Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wijk bij Duurstede

Beleidskader maatschappelijke accommodaties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWijk bij Duurstede
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidskader maatschappelijke accommodaties
CiteertitelBeleid Maatschappelijke Accommodaties Wijk bij Duurstede
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-12-2021nieuwe regeling

12-10-2021

gmb-2021-449671

WbD: 2021-552

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidskader maatschappelijke accommodaties

De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

d.d. 29 juni 2021, nr. 230081

 

 

gelet op

 

besluit:

  • 1.

    Het beleidskader maatschappelijke accommodaties Wijk bij Duurstede vast te stellen.

Beleid Maatschappelijke Accommodaties Wijk bij Duurstede

Maatschappelijke accommodaties met impact

 

Introductie

 

Wijk bij Duurstede is een veelzijdige, levendige gemeente. Een breed scala aan maatschappelijke activiteiten en de verscheidenheid aan kernen met elk een eigen identiteit ligt daaraan ten grondslag. Voor inwoners is het dan ook van belang dat er in de toekomst voldoende mogelijkheden zijn om sport te beoefenen, goed onderwijs te volgen, zich te ontwikkelen op het gebied van kunst, cultuur en muziek en om elkaar te kunnen ontmoeten. Met de Maatschappelijke Agenda is een nieuwe beleidslijn ingezet voor het sociaal-maatschappelijk domein. En met de Omgevingsvisie is het toekomstbeeld van de drie kernen geschetst.

 

De gemeente Wijk bij Duurstede wil met dit accommodatiebeleid de juiste randvoorwaarden scheppen voor (de ontwikkeling van) maatschappelijke activiteiten. Het accommodatiebeleid richt zich op de afstemming tussen vraag en aanbod van maatschappelijke accommodaties op de terreinen onderwijs, sport en bewegen, sociaal-maatschappelijk en welzijn en zorg. Om die functies in de kernen te ontwikkelen vergt een andere manier van omgaan met de maatschappelijke accommodaties. Niet het ad-hoc oplossen van een enkel probleem, maar het realiseren van integrale en duurzame oplossingen. In plaats van een accommodatiebeleid met een vastgestelde planning van maatregelen, biedt dit accommodatiebeleid een kader waarmee de gemeente Wijk bij Duurstede regie kan voeren.

 

Scope

Het accommodatiebeleid heeft betrekking op alle gebouwen (met buitenvoorzieningen) waarin maatschappelijke functies op het vlak van Onderwijs, Sport, Sociaal-maatschappelijk en Welzijn en zorg worden georganiseerd. De gemeente heeft ten aanzien van deze functies een wettelijke taak (huisvesten) of een reële invloed en zeggenschap op realisatie, spreiding, kwaliteit en of het gebruik ervan. Onderstaande tabel geeft de scope van het accommodatiebeleid met een niet limitatieve opsomming van maatschappelijke functies, activiteiten en voorzieningen, al dan niet geclusterd per type accommodatie. Kortom, het accommodatiebeleid maatschappelijke accommodaties gaat over:

 

Doel

Het doel van het accommodatiebeleid is dan ook: te komen tot een optimale omvang, efficiënt en effectief gebruik van accommodaties, van een redelijke tot goede kwaliteit en een verspreiding naar behoeften over de kernen van de gemeente, nu en in de toekomst.

 

Proces

Het accommodatiebeleid is ontwikkeld door een gemeentelijke projectgroep met vertegenwoordigers van diverse disciplines. De projectgroep heeft het beleid ‘getest’ door de leidraad toe te passen op een aantal lopende ontwikkelingen en vraagstukken. En met de partners die het meest te maken hebben met maatschappelijke accommodaties – waaronder stichting Binding, stichting Wijksport en enkele sportverenigingen – is gesproken over (actuele) ontwikkelingen die te maken kunnen hebben met het accommodatiebeleid maatschappelijke accommodaties.

 

Tot slot

De maatschappelijke accommodaties in Wijk bij Duurstede zijn goed bereikbaar en verspreid over de kernen. Dit beeld wordt bevestigd door de Omgevingsvisie. In de zin van spreiding over de kernen zijn er geen acute issues op dit gebied. Uitzondering is de onderwijshuisvesting waar de komende 10 jaar veel van de verouderde schoolgebouwen in de kern Wijk bij Duurstede vervangen moeten worden. Op dit moment wordt daar een Integraal Huisvestings Plan (IHP) voor opgesteld. En verder liggen er mogelijkheden voor optimalisatie van vraag en aanbod en de harmonisering van beheer en tarieven. Uiteindelijk zal de leidraad zorgen voor een transparante en goed uitlegbare aanpak van accommodatievraagstukken.

 

Aanvullend is voor enkele clusters een perspectief geschetst in lijn met de toekomstbeelden uit de omgevingsvisie. Dit is gevat in een globale uitvoeringsagenda. Hierin worden nadrukkelijk nog geen inhoudelijke keuzes gemaakt, maar wordt een overzicht gegeven welke keuzemogelijkheden qua accommodaties/voorzieningen er in de kernen afzonderlijk en als gemeente in zijn geheel wenselijk, realiseerbaar en verdedigbaar zijn.

 

1. De staat van Accommodaties

 

Wijk bij Duurstede heeft een divers aanbod van maatschappelijke accommodaties verspreid over de drie kernen van de gemeente. Die maatschappelijke accommodaties zijn geen doel op zich. De gebouwen ‘accommoderen’ maatschappelijke functies en voorzieningen die een bijdrage leveren aan de samenleving. In het accommodatiebeleid is die onderverdeling in functies en accommodaties van belang. De hoofdindeling is gemaakt op het vlak van Onderwijs (scholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang), Sport (binnensport, buitensport), Sociaal-maatschappelijk (dorpshuizen, theater, bibliotheek) en Welzijn en zorg (Buurtzorg, consultatiebureau, inloop, kinderboerderij, dagbesteding).

 

De maatschappelijke accommodaties waar de gemeente een directe relatie mee heeft (eigendom, subsidie, beheer) zijn in beeld gebracht. Een uitgebreid overzicht van accommodaties staat in bijlage 1. En voor elk type maatschappelijke accommodatie is een analyse gemaakt van de belangrijkste kerngegevens (zie bijlage 2 t/m 5).

1.1. Onderwijsaccommodaties

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft 12 basisscholen en met het Revius Lyceum ook een locatie middelbaar onderwijs. In de kern Wijk bij Duurstede zijn acht basisscholen gevestigd op 7 locaties: twee basisscholen zijn geaccommodeerd in Bede school Noorderwaard (De Werkschuit en De Wegwijzer, dependance De Zonnewijzer). Het Revius in Wijk bij Duurstede is gehuisvest in een locatie met een capaciteit van 1.000 leerlingen en 2 volwaardige gymzalen van 252m2. Het aantal leerlingen ligt rond de 700 en dat blijft volgens het Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP) ook zo in de toekomst. In Cothen zijn twee basisscholen gevestigd in brede schoollocaties: Brede school Het Veldhuis accommodeert basisschool De Toermalijn en kinderopvang Partou en de st. Carolusschool is gehuisvest samen met kinderopvang KaKa. Langbroek heeft eveneens twee basisscholen: Piet de Springerschool in de MFA Oranjehof (eigendom woningcorporatie Viveste) en de school met de Bijbel als losse locatie.

 

In de kernen Cothen en Langbroek zijn de schoolgebouwen respectievelijk 12-13 jaar en 6-8 jaar geleden gebouwd. Die in Wijk bij Duurstede zijn – met uitzondering van Bredesschool Het Anker – allemaal ruim 30 jaar geleden gebouwd en enkele locaties naderen de 50 jaar. Op dit moment is het gemiddelde schoolgebouw in de kern Wijk bij Duurstede 40 jaar oud. De schoolgebouwen hebben waarschijnlijk geen optimaal binnenklimaat en zijn niet duurzaam. De komende 10 jaar zijn vervangingsinvesteringen in onderwijslocaties nodig. In 2021 wordt samen met het onderwijs in Wijk bij Duurstede gewerkt aan een onderwijsvisie en het Integraal Huisvestingsplan. In die ontwikkeling is aandacht voor het clusteren van onderwijs, opvang en aanverwante voorzieningen in de vorm van het concept brede school, een integraal kind centrum of een multifunctionele accommodatie. De brede school of een integraal kind centrum zijn meer toekomstgerichte concepten voor onderwijshuisvesting. Het multifunctioneel maken van de onderwijsaccommodaties biedt een aanzienlijk verbeterpotentieel ten aanzien van benutting. De gebouwen worden overdag benut door onderwijs (08:00-17:00) en ’s avonds door verenigingen en andere maatschappelijke organisaties.

 

Vanuit het Integraal HuisvestingsPlan worden de komende jaren investeringen gedaan in onderwijshuisvesting. Voornamelijk in de kern Wijk bij Duurstede biedt die ontwikkeling veel kansen voor vernieuwing én verduurzaming als ook het accommoderen van andere maatschappelijke activiteiten.

 

Voor het onderwijs dient binnen een straal van 1.000 meter een sporthal, sportzaal of gymzaal beschikbaar te zijn conform de VNG-modelverordening. Met uitzondering van De Werkschuit en De Wegwijzer vallen alle scholen binnen die afstand. De gemeente voorziet in busvervoer voor De Werkschuit (4 lesuur per week) en De Wegwijzer (5 lesuur per week).

1.2. Sportaccommodaties

De gemeente heeft een gevarieerd en goed verspreid aanbod binnensport- en buitensportaccommodaties. In Langboek en Wijk bij Duurstede liggen zogenoemde ‘sport clusters’ met binnen- en buitensportvoorzieningen op één locatie. Die clusters zijn in lijn met het toekomstbeeld dat de Omgevingsvisie schetst voor Wijk bij Duurstede. Cothen beschikt over een sporthal en buitensportcomplex.

 

Binnensport

Met 3 sporthallen, 1 sportzaal en 5 gymzalen, een turnhal, een dojo van 3 zaaldelen en jeu de bouleshal heeft Wijk bij Duurstede een breed aanbod binnensportaccommodaties in iedere kern. Het gebruik van de binnensportaccommodaties vertoont een gebruikelijk beeld: de sporthallen en sportzalen zijn goed bezet in de maanden november t/m februari op doordeweekse dagen van 18:30 tot 22:30. De gymzalen zijn op doordeweekse dagen tussen 09:00-16:00 goed bezet (bewegingsonderwijs). In de overige 8 maanden van een jaar is er nog veel ruimte, voornamelijk in de grotere binnensportaccommodaties zoals de sporthallen en -zalen. In de gymzalen is er jaarrond ’s avonds en in het weekend nog volop ruimte beschikbaar. De gymzalen worden beperkt gebruikt door sportverenigingen.

 

In de binnenstad van Wijk bij Duurstede wordt de gymzaal (Walplantsoen 10) benut door bewegingsonderwijs en een voormalig sporthal (Vikinghal aan de Karolingersweg 234) als sloopobject tijdelijk gebruikt door stichting Wijkse Projecten. Het ligt voor de hand de gymzaal (43 jaar oud en dus duur in onderhoud en exploitatie) te betrekken bij de aankomende opgaven op het gebied van onderwijshuisvesting in de kern Wijk bij Duurstede.

 

Buitensport

Het aanbod buitensportaccommodaties is gevarieerd en goed verspreid over de kernen. Iedere kern heeft een ‘sport cluster’ met daarin de meest beoefende buitensporten. Gemeente breed is het aanbod 12 voetbalvelden, 2 hockeyvelden, 14 tennisbanen, 4 korfbalvelden, een honk-/softbalveld en 2 petanque banen. Sportcomplex Mariënhoeve in Wijk bij Duurstede heeft een kern-overstijgend karakter, vanwege het brede aanbod van binnen- en buitensportaccommodaties. Langbroek beschikt met sportpark Oranjehof over een doelmatige buitensportaccommodatie met voetbal- en tennisvoorzieningen en een sportzaal op één locatie. Omdat de tennisbanen niet aan de KNLTB-normen voldoen zijn zij alleen geschikt voor training en recreatief tennis. Sportcomplex De Nieuwe Kamp in Cothen heeft eveneens voorzieningen voor voetbal en tennis en een asfaltveld met o.a. basketbalveld. Naast sporthal De Rijnsloot ligt nog een asfaltveld voor handbal en voetbal.

 

Bij de buitensportaccommodaties zijn ten aanzien van eigendom, beheer en tarieven verschillende constructies van toepassing. Zo kan het zijn dat de gemeente op de ene sportaccommodatie geen bemoeienis heeft met onderhoud, terwijl elders de gemeente opdrachtgever is voor het onderhoud en deze ook betaalt. En waar bij sportcomplex Mariënhoeve een duidelijke relatie ligt tussen kosten en het huurtarief die verenigingen betalen, is die relatie er in Langbroek en Cothen niet. Kortom, het ontbreekt bij de buitensportaccommodaties aan een eenduidig en transparant model voor eigendom, beheer en tarieven. Het accommodatiebeleid geeft een aanzet voor maatregelen.

1.3. Sociaal-maatschappelijke accommodaties

Op het vlak van sociaal- en culturele accommodaties is het breedste aanbod geconcentreerd op vijf locaties in de kern Wijk bij Duurstede: de Bibliotheek (gemeentehuis), Buurtzorg, Speel-o-theek en Ontmoetingscentrum (Walplantsoen 12), het voormalig Postkantoor (kringloopwinkel Nogges) en de voormalige Bibliotheek (Wijkse Inloop en Wijkse Dienst, Repair café en uitgifte voedselpakketten).

 

De komende jaren verandert het accommodatie aanbod voor sociaal-maatschappelijke activiteiten in de kern Wijk bij Duurstede: 5 van de 11 gebouwen met hoofdzakelijk sociaal-maatschappelijk gebruik verdwijnen als gevolg van woningbouw. Vaste huurders/ gebruikers zullen elders onderdak moeten vinden.

 

Theater Calypso in Wijk bij Duurstede is een kern-overstijgende voorziening. De sociaal-culturele accommodaties bevinden zich in of in de directe nabijheid van de binnenstad. Het voormalig Postkantoor en de voormalige Bibliotheek zijn ontwikkellocaties: de voorzieningen en activiteiten in deze gebouwen zijn daar binnen enige jaren niet meer gehuisvest. In en nabij het centrum van Wijk bij Duurstede zijn nog enkele accommodaties (tijdelijk) in gebruik voor sociaal-maatschappelijke activiteiten en voorzieningen. Het voormalige schoolgebouw van Het Palet (Zigagoven 86) wordt momenteel gebruikt door het vrouwenkoor Eigen Wijs. De Vikinghal wordt tijdelijk gebruikt door Stichting Wijkse activiteiten en op termijn gesloopt. ’t Rondeel in het centrum van Wijk bij Duurstede staat te koop. Voormalig huurder van ’t Rondeel, Reinaerde Atelier, is verhuisd naar De Feuniks.

 

Cothen en Langbroek hebben ieder een dorpshuis met als voornaamste doel het accommoderen van het lokale verenigingsleven. Dorpshuis de Toekomst in Langbroek bevindt zich in de multifunctionele accommodatie Oranjehof. Het dorpshuis accommodeert een breed programma van sociaal-culturele, maatschappelijke en sport en beweegactiviteiten voor jong en oud. De bibliotheek bevindt zich ook in het Dorpshuis. Met het activiteitenprogramma, de cursussen, lezingen, workshops, toneeluitvoeringen en inloopavonden neemt het dorpshuis (en dus de MFA) een belangrijke sociaal-maatschappelijke plaats in binnen Langbroek.

 

In Cothen zijn de sociaal-maatschappelijke en welzijn- en zorgvoorzieningen geconcentreerd op één locatie aan de kruising van de Van Beeck Calkoenstraat en C.B. Kentiestraat. Een groot deel van de sociaal-maatschappelijke activiteiten vinden plaats in Het Dorpshuis van Cothen. Het dorpshuis accommodeert sociale en culturele activiteiten variërend van een huiskamerproject en dansles tot een modeshow en benefietavond. De stichting (huurder en exploitant) heeft de horeca-exploitatie sinds 2017 verpacht aan Food N ‘Mood Catering uit Houten. Met de verpachting van de horeca wordt het Dorpshuis meer “vermarkt” als partycentrum en is het sociaal-maatschappelijke karakter naar de achtergrond verschoven. Op dezelfde locatie, aan de C.B. Kentiestraat, staat het Dienstencentrum met daarin de Bibliotheek van Cothen.

 

Muziekvereniging Excelsior uit Cothen heeft een eigen muziekgebouw tegenover sporthal De Rijnsloot. De vereniging gebruikt de zaal voor eigen activiteiten, repetities en trainingen. Het vaste gebruik is op doordeweekse avonden tussen 18:30-22:00. De vereniging verhuurt de zaal en bestuursruimte ook aan derden. Bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd door de Zonnebloem Cothen/Langbroek.

1.4. Welzijn en zorg

De welzijn- en zorgaccommodaties zijn goed verdeeld over de kernen binnen de gemeente. Het breedste aanbod is logischerwijs te vinden in en nabij de binnenstad. In Wijk bij Duurstede vormt het Ewoud en Elisabeth Gasthuis (E&E) een woonzorgcentrum met brede maatschappelijke voorzieningen, functies en activiteiten. Het E&E beschikt over een zorgboulevard met o.a. huisartsenpost, dagopvang en kinderdagverblijf. In principe zijn de activiteiten toegankelijk voor alle ouderen uit de gemeente Wijk bij Duurstede (niet exclusief bewoners van het E&E Gasthuis). Het consultatiebureau was gevestigd in het E&E, maar dat heeft momenteel tijdelijk onderdak in het Dorpshuis Cothen. Een definitieve locatie is onderwerp van lopend onderzoek. Aan het Walplantsoen in Wijk bij Duurstede bevindt zich een cluster aan welzijnsvoorzieningen. De Feuniks (particulier eigendom) accommodeert diverse welzijnsactiviteiten waaronder; ICCW, Wijks Atelier, Wijks Stekje, Biljartvereniging en Reinaerde werkcentrum Vos (voormalig ’t Rondeel) met een kunstuitleen. En op Walplantsoen 12 is de buurtzorg gevestigd.

 

In Cothen is alle welzijn- en zorg geconcentreerd in het Dienstencentrum. Het Dienstencentrum ligt aan de C.B. Kentiestraat, op dezelfde locatie als het Dorpshuis, en is eigendom van woningbouwstichting Cothen. Het dienstencentrum accommodeert de huisarts, tandarts, apotheek, fysiotherapie, pedicure, buurtzorg, diëtiste, Saltro voor bloed prikken en de trombosedienst.

 

Langbroek heeft een concentratie van welzijn- en zorgvoorzieningen in de MFA Oranjehof. In de MFA bevinden zich het consultatiebureau en de prikdienst (Saltro), stichting Boogh met dagbesteding voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en Quarijn met het seniorensteunpunt. De huisartsenpraktijk in Langbroek ligt aan De Brink 11 en beschikt over een uitdeelpost apotheekvoorziening.

1.5. Financieel

De maatschappelijke accommodaties in Wijk bij Duurstede zijn een belangrijk fundament voor het realiseren van de Maatschappelijke agenda. De accommodaties zijn geen doel op zich, maar zij maken activiteiten mogelijk die bijdragen aan de maatschappelijke doelen. Logischerwijs draagt de gemeente dan ook een groot deel van de kosten van deze maatschappelijke accommodaties. Het gaat om kostencomponenten als kapitaallasten, onderhoudslasten, exploitatielasten (gas, water, elektra), subsidies en daarnaast opbrengsten uit huur-/pacht en eventueel bijdragen van derden. Met de begroting 2021 als uitgangspunt is een financiële analyse gemaakt van de maatschappelijke accommodaties: onderwijs, sport, sociaal-/cultureel (en welzijn/zorg).

 

ALGEMEEN

Totaal

Onderwijs

Sport

Sociaal maatschappelijk

Kapitaallasten

€ 1.602.351

€ 1.250.372

€ 292.255

€ 59.724

Subsidie/bijdrage aan derde 1

€ 872.629

€ 31.500

€ 390.010

€ 451.119

Exploitatielasten

€ 643.011

€ 529.346

€ 79.830

€ 33.835

Onderhoud

€ 153.448

€ 113.738

€ 31.653

€ 8.057

Voorziening

€ 98.608

€ 98.461

€ 147

€ -

Totaal Uitgaven

€ 3.370.047

€ 2.023.417

€ 793.895

€ 552.735

Overig

-€ 8.810

€ -

-€ 5.500

-€ 3.310

Verhuur

-€ 196.709

-€ 175.981

-€ 9.825

-€ 10.903

Subsidie/bijdrage van derde

-€ 262.537

-€ 262.537

€ -

€ -

Totaal Inkomsten

-€ 468.056

-€ 438.518

-€ 15.325

-€ 14.213

Saldo

€ 2.901.991

€ 1.584.899

€ 778.570

€ 538.522

Directe subsidie

€ 872.629

€ 31.500

€ 390.010

€ 451.119

Indirecte subsidie

€ 2.029.362

€ 1.553.399

€ 388.560

€ 87.403

Kengetallen:

· Kosten per inwoner

€ 141

€ 85

€ 33

€ 23

· Opbrengsten per inwoner

(€ 20)

(€ 18)

(€ 1)

(€ 1)

· Saldo per inwoner

€ 121

€ 66

€ 33

€ 23

· Dekking opbrengsten

14%

22%

2%

3%

· Indirecte subsidie

86%

78%

98%

97%

   

 

Volgens de begroting 2021 geeft de gemeente Wijk bij Duurstede € 3.370.047 uit aan maatschappelijke accommodaties t.b.v. Onderwijs, Sport en Sociaal-maatschappelijke activiteiten. De opbrengsten zijn begroot op € 468.056; per saldo kosten de maatschappelijke accommodaties de gemeente ruim 2,9 miljoen per jaar, oftewel € 141 per inwoner.

 

Uitgaven maatschappelijke accommodaties, begroting 2021

Bijna de helft (48%) van de gemeentelijke uitgaven aan maatschappelijke accommodaties bestaan uit kapitaallasten € 1.602.351. De gemeente verstrekt jaarlijks totaal € 872.629 aan directe subsidie voor beheer en exploitatietaken (26%). De resterende uitgaven met een omvang van € 895.067 hebben direct verband met exploitatie en beheer van maatschappelijke accommodaties (26%). De gemeente heeft in die zin als organisatie ook nog een directe betrokkenheid bij beheer en exploitatie van maatschappelijke accommodaties.

 

Inkomsten maatschappelijke accommodaties, begroting 2021

 

De opbrengsten uit maatschappelijke accommodatie zijn € 468.056 per jaar. Die opbrengsten komen vrijwel geheel (94%) uit cluster onderwijs € 438.518. Hier geldt een enigszins vertekend beeld, omdat een deel van de opbrengsten uit bijvoorbeeld sportaccommodaties worden verrekend met subsidie. De mate waarin de opbrengsten de kosten dekken is afgerond 14%. En dat is inclusief directe subsidies. De gemeente verstrekt per saldo een indirecte subsidie2 met een omvang van € 2.029.362 per jaar (saldo -/- directe subsidie) voor alle maatschappelijke accommodatie samen. Een uitgebreide financiële analyse van de maatschappelijke accommodaties is te vinden in bijlage 3 (factsheet, paragraaf 5).

1.6. Bevindingen huidige situatie

De inventarisatie en analyse van de maatschappelijke accommodaties is in detail uitgewerkt in de factsheets van bijlage 3. De voornaamste bevindingen die hieruit volgen zijn per cluster opgesomd:

 

Algemene bevindingen

  • 1.

    Maatschappelijke accommodaties zijn voor alle inwoners bereikbaar. Iedere kern heeft minstens een (basis)school, kinderdagverblijf, sportaccommodatie en een locatie (in Cothen en Langbroek het dorpshuis) waar maatschappelijke functies onderdak vinden. De spreiding en bereikbaarheid is op orde.

  • 2.

    Het gevolg van dit uitgebreide aanbod – en (landelijke)ontwikkelingen – is dat bij sommige accommodaties overcapaciteit ontstaat; vooral bij binnensport- en buitensportaccommodatie.

Onderwijs

  • 1.

    De gemeente heeft 12 basisscholen en 1 locatie voorgezet onderwijs (Revius Lyceum). De basisscholen zijn verdeeld over 11 locaties: bredeschool Noorderwaard in Wijk bij Duurstede accommodeert 2 basisscholen.

  • 2.

    De 9 kinderopvanglocaties binnen de gemeente zijn in de meeste gevallen (6) gelieerd aan een onderwijslocatie.

  • 3.

    De onderwijslocaties in de kern Wijk bij Duurstede zijn sterk verouderd, gemiddeld 40 jaar (uitzondering is bredeschool Het Anker). In 2021 wordt een nieuw Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP) opgesteld. Het IHP omvat een richtinggevend kader met meerjarige investeringsafspraken. Het IHP betekent primair verbetering van onderwijshuisvesting en daarmee (substantiële) verbetering ten aanzien van duurzaamheid en binnenklimaat. Het IHP biedt ook kansen voor optimalisatie van maatschappelijke functies en voorzieningen zoals: concentratie door brede schoolconcept/ integraal kind centrum, multifunctionele accommodatie, van schoolplein naar buurtplein (open na 16:00).

  • 4.

    In Cothen zijn beide onderwijslocaties uitgevoerd als brede schoolconcept. In Langbroek bevindt Piet de Springerschool zich in de MFA Oranjehof en is de school met de bijbel een solitaire onderwijslocatie.

  • 5.

    De binnensportaccommodaties in de gemeente worden over het algemeen goed gebruikt door onderwijs. De grotere binnensportaccommodaties (sporthallen en sportzalen) vallen daarbij in negatieve zin op: die worden matig gebruikt voor bewegingsonderwijs.

Sport

  • 6.

    De bezetting van de binnensportaccommodaties door sportverenigingen is matig, vanwege het ruime aanbod sporthallen en -zalen. Gelet op de ontwikkelingen in de sport – steeds meer ongebonden sporters die sporten in de buitenruimte en afname ledentallen van verenigingen (NOC*NSF 20193 ) – is de vraag of het huidige aantal en de typen binnensportaccommodaties in de toekomst in stand gehouden kan en moet worden. Dit vraagstuk (optimaal aanbod binnensportaccommodatie) wordt idealiter meegenomen in de vernieuwing van onderwijslocaties in de kern Wijk bij Duurstede.

  • 7.

    De gemeente heeft in iedere kern een goed uitgeruste buitensportaccommodatie die voorziet in accommodatie voor de meest beoefende sporten. Sportcomplex Mariënhoeve heeft een breder aanbod en daarmee kern overstijgend karakter. Het is belangrijk dat de gemeente, ondanks dat de exploitatie van sport is uitbesteed aan derden, regie voert over accommodatievraagstukken. Dergelijke vraagstukken dienen kern overstijgend te worden aangepakt, waarbij rekening wordt gehouden met ontwikkelingen, vraag en aanbod in andere kernen.

  • 8.

    Momenteel is de organisatie van sport (Eigendom, beheer en exploitatie) per kern verschillend. In de gemeente zijn verschillen in de mate van indirecte subsidie/ gemeentelijke bijdrage in huur en exploitatie. Deze situatie is niet transparant en niet uitlegbaar. Ter illustratie: een vereniging huurt in kern A sportaccommodatie tegen een 90% kostendekkend tarief per veld. Diezelfde vereniging gaat nu sportaccommodatie huren in kern B en betaalt daar 13% kostendekkend tarief per veld. Het verschil is niet te verklaren doordat de ene vereniging bijvoorbeeld meer bijdraagt aan maatschappelijke doelen (MAG) dan de andere vereniging. Kortom, transparantie in beheer en tarieven is wenselijk om naar een eenduidige situatie te kunnen ontwikkelen.

  • 9.

    In het recente verleden heeft de gemeente enkele optimalisaties doorgevoerd ten aanzien van sportaccommodaties; het afstoten van het zwembad en de Vikinghal.

  • 10.

    Wat betreft sportaccommodaties ligt het verbeterpotentieel in een verdere optimalisatie van vraag en aanbod, het transparanter maken en een uniforme uitvoering van beheer en tarieven.

Sociaal-maatschappelijk

  • 11.

    De sociaal-maatschappelijke accommodaties concentreren zich in de kern Wijk bij Duurstede. In Cothen en Langbroek voorziet het dorpshuis/ MFA in accommodatie voor sociaal-maatschappelijke activiteiten.

  • 12.

    Belangrijk aandachtspunt is het feit dat het accommodatie aanbod voor sociaal-maatschappelijke activiteiten voor 45% zal verdwijnen in de komende jaren. Van de 11 accommodaties staan 5 aangemerkt als ontwikkellocatie. Gezien het maatschappelijk belang van de voorzieningen en activiteiten is het zeer wenselijk om deze niet als losse accommodatievraagstukken te behandelen, maar als een centrale opgave. De planvorming voor nieuwe onderwijslocaties biedt mogelijk kansen.

  • 13.

    De gemeente verstrekt jaarlijks € 365.196 aan subsidie voor de exploitatie van de bibliotheek (locatie in iedere kern). De subsidie is in absolute zin substantieel hoger dan andere sociaal-maatschappelijke partners. Maar ook in vergelijking met het totaalbeeld van de maatschappelijke accommodaties: de gemiddelde subsidie per inwoner is € 12 en de bibliotheek ontvangt € 16 per inwoner. Het verdient daarom aanbeveling de bibliotheek nader te analyseren (en de impact te maximaliseren): mogelijk dat accommodatie daar een bijdrage aan kan leveren: de bibliotheek meer in haar kracht zetten door de huisvesting (beter) te combineren met aan bibliotheek gelieerde maatschappelijke activiteiten, onderwijs, goede horecavoorziening et cetera.

Welzijn

  • 14.

    Het aanbod welzijn en zorg is goed verspreid over de gemeentelijke kernen. Voor iedere kern geldt dat meerdere voorzieningen op of nabij dezelfde locatie in het centrum zijn geaccommodeerd.

  • 15.

    In Wijk bij Duurstede bevinden de meeste voorzieningen zich in het centrum. Het E&E Gasthuis biedt als locatie een breed aanbod welzijn- en zorgvoorzieningen. Het consultatiebureau was gevestigd in het E&E gasthuis, maar heeft die locatie moeten verlaten. Het consultatiebureau bevindt zich tijdelijk in het Dorpshuis Cothen, maar verhuist idealiter weer terug naar de kern Wijk bij Duurstede (meeste inwoners).

  • 16.

    Het aanbod welzijn- en zorg is in Cothen centraal geaccommodeerd in het Dienstencentrum Cothen.

  • 17.

    In Langbroek is het aanbod welzijn- en zorg niet geheel centraal geaccommodeerd. Een deel (eerstelijns)voorzieningen bevindt zich in Dorpshuis De Toekomst (fysio, consultatiebureau, prikdienst Saltro). De huisarts en apotheek bevinden zich in het centrum van Langbroek.

 

  

2. Beleidsvisie en focuspunten

 

De Maatschappelijke Agenda Wijk Bij Duurstede (MAG 2020) is hét beleidskader voor het volledige sociaal domein. De MAG brengt samenhang en verbinding aan tussen zorg, welzijn, onderwijs, gezondheid, sport en cultuur en ook met het ruimtelijk en economisch domein. De Omgevingsvisie legt een basis voor een duurzame toekomst van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Voor elke kern is bekeken wat waardevol is, wat er ontbreekt en wat er moet veranderen voor de komende 10 tot 20 jaar. Accommodaties zijn hierbinnen een belangrijk fundament. Het Accommodatiebeleid geeft concrete handvatten hoe om te gaan met de maatschappelijke accommodaties: het biedt een praktische en integrale leidraad voor de gemeentelijke inzet en rol alsmede een toetsingskader voor de uitvoering van activiteiten. Het accommodatiebeleid geeft nadrukkelijk geen inhoudelijke beleidsafwegingen.

 

De afstemming tussen maatschappelijke functies en voorzieningen en de benodigde accommodaties vraagt om continue aandacht. Behoeften zijn dynamisch en accommodaties statisch: door maatschappelijke accommodaties flexibel in te zetten, kan beter worden ingespeeld op veranderende behoeften.

2.1. Maatschappelijke Agenda

De Maatschappelijke Agenda is duidelijk over de rol die de gemeente inneemt ten aanzien van maatschappelijke voorzieningen en activiteiten. De kernpunten uit de MAG die ook relevant zijn voor het accommodatiebeleid staan hieronder:

 

  • -

    De gemeente is niet meer overal van, en zit ook niet op de stoel van de uitvoerder. De richting wordt bepaald met de opgaven in deze MAG (het ‘wat’). Als gemeente zullen wij nog meer ‘loslaten’ dan voorheen als het gaat om de uitvoering (het ‘hoe’).

  • -

    Het benodigde voorzieningenniveau is zoveel mogelijk lokaal beschikbaar. Waar de Wijkse schaal naar omvang of expertise tekortschiet, vindt samenwerking met de regiogemeenten plaats.

  • -

    Beschikbare algemene voorzieningen worden zo veel mogelijk benut. Ook door mensen met een beperking

  • -

    Sport-, cultuur- en gezondheidsaanbod zijn in te zetten als middel om de draagkracht van inwoners te versterken.

  • -

    Waar nodig vindt prioritering plaats op basis van de MAG en de preventieagenda’s. Hiervoor is een ‘zeef’ ontwikkeld. Dit kan leiden tot afbouw of verbouw van bepaalde voorzieningen of activiteiten.

  • -

    Gemeentelijke inzet is een bewuste keuze: het betreft inzet op opgaven die voortvloeien uit wettelijke verplichtingen of autonome keuzes, betaalbaar en effectief zijn, en haalbaar zijn binnen de gemeentelijke financiële kaders.

Vertaald naar het accommodatiebeleid houdt dit in dat:

  • 1.

    Gemeente de richting bepaalt aan de hand van de MAG met preventieagenda’s en omgevingsvisie. De uitvoering wordt door de gemeente meer losgelaten en overgelaten aan uitvoeringspartners;

  • 2.

    Het voorzieningenniveau zoveel mogelijk lokaal beschikbaar is en optimaal wordt benut (al dan niet door prioritering);

  • 3.

    Sport-, cultuur- en gezondheidsaanbod belangrijke functies zijn om te accommoderen;

  • 4.

    De gemeentelijke inzet is een bewuste keuze waar voor accommodatievraagstukken een leidraad is ontwikkeld.

2.2. Omgevingsvisie Wijk bij Duurstede

De Omgevingsvisie Wijk bij Duurstede is op 16 februari 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. De verschillende deelproducten die zijn opgeleverd, bieden wel richting voor het accommodatiebeleid. Het gaat dan om de opgaven Samenleving en Maatschappij en de richtinggevende hoofdkeuzes in brede zin:

 

Opgaven Samenleving en maatschappij:

  • -

    In beeld krijgen van ontbrekende voorzieningen.

  • -

    Goede algemeen toegankelijke voorzieningen voor iedereen, ook de kwetsbare inwoners (ouderen- en jongerenwerk, vrijetijdsbesteding, sport, cultuur, welzijn, goede inrichting algemene buitenruimte, speelvoorzieningen).

  • -

    Voldoende (geschikt) aanbod op het terrein van onderwijs4 en kinderopvang.

  • -

    Voldoende geschikte woningen voor iedereen en een veilige woonomgeving.

  • -

    Stimuleren van (buurt)initiatieven van inwoners om elkaar te informeren, leuke dingen met elkaar te doen of elkaar te steunen.

  • -

    Behoud van kwaliteit van het wonen, leefbaarheid buurten, gezondheid, identiteit, je thuis voelen.

  • -

    Opvang van ex-cliënten beschermd wonen (nu nog ondergebracht bij centrumgemeente Utrecht), opvang en ondersteuning van GGZ- cliënten in de wijk en ondersteuning van dementerende inwoners en hun mantelzorgers.

  • -

    Ruimte voor ontmoeting bieden in elke kern.

  • -

    Participatievoorzieningen (werkplekken) aanbieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zorgen voor een zinvolle dagbesteding voor mensen met beperkingen.

  • -

    Beschikbaar stellen van ruimte voor (tijdelijke) voorzieningen, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘voorzieningenverzamelgebouw’.

De richtinggevende hoofdkeuzes in relatie tot het accommodatiebeleid

  • -

    Hoofdkeuze 3: we kiezen voor duurzame instandhouding van de aanwezige voorzieningen in kernen, door voorzieningen te clusteren op een beperkt aantal goed bereikbare plekken in de kern

  • -

    Hoofdkeuze 8: het bebouwd gebied in de kernen levert een wezenlijke bijdrage aan een energieneutraal en klimaatbestendig Wijk bij Duurstede

Vertaald naar het accommodatiebeleid houdt dit in dat:

  • 1.

    Gemeente goede en voor iedereen toegankelijke voorzieningen wil hebben;

  • 2.

    Er in iedere kern ruimte voor ontmoeting is;

  • 3.

    Voorzieningen voor zinvolle dagbesteding voor iedereen;

  • 4.

    Beschikbaar stellen van ruimte voor (tijdelijke) voorzieningen wat inhoudt: flexibiliteit

In de Omgevingsvisie is de ambitie vastgelegd om te komen tot voorzieningenclusters op een beperkt aantal goed bereikbare plekken in de kern. Ook maatschappelijke accommodaties dragen bij aan een energie neutrale en klimaatbestendige gemeente.

2.3. Beleidskader Accommodatiebeleid

De gemeente wil een helder en eenduidig afwegingskader voor vragen van inwoners, maatschappelijke partners en/of intern met betrekking tot maatschappelijke accommodatie. Een gemeente heeft binnen de wettelijke kaders en beginselen van goed bestuur een grote mate van vrijheid om zelf invulling te geven aan de positionering van maatschappelijke accommodaties. Voor de gemeente zijn accommodaties geen doel op zich, maar faciliteren zij maatschappelijke functies en activiteiten. In dat opzicht verandert de manier van denken in termen van gebouw naar termen van functies en activiteiten. Met een scherpe visie en een transparante leidraad kunnen accommodatievraagstukken beter worden aangepakt.

 

Visie:

De gemeente Wijk bij Duurstede wil in iedere kern voldoende accommodatie voor maatschappelijke functies en activiteiten. Die maatschappelijke accommodaties worden optimaal benut, leveren een aantoonbare bijdrage aan de maatschappelijke agenda en zijn toekomstgericht (duurzaam, vernieuwend en flexibel). Bestaande accommodatie wordt zoveel mogelijk benut en prioritering (bij laag gebruik of leegstand) kan leiden tot afbouw of verbouw van bestaande accommodatie. Ten aanzien van de uitvoering wil de gemeente nog meer dan voorheen ‘loslaten’ en wordt ingezet op samenwerking tussen organisaties. De gemeente kiest er nadrukkelijk voor om de bestaande maatschappelijke accommodaties zo intensief mogelijk te benutten en selectief te zijn in investeringen in nieuwe accommodatie; een investering wordt pas overwogen als de leidraad met succes is doorlopen.

 

Dit alles betekent dat:

  • 1.

    In eerste instantie inwoners/organisaties zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden en gebruiken van maatschappelijke accommodatie, met uitzondering van de wettelijke verantwoordelijkheid van gemeente (onderwijshuisvesting),

  • 2.

    Iedere kern een passend voorzieningenniveau door concentratie en combinatie van functies,

  • 3.

    Een accommodatie is multifunctioneel en flexibel (geschikt te maken voor andere functies),

  • 4.

    Een accommodatie is samenhangend (functies en activiteiten versterken elkaar),

  • 5.

    Een accommodatie is aantoonbaar langjarig goed te exploiteren (structureel sluitende exploitatie, eventueel inclusief subsidie),

  • 6.

    Een gelijk speelveld ten aanzien van beheer en tarieven (transparant en gelijke behandeling),

  • 7.

    Een centraal ‘makelpunt’ maatschappelijke accommodaties binnen de gemeente.

De gemeente zal functies niet geforceerd bij elkaar in één gebouw stoppen. Multifunctioneel gebruik van accommodaties is uitgangspunt, maar daarbij wordt tevens naar de directe omgeving gekeken: een multifunctionele omgeving. In een multifunctionele omgeving liggen functies die in elkaars verlengde passen op loopafstand van elkaar. Een voorbeeld is sportcomplex Mariënhoeve.

3. Leidraad maatschappelijke accommodaties

 

Het beleidskader maatschappelijke accommodaties wordt toegepast via een leidraad. De leidraad is bruikbaar voor alle vragen en vraagstukken met betrekking tot maatschappelijke accommodaties, zowel gemeentelijke als private (verenigingen, stichtingen etc.). De gemeente heeft in de kern twee mogelijke rollen ten aanzien van deze maatschappelijke accommodaties:

  • 1.

    het accommoderen

  • 2.

    het faciliteren

De leidraad bevat een set elementen die ondersteuning bieden bij de integrale afweging of de gemeente wel of niet over gaat tot accommoderen of faciliteren. En zo ja hoe. Het is geen model dat volledig uitsluitsel geeft, maar een leidraad voor het maken van een integrale afweging. De leidraad zorgt voor transparantie.

 

Leidraad vraagstukken maatschappelijke accommodaties

 

Een accommodatievraagstuk kan de leidraad doorlopen als de informatie beschikbaar en volledig is. Als de afweging leidt tot een voorstel om een private accommodatie financieel te ondersteunen of te investeren in een (gemeentelijke) accommodatie waar nog geen dekking voor is, dan wordt dit ter besluitvorming voorgelegd aan de raad. Bij financiële steun zal altijd een staatssteuntoets moeten plaatsvinden. Bij accommodatievraagstukken ten aanzien van zowel private- als gemeentelijke accommodaties, gaan we altijd het gesprek aan met de betreffende organisatie.

3.1. Afwegingskader

Item

Omschrijving

Behoefte

Is behoefte aantoonbaar?

De accommodatie vervult een concrete behoefte nu en in de toekomst. De behoefte is aantoonbaar middels een behoefteanalyse. Voor accommodatie/voorziening wordt uitgegaan van de normen en richtlijnen van de branche (zoals de NOC*NSF, VSG en betreffende sportbond, Onderwijs etc.). Bij een (te) beperkte behoefte (bijvoorbeeld 1 voetbalveld, of 6 optredens per jaar) wordt die organisatie gestimuleerd samen te werken en bestaande accommodatie te benutten.

Impact

Realiseren we impact?

De accommodatie heeft door de functies, activiteiten en voorzieningen duurzaam impact op de beleidsdoelen van de gemeente Wijk bij Duurstede: de Maatschappelijke Agenda. De impact is meetbaar en wordt aangetoond.

Capaciteit

Is er knelpunt in capaciteit?

Vraag en aanbod dienen duurzaam op elkaar te zijn afgestemd. Het uitgangspunt is dat we eerst de bestaande accommodatiecapaciteit optimaal benutten. Pas als vaststaat dat de behoefte niet in andere accommodatie kan worden ondergebracht, investeren of faciliteren we (in) een nieuwe accommodatie.

Vernieuwing

Is er een vernieuwend karakter?

De investering draagt bij aan vernieuwing van de sociale infrastructuur van Wijk bij Duurstede. Fysieke ruimte benodigd voor maatschappelijke voorzieningen kan worden gevonden in bestaande accommodatie of op een nieuwe plek. Het vernieuwende karakter en kleinschaligheid t.o.v. traditionele accommodatieconcepten, verbreden en versterken de Wijkse sociale infrastructuur.

"Multifunctioneel"

Accommodaties zijn multifunctioneel en flexibel

We zetten in op multifunctioneel gebruik van accommodaties en op het maken van slimme combinaties. Flexibiliteit in gebruik en gebouw zijn belangrijke pijlers. Nieuwe initiatieven worden getoetst op multifunctionaliteit en flexibiliteit

“Kostenbaten-analyse”

Een accommodatie heeft een toekomst als er een langjarige en aanvaardbare exploitatie is.

3.2. Uitvoeringskader

In eerste instantie zijn inwoners/organisaties zelf verantwoordelijk voor maatschappelijke accommodatie. Uitzondering hierop is onderwijshuisvesting. Indien de gemeente een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van de maatschappelijke accommodatie, dan kan de gemeente een accommoderende en/of faciliterende rol hebben.

 

Faciliterende rol

De gemeente heeft veelal een faciliterende rol ten aanzien van maatschappelijke accommodatie. Het faciliteren van inwoners en organisaties door eenvoudigweg mee te denken is de meest voorkomende rol. Die taak wordt ingevuld door het makel punt maatschappelijke accommodaties. Andere vormen van faciliteren zijn het creëren van gebruiksmogelijkheden (vergunning, bestemmingsplan), een garantstelling of het verstrekken van subsidie.

 

Accommoderende rol

Het is ook mogelijk dat de gemeente verantwoordelijk is voor het accommoderen. Voor onderwijs ligt hier een wettelijke taak, maar ook voor sport, sociaal-maatschappelijke en welzijn/zorgaccommodatie kan de gemeente accommoderen.

4. Agenda uitvoering

 

De agenda uitvoering geeft een richting voor de uitvoering van het accommodatiebeleid. Die richting is gevormd vanuit de analyse van accommodaties (factsheets) en de beleidsvisie. Nadrukkelijk is dit geen vastomlijnd plan waar acties in de tijd zijn weggezet. Er is gekozen voor duidelijkheid en flexibiliteit. De kracht van de leidraad accommodatievraagstukken is dat deze kort cyclisch werkt (ieder kwartaal) en de uitvoering van accommodatiebeleid zich zo snel kan aanpassen aan omstandigheden. De dynamiek tussen de agenda en leidraad moet leiden tot duidelijkheid in welke keuzemogelijkheden qua accommodaties/voorzieningen in de kernen afzonderlijk en als gemeente in zijn geheel wenselijk, realiseerbaar en verdedigbaar zijn. In deze ontwikkeling moeten stakeholders een rol spelen. Zowel in de verkennende als in de uitvoeringsfase. Met de gemeente Wijk bij Duurstede in een sturende, stimulerende, voorwaardenscheppende en toetsende rol.

De agenda uitvoering bevat een set mogelijke maatregelen:

Maatregelen algemeen

  • 1.

    Harmoniseren beheer sportaccommodaties:

    Een praktisch onderzoek en advies naar het creëren van een gelijk speelveld ten aanzien van beheer van de sportaccommodaties.

  • 2.

    Harmoniseren tarieven sportaccommodaties:

    Een praktisch onderzoek en advies naar het harmoniseren van de tarieven van buitensportaccommodatie.

  • 3.

    Sport in de buitenruimte:

    Een praktisch onderzoek en advies naar het ontwikkelen van sport- en beweegvoorzieningen in de buitenruimte. Dit in lijn met de Omgevingsvisie Wijk bij Duurstede.

Maatregelen Onderwijs

  • 4.

    Vernieuwing schoollocaties kern Wijk bij Duurstede:

    De onderwijsvisie en IHP zijn in ontwikkeling en leidend ten aanzien van inhoudelijke beleidskeuzes.

  • Moderne schoolpleinen = minder tegels:

    Een praktisch onderzoek en advies ten aanzien van het ontwikkelen van moderne schoolpleinen, waar zowel tijdens als na schooltijd meer kwalitatieve sport, spel en beweging plaatsvindt.

Maatregelen Binnensport

  • 6.

    Optimaliseren gebruik binnensportaccommodaties:

  • Een verdiepend onderzoek en advies naar een optimaal aanbod en programmering van de binnensportaccommodaties nu en in de toekomst. En daarbij rekening houden met de ontwikkeling van nieuwe onderwijslocaties in de kern Wijk bij Duurstede

  • 7.

    Onderzoek verduurzamen binnensport

  • Onderzoek lagere energielasten -> bijdrage klimaatambities

Maatregelen Buitensport

  • 8.

    Overcapaciteit kern overstijgend bekijken:

  • De ontwikkeling van Masterplan Mariënhoeve ligt stil vanwege de Coronacrisis. Uit de analyse van vraag- en aanbod blijkt dat de buitensport op een aantal punten uit balans is: behalve hockeyvereniging Dorsteti hebben alle andere verenigingen overcapaciteit (Mariënhoeve): tennis 2 banen, voetbal 2 velden, honk-softbal beperkt gebruik. (De Nieuwe Kamp): tennis 2 banen. (Langbroek): tennis 2 banen.

  • 9.

    Plan intensivering gebruik sportparken (in weekenden en overdag).

  • Bijvoorbeeld concept “wijksportpark” = meer ruimte voor individuele sporten, toegankelijkheid, functiemenging gebouwen etc.

  • 10.

    Onderzoek verduurzamen buitensport

  • Onderzoek verduurzamen buitensport: lagere energielasten -> bijdrage klimaatambities

Maatregelen Sociaal-maatschappelijk

  • 11.

    Gecoördineerde aanpak migratie ontwikkellocaties:

    Het accommodatie aanbod voor sociaal-maatschappelijke activiteiten verdwijnt de komende jaren voor 45%. 5 van de 11 accommodaties zijn ontwikkellocatie. Vanwege het maatschappelijk belang van de voorzieningen en activiteiten neemt de gemeente een regierol in ten aanzien van het accommodatievraagstuk: een centrale opgave in plaats van losse accommodatievraagstukken. De planvorming voor nieuwe onderwijslocaties c.q. het IHP biedt mogelijk kansen.

  • 12.

    Onderzoek optimale Bibliotheekvoorziening 

    De gemeente verstrekt jaarlijks € 365.196 aan subsidie voor de exploitatie van de bibliotheek (locatie in iedere kern). De subsidie is ook per inwoner substantieel hoger dan andere sociaal maatschappelijke partners. Het verdient daarom aanbeveling de bibliotheek nader te analyseren (en de impact te maximaliseren): mogelijk dat accommodatie daar een bijdrage aan kan leveren: de bibliotheek meer in haar kracht zetten door de huisvesting (beter) te combineren met aan bibliotheek gelieerde maatschappelijke activiteiten, onderwijs, goede horecavoorziening et cetera.

Maatregelen Welzijn en zorg

  • 13.

    Structurele huisvesting consultatiebureau

  • Het consultatiebureau is tijdelijk verhuisd van het centrum, naar het dorpshuis Cothen. Het centraal huisvesten van het consultatiebureau een belangrijke opgave.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 12 oktober 2021

De raad voornoemd,

griffier,

voorzitter,

Bijlage 1. Overzicht maatschappelijke accommodaties

Onderwijs

Nr

Accommodatie

Type accommodatie

(hoofd)Functies

Voorzieningen

Wijk bij Duurstede

1

Basisschool de Horn (De Overloop)

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Horn,

  • Peuterspeelzaal

2

Basisschool de Horn (Het Kompas)

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Horn

3

Bredeschool Noorderwaard

Schoolgebouw

Brede school

Onderwijs

  • Basisschool De Werkschuit,

  • Basisschool De Wegwijzer (dependance Zonnewijzer)

Kinderopvang

  • Peuterspeelzaal De Hobbit

  • Buitenschoolse opvang De Breeeje

  • Kinderdagverblijf 't Bikkeltje

4

Bredeschool Het Anker

Schoolgebouw

Brede school

Onderwijs + Welzijn

  • Basisschool Het Anker, 1 x gymzaal (308m2),

Kinderopvang:

  • Peuterspeelzaal De Dolfijn

  • Buitenschoolse opvang De Blik

  • Kinderdagverblijf Het Anker

5

Basisschool De Wegwijzer

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Wegwijzer

  • Peuterspeelzaal

6

Basisschool De Regenboog

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Regenboog

  • Peuterspeelzaal

7

Basisschool De Windroos

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Windroos

  • Peuterspeelzaal

8

Gymzaal Binnenstad

Gymzaal

Onderwijs

  • Gymzaal (bewegingsonderwijs)

9

Kinderopvang De Kresj (Kresj & Co)

  • Kinderdagverblijf

  • Peuteropvang

  • Buitenschoolse opvang

10

Kinderopvang De Kresj (Viela Kresj)

  • Kinderdagverblijf

  • Peuteropvang

  • Buitenschoolse opvang

11

Blos kinderopvang (Gansfortstraat)

  • Kinderdagverblijf

  • Peuteropvang

  • Buitenschoolse opvang

12

Vikinghal

Sporthal

Sociaal-cultureel

Sloopobject.

Tijdelijk Stichting Wijkse Projecten

13

Voormalig schoolgebouw Het Palet

Schoolgebouw

Kunst en cultuur

Tijdelijk Vrouwenkoor Eigen Wijs

Cothen

14

Bredeschool Het Veldhuis

Brede school

Onderwijs

  • Basisschool De Toermalijn,

Kinderopvang:

  • Kinderdagverblijf Partou

  • Peuteropvang Partou

  • Buitenschoolse opvang Partou

15

Bredeschool Carolus

Brede school

Onderwijs

  • Basisschool St. Carolusschool

Kinderopvang:

  • Kinderdagverblijf Careltje

  • Buitenschoolse opvang Careltje

Langbroek

  •  

16

MFA Oranjehof

Multifunctioneel

Multifunctioneel

  • Basisschool Pieter de Springerschool

Kinderopvang:

  • Peuterspeelzaal Humpy

  • Buitenschoolse opvang De Helden

17

Basisschool School met de Bijbel

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool School met de Bijbel

Kinderopvang:

  • Peuterspeelzaal

  • Buitenschoolse opvang De Bijdehandjes

 

 

Sport

 

Accommodatie

Type

Voorzieningen

Hoofdgebruiker

Wijk bij Duurstede:

Sportcomplex Mariënhoeve

Sporthal 1

Sportvloer 51m x 36,5m (3 zaaldelen)

KV Viking, badmintonvereniging Ricochet, hv Dorsteti

Sportcomplex Mariënhoeve

Sporthal 2

Sportvloer 48m x 28m (3 zaaldelen)

Revius, volleybal Bourgondië, basketbal Bourgondië, hv Dorsteti

Sportcomplex Mariënhoeve

Gymzaal

Sportvloer 22m x 14m (308m2)

Onderwijs, TTV Effect

Sportcomplex Mariënhoeve

Turnhal

turnhal 40m x 22m (880 m2)

Levitas

Sportcomplex Mariënhoeve

Dojo

softvloer 15m x 40m (3 zaaldelen)

Judo Duurstede, ReneSports, Judobond

Sportcomplex Mariënhoeve

Sportschool

Commerciële fitness

Divers

Sportcomplex Mariënhoeve

Dansruimte

Divers

Mbition, Judo

Sportcomplex Mariënhoeve

Darts

12 banen

Break Out

Brede School Het Anker

Gymzaal

Sportvloer 22m x 14m (308m2)

Onderwijs

Gymzaal Binnenstad

Gymzaal

Sportvloer 22m x 14m (308m2)

Onderwijs

Revius Lyceum

Gymzaal 1

Sportvloer 21m x 12m (252m2)

Onderwijs

Revius Lyceum

Gymzaal 2

Sportvloer 21m x 12m (252m2)

Onderwijs

Cothen:

Sporthal Rijnsloot

Sporthal

Sportvloer 22m x 44m (3 zaaldelen) *

Onderwijs, Handbal

Langbroek

Sportzaal Langbroek

Sportzaal

Sportvloer 28m x 16m (2 zaaldelen)

Onderwijs, SVL Volleybal

Accommodatie

Type

Hoofdgebruiker

Voorzieningen

Velden/banen Kunst.

Velden/banen

Natuur.

Velden

Pupillen

Kleed-/wasruimten

Wijk bij Duurstede

Sportcomplex Mariënhoeve

Voetbal

CDW

2

2

2

8

Sportcomplex Mariënhoeve

Hockey

Dorsteti

2

Sportcomplex Mariënhoeve

Korfbal

KV Viking

2

Sportcomplex Mariënhoeve

Honk-/softbal

Wijck Lions

1

Sportcomplex Mariënhoeve

Tennis

Tv Uitwijk

3

4

Sportcomplex Mariënhoeve

Petanque

Mazijk de Petanque

2

Cothen

Sportpark Nieuwe Kamp

Voetbal

SVF

1

1

1

Sportpark Nieuwe Kamp

Tennis

TC De Kamp

4

Sporthal Rijnsloot

Korfbal

HV Fortissimo

2

Langbroek

Sportpark Langbroek

Voetbal

SVL

1

2

8

Sportpark Langbroek

Tennis

SVL

3

 

Sociaal-maatschappelijk

 

Accommodatie

Type accommodatie

(hoofd)Functies

Voorzieningen

Wijk bij Duurstede

Gemeentehuis

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Bibliotheek

Walplantsoen 12

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

  • Buurtzorg,

  • Speel-o-theek,

  • Ontmoetingscentrum.

De Feuniks

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

  • ICCW,

  • Wijks Atelier,

  • Wijks Stekje,

  • Biljartvereniging,

  • Reinaerde werkcentrum Vos

Calypso Theater

Maatschappelijk

Kunst en cultuur

  • Muziektheater,

  • Zalen

Kinderboerderij De Vliert

Maatschappelijk

Sociaal-cultureel

  • Kinderboerderij

Manege Kleine Ros

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Carnavalsvereniging de Kaieschaiters

Voormalig Postkantoor

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Kringloopwinkel Nogges

Voormalig Bibliotheek

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Wijkse Inloop,

  • Wijkse Dienst,

  • Repair cafe,

  • Uitgifte voedselpakketten.

Rondeel

Maatschappelijk

te koop

  • te koop

Voormalig schoolgebouw Het Palet

Schoolgebouw

Kunst en cultuur

  • Vrouwenkoor Eigen Wijs

Vikinghal

Sporthal

Onderwijs

  • Sloopobject

Cothen

Dorpshuis Cothen

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk + Commercieel

  • 1 centrale entree (max 70 p),

  • 1 grote zaal (max 250 p),

  • 1 zaal, deelbaar (max 100 p),

  • 1 vergaderzaal (tot 10 p),

  • Consultatiebureau (tijdelijk)

Muziekgebouw Excelsior

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

Muziekgebouw, activiteiten Zonnebloem

Langbroek

Voormalig gymzaal Langbroek

Sport

Maatschappelijk

  • Voedselbank (Stichting Voedselbank Kromme Rijn)

MFA Oranjehof

Multifunctioneel

Onderwijs, Sociaal-maatschappelijk, Welzijn en zorg, Commercieel.

Dorpshuis Langbroek met:

  • 1 centrale ontmoetingsruimte (max 50p)

  • 1 grote zaal (deelbaar, max 200p), inclusief groot podium

  • 1 kleine zaal (max 15 p)

  • Bibliotheek,

  • Consultatiebureau

  • Priklocatie Saltro

 

Welzijn en zorg

 

Accommodatie

Type accommodatie

(hoofd)Functies

Voorzieningen

Wijk bij Duurstede

Walplantsoen 12

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

Buurtzorg, Speel-o-theek, Ontmoetingscentrum.

Singel 38

Maatschappelijk

Zorg en welzijn

Verloskundigen praktijk (De Geboortezaak)

E&E Gasthuis

Maatschappelijk

Zorg en welzijn

Huisarts, Fysiotherapie, Thuiszorg

Cothen

Dorpshuis Cothen

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

Consultatiebureau (tijdelijk)

Wozoco (Cob Balkplein)

Maatschappelijk

Welzijn en zorg

Activiteitenruimte voor bewoners maar ook andere organisaties. Kleinschalige seniorenactiviteiten

Aula (Groenewoudseweg 12)

Maatschappelijk

Welzijn en zorg

Rouwcentrum Smorenburg

Dienstencentrum Cothen (

Maatschappelijk

Welzijn en zorg

Alle zorgverleners in Cothen werken samen vanuit 1 locatie: Welzijn en zorg:

- huisarts,

- tandarts,

- apotheek,

- fysiotherapeut,

- pedicure,

- buurtzorg,

- diëtiste,

- Saltro voor bloed prikken en de Trombosedienst.

Langbroek

MFA Oranjehof

Multifunctioneel

Onderwijs, Sociaal-maatschappelijk, Welzijn en zorg, Commercieel.

Consultatiebureau Priklocatie Saltro

 

Bijlage 2. Kaart maatschappelijke accommodaties

Bijlage 3. Factsheets maatschappelijke accommodaties

Introductie

 

Voorliggend document bevat de factsheets horende bij het Accommodatiebeleid maatschappelijke accommodaties Wijk bij Duurstede. Het document vormt bijlage 3 van het Accommodatiebeleid.

Per type maatschappelijke accommodaties wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste feiten ten aanzien van vraag en aanbod.

 

1. Factsheet Onderwijsaccommodaties

 

In Wijk bij Duurstede zijn acht basisscholen en zes kinderopvang- en BSO-locaties en met het Revius Lyceum tevens een school voor middelbaar onderwijs. Cothen en Langbroek hebben elk twee basisscholen.

 

1.1Aanbod onderwijsaccommodaties

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft 12 basisscholen en met het Revius Lyceum ook een locatie middelbaar onderwijs. Het aanbod onderwijsaccommodaties binnen de gemeente Wijk bij Duurstede is weergegeven in onderstaande tabel.

 

Nr

Accommodatie

Type accommodatie

(hoofd)Functies

Voorzieningen

Wijk bij Duurstede

1

Basisschool de Horn (De Overloop)

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Horn,

  • Peuterspeelzaal

2

Basisschool de Horn (Het Kompas)

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Horn

3

Bredeschool Noorderwaard

Schoolgebouw

Brede school

Onderwijs

  • Basisschool De Werkschuit,

  • Basisschool De Wegwijzer (dependance Zonnewijzer)

Kinderopvang

  • Peuterspeelzaal De Hobbit

  • Buitenschoolse opvang De Breeeje

  • Kinderdagverblijf 't Bikkeltje

4

Bredeschool Het Anker

Schoolgebouw

Brede school

Onderwijs + Welzijn

  • Basisschool Het Anker, 1 x gymzaal (308m2),

Kinderopvang:

  • Peuterspeelzaal De Dolfijn

  • Buitenschoolse opvang De Blik

  • Kinderdagverblijf Het Anker

5

Basisschool De Wegwijzer

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Wegwijzer

  • Peuterspeelzaal

6

Basisschool De Regenboog

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Regenboog

  • Peuterspeelzaal

7

Basisschool De Windroos

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool De Windroos

  • Peuterspeelzaal

8

Gymzaal Binnenstad

Gymzaal

Onderwijs

  • Gymzaal (bewegingsonderwijs)

9

Kinderopvang De Kresj (Kresj & Co)

  • Kinderdagverblijf

  • Peuteropvang

  • Buitenschoolse opvang

10

Kinderopvang De Kresj (Viela Kresj)

  • Kinderdagverblijf

  • Peuteropvang

  • Buitenschoolse opvang

11

Blos kinderopvang (Gansfortstraat)

  • Kinderdagverblijf

  • Peuteropvang

  • Buitenschoolse opvang

12

Vikinghal

Sporthal

Sociaal-cultureel

Sloopobject.

Tijdelijk Stichting Wijkse Projecten

13

Voormalig schoolgebouw Het Palet

Schoolgebouw

Kunst en cultuur

Tijdelijk Vrouwenkoor Eigen Wijs

Cothen

14

Bredeschool Het Veldhuis

Brede school

Onderwijs

  • Basisschool De Toermalijn,

Kinderopvang:

  • Kinderdagverblijf Partou

  • Peuteropvang Partou

  • Buitenschoolse opvang Partou

15

Bredeschool Carolus

Brede school

Onderwijs

  • Basisschool St. Carolusschool

Kinderopvang:

  • Kinderdagverblijf Careltje

  • Buitenschoolse opvang Careltje

Langbroek

  •  

16

MFA Oranjehof

Multifunctioneel

Multifunctioneel

  • Basisschool Pieter de Springerschool

Kinderopvang:

  • Peuterspeelzaal Humpy

  • Buitenschoolse opvang De Helden

17

Basisschool School met de Bijbel

Schoolgebouw

Onderwijs

  • Basisschool School met de Bijbel

Kinderopvang:

  • Peuterspeelzaal

  • Buitenschoolse opvang De Bijdehandjes

 

Wijk bij Duurstede

De acht basisscholen in Wijk bij Duurstede zijn gevestigd op 7 locaties. De Werkschuit en De Wegwijzer, dependance De Zonnewijzer bevinden zich in Bede school Noorderwaard. In Wijk bij Duurstede is breed aanbod van Kinderopvang. In beide brede scholen (Noorderwaard en Het Anker) organiseert KMN Kind & Co aanbod peuteropvang, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Daarnaast zijn er nog 3 andere kinderopvanglocaties in Wijk bij Duurstede: Kresj & Co, Viela Kresj en Blos kinderopvang Gansfortstraat.

 

De schoolgebouwen in Wijk bij Duurstede zijn – met uitzondering van Bredesschool Het Anker – allemaal ruim 30 jaar geleden gebouwd en enkele locaties naderen de 50 jaar. Op dit moment is het gemiddelde schoolgebouw in de kern Wijk bij Duurstede 40 jaar oud.

 

In Wijk bij Duurstede staan nog 3 onderwijs(gerelateerde) accommodaties. Gymzaal Binnenstad is voor meerdere scholen de locatie voor bewegingsonderwijs. De Vikinghal is een voormalig sporthal nabij de Wegwijzer en de Werkschuit die in de basis geschikt zou kunnen zijn geweest voor bewegingsonderwijs. De sporthal is een sloopobject en tijdelijk in gebruik door Stichting Wijkse Projecten. Het voormalig schoolgebouw Het Palet is een ontwikkellocatie. Vrouwenkoor Eigen Wijs maakt tijdelijk gebruik van het schoolgebouw.

 

Langbroek

In Langbroek zijn twee basisscholen gevestigd. Piet de Springerschool in de MFA Oranjehof en op 350 meter loopafstand van de MFA, De School met de Bijbel. De kinderopvang in Langbroek bestaat uit peuteropvang en buitenschoolse opvang in de MFA. En de School met de Bijbel heeft buitenschoolse opvang.

 

Cothen

De kern Cothen heeft twee brede schoollocaties. Basisschool De Toermalijn met tevens peuteropvang, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang onder één dak gevestigd aan het sportcomplex De Nieuwe Kamp. Basisschool St. Carolus vormt samen met kinderdagverblijf Careltje en buitenschoolse opvang Careltje de Brede School Carolus.

 

Het aantal leerlingen in de gemeente ligt rond de 700 en dat blijft volgens het Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP) ook zo in de toekomst.

 

2.1Vraag onderwijsaccommodaties

In 2021 wordt een nieuwe visie op onderwijs ontwikkeld. Vanuit die visie wordt eveneens in 2021 een nieuw Integraal Huisvestingsplan Onderwijs opgesteld. De vraag naar onderwijsaccommodatie zal blijken uit de leerlingenprognose uit het IHP. Omdat het accommodatiebeleid eerder klaar is dan het IHP, en omdat het accommodatiebeleid geen inhoudelijke beleidskeuzes maakt, wordt in de factsheet verwezen naar het IHP.

 

3.1Financiën onderwijsaccommodaties

De totale onderwijsbegroting van de gemeente bestaat uit een kostenpost van € 2.023.417 en baten van € 438.518. Per saldo geeft de gemeente € 1.584.899 uit aan onderwijshuisvesting. De grootste kostenpost is algemeen Huisvesting onderwijs (60%), gevolgd door Brede school Het Anker (13%) en Brede school Cothen (9%) met een saldo van respectievelijk € 188.334 en € 98.331.

 

Accommodatie

Baten

Lasten

Eindtotaal

Huisvesting onderwijs

-€ 80.000

€ 1.221.509

€ 1.141.509

Brede school Het Anker

-€ 84.831

€ 273.165

€ 188.334

Brede school Cothen

-€ 90.658

€ 188.989

€ 98.331

Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

€ 0

€ 84.388

€ 84.388

DBL - 4.2 Onderwijshuisvesting

€ 47.736

€ 47.736

Gymzaal Het Anker

€ 32.513

€ 32.513

Gymlokaal Walplantsoen

€ 29.356

€ 29.356

Servicepunt Brede Scholen

€ 18.000

€ 18.000

Voor- en vroegschoolse educatie

-€ 110.000

€ 110.000

€ 0

Brede school De Heul

€ 0

€ 0

€ 0

Brede school Noorderwaard

-€ 73.029

€ 17.761

-€ 55.268

Eindtotaal

-€ 438.518

€ 2.023.417

€ 1.584.899

 

De onderwijslocaties in de kern Wijk bij Duurstede zijn over het algemeen genomen (sterk) verouderd. In Cothen en Langbroek zijn de gebouwen aanzienlijk jonger. Het integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP) dat in 2021 wordt opgesteld, zal een omvangrijk investeringsplan bevatten voor de onderwijsgebouwen in Wijk bij Duurstede.

 

Accommodaties

Kapitaallasten

Exploitatielasten

Onderhoud

Voorziening

Subsidie/bijdrage

aan derde

Eindtotaal

Huisvesting onderwijs

€ 924.609

€ 216.900

€ 80.000

€ 1.221.509

Brede school Het Anker

€ 195.765

€ 15.500

€ 5.000

€ 50.400

€ 6.500

€ 273.165

Brede school Cothen

€ 126.589

€ 21.100

€ 7.000

€ 34.300

€ 188.989

Voor- en vroegschoolse educatie

€ 110.000

€ 110.000

Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

€ 81.200

€ 3.188

€ 0

€ 84.388

DBL - 4.2 Onderwijshuisvesting

€ 47.736

€ 47.736

Gymzaal Het Anker

€ 2.913

€ 4.600

€ 25.000

€ 32.513

Gymlokaal Walplantsoen

€ 496

€ 13.810

€ 15.050

€ 29.356

Servicepunt Brede Scholen

€ 18.000

€ 18.000

Brede school Noorderwaard

€ 500

€ 3.500

€ 13.761

€ 17.761

Brede school De Heul

€ 0

€ 0

Eindtotaal

€ 1.250.372

€ 529.346

€ 113.738

€ 98.461

€ 31.500

€ 2.023.417

 

2. Factsheet Sportaccommodaties

 

2.1Aanbod binnensportaccommodaties

In de gemeente Wijk bij Duurstede ligt een breed aanbod aan binnensportaccommodaties. Het gaat om 3 sporthallen, 1 sportzaal, 5 gymzalen5 , een turnhal, een dojo, dansruimte en darts en jeu de boulesbaan. Brede School Het Anker beschikt over een eigen gymzaal, het Revius Lyceum heeft 2 gymzalen en in Wijk bij Duurstede staat Gymzaal binnenstad die wordt gebruikt voor bewegingsonderwijs. De Vikinghal (3 gymzaaldelen) is een sloopobject en wordt buiten beschouwing gelaten. De hal is momenteel in gebruik voor sociaal-culturele activiteiten.

Accommodatie

Type

Voorzieningen

Hoofdgebruiker

Wijk bij Duurstede:

Sportcomplex Mariënhoeve

Sporthal 1

Sportvloer 51m x 36,5m (3 zaaldelen)

KV Viking, badmintonvereniging Ricochet, hv Dorsteti

Sportcomplex Mariënhoeve

Sporthal 2

Sportvloer 48m x 28m (3 zaaldelen)

Revius, volleybal Bourgondië, basketbal Bourgondië, hv Dorsteti

Sportcomplex Mariënhoeve

Gymzaal

Sportvloer 22m x 14m (308m2)

Onderwijs, TTV Effect

Sportcomplex Mariënhoeve

Turnhal

turnhal 40m x 22m (880 m2)

Levitas

Sportcomplex Mariënhoeve

Dojo

softvloer 15m x 40m (3 zaaldelen)

Judo Duurstede, ReneSports, Judobond

Sportcomplex Mariënhoeve

Sportschool

Commerciële fitness

Divers

Sportcomplex Mariënhoeve

Dansruimte

Divers

Mbition, Judo

Sportcomplex Mariënhoeve

Darts

12 banen

Break Out

Brede School Het Anker

Gymzaal

Sportvloer 22m x 14m (308m2)

Onderwijs

Gymzaal Binnenstad

Gymzaal

Sportvloer 22m x 14m (308m2)

Onderwijs

Revius Lyceum

Gymzaal 1

Sportvloer 21m x 12m (252m2)

Onderwijs

Revius Lyceum

Gymzaal 2

Sportvloer 21m x 12m (252m2)

Onderwijs

Cothen:

Sporthal Rijnsloot

Sporthal

Sportvloer 22m x 44m (3 zaaldelen) *

Onderwijs, Handbal

Langbroek

Sportzaal Langbroek

Sportzaal

Sportvloer 28m x 16m (2 zaaldelen)

Onderwijs, SVL Volleybal

*tevens buitensportvoorzieningen: 2 x asfaltveld 20m x 40m (handbal + voetbal)

 

2.2Gebruik binnensportaccommodaties

De binnensportaccommodaties worden hoofdzakelijk gebruikt door Onderwijs en Sport. De basisscholen geven bewegingsonderwijs in de eigen speelzaal (kleutergroepen), maar benutten daarnaast ook gymzalen en sporthallen dicht bij de school (groepen 3 t/m 8). Het Revius Lyceum geeft bewegingsonderwijs in de eigen gymzalen en aanvullend op sportcomplex Mariënhoeve.

 

De maximale benutting van binnensportaccommodatie is vanuit het onderwijs beperkt. Een basisschool kan per week maximaal 26 klokuren gymnastiekonderwijs geven. Bij het voortgezet onderwijs is dit maximaal 40 uur, conform de nu geldende VNG-norm. De maximale capaciteit van een binnensportaccommodatie ligt uiteraard hoger. Het onderwijs gebruikt de binnensport op doordeweekse dagen tussen 08:00 en 16:00 (40 uur, capaciteit). De sportverenigingen voornamelijk op doordeweekse dagen tussen 16:00 en 23:00 (capaciteit weekdagen 35 uur) en in het weekend op zaterdag van 09:00 tot 22:00 en zondag van 10:00 tot 19:00 (capaciteit weekend 20 uur). In deze factsheet wordt dus met bezettingspercentage bedoeld: het gebruik afgezet tegen de maximale capaciteit.

 

Onderwijsgebruik

Het onderwijsgebruik is in beeld gebracht door twee bronnen ‘over elkaar heen te leggen’. Te weten het rooster 2020-2021 van afdeling Samenleving en de verhuuradministratie van de Exploitanten van binnensport in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Onderstaande tabel geeft zicht op het gemiddeld aantal uren onderwijsgebruik per dag.

Bewegingsonderwijs schooljaar 2018/2019

 

Aantal uren per week, per gymlocatie

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Totaal

Bezetting

Gemiddeld aantal uren

Het Anker

05:15

06:00

03:45

05:15

05:40

25:55

100%

Sportzaal Langbroek

05:30

06:45

06:00

06:30

24:45

95%

Binnenstad

06:00

06:00

03:45

04:15

04:30

24:30

94%

Mariënhoeve: Gymzaal

05:56

05:50

05:30

04:45

22:01

85%

Sporthal Rijnsloot (1/3)

04:00

06:00

05:30

06:00

05:30

27:00

68%

Mariënhoeve: Sporthal 2 (1/2)

03:43

02:47

01:45

01:45

10:00

25%

Mariënhoeve: Sporthal 2

01:45

1:45

4%

Mariënhoeve: Sporthal 1

0%

Eindtotaal

26:41

34:18

17:32

28:45

28:40

135:56

67%

Gebruiksuren; gemiddelde aantal uren per dag 2018/2020 en bezetting o.b.v. norm capaciteit

 

Het onderwijsgebruik is dus beperkt tot maximaal 26 klokuren bewegingsonderwijs PO en maximaal 40 klokuren VO. Uiteraard kan een accommodatie in de praktijk nog langer worden gebruikt. Dat verklaart ook waarom de piekbezetting van een accommodatie soms boven de 100% kan liggen.

De binnensportaccommodaties in Wijk bij Duurstede worden over het algemeen goed benut door bewegingsonderwijs. De basisscholen6 hebben afwisselend gymnastiek in de gymzaal Het Anker, Binnenstad en Mariënhoeve. Het gebruik van de grotere binnensportaccommodaties (sporthallen en sportzalen) ligt beduidend lager. Met uitzondering van sporthal Rijnsloot; hoewel daar ook slechts 1/3e hal wordt benut, wat neerkomt op een behoefte aan een gymzaal en niet per definitie een sporthal (met 3 zaaldelen). Van de twee sporthallen op sportcomplex Mariënhoeve – die beiden deelbaar zijn in 3 zaaldelen – wordt alleen sporthal 2 structureel benut door onderwijs als halve sporthal. Het Revius Lyceum gebruikt naast de eigen gymnastiekvoorzieningen ook sporthal 2 (1/2e) in de ochtend en incidenteel op woensdagmiddag de hele sporthal 2 op sportcomplex Mariënhoeve.

Al met al is het beeld dat de gymzalen overdag volop worden gebruikt voor bewegingsonderwijs en dat de sporthallen en sportzalen overdag grotendeels leeg staan.

 

Sportgebruik

Voor het Sportgebruik van de binnensportaccommodaties is de periode 10-2018 tot en met 02-2020 als uitgangspunt genomen. De gebruiksgegevens zijn aangeleverd door de drie sportexploitanten: stichting WijkSport, sportstichting Langbroek en stichting Sportvoorzieningen Cothen.

 

De factsheet tracht een zo compleet mogelijk beeld te geven van het gebruik van de binnensportaccommodaties. Daarom wordt niet alleen naar de piekbelasting bekeken – bijvoorbeeld een week uit de maand november en januari – maar ook het gemiddelde gebruik over de periode 10-2018 tot en met 02-2020 gecombineerd met het aantal huurmomenten. Zo ontstaat een compleet beeld van het structureel gebruik op werkdagen en in de weekenden en daarmee beter begrip van het gebruik van de sportaccommodaties. De sportverenigingen gebruiken de binnensportaccommodaties voornamelijk op doordeweekse dagen tussen 16:00 en 23:00 (capaciteit weekdagen 35 uur) en in het weekend op zaterdag van 09:00 tot 22:00 en zondag van 10:00 tot 19:00 (capaciteit weekend 20 uur). Uiteraard kan een accommodatie in de praktijk nog langer worden gebruikt. Dat verklaart ook waarom de piekbezetting van een accommodatie soms boven de 100% kan liggen.

In de berekening van de bezetting zijn de uren omgerekend naar hele sporthaluren: bijvoorbeeld 12 uur gebruik van 1/3e hal is 4 uren hele sporthal (1/3e x 12). Onderstaande tabel toont van de binnensportaccommodaties het gebruik door sportverenigingen. Het betreft het gemiddelde aantal gehuurde uren per dag over de periode 10-2018 tot en met 02-2020. De bezetting geeft een beeld van het gebruik afgezet tegen de reguliere gebruiksuren.

 

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Totaal

Bezetting (t.o.v. capaciteit)

Week

Weekend

Wijk bij Duurstede

Dans/Theorie ruimte

6:55

7:00

5:10

6:53

4:54

6:06

5:03

42:04

88%

56%

Dojo

1:38

0:31

0:43

0:36

0:37

11:53

9:18

25:19

12%

106%

Gymzaal

1:01

1:26

1:43

2:23

1:39

2:07

10:22

24%

11%

Jeu de Boules binnen

2:00

4:30

3:18

5:30

5:53

21:12

44%

29%

Sporthal 1

4:39

4:55

3:44

4:02

5:54

8:08

5:14

36:39

67%

67%

Sporthal 2

3:48

4:19

6:24

2:54

4:21

7:43

8:50

38:23

62%

83%

Turnhal

6:00

5:31

5:21

6:00

6:16

3:37

5:00

37:47

83%

43%

Cothen

Sporthal Rijnsloot

3:20

3:40

3:20

6:30

0:00

0:40

0:00

17:30

48%

3%

Langbroek

Sportzaal Langbroek

2:45

1:30

5:30

2:45

2:00

2:00

16:30

41%

10%

Totaal

32:08

33:25

35:17

37:36

25:42

48:11

33:27

232:50

49%

32%

Gebruiksuren in hele sporthaluren; gemiddelde per dag 10-2018 t/m 02-2020 en bezetting t.o.v. capaciteit sport

 

Over het algemeen genomen worden de binnensportaccommodaties in Wijk bij Duurstede goed benut door sportverenigingen. De sporthallen en de turnhal op sportcomplex Mariënhoeve zijn echte verenigingsvoorzieningen: overdag staan zij vrijwel leeg en van circa 17:00 tot 22:30 is er volop sportgebruik. De voornaamste bevindingen worden hieronder per kern weergegeven:

 

Wijk bij Duurstede:

  • -

    De binnensportaccommodaties zijn gemiddeld bezet. Op basis van de capaciteit voor sportverenigingen (35 uur werkdagen en 20 uur weekend) is de bezetting van alle binnensport in Wijk bij Duurstede: werkdagen 54% en weekend 56%.

  • -

    Wat betreft de sportaccommodaties die deelbaar zijn in meerdere zaaldelen – Dojo, Sporthal 1 en Sporthal 2 – valt op dat daar tijdens verenigingsuren veel korte gebruikstijden (bijvoorbeeld 00:30) van zaaldelen voorkomen en relatief weinig volle sporthaluren.

  • -

    De Dansruimte wordt op weekdagen vanaf 15:00-22:00 goed gebruikt door (commerciële) dansschool Mbition. Gemiddeld voor 5 tot 7 uur per dag. In het weekend wordt de dansruimte hoofdzakelijk gebruikt door de Judobond Nederland en incidenteel door Judovereniging Duurstede en Mbition. De Dansruimte is beschikbaar op werkdagen tot 15:00 en in het weekend op regelmatige momenten.

  • -

    De Dojo is rijk uitgerust en deelbaar in 3 zaaldelen. Overdag op werkdagen staat de dojo veelal leeg en wordt deze ’s avonds voor 1/3e benut: gemiddeld 2 uur per dag. In het weekend worden wel alle zaaldelen van de dojo benut. Dat uit zich ook in een hoge weekendbezetting. Hoofdgebruikers zijn Judo Duurstede, Renesports en Judobond Nederland.

  • -

    De gymzaal op Marienhoeve wordt in beperkte mate gebruikt door sportverenigingen. Het gaat om circa 10:30 uur per week waarvan iets meer dan 2:00 in het weekend. In het weekend staat de gymzaal nagenoeg leeg. De gymzaal beschikt over een volleybal en tennisveld en wordt in het weekend hoofdzakelijk gebruikt door voetbalvereniging CDW en volleybalvereniging SV Bourgondie. Op werkdagen is er gevarieerd gebruik met korte gebruiksuren (01:00) door enkele verenigingen (Levitas, TTV Effect) en verder (commerciële) aanbieders als en Stichting Binding.

  • -

    De Jeu de Boules banen (binnen) worden vooral gebruikt op woensdag, donderdag en zaterdag. Het gaat om circa 2 tot 5,5 uur gebruik. De overige dagen hebben een incidenteel karakter. De Jeu de Boules banen (binnen) zijn de minst gebruikte sportvoorzieningen op sportcomplex Marienhoeve, uitgaande van het totaal aantal verhuurde uren.

  • -

    Sporthal 1 en sporthal 2 op Marienhoeve worden respectievelijk circa 36:00 en 38:00 hele sporthal uren gebruikt door sport. Uitgaande van de beschikbare capaciteit voor sportgebruik (55 uur per week) is er in beide hallen ruimte voor zo’n 20 uur extra sportgebruik per week. Sporthal 2 vertoont een iets betere benutting in het weekend. Hoofdgebruikers van sporthal 1 zijn KV Viking, badmintonvereniging Ricochet en hockeyvereniging Dorsteti. Sporthal 2 wordt hoofdzakelijk gebruikt door volleybalvereniging SV Bourgondië, hockeyvereniging Dorsteti en basketbalvereniging Bourgondië. Dorsteti zorgt in beide hallen voor een substantieel aandeel in de benutting.

  • -

    De turnhal is een monofunctionele accommodatie in gebruik door turnvereniging Levitas. De bezetting op werkdagen komt op 83% en in het weekend is dit 43%.

  • -

    De actuele ledenaantallen van de binnensportverenigingen zijn als volgt:

    Binnensportverenigingen

    Aantal leden

    Per 2020

    Per 2021

    Levitas

    456

    325

    Judo

    179

    140

    Volleybal

    128

    119

    Jeu de Boules

    81

    71

    Badminton

    78

    65

    Basketbal

    44

    17

    Tafeltennis

    26

    19

    Totaal

    992

    756

Voornaamste bevindingen gebruik binnensportaccommodaties Cothen en Langbroek:

  • -

    Sportzaal Langbroek wordt circa 16:30 uur per week gebruikt door Omnivereniging SVL, dat is een bezetting van 41% uitgaande van de maximale capaciteit sportgebruik. In het weekend wordt de sportzaal beperkt gebruikt. SVL-gymnastiek huurt 6:00 uur per week, volleybal 5:00 uur per week en badminton 1:30 uur per week. Daarnaast is er op zaterdag 2:00 karate.

  • -

    Sporthal Rijnsloot wordt circa 17:30 uur per week gebruik, hoofdzakelijk door hv Fortissimo (14:00 hele sporthaluren). Daarnaast heeft de sporthal een beperkt aantal overige huurders. Omgerekend naar hele sporthaluren gebruikt Levitas 1:30 op dinsdagavond en zaterdagochtend, Badminton 2:00 op dinsdagmiddag en woensdagavond en is er op woensdagavond Volleybal in 1/3e sporthal, omgerekend 00:30 uur.

Gecombineerd Onderwijs en Sport

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en NOC*NSF hebben een richtlijn voor de bouw en exploitatie van sporthallen en -zalen. Beide richtlijnen gaan uit van het (potentiële) jaargebruik in uren. De VNG adviseert dat voor de bouw en exploitatie van een sporthal of –zaal een minimale behoefte van 1.600 uur per jaar moet bestaan (sport en onderwijsgebruik). De NOC*NSF hanteert een richtlijn van 1.400 uur sportgebruik (exclusief onderwijsgebruik). Voor gymzalen is er geen richtlijn.

 

De tabel hieronder toont het gebruik van de accommodaties over de periode 03-2019 tot en met 02-2020 afgezet tegen de VNG-richtlijn van 1.600 uur per jaar (onderwijs en sport) en die van de NOC*NSF (sport alleen):

 

Sport en overig

Onderwijs

Totaal

Richtlijn VNG

1.600 uur totaal

Richtlijn

NOC*NSF

1.400 uur sport

Mariënhoeve: Gymzaal

909:45

872:45

1782:30

n.v.t.

n.v.t.

Mariënhoeve: Turnhal

1725:30

0:00

1725:30

108%

123%

Sportzaal Langbroek

594:00

891:00

1485:00

93%

42%

Mariënhoeve: Sporthal 2

1065:07

197:00

1262:07

79%

76%

Mariënhoeve: Sporthal 1

1211:55

5:40

1217:35

76%

87%

Sporthal Rijnsloot

630:00

324:00

954:00

60%

45%

Totaal

6136:17

2290:25

8426:42

83%

75%

Gebruiksuren; aantal gebruiksuren 03-2019 tot en met 02-2020

 

Het gebruik van de sporthallen/-zalen ligt onder die richtlijn van 1.600 uur per jaar. De binnensport komt totaal gemiddeld op 83% van die 1.600 uur. Sportzaal Langbroek komt met 93% in de buurt van de richtlijn. De onderwijsbezetting is goed, maar de zaal wordt matig gebruikt door sportverenigingen. Sporthal 1 en sporthal 2 op sportcomplex Mariënhoeve presteren met respectievelijk 76% en 79% ondermaats. Beide zijn goed uitgeruste hallen, groot en deelbaar in 3 zaaldelen, maar zij worden niet optimaal gebruikt. Met name overdag staan zij leeg. De vraag is in hoeverre deze sporthallen meer benut kunnen worden voor bewegingsonderwijs. Sporthal De Rijnsloot heeft met 60% bezetting het laagste gebruik. De hal bestaat uit 3 zaaldelen (gymzalen) en heeft dus veel capaciteit over. De sporthal wordt gebruikt door basisschool Sint Carolus en De Toermalijn. Zij benutten 1/3e deel sporthal (één gymzaal) voor bewegingsonderwijs. Sporthal De Rijnsloot staat overdag dus voor 2/3e leeg. Op maandag tot en met donderdag wordt de hele sporthal gebruikt van circa 17:30 tot 21:30. De hal biedt ruimte om meer gebruik te accommoderen, met name op vrijdag, zaterdag en zondag.

 

De turnhal op sportcomplex Mariënhoeve vormt een uitzondering. Deze kan ook niet worden afgezet tegen de VNG-richtlijn. De turnhal is een monofunctionele sportvoorziening die niet geschikt is voor bewegingsonderwijs of andere sporten. Deze staat dan ook volledig tot de beschikking van Levitas (325 leden). Levitas gebruikt de hal hoofdzakelijk tussen 16:00-22:30 en hoeft daarbij geen rekening te houden met andere gebruikers. De turnhal staat op doordeweekse dagen gemiddeld gezien leeg tussen 10:00 en 15:00.

 

In onderstaande grafiek is het gebruik van de binnensportaccommodaties op sportcomplex Mariënhoeve afgezet tegen de VNG-richtlijn. Het gebruikspatroon (kolommen) geeft zicht op het gebruik per kalendermaand. Het totaalgebruik per type accommodatie (lijnen) is een weergave van het totaal aantal gebruiksuren van betreffende accommodatie in vergelijking met de (blauwe) VNG-richtlijn.

De binnensportaccommodaties kennen een piekgebruik in de wintermaanden. Dan zijn de accommodaties het meest optimaal in gebruik. In de overige 8 maanden van het jaar ligt het gebruik beduidend lager. In feite is dat niet uniek in Nederland. Het is wel een aandachtspunt dat er op sportcomplex Mariënhoeve substantiële binnensportcapaciteit op één locatie is gevestigd. Die capaciteit is gebaseerd op het accommoderen van piekgebruik (4 maanden per jaar én iedere vereniging wil kunnen trainen tussen 18:00-22:00).

 

2.3Aanbod Buitensportaccommodaties

Verspreid over de kernen Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede liggen drie goed uitgeruste buitensportaccommodaties. Sportpark De Nieuwe Kamp (Cothen), Sportpark Oranjehof (Langbroek) en Sportcomplex Mariënhoeve (Wijk bij Duurstede).

 

Accommodatie

Type Sport

Hoofdgebruiker

Voorzieningen

Velden/banen Kunst.

Velden/banen

Natuur.

Velden

Pupillen

Kleed-/wasruimten

Wijk bij Duurstede

Sportcomplex Mariënhoeve

Voetbal

CDW

2

2

2

8

Sportcomplex Mariënhoeve

Hockey

Dorsteti

2

Sportcomplex Mariënhoeve

Korfbal

KV Viking

2

Sportcomplex Mariënhoeve

Honk-/softbal

Wijck Lions

1

Sportcomplex Mariënhoeve

Tennis

Tv Uitwijk

3

4

Sportcomplex Mariënhoeve

Petanque

Mazijk de Petanque

2

Cothen

Sportpark Nieuwe Kamp

Voetbal

SVF

1

1

1

Sportpark Nieuwe Kamp

Tennis

TC De Kamp

4

Sporthal Rijnsloot

Korfbal

HV Fortissimo

2

Langbroek

Sportpark Langbroek

Voetbal

SVL

1

2

8

Sportpark Langbroek

Tennis

SVL

3

 

In de kern Wijk bij Duurstede ligt sportcomplex Mariënhoeve; een cluster van (deels) kern overstijgende buitensportvoorzieningen. Mariënhoeve accommodeert de buitensporten: voetbal, hockey, tennis, korfbal, honk- en softbal en petanque. De voetbalaccommodatie (CDW) beschikt over 2 kunstgras hoofdvelden, 2 natuurgrasvelden en 2 natuurgras pupillenvelden. Ook is er een keeperstrainingshoek. CDW heeft een verouderde clubaccommodatie met kantine en kleed-/wasruimten (8 stuks). Sinds 2020 huurt CDW de 2 natuurgrasvelden niet meer. De tennisaccommodatie (tv Uitwijk) heeft 7 verlichte banen, een oefenmuur en een minibaan. TV Uitwijk heeft een club-/kleedgebouw met kantine en 3 tennisbanen zijn eigendom van de vereniging. De hockey accommodatie (Dorsteti) bestaat uit 2 semi-water hockeyvelden en een club-/kleedgebouw met kantine. De korfbalaccommodatie (KV Viking) heeft 1 natuurgrasveld en een natuurgras pupillenveld. De petanque accommodatie (Mazijk de Petanque) beschikt – naast de indoorbanen – over 2 buitenbanen.

 

Sportpark Nieuwe Kamp accommodeert een voetbal en tennisvoorziening. Voetbalvereniging SVF heeft beschikking over 1 kunstgrasveld, 1 natuurgrasveld en natuurgras pupillenveld. Tennisclub TC De Kamp heeft 4 verlichte tennisbanen. In Cothen liggen naast de sporthal ook nog 2 asfaltvelden (20m x 40m) met belijning voor handbal en voetbal. Handbalvereniging HV Fortissimo gebruikt deze velden.

 

Sportpark Langbroek is een goed uitgeruste buitensportaccommodatie (met gymzaal) dat wordt gebruikt door omnivereniging SVL. SVL-voetbal gebruikt 1 kunstgras hoofdveld en 2 natuurgrasvelden inclusief verlichting. SVL-tennis heeft beschikking over 3 verlichte tennisbanen. De tennisbanen voldoen niet aan de KNLTB-normen en zijn daarom enkel geschikt voor training en recreatief gebruik. De club-/kleedaccommodatie (met 8 kleedkamers buitensport en 2 kleedkamers gymzaal) en kantine bevinden zich in een multifunctionele accommodatie.

 

2.4Gebruik buitensportaccommodaties

Het gebruik van de buitensportaccommodaties in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede is globaal in beeld gebracht aan de van het aantal leden en het aantal ingeschreven teams.

Accommodatie

Type

Hoofdgebruiker

Aantal leden

Aantal teams

01/01/2020

2020

2021

Wijk bij Duurstede:

Sportcomplex Mariënhoeve

Voetbal

CDW

785

740

48

Sportcomplex Mariënhoeve

Hockey

Dorsteti

615

560

32

Sportcomplex Mariënhoeve

Tennis

Tv Uitwijk

329

344

-

Sportcomplex Mariënhoeve

Korfbal

KV Viking

137

128

12

Sportcomplex Mariënhoeve

Petanque

Mazijk de Petanque

81

71

3

Sportcomplex Mariënhoeve

Honk-/softbal

Wijck Lions

31

31

3

Cothen:

Sportpark Nieuwe Kamp

Voetbal

SVF

400

-

20

Sportpark Nieuwe Kamp

Tennis

TC De Kamp

161

-

-

Langbroek

Sportpark Langbroek

Voetbal

SVL

182

-

14

Sportpark Langbroek

Tennis

SVL

63

-

-

 

Sportcomplex Mariënhoeve

Voetbal

De voetbalaccommodatie op Mariënhoeve beschikt over 6 voetbalvelden en 8 kleed-/wasruimten. Hoofdgebruiker CDW heeft momenteel 740 leden en 48 teams. Van dat aantal teams spelen 42 teams op zaterdag, 1 team op zondag en 5 doordeweeks. Kortom, op zaterdag wordt er volop gevoetbald en op zondag liggen de velden vrijwel de hele dag leeg. CDW heeft een behoefte van 4 wedstrijdvelden en 8 kleed-/wasruimten en 2 trainingsvelden (conform behoeftebepaling KNVB, december 2020).

 

Hockey

Hockeyvereniging Dorsteti heeft beschikking over twee (semi-) watervelden. De hockeybond (KNHB) drukt de capaciteit van een vereniging uit in normteams. Deze capaciteit is gebaseerd op het aantal en type velden van de vereniging en op het gegeven dat 60% van de normteams thuis moet kunnen spelen. Een (semi-)waterveld kan zes normteams per dag aan. De veldcapaciteit van Dorsteti is dus 12 normteams (die 60% thuis spelen). Dorsteti heeft 560 leden en 33 ingeschreven teams die optellen tot 21 normteams: 14 teams op zaterdag en 7 teams op zondag. Gelet op deze behoefte aan velden is op zondag ruim voldoende veldcapaciteit beschikbaar: aanbod 12 normteams en vraag 7 normteams is een overcapaciteit van 5 normteams (bijna 1 semiwaterveld). Op zaterdag is planning technisch de maximale capaciteit van de twee velden bereikt: aanbod 12 normteams en vraag 14 normteams is een ondercapaciteit van 2 normteams te weten 0,3 semiwaterveld (conform behoeftebepaling KNHB, december 2020).

 

Korfbal

Korfbalvereniging KV Viking heeft 128 leden en circa 12 ingeschreven teams. De vereniging speelt competitie op zaterdag. In seizoen 2018/2019 speelde KV Viking 130 thuiswedstrijden op 30 zaterdagen. De twee kunstgrasvelden liggen tegen de hal en vormen zo een optimale korfbalvoorziening.

 

Honk-/softbal

Op sportcomplex Mariënhoeve ligt een honk- en softbalaccommodatie die wordt gehuurd door honk- en softbalvereniging Wyck Lions. De vereniging heeft 31 leden en 3 ingeschreven teams; een heren honkbalteam, een heren softball team en een dames softball team. De trainingen zijn op dinsdag- en woensdagavond. De accommodatie is geschikt voor 2e klasse (Wyck speelt 3e klasse) en heeft dispensatie van de bond vanwege het combinatieveld.

 

Tennis

Tennisvereniging TV Uitwijk heeft 344 leden die jaarrond kunnen spelen op de 7 verlichte tennisbanen. Om een beeld te geven van de benutting van accommodatie hanteert de KNLTB een richtlijn van 50-70 spelers per baan, ongeacht de baansoort. Op verlichte banen kan de richtlijn worden verhoogd tot een bandbreedte van 70-90 spelers per baan. Uitgaande van de 344 leden heeft TV Uitwijk met 5 tot 6 verlichte tennisbanen voldoende capaciteit (conform richtlijn KNLTB, december 2020).

De richtlijn kan niet te strikt gehanteerd worden, omdat tennisverenigingen erg verschillen ten aanzien van competitie, trainingen en overige clubactiviteiten. Verder moet worden opgemerkt dat de tennissport al jaren wordt gekenmerkt door dalende ledenaantallen. Steeds meer verenigingen stoten overcapaciteit af om vernieuwend aanbod te ontwikkelen, zoals Padel. Op meer dan 100 locaties in Nederland is inmiddels één of meer padelbanen te vinden, veelal te vinden bij een KNLTB aangesloten vereniging.

 

Petanque

Mazijk de Petanque heeft 71 leden en beschikt naast de indoor accommodatie ook over 2 buitenbanen. De vereniging organiseert activiteiten voor training en recreatief petanque en speelt op zaterdag competitie.

 

Het eigendom, beheer en de exploitatie van het gehele sportcomplex Mariënhoeve is verantwoordelijkheid van Stichting WijkSport.

 

Sportpark Nieuwe Kamp

Sportpark Nieuwe Kamp in Cothen voorziet in een voetbal- en tennisaccommodatie. De voetbalaccommodatie wordt gebruikt door SVF en heeft beschikking over 1 kunstgrasveld en verlicht pupillenveld en een natuurgrasveld. Hoofdgebruiker SVF heeft momenteel 400 leden en 20 teams. Van dat aantal teams spelen 18 teams op zaterdag, 2 teams op zondag en 0 doordeweeks. Op zaterdag is de piekbelasting en op zondag liggen de velden nagenoeg leeg. Op grond van de behoeftebepaling KNVB zou SVF naar boven afgerond 2 wedstrijdvelden nodig hebben op zaterdag, 1 trainingsveld en 6 kleed-/wasruimten (conform behoeftebepaling KNVB, december 2020).

 

De tennisaccommodatie in gebruik door TC De Kamp heeft 4 verlichte tennisbanen en een kleine tennisbaan. Op de verlichte banen is de bandbreedte 70-90 spelers per baan. Uitgaande van de 161 leden heeft TC de Kamp een behoefte van 2 tennisbanen (conform richtlijn KNLTB, december 2020).

Aan het parkeerterrein van het sportcomplex ligt een multifunctioneel asfaltveld met o.a. basketbalveld.

 

Het beheer en exploitatie van de binnensportvoorzieningen in Cothen is in handen van Stichting Sportvoorzieningen Cothen (SSC). De stichting verhuurt naast de sportvoorzieningen ook de kantineruimten, grote vergaderzaal (100 personen) en kleine vergaderruimte (10 personen). Het beheer van de buitensportaccommodatie is verantwoordelijkheid van de gemeente Wijk bij Duurstede.

 

Sportpark Langbroek

Het sportpark en de binnensportvoorzieningen in Langbroek worden gebruikt door Omnivereniging SVL. De voetbalaccommodatie beschikt over 1 kunstgrasveld, 1 natuurgrasveld en 1 pupillenveld (allen verlicht), hoofdgebruiker is SVL-voetbal. De vereniging heeft 14 teams die allen op zaterdag spelen. De veldbehoefte is 2 wedstrijdvelden, 1 trainingsveld en 4 kleed-/wasruimten (conform behoeftebepaling KNVB, december 2020).

De tennisaccommodatie wordt gebruikt door SVL-tennis en heeft 3 verlichte tennisbanen. Uitgaande van de richtlijn van de KNVB van 70-90 spelers per verlichte baan heeft de vereniging een capaciteit van 360 leden. De vereniging heeft momenteel 63 leden die aan één tennisbaan voldoende capaciteit zouden hebben.

 

Het beheer en exploitatie van sportpark Langbroek is in handen van Sportstichting Langbroek (SLL).

 

2.5Beheer en tarievenstructuur

Wat betreft eigendom, beheer en exploitatie van de sportaccommodaties is binnen de gemeente nu geen uniforme lijn. En daarmee is ook de financiële structuur en dus het tarievenbeleid verschillend per gebruiker. Sportcomplex Mariënhoeve is eigendom (erfpacht) van stichting WijkSport. De stichting is verantwoordelijk voor de instandhouding, beheer en exploitatie van binnen- en buitensport en ontvangt van de gemeente een subsidie voor de uitvoering van taken. Met uitzondering van 4 tennisbanen die eigendom zijn van tennisvereniging TV Uitwijk; de andere 3 tennisbanen zijn eigendom van Stichting WijkSport.

In Langbroek is eenzelfde constructie met sportstichting Langbroek. De stichting heeft binnen- en buitensportaccommodatie in eigendom (erfpacht) en is verantwoordelijk voor instandhouding, beheer en exploitatie en ontvangt subsidie. De grondslagen van de financiële structuur zijn wel anders dan die bij sportcomplex Mariënhoeve. In Cothen is de binnensportaccommodatie verantwoordelijkheid van stichting sportvoorzieningen Cothen en de buitensportaccommodatie sportpark De Nieuwe Kamp is verantwoordelijkheid van de gemeente.

 

2.6Financiën sportaccommodaties

Wijk bij Duurstede heeft een goed verspreid aanbod binnen- en buitensportaccommodaties over de drie kernen. De accommodaties bieden volop gelegenheid voor sport- en beweegactiviteiten. Zij dragen daarmee bij aan Sport en gezondheid, sociale cohesie en een nog veel uitgebreider palet aan maatschappelijke doelen. De gemeente heeft voor alle sportaccommodaties € 793.895 als kosten begroot. Daar staat een post baten tegenover van € 15.325. Dat brengt het saldo van de sportaccommodaties op € 778.570. De kosten en baten per accommodatie zijn als volgt:

 

Accommodatie

Baten

Lasten

Eindtotaal

Sportcomplex Mariënhoeve

€ 0

€ 458.653

€ 458.653

Sporthal Cothen

€ 62.801

€ 62.801

Sportcomplex De Nieuwe Kamp

-€ 8.675

€ 64.725

€ 56.050

Sportpark Mariënhoeve bouw sporthal 2017

€ 47.965

€ 47.965

Sporthal Oranjehof

-€ 1.150

€ 46.007

€ 44.857

Sportterrein Langbroek

-€ 5.500

€ 40.000

€ 34.500

DBL - 5.2 Sportaccommodaties

€ 29.244

€ 29.244

Zwemfonds

€ 28.000

€ 28.000

Zwemvervoer

€ 11.000

€ 11.000

Binnensport

€ 5.500

€ 5.500

Eindtotaal

-€ 15.325

€ 793.895

€ 778.570

 

In absolute zin zijn de financiële verschillen tussen de kernen aanzienlijk. In verhouding tot het aantal inwoners en aantal accommodaties per kern zijn de verschillen kleiner en is er balans in de uitgaven.

 

Zo blijkt dat ruim 63% van wat de gemeente per saldo uitgeeft aan sportaccommodaties gerelateerd is aan sportcomplex Mariënhoeve. Uitgaande van het aantal sportaccommodaties en -voorzieningen in de betreffende kern of het aantal inwoners per kern, ligt de verhouding min of meer gelijk: de gemeente geeft per saldo (kosten minus opbrengsten) gemiddeld € 31,- per inwoner uit aan sportaccommodaties. En de sportaccommodaties kosten per saldo gemiddeld € 32.546 per accommodatie. De verhouding is als volgt:

 

De gemeentelijke uitgaven aan sportaccommodaties zijn vrijwel geheel – voor 86% - toe te delen aan Subsidies/bijdragen aan derden (49%) en Kapitaallasten (37%). Een uitzondering is sportcomplex De Nieuwe Kamp, waar de gemeente wel kosten maakt voor onderhoud aan sportvoorzieningen.

 

Accommodaties

Subsidie/bijdrage

aan derde

Kapitaallasten

Exploitatielasten

Onderhoud

Voorziening

Eindtotaal

Sportcomplex Mariënhoeve

€ 267.415

€ 187.038

€ 4.200

€ 458.653

Sportcomplex De Nieuwe Kamp

€ 31.039

€ 1.886

€ 31.653

€ 147

€ 64.725

Sporthal Cothen

€ 49.295

€ 13.506

€ 62.801

Sportpark Mariënhoeve bouw sporthal 2017

€ 47.965

€ 47.965

Sporthal Oranjehof

€ 33.300

€ 12.707

€ 46.007

Sportterrein Langbroek

€ 40.000

€ 0

€ 40.000

DBL - 5.2 Sportaccommodaties

€ 29.244

€ 29.244

Zwemfonds

€ 28.000

€ 28.000

Zwemvervoer

€ 11.000

€ 11.000

Binnensport

€ 5.500

€ 5.500

Eindtotaal

€ 390.010

€ 292.255

€ 79.830

€ 31.653

€ 147

€ 793.895

 

3.Factsheet Sociaal-maatschappelijke accommodaties

Onder sociaal maatschappelijke accommodaties verstaan we accommodaties met voorzieningen en activiteiten zoals de bibliotheek, dorpshuis, atelier/oefenruimte, ontmoetingsplek, theater. In de komende paragrafen worden deze accommodaties op een rijtje gezet en een aantal ervan nader toegelicht.

 

3.1Aanbod sociaal-maatschappelijke accommodaties

 

Accommodatie

Type accommodatie

(hoofd)Functies

Voorzieningen

Wijk bij Duurstede

Gemeentehuis

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Bibliotheek

Walplantsoen 12

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

  • Buurtzorg,

  • Speel-o-theek,

  • Ontmoetingscentrum.

De Feuniks

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

  • ICCW,

  • Wijks Atelier,

  • Wijks Stekje,

  • Biljartvereniging,

  • Reinaerde werkcentrum Vos

Calypso Theater

Maatschappelijk

Kunst en cultuur

  • Muziektheater,

  • Zalen

Kinderboerderij De Vliert

Maatschappelijk

Sociaal-cultureel

  • Kinderboerderij

Manege Kleine Ros

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Carnavalsvereniging de Kaieschaiters

Voormalig Postkantoor

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Kringloopwinkel Nogges

Voormalig Bibliotheek

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

  • Wijkse Inloop,

  • Wijkse Dienst,

  • Repair cafe,

  • Uitgifte voedselpakketten.

Rondeel

Maatschappelijk

te koop

  • te koop

Voormalig schoolgebouw Het Palet

Schoolgebouw

Kunst en cultuur

  • Vrouwenkoor Eigen Wijs

Vikinghal

Sporthal

Onderwijs

  • Sloopobject

Cothen

Dorpshuis Cothen

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk + Commercieel

  • 1 centrale entree (max 70 p),

  • 1 grote zaal (max 250 p),

  • 1 zaal, deelbaar (max 100 p),

  • 1 vergaderzaal (tot 10 p),

  • Consultatiebureau (tijdelijk)

Muziekgebouw Excelsior

Maatschappelijk

Sociaal-maatschappelijk

Muziekgebouw, activiteiten Zonnebloem

Langbroek

Voormalig gymzaal Langbroek

Sport

Maatschappelijk

  • Voedselbank (Stichting Voedselbank Kromme Rijn)

MFA Oranjehof

Multifunctioneel

Onderwijs, Sociaal-maatschappelijk, Welzijn en zorg, Commercieel.

Dorpshuis Langbroek met:

  • 1 centrale ontmoetingsruimte (max 50p)

  • 1 grote zaal (deelbaar, max 200p), inclusief groot podium

  • 1 kleine zaal (max 15 p)

  • Bibliotheek,

  • Consultatiebureau

  • Priklocatie Saltro

 

Wijk bij Duurstede

Het meest diverse aanbod sociaal-maatschappelijke accommodaties is te vinden in Wijk bij Duurstede. Hierbij moet worden opgemerkt dat een deel van deze accommodaties op (soms korte) termijn niet meer beschikbaar is. De accommodatie die het betreft zijn gearceerd in de tabel. Alleen al het voormalig Postkantoor en de voormalige Bibliotheek accommoderen nu vast aanbod sociaal-maatschappelijke voorzieningen die onmisbaar zijn. Het voormalig schoolgebouw Het Palet is tijdelijk in gebruik door het vrouwenkoor Eigen Wijs. De voormalige sporthal De Vikinghal is een sloopobject en tijdelijk in gebruik door stichting Wijkse Projecten.

 

Het accommodatie aanbod voor sociaal-maatschappelijke activiteiten zal in de kern Wijk bij Duurstede sterk veranderen: 5 van de in totaal 11 accommodaties kwalificeren als ontwikkellocatie. Dus 45% van het aanbod verdwijnt de komende jaren en vaste huurders/ gebruikers zullen elders onderdak moeten vinden.

 

Theater Calypso

Het Calypso Theater staat in de kern Wijk bij Duurstede. De gemeente verstrekt het Theater jaarlijks een subsidie van € 59.568. De accommodatie bestaat uit 2 voorzieningen: het Calypso Theater en Calypso’s Muziektheater. Het Calypso Theater is geschikt voor activiteiten van 5 tot 250 personen en bestaat uit een foyer, theatercafé, de theaterzaal en een vergaderruimte. Naast theatervoorstellingen worden zakelijke en feestelijke evenementen georganiseerd. Het Muziektheater is geschikt voor 5 tot 120 personen en beschikt over een balletvloer.

 

De Feuniks

Het gebouw De Feuniks aan de Walplantsoen 14 is particulier eigendom. De gemeente heeft het gebouw verkocht met de bestemming “maatschappelijke doeleinden” inclusief door gemeente en koper overeengekomen vaste tariefstelling voor commercieel en niet-commercieel (maatschappelijk) gebruik. Op dit moment zijn de vaste gebruikers: stichting Islamitisch Cultureel Centrum Wijk bij Duurstede (ICCW), Wijks Atelier, Wijks Stekje, Biljartvereniging Duurstede en Reinaerde werkcentrum Vos.

 

Cothen

De kern Cothen heeft het Dorpshuis als centrale plek voor sociaal-maatschappelijke activiteiten. Muziekvereniging Excelsior organiseert in haar eigen gebouw muziek- en danslessen, verenigingsbijeenkomsten et cetera. Ook biedt Excelsior onderdak aan activiteiten van De Zonnebloem.

 

Muziekgebouw Excelsior

Muziekvereniging Excelsior in Cothen heeft sinds 2011 een eigen muziekgebouw ‘De Krib’. De vereniging bestaat uit een fanfare, een malletband, een jeugdband en een twirlteam. Het muziekgebouw heeft diverse mogelijkheden voor verhuur en gebruik voor workshops, trainingen en vergaderingen.

De grootte van de ruimtes varieert tussen de 30m2 en 200m2. In het gebouw is een keuken en bar aanwezig. Bestuurskamer voor circa 8 personen. De grote zaal is deelbaar.

 

Langbroek

In Langbroek neemt de MFA Oranjehof een belangrijke plek in voor wat betreft het accommoderen van sociaal-maatschappelijke voorzieningen.

 

Algemeen

Bibliotheek

De bibliotheek van Wijk bij Duurstede heeft een vestiging in het gemeentehuis, Dienstencentrum Cothen en in dorpshuis De Toekomst in Langbroek. De gemeente verstrekt jaarlijks een budgetsubsidie ter grootte van maximaal € 365.196. Dit bedrag is opgebouwd uit de volgende componenten: Basispakket, Huisvesting, Cultuurcoach (0,45 fte), Boekstart. De subsidie die de bibliotheek ontvangt is substantieel hoger dan andere sociaal-maatschappelijke accommodaties. De te verrichten prestaties luiden: het verstrekken van informatie, het aanbieden van materialen t.b.v. het leven-lang-leren en het bieden van ontspanning en recreatie. De cultuurcoach is in dienst van de bibliotheek en stimuleert de samenwerking in de culturele sectoren en het onderwijs, initieert, ontwikkeld en voert (educatieve) projecten uit op scholen en gemeentebreed (Beleidsregel subsidieverlening 2020).

 

Bibliotheek Z-O-U-T (Zuid Oost Utrecht) exploiteert de bibliotheek als een gastvrije locatie waar bezoekers naast boeken lenen ook toegang hebben tot (oefen)computers, individuele werk- en studieplekken, print- en kopieerfaciliteiten, een leestafel en in Wijk bij Duurstede en Langbroek ook een eet- en drinkvoorziening. De openingstijden en beschikbare faciliteiten zijn per locatie als volgt:

Bibliotheek

Wijk bij Duurstede

Dependance Cothen

Dependace Langbroek

Openingstijden

Maandag 13:00 - 18:00

Donderdag 13:00 - 18:00

Zaterdag 10:00 - 13:00

Totaal 13 uur per week

Woensdag 15:00-17:00

Totaal 2 uur per week

Woensdag 18:00-20:00

Totaal 2 uur per week

Faciliteiten

  • -

    (individuele) werk-/studieplekken

  • -

    Inleverbrievenbus

  • -

    Leestafel

  • -

    Internet-pc

  • -

    Print- en/of kopieerfaciliteiten

  • -

    Eetcafé

  • -

    Internettoegang

  • -

    WiFi

  • -

    (oefen)computers

  • -

    Versnapering-/drankautomaat

  • -

    Leestafel

  • -

    (individuele) werk-/studieplekken

  • -

    Zaalverhuur

  • -

    WiFi

  • -

    Internettoegang

  • -

    (oefen)computers

  • -

    Internet-pc

  • -

    Expositieruimte

  • -

    Internet-pc

  • -

    (individuele) werk-/studieplekken

  • -

    Cursus-/vergaderruimte

  • -

    Zaalverhuur

  • -

    (oefen)computers

  • -

    Café

  • -

    WiFi

  • -

    Leestafel

  • -

    Internettoegang

 

Zoals blijkt uit de financiële analyse (hoofdstuk 3.3 van deze factsheet), is de subsidie per hoofd van de bevolking substantieel hoger dan andere sociaal-maatschappelijke partners. Het verdient aanbeveling de huisvesting van de bibliotheek – als component van de budgetsubsidie – in overleg met de bibliotheek nader te analyseren. Mogelijkheden tot optimalisatie van accommodatie(gebruik) moeten worden benut.

 

Dorpshuizen

Cothen en Langbroek hebben ieder een dorpshuis met als voornaamste doel het accommoderen van het lokale verenigingsleven. De gemeentelijke uitgaven aan dorpshuis Langbroek zijn € 55.797 per jaar en dorpshuis Cothen € 42.231.

 

Dorpshuis De Toekomst in Langbroek bevindt zich in de MFA Oranjehof; een multifunctionele accommodatie met onder één dak een basisschool en breed aanbod maatschappelijke activiteiten (creatief/cultureel, sport en bewegen, welzijn/zorg) en een ‘commerciële schil’ van activiteiten die bijdragen aan het exploitatieresultaat. Het dorpshuis heeft een centrale ontmoetingsruimte (40 tot 50 personen) en een grote feestzaal met podium van 10x5 meter (200 personen). De kleinere zaal (tot 15 personen) en twee vergaderruimten (tot 15 personen) worden vast gebruikt als consultatiebureau en priklocatie (Saltro) en zijn daarbuiten nog te huren. Dorpshuis De Toekomst vervult een brede sociaal-maatschappelijke rol. De stichting verhuurt ruimten aan o.a. stichting Boogh, stichting Binding, Fit 4 All, kinderopvang, GGD en de Bibliotheek. De stichting heeft een activiteitencommissie die activiteiten organiseert voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede (o.a. Covac, Koningsdag, Wintermarkt et cetera). De ontmoetingsruimte in het Dorpshuis dient als ‘huiskamer’ voor de bewoners van de appartementen. Stichting Dorpshuis Langbroek heeft twee parttime medewerkers die worden ondersteund door vrijwilligers.

 

Het Dorpshuis in Cothen vervult eveneens een brede sociaal-maatschappelijke rol. ’t Dorpshuis van Cothen heeft een centrale entree (30 tot 70 personen), een grote zaal (250 personen) en twee te delen zalen (50 tot 100 personen) voor feesten of bijeenkomsten. Daarnaast is er een vergaderruimte (tot 8 personen). De stichting verhuurt zalen aan diverse lokale en regionale organisaties waaronder stichting Binding (ouderenactiviteiten, jongerendisco), muziekonderwijs, basisschool Toermalijn (musicals) en activiteiten zoals feesten en partijen, condoleances en uitvaarten. De stichting heeft de horeca-exploitatie sinds 2017 verpacht aan Food ‘N Mood Catering uit Houten. Met de verpachting van de horeca wordt het Dorpshuis meer “vermarkt” als partycentrum en is het sociaal-maatschappelijke karakter naar de achtergrond verschoven. Gelet op de leeftijd van Dorpshuis Cothen (1966) verwacht de Stichting de komende jaren regelmatig middelen vrij te moeten maken voor onderhoud en verbeteringen. In 2019 zijn met een geldlening van de gemeente forse investeringen gedaan m.b.t. veiligheidseisen (luchtkwaliteit, brandveiligheid etc.).

 

In beide kernen heeft het dorpshuis een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie. De prijsstelling van het Dorpshuis Cothen ligt gemiddeld 35% hoger dan Dorpshuis De Toekomst in Langbroek.

Voorziening

Dorpshuis Langbroek

Dorpshuis Cothen

Grote zaal (200-250 p.)

€ 38,50

Max 200p

€ 47,50

Max 250p

Toneelzaal (80-100 p.)

€ 24,50

Max 80p

€ 33,50

Max 100p

Vergaderruimten

€ 19,-

€ 27,50

 

3.2Vraag sociaal-maatschappelijke accommodaties

Op basis van het aantal sociaal-maatschappelijke accommodaties en de vaste huurders/ exploitanten en of eigenaren, wordt een globaal inzicht in de vraag naar sociaal-maatschappelijke accommodaties verkregen. De huidige omvang (aantal locaties, aantal m2, indeling) is voldoende voor de huidige vraag. Dat betekent dat het wegvallen van ontwikkellocaties (Voormalig Postkantoor, Voormalig Bibliotheek, Rondeel, Voormalig schoolgebouw Het Palet en de Vikinghal) vraag naar sociaal-maatschappelijke accommodaties oplevert: de huidige huurders/gebruikers van deze accommodaties moeten elders onderdak vinden.

Wat de werkelijke vraag is c.q. het daadwerkelijk gebruik van deze accommodaties is niet in beeld gebracht. Die wordt bepaald door de programmering en het gebruik van betreffende accommodaties te kennen. Dat vraagt een uitgebreid onderzoek onder alle stakeholders. Voor het accommodatiebeleid is dat niet relevant, maar voor accommodatievraagstukken zal de gemeente deze programmering wel gaan opvragen.

 

3.3Financiën sociaal-maatschappelijke accommodaties

Het accommodatie aanbod met sociaal-maatschappelijke activiteiten en voorzieningen kosten de gemeente € 552.735 in 2021. Daar staan baten tegenover met een omvang van € 14.213. Mogelijk worden baten net als bij de sportaccommodaties (deels) verrekend met subsidies/bijdragen. Dit gebrek aan transparantie betekent dat geen zinnige uitspraken kunnen worden gedaan over bijvoorbeeld de dekkingsgraad. De budgetsubsidie die de Bibliotheek ontvangt (€ 365.196) beslaat ruim 66% van de gemeentelijke uitgaven aan sociaal-maatschappelijke accommodaties.

 

Accommodatie

Baten

Lasten

Eindtotaal

Bibliotheek subsidie

€ 365.196

€ 365.196

Theater Calypso

€ 59.568

€ 59.568

Dorpshuis Langbroek

€ 47.115

€ 47.115

Dorpshuis Cothen

€ 37.882

€ 37.882

Voedselbank Weidedreef 9

€ 13.468

€ 13.468

Karel de Grotestraat 61 (oude bibliotheek)

-€ 306

€ 10.100

€ 9.794

Walplantsoen 12

-€ 9.067

€ 12.321

€ 3.254

Oude postkantoor

€ 0

€ 2.950

€ 2.950

Trekweg 1 (kleine ros)

-€ 4.840

€ 4.135

-€ 705

Eindtotaal

-€ 14.213

€ 552.735

€ 538.522

 

De dorpshuizen in Langbroek en Cothen kosten de gemeente respectievelijk € 47.115 en € 37.882. Dit verschil in absolute zin bestaat ook in verhouding tot het aantal inwoners: Langbroek € 20,- per inwoner en Cothen € 12,-.

 

Accommodatie

Subsidie/bijdrage aan derde

Kapitaallasten

Exploitatielasten

Onderhoud

Voorziening

Eindtotaal

Bibliotheek subsidie

€ 365.196

€ 365.196

Theater Calypso

€ 59.568

€ 59.568

Dorpshuis Langbroek

€ 11.400

€ 35.715

€ 47.115

Dorpshuis Cothen

€ 14.955

€ 22.927

€ 37.882

Voedselbank Weidedreef 9

€ 1.082

€ 8.300

€ 4.086

€ 0

€ 13.468

Walplantsoen 12

€ 8.350

€ 3.971

€ 12.321

Karel de Grotestraat 61 (oude bibliotheek)

€ 10.100

€ 0

€ 10.100

Trekweg 1 (kleine ros)

€ 0

€ 4.135

€ 4.135

Oude postkantoor

€ 2.950

€ 2.950

Eindtotaal

€ 451.119

€ 59.724

€ 33.835

€ 8.057

€ 0

€ 552.735

 

De uitgaven bestaan hoofdzakelijk (82%) uit subsidie/bijdragen aan derden. En zoals eerder opgemerkt gaat 66% van de totale uitgaven naar de Bibliotheek.

 

4.Factsheet Welzijn- en zorgaccommodaties

4.1Aanbod Welzijn- en zorgaccommodaties

Accommodatie

Type accommodatie

(hoofd)Functies

Voorzieningen

Wijk bij Duurstede

Walplantsoen 12

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

Buurtzorg, Speel-o-theek, Ontmoetingscentrum.

Singel 38

Maatschappelijk

Zorg en welzijn

Verloskundigen praktijk (De Geboortezaak)

E&E Gasthuis

Maatschappelijk

Zorg en welzijn

Huisarts, Fysiotherapie, Thuiszorg

Cothen

Dorpshuis Cothen

Multifunctioneel

Sociaal-maatschappelijk

Consultatiebureau (tijdelijk)

Wozoco (Cob Balkplein)

Maatschappelijk

Welzijn en zorg

Activiteitenruimte voor bewoners maar ook andere organisaties. Kleinschalige seniorenactiviteiten

Aula (Groenewoudseweg 12)

Maatschappelijk

Welzijn en zorg

Rouwcentrum Smorenburg

Dienstencentrum Cothen (

Maatschappelijk

Welzijn en zorg

Alle zorgverleners in Cothen werken samen vanuit 1 locatie: Welzijn en zorg:

- huisarts,

- tandarts,

- apotheek,

- fysiotherapeut,

- pedicure,

- buurtzorg,

- diëtiste,

- Saltro voor bloed prikken en de Trombosedienst.

Langbroek

MFA Oranjehof

Multifunctioneel

Onderwijs, Sociaal-maatschappelijk, Welzijn en zorg, Commercieel.

Consultatiebureau Priklocatie Saltro

Welzijn

In de kern Wijk bij Duurstede is een cluster van welzijnsvoorzieningen op Walplantsoen 12 en 14. De Feuniks (Walplantsoen 14) accommodeert hoofdzakelijk welzijnsactiviteiten waaronder: ICCW, Wijks Atelier, Wijks Stekje, Biljartvereniging en Reinaerde werkcentrum Vos (voormalig ’t Rondeel) met kunstuitleen. Het gebouw is particulier eigendom. Op het Walplantsoen 12 is Buurtzorg gevestigd.

 

Verloskundigenpraktijk

In de kern Wijk bij Duurstede is een verloskundigenpraktijk De Geboortezaak.

 

Consultatiebureau

Het consultatiebureau (GGD) was gevestigd in het E&E Gasthuis. Momenteel is het consultatiebureau tijdelijk geaccommodeerd in het dorpshuis Cothen. Een definitieve locatie voor het consultatiebureau is een accommodatievraagstuk dat loopt.

 

Woonzorgcentrum

Ewoud en Elisabeth Gasthuis (E&E) is een levendig woonzorgcentrum met diverse maatschappelijke functies en activiteiten. Op de begane grond is een zorgboulevard met verschillende voorzieningen. In de boulevard zijn onder andere ondergebracht: een huisartsenpost, fysio, tandarts, dagopvang, een grand café met restaurant, ruimte voor stichting welzijn ouderen, Vitras, een winkel, WMO-loket gemeente Wijk bij Duurstede, kinderdagverblijf de Rakkertjes et cetera. Tevens is er een beperkte bibliotheekvoorziening en vinden toneelvereniging Toverdo en het smartlappenkoor De Lekkerbekken er onderdak.

In het E&E Gasthuis is een grote zaal (in tweeën deelbaar) waar stichting Binding allerlei sociaal-culturele activiteiten en beweegactiviteiten organiseert voor senioren uit de gemeente. Het uitgebreide programma bestaat uit bridgen, jeu de boules, gym, country-line dance, handwerken, kaarten, bloemschikken, festiviteiten et cetera. De SP houdt er zijn maandelijks spreekuur.

In principe zijn de activiteiten toegankelijk voor alle ouderen uit de gemeente Wijk bij Duurstede (niet exclusief bewoners van het E&E Gasthuis). Het binnenplein, Plein 1400 vormt het hart van het E&E met een grand café, terras, restaurant en winkel en is toegankelijk voor iedereen.

 

De grote zaal kan door andere verenigingen en organisaties worden gehuurd.

 

Dienstencentrum Cothen

Alle zorgverleners in Cothen, zoals de huisarts, tandarts, apotheek, fysiotherapie, pedicure, buurtzorg, diëtiste, Saltro voor bloed prikken en de trombosedienst, werken vanuit het Dienstencentrum Cothen dat eigendom is van Woningbouwstichting Cothen.

 

MFA Oranjehof Langbroek

De MFA Oranjehof in Langbroek is een geschikte locatie voor zorg en welzijnsvoorzieningen. De locatie is goed bereikbaar en toegankelijk. Momenteel accommodeert de MFA het seniorensteunpunt van zorginstelling QuaRijn, het consultatiebureau en is stichting Boogh er gehuisvest. Stichting Boogh biedt dagbesteding aan voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Tevens maakt Saltro gebruik van de MFA (1,5 uur per week, 3 ochtenden) voor het bloedprikken (Trombosedienst).

De huisartsenpost in Langbroek bevindt zich in een monumentaal pand (Brink 11) en heeft een apotheekvoorziening in de vorm van een uitdeelpost.

 

4.2Financiën welzijn- en zorgaccommodaties

In de begroting 2021 zijn geen direct herleidbare baten en lasten die één op één zijn te relateren aan accommodaties zorg- en welzijn.

 

5.Factsheet Financieel algemeen

De gemeente draagt logischerwijs een groot deel van de kosten van de maatschappelijke accommodaties. Het gaat om kostencomponenten als kapitaallasten, onderhoudslasten, exploitatielasten (gas, water, elektra), subsidies en daarnaast beperkte opbrengsten uit huur-/pacht en eventueel bijdragen van derden. Met de begroting 2021 als uitgangspunt is een financiële analyse gemaakt van de maatschappelijke accommodaties: onderwijs, sport, sociaal-/cultureel (en welzijn/zorg).

 

In de begroting wordt geen onderscheid gemaakt tussen soorten subsidies (activiteiten- en accommodatie subsidies). De post uitgaven subsidie/bijdrage aan derde betreft dus subsidies voor zowel activiteiten als accommodatie (zoals exploitatiebijdragen). De subsidie uitgaven zijn gerelateerd aan de accommodatie of type accommodatie en dus is inzicht in alle kosten die nodig zijn om activiteiten en accommodatie mogelijk te maken.

 

ALGEMEEN

Totaal

Onderwijs

Sport

Sociaal maatschappelijk

Kapitaallasten

€ 1.602.351

€ 1.250.372

€ 292.255

€ 59.724

Subsidie/bijdrage aan derde

€ 872.629

€ 31.500

€ 390.010

€ 451.119

Exploitatielasten

€ 643.011

€ 529.346

€ 79.830

€ 33.835

Onderhoud

€ 153.448

€ 113.738

€ 31.653

€ 8.057

Voorziening

€ 98.608

€ 98.461

€ 147

€ -

Totaal Uitgaven

€ 3.370.047

€ 2.023.417

€ 793.895

€ 552.735

Overig

-€ 8.810

€ -

-€ 5.500

-€ 3.310

Verhuur

-€ 196.709

-€ 175.981

-€ 9.825

-€ 10.903

Subsidie/bijdrage van derde

-€ 262.537

-€ 262.537

€ -

€ -

Totaal Inkomsten

-€ 468.056

-€ 438.518

-€ 15.325

-€ 14.213

Saldo

€ 2.901.991

€ 1.584.899

€ 778.570

€ 538.522

Directe subsidie

€ 872.629

€ 31.500

€ 390.010

€ 451.119

Indirecte subsidie

€ 2.029.362

€ 1.553.399

€ 388.560

€ 87.403

Kengetallen:

· Kosten per inwoner

€ 141

€ 85

€ 33

€ 23

· Opbrengsten per inwoner

(€ 20)

(€ 18)

(€ 1)

(€ 1)

· Saldo per inwoner

€ 121

€ 66

€ 33

€ 23

· Dekking opbrengsten

14%

22%

2%

3%

· Indirecte subsidie

86%

78%

98%

97%

 

Volgens de begroting 2021 geeft de gemeente Wijk bij Duurstede € 3.370.047 uit aan maatschappelijke accommodaties t.b.v. Onderwijs, Sport en Sociaal-maatschappelijke activiteiten. De opbrengsten zijn begroot op € 468.056; per saldo kosten de maatschappelijke accommodaties de gemeente ruim 2,9 miljoen per jaar, oftewel € 141 per inwoner.

 

Uitgaven maatschappelijke accommodaties, begroting 2021

 

Bijna de helft (48%) van de gemeentelijke uitgaven aan maatschappelijke accommodaties bestaan uit kapitaallasten € 1.602.351. De gemeente verstrekt jaarlijks totaal € 872.629 aan directe subsidie voor beheer en exploitatietaken (26%). De resterende uitgaven met een omvang van € 895.067 hebben direct verband met exploitatie en beheer van maatschappelijke accommodaties (26%). De gemeente heeft in die zin als organisatie ook nog een directe betrokkenheid bij beheer en exploitatie van maatschappelijke accommodaties.

 

Inkomsten maatschappelijke accommodaties, begroting 2021

 

De opbrengsten uit maatschappelijke accommodatie zijn € 468.056 per jaar. Die opbrengsten komen vrijwel geheel (94%) uit cluster onderwijs € 438.518. Hier geldt een enigszins vertekend beeld, omdat een deel van de opbrengsten uit bijvoorbeeld sportaccommodaties worden verrekend met subsidie. De mate waarin de opbrengsten de kosten dekken is afgerond 14%. En dat is inclusief directe subsidies. De gemeente verstrekt per saldo een indirecte subsidie7 met een omvang van € 2.029.362 per jaar (saldo -/- directe subsidie) voor alle maatschappelijke accommodatie samen.

 

Kenmerk gemeente WbD: 2021-552

------------------------------------------------------------------------


1

In de begroting wordt geen onderscheid gemaakt tussen soorten subsidies (activiteiten- en accommodatie subsidies). De post uitgaven subsidie/bijdrage aan derde betreft dus subsidies voor zowel activiteiten als accommodatie (zoals exploitatiebijdragen). De subsidie uitgaven zijn gerelateerd aan de accommodatie of type accommodatie en dus is inzicht in alle kosten die nodig zijn om activiteiten en accommodatie mogelijk te maken.

2

Indirecte subsidie: de levering van goederen of diensten van de gemeente aan organisaties en individuen, die niet inbegrepen zijn in een directe subsidie en die niet in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan het verhuren van accommodaties tegen niet kostendekkende tarieven.

4

Onderwijshuisvesting is een wettelijke taak

5

Inclusief gymzalen in eigendom onderwijs

6

De Regenboog, ’t Baken, De Horn, De Windroos, De Wegwijzer (busvervoer), De Werkschuit (busvervoer) en De Driehoek

7

Indirecte subsidie: de levering van goederen of diensten van de gemeente aan organisaties en individuen, die niet inbegrepen zijn in een directe subsidie en die niet in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan het verhuren van accommodaties tegen niet kostendekkende tarieven.