Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Purmerend

Winkeltijdenverordening Purmerend 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatiePurmerend
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingWinkeltijdenverordening Purmerend 2021
CiteertitelWinkeltijdenverordening Purmerend 2021
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpFinanciën en economie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 3 van de Winkeltijdenwet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-11-2021Nieuwe regeling

28-10-2021

gmb-2021-418174

1555236

Tekst van de regeling

Intitulé

Winkeltijdenverordening Purmerend 2021

De raad van de gemeente Purmerend,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 september 2021,

 

gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet,

 

B E S L U I T:

 

Vast te stellen de Winkeltijdenverordening Purmerend 2021

 

Inleiding

In artikel 2 van de Winkeltijdenwet zijn de toegestane openingstijden opgenomen voor winkels. Op grond van artikel 3 van deze wet kan de gemeenteraad bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden. Daarnaast kan de gemeenteraad in de verordening gevallen aanwijzen waarin het college van burgemeester en wethouders (hierna: college) op verzoek ontheffing kan verlenen van de regels in de verordening.

In aanloop naar de fusie met de gemeente Beemster zijn de Winkeltijdenverordeningen van Beemster en Purmerend geactualiseerd en geharmoniseerd. In de Winkeltijdenverordening Purmerend 2021 zijn in hoofdstuk 1 begripsomschrijvingen opgenomen. In hoofdstuk 2 zijn de algemene vrijstellingen beschreven en in hoofdstuk 3 de individuele ontheffingsmogelijkheden. Hoofdstuk 4 bevat de slotbepalingen.

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a)

    Avondwinkel: winkel waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht en die in de avonduren en de nacht is geopend.

  • b)

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend.

  • c)

    Feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag, Goede Vrijdag na 19 uur, 4 mei na 19 uur en 24 december na 19 uur.

  • d)

    Straatverkoop: uitstalling, in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.

  • e)

    Werkdagen: maandag tot en met zaterdag.

  • f)

    Wet: Winkeltijdenwet.

  • g)

    Winkel: een voor het publiek toegankelijke besloten ruimte, waarin goederen aan particulieren worden verkocht.

     

Hoofdstuk 2 Algemene vrijstellingen

In dit hoofdstuk zijn de algemene vrijstellingen opgenomen. Wordt hieraan voldaan dan hoeft geen ontheffing aangevraagd te worden.

 

Artikel 2.1 Vrijstelling voor zon- en feestdagen

Winkels mogen op zon- en feestdagen tussen 9 uur en 20 uur geopend zijn, met uitzondering van 4 mei na 19:00 uur.

 

Artikel 2.2 Vrijstelling ten aanzien van specifieke winkels

Voor de volgende winkels is het toegestaan om op zon- en feestdagen gedurende de gehele dag geopend te zijn:

  • a)

    Musea.

  • b)

    Winkels, waar alleen maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken worden verkocht.

     

Artikel 2.3 Vrijstelling winkel met fietsenverhuur

Voor winkels waar hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen worden verkocht is het op zon- en feestdagen toegestaan om fietsen en bromfietsen te verhuren. Deze vrijstelling geldt niet voor het verkopen van fietsen en bromfietsen, buiten de tijden waarvoor vrijstelling geldt onder artikel 2.1.

 

Artikel 2.4 Vrijstelling rondom begraafplaatsen

  • 1.

    Voor winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk bloemen en planten worden verkocht en die zijn gelegen op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang van een begraafplaats is het gedurende de openingstijden van die begraafplaats toegestaan om op zon- en feestdagen geopend te zijn.

  • 2.

    Het is toegestaan om anders dan in een winkel op een begraafplaats, dan wel op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang daarvan gedurende de openingstijden van die begraafplaats op zon- en feestdagen bloemen en planten te verkopen.

     

Artikel 2.5 Vrijstelling in verband met culturele evenementen

  • 1.

    Voor gebouwen waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden, is het toegestaan om op zon- en feestdagen vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na afloop goederen te verkopen, die een relatie hebben met de voorstelling, uitvoering of evenement.

  • 2.

    Het is toegestaan om op zon- en feestdagen, anders dan in een winkel, vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na afloop goederen te verkopen, die relatie hebben met de voorstelling, uitvoering of evenement.

 

Artikel 2.6 Vrijstelling voor sportcomplexen

  • 1.

    Voor winkels bij de sportcomplexen is het toegestaan om tijdens de openstellingstijden van het sportcomplex om op zon- en feestdagen goederen te verkopen die relatie hebben met de beoefende sporten.

  • 2.

    Het is tijdens de openstellingstijden op de sportcomplexen toegestaan om op zon- en feestdagen, anders dan in een winkel, goederen te verkopen die relatie hebben met de beoefende sporten.

 

Artikel 2.7 Vrijstelling tijdens kermissen

 

  • 1.

    Voor winkels, waar hoofdzakelijk feestartikelen en speelgoed worden verkocht, is het gedurende de openingstijden van een kermis toegestaan om op zon- en feestdagen geopend te zijn.

  • 2.

    Het is op zon- en feestdagen, anders dan in een winkel, gedurende de openingstijden van de kermis toegestaan om feestartikelen en speelgoed te verkopen op het kermisterrein.

 

Artikel 2.8 Vrijstelling straatverkoop

Het is toegestaan om op zon- en feestdagen in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren, indien er op deze locatie een evenementenvergunning of standplaatsvergunning is verstrekt.

 

Hoofdstuk 3 Individuele ontheffingen

In dit hoofdstuk zijn de ontheffingsmogelijkheden opgenomen. Indien men van de mogelijkheid gebruik wil maken, dient een ontheffing aangevraagd te worden bij het college.

 

Artikel 3.1 Avondwinkels

Voor avondwinkels kan het college op aanvraag ontheffing verlenen van het verbod om op werkdagen eerder dan 6 uur of later dan 22 uur en op zon- en feestdagen eerder dan 9 uur of later dan 20 uur geopend te zijn met inachtneming van het volgende.

Aan deze ontheffing wordt in ieder geval het voorschrift verbonden dat er uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Alcoholwet. Het college kan nadere regels verbinden aan de ontheffing.

 

Artikel 3.2 Overige situaties

Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van het verbod om op werkdagen eerder dan 6 uur of later dan 22 uur en op zon- en feestdagen eerder dan 9 uur of later dan 20 uur geopend te zijn.

 

Artikel 3.3 Beslistermijn

  • 1.

    Een aanvraag om ontheffing dient minimaal 8 weken voor aanvang waarop de ontheffing betrekking heeft te worden ingediend.

  • 2.

    Het college kan de termijn voor ten hoogste 8 weken verdagen.

 

Artikel 3.4 Intrekken, wijzigen of weigeren van de ontheffing

Het college kan een ontheffing intrekken, wijzigen of weigeren als:

  • a)

    het college verwacht dat de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling buiten de reguliere tijden;

  • b)

    bij de verkrijging van de ontheffing onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • c)

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten, opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • d)

    het gebruik van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • e)

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • f)

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn of binnen een redelijke termijn;

  • g)

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit aanvraagt.

 

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

 

Artikel 4.1 Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college aangewezen toezichthouders.

 

Artikel 4.2 Inwerkingtreding, intrekking oude verordening en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking hiervan. De Winkeltijdenverordening Purmerend 2013 wordt op die datum ingetrokken.

  • 2.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Winkeltijdenverordening Purmerend 2021.

 

Artikel 4.3 Overgangsrecht

  • 1.

    Een krachtens de Winkeltijdenverordening Purmerend 2013 verleende ontheffing geldt als ontheffing verleend krachtens deze verordening. Het college kan deze ambtshalve vervangen door een ontheffing krachtens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

  • 2.

    Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Winkeltijdenverordening Purmerend 2013 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering d.d. 28 oktober 2021

de griffier,

R.J.C. van der Laan

de voorzitter,

D. Bijl