensubsidie gebaseerd op het op dat moment geldende wettelijk minimum loon.

  • 2.

    De gemeente past de loonkostensubsidie twee keer per jaar aan in overeenstemming met de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon in het voorafgaande jaar en de aanspraak op vakantiebijslag op grond van artikel 15 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en de vergoeding voor werkgeverslasten. Daarnaast vindt er indexering plaats op basis van de leeftijd in het kader van het wettelijk minimum jeugdloon.

Artikel 10. Citeerartikel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel loonkostensubsidie gemeente Nissewaard.

Dit besluit treedt in werking met ingang op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 22 februari 2022.

De gemeentesecretaris,

mr. M.L.M. Weerts

De burgemeester,

mr. F. van Oosten