Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Terschelling

Uitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTerschelling
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid 2022
CiteertitelUitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid Terschelling 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervalt op 31 december 2022.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 2 lid 2, Algemene subsidieverordening Terschelling 2011

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-2022nieuwe regeling

08-02-2022

gmb-2022-87920

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid 2022

Burgemeester en wethouders van Terschelling,

 

Gelezen het advies subsidiejaarprogramma 2022

Gelet op artikel 2 lid 2, Algemene subsidieverordening Terschelling 2011

 

besluiten:

 

vast te stellen de volgende uitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze uitvoeringsregeling wordt verstaan onder:

 

LEA: het lokale educatieve overleg tussen gemeente en besturen van het primair- en voortgezet onderwijs en het bestuur van kinderopvang en peuterspeelzaal;

 

OAB subsidie: subsidie ter uitvoering van het onderwijsachterstandenbeleid (OAB

 

Subsidieaanvraag: een aanvraag om voor OAB-subsidie in aanmerking te komen.

 

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE): activiteiten met als doel de ontwikkeling van kinderen uit autochtone en allochtone achterstandsgroepen zodanig te stimuleren dat hun kansen op een goede schoolloopbaan en maatschappelijke carrière worden vergroot. De programma’s worden zowel in een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf aangeboden als in de eerste twee groepen van de basisschool.

Artikel 2 Subsidiesoort

Op grond van artikel 4, Algemene Subsidieverordening betreft de OAB subsidie een budgetsubsidie; een subsidie in de vorm van een bedrag per prestatie voor de uitvoering van activiteiten die het college naar aard, inhoud, omvang en/of beoogde effecten wil beïnvloeden

Artikel 3 Doelstelling

De doelstelling van het OAB is dat ieder kind, ongeacht zijn of haar sociaal economische afkomst, zijn of haar potentie ten volle kan benutten. Deze doelstelling valt in de praktijk uiteen in twee componenten:

  • a.

    Het voorkomen en bestrijden van absolute leer- en ontwikkelachterstanden (m.n. taalachterstanden) bij kinderen met een achterstandspositie en zo onderpresteren ten opzichte van hun potentie voorkomen.

  • b.

    Het bevorderen van gelijke onderwijsloopbaanmogelijkheden (naar potentie) voor leerlingen met een minder gunstige achtergrond (relatieve achterstanden).

Artikel 4 Doelgroep

De doelgroep van de regelingen onder het OAB wordt vastgesteld op basis van achtergrondkenmerken. Voordat te meten valt of een kind ‘onder presteert’ ten opzichte van zijn potentie, is het al een eind in de onderwijscarrière gevorderd. Om deze achterstanden al op jonge leeftijd aan te kunnen pakken, richt het OAB zich op kinderen en jongeren met een risico op een onderwijsachterstand, welke samenhangt met ongunstige achtergrondkenmerken. Het gaat om ongunstige kenmerken door afkomst, en dus niet om zorgleerlingen met lichamelijke of geestelijke beperkingen en ook niet (per se) om de leerlingen die het slechtst presteren op de vaardigheidsladder.

Artikel 5 Algemene toekenningscriteria

Voorzieningen waarvoor OAB subsidie aangevraagd kan worden betreffen: extra inzet personeel, VVE programma, onderwijsaanbod en activiteiten ten behoeve van voorkoming en bestrijding van onderwijsachterstanden.

 

Schoolbesturen, instellingen voor peuteropvang en maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk met aantoonbare ervaring in het organiseren van activiteiten gericht op het signaleren en bestrijden van onderwijsachterstanden kunnen voor OAB subsidie in aanmerking komen voor zover:

 

  • 1.

    met de activiteiten zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de feitelijke onderwijsachterstand van leerlingen/kinderen;

  • 2.

    het activiteiten betreft voor kinderen in de leeftijdsgroep 0-12 jaar

  • 3.

    bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven het accent ligt op het vroegtijdig opsporen en aanpakken van ontwikkelingsachterstanden, bij scholen het accent primair ligt op het vroegtijdig opsporen en aanpakken van taal- en rekenachterstanden; secundair het opsporen en aanpakken van sociaal-emotionele en motorische achterstanden.

  • 4.

    het aangevraagde budget niet wordt ingezet om het reguliere onderwijscurriculum te financieren

  • 5.

    er voor dit doel geen ander (toereikend) budget beschikbaar is;

  • 6.

    er voor dit doel geen andere instelling is, die al een dekkend aanbod verzorgt.

Artikel 6 Extra toekenningscriteria subsidie OAB t.b.v. inzet personeel

Er dient sprake te zijn van gezamenlijke aanvraag vanuit het primair onderwijs Terschelling ten behoeve van een extra aanbod voor een bepaalde groep kinderen benoemd in artikel 3. Het aanbod dient met regelmaat en door gekwalificeerd personeel uitgevoerd te worden.

Artikel 7 Subsidie activiteiten VVE

Het VVE doelgroepenbeleid maakt primair onderdeel uit van het onderwijsachterstandenbeleid. In dit artikel zijn de specifieke voorwaarden beschreven:

  • 1.

    Peuteropvangorganisaties, die een VVE programma aanbieden aan een groep waarin kinderen met een VVE indicatie zitten en die in 2016 VVE subsidie op grond van het subsidiejaarprogramma hebben ontvangen, kunnen voor maximaal 40 weken VVE subsidie in aanmerking komen voor zover:

    • a.

      het VVE programma een erkend VVE programma is;

    • b.

      alle onderdelen van het VVE programma worden uitgevoerd, dan wel dat een plan wordt ingediend hoe dit gerealiseerd wordt;

    • c.

      er afstemming is met, en overdracht naar, het basisonderwijs;

    • d.

      wordt voldaan aan de geldende wettelijke eisen;

    • e.

      er pedagogisch medewerkers op de groep staan met het gewenste taalniveau: mondelinge- en leesvaardigheden 3F en schriftelijke vaardigheden 2F;

    • f.

      het VVE programma wordt in ieder geval gestart vanaf twee jaar en vijf maanden,

  • 2.

    Peuteropvangorganisaties komen in aanmerking voor een subsidie (bij)scholing kwaliteitseisen 3F voortvloeiend uit de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK).

Artikel 8 Bij aanvraag in te dienen gegevens

  • 1.

    De aanvraag voor een subsidie wordt volgens het ‘aanvraagformulier eenmalige subsidie’ schriftelijk en ondertekend bij het college ingediend.

  • 2.

    De aanvraag omvat in ieder geval:

  •  

    • a.

      een omschrijving van de activiteiten waarvoor de subsidie wordt gevraagd, zoveel mogelijk gespecificeerd naar aard, omvang, doelgroep, plaats, frequentie en duur, organisaties waarmee samengewerkt gaat worden en verwacht aantal deelnemers;

    • b.

      de doelstelling en resultaten, die daarmee worden nagestreefd, en hoe de activiteiten aan dat doel bijdragen. In bijzonder ook in welke mate de activiteiten gericht zijn op de gemeente of haar ingezetenen en op door de gemeente vastgestelde doelen of beleidsterreinen;

    • c.

      een beschrijving van de wijze waarop ouders betrokken zijn bij educatie. Het vergroten van ouderbetrokkenheid, om ouders van kinderen met een risico op onderwijsachterstanden meer te betrekken bij de opleiding van hun kind, zodat zij hun kind meer stimuleren het beste uit zichzelf te halen. In de uitwerking van een extra aanbod is zichtbaar dat ouders actief worden betrokken.

    • d.

      een gespecificeerde begroting waaruit duidelijk blijkt hoeveel subsidie de aanvrager verwacht nodig te hebben voor het uitvoeren van de onder a. bedoelde activiteiten en wat eventueel de deelnemersbijdrage en de bijdrage van andere organisaties is;

    • e.

      indien voor de eerste maal subsidie wordt aangevraagd worden de geldige statuten overgelegd met het nummer van de Kamer van Koophandel.

Artikel 9 Subsidieplafond

  • 1.

    Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt voor het kalenderjaar 2022 € 63.606. Dit bedrag is gebaseerd op de voorlopige toekenningsbeschikking ‘Specifieke uitkering Onderwijsachterstandenbeleid 2022’.

  • 2.

    Zodra vaststaat dat een verlaging van het subsidieplafond noodzakelijk is, wordt dit vastgesteld en bekendgemaakt. Dit kan gevolgen hebben voor de toekenning van de aangevraagde subsidies voor het volgende boekjaar.

Artikel 10 Verdelingsregels

Indien het beschikbare budget niet toereikend is om alle aanvragen te honoreren hanteert de gemeente Terschelling onderstaande verdelingsregels:

 

  • 1.

    Subsidieaanvragen voor VVE hebben prioriteit boven subsidieaanvragen voor overige activiteiten.

  • 2.

    Bij subsidieaanvragen voor overige activiteiten worden de volgende prioriteiten gesteld:

  •  

    • a.

      activiteiten die zijn ontplooid in de vorige OAB-periode krijgen voorrang boven nieuwe activiteiten;

    • b.

      daarna krijgen school- of instelling-overstijgende activiteiten voorrang boven school- of instelling-gebonden activiteiten.

Artikel 11 Subsidiecyclus

De volgende data en termijnen zijn van toepassing:

 

  • 1.

    Subsidieaanvragen dienen uiterlijk 1 juni 2022 ingediend te zijn. De aanvraag wordt ingediend bij het college van Burgemeester en wethouders van Terschelling, ter attentie van afdeling Beleid & Regie

  • 2.

    Subsidieaanvragen voor 2022 die na 1 juni 2022 worden ingediend, worden alleen in behandeling genomen als er middelen over zijn nadat toekenning van middelen op basis van subsidieaanvragen die uiterlijk 1 juni 2022 zijn ingediend, heeft plaatsgevonden. Deze subsidieaanvragen dienen uiterlijk voor 1 december 2022 ingediend te worden.

  • 3.

    Subsidieaanvragen worden in de LEA besproken. Over subsidies, die na bespreking in de LEA zijn aangevraagd en toegekend, wordt de LEA achteraf geïnformeerd.

  • 4.

    Subsidie wordt per kalenderjaar verleend.

  • 5.

    De beslistermijn op een subsidieaanvraag, als bedoeld in deze uitvoeringsregeling, is 13 weken gerekend vanaf de uiterste indieningstermijn voor het aanvragen van de subsidie.

Artikel 12 Overeenkomstig van toepassing

De bepalingen uit de Algemene subsidieverordening gemeente Terschelling 2011 zijn van toepassing.

Artikel 13 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als ‘Uitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid Terschelling 2022’

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze uitvoeringsregeling treedt de dag na bekendmaking in werking. De regeling eindigt op 31 december 2022.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 8 februari 2022.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling,

Hoogachtend,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling,

H.M. de Jong,

secretaris/directeur

C.M. van de Pol,

Burgemeester

Toelichting

De gemeente is wettelijk verplicht om onderwijsachterstandenbeleid te maken en uit te voeren, in overleg met de besturen van scholen, kinderopvang en peuterspeelzalen. Het rijk verstrekt hiertoe een specifieke uitkering.

 

Op grond van art.168a Wet op het primair onderwijs verstrekken burgemeester en wethouders de middelen die de gemeente als specifieke uitkering van het rijk ontvangt aan de rechtspersonen die daarvoor in aanmerking komen.

 

Teneinde deze middelen op transparante wijze te verstrekken is de uitvoeringsregeling onderwijsachterstandenbeleid opgesteld. De uitvoeringsregeling kan gezien worden als een nadere uitwerking van het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid.