Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oosterhout

Besluit van de burgemeester van Oosterhout van 20 december 2021 tot vaststelling van de "Beleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout 2021"

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOosterhout
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de burgemeester van Oosterhout van 20 december 2021 tot vaststelling van de "Beleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout 2021"
CiteertitelBeleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout 2021
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 172a van de Gemeentewet
  2. artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
  3. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR657387/1
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-12-2021Nieuwe regeling

20-12-2021

gmb-2021-471556

322618

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de burgemeester van Oosterhout van 20 december 2021 tot vaststelling van de "Beleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout 2021"

De Burgemeester van Oosterhout,

 

Overweegt het volgende:

 

In artikel 172a Gemeentewet wordt de burgemeester onder andere de bevoegdheid toegekend om aan personen die individueel of groepsgewijs de openbare orde (ernstig) hebben verstoord of bij groepsgewijze (ernstige) openbare orde verstoring een leidende rol hebben gehad, een bevel te geven in de vorm van een verblijfsontzegging: overlastgever mag een bepaalde periode niet in het door de burgemeester aangewezen gebied komen. Het doel is het voorkomen van verdere (ernstige) verstoring van de openbare orde.

 

Een verblijfsontzegging is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), waartegen bezwaar- en beroepsmogelijkheden bestaan. Het besluit moet voldoen aan de wet en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Dit betekent dat het besluit zorgvuldig moet worden voorbereid, goed moet worden gemotiveerd en dat de nadelige gevolgen voor de betrokkene in verhouding moeten zijn met het doel van het besluit. Een verblijfsontzegging is geen straf, maar een herstelsanctie met als doel het tegengaan van verstoring van de openbare orde.

 

In deze beleidsregels is vastgelegd op welke wijze de burgemeester en eventueel de door hem gemandateerde (politie)medewerkers gebruik maken van deze bevoegdheid.

 

Gelet op artikel 172a van de Gemeentewet, artikel 2:1a van de APV gemeente Oosterhout en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

Besluit vast te stellen de Beleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout 2021

Artikel 1 Overtreding

In de bijlage bij deze beleidsregels is een lijst van overtredingen opgenomen die kunnen leiden tot het opleggen van een verblijfsontzegging volgens deze beleidsregels. Of sprake is van een dergelijke overtreding wordt vastgesteld aan de hand van meldingen bij gemeente of politie, mutaties, proces(sen)-verbaal, getuigenverklaringen, waarnemingen door gemeentelijke handhavers en/of politie, al dan niet naar aanleiding van signalen/klachten uit de buurt.

Artikel 2 Waarschuwing

  • 1.

    Nadat een eerste overtreding is geconstateerd waarbij door de politie aan de burgemeester wordt geadviseerd het proces van het opleggen van een verblijfsontzegging in gang te zetten, wordt een schriftelijke op naam gestelde waarschuwing uitgereikt door de politie, tenzij de ernst van de situatie zoals bv bij letsel van meer dan geringe betekenis en feiten uit de categorie 3 lijst, met zich meebrengt dat niet kan worden volstaan met een waarschuwing. In dat geval wordt op grond van artikel 4:11 ABW, deze eerste stap overgeslagen en wordt direct een verblijfsontzegging opgelegd als bedoeld in artikel 3.

  • 2.

    De in de gemeente Oosterhout dienstdoende ambtenaren van politie zijn gemachtigd om namens de burgemeester de waarschuwing als bedoeld in artikel 1 uit te reiken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een format dat aan de politie Oosterhout ter hand is gesteld.

  • 3.

    Indien de betrokkene zich, binnen twaalf maanden nadat hij de waarschuwing als bedoeld in lid 1 heeft ontvangen, opnieuw schuldig maakt aan een in de bijlage opgenomen overtreding, wordt de verblijfsontzegging als bedoeld in artikel 3 opgelegd.

    De waarschuwing geldt als bekendmaking van een voornemen als bedoeld in artikel 4.8 van de Awb, om een besluit te nemen tot het opleggen van een verblijfsontzegging bij een volgende overtreding. De betrokkene wordt daarbij in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze over dit voornemen bekend te maken. Als deze zienswijze daartoe aanleiding geeft, zal de waarschuwing worden ingetrokken.

Artikel 3 Opleggen verblijfsontzegging

  • 1.

    Een verblijfsontzegging wordt opgelegd aan een persoon die zich herhaaldelijk schuldig maakt aan een overtreding als opgenomen in de bijlage bij deze beleidsregels, en daarmee de openbare orde verstoort. Als sprake is van verschillende overtredingen wordt voor de duur van de verblijfsontzegging uitgegaan van de zwaarste overtreding.

  • 2.

    In het besluit wordt aangegeven op grond van welke feiten de verblijfsontzegging wordt opgelegd, voor welk gebied en voor welke termijn deze geldt en wanneer deze ingaat.

  • 3.

    Als de persoon, aan wie de verblijfsontzegging wordt opgelegd, in het gebied woont of werkt waarvoor de ontzegging geldt, dan wordt dat gebied zodanig aangeduid dat die persoon een aanloop/aanrijd route heeft naar en van zijn woning of werklocatie.

  • 4.

    Het nemen van het besluit om een verblijfsontzegging op te leggen en de uitreiking daarvan vindt zo snel mogelijk na het geconstateerde feit plaats. Indien de uitreiking niet in persoon kan plaatsvinden, gebeurt dit via toezending per aangetekende en gewone post.

  • 5.

    Het besluit tot het opleggen van een verblijfsontzegging is een besluit als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht. Dit betekent dat hiertegen een bezwaarschift kan worden ingediend.

Artikel 4 Inwerkingtreding en intrekking voorgaande regelingen

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Gelijktijdig met de bekendmaking van deze beleidsregels worden de voorgaande regelingen ingetrokken. Dit zijn het ‘Protocol verblijfsontzegging’ van 6 februari 2006, het ‘Protocol verblijfsontzegging’ 1e wijziging van 4 maart 2010 en het ‘Protocol verblijfsontzegging’ 2e wijziging van 24 mei 2019.

Artikel 5 Overgangsregeling

De op grond van de voorgaande regelingen genomen besluiten en waarschuwingen blijven van toepassing na inwerkingtreding van deze beleidsregels.

Artikel 6 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als ‘Beleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout 2021’.

 

Oosterhout,20 december 2021

M. (Mark)Buijs,

burgemeester

Bijlage bij de Beleidsregels verblijfsontzegging Oosterhout, d.d. 20 december 2021

 

De volgende feiten aan te wijzen waarvoor het onder 1 genoemde verbod kan worden opgelegd:

 

Feiten waarvoor ontzegging wordt opgelegd

Termijn ontzegging

(bij tweede) openbare orde verstoring)

Categorie 1:

• Samenscholing en ongeregeldheden, art. 2.1 APV

• Hinderlijk gedrag, art. 2.47, 2.49 en 2.50 APV

• Hinderlijk drankgebruik in een aangewezen gebied, art. 2.48 APV

• Openbare dronkenschap, art. 453 Sr en art. 426 Sr

• Baldadigheid, art. 424 Sr

• Ordeverstoring bij evenementen, art. 2.26 APV

• Bezit / voorhanden hebben van vuurwerk, art. 3B1 Vuurwerkbesluit en afsteken van vuurwerk art 2.3.6 Vuurwerkbesluit

• Gebruiken en/of voor handen hebben van distikstofmonoxide (lachgas), 2:48a APV

 

2 weken

Categorie 2:

• Recidive op feit uit categorie 1 binnen 12 maanden nadat een verblijfsontzegging is opgelegd

• Verbod op straat- of raamprostitutie, art. 3.9 APV

• Verbod van drugsgebruik in het openbaar 2:74a APV

• Overtreding Wet wapen en munitie: traangas, boksbeugels, wapenstokken, steekwapens e.d.(categorie I, art. 2, lid 1 Wet wapens en munitie)

• Vernieling of beschadiging, art. 350 Sr en openlijke geweldpleging, art. 141 Sr

• Eenvoudige mishandeling, art. 300 Sr

• Diefstal met braak in een auto, art. 311, lid 5, Sr

• Belediging ambtenaar in functie, art. 267 Sr

• Bedreiging, art. 285 Sr

• Negeren bevoegd gegeven ambtelijk bevel, art. 184 Sr

• Wederspannigheid, art 180, 181, 182 Sr

• Afsteken vuurwerk nabij gebouwen met brandgevaar, art. 427 Sr

 

6 weken

Categorie 3:

• Recidive op feit uit categorie 2 binnen 12 maanden nadat de verblijfsontzegging is opgelegd

• Overtreding Wet wapen en munitie: vuurwapens / schietwapens (categorie II en III, art. 2, lid 1 Wet wapens en munitie)

• Drugshandel/dealen artikel 2:74 APV.

• Handel in drugs art. 2 en 3 Opiumwet

• Zware geweldsmisdrijven: zware mishandeling, art. 302 Sr, (poging tot) doodslag, art. 287 Sr; afpersing, art. 317 Sr; afdreiging, art. 318 Sr.

• Overtreding verblijfsontzegging art 2:1a APV

 

12 weken

 

Op basis van de rapportage(s) van de politie wordt door de gemeente samen met de politie bepaald voor welk gebied de verblijfsontzegging zal gaan gelden. Een kaart van het gebied maakt onderdeel uit van het besluit van de burgemeester tot het opleggen van een verblijfsontzegging.