Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dinkelland

Coffeeshopbeleid Dinkelland 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDinkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCoffeeshopbeleid Dinkelland 2021
CiteertitelCoffeeshopbeleid Dinkelland 2021
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 172 van de Gemeentewet
  2. artikel 174 van de Gemeentewet
  3. artikel 174a van de Gemeentewet
  4. artikel 2 van de Opiumwet
  5. artikel 3 van de Opiumwet
  6. artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet
  7. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR661936/1
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-12-2021nieuwe regeling

07-12-2021

gmb-2021-454044

303052

Tekst van de regeling

Intitulé

Coffeeshopbeleid Dinkelland 2021

De burgemeester van de gemeente Dinkelland;

 

Overwegende:

De regionaal gemaakte afspraken (Twentse gemeenten) ten aanzien van het maximaliseren en concentreren van coffeeshops;

Artikelen 172 en 174 en 174a Gemeentewet;

Artikelen 2, 3 en 13b eerste lid Opiumwet;

Damoclesbeleid Dinkelland 2020;

 

 

Besluit vast te stellen:

Coffeeshopbeleid Dinkelland 2021

Inleiding

De kern van het Nederlandse drugsbeleid is een strikte scheiding tussen de markt voor soft- en harddrugs. Het bezit en het gebruik van harddrugs is in alle omstandigheden verboden.

De verkoop van kleine hoeveelheden softdrugs wordt onder bepaalde voorwaarden gedoogd in alcoholvrije inrichtingen; de “coffeeshops”.

Het softdrugsbeleid in Nederland is een gedoogbeleid; het voorhanden hebben en verkopen van softdrugs is weliswaar strafbaar maar wordt, onder bepaalde voorwaarden, door het Openbaar Ministerie (OM) niet vervolgd.

 

In algemene zin geldt dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. De burgemeester is het bevoegde bestuursorgaan en bevoegd om dit beleid vast te stellen.

Op basis van artikel13b Opiumwet komt de burgemeester beleidsvrijheid toe.

Deze beleidsregels motiveren de, op basis van de regionaal gemaakt afspraken, gehanteerde ‘nullijn’.

Het volledig weren van coffeeshops in de gemeente Dinkelland.

De overwegingen voor deze beleidsregels zijn de volgende:

 

Twentse afspraken rond coffeeshopbeleid

In Twente wordt de norm van één coffeeshop op 15.000 tot 20.000 inwoners met een ondergrens van twee keer de norm (40.000 inwoners) gehanteerd. Om een monopolie positie te voorkomen van een coffeeshophouder geldt een minimum van twee coffeeshops in die gemeenten. In deze norm is rekening gehouden met de aanwezigheid van een omliggend verzorgingsgebied bij de grotere, stedelijke gemeenten.

 

De gemeente Dinkelland zit met een inwoneraantal van ca. 26.000 inwoners1 ruim onder de gehanteerde ondergrens (40.000 inwoners). Dit is het uitgangspunt voor het hanteren van de nullijn. Naast deze ondergrens gelden ook de hierna genoemde afwegingen.

 

Plattelandsgemeente

De gemeente Dinkelland bestaat uit elf kleine kernen met een plattelandskarakter.

Een coffeeshop past niet bij het karakter en cultuur van de gemeente Dinkelland en haar inwoners. Er zal in de gemeente dan ook niet snel een maatschappelijk draagvlak te vinden zijn voor de vestiging van een coffeeshop. Op dit moment is er geen coffeeshop gevestigd in de gemeente, er zijn ook geen aanvragen in behandeling.

 

Grensgemeente, drugstoerisme

Het gedoogbeleid in Nederland verbiedt verkoop van softdrugs anders dan aan ingezetenen van Nederland van 18 jaar en ouder2 . De gemeente Dinkelland is een grensgemeente met Duitsland. Het gedogen van een coffeeshop in de gemeente zal ongetwijfeld leiden tot drugstoerisme uit nabij gelegen Duitse plaatsen met als gevolg de bekende overlast gevende situaties.

‘Toeristen’ en personen onder de 18 jaar moet de toegang worden geweigerd. Het doorverkopen in de nabijheid van coffeeshop wordt ‘straathandel’ genoemd en het toegangsverbod werkt deze handel in de hand. De straathandel in drugs betekent altijd een aantasting van het woon- en leefklimaat.

 

Criminaliteit

Het produceren van softdrugs valt niet onder het gedoogbeleid en is strafbaar. Het gedogen van een coffeeshop staat in direct verband met de illegale levering van de soorten softdrugs (‘achterdeur- problematiek’). Deze leveringen en handel in de nabijheid van een coffeeshop kan een aantasting van het woon- en leefklimaat veroorzaken.

Door een nul lijn te hanteren wordt getracht eventuele productie in onze gemeente te ontmoedigen en overlast te voorkomen doordat er geen afzetmarkt in de directe omgeving voorhanden is.

 

Politiecapaciteit

Naast de controle van de coffeeshop zelf, zal het toezicht op doorverkoop in de omgeving van de coffeeshop extra politie-inzet vergen. De politiecapaciteit in landelijke gebieden is schaars. Het inzetten van extra capaciteit door vestiging van een coffeeshop in dit landelijke gebied is dan ook niet gewenst.

 

Bescherming jeugd

Jongeren zijn een kwetsbare groep waarvan de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik verstrekkende gevolgen kunnen hebben op zowel de (geestelijke) gezondheid, het sociale leven als op de school-, werkprestaties. Daarnaast wordt een vroege startleeftijd (<18 jaar) van cannabisgebruik in verband gebracht met een verhoogd risico op het later ontwikkelen van psychische stoornissen, afhankelijkheid/verslaving, gebruik van harddrugs en mogelijke cognitieve stoornissen.

Het weren van coffeeshops uit onze gemeente, beoogt een drempel op te werpen zodat jongeren, in hun woonomgeving, niet direct de gelegenheid krijgen om softdrugs te bemachtigen en te gebruiken.

 

Bestuursrechtelijke maatregelen

Aanvraag tot vestiging van een coffeeshop.

De burgemeester komt de vrijheid toe, om ter bescherming van het woon- en leefklimaat dan wel de openbare orde, geen enkele coffeeshop toe te staan. De burgemeester zal op basis van deze beleidsregels een aanvraag voor het vestiging van een coffeeshop weigeren.

 

Illegale vestiging van een coffeeshop.

Er wordt bestuursrechtelijk opgetreden wanneer een coffeeshop of ander verkooppunt van drugs illegaal wordt gevestigd. De burgemeester zal in beginsel overgaan tot sluiting van een lokaal of woning, wanneer er zich een verkooppunt van drugs vestigt, dan wel aanwezig is. Dit is onder andere vastgelegd in artikel 3 van het Damoclesbeleid Tubbergen 2020 en daar wordt hierbij naar verwezen.

 

Inwerkingtreding.

Deze beleidsregel treedt op de dag na die van bekendmaking in werking.

 

Citeertitel.

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Coffeeshopbeleid Dinkelland 2021.


1

Bron: CBS