Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almere

Gevallen waarin wordt afgezien van verhaal

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmere
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGevallen waarin wordt afgezien van verhaal
CiteertitelBeleidsregel "Gevallen waarin wordt afgezien van verhaal"
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-11-2021nieuwe beleidsregel

09-11-2021

gmb-2021-425853

geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Gevallen waarin wordt afgezien van verhaal

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de navolgende beleidsregel

“Gevallen waarin wordt afgezien van verhaal” onder intrekking van de op 18 december 2014 vastgestelde richtlijn Gevallen waarin wordt afgezien van verhaal.

 

Gevallen waarin wordt afgezien van verhaal

Bevoegdheid verhaal

Het college maakt gebruik van de bevoegdheid om de algemene kosten van bijstand te verhalen, zoals dit bepaald is in de artikelen 61 tot en met 62i van de Participatiewet. Uitzonderingen hierop zijn verhaal op minderjarige jongeren en verhaal op ouders van jongvolwassenen tot 21 jaar.

 

Beoordeling onderhoudsplicht

Om de financiële draagkracht van de onderhoudsplichtige te berekenen maakt het college gebruik van de ‘Zwolse Methodiek’. Bij deze methodiek wordt rekening gehouden met de verzamelinkomens, de gemiddelde gezinsuitgaven en de verdeling van de zorg.

Voor de (her)beoordeling van een verhaalsbijdrage vindt periodiek onderzoek plaats naar de persoonlijke en financiële omstandigheden van de onderhoudsplichtige.

De verhaalsbijdrage wordt niet jaarlijks geïndexeerd.

 

Afzien van verhaal

Wanneer de berekende verhaalsbijdrage lager is dan € 25,- per maand (€ 300,- per jaar) wordt er afgezien van het opleggen van een verhaalsbijdrage.

Er wordt geen verhaalsbijdrage opgelegd als er, gelet op de omstandigheden, dringende redenen aanwezig zijn om af te zien van de verhaalsbijdrage. Dringende redenen zijn in ieder geval:

  • Het adres en de woongemeente van de onderhoudsgerechtigde mag beslist niet bekend worden bij de onderhoudsplichtige in verband met bijvoorbeeld een verblijf in een ‘blijf van mijn lijf-huis’, zeer ernstige bedreigingen in zowel heden als verleden, of een straatverbod;

  • Er doet zich een levensbedreigende situatie voor.

 

Buiten invordering stellen in verband met schulden

De verhaalsbijdrage kan buiten invordering gesteld worden wanneer de onderhoudsplichtige niet in staat is om zonder hulp van professionele derden (bijv. Plangroep) zijn schulden af te lossen, en als er sprake is van WSNP/MSNP/Ondersteuning Schulden Stabilisatie (OSS).

Een minnelijk voorstel tot het buiten invordering stellen wordt alleen in overweging genomen wanneer dit voorstel is gedaan door de gemeentelijke schuldhulpverlening/kredietbank.

 

Het besluit tot buiten invordering stellen van de verhaalsbijdrage wordt ingetrokken wanneer:

  • De onderhoudsplichtige zijn schulden niet volgens de professionele schuldregeling (WSNP/MSNP) voldoet;

  • De onderhoudsplichtige niet meewerkt aan het OSS traject van de gemeente Almere of aan ander vergelijkbaar professioneel traject;

  • De onderhoudsplichtige onjuiste en/of onvolledige gegevens heeft verstrekt, en de juiste gegevens tot een ander besluit hadden geleid;

  • Er uit periodiek onderzoek blijkt dat de draagkracht gewijzigd is waardoor er wel een onderhoudsbijdrage vastgesteld kan worden.

 

Verhaal in rechte

Wanneer de onderhoudsplichtige niet uit eigen beweging de onderhoudsbijdrage betaalt en/of niet meewerkt aan zijn informatieplicht, gaat het college over tot verhaal in rechte.

Wanneer een verhaalsbijdrage door de rechter is vastgesteld, kan de hoogte hiervan worden aangepast bij gewijzigde omstandigheden. De onderhoudsplichtige dient wel de gewijzigde beschikking van de Rechtbank te overleggen.

 

Verplichting bijstandsgerechtigde

Wanneer er een beschikking van de Rechtbank aanwezig is met betrekking tot partner- of kinderalimentatie, en de ex-partner betaalt niet, wordt klant op grond van artikel 55 Participatiewet verplicht om het LBIO in te schakelen.

Wanneer er geen alimentatie via de Rechtbank is uitgesproken, wordt er geen verplichting opgelegd om dit alsnog te doen.

 

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

 

 

 

Aldus vastgesteld, Almere, 9 november 2021

Burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

de afdelingsmanager Werk en Inkomen

P. Benschop