Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haarlem

Verordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen ontwikkelzones Zuidwest en Europaweg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaarlem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen ontwikkelzones Zuidwest en Europaweg
CiteertitelVerordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen ontwikkelzones Zuidwest en Europaweg
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 18 van de Wet bodembescherming
  2. artikel 2.2b, eerste lid, van het Besluit omgevingsrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-02-2022nieuwe regeling

25-11-2021

gmb-2022-41308

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen ontwikkelzones Zuidwest en Europaweg

De raad van de gemeente Haarlem

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2021 met nummer 2021/203824

gelet op artikel 18 lid 3 van de Wet bodembescherming en artikel 2.2b lid 1 van het Besluit omgevingsrecht.

 

overwegende dat het college van burgemeester en wethouders als gevolg van artikel 1.4 lid 6 van het Besluit lozen buiten inrichtingen het bevoegd gezag is voor het installeren en in werking hebben van een gesloten bodemenergiesysteem;

 

overwegende dat het wenselijk is ter voorkoming van interferentie tussen open en gesloten bodemenergiesystemen dan wel ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie interferentiegebieden aan te wijzen.

 

besluit de volgende verordening vast te stellen:

Verordening van de raad van de gemeente Haarlem tot aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen ontwikkelzones Zuidwest en Europaweg

Artikel 1 Definities

In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

 

  • a.

    Gesloten bodemenergiesysteem: installatie waarmee, zonder grondwater te onttrekken en na gebruik in de bodem terug te brengen, gebruik wordt gemaakt van de bodem voor de levering van warmte of koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken, door middel van een gesloten circuit van leidingen, met inbegrip van een bijbehorende waterpomp, circulatiepomp en regeneratievoorziening, voor zover aanwezig;

  • b.

    Open bodemenergiesysteem: installatie waarmee van de bodem gebruik wordt gemaakt voor de levering van warmte of koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken, door grondwater te onttrekken en na gebruik in de bodem terug te brengen, met inbegrip van bijbehorende bronpompen en warmtewisselaar en, voor zover aanwezig, warmtepomp en regeneratievoorziening;

  • c.

    Interferentie: onderlinge beïnvloeding van nabijgelegen bodemenergiesystemen;

  • d.

    Interferentiegebied: het gebied dat door het college van burgemeester en wethouders is aangewezen ter voorkoming van interferentie tussen bodemenergiesystemen en anderszins ondoelmatig gebruik van bodemenergie;

  • e.

    Watervoerend pakket: een bodemlaag die water doorvoert en die aan boven- en onderzijde begrensd wordt door een ondoorlatende laag of door een vrije waterspiegel.

Artikel 2 Aanwijzing Interferentiegebieden

Als interferentiegebieden voor gesloten bodemenergiesystemen worden vastgesteld de ontwikkelzone Zuidwest en de ontwikkelzone Europaweg, zoals aangegeven in de bij deze verordening behorende en daarvan deel uitmakende kaarten (bijlage 1).

Artikel 3 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Artikel 4 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen ontwikkelzones Zuidwest en Europaweg.

Aldus vastgesteld te Haarlem op 25 november 2021

de griffier,

M.C.C. Philips

de voorzitter,

J. Wienen

Toelichting

Algemeen

 

Op 1 juli 2013 is het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen in werking getreden. Op grond van dit besluit is de gemeente bevoegd gezag voor de installatie van gesloten bodemenergiesystemen geworden en kan de gemeente ook aansturen op doelmatig gebruik van bodemenergiesystemen. Dit gebeurt via het aanwijzen van interferentiegebieden.

 

Het aanwijzen van interferentiegebieden sluit aan bij de Haarlemse transitie visie warmte en het past in het duurzaamheidsprogramma. De gemeente Haarlem heeft de ambitie om in 2040 aardgasvrij te zijn. Voor het behalen van deze doelstelling wil zij het gebruik van duurzame bodemenergie stimuleren.

 

Omdat nieuwbouw aan de BENG eisen moet voldoen en zonder aardgasaansluiting moet worden aangelegd, is bodemenergie een doelmatige en duurzame oplossing om gebouwen van warmte en koude te voorzien. Het is dan ook de verwachting dat in de ontwikkelzones veel bodemenergiesystemen worden aangelegd.

Tussen bodemenergiesystemen kan interferentie optreden. Interferentie is onderlinge beïnvloeding van bodemenergiesystemen. Door negatieve interferentie vermindert het energierendement van de desbetreffende bodemenergiesystemen. Door niet te sturen op de plaatsing van de bodemenergiesystemen kan dus ondoelmatig gebruik van bodemenergie optreden.

Op het moment dat de gemeente geen grip op de ontwikkelingen in een gebied neemt, kunnen de belangen van initiatiefnemers worden geschaad. Om dit te voorkomen maakt de gemeente gebruik van de mogelijkheid om door het aanwijzen van een interferentiegebied bodemenergie zo optimaal mogelijk te benutten.

 

Gevolg van de aanwijzing van een interferentiegebied is dat voor het installeren van kleine gesloten bodemenergiesystemen een vergunning moet worden aangevraagd.

Door beleidsregels aan de vergunningverlening te koppelen is er voor de ontwikkelingen meer zekerheid dat de bodemenergiesystemen die worden aangelegd optimaal kunnen worden benut en

dat er genoeg ondergrondse ruimte is om de warmte en koude vraag zo optimaal mogelijk in te vullen.

 

Artikel 1

 

Gesloten bodemenergiesysteem

 

Bij een gesloten bodemenergiesysteem wordt door gesloten leidingen vloeistof door de bodem geleid om aan de bodem warmte of koude te onttrekken. De circulatievloeistof neemt de temperatuur van de omliggende bodem over. De koelte of warmte wordt door middel van warmtewisselaars en een warmtepomp direct benut voor koeling of verwarming van ruimten in bouwwerken.

 

Open bodemenergiesysteem

 

Een open bodemenergiesysteem staat in rechtstreeks contact met het grondwater. In de zomer wordt grondwater opgepompt uit de koudebron. De koude van het grondwater wordt via een warmtewisselaar benut om gebouwen te koelen. Het grondwater neemt daarbij warmte op. Het opgewarmde grondwater wordt in de bodem teruggepompt in de warmtebron. In de winter werkt het systeem de andere kant op. Het grondwater wordt dan uit de warmtebron opgepompt om de daarin opgeslagen warmte terug te winnen ten behoeve van verwarming. Het grondwater koelt daarbij af en wordt in de bodem teruggepompt in de koudebron.

 

Artikel 2

 

Als interferentiegebieden worden vastgesteld het gebied van de ontwikkelzone Zuidwest en Europaweg (zie de kaarten die als bijlage zijn toegevoegd). De grenzen van de interferentiegebieden zijn nagenoeg hetzelfde als de grenzen van de ontwikkelzones. Gezien de ontwikkelingen die in de ontwikkelzone Zuidwest en ontwikkelzone Europaweg zijn gepland, zal de drukte in de ondergrond bij toepassing van bodemenergie sterk toenemen. Als bodemenergiesystemen te dicht op elkaar worden geïnstalleerd kan er negatieve interferentie optreden. Om dit te voorkomen zijn deze gebieden aangewezen als interferentiegebied.

 

Het rechtsgevolg van het aanwijzen van een interferentiegebied is dat kleine gesloten bodemenergiesystemen vergunningplichtig worden. Hierdoor kunnen er voor alle bodemenergiesystemen die worden aangelegd in het interferentiegebied beleidsregels worden opgesteld waaraan bij de vergunningverlening moet worden getoetst.

Bijlage 1: kaartjes met daarop aangegeven de interferentiegebieden bodemenergiesystemen Europaweg en Zuidwest

Interferentiegebied Europaweg

 

Grenzen:

Spaarne

Gouwstraat

Schipholweg

Zinkersstraat

Broekweg

Kadijklaan

Roolandweg

Amerikaweg

Schipholweg

Amerikaweg

Aziëweg

Briandlaan

Christine Koetsstraat

Roosje Vospad

Europaweg

Laan van Berlijn

Laan van Osnabruck

Italiëlaan

Frankrijklaan

Belgiëlaan

Zwedenstraat

Finlandstraat

Ierlandstraat

Venkelstraat

Marjoleinpad

 

Interferentiegebied Zuidwest

 

Grenzen:

Leidsevaartweg

Pieter van Musschenbroekstraat

Houtvaartkade

Westelijke randweg

Lorentzkade

Faradaystraat

Rutherfordstraat

Eysinkweg

Westergracht

Van Oosten de Bruijnstraat

Jasmijnstraat

Resedastraat

Dahliastraat

Stephensonstraat

Boogstraat

Remiseplantsoen

Einsteinstraat

Munterslaan

Leidsevaart