Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Terneuzen

Besluit inzet cameratoezicht Sluiskil jaarwisseling 2021/2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTerneuzen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit inzet cameratoezicht Sluiskil jaarwisseling 2021/2022
CiteertitelBesluit inzet cameratoezicht Sluiskil jaarwisseling 2021/2022
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpBesluit inzet cameratoezicht Sluiskil jaarwisseling 2021/2022
Externe bijlagenTekening camera locaties Tekening camera locaties gedetailleerd

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 151c van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-12-202102-12-2021Nieuw besluit

06-12-2021

gmb-2021-476297

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit inzet cameratoezicht Sluiskil jaarwisseling 2021/2022

 

 

De Burgemeester van de gemeente Terneuzen;

gelet op artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77 van de APV Terneuzen;

gelet op het standpunt van het driehoeksoverleg op 6 december 2021;

gelet op het advies van de politie van 23 november 2021;

 

b e s l u i t :

I. aan te wijzen als gebieden waar cameratoezicht zal plaatsvinden ten behoeve van toezicht op een openbare plaats als bedoeld in artikel 1 van de Wet openbare manifestaties en/of andere plaatsen die voor een ieder toegankelijk zijn;

de volgende wegen en weggedeelten in de kern Sluiskil:

- Kerkplein.

- ’t Meulengat (St. Elisabethlaan) - St. Elisabethhofje.

- Minister Lelieplein

De locaties zijn nader geduid op bijgaande tekening.

II. dit met ingang van 24 december 2021 om 16.00 uur tot 1 januari 2022 om 06.00 uur.

III. dat dit besluit in werking treedt onmiddellijk na bekendmaking.

 

Motivering

 

1. Inleiding

Hierbij motiveer ik mijn besluit om gedurende de jaarwisseling van 2021 naar 2022 in Sluiskil cameratoezicht in te zetten. Op grond van artikel 151c, lid 2 van de Gemeentewet dient de periode van het cameratoezicht te worden vastgelegd na overleg met de Officier van Justitie in het zogenaamde Driehoeksoverleg. Dit voornemen heb ik besproken in de Driehoek van 6 december 2021. Het Openbaar Ministerie heeft daarbij aangegeven dat men, gezien ook de ervaringen tijdens de vorige jaarwisselingen, in kan stemmen met cameratoezicht tijdens de jaarwisseling. Dit ook vanwege het preventieve signaal dat hier vanuit gaat.

 

2. Inzet, kader

Ik zal drie vaste camera’s plaatsen in de kern Sluiskil op de volgende locaties:

  • Kerkplein: de camera wordt geplaatst in de Nieuwe Kerkstraat en filmt voornamelijk het Kerkplein, in de richting van de Spar en Wimpie’s Friet.

  • ’t Meulengat (St. Elisabethlaan) - St. Elisabethhofje.

  • Minister Lelieplein

De locaties zijn nader geduid op bijgaande tekening.

Datum en tijden: van 24 december 2021 om 16.00 uur tot 1 januari 2022 om 06.00 uur. Voor deze tijdelijke inzet huren we diensten in van een derde.

Het uitkijken zal plaatsvinden op het politiebureau. De camera’s zijn alleen gedurende die periode in werking. De camerabeelden worden vanuit het politiebureau op bepaalde tijdstippen 'live' bekeken om zo snel mogelijk te kunnen reageren op een incident. Er is geen sprake van inzet van camera’s met gezichtsherkenning.

In het eerste kwartaal van 2022 zal ik in de driehoek de jaarwisseling in de gemeente waaronder deze inzet van camera’s evalueren.

Het juridisch kader voor deze inzet zijn de artikelen 151c Gemeentewet en 2:77 van de APV. De camerabeelden zijn politiegegevens in de zin van de Wet politiegegevens. Als burgemeester ben ik verwerkingsverantwoordelijke voor de inzet van het cameratoezicht. De politie voert de operationele regie over het cameratoezicht en is daarvoor ook verantwoordelijk. Dat betekent dat (formeel de korpschef van) de politie verwerkingsverantwoordelijke is voor die daadwerkelijke verwerking van de camerabeelden. De rechten van de betrokkenen zijn geregeld in paragraaf 4 van de Wet politiegegevens. De contactgegevens hiervoor zijn:

Politie Zeeland-West-Brabant

T.a.v. Privacydesk

Postbus 8050

5004 GB TILBURG

 

3. Aanleiding cameratoezicht

Welke veiligheidsproblematiek doet zich voor?

Tijdens de jaarwisseling 2019/2020 is het in Sluiskil erg onrustig geweest. Er was veel vuurwerkoverlast, er werden vuurwerkbommen afgestoken en er werden vernielingen gepleegd. Tevens viel er een gewonde door vuurwerk. In totaal was er ruim 20.000 euro schade in Sluiskil.

Tijdens de jaarwisseling 2020/2021 hebben we, bij wijze van pilot, twee camera’s geplaatst. Deze camera’s diende een preventieve werking te hebben en politie bij te staan bij eventuele feiten. Het algemene beeld is dat de inzet van tijdelijk cameratoezicht eraan bijgedragen heeft dat de jaarwisseling in Sluiskil relatief rustig verlopen is. Er zijn, gedurende de inzet van tijdelijk cameratoezicht, minder overlastmeldingen dan vorig jaar binnengekomen en er is een kleiner schadebedrag dan voorgaand jaar. Het lijkt er niet op dat de overlast zich binnen Sluiskil verplaatst heeft. Enkele dagen voor de inzet van cameratoezicht vonden een aantal vernielingen (en brandstichtingen) plaats rondom ’t Meulengat. Dit heeft tot aanzienlijke schade geleid.

Los van de jaarwisseling zijn er in Sluiskil structurele problemen met jongerenoverlast. Er is sprake van verschillende groepen jongvolwassenen en jongeren die overlast veroorzaken in Sluiskil. De problematiek loopt uiteen van drugshandel tot het plegen van vernielingen en het achterlaten van zwerfafval. Na een relatief rustige zomer, spelen de nodige overlastmeldingen weer op.

Op dit moment zetten we fors in op Sluiskil. We zijn met een deel van de jeugd in gesprek, maar de ervaring blijkt dat ze ‘A zeggen’ maar ‘B doen’. De inzet van Sluiskil betreft er één van de lange adem, waarbij cameratoezicht tijdens de jaarwisseling onderdeel van het grotere plan van aanpak betreft. Daarnaast zullen we tijdens de jaarwisseling ook brandbare spullen weghalen en ‘Big Brother’ brieven versturen. In 2022 zal een opbouwwerker starten om hierin hopelijk tot een verdere doorbraak te doen.

Wat willen we bereiken?

We willen met de preventieve inzet van openbare ordecamera’s bereiken dat jongeren en andere burgers in Sluiskil zich houden aan de wettelijke voorschriften. Hiermee hopen we te bereiken dat er minder tot geen vernielingen gepleegd worden en er dit jaar geen gewonden vallen. Bovendien hopen we de overlast voor omwonenden hiermee zoveel mogelijk te beperken.

Argumenten voor camera inzet

De camera inzet moet allereerst voldoen aan het proportionaliteitsbeginsel: er is een evenwichtige verhouding tussen inzet van cameratoezicht in verhouding tot de geconstateerde criminaliteit en overlast. Daarnaast moet ze voldoen aan het subsidiariteitsbeginsel: het geformuleerde doel kan niet met alternatieve (minder ingrijpende) maatregelen worden behaald. Hieronder licht ik toe waarom de inzet naar mijn mening hieraan voldoet.

a. Proportionaliteitsbeginsel

De proportionaliteitseis houdt in dat cameratoezicht in verhouding moet staan tot de geconstateerde criminaliteit en overlast. Waarom is hier het cameratoezicht evenredig in relatie tot het te dienen doel?

- In Sluiskil waren de afgelopen jaarwisselingen zeer onrustig wat waarschijnlijk te maken heeft met het bestaande probleem met jongerenoverlast in deze kern.

- We hebben signalen ontvangen dat de jongeren in Sluiskil hoe dan ook op Oudejaarsdag de straat op te gaan.

- Landelijk is het beeld dat de overlast door jongeren op straat tijdens de coronacrisis sterk is toegenomen.

- Er geldt opnieuw een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Sinds november we overigens Zeeuws breed een toename van het vuurwerkoverlast. Sluiskil is hierbij één van de kernen waar dit goed te merken is. Overigens bevat het nieuwe vuurwerkverbod geen nieuwe regel welke relevant is voor de beschreven overlast, de gebruikte vuurwerkbommen waren vorig jaar ook al illegaal.

- Uiteraard komen we er niet alleen met de inzet van tijdelijk cameratoezicht. Cameratoezicht is onderdeel van een pakket aan diverse preventieve maatregelen (dichttimmeren leegstaande panden, weghalen brandbare spullen, versturen ‘Big Brother’-brief, in overleg met jongeren zelf etc.) en maakt ook repressieve inzet (daadwerkelijke handhaving) door de politie eenvoudiger. Tevens is er dit jaar extra politie-inzet in Sluiskil.

- Met de inzet van cameratoezicht geven we een zichtbaar signaal af naar de inwoners én overlastgevers dat we de openbare ordeproblematiek van vorig jaar serieus nemen en niet nog een keer willen.

- Camera-inzet verkleint de kans dat de openbare orde verstoord wordt op de locaties waar cameratoezicht is. Om de overlast op de vorig jaar zwaar getroffen locaties dit jaar zo beperkt mogelijk te houden, lijkt cameratoezicht een goede maatregel.

- De openbare verlichting in de betreffende gebieden is naar verwachting voldoende voor cameratoezicht.

- De aanwezigheid van camera’s biedt de mogelijkheid om aan de hand van de directe beeldverbinding politie-eenheden tijdens incidenten efficiënt en effectief in te zetten en verhoogt tevens de effectiviteit van de opsporing na afloop van incidenten.

b. Subsidiariteitsbeginsel

Waarom kan het doel van handhaving van de openbare orde kan niet op een minder ingrijpende wijze bereikt worden?

- De ‘gewone’ inzet van handhavers en preventie maatregelen bleek bij de tot op heden onvoldoende in aanpak jeugdproblematiek.

- Er is ook deze jaarwisseling onvoldoende politie- en BOA-capaciteit voor permanent toezicht in de betreffende gebieden. Die moeten ook beschikbaar zijn voor inzet in andere kernen.

- Het cameratoezicht kan preventief werken. Door camera’s te plaatsen op de locaties waar vorig jaar de meeste overlast plaatsvond, kan getracht worden de openbare orde op die locaties dit jaar beter te handhaven dan afgelopen jaar.

Opnieuw waren we als gemeente bereid om samen met de jongeren te kijken naar een fysiek alternatief. Door de aanscherping van de corona maatregelen is dit voor de tweede maal niet mogelijk.

 

Welke aanvullende acties / beleidsversterkingen zijn mogelijk om ons doel te behalen?

Nu duidelijk is wat de COVID-19-maatregelen zijn tijdens de jaarwisseling, hebben we in kaart gebracht of we nog meer maatregelen kunnen nemen of aanvullende afspraken dient te maken. Gemeente en politie zullen in elk geval de volgende inzet plegen:

- Dichttimmeren leegstaand(e) pand(en).

- Opruimen van brandbare materialen.

- Aanschrijven vanuit gemeente/burgemeester van bekende overlastgevers. Omdat we niet in beeld hebben wie concreet bij die overlast van de jaarwisseling betrokken waren, bereiken we waarschijnlijk niet iedereen die we zouden willen bereiken.

- Wijkagent en gemeente trachten in gesprek met de jongeren de wensen te begeleiden, hiermee rekening houdend met de COVID-19-maatregelen.

- Aan-z en 1Nul1 houden contact met jongeren in Sluiskil om eventuele signalen en gevoelens vanuit Sluiskil snel te kunnen opvangen en begeleiden.

- Aansluiten bij een alternatief digitaal evenement voor jongeren (Festive Events)

- Inzet boa’s om vroegtijdig signalen op te vangen en door te geven.

- Extra politie-inzet tijdens de jaarwisseling in Sluiskil.

 

4. Geen inspraak

Vanwege het korte tijdbestek sinds het advies van de politie was het niet mogelijk om een inspraakprocedure te volgen. Dit voornemen is ontstaan naar aanleiding van:

- Signalen dat de jeugd van plan is om hoe dan ook de straat op te gaan tijdens de jaarwisseling.

- Het beeld dat er vanwege de corona-crisis meer jongerenoverlast is en dat de nieuwe lockdown deze ontwikkeling kan versterken.

- Er is onder delen van de bevolking onrust over het vuurwerkverbod.

Naar verwachting is veel draagvlak onder de inwoners van Sluiskil voor deze maatregel, vanwege de eerdere overlast. Ook vorig jaar hebben we de schade niet kunnen verhalen op de daders. Met andere woorden, de daders zijn ermee weggekomen.

 

5. Conclusie

Afgelopen jaarwisselingen is de overlast in Sluiskil uit de hand gelopen. In Sluiskil was al sprake van jongerenoverlast. Gezien de voorgeschiedenis in Sluiskil, de heersende onvrede onder diverse jongeren omtrent coronaregels en het vuurwerkverbod, is er het risico dat de jaarwisseling van 2021/2022 in Sluiskil op bepaalde punten een herhaling wordt. Om dit te voorkomen ben ik dan ook van mening dat inzet van cameratoezicht bij de jaarwisseling in Sluiskil proportioneel en subsidiair is.

 

Bijlagen:

- Tekening toezicht gebied

 

De burgemeester van Terneuzen,

 

H.J.A. (Erik) van Merrienboer

 

 

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending daarvan bezwaar maken, door het indienen van een gemotiveerd bezwaarschrift bij de Burgemeester. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaarschrift rust.

 

Voorlopige voorziening

Dit besluit blijft gelden tot er is beslist op het bezwaarschrift. Het kan zijn dat dit besluit intussen onherstelbare gevolgen heeft. Indien onverwijlde spoed dit vereist kunnen belanghebbenden tevens, onder voorwaarde van het indienen van een bezwaarschrift, een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800PA Breda. De voorzieningenrechter kan bijvoorbeeld een regeling treffen voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is. De indiener van een verzoek om voorlopige voorziening moet griffierechten betalen.