Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Sint Anthonis

Mandaatregeling 2008

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Sint Anthonis
Officiële naam regelingMandaatregeling 2008
CiteertitelMandaatregeling 2008
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingstredingbesluit 14-07-2008Bron ondertekening inwerkingstredingbesluit PeelrandWijzer 14-07-2008.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, artikel 10:3.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-07-200823-04-2014Nieuwe regeling.

14-07-2008

PeelrandWijzer 13-09-2006

Geen.
14-09-2006Nieuwe regeling.

05-09-2006

PeelrandWijzer 13-09-2006

Geen.

Tekst van de regeling

Mandaatregeling Burgemeester en wethouders en de burgemeester van Sint Anthonis; ieder voor zover het diens bevoegdheden betreft; overwegende dat het wenselijk is om, ter bevordering van een vlotte en klantvriendelijke afdoening van stukken en ter bevordering van de efficiency van de gemeentelijke organisatie, de uitoefening van bepaalde bevoegdheden en de ondertekening van bepaalde stukken te mandateren aan daartoe aangewezen ambtenaren; gelet op het bepaalde in de Gemeentewet en in de Algemene wet bestuursrecht; besluiten: vast te stellen de volgende Mandaatregeling.

Artikel 1.

  • 1. De uitoefening ten aanzien van de in het bij dit besluit behorende mandaatregister vermelde bevoegdheden en de ondertekening van de in dit register genoemde stukken wordt opgedragen aan de gemeentesecretaris en aan de sectorhoofden van de betreffende sectoren.

  • 2. Indien de uitoefening van de in het mandaatregister opgenomen mandaten het beslissen over de besteding van budgetten met zich meebrengt, maakt dit onderdeel uit van het vermelde mandaat. Dit voor zover daarbij de te nemen besluiten niet zullen leiden tot overschrijding van het betreffende budget zoals opgenomen in de gemeentelijke beleids- en beheersbegroting en voorts met inachtneming van de in het register opgenomen bijzondere bepalingen.

Artikel 2.

  • 1. De sectorhoofden zijn bevoegd om de aan hen gemandateerde bevoegdheden onder te mandateren aan onder hen ressorterende afdelingshoofden. Van deze bevoegdheid wordt geen gebruik gemaakt dan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders of van de burgemeester, ieder voor zover het hun of zijn bevoegdheden betreft.

  • 2. Uitsluitend waar dit in het bij deze regeling behorend register uitdrukkelijk is aangegeven kunnen de afdelingshoofden de aan hun opgedragen bevoegdheden ondermandateren aan de onder hen ressorterende (beleids)medewerkers. Van deze bevoegdheid wordt geen gebruik gemaakt dan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders of van de burgemeester, ieder voor zover het zijn of hun bevoegdheden betreft.

  • 3. De mandaatgever kan de gemandateerde dan wel de ondergemandateerde per geval of in het algemeen instructies geven terzake van de uitoefening van de gemandateerde dan wel de ondergemandateerde bevoegdheid.

  • 4. Mandaat en ondermandaat doen geen afbreuk aan de in de organisatieregeling vastgelegde verantwoordingslijnen.

  • 5. Op ondermandaat zijn de bepalingen van deze regeling van overeenkomstige toepassing.

Artikel 3.

De gemeentesecretaris informeert burgemeester en wethouders en de burgemeester zo vaak hij dit nodig acht, doch minimaal één keer per jaar omtrent het gebruik van de verleende mandaten.

Artikel 4.

Deze mandaatverlening geldt niet voor de bevoegdheid tot:

  • 1.

    het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften;

  • 2.

    het vaststellen van beleidsregels;

  • 3.

    het beslissen op een bezwaar- of een beroepschrift.

Artikel 5.

  • 1. De (onder)gemandateerden leggen voorgenomen besluiten die beleidsaspecten in zich bergen ter nadere besluitvorming voor aan burgemeester en wethouders of aan de burgemeester.

  • 2. Voorgenomen besluiten worden geacht in elk geval beleidsaspecten te bevatten indien:

    • a.

      een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt;

    • b.

      die zouden leiden tot een afwijking of aanvulling van een eerder vastgelegde gedragslijn c.q. beleidslijn;

    • c.

      vervallen;

    • d.

      de afdoening daarvan niet als routinematig is te beschouwen;

    • e.

      die niet voorziene financiële en/of andere belangrijke consequenties hebben;

    • f.

      het budget wordt overschreden;

    • g.

      er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit;

    • h.

      het een aanschrijving tot de uitoefening van bestuursdwang of het opleggen van een dwangsom betreft;

    • i.

      dit door of namens burgemeester en wethouders of de burgemeester kenbaar is gemaakt.

Artikel 6.

  • 1. Indien een voorgenomen besluit meer dan één afdeling of sector aangaat, dient overeenstemming te bestaan over de wijze van afdoening.

  • 2. Bij het ontbreken van deze overeenstemming wordt de zaak voorgelegd aan burgemeester en wethouders of aan de burgemeester, inclusief de van elkaar afwijkende standpunten.

Artikel 7.

De (onder)gemandateerde mag geen gebruik maken van de bevoegdheid tot ondertekening van besluiten en correspondentie indien:

  • a.

    de wens daartoe door of namens de burgemeester en wethouders of de burgemeester kenbaar is gemaakt;

  • b.

    het correspondentie betreft die is gericht aan de gemeenteraad met inachtneming van de doorzendplicht;

  • c.

    het correspondentie betreft waarvan ondertekening uit een oogpunt van representatie van de gemeente gewenst is;

  • d.

    zich na de beslissing nieuwe feiten voordoen of bekend worden als gevolg waarvan het besluit heroverweging verdient of aan het besluit alsnog bestuurlijke, politieke of andere zwaarwegende aspecten verbonden raken;

  • e.

    het de formele verzending van besluiten van de gemeenteraad betreft en brieven uitgaande van de gemeenteraad.

Artikel 8.

Een krachtens mandaat genomen besluit alsmede de op de gemandateerde bevoegdheden betrekking hebbende brieven worden door de (onder)gemandateerde ondertekend op een wijze zoals aangegeven in het mandaatregister en in de notitie mandaat.

Artikel 9.

De leidinggevende moet regelmatig de onder zijn leiding in ondermandaat genomen besluiten bij wijze van steekproef controleren.

Artikel 10.

Het bij dit besluit behorende mandaatregister en zoals dit register nadien zal worden gewijzigd, geeft een overzicht van de bevoegdheden welke worden geacht te zijn gemandateerd en welke worden geacht te zijn ondergemandateerd.

Artikel 11.

Het mandaatregister is openbaar en ligt voor een ieder ter inzage.

Artikel 12.

De in dit besluit opgenomen (onder)mandaten worden geacht te zijn gewijzigd of vervallen voor zoveel en op het tijdstip dat de hierin genoemde wetten, regelingen, beschikkingen en verordeningen zijn gewijzigd, ingetrokken of vervallen.

Artikel 13.

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2002.

  • 2. Op dat tijdstip vervallen alle eerder genomen mandaatbesluiten.

Artikel 14.

Deze regeling kan worden aangehaald als Mandaatregeling gemeente Sint Anthonis. Sint Anthonis, 10 september 2002 en gewijzigd 8 maart 2005.

Ondertekening

Burgemeester en wethouders van Sint Anthonis, De secretaris,      De burgemeester, Th.F. Peters          J.M.J. Verbeeten De burgemeester van Sint Anthonis, J.M.J. Verbeeten

 

1

Hoofdstuk 2 Openbare ordeAfdeling 1 Orde en veiligheid op de wegParagraaf 2 Optochten en betogingen Het verlenen van een vergunning voor een optocht, niet zijn een betoging (artikel 2.1.2.1.lid 1); Paragraaf 4 Vertoningen e.d. op de weg Het verlenen van een vergunning voor (artikel 2.1.4.1.): het geven van een vertoning voor publiek, niet zijnde een betoging het op enige wijze voor publiek muziek ten gehore te brengen het geven of houden van een feest of een wedstrijd; Het verlenen van een vergunning voor het op of aan de weg optreden als dienstverlener of het aanbieden van zijn diensten als zodanig (2.1.4.2.); Het verlenen van ontheffing voor het ten behoeve van het publiek optreden als straatartiest, straatfotograaf, tekenaar, filmoperateur of gids (artikel 2.1.4.3 lid 3);Afdeling 2 Toezicht op evenementenHet verlenen van een vergunning voor het organiseren van een evenement (artikel 2.2.2 lid 1 ); Afdeling 3 Toezicht op openbare inrichtingenParagraaf 1 Toezicht op horecabedrijvenHet verlenen van een vergunning voor het exploiteren van een horecabedrijf (artikel 2.3.1.2. lid 1); Paragraaf 3 Toezicht op speelgelegenheden Het verlenen van een vergunning voor het exploiteren of doen exploiteren van een speelgelegenheid (artikel 2.3.3.1 lid 2); Paragraaf 4 Maatregelen tegen overlast en baldadigheid Het verlenen van een vergunning voor het geïnstalleerd hebben van een alarminstallatie op of aan een onroerende zaak (artikel 2.4.16); Het doen van een aanlijngebod voor honden die gevaarlijk of hinderlijk worden geacht (artikel 2.4.19 lid 1 sub a); Het doen van een aanlijn- en muilkorfgebod voor honden die gevaarlijk of hinderlijk worden geacht (artikel 2.4.19, lid 1 sub b); Het doen van de mededeling dat het hebben of houden van dieren voor de omwonende hinderlijk of voor de gezondheid of zindelijkheid schadelijk of nadelig wordtgeacht (artikel 2.4.20 lid 1); Het verlenen van een ontheffing voor het houden van bijen (artikel 2.4.24 lid 5); Afdeling 6 VuurwerkHet verlenen van een vergunning om in de uitoefening van een bedrijf of nevenbedrijf consumentenvuurwerk ter beschikking te stellen dan wel voor het ter beschikking stellen aanwezig te houden (artikel 2.6.2 lid 1); Het verlenen van een ontheffing om consumentenvuurwerk te bezigen (art. 2.6.3 lid 4); Hoofdstuk 4 Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.Afdeling 1 Geluidhinder Het vaststellen van een formulier voor een kennisgeving door de houder van een horeca-inrichting voor een incidentele festiviteit (artikel 4.1.3 lid 3); Het verlenen van ontheffing voor het in werking hebben van toestellen of geluidsapparaten of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonendeof overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt (artikel 4.1.5 lid 2); Het verlenen van ontheffing voor het in de openlucht in werking hebben van een geluidsapparaat, een (recreatie)toestel of een (bouw)machine op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overig voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt (artikel 4.1.6 lid 2); Afdeling 7 Maatregelen tegen ontsiering en stankoverlastHet verlenen van een vergunning voor gebruiken van een onroerende zaak voor het maken van handelsreclame (artikel 4.7.2. lid 1) en het bevestigen van kennisgevingen ten aanzien van opschriften en aankondigingen van kennelijk tijdelijke aard alsmede het verlenen van toestemming voor reclame in komborden (artikel 4.7.2 lid 4); Hoofdstuk 5 Andere onderwerpen betreffende de huishouding der gemeente.Afdeling 2 Collecteren, venten, standplaatsen en snuffelmarktenHet verlenen van een vergunning tot het houden voor een openbare inzameling van geld of goederen of het aanbieden van een intekenlijst daartoe (artikel 5.2.1 lid 1); Het verlenen van een ventvergunning (artikel 5.2.2 lid 1); Het verlenen van een vergunning voor het innemen van een standplaats (artikel 5.2.3 lid 1);Het verlenen van een vergunning voor het organiseren of toelaten van een markt en dergelijke in een voor het publiek toegankelijk gebouw of plaats (artikel 5.2.4 lid 1); Afdeling 3 Openbaar waterHet verlenen van een vergunning voor het plaatsen, aanbrengen of hebben van voor een voorwerp, niet zijnde een vaartuig, of, in, of boven openbaar water (artikel 5.3.1 lid 1);

2

De toezending van bescheiden met een geleide-formulier*; Het niet-ontvankelijk verklaren van een bouwaanvraag, mits ondertekend door b&w; Het verzenden van een bewijs van ontvangst van een bouwaanvraag*; In het kader van het vooroverleg doen van de mededeling dat er strijd bestaat met het bestemmingsplan en/of redelijke eisen van welstand; Het doen van de mededeling van een voornemen vrijstelling te verlenen op basis van artikel 19 lid 3 WRO; Het doen van een verzoek om aanvulling van de gegevens tijdens het vooroverleg*;Het verzoeken om aanvulling van de gegevens binnen een te bepalen termijn gedurende de fatale termijn bij een vergunningsplichtig bouwwerk; Het doen van de mededeling dat onderzocht zal worden of vrijstelling van het bestemmingsplan mogelijk is ten behoeve van het vooroverleg of het doen van een verzoek aan de aanvrager om het bouwplan aan te passen; Het doen van de mededeling dat geen bezwaren zijn ingediend naar aanleiding van de terinzagelegging van het bouwplan tegen het met het bestemmingsplan strijdige plan; Het doen van de mededeling dat een monumentenvergunning is vereist; Het doen van de mededeling dat een milieuvergunning en/of een bodemonderzoek is vereist; De beschikking tot het aanhouden van de bouwaanvraag in verband met het ontbreken van een milieuvergunning; De beschikking tot het aanhouden van een van de bouwaanvraag in verband met het ontbreken van een monumentenvergunning; Het aanvragen van welstandsadvies aan de Welstandscommissie; Het aanvragen van monumentenadvies bij de Monumentencommissie; Het doen van de mededeling dat het bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand*; Het doen van het verzoek aan de aanvrager tot het indienen van de definitieve bouwaanvraag alsmede eventueel een sonderingsrapport en/of bodemonderzoeksrapport*; Het doen van de mededeling dat de Welstandscommissie niet akkoord is en de aanvrager derhalve wordt verzocht een gewijzigd plan in te dienen; Het toezenden van tekeningen en de berekening van het bouwplan;

3

Ontvangstbevestigingen*; Begeleidende brief bij de toezending van stukken*; Correspondentie in het kader van vooroverleg; De mededeling of de vergunningsplicht, de meldingsplicht of een Amvb van toestemming is op een (verandering van) een inrichting; De mededeling dat een vergunning of een melding moet worden ingediend; De mededeling dat aanvullende stukken / gegevens moeten worden ingediend; De mededeling dat het college het voornemen heeft om een besluit te nemen ten aanzien van een (aanvraag tot) milieuvergunning, ontheffing, melding, nadere eisen of milieuvoorschriften; Openbare kennisgeving van voorgenomen besluiten; Overige correspondentie in het kader van procedures ten aanzien van milieuvergunningen, ontheffingen, meldingen, nader eisen en milieuvoorschriften.

4

Het verzenden van een bewijs van ontvangst van de aanvraag van gebruiksvergunning*; Verzenden van een verzoek om ontbrekende gegevens binnen een te bepalen termijn te overleggen; Het verdagen om een beslissing op een aanvraag te nemen en dit besluit te verzenden aan de aanvrager; Het aanhouden van de beslissing op de aanvraag; Het verlenen van gebruiksvergunningen, inclusief de daaraan eventueel te verbinden voorwaarden. NOTITIE MANDAAT 1. InleidingDe Gemeentewet legt de bevoegdheid om besluiten te nemen neer bij de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester. De gemeenteraad kan op grond van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht diverse bevoegdheden delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Overigens zullen vrijwel alle bestuursbevoegdheden als gevolg van de Wet dualisering gemeentebestuur op termijn bij het college van burgemeester en wethouders worden neergelegd. Tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders is uitsluitend sprake van delegatie. De gemeenteraad kan de gedelegeerde bevoegdheden niet meer zelf uitoefenen.In deze notitie wordt nader ingegaan op de regeling van het mandaat en ondermandaat voor bevoegdheden die aan het college van burgemeester en wethouders en aan de burgemeester zijn toegekend. Tussen het college van burgemeester en wethouders dan wel de burgemeester en de ambtelijke medewerkers is dus uitsluitend sprake van mandaat. Het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester kunnen de gemandateerde bevoegdheid dus altijd nog zelf blijven uitoefenen. Ten behoeve van de uitoefening van het mandaat en het verlenen van ondermandaat door sectorhoofden aan afdelingshoofden, aan beleidsmedewerkers en aan medewerkers is een Mandaatregeling en een mandaatregister opgesteld. Deze regeling en dit register treft u bijgevoegd aan.2. DoelstellingMet het verlenen van mandaat worden de volgende doelen beoogd: Verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie leggen. Dit betekent dat zo veel mogelijk de bevoegdheid om besluiten te nemen en om deze besluiten vervolgens ook zelf af te doen op het niveau van de (beleids)medewerker wordt neergelegd. Daartoe krijgen de afdelingshoofden en de (beleids)medewerkers (onder)mandaat voor het nemen van besluiten. Leidinggevenden moeten er uiteraard wel voor zorgen dat de instructies aan (beleids)medewerkers helder en duidelijk zijn gesteld. Het is hierbij van groot belang dat (beleids)medewerkers, indien er twijfel bestaat omtrent een te nemen besluit, tijdig en dus vooraf overleggen met de leidinggevende en/of de portefeuillehouder. Klantvriendelijk(er) handelen en voor de klant een transparante(re) organisatie. Door afdelingshoofden en ook (beleids)medewerkers te (onder)mandateren kan er snel en dus klantvriendelijker worden gehandeld. Verder wordt op deze manier aan de klanten van de gemeente duidelijkheid verschaft over de vraag welke ambtenaar als eerste aangesproken kan worden. Ook hiermee wordt de klantvriendelijkheid vergroot. Een efficiënte(re) afhandeling van aanvragen en correspondentie. Verantwoordelijkheden verduidelijken. Indien verantwoordelijkheden duidelijk worden vastgelegd is het voor een ieder binnen de organisatie duidelijk wie over een bepaald onderwerp kan en moet worden aangesproken. Taakontlasting voor leidinggevenden en bestuurders. Door te werken met een mandateringsregeling waarin verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie worden gelegd, zullen leidinggevenden en bestuurders van bepaalde werkzaamheden worden ontlast met als gevolg dat zij meer tijd kunnen besteden aan de hoofdlijnen.3. UitgangspuntUitgangspunt is dat het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester de belangrijke en/of beleidsbepalende beslissingen zelf blijven nemen en daarmee dus de hoofdlijnen van het beleid uitzetten. 4. Ondertekenings- en afdoeningsmandaatBij mandaat kan een onderscheid worden gemaakt tussen ondertekenings- en afdoeningsmandaat. Ondertekeningsmandaat is een vorm van mandaat waarbij de gemandateerde het besluit slechts ondertekent, maar waarbij het bestuursorgaan vooraf aan de hand van een ambtelijk advies heeft besloten hoe te handelen. Afdoeningsmandaat verleent de gemandateerde de gehele bevoegdheid om te beslissen en af te doen zonder bemoeienis of tussenkomst van het bestuursorgaan. Uiteraard wordt het besluit in dat geval ook ondertekend door de gemandateerde. In deze notitie is er altijd sprake van afdoeningsmandaat.5. Beperkende voorwaarden bij de uitoefening van (onder)mandaatIn de praktijk moet de (onder)gemandateerde steeds alert blijven en zelf bepalen of er vooraf een terugkoppeling naar het bestuursorgaan moet plaatsvinden, omdat de voorgenomen beslissing beleidsbepalend kan zijn of een precedent kan scheppen. Bij de uitoefening van een (onder)mandaat moet dus rekening worden gehouden met de bestaande beleidskaders die onder meer zijn vastgelegd in het collegeprogramma, verordeningen, beleidsregels, plannen, nota´s, richtlijnen, etc. en met de bestaande gangbare praktijk. In ieder geval is in de volgende situaties de beslissing voorbehouden aan het bestuursorgaan: indien er sprake is van een zogenaamde negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel indien het gaat om een intrekkingsbesluit; indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt; indien naar redelijkheid mag worden aangenomen dat de afdoening politieke consequenties met zich mee kan brengen dan wel precedentwerking zal oproepen; indien de afdoening niet als routinematig kan worden aangeduid, omdat er een aparte beoordeling en besluitvorming nodig is;indien inwilliging van het verzoek zal leiden tot strijdigheid met of afwijking van het bestaande beleid, voorschriften of richtlijnen of andere niet voorziene financiële of andere consequenties kan hebben; indien het gaat om de beslissing op een bezwaar- of beroepschrift; indien het een aanschrijving tot de uitoefening van bestuursdwang of het opleggen van een dwangsom betreft; bij overschrijding van het budget. 6. De ondertekening van stukkenIn de ondertekening van het besluit of de correspondentie moet duidelijk tot uitdrukking worden gebracht dat het om een mandaatbevoegdheid gaat. De ondertekening van besluiten, genomen in mandaat, dient als volgt te geschieden: Burgemeester en wethouders van Sint Anthonis, Namens dezen, Naam sectorhoofd/afdelingshoofd/beleidsmedewerker/medewerker Sectorhoofd …./afdelingshoofd ……/beleidsmedewerker …../medewerker ……. 7. Controle op mandaatgebruikDe verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden wordt dus zo veel mogelijk neergelegd bij de (beleids)medewerkers. Uiteraard zullen de leidinggevenden moeten controleren of het mandaat op een (juridisch) juiste wijze wordt gebruikt. De leidinggevenden dienen dan ook in de vorm van regelmatige steekproeven de in (onder)mandaat genomen besluiten te controleren in bovenbedoelde zin.Sint Anthonis, 10 september 2002 Burgemeester en wethouders van Sint Anthonis, De secretaris,                 De burgemeester, Th.F. Peters,                   J.M.J. Verbeeten De burgemeester van Sint Anthonis, J.M.J. Verbeeten

1

Aanhef In de Algemene wet bestuursrecht is bepaald dat een bestuursorgaan mandaat kan verlenen, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald of de aard van de bevoegdheid zich tegen mandaatverlening verzet. Bij de invulling van het mandaatregister dient dan ook nauwgezet naar de op diverse beleidsterreinen betrekking hebbende wettelijke voorschriften te worden gekeken. Mandaatverlening is bij uitstek het middel voor een rationele taakverdeling binnen de ambtelijke organisatie. Deze moet daarom passen binnen het organisatiemodel. Overigens doet mandaat en ondermandaat geen afbreuk aan de in de organisatieregeling vastgelegde verantwoordingslijnen. Artikel 1Mandaatverlening vindt plaats naar functies en niet naar personen. Dit heeft als voordeel dat bij mutaties in de personele bezetting het register niet behoeft te worden gewijzigd alsmede dat de plaatsvervanger bij afwezigheid van de gemandateerde automatisch in zijn plaats treedt. Artikel 2Alhoewel het op zich mogelijk en ook de bedoeling is om beslissingen op een zo laag mogelijk niveau binnen de gemeentelijke organisatie te laten nemen, verdient het geen aanbeveling om in één stap tot het allerlaagste niveau te mandateren. Vanwege de duidelijkheid van verantwoordingslijnen is het beter om het ambtelijk topmanagement de bevoegdheid tot doormandatering te verstrekken. Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht is ondermandaat slechts mogelijk als het hoofdmandaat in die mogelijkheid voorziet, hetgeen thans het geval is. Op grond van het derde lid kan de mandaatgever de gemandateerde of de ondergemandateerde per geval of in het algemeen instructies geven terzake van de uitoefening van de gemandateerde of de ondergemandateerde bevoegdheid. Hiermee krijgt de mandaatgever een instrument in handen om te voorkomen dat er gebruik wordt gemaakt van een gemandateerde of een ondergemandateerde bevoegdheid door een persoon die daartoe feitelijk (nog) niet capabel voor is.Artikel 3Door deze bepaling wordt gewaarborgd dat burgemeester en wethouders en de burgemeester, die verantwoordelijk blijven voor de in mandaat genomen besluiten, op de hoogte zijn van het gebruik van de verleende mandaten. Artikel 4Op grond van artikel 10:3 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht mag geen mandaatverdeling plaatsvinden voor:Het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften, tenzij bij de verlening van die bevoegdheid in mandaatverlening is voorzien. Het nemen van een besluit ten aanzien waarvan is bepaald dat het met versterkte meerderheid moet worden genomen of waarvan de aard van de voorgeschreven besluitvormingsprocedure zich anderszins tegen mandaatverlening verzet. Het beslissen op een beroepschrift. Het vernietigen van of het onthouden van goedkeuring aan een besluit van een ander bestuursorgaan. In het onderhavige artikel wordt het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften volledig uitgezonderd. Verder sluit het artikel ook het vaststellen van beleidsregels en de beslissing op een bezwaarschrift uit. Artikel 5Dit artikel bevat een aantal beperkingen op de in het mandaatregister opgesomde gemandateerde taken/bevoegdheden. Met de formulering "ter nadere besluitvorming" wordt vastgelegd dat het bestuursorgaan bepaalt hoe de afdoening van deze stukken dient plaats te vinden. Soms zal dat door het bestuursorgaan zelf geschieden, maar het is ook mogelijk dat het bestuursorgaan de gemandateerde nadere aanwijzingen voor afdoening geeft. In het algemeen geldt dat alle stukken waarbij twijfel kan rijzen welke beslissing het bestuursorgaan zou nemen, aan het bestuursorgaan worden voorgelegd. Artikel 6Dit artikel geeft een oplossing voor eventuele coördinatieproblemen. Artikel 7Dit artikel geeft aan wanneer er geen gebruik mag worden gemaakt van de bevoegdheid tot ondertekening van stukken. Artikel 8Naar buiten wordt aldus kenbaar gemaakt dat het besluit door of namens burgemeester en wethouders of de burgemeester is genomen. Artikel 9Op deze manier wordt gewaarborgd dat de leidinggevenden regelmatig in de vorm van steekproeven controleren of het mandaat op een (juridisch) correcte wijze wordtgebruikt. Artikel 10 en 11Door deze artikelen wordt voldaan aan de verplichting tot het bijhouden van een openbaar en algemeen toegankelijk register waarin alle mandaatverleningen zijn te vinden. Artikel 12Dit artikel voorziet in het geval dat de regeling waarop de gemandateerde bevoegdheid is gebaseerd wordt gewijzigd, ingetrokken of komt te vervallen. Artikel 13Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht treedt een besluit niet in werking voordat het bekend is gemaakt. In dit artikel is de bekendmaking geregeld. Tevens is in dit artikel bepaald dat alle eerder genomen mandaatbesluiten op bovengenoemd tijdstip komen te vervallen. Artikel 14In dit artikel is een citeertitel opgenomen. Artikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

 Mandaat-gever     
sh = sectorhoofd Mandaat aan sh    
ah = afdelingshoofd  Onder-mandaat aan ah   
bm = beleidsmedewerker / vakspecialist   Onder-mandaat aan bm/bc  
bc = brandweercommandant    Onder-mandaat aan mw 
mw = medewerker     Opmerkingen
       
ALGEMEEN      
Verstrekken van informatie en inlichtingen.  b&w  shahbmmw   
Afdoen van eenvoudige voorbereiding- en uitvoeringscorrespondentie.b&w  shahbmmw   
Verzending van ontvangstbevestigingen, voortgangsberichten en berichten van behandeling.b&w  shahbmmw   
Openbare kennisgevingen ten aanzien van krachtens verleend mandaat genomen c.q. voorgenomen besluiten.b&w  shahbmmw   
Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes.b&w  sh ahbm In overleg met de portefeuillehouder.
Het aanvaarden van opdrachten en het bevestigen van afspraken.b&w  shahbm Na de goedkeuring van b&w.
Het doen van aangifte bij de politie met betrekking tot gemeente-eigendommen en zaken in gemeentelijk beheer.b&w  shahbmmw   
Het vervaardigen van een aansprakelijkheids-stelling bij aangebrachte schade aan gemeente-eigendommen, mits het gaat om een eenvoudige aangelegenheid.b&w  shahbm Tot € 5.000,00 en in overleg met de portefeuillehouder.
Het horen van belanghebbenden zoals onder andere bedoeld in de artikelen 4:7 en 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht.b&w  shahbm In aanwezigheid van de portefeuillehouder.
Bevoegdheden in het kader van de voorprocedure handhaving (voornemen tot het opleggen van een dwangsom of het toepassen van bestuursdwang), mits het gaat om een eenvoudige aangelegenheid.b&w  shahbm In overleg met de portefeuillehouder.
Uitnodigen voor een hoorzitting.b&wshahbmmw 
Het verdagen van de beslissing op een ingediend bezwaarschrift.b&w  shahbm  
Het niet in behandeling nemen van een aanvraag op grond van artikel 1:3 APV.  b&w bgmshahbm In overleg met de portefeuille-houder.

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester.  Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

P&O        
Opstarten werving en selectie.  b&w  sh     In overleg met het functioneel ah en het ah P&O en passend binnen de formatie. sh = functioneel sh.
Het administratief afhandelen van werving- en selectieprocedures.b&w  sh  ah  bm  mw   
De uitvoering van de wachtgeldregeling en de uitkeringsregeling.b&w  sh  ah     
De uitvoering van de seniorenmaatregelen.  b&w  sh  ah  bm    
De uitvoering van de spaarloonregeling.  b&w  sh  ah  bm  mw   
De uitvoering van de hypotheekregeling ambtenaren gemeente Sint Anthonis.b&w  sh  ah  bm    
De uitvoering van de regelingen betreffende ouderschapsverlof.b&w  sh     In overleg met het functioneel ah en het ah P&O en na goedkeuring MT.sh = functioneel sh.
De uitvoering van de regeling kinderopvang.b&w  shah  bm    
Tegemoetkoming in bovenmatige ziektekosten.b&w  sh  ah  bm    
Het geven van opdracht tot controle bij ziektevan personeel.b&w  shah    In overleg met het functioneel ah.
Het doen van opgaven ten behoeve van statistische informatie.b&w  shah  bm  mw   
Het afgeven van werkgeversverklaringen.  b&w  shah  bm  mw   
De toepassing van de regeling met betrekking tot (buitengewoon) verlof, met uitzondering van zorgverlof.b&w  shah    In overleg met het functioneel ah.
De toepassing van de richtlijnen deeltijdarbeid.b&w  sh    In overleg met het functioneel ah en het ah P&O en nagoedkeuring MT.sh = functioneel sh
De toepassing van het reglement pc-privé-project.b&w  shah  bm  mw   
De toepassing van de regeling viering ambtsjubilea/afscheid/attenties.b&w  shah  bm  mw   
Het verlenen van voorschotten.b&w  shah    In overleg met het functioneel ah.
Declaraties IZA, ABP, loonbelasting, etc.b&w  shah  bm  mw   
Het verlenen van opdrachten ten behoeve van het opleidingsplan en andere opleidingsactiviteiten.b&w  shah      In overleg met het functioneel ah.
De uitbetaling van bezoldiging na overlijden.b&w  shah  bm  mw   
Het benoemen van personeel binnen de formatie.b&w  sh   Tot het niveau van bm en in overleg met het functioneel ah en het ah P&O. sh = functioneel sh.
Het salaristechnisch inpassen van personeel.b&w  sh   Tot het niveau van bm en in overleg met het functioneel ah en het ah P&O. sh = functioneel sh.
Het aangaan van stageovereenkomsten.  b&w  shah    In overleg met het functioneel ah.
Het verlenen van een geldelijke voorziening aan de leden van de raad en aan commissieleden.b&w  shah  bm  mw   
De uitvoering van de regeling studiefaciliteiten.b&w  shah  bm  mw   
Uitvoering van de regeling verplaatsingskosten.b&w  shah  bm  mw   
De uitvoering van de rechtspositieregeling brandweer.b&w  shah  bm  mw   
Het afhandelen van aanvraagformulieren voor pensioenkeuringen, ouderdomspensioen, WAO, reïntegratie, etc.b&w  shah     
Het voeren van correspondentie met betrekking tot opgaven, aangiften enverklaringen met daarvoor in aanmerking komende instellingen over de administratie van de salarissen, wachtgelden, herplaatsingstoelagen, ziekengeld-uitkeringen en vergelijkbare uitbetalingen door de gemeente.b&w  shah  bm  mw   
Het overschrijven van plusuren vanuit de tijdregistratie naar de verlofkaart overeenkomstig de werktijden- en verlofregeling.b&w  shah  bm  mw   
De uitvoering van het cafetariamodel.b&w  shah    In overleg met het functioneel ah.

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester.  Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit.  Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

IN- EN EXTERNE BETREKKINGEN      
Bevoegdheden in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening.Zie bijlage 1.b&wbgmsh  ah  bm    
Bevoegdheden in het kader van het verlenen van drank- en horecavergunningen en -ontheffingen op basis van de Drank- en Horecawet.b&wsh  ah  bm    
Bevoegdheden in het kader van de Verordening winkeltijden: toestemming om een verleende ontheffing over te dragen; ontheffing verlenen van het verbod vervat in artikel 2 van de wet ten behoeve van bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard of het uitstallen van goederen.b&wsh  ah  bm    
Verlenen van vergunning voor het aanwezig hebben van speelautomaten in het kader van de Wet op de Kansspelen.bgmsh  ah  bm    
Bevoegdheden in het kader van de Wet op de Kansspelen (kleine loterij, bingo, kienen).b&wsh  ah  bm    
Bevoegdheden in het kader van de Marktverordening.b&wsh  ah  bm    
Vergunning verlenen voor vaste standplaatsen.b&wsh  ah  bm    
Het nemen van tijdelijke verkeersmaatregelen in het kader van evenementen.b&wsh  ah  bm    
Het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 148 van de Wegenverkeerswet.b&wsh  ah  bm    
Het geven van toestemming voor het gebruik van gemeentegronden voor feesten en evenementen.b&wsh  ah  bm    
Het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 148 van de Wegenverkeerswet.b&wsh  ah  bm    
Het geven van toestemming voor het gebruik van gemeentegronden voor feesten en evenementen.bgmsh  ah  bm    
De uitvoering van de Wet op de open- luchtrecreatie in het kader van evenementen.b&wsh  ah  bm    
Het verlenen van ontheffing van het verbod in de openlucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben op grond van artikel 5.5.1, lid 2 van de APV dan wel artikel 10.63, lid 2 van de Wet milieubeheer, mits in hetkader van evenementen.b&wsh  ah  bm    
Het verstrekken van een verklaring van geen bezwaar voor het doen opstijgen van luchtballonnen op grond van het Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaartterreinen.bgmsh  ah  bm    
Verlenen van een brandveiligheidsvergunning voor niet-bouwwerken als bedoeld in de Brandveiligheidsverordening.b&wsh  ah  bm   In overleg met bc.  
Het aanvragen van een uittreksel uit het Algemeen Documentatieregister en/of het politieregister in het kader van de verlening van een koninklijke onderscheiding of de verlening van een vergunning op grond van een bijzondere wet.bgmsh  ah  bm  mw   
Het nemen van eenvoudigeintrekkingsbesluiten voor wat betreft verleende vergunningen.b&wsh  ah  bm    
Het nemen van een weigeringsbesluit op grond van het aankondigingsbordenbeleid.b&wsh  ah  bm    
De uitvoering van de Wet Openbaarheid van bestuur.b&w bgmsh  ah  bm    

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling.  

FINANCIEN      
Het aangaan/uitlenen van daggeldtransacties.b&wshahbm  
Het afhandelen van statistische opgaven.b&wshahbm  
Het doen van aangifte inzake omzetbelasting.b&wshahbm  
Het indienen van declaraties bij het BTW-compensatiefonds.b&wshahbm  
Het ondertekenen van saldo-opgaven vangemeentelijke leningen.b&wshahbm  
Het doen van aangifte inzake verontreinigings-heffingen.b&wshahbm  
Het indienen van een pro forma bezwaarschrift tegen diverse opgelegde aanslagen.b&wshahbm  

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester.  Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

BEVOLKING      
Besluiten in het kader van de Wet GBA.  b&wsh  ah   mw   
Besluiten in het kader van rijbewijzen en reisdocumenten.bgmsh  ah   mw   
De verlening van een verklaring omtrent het gedragbgmsh  ah   mw   
Besluiten in het kader van de Dienstplichtwet.bgmsh  ah   mw   
Bepalen openingstijden o.g.v. art. 1:16c Burgerlijk Wetboek.b&wsh  ah   mw   
Besluiten in het kader van de Kieswet, het Kiesbesluit, de Wet op de Europese verkiezingen en het Besluit op de Europese verkiezingen.b&wbgmsh  ah   mw   
Besluiten in het kader van de Rijkswet op het Nederlanderschap.b&wbgmsh  ah   mw   
Besluiten in het kader van een (geslachts)naam-wijziging.bgmsh  ah   mw   
Het aanvragen van een uittreksel uit het Algemeen Documentatieregister en/of het politieregister, tenzij het gaat om de verlening van een koninklijke onderscheiding of om de verlening van een vergunning op grond van een bijzondere wet.bgmsh  ah   mw   
Alle bevoegdheden met betrekking tot huisnummering.b&wsh  ah    Geen mandaat voor het geven van straat- en wijknamen.
Besluiten in het kader van de Wet op de Lijkbezorging.b&wbgmshah     
Het afgeven van de pas 65-plus.b&wshah mw 
Afgeven verklaring: attestatie de vita, legalisatie handtekeningen.bgmshah mw  

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling.  

WELZIJN EN ONDERWIJS                   
Het nemen van besluiten inzake leerlingenvervoer.b&wshahbm  
Het geven van opdrachten aan vervoerders voor de uitvoering van ritten in het kader van het leerlingenvervoer.b&wshahbm  
De uitvoering van de Leerplichtwet.  b&wshahbm  
Het verstrekken van onderwijsvoorzieningen.  b&wshahbm  
Besluiten over de voorlopige toekenning van subsidies.b&wshah   
Besluiten over de vaststelling van subsidies.  b&wshah   
Het verstrekken van voorschotten op verleende subsidies.  b&wshah   
Het nemen van eenvoudige beëindigings- besluiten voor wat betreft het recht op een toegekende voorziening of subsidie.b&wshahbm  
Het in gebruik geven van binnen-sportaccommodaties.b&wshahbmmw 
De aanschaf of vervanging van materialen ten behoeve van sportaccommodaties.b&wshahbm  

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

SOCIALE ZAKEN      
Het nemen van besluiten in het kader van: de Wet Werk en Bijstand, inclusief bijzondere bijstand en langdurigheidstoeslag en exclusief het Besluit bijstandverlening zelfstandigen;de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikt werkeloze werknemers; de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte gewezenzelfstandigen;de Wet Voorzieningen Gehandicapten en de Verordening voorzieningen gehandicapten; de Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten (REA); verklaring omtrent verplichtingen; de Verordening op het Declaratiefonds;het aangaan van een trajectplan uitstroom.b&wshahbm Tot € 5.000,00 
Het nemen van besluiten in het kader van de Verordening reïntegratie Wet werk en bijstand en de Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand.b&wshahbm  
Beslissingen tot het opleggen van een hersteltermijn.b&wshahbmmw   
Het doen van de kennisgeving van het voornemen om in het kader van de Wet boeten en maatregelen een boete of een maatregel op te leggen.b&wshahbm  
Beslissingen tot het verstrekken van voorschotten.b&wshahbm  
Beslissingen in het kader van de Wet Inburgering Nieuwkomers en de Regeling Oudkomers.b&wshahbm  
Besluiten tot het afgeven van gehandicapten- parkeerkaarten.b&wshahbm  
Beslissingen in het kader van de Vangnetregeling huursubsidie.b&wshahbm  
Het opvragen van adviezen aan derden in het kader van alle bovengenoemde wetten en regelingen.b&wshahbmmw   
Het nemen van eenvoudige beëindigings- besluiten voor wat betreft het recht op een uitkering of voorziening.b&wshahbm  

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

BOUW- EN MILIEUZAKEN      
Alle bevoegdheden in het kader van het verzoek om vooroverleg bouwaanvraag en de definitieve aanvraag tot bouwvergunning voor licht-vergunningsplichtige bouwwerken en voor regulier-vergunningsplichtige bouwwerken. Zie bijlage 2.b&w  shahbm  mwAlleen de in bijlage 2 opgenomen bevoegd-heden welke zijn voorzien van een * zijn gemandateerd tot het niveau van mw.
Het besluit om een bouwvergunning teverlenen voor licht-vergunningsplichtige bouwwerken en voor regulier-vergunningsplichtige bouwwerken.b&w  shah   
Het afhandelen van vrijstellingsprocedures op basis van artikel 15 en 19, lid 3 WRO.b&w  shah  Geen mandaat bij ingediende zienswijze of bedenkingen.
De beslissing op het verzoek om tijdelijke woonvoorzieningen te plaatsen bij in aanbouw of verbouw zijnde woningen.b&w  shah   
Het stilleggen van bouwwerkzaamheden op grond van de Woningwet en de gemeentelijke Bouwverordening.b&w  shahbm   In overleg met deportefeuillehouder.
Het verlenen van diverse vrijstellingen op grond van het Bouwbesluit.b&w  shah   
Beslissingen en brieven in het kader van de eindcontrole.b&w  shahbm    
Beslissingen en brieven in het kader van de beoordeling van statische tekeningen en berekeningen.b&w  shahbm    
Alle bevoegdheden in het kader van de aanvraag voor een sloopvergunning.b&w  shahbm    
Het besluit om een sloopvergunning te verlenen.b&w  shah   
Het nemen van eenvoudige intrekkingsbesluiten voor wat betreft handhavingsbesluiten.b&w  shahbm    
Alle bevoegdheden in het kader van ontwerp-besluiten en definitieve besluiten in procedures van: Wet milieubeheer vergunningen en meldingen; nadere eisen op basis van een algemene maatregel van bestuur; ontheffingen op grond van de Wet bodembescherming en het Lozingenbesluit bodembescherming.b&w  shah  Geen mandaat bij ingediende zienswijze of bedenkingen.
Correspondentie in procedures van: Wet milieubeheer vergunningen en meldingen; nadere eisen op basis van een algemene maatregel van bestuur; ontheffingen op grond van de Wet Bodembescherming en het Lozingbesluit bodembescherming. Zie bijlage 3.b&w  shahbm   Alleen de in bijlage 3 opgenomen bevoegd-heden welke zijn voorzien van een * zijn gemandateerd tot het niveau van mw.
Het (schriftelijk) wijzen op het niet naleven van voorschriften op grond van de milieuwetgeving, het berichten over de resultaten van een milieucontrole, het berichten naar aanleiding van klachten, het meedelen dat maatregelen moeten worden genomen, mits het gaat om een eenvoudige aangelegenheid.b&w  shahbm   In overleg met de portefeuillehouder.
Het advies inzake een aanvraag om Wet milieubeheer vergunning van een buurgemeente.b&w  shahbm    
Overige correspondentie betreffende de milieuwetgeving, met uitzondering van (ontwerp)-besluiten.b&w  shahbm    
Het verlenen van een opdracht tot geluid- en bodemonderzoek.b&w  shah  In overleg met de portefeuillehouder.
Het verlenen van aanlegvergunningen (artikel 14 Wet RO).b&w  shah   
Het verlenen van een opdracht tot sanering onder regie van de gemeente in het kader van een bouwvergunning.b&w  shah  In overleg met de portefeuillehouder.
Besluiten met betrekking tot kledinginzameling en het inzamelen van oud ijzer.b&w  shahbm    
Het verlenen van ontheffing van het verbod in de openlucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben op grond van artikel 5.5.1, lid 2 van de APV dan wel artikel 10.63, lid 2 van de Wet milieubeheer, tenzij in het kader van evenementen.b&w  shahbm    
Het geven van opdrachten aan het RMB voor de uitvoering van werkzaamheden binnen de daartoe gesloten overeenkomst.b&w  shahbm    

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling.  

RUIMTELIJKE ONTWIKKELING      
Uitgaande brieven ter voorbereiding van beslissingen op zaken (bijvoorbeeld advies vragen aan instanties over bepaalde zaken, waaronder advies over het bestemmingsplan).b&w  sh  ah  bm    
Het zorgdragen voor wettelijke vooroverleg ex artikel 10 BRO.b&w  sh  ah  bm    
Uitgaande brieven waarbij vastgestelde bestemmingsplannen ter goedkeuring naar het Ministerie van Volkshuisvesting, de provincie en de inspecteur RO worden gezonden.b&w  sh  ah  bm    
Het inzenden van stukken ex artikel 11 WRO, artikel 16 WRO, artikel 19 lid 1 en/of artikel 50 lid 5 Woningwet, artikel 19 lid 2 WRO, artikel 33 WRO en artikel 46 lid 7 WRO naar de provincie, het Rijk en andere bij de procedure betrokken partijen.b&w  sh  ah  bm    
Het afhandelen van vrijstellingsprocedures op basis van artikel 15 en 19, lid 3 WRO.b&w  sh  ah    Geen mandaat bij ingediende zienswijze of bedenkingen.
Het verzoek aan Gedeputeerde Staten om vaststelling van een hogere grenswaarde ingevolge de Wet geluidhinder.b&w  sh  ah  bm    
Correspondentie c.q. informatie voorafgaand aan de beslissing tot aankoop, verkoop en ruiling van onroerende zaken.b&w  sh  ah  bm   In overleg met de portefeuillehouder.
Voorafgaande correspondentie inzake verhuur of verpachting van gronden.b&w  sh  ah  bm    
Verhuur van volkstuinen.b&w  sh  ah  bm   Ondertekening van de overeenkomst door bgm
Voorafgaande correspondentie inzake verzoeken over de vestiging van beperkte rechten.b&w  sh  ah  bm    
Het tijdelijk in gebruik geven van gronden.b&w  sh  ah     
Toestemming tot het in gebruik nemen van een bouwkavel voordat de notariële akte is gepasseerd.b&w  sh  ah     
Het voeren van onderhandelingen over minnelijke grondverwerving binnen het raam van de taxatie of door b&w aangegeven prijzen en het vastleggen van het resultaat van de onderhandelingen in een concept-overeenkomst.b&w  sh  ah  bm   In overleg met de portefeuillehouder.
Het voeren van onderhandelingen over overige voorwaarden terzake van grondverwerving.b&w  sh  ah  bm   In overleg met de portefeuillehouder.
Uitvoering van voor de onteigeningprocedure noodzakelijke administratieve werkzaamheden.b&w  sh  ah  bm    
Het opmaken van huurovereenkomsten bij de verhuur van gemeentegebouwen.bgm sh  ah  bm   Ondertekening van de overeenkomst door bgm.  
In gebruik geven van groenstroken.b&w  sh  ah  bm    
De toezending van aanvragen en de daarbij behorende stukken om subsidie en restauratievergunningen voor rijksmonumenten aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.b&w  sh  ah  bm    
Alle correspondentie in het kader van een wijzigingsvergunning voor rijksmonumenten op grond van de Monumentenwet.b&w  sh  ah  bm    
Het opzeggen van pachtovereenkomsten aan pachters die de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt.bgmsh  ah     
De uitvoering van de Wet op de Openluchtrecreatie, tenzij in het kader van evenementen.b&w  sh  ah     

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling. 

Openbare Werken      
Het verlenen van kapvergunnigen (art. 4.5.2. APV) en het opleggen van een herplantplicht (art. 4.5.6. APV).b&w  sh  ah  bm    
Het beslissen op verzoeken tot geringe wijzigingen van lokale openbare verlichting.b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van toestemming voor het leggen of wijzigingen van kabels en leidingen aan nutsbedrijven.b&w  sh  ah  bm    
De gunning van werken binnen het beschikbare krediet.b&w  sh  ah    In overleg met de portefeuillehouder.
Het uitvoeren van de Telecommunicatie- verordening.b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van een vergunning voor het gebruiken van de weg of een weggedeelte anders dan overeenkomstig de bestemming daarvan (artikel 2.1.5.1 APV).b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van een vergunning voor het aanleggen, opbreken van verharding, in een weg te graven of te spitten, of een wegverharding te veranderen, zoals bedoeld in artikel 2.1.5.2. van de APV.b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van een vergunning voor het maken van een uitweg, gebruik te maken van de weg voor het hebben van een uitweg en omeen verandering aan te brengen in een bestaande uitweg naar de weg, zoals bedoeld in artikel 2.1.5.3. APV.b&w  sh  ah  bm    
Het aanschrijven van rechthebbende(n) van beplantingen, die aan het verkeer het vrije uitzicht kan belemmeren, zoals bedoeld in artikel 2.1.6.3. van de APV, mits het gaat om een eenvoudige aangelegenheid.b&w  sh  ah  bm   In overleg met de portefeuillehouder.
Het aanschrijven van rechthebbende(n) van betreffende bomen en beplantingen tot het nemen van maatregelen ter bestrijding van iepziekte, zoals bedoeld in artikel 4.5.8. lid 1van de APV, mits het gaat om een eenvoudige aangelegenheid.b&w  sh  ah  bm   In overleg met de portefeuillehouder.
Het verlenen van ontheffing van het vervoersverbod, zoals bedoeld in art. 4.5.8. lid 2 van de APV.b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van ontheffing van het verbod drie of meer voertuigen die hem toebehoren of zijn toevertrouwd op de weg te parkeren binnen een cirkel met een straal van 25 meter dan wel de weg als werkplaats voor voertuigen te gebruiken (artikel 5.1.2 lid 4 APV).b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van ontheffing van het verbod op aangewezen wegen of weggedeelten een voertuig te parkeren met het kennelijke doel het te koop aan te bieden of te verhandelen (artikel 5.1.2a lid 2 APV).b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van ontheffing van het verbod om caravans en dergelijke langer dan drie dagen op dezelfde plaats te parkeren (art. 5.1.5 lid 2 APV).b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van ontheffing van het verbod een voertuig dat is voorzien van een aanduiding van handelsreclame op de weg te parkeren met het kennelijke doel om daarmee handelsreclame te maken (artikel 5.1.6 lid 2 APV).b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van ontheffing voor het parkeren van grote voertuigen (artikel 5.1.7 lid 4 APV).b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van de toestemming voor rioolaansluitingen.b&w  sh  ah  bm    
Het nemen van tijdelijke verkeersbesluiten, tenzij in het kader van evenementen.b&w  sh  ah  bm    
Het verzorgen van de administratie inzake de gemeentelijke begraafplaatsen.b&w  sh  ah  bm    
Het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 149 van de Wegenverkeerswet.b&w  sh  ah  bm    

nog niet ondergemandateerdArtikel 5 van de Mandaatregeling bepaalt dat besluiten die beleidsaspecten bevatten ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college of aan de burgemeester. Voorgenomen besluiten worden onder meer geacht beleidsaspecten te bevatten indien een beleidskader of een gangbare praktijk ontbreekt, indien de afdoening niet als routinematig is te beschouwen, indien zij politiek gevoelig zijn dan wel precedentenwerking kunnen hebben, indien het budget wordt overschreden of indien er sprake is van een negatieve beschikking of een weigeringsbesluit dan wel van een intrekkingsbesluit. Verder moeten alle in mandaat genomen besluiten passen binnen de begroting en binnen de budgetregeling.  

BRANDWEER      
Alle bevoegdheden in het kader van het in behandeling nemen en verlenen van een gebruiksvergunning op grond van de bepalingen in de gemeentelijke Bouwverordening. Zie bijlage 4.b&w  shahbc Alleen de in bijlage 4 opgenomen bevoegd-heden welke zijn voorzien van een * zijn gemandateerd tot het niveau van bc.
Het schriftelijk wijzen op het niet naleven van voorschriften op grond van de APV, Bouw-verordening, Woningwet en Wet milieubeheermet betrekking tot brandveiligheid, mits het gaat om een eenvoudige aangelegenheid.b&w  shahbc In overleg met de portefeuillehouder.
Het schriftelijk verzoeken om informatie over bereikbaarheid, evenementen, opslag gevaarlijke stoffen, vuurwerk en overige gevaarlijke activiteiten.b&w  shahbc  
De aanschaf van materialen.b&wshahbc  

nog niet ondergemandateerd