Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hof van Twente

Coffeeshopbeleid Hof van Twente 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHof van Twente
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCoffeeshopbeleid Hof van Twente 2021
CiteertitelBeleidsregel Coffeeshopbeleid Hof van Twente 2021
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpCoffeeshopbeleid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 13b van de Opiumwet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-01-2022nieuw beleid

21-12-2021

gmb-2022-4455

221615

Tekst van de regeling

Intitulé

Coffeeshopbeleid Hof van Twente 2021

De burgemeester van Hof van Twente,

 

gelet op de artikelen 172 en 174 van de Gemeentewet;

 

besluit:

 

1. de notitie Coffeeshopbeleid gemeente Hof van Twente van 22 november 2007 in te trekken;

2. het Coffeeshopbeleid gemeente Hof van Twente 2021 vast te stellen.

 

 

 

 

 

 

Juridisch kader

- Artikel 172, eerste lid, van de Gemeentewet (Gemw) bepaalt dat de burgemeester is belast met het handhaven van de openbare orde.

- Op basis van artikel 174 Gemw is de burgemeester (in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan) belast met het toezicht op de voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven.

- Coffeeshops zijn voor “het publiek openstaande gebouwen” zoals bedoeld in artikel 174 Gemw en worden gekenschetst als “openlijke verkooppunten van cannabis dan wel softdrugs”.

- De artikelen 2 en 3 van de Opiumwet stellen het in- en uitvoeren, telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren, aanwezig hebben en vervaardigen van de onder de wet vallende verdovende middelen strafbaar.

- Artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet bepaalt dat de burgemeester bevoegd is tot het opleggen van een last onder bestuursdwang als in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in tot deze wet behorende lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is. Onder deze middelen vallen:

o harddrugs (Lijst I: o.a. cocaïne, heroïne, LSD en amfetaminen);

o softdrugs: (Lijst II: o.a. de cannabisproducten).

- De burgemeester zal op basis van een zogenaamd “nul-beleid” op basis van artikel 13b van de Opiumwet de toestemming tot het vestigen van een coffeeshop weigeren.

- Artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bepaalt dat een bestuursorgaan beleidsregels kan vaststellen over tot een aan hem toekomende bevoegdheid.

- Artikel 1:3, vierde lid, Awb definieert de term “beleidsregel” als: een bij besluit vastgestelde algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan.

- Handhaving vindt plaats door het opleggen van een last onder bestuursdwang of door het opleggen van een last onder dwangsom.

 

Regionaal beleid

Binnen Twente hebben de veertien gemeenten in 2008 afspraken gemaakt in het kader van Coffeeshopbeleid. De norm van één coffeeshop staat op 15.000 tot 20.000 inwoners, met een ondergrens van twee keer deze norm (40.000 inwoners).

Om een monopolie positie voor een coffeeshophouder te voorkomen geldt een minimum van twee coffeeshops in de gemeenten die coffeeshops gedogen. In deze norm is rekening gehouden met de aanwezigheid van een omliggend verzorgingsgebied bij de grotere, stedelijke gemeenten. Binnen de regio vervullen coffeeshopexploitanten in de gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo een belangrijke regiofunctie.

Twentse beleidsuitgangspunten:

○ In Twente wordt een maximum aan het aantal coffeeshops gesteld.

○ Coffeeshops worden geconcentreerd in de drie grote steden (Enschede maximaal negen, Hengelo maximaal drie en Almelo maximaal twee).

○ Voor kleine gemeenten is een nul-beleid afgesproken, dat wil zeggen dat in kleinere gemeenten geen vergunning wordt afgegeven voor het exploiteren van één of meer coffeeshops.

 

Handhaving

Het nul-beleid moet stringent worden gehandhaafd. De productie en handel van (soft)drugs is illegaal en de gemeente Hof van Twente tolereert dit niet. De burgemeester baseert het nul-beleid op artikel 13b van de Opiumwet dat uitgaat van een actieve handhaving achteraf door het opleggen van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom.

 

Beleidsregel Hof van Twente

Met een inwoneraantal van circa 35.000 is het voor de gemeente Hof van Twente, gezien de ondergrens van 40.000 inwoners zoals bepaald in het Regionaal Coffeeshopbeleid 2008, onmogelijk coffeeshops te gedogen. De afspraak uit het Regionaal Coffeeshopbeleid 2008 stellen ook dat Twentse coffeeshops gecentreerd, en alleen gedoogd worden in de drie grote Twentse steden: Enschede, Hengelo en Almelo. Voor de overige elf Twentse gemeenten, waaronder gemeente Hof van Twente, geldt een nul-beleid. De burgemeester zal met dit nul-beleid mede gelet op basis van artikel 13b van de Opiumwet de vergunning tot het vestigen van een coffeeshop in de gemeente weigeren.

 

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt op de dag na die van de bekendmaking in werking.

 

Citeer

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel Coffeeshopbeleid Hof van Twente 2021.

 

 

 

Aldus vastgesteld door de burgemeester van Hof van Twente d.d. 21 december 2021

de burgemeester van Hof van Twente

drs. H.A.M. Nauta-van Moorsel MPM