Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zoetermeer

Beleidsregel vergunningverlening gesloten bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 Entree

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZoetermeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel vergunningverlening gesloten bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 Entree
CiteertitelBeleidsregel vergunningverlening gesloten bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 Entree
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-12-2021nieuwe regeling

21-12-2021

gmb-2021-479120

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel vergunningverlening gesloten bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 Entree

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer

 

Gelet op:

 

Artikel 4:81 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht,

 

Besluit vast te stellen:

 

Beleidsregel vergunningverlening gesloten bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 Entree

Artikel 1 Definities

- gesloten bodemenergiesysteem:

 

Een installatie waarmee gebruik wordt gemaakt van de bodem voor de levering van warmte of koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken, door middel van een gesloten systeem in de bodem

 

- open bodemenergiesysteem:

 

Een installatie waarmee gebruik wordt gemaakt van het grondwater voor de levering van warmte en koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken door middel van een open systeem in het grondwater

 

- interferentie:

 

Onderlinge beïnvloeding van nabijgelegen bodemenergiesystemen, die kan leiden tot een hoger of lager rendement van een individueel bodemenergiesysteem;

 

- interferentiegebied:

 

Een gebied binnen de gemeente Zoetermeer waarin ordening van bodemenergiesystemen wenselijk is met het oog op het voorkomen van interferentie tussen bodemenergiesystemen of anderszins ter bevordering van het doelmatig gebruik van bodemenergie.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze beleidsregel is van toepassing op beslissingen op aanvragen om een omgevingsvergunning voor gesloten bodemenergiesystemen waarvoor:

 

  • a.

    Het college van de gemeente Zoetermeer bevoegd gezag is en

  • b.

    Het bodemenergiesysteem aangelegd en gebruikt wordt binnen op basis van de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 aangewezen interferentiegebied Entree.

 

 

Artikel 3. Specifieke bepalingen gesloten bodemenergiesystemen

Met het oog op het voorkomen van ongewenste interferentie met een ander bodemenergiesysteem wordt een omgevingsvergunning1 alleen verleend als een gesloten bodemenergiesysteem:

 

  • a)

    Gerealiseerd wordt tot een maximale diepte van 45 m-mv;

  • b)

    Met de bodemlussen en het leidingwerk in principe op eigen kavel en anders op gedeeld/ander terrein worden gerealiseerd mits met toestemming grondeigenaar en ook goed is onderbouwd waarom niet op eigen terrein;

  • c)

    Met bronnen en leidingen in openbaar gebied zo nodig een vergunning heeft op grond van de Verordening Algemene Voorschriften Ondergrondse Infra (AVOI), voor zover dit van toepassing is verklaard;

  • d)

    Als het redelijkerwijs niet mogelijk is om aan deze beleidsregels te voldoen, kan afgeweken worden van de beleidsregels. Afwijkingen op deze regels moeten met een onderbouwing ter goedkeuring aan het college van de gemeente Zoetermeer worden voorgelegd.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op, naar verwachting 14 januari 20222.

Artikel 5. Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel vergunningverlening gesloten bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 Entree

Zoetermeer 21 december 2021

Het college van burgemeester en wethouders,

Algemene toelichting

Met het Besluit bodemenergiesystemen wil de rijksoverheid toepassing van bodemenergie stimuleren en een impuls geven aan duurzaamheid (besparing van fossiele brandstoffen en CO2-reductie). Daarnaast dient aantasting van de bodem door bodemenergiesystemen te worden voorkomen. Hiertoe is een verordening vastgesteld voor die gebieden waar drukte in de ondergrond aanwezig is of wordt verwacht.

 

Het college van burgemeester en wethouders kan een vergunning verlenen op grond van artikel 2.1, eerste lid, sub i, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juncto artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht voor het installeren van een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen van 70 kW of meer, dan wel een bodemenergiesysteem met een vermogen van minder dan 70 kW dat is gelegen binnen een interferentiegebied dat is aangewezen op grond van artikel 2.2b Besluit omgevingsrecht.

 

Een omgevingsvergunning voor een gesloten bodemenergiesysteem wordt op grond van artikel van artikel 5.13b, negende lid, juncto artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht een omgevingsvergunning geweigerd, indien het bodemenergiesysteem naar het oordeel van het college zodanige interferentie kan veroorzaken met een ander bodemenergiesysteem dat het doelmatig functioneren van de betreffende systemen kan worden geschaad, dan wel anderszins sprake is van een ondoelmatig gebruik van bodemenergie. In deze beleidsregel wordt aangeven wanneer daarvan naar het oordeel van het college sprake is.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 2 Deze beleidsregel heeft betrekking op de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders om een omgevingsvergunning te verlenen voor een gesloten bodemenergiesysteem op grond van artikel van artikel 5.13b, negende lid, juncto artikel 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht. De geografische reikwijdte van de onderhavige beleidsregel is beperkt tot het op basis van de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Zoetermeer 2021 aangewezen interferentiegebied Entree.

 

Artikel 3, onder a

 

Om zowel de gesloten als de open bodemenergiesystemen optimaal te benutten is de bodem verticaal opgedeeld in zones. Gesloten bodemenergiesystemen mogen geplaatst worden tot 45 meter beneden maaiveld en open bodemenergiesystemen in het tweede watervoerende pakket vanaf 50 m-mv. Hiermee wordt een duidelijk kader geschetst en kunnen de twee type systemen fysiek gezien zeer dicht bij elkaar gepositioneerd worden zonder dat ze thermisch met elkaar interfereren.

 

Artikel 3, onder b

 

In beginsel dienen bodemlussen en bijbehorende leidingwerk op eigen terrein gepositioneerd te worden. Als dat niet mogelijk is kan worden uitgeweken naar gedeeld terrein of terrein van derden, mits afstemming met de betreffende grondeigenaren heeft plaatsgevonden. Wanneer er geen mogelijkheden zijn voor plaatsing op eigen terrein, of op gedeeld/ander terrein zal in samenspraak met de gemeente gezocht kunnen worden naar geschikte bronposities en leidingtracés in de openbare ruimte. Uitgangspunt daarvan is dat de druk op de openbare ruimte geminimaliseerd wordt. Daarbij ligt er een inspanningsplicht bij de aanvrager om aan te tonen waarom bronnen en leidingwerk niet op eigen terrein gerealiseerd kunnen worden. Om zicht te hebben op werkzaamheden in de openbare ruimte kan een vergunning nodig zijn op grond van de Verordening Algemene Voorschriften Ondergrondse Infra (AVOI). Wanneer de gemeente schriftelijk toestemming geeft voor plaatsing van bronnen in de openbare ruimte betreft dit geen afwijking op het bodemenergieplan.

Opgemerkt wordt dat deze regel naar verwachting geen grote beperkingen oplevert voor het toepassen van gesloten bodemenergiesystemen, omdat deze systemen meestal onder of direct nabij het gebouw gerealiseerd worden.

 

Artikel 3, onder c

 

Om ruimte te bieden voor uitzonderlijke situaties, kan afgeweken worden van de gestelde regels. Dit dient echter altijd in overleg en met een onderbouwing aan de gemeente

Zoetermeer ter goedkeuring te worden voorgelegd. Op grond van artikel 4:84 Algemene Wet Bestuursrecht is het mogelijk gemotiveerd van een beleidsregel af te wijken als bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven.


1

In het omgevingsplan te zijner tijd is sprake van Beoordelingsregels omgevingsvergunning gesloten bodemenergiesysteem

2

Na vaststelling verordening interferentiegebieden bodemenergie, na inwerkingtreding verordening (dit is 2 weken na publicatie, dus na raadsbesluit op 29 november 2021, voorziene publicatiedatum verordening en beleidsregel 30 december 2021, in werking 14 januari 2022.