Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bloemendaal

Beleidsregels Groenparticipatie Bloemendaal 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBloemendaal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Groenparticipatie Bloemendaal 2022
CiteertitelBeleidsregels Groenparticipatie Bloemendaal 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht
  2. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. artikel 160, eerste lid, van de Gemeentewet
  4. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR658697/2
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-01-2022Nieuwe regeling

18-01-2022

gmb-2022-28321

2021003398

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Groenparticipatie Bloemendaal 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaal,

 

Gelet op:

Artikel 1:3 lid 4 en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 160 lid 1 sub d van de Gemeentewet en artikel 2.10 lid 3 sub h en artikel 2.11 lid 6 van de Algemene Plaatselijke Verordening Bloemendaal 2021;

 

Overwegende:

Dat het college van burgemeester en wethouders bevoegd is om privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten, zoals het aangaan van een overeenkomst voor groenparticipatie en zij krachtens artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht derhalve bevoegd zijn tot het opstellen van beleidsregels die hier nadere invulling aan geven;

 

Dat het Biodiversiteitsplan 2021 in maart 2021 is vastgesteld en het college deze beleidsregels en daarmee groenparticipatie ziet als een toevoeging en stimulering van de biodiversiteit;

 

Dat het college het onderhoud van gemeentelijke groenvoorzieningen door inwoners van de gemeente wil stimuleren;

 

Dat het wenselijk is de Beleidsregels Burgerparticipatie Groenvoorzieningen Bloemendaal 2011 en de Beleidsregels geveltuinen en boomspiegelbeplanting Bloemendaal 2011 te actualiseren en samen te voegen;

Besluit:

De volgende beleidsregels vast te stellen:

 

“Beleidsregels Groenparticipatie Bloemendaal 2022”

Artikel 1 (definities)

Groenvoorziening: plantsoenen en grasvelden, of andere groen ingerichte delen van de openbare ruimte in eigendom en beheer van de gemeente.

Geveltuin: een in de openbare ruimte, direct grenzend aan de gevel van een gebouw, aangebrachte groenstrook ingericht met beplanting.

Boomspiegel: onverhard stuk grond rondom de stam van een boom die in (weg)verharding staat.

Aanvrager: de meerderjarige inwoner van de gemeente die schriftelijk een aanvraag indient voor het in onderhoud mogen nemen van een groenvoorziening of boomspiegel of voor het realiseren van een geveltuin.

Participant: de meerderjarige inwoner van de gemeente die met goedkeuring van het college een groenvoorziening, geveltuin of boomspiegel voor de gemeente onderhoudt, conform de in deze beleidsregels gestelde vereisten.

Artikel 2 (aanvraag)

  • 1.

    Een aanvraag voor groenparticipatie wordt alleen in behandeling genomen wanneer:

    • a.

      De aanvrager een meerderjarige persoon betreft;

    • b.

      De aanvraag door middel van het invullen van het formulier op de gemeente website wordt gedaan;

    • c.

      aanvrager woonachtig is in de directe nabijheid van de aangevraagde groenvoorziening of boomspiegel. Een geveltuin kan alleen worden aangevraagd door de bewoner van een gebouw waartoe de gevel behoort.

  • 2.

    Krachtens door burgemeester en wethouders gemandateerde bevoegdheid neemt de Domeinmanager van de afdeling Beheer binnen 8 weken, te rekenen vanaf de datum van ontvangst, een beslissing op de aanvraag.

Artikel 3 (eigendomsrechten en markering)

  • 1.

    De aanvrager/participant erkent de kadastrale erfgrenzen tussen de gemeentegrond en, indien aangrenzend, het perceel van de aanvrager/participant.

  • 2.

    De participant kan op geen enkele wijze aanspraak maken op verjaring. Indien de erfgrenzen niet geheel duidelijk zijn voor de gemeente of de participant, kan de gemeente de erfgrens inzichtelijk maken door middel van markeringen.

  • 3.

    De gemeente brengt voor haar rekening ter plaatse een markering aan waaruit kenbaar is dat het onderhoud aan de beplanting is overgedragen aan een participant.

Artikel 4 (aansprakelijkheid)

  • 1.

    De gemeente heeft geen enkele aansprakelijkheid, van welke aard ook, die uit de aanleg, het gebruik of herstel van de groenvoorziening, geveltuin of boomspiegel voortvloeit.

  • 2.

    De participant kan op geen enkele wijze aanspraak maken op enige vorm van schadevergoeding.

Artikel 5 (beëindiging)

  • 1.

    De participant en de gemeente kunnen, zonder opgaaf van reden, de groenparticipatie opzeggen door middel van een schriftelijke mededeling en met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand.

  • 2.

    Handelen in strijd met of het niet-nakomen van één of meer van de genoemde voorschriften door de gemeente of de participant, kan leiden tot onmiddellijke beëindiging van de groenparticipatie door een enkele schriftelijke mededeling aan de wederpartij.

  • 3.

    Indien de participant verhuist, of komt te overlijden, eindigt de groenparticipatie van rechtswege, tenzij een opvolgende bewoner schriftelijk verzoekt om in de plaats te treden van de participant op de wijze zoals omschreven in artikel 2 lid 1 onder b van deze beleidsregels.

Artikel 6 (voorwaarden groenvoorziening)

  • 1.

    De participant is tot wederopzegging verantwoordelijk voor het onderhoud van de aanwezige beplanting in de gemeentelijke groenvoorziening.

  • 2.

    De participant ontvangt geen vergoeding voor het uitvoeren van het groenonderhoud aan de aanwezige en/of nieuw aan te brengen beplanting.

  • 3.

    De participant is bevoegd tot het voor eigen rekening in de groenvoorziening aanbrengen van nieuwe beplanting mits deze gelijk is aan de aanwezige beplanting. Andere beplanting is, zonder overleg met de gemeente, mogelijk zolang deze op de Lijst beplanting groenparticipatie (bijlage 1) is opgenomen. Afwijkende beplanting kan enkel na toestemming van de gemeente worden aangebracht.

  • 4.

    Reeds aanwezige beplanting mag niet zonder toestemming van de gemeente verplaatst of verwijderd worden.

  • 5.

    De participant volgt onderhoudsaanwijzingen van de gemeente op, die worden gegeven om groentechnische of verkeertechnische redenen, waaronder de maximale hoogte/breedte van de beplanting.

  • 6.

    De gemeente blijft voor haar rekening het onderhoud aan de aanwezige of nieuw te planten houtopstanden in de groenvoorziening uitvoeren. De participant onthoudt zich van het plegen van onderhoud aan dergelijke houtopstanden of jonge aanplant die als zodanig is beoogd.

  • 7.

    De participant brengt op/in/boven de groenvoorziening geen terreinverharding, grondophoging, hekwerken of hagen bij wijze van erfafscheiding, bouwwerken, roerende of onroerende zaken aan, in welke vorm dan ook, behoudens de levende beplanting als bedoeld in lid 3 van dit artikel.

  • 8.

    De participant mag in de groenvoorziening niet dieper graven of laten graven dan 20 centimeter in verband met eventueel aanwezige kabels en leidingen. Voor het plaatsen van dieper wortelende beplanting moet de participant met de gemeente overleggen.

  • 9.

    De participant mag de groenvoorziening niet verhuren of in gebruik geven aan derden.

Artikel 7 (voorwaarden geveltuin)

  • 1.

    De geveltuin mag maximaal 45 centimeter zijn, gemeten vanaf de voorgevel van het aangrenzende gebouw, inclusief opstaande rand, gericht naar de openbare ruimte. Verhardingen met een lengte of breedte van meer dan 45 centimeter mogen niet verwijderd worden.

  • 2.

    De breedte van de geveltuin mag niet meer bedragen dan de breedte van de gevel van het gebouw waartoe de geveltuin behoort.

  • 3.

    De maximale diepte, in de grond, van de geveltuin is 20 centimeter. De participant draagt het risico van schade aan eventueel aanwezige kabels en leidingen in de grond.

  • 4.

    De geveltuin moet voorzien zijn van een kantopsluiting, zodat de verharding niet kan wegschuiven. De opsluitbanden mogen maximaal 30 centimeter hoog zijn. Hekwerken, afrasteringen en (reclame)borden zijn niet toegestaan.

  • 5.

    De verwijderde verharding dient door de participant te worden bewaard. Bij opheffing van de geveltuin moet de verharding teruggeplaatst worden en het trottoir/voetpad in oude staat terug worden gebracht.

  • 6.

    De minimaal resterende doorgang van het trottoir/voetpad moet 1.20 meter zijn. Hierbij moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van bomen, lichtmasten en ander straatmeubilair, alsmede overhangende takken.

  • 7.

    De aanwezigheid van de geveltuin mag niet leiden tot schade aan het resterende trottoir/voetpad.

  • 8.

    De beplanting dient voor eigen rekening te worden aangebracht. Zonder overleg met de gemeente is beplanting zoals genoemd op de Lijst beplanting groenparticipatie (bijlage 1) toegestaan. Afwijkende beplanting kan enkel na toestemming van de gemeente.

  • 9.

    De geveltuin mag geen overlast, gevaar, schade of hinder voor de omgeving opleveren.

Artikel 8 (voorwaarden boomspiegel)

  • 1.

    Indien om de boom een rand zit om water te geven, mag daarbinnen geen beplanting worden aangebracht. Bij boomspiegels waar een drainage slang is aangebracht voor de bewatering van (jonge) bomen, mag deze slang niet worden verwijderd of afgedicht zonder toestemming van de gemeente of beschadigd raken.

  • 2.

    Het is niet toegestaan om klimplanten of grotere sierheesters te planten. Beplanting zoals genoemd op de Lijst beplanting groenparticipatie (bijlage 1) is zonder overleg met de gemeente toegestaan.

  • 3.

    Het is niet toegestaan om buiten de boomspiegel zaken aan te brengen of te verwijderen. Het plaatsen van een eigen rand rondom de boom is niet toegestaan.

  • 4.

    Bij het aanbrengen van de beplanting dient de participant zich te onthouden van bewerkingen van de boomspiegel waardoor stam en/of wortels van de boom beschadigd kunnen raken.

  • 5.

    (Zwerf)afval dient verwijderd te worden uit de boomspiegel.

  • 6.

    De grond rondom de boom mag niet opgehoogd worden.

  • 7.

    De participant mag, naast het gestelde in lid 4 van dit artikel, niet dieper dan 20 centimeter graven.

Artikel 9 (uitzonderingen)

De domeinmanager Beheer kan in uitzonderingsgevallen afwijken van het bepaalde in deze beleidsregels, indien er naar zijn oordeel voor de gemeente en/of belanghebbende(n) sprake is van gevolgen die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn tot de met de beleidsregels te dienen doelen.

Artikel 10 (titel en inwerkingtreding)

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als “Beleidsregels Groenparticipatie Bloemendaal 2022”. De beleidsregels treden in werking de dag volgende op die van publicatie. Op die dag vervallen de Beleidsregels Burgerparticipatie Groenvoorzieningen Bloemendaal 2011 en de Beleidsregels geveltuinen en boomspiegelbeplanting Bloemendaal 2011.

 

Aldus vastgesteld op 18 januari 2022

Burgemeester en wethouders van Bloemendaal

E.J.Roest,

burgemeester

J.Kroon,

gemeentesecretaris