Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zaanstad

Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZaanstad
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2022
CiteertitelUitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
  2. artikel 7.3 van de Regeling omgevingsrecht
  3. Regeling omgevingsrecht
  4. Alcoholwet
  5. Wegenverkeerswet 1994
  6. Wet kinderopvang
  7. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR449526/1
  8. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR279742/18
  9. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR633736/2
  10. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR412311/2
  11. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR660329/1
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-11-2021Nieuwe regeling

09-11-2021

gmb-2021-417052

2021/24704

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2022

Inhoud

 

1 Inleiding

1.1 Keuzes maken

1.2 Opbouw van het Uitvoeringsprogramma VTH 2022

1.3 Wat zijn de speerpunten in 2022?

1.4 Analyse van inzicht vergunningverlening

1.5 Keuzes 2022, haalbare verzoeken, wat doen we wel?

1.6 Wat doen we niet in 2022

1.7 Inzet capaciteit voor uitvoering van het uitvoeringsprogramma

1.8 Uitvoering van gemeentelijke toezichtstaken door en voor anderen

2 Wat gaan de afdelingen doen?

2.1 Wat gaat Vergunningen doen in 2022?

2.2 Wat gaat Advies en Toezicht doen in 2022?

2.3 Wat gaat Straattoezicht doen in 2022?

2.4 Wat gaat Gebruikstoezicht doen in 2022?

2.5 Wat gaat het team Horeca en ondermijning doen in 2022?

2.6 Wat gaat Havens en vaarwegen doen in 2022

Bijlage 1 – Onderwerpen en capaciteit afdeling Openbare Orde en Veiligheid

Bijlage 2 – Ingediende verzoeken

 

 

1 Inleiding

 

Voor u ligt het Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (hierna te noemen VTH) voor het jaar 2022. Dit uitvoeringsprogramma is het vierde en meteen ook het laatste uitvoeringsprogramma dat onder het Beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving 2019-2022 is opgesteld.

 

De gemeente is wettelijk verplicht om eens in de vier jaar een beleidsplan op te stellen. Wij hebben een beleidsplan gemaakt voor een periode van drie jaar. We hebben gekozen voor een kortere beleidsperiode zodat we in het plan rekening konden houden met de Omgevingswet. De invoeringsdatum van de Omgevingswet is met anderhalf jaar verschoven. Die wet gaat nu in op 1 juli 2022. Vanwege het verschuiven van de invoeringsdatum en het aantreden van een nieuwe gemeenteraad in 2022 hebben wij het maken van een nieuw beleidsplan ook verschoven. Zo kunnen we beter rekening houden met alle ontwikkelingen rondom de Omgevingswet en de wensen van de nieuwe raad.

 

Het jaarlijks opstellen van een integraal Uitvoeringsprogramma waarin zowel vergunningverlening, handhaving en toezichtstaken zijn opgenomen is een wettelijke verplichting. De provincie beoordeelt aan het einde van het jaar of de gemeente voldoet aan deze verplichting.

 

In dit uitvoeringsprogramma staat waar we in 2022 mee aan de slag gaan.

Het onderhavige programma beschrijft hoe vergunningverlening, toezicht en handhaving georganiseerd zijn bij verschillende onderwerpen. Het beschrijft de reguliere taken, de projecten en de activiteiten die vanuit de thema’s “veiligheid, gezondheid, preventie, ondermijning en informatie-gestuurd werken” worden opgestart. De huidige VTH capaciteit is afgestemd op de huidige staat van de stad. Komen er nieuwe ontwikkelingen (denk aan grote bouwprojecten), dan betekent dit ook iets voor de VTH capaciteit. Als die niet mee kan groeien zullen er keuzes gemaakt moeten worden in het huidige takenpakket over wat we wel en niet blijven doen.

 

1.1Keuzes maken

Het VTH-takenpakket is breed. We kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom maken we ieder jaar keuzes. Om te bepalen waar de grootste risico’s zitten hebben we een risicoanalyse opgesteld. Die is opgenomen in het beleidsplan VTH 2019-2022. Toezicht en handhaving gaat volgens de strategieën en prioriteiten die hierin staan. Ook hebben we uitgangspunten bepaald, onze ‘spelregels’, en doelen: ‘wat we willen bereiken’. Dit allemaal helpt om keuzes te maken en de juiste dingen te doen.

 

Zoals ieder jaar ontvangen wij verzoeken om extra taken in het programma op te nemen. Dit jaar is het uitgangspunt dat er een beleidsarme en sluitende begroting wordt opgesteld. Hierdoor zijn er niet veel wensen voor het uitvoeringsprogramma ingediend en kunnen er weinig keuzes gemaakt worden.

 

Daarnaast hebben we in 2021 te maken met Covid-19. Dit houdt ons naar verwachting ook in 2022 nog bezig. De inzet voor Covid-19 huren we in. Dit betalen uit de extra middelen van het Rijk. De coördinatie op de werkzaamheden gebeurt wel uit onze bestaande capaciteit.

 

Dit alles bij elkaar vraagt dat we zo goed mogelijk een balans moeten vinden tussen enerzijds gewenste veiligheid, leefbaarheid, de voorwaarden van een gezonde stad en anderzijds de beschikbare middelen. Veiligheid, ondermijning en gezondheid staan altijd voorop bij alle keuzes en inzet. Niet alleen de verzoeken waar inzet van handhaving wordt gevraagd maar ook de niet gehonoreerde financiële voorstellen hebben invloed op het programma. De werkdruk en de druk op de beschikbare capaciteit is erg hoog. We kunnen naast de taken vermeld in dit programma er niets meer bij doen. Daarbij geldt dat als er een extra taak bij komt, dit betekent dat een andere taak eruit moet; tenzij er budget bij komt.

 

En dan zijn er nog de ontwikkelingen bij vergunningverlening, toezicht en handhaving zelf. Als belangrijkste zijn te noemen, de komst van de Omgevingswet en de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB).

 

Taken die geen onderdeel uitmaken van het uitvoeringsprogramma

Voor de goede orde wordt vermeld, dat vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot leerplicht en sociale zekerheidswetgeving geen onderdeel uitmaken van dit programma.

Andere bijzondere taken die de sector uitvoert zijn: het afgeven van woonurgenties en het plaatsen van statushouders. Ook deze worden in dit programma buiten beschouwing gelaten.

 

Evaluatie beleidsplan VTH 2019-2022

De beschreven keuzes en sanctiestrategieën in ons huidige beleidsplan zijn nog actueel en kunnen we in 2022 ook nog gebruiken. Aan het einde van 2021 komt er wel een kleine update van de landelijke Handhavingstrategie. Dit is een strategie die zorgt dat handhavende instanties de handhaving zo uniform mogelijk aanpakken. De update gaat over verbetering van het gebruik en verbreding van partijen die hem gebruiken. Die update van de strategie zal voor ons inhoudelijk niet van invloed zijn. Wij gebruiken die strategie nu al.

 

In 2021 zijn we gestart met het oefenen in proefprojecten volgens de WKB. Dit ter voorbereiding op het aanpassen van de huidige toezichtstrategie begin 2022. De nieuwe toezichtstrategie zal later opgenomen worden in het nieuwe beleidsplan.

 

Jaarlijks maken we een jaarverslag. Die is als bijlage opgenomen in de Jaarreking.

 

1.2Opbouw van het Uitvoeringsprogramma VTH 2022

Vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn ondergebracht bij vijf van de zes afdelingen van de sector Veiligheid, Vergunning en Handhaving. In onderstaande paragrafen is per afdeling uitgewerkt waarop de gemeente zich gaat richten. Bij iedere afdeling wordt een aantal reguliere taken uitgelicht en de speerpunten voor 2022 benoemd. Ook wordt toegelicht hoe de vergunningverlening, toezicht en handhaving is georganiseerd.

  • 1.

    De afdeling Vergunningen handelt alle omgevingsvergunningsaanvragen en meldingen af alsook APV vergunningen en bijzondere wetten zoals horeca. Ook behandelen zij aanvragen voor omzetting (kamerverhuur)-, woningvorming (splitsings)-, en huisvestingsvergunningen.

  • 2.

    De afdeling Advies en Toezicht adviseert op juridisch, Bibob, constructief, planologisch en welstandelijk vlak en procesmatig. Ook houden zij toezicht op vergunde bouwwerkzaamheden tijdens de realisatiefase bouw en op monumenten (zowel actief controleren en op basis van meldingen en vergunningen). De administratie verzorgt de ondersteuning voor het hele Vergunningencentrum.

  • 3.

    Onder de afdeling Gebruikstoezicht vallen toezicht- en handhavingstaken die voortvloeien uit de wet- en regelgeving op het gebied van bestaande bouw, ruimtelijke ordening, funderingen, brandveiligheid, kinderopvang, ondermijning en horeca en handhaving thema’s die onder het taakveld ‘openbare orde’ vallen.

  • 4.

    De afdeling Straattoezicht is verantwoordelijk voor de toezicht- en handhavingstaken die voortvloeien uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Afvalstoffenverordening. Andere thema’s die bij deze afdeling zijn ondergebracht zijn onder andere aanpak wijkgericht overlast, jeugdoverlast en (gehandicapten) parkeren.

  • 5.

    De afdeling Havens en Vaarwegen draagt zorg voor veilige open van bruggen/sluizen en soepele doorgang van het scheepvaartverkeer. Binnen het takenpakket van deze afdeling vallen onder andere het toezicht op de beroeps- en recreatievaart, en het geven van nautisch advies.

 

De activiteiten in het kader van Openbare Orde en Veiligheid (OOV) maken geen deel uit van het Uitvoeringsprogramma VTH en het beleidsplan VTH 2019-2022. Om toch een compleet beeld te krijgen van alle taken staan in bijlage 1 van dit programma de werkzaamheden waaraan vanuit OOV in 2022 meer en minder aandacht wordt gegeven.

 

1.3Wat zijn de speerpunten in 2022?

Een belangrijk criterium om een onderwerp tot prioriteit te maken, is de veiligheid en gezondheid van mensen. Te denken valt aan toezicht op de kwaliteit van kinderopvang, brandveiligheid, naleving Drank- en Horecawet of de kwaliteit van funderingen. Toezicht en handhaving van deze taken is wettelijk nadrukkelijk geregeld, waardoor er standaard voldoende capaciteit voor vrijgemaakt moet worden. Doordat dit soort thema’s jaarlijks terugkeren als prioriteit en niet ter discussie staan, zijn het daarmee reguliere taken. Het zijn werkzaamheden die altijd plaatsvinden. De gemeente gaat ook in 2022 door met een sterke vuist maken in de aanpak van ondermijning. Het gaat hierbij onder andere om gebiedsgerichte aanpak, het sluiten van drugspanden, mensenhandel, en het uitvoeren van een Bibob toets bij de aanvraag van een vergunning om witwassen tegen te gaan.

 

De volgende onderwerpen zijn de speerpunten voor 2022:

  • 1.

    Aanpak overlast jeugd(groepen) op het gebied van veiligheid en gezondheid;

  • 2.

    Aanpak Ondermijning;

  • 3.

    Gebiedsgerichte aanpak in de wijken Poelenburg Peldersveld, Zaandam Zuid en Zaandam Oost;

  • 4.

    Voorbereiden op de komst van de Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging.

 

Op de volgende pagina’s leest u per speerpunt een toelichting:

 

1.Aanpak jeugdoverlast op het gebied van veiligheid en gezondheid

In de gemeente werken jeugdboa’s. Dit zijn specialistische buitengewoon opsporingsambtenaren. Zij hebben dagelijks contact met jeugd op straat en zij bezoeken de diverse overlastplekken. De jeugdboa’s hebben door hun stad brede inzet goed zicht op de samenstelling van – en overlap in samenstelling van groepen over wijkgrenzen heen. De jeugdboa’s werken in het weekend en avond- en nachtelijke uren (tot 01.00 uur). Door afspraken met de meldkamer van de politie zijn ze dan ook direct inzetbaar bij meldingen van jeugdoverlast. In 2022 moeten we ook rekening houden met intensievere inzet verspreid over de stad omdat de onrust onder risicojongeren toe lijkt te nemen en zich uit in incidenten op straat. Dat betekent dat we flexibel moeten kunnen inzetten vanuit jeugdboa’s. Maar we moeten ook snel kunnen opschalen qua inzet indien nodig.

 

Zaanstad wil voorkomen dat kwetsbare en overlast gevende jongeren in korte tijd afglijden van herrieschopper naar crimineel. Daarom zijn er verschillende soorten aanpak van overlast door jongen. Zo is er aanpak van overlast gevende groepen, aanpak van risicojongeren en de aanpak van georganiseerde criminaliteit onder jongeren (Back on Track). En er is een integrale persoonsgerichte aanpak voor deze groep. De zogenaamd aanpak (075). Alle partners die met risicojongeren te maken hebben, zoals (jeugd)reclassering, Openbaar Ministerie, Jeugdbescherming, Raad voor de Kinderbescherming, Veiligheidshuis, politie, jeugdboa’s sociaal wijkteams, jeugdteams, Level, Straathoekwerk, Vangnet en scholen werken hierbij samen.

 

We zetten als gemeente ook in op preventie van het gebruik van verdovende middelen en genotsmiddelen in en in de omgeving van scholen. De Brijder en de GGD Zaanstreek-Waterland werken op de Zaanse middelbare scholen aan de genotmiddelenpreventie bij jongeren. Dit doen zij met het project ‘Fris op School’. De Boa’s handhaven bij supermarkten en slijterijen op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Op deze manier hoopt de gemeente bij te kunnen dragen aan de veiligheid en gezondheid van de jongeren in Zaanstad. Inzet op deze onderwerpen is afhankelijk van de in 2022 vereiste inzet op de Coronaregels.

 

2.Aanpak Ondermijning

Het team Horeca en Ondermijning heeft de afgelopen jaren steeds meer taken op ondermijning erbij gekregen. Bij veel toezichttaken kunnen dingen spelen die soms nauw verbonden zijn met ondermijning. Zo houdt dit team o.a. toezicht op illegaal gokken en Shishalounges. Dit doen zij op basis van bestuurlijke rapportages van de politie en signalen vanuit ondermijning/RIEC zaken. Bij het gokken is een verschuiving van het gokken op een vaste zuil naar online gokken. Daarmee is het lastiger gokken te detecteren en daarop actief toezicht te houden. Bij het handhaven van glazenwassers is op dit moment een vergunningenstelsel juridisch niet haalbaar vanwege jurisprudentie. Om deze misstand aan te pakken wordt gezocht naar een alternatieve aanpak.

In het nog vast te stellen uitvoeringsplan ondermijning staat beschreven wat we precies op ondermijning gaan doen. De raad wordt hierover separaat geïnformeerd in het vierde kwartaal van 2021.

 

3.Gebiedsgericht werken in Poelenburg, Peldersveld en Zaandam-Zuid en Zaandam Oost

Sinds eind 2020 is er een team Aanpak wijkgerichte overlast. Het team is alert op signalen die wijzen op verloedering, woonoverlast en ondermijning. Het team richt zich op de woon- en adresfraude, kamerverhuur, woningsplitsing en toeristische verhuur. Dit doen zijn in Poelenburg, Peldersveld, Zaandam Zuid en Russische buurt. Zij werken samen met gemeentelijke en niet-gemeentelijke organisaties. Samen met die organisaties en politie proberen zijn achter de oorzaak van probleemveroorzakers te komen. We willen hiermee voorkomen dat we alleen maar aan het handhaven zijn aan de achterkant van de keten. Zonder dat we inzicht hebben wat er aan de voorkant gebeurt. Veelal ligt de oorzaak in de ondermijnende sfeer. Dit team gaat in 2022 door met het oppakken van hardnekkige problemen

Het team horeca en ondermijning richt zich op ondermijning in relatie tot de horeca. Dit team is onderdeel van de afdeling Gebruikstoezicht. Zo sluiten zij o.a. drugspanden. Dit team heeft zijn werkgebied in heel Zaanstad.

 

4.Voorbereiden op de komst van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging

 

Omgevingswet

De Omgevingswet treedt per 1 juli 2022 in werking. Daarom staat ook 2022 voor een groot deel weer in het teken van het voorbereiden op deze wet. Een omgevingsvisie is in voorbereiding. De contouren van het omgevingsplan worden neergezet. Aanvullend maken we ook een set regels specifiek voor Zaanstad hoe we om gaan met bijvoorbeeld opruimen van zwerfafval door bedrijven (25-meterregel). We stellen uitgangspunten op voor participatie en een kader voor het adviesrecht van de raad bij ruimtelijke initiatieven. We bepalen de mogelijke routes voor initiatieven. En oefenen met het voeren van vooroverleggen in de vorm van intaketafels en omgevingstafels. Hierbij betrekken we partners (zoals OD of provincie) en initiatiefnemers. Het werkproces voor vergunningverlening en toezicht is vastgelegd en ingericht in het nieuwe softwaresysteem. Uitgangspunten voor het nieuwe VTH beleid stellen we op. Een aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet is gemaakt. We richten toepasbare regels in en hebben een proces voor snelservice vergunningverlening voorbereid. Medewerkers zijn gestart met een opleidingstraject waarin ze worden voorbereid op hun nieuwe rol. We ronden oude vergunningen met bijbehorend toezicht zo veel mogelijk af.

 

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Tegelijk met de Omgevingswet gaat de WKB in. Hierdoor komt het toezicht voor een deel bij private partijen te liggen. In 2021 hebben we geoefend met deze wet in de vorm van proefprojecten. Uit de evaluatie hiervan komt naar voren wat we moeten regelen voor de werkprocessen en het beleid. Maar ook wat dit betekent voor de rol van vergunningverlener en toezichthouder en de opstelling van de gemeente richting opdrachtgevers.

Echter de gemeente zal moeten bepalen bij welke mate van risico we alsnog toezicht willen uitvoeren. Daarom gaan we kaders opstellen voor de risicobeoordeling. We maken een uitwerking van locatie specifieke aspecten in het handhavings-, bouw- en sloopveiligheidsbeleid.

 

De nieuwe werkwijze zal gevolgen hebben voor de huidige VTH strategie. Ook al gaan de toezichthouders geen controle meer houden op een bouwwerk, zij zullen nog wel toezicht moeten houden op de omgevingsveiligheid. De aanpassingen op de strategie zullen voor juli 2022 in een apart document, als aanvulling op dit programma worden aangeboden.

Het streven is om, wat betreft de kaders en uitgangspunten, samen op te trekken met omliggende gemeenten. Zodat we straks regionaal dezelfde werkwijze kunnen aanhouden.

 

Nieuw legesmodel

Met het ingaan van de Omgevingswet komt er een verschuiving van vergunning plichtig naar meer vergunningsvrij (algemene regels en meldingen). Hierdoor komt er meer focus te liggen op toezicht en handhaving, terwijl daarvoor maar beperkt budget beschikbaar is (minder legesinkomsten door minder vergunningaanvragen). We ontwikkelen een ‘knoppenmodel’ met draaiknoppen waarmee we de effecten van bestuurlijke en beleidskeuzes inzichtelijk maken. In 2022 is een overgangsjaar waarin we met twee legesverordening gaan werken. Eén voor de eerste helft en van de tweede helft van het jaar 2022.

 

1.4Analyse van inzicht vergunningverlening

Inzet vergunningverlening

Hieronder de aantallen te verwachten vergunningaanvragen en meldingen. De verwachting is gebaseerd op het aantal ontvangen Wabo aanvragen uit 2021, met een groei van 0% voor de vergunningen en ca. 10% bij de meldingen.

 

In algemene zin verwachten we komend jaar een groei van de woningbouw. Voor 2022 staan er relatief veel aanvragen voor grote projecten gepland (22), maar we weten niet of dat echt invloed heeft op de cijfers over het aantal aanvragen voor vergunningen.

 

Omdat per 1 juli 2022 de Omgevingswet en WKB ingaan, zijn er twee kolommen met aantallen opgenomen: een voor de eerst helft van 2022 (Wabo) en een voor de 2e helft van 2022 (nieuwe Omgevingswet en WKB).

 

Met de komst van de Omgevingswet zullen een aantal vergunningsaanvragen vervallen omdat deze vergunningsvrij worden. Aan de andere kant wordt er meer inzet gevraagd in het voortraject en bij complexe dossiers om te voldoen aan de vereisten uit de Omgevingswet. Er zal dus een verschuiving van werkzaamheden plaatsvinden.

 

Daarnaast zorgt de ingang van de wet op 1 juli mogelijk voor een piek (nog even indienen voordat de regels veranderen) of een daling (geen vergunningplicht meer na 1 juli) in de vergunningaanvragen. Omdat we dit niet goed kunnen inschatten, houden we hiermee geen rekening in de tabel op de volgende pagina. Komend jaar gaan we de hoeveelheid werk per vergunningsoort monitoren.

 

 

Verwachting aanvragen vergunningverlening voor 2022

 

 

Verwachting

1e helft 2022

Verwachting

2e helft 2022

Vooroverleg

Voor de 1e helft van 2022 betreffen dit de vergunning adviezen

Na 1 juli betreft het de omgevingstafel

90

100

Vergunning regulier*

Plannen passend in bestemmingsplan, 8 weken termijn

683

380

Melding activiteit bouwen (risicocategorie I)

Ca. 60% van de vergunningaanvragen is van risicocategorie I

N.v.t.

425

Vergunning uitgebreid

plannen die middels een project afwijkings-procedure worden afgehandeld, 6 maanden termijn

25

15

Sloopmelding

 

175

175

Sloop met asbest

 

400

400

* Vanaf 1 juli bevat dit aantal zowel de technische vergunning voor de cat. II en III en de vergunningen voor de omgevingsplanactiviteit

 

Bovenstaande is inclusief de aanvragen voor grote projecten die we verwachten in 2022:

MAAK/ Stedelijke ontwikkelingsprojecten

woningbouwprojecten

16

Maatschappelijke ontwikkelingsprojecten

Maatschappelijke projecten

(scholen, sportverenigingen)

6

 

Onderstaande kaart geeft de vier MAAK gebieden aan waar tot 2040 woningbouw gerealiseerd gaat worden: Centrum Zaandam, Krommenie/Wormerveer, Zaanstad-midden en Poelenburg-Achtersluispolder.

 

Inzet toezicht tijdens de realisatiefase

Alle risicovolle bouwwerken die vergund zijn, worden tijdens de realisatiefase minimaal één keer gecontroleerd. Voor alle overige niet risicovolle bouwwerken kijken onze constructeurs op hoofdlijnen naar berekeningen en goede resultaten uit het verleden van een bekende uitvoerende partij. Deze manier van werken is in de geest van de Wet kwaliteitsborging, waarbij de verantwoordelijkheid voor een veilig bouwwerk bij de uitvoerende partij ligt. Daarnaast controleren de inspecteurs geen bouwwerken waarvan de vergunningen administratief zijn afgehandeld (BLITTS) of vergunningsvrij zijn verklaard. Het niet uitvoeren van een daadwerkelijke naschouw op deze bouwwerken betekent ook dat handhaving op dergelijke dossiers, mocht dat ooit nodig zijn, lastiger is vanwege het ontbreken van een naschouw. Meldingen over dergelijke dossiers krijgen bij handhaving dus ook een lage prioriteit. Na de startmelding, een melding (klacht) van omwonenden of na een eigen constatering dat de bouw is gestart neemt de inspecteur contact op met de betreffende partij(en). Tijdens dit contact worden de verdere controle momenten besproken. Elk bouwproject is voorzien van een toezichtdossier met daarin een gedegen verslaglegging inclusief eindrapportage van de controle(s). Hoeveel controle momenten er zijn is afhankelijk van het soort bouwwerk.

 

Op dit moment (1 oktober 2021) zijn er 734 lopende toezichtzaken. Er liggen nog 583 dossiers waarvan de vergunning is afgegeven en nu wordt gewacht op het sein start bouw (toekomstige werkvoorraad).

 

1.5Keuzes 2022, haalbare verzoeken, wat doen we wel?

Doelen stellen betekent: focus aanbrengen. Wat willen we bereiken, waar willen we ons op richten? Onze doelen vloeien voort uit onze ambities en uitgangspunten. Daarnaast richten onze doelen in dit programma zich op de Uitvoeringskwaliteit en Klantgerichtheid.

 

We hebben een schifting gemaakt in alle verzoeken en wensen en taken. We hebben onze keuze laten leiden door onderwerpen die veel maatschappelijke aandacht krijgen en te maken hebben met veiligheid en ondermijning. Reguliere taken, wensen en verzoeken die hiermee te maken hebben, krijgen van ons voorrang op andere wensen. Naast de speerpunten en reguliere taken pakken we nog een aantal wensen gebiedsgericht of via meldingen op. Het gaat dan om onderstaande taken:

  • Motie en Handhaven op alcoholverbod en verblijfsverbod Burgemeester ‘t Veld park tijdens de zomermaanden.

  • Meenemen van meldingen van Zaanse Schans (venters en foutparkeren) tijdens reguliere rondes a.d.h.v. informatie gestuurd werken.

 

Het gaat hier om de Motie 1 2021 ‘Grenzen stellen en perspectief bieden in ’t Veldpark’. In het park gaat het om inzet om leefbaarheid te verbeteren. Waarbij de wens is om te komen tot een (succesvolle) integrale aanpak, met aandacht voor zorg, handhaving en breder gebruik van ’t Veldpark. Op mooie zonnige dagen is de overlast (ook door aanzuigende werking) groter. De boa’s zijn tijdens de zomerperiode (juni tot en met augustus) in 2022 intensiever in het park aanwezig. Het gaat dan met name om het alcoholverbod, geluidsoverlast en toegangsverbod na 22.00 uur te handhaven. De overige maanden van het jaar is de inzet van handhavingsronde(s) op basis van informatie gestuurd handhaven. De Boa’s treden zelfstandig op richting deze groep. Als de Boa’s problemen verwachten bij een situatie zal de politie assisteren of trekken ze samen met de politie op.

 

Taken waarvoor we een bijdrage krijgen vanuit het Rijk

Vanuit het Rijk ontvangen we een bijdrage om onderstaande taken op te pakken in 2022:

  • Handhaving en toezicht op woningsplitsing en kamergewijze verhuur Zaandam Oost;

  • Uitvoeren van de wietpilot vanwege het landelijk project coffeeshop;

  • Coördinatie en uitvoeren van regionaal controle team prostitutie.

 

De capaciteit voor handhaving en toezicht op woningsplitsing en kamergewijze verhuur uit bestaande middelen (begroting en regiodeal) is begrensd. Ruimere inzet is in 2022 mogelijk omdat het onderwerp onderdeel is van subsidieaanvraag van Oost (met budget uit Volkshuisvestingfonds). De inzet en verdeling van de middelen gaat nog via een voorstel naar de gemeenteraad.

Zaanstad doet mee aan de landelijke pilot. In de pilot gaan coffeeshops legale wiet verkopen. Vanuit het Rijk komt hier budget voor over naar gemeente die meedoen aan de pilot. In verschillende regio’s in Noord-Holland worden regionaal controle teams opgericht die toezicht houden op legale/illegale prostitutiebedrijven. Zaanstad gaat het team coördineren voor de regio Zaanstreek-Waterland. Dit team start in de loop van 2022. Vanuit iedere gemeente uit de regio Zaanstreek-Waterland komt een bijdrage in capaciteit of geld voor dit controle team.

 

Taken waarvoor we budget krijgen uit de begroting n.a.v. amendement Verkamering structureel aanpakken’

De gemeenteraad heeft een amendement ‘verkamering structureel aanpakken’ aangenomen. Daarmee komt er geld beschikbaar in de begroting voor het handhaven van de Huisvestigingsverordening. Zo gaan we in 2022 actief controleren op de kamergewijze verhuur, illegale splitsing van woningen en toeristische verhuur.

 

Doelstellingen uit het VTH beleidsplan

In ons beleidsplan VTH zijn doelstellingen opgenomen. Onderstaand zijn de acties die we in 2022 uitvoeren om een bijdrage aan deze beleidsdoelen te leveren, benoemd. Op deze wijze is creëren we samenhang tussen het beleidsplan en het uitvoeringsprogramma en de beleidsdoelen.

 

Voldoen aan de kwaliteitseisen uit de wet VTH en daarmee is de beoordeling van de provincie adequaat.

  • Eind juni 2022 hebben alle toezichthouders, vergunningverleners, adviseurs en juristen voldoende kennis van de Omgevingswet en Wkb

  • Het invoeren van ketensturing. Dit is ook onderdeel van de bestuursopdracht Klantgerichte ketensamenwerking (woning-)bouw en onderdeel van het verbeteren van de VTH monitoring. Hiermee krijgen we beter zicht op wat er speelt in Zaanstad. Hoe onze dienstverlening verloopt en wat we moeten bijsturen binnen processen. In 2021 zijn we gestart met een analyse van de huidige situatie. Mogelijke verbeteringen zijn in kaart gebracht en geprioriteerd. In 2022 gaan we deze verbeteringen uitvoeren.

 

Creatief doelgroep gericht en daadkrachtig overlast bestrijden

Daarbij focussen we op kleine buurtjes, personen, ondernemers of hele specifieke thema’s als het om handhaving en ondermijning gaat:

  • Bij elk handhavingsverzoek of bezwaarzaak bezien we of partijen met elkaar of met de gemeente in gesprek willen (pre-mediation). De gemeente kan dan meedenken en kaders meegeven om tot een oplossing te komen. Monitoren of dit tot goede resultaten leidt

  • In 2022 focussen we de buurten Poelenburg en Zaandam Oost

  • De Juridische kwaliteit van onze producten is goed en duidelijk leesbaar (b1)

  • Het maximum aantal dossiers waarin een dwangsom is betaald wegens niet tijdig beslissen op een verzoek om handhaving is nul.

 

1.6Wat doen we niet in 2022

We begrijpen dat de schifting in verzoeken en wensen niet voor iedereen de juiste is. In onderstaand overzicht staat een samenvatting van alle wensen en verzoeken die we niet oppakken in 2022 gerangschikt naar thema. Zie bijlage 2 voor een overzicht van alle wensen en verzoeken. Vanwege de capaciteit zijn er ook keuze gemaakt in reguliere taken die we in 2022 niet meer kunnen uitvoeren. Dit speelt met name in de openbare ruimte en bij horeca en ondermijning.

 

Openbare ruimte

  • Permanente aanwezig zijn van boa’s op de Zaanse Schans als verkeersregelaar

  • Ondersteuning van Boa’s als verkeersregelaars bij bouwprojecten

 

Bij ongelukken zijn de Boa’s vaak ook verkeersregelaars. Bij bouwprojecten is dat de taak van de aannemer en opdrachtgever om verkeerregelaars in te huren. Ditzelfde geldt voor verkeersregelaars bij de Zaanse Schans.

 

Ander manier van werken in 2022 om capaciteit wijkgericht in te zetten

Met behulp van informatie gestuurd handhaven kunnen we de huidige Boa’s inzetten (28,28 fte integrale boa’s en 5,72 fte aan seniorboa’s). In 2022 willen we een verdiepingsslag maken met het informatie gestuurd werken in de wijken. Op die manier gaan we naar wijken toe waar de meeste overlast is. Zo geven we tegelijk aandacht aan de speerpunten van ondermijning en jeugd, de prioriteiten en de leefbaarheidsproblemen in de wijken. Zo is er in Assendelft veel overlast door parkeren. Veel bewoners parkeren hun auto op de stoep of in het groen. Daarnaast heeft de wijk ook veel last van jongeren die hangen in het Kaaikhof. Zo heeft Zaandam Zuid juist meer overlast van geluid door de horeca op de Zuiddijk. Ook is er veel overlast van afval en overlast door jongeren bij de Cruyff court veldjes.

 

Binnen de openbare ruimte/APV kunnen we niet alles meer doen in 2022. Zeker gezien de forse groei van het aantal meldingen van de afgelopen jaren (zie figuur 1). Dit onderstreept nut en noodzaak van het werk, en de behoefte die inwoners hebben dat overlast wordt aangepakt.

Figuur 1 Meldingen

 

Tel daarbij dan ook nog de grote toename op van te handhaven prioriteiten (bestaande en nieuwe) de afgelopen jaren. Daarmee is de huidige capaciteit van de boa’s niet meer genoeg om alles te kunnen doen. Daardoor is het noodzakelijk dat we keuze moeten maken wat we nog wel kunnen doen en niet meer kunnen doen. We kunnen de onderstaande taken in 2022 niet meer oppakken:

  • Actief controleren op foutparkeren en parkeeroverlast bij in- en uitgaan van scholen (behalve in Zaandam Oost)

  • Parkeeroverlast in wijken rondom evenementen

  • Vrijhouden van parkeerplaats van de Biebbus (wegslepen van voertuigen)

  • Actief handhaven op overlast van honden (aanlijnplicht en opruimplicht)

  • Actief handhaven op onjuist aangeboden afval in de wijken (behalve in Zaandam Oost)

  • Actief aanspreken van fietsers die door voetgangerszone fietsen (o.a. markt en Damgebied).

  • Organiseren van Actiedagen

Dat we niet actief toezicht houden en handhaven betekent niet dat we geen oog voor deze taken hebben. We reageren dan op meldingen en handhavingsverzoeken.

 

Bestaande bouw en ro

  • Toezicht op woonwagens a.d.h.v. nog vast te stellen aangepast woonwagenbeleid

  • Toezicht op de woonschepen verordening a.d.h.v. aangepaste woonschepen verordening

  • Handhaven bouwwerken in de voortuin Westerkoog

  • Uitvoeren van project (illegaal) agrarische opstallen (provinciaal project)

 

Binnen bestaande bouw hebben we geen uitruil onderwerpen om extra verzoeken te kunnen uitvoeren.

Indien er budget meekomt kunnen we handhavend optreden. Voor vergunningverlening geldt ook dat we pas iets kunnen doen op de onderwerpen wanneer ook budget mee komt. Deze samenhang betekent ook dat tot aan het moment dat de randvoorwaarden voor toezicht op woonschepen en woonwagens is geregeld, het geconstateerde risico brandveiligheid voort bestaat. In de wijk Westerkoog wordt op nadrukkelijk verzoek van de raad niet actief ingezet; alleen bij handhavingsverzoeken en meldingen (lage prioriteit handhaving uit Nota Woonbebouwing). De provincie heeft de aan de gemeente in Noord-Holland gevraagd om te inventariseren of er sprake is van illegaal gebruik van agrarische opstallen. Die inventarisatie kunnen we in 2022 niet uitvoeren.

 

Horeca en Ondermijning

  • Handhaven op illegale bouwsels (terras schermen en luifels) a.d.h.v. nog op te stellen nieuwe terrassenbeleid

  • Geen actief toezicht op alle Zaanse middelgrote evenementen

  • Geen toezicht op kleine evenementen

 

Het team Horeca en Ondermijning heeft de afgelopen jaren er steeds meer taken op ondermijning erbij gekregen. Hun focus voor 2022 ligt op ondermijning en toezicht op het voldoen aan de wettelijke regels van de horeca inrichtingen.

 

Havens en vaarwegen

  • Geen actieve aanpak overlast in, op en rondom het water

Doordat steeds meer mensen op het water recreëren ontstaat er ook meer overlast en is het drukker op het water. Dit kan geluidsoverlast zijn, maar ook overlast van afval, snelvaren en barbecueën op eilandjes in het buitengebied. Jongeren varen vaak te hard. Zij zwemmen ook waar dat niet toegestaan is. Normaal gesproken krijgen jongeren die zich schuldig maken aan ‘vaaroverlast’ een boete. We bieden overtreders van 12 tot 18 jaar nu ook een Halt-traject aan. Het doel is jongeren bewust te maken van de (nautische)gevaren die hun gedrag veroorzaakt. Indien er budget beschikbaar is kunnen we actief handhavend optreden.

 

1.7Inzet capaciteit voor uitvoering van het uitvoeringsprogramma

De gemeente is wettelijk verplicht jaarlijks inzage te geven in de beschikbare capaciteit. Voor 2022 is de formatie beschikbaar zoals weergegeven in de tabel op de volgende pagina:

 

Borging van financiële middelen

De financiering van de werkzaamheden die voortvloeien uit het uitvoeringsprogramma en het handhavingsbeleidsplan zijn gekoppeld aan de gemeentelijke begrotingscyclus. Met de vaststelling van de gemeentelijke begroting autoriseert de gemeenteraad de benodigde financiële middelen. Dit jaar maken we het uitvoeringsprogramma eerder zodat we nog beter kunnen aansluiten bij deze cyclus. Zodat de gemeenteraad het programma kan meenemen tijdens de begrotingsbesprekingen. Regelmatig controleren we of de personele capaciteit nog in overeenstemming is met de beschikbare budgetten. Voor 2022 is €111.900.000 opgenomen aan personeelscapaciteit. Onderdeel hiervan is ook de capaciteit voor de VTH-taken.

 

De financiële middelen die in de begroting beschikbaar zijn gesteld voor VTH, zijn door vertaald in het personeelsbestand (in RAAT). In dit bestand houdt de gemeente de bezetting en formatie bij. In de begroting is de bijdrage die de gemeente krijgt vanuit Volkshuisvestingfonds en Prinsjesdag nog niet meegenomen.

 

1.8Uitvoering van gemeentelijke toezichtstaken door en voor anderen

Niet alle toezichtstaken worden door de gemeente zelf uitgevoerd. Zo is het volledige takenpakket op het gebied van milieu- en bodemtoezicht ondergebracht bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is opdrachtnemer van een kernpakket Milieu en Bodem. Dit zijn de uitvoerende VTH-taken die rechtstreeks worden gekoppeld aan de bedrijven en bodemactiviteiten. De bouwactiviteiten voert Zaanstad zelf uit, indien nodig wordt hierbij samengewerkt met de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW). Ook geeft de gemeente Zaanstad indien nodig adviezen hierover aan de OD NZKG. Afspraken over samenwerking staan vermeld in de DVO 2021 en 2022 en UVO 2021 en 2022.

Binnen de OD is een werkgroep ‘Omgevingswet toezicht en Handhaving regio Noordzeekanaal gebied’ van start gegaan. In deze werkgroep zitten naast de Omgevingsdienst, ook de provincie Noord-Holland gemeente Zaanstad en Amsterdam, Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en een Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. afstemming op waarschuwings- en prioriteitenbeleid, flexibiliteitsregeling, bevoegdheidsverdeling, veranderende rol toezichthouders en ketentoezicht. De werkgroep komt 6 tot 8 keer per jaar bij elkaar.

 

Het toezicht op het brandveilig gebruik van bouwwerken is ondergebracht bij de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW). De afspraken over samenwerking en opdrachten worden vastgelegd in een afsprakenbrief 2022. Ook staan die in de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

 

Vanwege Corona heeft VrZW in 2020 en in 2021 minder objecten op brandveiligheid kunnen controleren. Dit komt doordat het uitvoeren van controles vanwege Corona meer tijd vraagt. Daarnaast is er ook een trend dat er meer overtredingen zijn dan voorgaande jaren. Daardoor zijn in meer gevallen bij een object ook (her)controles nodig. Als een gevolg hiervan heeft VrZW in beide jaren niet alle beoogde objecten kunnen controleren. Objecten die in 2021 niet zijn gecontroleerd krijgen in 2022 prioriteit. De VrZW werkt risicogericht. Aan de hand van risico's, ervaringen en het naleefgedrag bepaalt de VrZW:

  • welke objecten zij gaat controleren en

  • of er meer of minder contactmomenten nodig zijn.

 

Vanwege Corona hebben ook de laatste ontruimingsoefeningen bij kinderdagverblijven nog niet kunnen plaatsvinden. De ontruimingsoefeningen pakt de VrZW op in 2022 (indien dit mogelijk is) De VrZW heeft de kinderdagverblijven in 2020 of 2021 waar mogelijk wel fysiek bezocht.

 

Vanwege de invoering van meer risicogericht toezicht is VrZW in 2021 ook bezig geweest met het ontwikkelen van een digitale zelftoezicht checklist (app). Aan het eind van 2021 evalueren het inzetten van zelftoezicht. We kijken of we deze manier van toezicht in gaan zetten voor het controleren van objecten die zich voor deze vorm van toezicht lenen. De zogenaamde brandweer aandachtsbedrijven en vuurwerkopslag krijgen in 2022 ook weer een plekje binnen de werkzaamheden.

 

In 2022 besteed de VrZW ook aandacht aan het brandveiligheidsbewustzijn van kwetsbare senioren en bewoners van voormalige verzorgingshuizen, pandeigenaren en zorgverleners. Dit maakt onderdeel uit van het project Zorg & Veiligheid. Met woningcorporaties en Vereniging van eigenaren onderzoekt de VrZW de mogelijkheden om de brandveiligheid in dit type woongebouwen te verbeteren. De VrZW adviseert in zijn algemeenheid ook over het toepassen van bovenwettelijke brandveiligheidsmaatregelen en trends op brandveiligheidsgebied.

 

De GGD Zaanstreek-Waterland controleert alle kinderdagverblijven, naschoolse opvang, peuterspeelzalen en gastouders. Samenwerking en afspraken over het aantal controles staat in een afsprakenbrief 2022 en in de werkafspraken uit 2021.

 

Wij voeren voor de OVER gemeenten1 de constructieve toetsing uit voor de WABO. Voor het uitvoeren van deze taken ontvangen we een vergoeding.

 

Hoogte dwangsommen en lengte begunstigingstermijn

De hoogte van dwangsommen en de lengte van begunstigingstermijnen, is vastgesteld in tabellen in verschillende uitvoeringsdocumenten:

  • 1.

    ‘Uitvoeringsbeleid hoogte dwangsommen en lengte begunstigingstermijnen’ Wabo, APV en Bouwbesluit 2012,

  • 2.

    ‘Beleid toezicht Kinderopvang’;

  • 3.

    ‘Horeca Sanctiestrategie en Sluitingenbeleid’ en

  • 4.

    ‘Uniforme regionale VTH-strategie OD NZKG 2020-2022’.

 

 

2 Wat gaan de afdelingen doen?

 

2.1Wat gaat Vergunningen doen in 2022?

 

 

Hoeis vergunningverlening georganiseerd?

 

De vergunningverleners verlenen dagelijks diverse vergunningen, zoals omgevingsvergunningen, vergunningen voor horeca, evenementen en APV vergunningen. De afdeling Vergunningen bestaat uit vergunningverleners I, II en III en vergunningcoördinatoren. Dit is gerelateerd aan de moeilijkheidsgraad van de aanvraag. De vergunningverlener is tijdens het vergunningenproces verantwoordelijk van A tot Z. Zij sturen op proces. Het uitgangspunt is dat zij zelf toetsen wat zij kunnen en voor de overige zaken advies opvragen bij de vak adviseurs.

 

Voor omgevingsvergunningen en huisvesting is 17,55 fte beschikbaar. Voor horeca en evenementen 3,78 fte en voor de APV en overige vergunningen 2 fte.

 

 

Taken

Focus afdeling Vergunningen

Omgevingsvergunningen

Het afhandelen van aanvragen voor omgevingsvergunningen. Met hierin oog voor de Bibob beleidslijn waarin staat welke aanvragen aan de Bibob worden getoetst.

 

Sloop-, en gebruiksmeldingen

Het beoordelen of de melding volledig is.

Gebruiksvergunning

Het afhandelen van een aanvraag brandveilig gebruik.

 

Horeca vergunningen en andere bijzondere wetten

Het afhandelen van aanvragen voor Drank- en horecawetvergunningen en ontheffingen, kansspelen en verkeersbesluiten. Er is extra inzet op Bibob toetsing in het kader van ondermijning.

 

Vergunningen huisvesting

Het afhandelen van aanvragen voor woningvorming (splitsing), omzetting (kamerverhuur) en huisvestingsvergunningen.

 

APV vergunningen

Het afhandelen van: aanvragen voor diverse APV vergunningen, ontheffingen, kennisgevingen en meldingen zoals voor evenementen, objecten, standplaatsen, enz.

 

 

 

 

Aandacht voor thema’s bij Vergunningverlening:

  • Voorbereiden op de komst van de Omgevingswet en de WKB

  • Vormgeven van het vooroverleg (één ingang, wegwijzer en omgevingstafel)

  • Toepasbare regels opstellen en snelservice vergunningverlening

 

 

 

2.2Wat gaat Advies en Toezicht doen in 2022?

 

 

Hoeis Advies en toezicht georganiseerd?

 

De afdeling Advies en Toezicht bestaat uit specialisten I en II, adviseurs, administratie en inspecteurs. In deze afdeling is op diverse vlakken inhoudelijke kennis aanwezig, zoals welstandelijk, planologisch, juridisch, constructief, bedrijfsvoering. Ook de administratieve ondersteuning voor het hele Vergunningencentrum is hier ondergebracht. De inspecteurs houden toezicht op de uitvoering van de afgegeven omgevingsvergunningen.

 

Voor advisering is in totaal 18,11 fte beschikbaar. Dit is onderverdeeld in 0,44 fte voor welstandstoetsing, 2 fte voor plantoetsing, 6,89 fte juridisch, 1 fte Bibob, 3,89 fte voor de constructeurs,

3,89 fte voor bedrijfsvoering en 2,5 fte voor administratieve ondersteuning.

 

 

 

 

Focus afdeling Advies en Toezicht

Advisering

Advisering over de juiste (juridische) afhandeling van alle soorten aanvragen middels planologische toetsing en hulp bij juridische vraagstukken. Ambtelijke afhandeling van WABO vergunningaanvragen m.b.t. de welstandsnota en ondersteuning van de Welstandscommissie tijdens de behandeling van de aanvragen. Toetsing van vergunningaanvragen aan ons Bibob beleid.

Constructieve toetsing van WABO vergunningaanvragen. Advisering aan medewerkers en het management op het gebied van processen en bedrijfsvoering.

 

Toezicht

Toezicht houden of de uitvoering van de omgevingsvergunning verloopt volgens de wettelijke eisen waarbij tevens aandacht is voor de omgeving. Waarbij de administratief afgehandelde aanvragen en vergunningsvrijverklaringen niet worden meegenomen.

Toezicht houden op monumenten en erfgoed (zowel actief controleren als op basis van meldingen en vergunningen).

 

Ondersteuning

Administratieve werkzaamheden verrichten voor alle medewerkers van het Vergunningencentrum. Zoals het inboeken van aanvragen, verzorgen van de juiste dossiervorming, beheer van het OLO, publicatie WABO, enz.

 

 

 

Aandacht voor thema’s bij Advies & Toezicht:

  • Voorbereiden op de komst van de Omgevingswet en de WKB

  • Opstellen kaders voor risico gestuurd werken

  • Afronden oude vergunningen met bijbehorend toezicht (nabellen start- en stop meldingen en intrekken oude vergunningen).

 

 

 

2.3Wat gaat Straattoezicht doen in 2022?

 

 

Hoe is het toezicht georganiseerd?

 

Preventief en handhaven waar dat nodig is, wijk- en gebiedsgericht controleren op basis van informatie- gestuurde data, projectmatig en surveillance.

 

Inzet capaciteit

We hebben 27,39 fte aan integrale boa’s, 6,72 fte aan senior boa’s (inclusief 1 fte marktmeester) en 5 fte aan fietsenhandhavers die samen iedere dag op pad gaan om Zaanstad een stukje veiliger te maken. Iedere dienst (ochtend, middag en avond) zijn er 2 of 3 boa koppels voor heel Zaanstad beschikbaar om naar die wijken te gaan. Zij verplaatsen zich rijdend, fietsend en lopend. Om de capaciteit zo efficiënt mogelijk in te zetten doen we dit informatie gestuurd. Denk hierbij aan het verzamelen van informatie die we via (overlast)meldingen van burgers, ondernemers, organisaties en (interne) inzetverzoeken ontvangen. En informatie die we via geplaatste berichten op de sociale media opvangen. Een planner (1fte) en een data analist wijkgerichte overlast (1 fte) bundelen al deze informatie. De boa’s en toezichthouders krijgen op basis van data-analyse een route en een lijst met te bezoeken “hotspots” en adressen. Hierbij houden zij ook hun ogen en oren open voor signalen voor ondermijning. Zo slaan we drie vliegen in één klap: we gaan doelgericht te werk, we zijn zichtbaar aanwezig en pikken signalen van ondermijning op.

 

Team Aanpak wijkgerichte overlast zicht zich juist op de woon-en adresfraude in Poelenburg, Peldersveld en Zaandam Zuid en Russische buurt. In dit team werken 4 integrale boa’s met een BRP-bevoegdheid samen met een toezichthouder Bouw RO en een data analist. Zij werken samen met gemeentelijke en niet-gemeentelijke organisaties. Samen met die organisaties en politie proberen zijn achter de oorzaak van probleemveroorzakers te komen. We willen hiermee voorkomen dat we alleen maar aan het handhaven zijn aan de achterkant van de keten zonder dat we inzicht hebben wat er aan de voorkant gebeurt. Veelal ligt de oorzaak in de ondermijnende sfeer. Dit team gaat in 2022 door met het oppakken van hardnekkige problemen.

 

De boa’s werken nauw samen met de wijkagent, wijkmanagers en sociale wijkteams.

Bodycams, handboeien en een speciale Agressie App helpen de boa’s om in een veilige werkomgeving hun werkzaamheden uit te voeren. Tijdens de controleroutes houden de boa’s ook rekening met de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking. Iedere senior boa is naast zijn reguliere werkzaamheden ook aan een wijk/buurt gekoppeld. Op deze manier is er voor de burger een aanspreekpunt.

 

In de wijken Poelenburg/ Peldersveld zetten we extra in op afvalhandhaving. In die wijken is ook vrijwel dagelijks een wijkboa aanwezig. De aanpak en inzet in deze wijken zal worden geïntensiveerd met de middelen uit het Volkhuisvestingsfonds voor Zaandam Oost.

 

Drie vaste jeudboa’s werken samen met netwerkpartners bij de aanpak van jeugdoverlast

De jeugdboa’s zijn specialistische buitengewoon opsporingsambtenaren die we inzetten om een beeld te vormen van jongeren en jeugdgroepen. De Jeugdboa’s hebben dagelijks contact met jongeren op straat en zij bezoeken diverse locaties in de hele gemeente. De Jeugdboa’s weken in de avond en in het weekend. Door afspraken met de meldkamer van de politie zijn we ook direct inzetbaar bij meldingen van jeugdoverlast. De meldingen gaan vaak over overlast locaties of locaties waar jongeren samen komen.

 

4,67 fte juristen zorgen samen voor de bestuurlijke handhavingstrajecten. Een scanvoertuig controleert vanaf 2022 dagelijks geparkeerde voertuigen of aan de fiscale betalingsplicht (betaald parkeren) is voldaan.

 

Op de volgende pagina staat beschreven wat de boa’s, toezichthouders en juristen in 2022 gaan doen.

 

 

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Covid-19 regels

Toezicht houden op de geldende Corona regels in 2022 uit de Tijdelijke Coronawet.

 

Toezicht Burgemeester ’t Veldpark

Motie 1 2021 Grenzen stellen en perspectief bieden in ’t Veldpark.

 

In het park gaat het om inzet om leefbaarheid te verbeteren tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus). We zijn dan intensiever in het park aanwezig om met name het alcoholverbod, geluidsoverlast en toegangsverbod na 22.00 uur te handhaven. In de overige maanden van het jaar is de inzet op basis van informatie gestuurd handhaven.

 

Parkeren vergunningen

 

Het afhandelen van aanvragen voor parkeervergunningen, gehandicaptenparkeerkaarten en -plaatsen. Het uitlezen van de gegevens die de scanauto doorzet naar de desk control voor het opleggen van naheffingsaanslagen (boetes) voor het niet kopen van een parkeerkaartje.

 

Betaald parkeren en overlast bij betaald parkeren

 

In Zaanstad gebruiken we een scanvoertuig voor de controle op betaald parkeren. Het scanvoertuig maakt foto’s van de kentekens van iedere auto. Met software zien we of parkeergeld is betaald.

 

Voertuigen met een buitenlands kenteken en Nederlandse wanbetalers krijgen een wielklem wanneer zij niet betalen wanneer zij hun auto parkeren in een betaald parkeergebied. Het (ont)klemmen van voertuigen doet het team fietshandhaving. Wanneer die er niet zijn doen de boa’s dit zelf.

 

Handhaven op overtredingen van de Busbrug de Binding

Voertuigen mogen tijdens de spits geen gebruikmaken van de Busbrug. Bij de brug zijn digitale camera's geplaatst. Voertuigen die tijdens de spits van de Busbrug gebruik maken krijgen een bekeuring.

 

Toezicht en Handhaving APV

 

Toezicht op o.a.

  • Langdurig parkeren van recreatievoertuigen, aanhangwagens en overlast gevende voertuigen (voertuigwrak of exportvoertuigen).

  • Ontsierende en hinderlijke reclame, objecten, geplaatste hekken zonder vergunning, kleine bootjes op de walkant en overhangend groen.

  • Handhaven op verbod (na nemen aanwijzingsbesluit) van parkeren van grote voertuigen in woonwijken.

  •  

Actieplan/Pact Poelenburg

 

In 2022 gaan we door met het leveren van een bijdrage aan het actieplan Poelenburg. We zetten 4 fte in. De bijdrage bestaat uit:

  • tegengaan van afvaldumpingen in de wijk. Dit houdt in dat er in 2022 ook weer structureel in Poelenburg wordt gehandhaafd door één boa koppel. Daarnaast is er een vaste senior boa in de wijk als aanspreekpunt voor bewoners.

  • handhaving hinderlijke uitstallingen.

  • handhaving diverse leefbaarheidsproblemen in de wijk.

  •  

 

Horeca, winkels en alcohol

 

  • Verkoop van alcohol in supermarkten en slijterijen aan jongeren <18 jaar. De supermarkten letten zelf goed op de verkoop van alcohol aan jongeren. De Boa’s controleren in 2022 steekproefsgewijs 1/3 van de supermarkten en slijterijen op de verkoop.

  • Gebruik van alcohol door jongeren <18 jaar op hotspot locaties in de openbare ruimte.

  • Controle op alcoholverboden in het horecaconcentratiegebied.

  •  

Vuurwerk (alleen in december en afhankelijk van landelijke wetgeving vuurwerk))

  • Toezicht houden op afsteken l vuurwerk categorie F1 en F2 buiten toegestane afsteektijden en vernielingen.

  • Toezicht op carbidschieten.

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Inzet Halt traject bij overtredingen

Boa’s mogen minderjarigen tussen de 12 en 18 jaar naar Halt te verwijzen bij vuurwerkdelicten, bij hinderlijk gedrag op openbare plaatsen of bij baldadigheid.

De Halt-straf bestaat uit gesprekken waarbij Halt de minderjarige en zijn ouders confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. Daarnaast maakt de jongere relevante leeropdrachten, biedt excuus aan het mogelijk betrokken slachtoffer aan en vergoedt hij de eventuele schade.

  •  

Tegengaan overlast jeugd(groepen) in de openbare ruimte

 

Jeugdboa’s zijn dagelijks op straat aanwezig. Zij houden meerdere overlastlocaties verspreid over het gehele grondgebied van de gemeente in de gaten. In 2022 moeten we ook nog rekening houden met intensievere inzet van de jeugdboa’s verspreid over de stad. Dit omdat de onrust onder risicojongeren toe lijkt te nemen en zich uit in incidenten op straat. De jeugdboa’s zullen in 2022 ook weer een grote bijdrage leveren aan de integrale persoonsgerichte aanpak voor de groep jeugdigen die dreigt af te glijden. De zogenaamde aanpak (075). Maar zij dragen ook bij aan de aanpak Back on Track en de aanpak van overlast gevende groepen.

De jeugdboa’s gaan ook op huisbezoeken bij doelgroep jongeren en houden Jeugd ouder Coach gesprekken. En ze maken indien nodig zorgmeldingen voor o.a. Veilig Thuis, Meldpunt overlast.

 

Camera uitkijkteam

 

Uitkijken van camera’s door boa’s van de afdeling Straattoezicht onder regie van de politie. De boa’s kijken gedurende de horecadiensten op vrijdagavond/nacht en zaterdagavond/nacht en tijdens grote evenementen.

 

Aanpak wijkgerichte overlast

 

Het team Aanpak wijkgerichte aanpak overlast is alert op signalen die wijzen op verloedering, woonoverlast en ondermijning. Om dit te bereiken controleren zij op de BRP (adresfraude), huisvestingvergunning, kamerverhuur, woningsplitsing en toeristische verhuur. Dit doen zijn in Poelenburg, Peldersveld, Zaandam Zuid en Russische buurt.

Zij zijn actief in die wijken aanwezig en onderhouden contact met bewoners, ondernemers en diverse sociale partners.

 

Markten en kermissen

 

De marktmeester houdt toezicht op de drie Zaanse weekmarkten. Controle van de markvergunningen.

 

Complexe langlopende dossiers

Afronden van dossiers die vanwege de soort overtredingen meerdere jaren spelen.

 

 

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Wijkgericht en Informatie gestuurd toezicht in de Zaanse wijken

 

 

Toezicht en handhaving in wijken op o.a.

  • Overlast fout en hinderlijk parkeren.

  • Overlast fietsers en fiets parkeren.

  • Foutparkeren en parkeeroverlast bij in- en uitgaan van scholen alleen in Zaandam Oost.

  • Meldingen van verwarde personen.

  • Uitvoeren van bestuurlijk traject m.b.t. muilkorf en/of aanlijnplicht gevaarlijke honden.

  • Parkeren blauwe zones.

  • Meldingen van Zaanse Schans (venters en foutparkeren).

  • Controle op o.a. parkeerverboden, parkeren op fietsstroken en groenstroken en op invalideparkeerplaatsen, trottoirs vrijhouden van obstakels.

  • Tegengaan van overlast van foutgeparkeerde fietsen in het centrum, Damgebied, Gedempte Gracht, in omgeving de Slinger en de Buiging en bij de stations.

  • Wegslepen van gevaarlijk geparkeerde scooters.

  • Beheren van de in beslag genomen fietsen in het fietsdepot. In 2022 is het tarief voor het terug krijgen van een foutgeparkeerde fiets gestegen van € 30 naar € 50 (tariefstijging vanwege kostendekkendheid).

  • Onjuist aangeboden afval in alleen in Zaandam Oost.

Ook reageren de boa’s op meldingen van verwarde personen. De boa’s maken dan een inschatting van de situatie dan ter plaatse, waarna zo nodig wordt opgeschaald naar o.a. de sociale wijkteams. In sommige gevallen kunnen boa’s de zaak zelf afhandelen door bijvoorbeeld een verwarde persoon thuis te brengen.

 

 

 

Aandacht voor thema’s preventie en maatwerk

Inzet van handhavingscommunicatie bij diverse onderwerpen, zoals in- en uitpakken van caravans en vouwwagens rondom schoolvakanties en de week van de veiligheid.

 

2.4Wat gaat Gebruikstoezicht doen in 2022?

 

 

Hoe is het toezicht georganiseerd?

 

Bestaande bouw/ruimtelijke ordening: De toezichthouders ontvangen digitale meldingen en handhavingsverzoeken van burgers. De toezichthouders onderzoeken of er sprake is van een overtreding. Afhankelijk van de soort overtreding en de situatie wordt de melding telefonisch bevestigd aan de melder. Bij situaties die na dossieronderzoek nog onduidelijk zijn, volgt een controle ter plaatse. De toezichthouder gaat het gesprek aan met de overtreder voorafgaand aan de start van een formeel handhavingstraject. Bij een handhavingsverzoek wordt altijd een handhavingstraject gestart en wordt de geconstateerde overtreding schriftelijk bevestigd. In de wijken vindt geen actief toezicht plaats, maar wordt uitsluitend afgegaan op (overlast)meldingen. Spoedeisende en gevaarlijke situaties worden wel actief opgepakt.

 

Funderingen: De gemeente monitort een groeiend aantal woningen met een kwetsbare fundering. Bij de aanpak van funderingen werken de afdelingen Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel en Realisatie en Beheer samen met de afdeling Gebruikstoezicht. De toezicht taken zijn uitsluitend bedoeld om onveilige situaties (bezweken funderingen) te kunnen signaleren.

 

Inzet capaciteit

We hebben voor het toezicht en handhaving op bestaande bouw 7 toezichthouders en 4,42 fte juristen (inclusief 1 fte voor brandveiligheid. De juristen zijn volgend op de toezichthouders. Samen pakken zij jaarlijks gemiddeld 615 (BAG) meldingen en verzoeken tot handhaving bestaande bouw, ruimtelijke ordening op. De toezichthouders reageren op meldingen van bewoning op bedrijventerrein en voeren visuele controles uit bij funderingen. De toezichthouders pakken ook de onderzoeksplichten op en leveren een bijdrage aan het team Aanpak wijkgerichte overlast. De juristen zorgen voor het afhandelen van alle artikel 51 vragen, de bestuurlijke handhavingstrajecten en het afronden van langlopende dossiers. N.a.v. het amendement ’Verkamering structureel aanpakken’gaan we voor 2022 1 fte toezichthouder, 1 fte handhaving jurist aantrekken en 0,5 fte administratie voor registratie plicht voor toeristische verhuur/ AirBnB.

 

Milieu- en bodemtoezicht: Milieu: Bedrijven zijn onderverdeeld in risicovolle branches (vooral vanwege de opslag van gevaarlijke stoffen en externe veiligheid) tot laag- risicovolle branches. De bedrijven worden gecontroleerd volgens 4 uitvoeringsniveaus. Bedrijven die vallen onder de risicovolle branches worden gecontroleerd volgens het hoogste uitvoeringsniveau (niveau 4, jaarlijkse controle) en bedrijven die vallen onder laag-risicovolle branches worden alleen reactief gecontroleerd volgens het laagste uitvoeringsniveau (niveau 1, naar aanleiding van ingediende overlastmeldingen).

 

Bodem: De bodemtoezichthouder houdt toezicht op het uitvoeren van (complexe) bodemsaneringen en het toepassen van grond en bouwstoffen. Bij de meest risicovolle categorieën wordt bij iedere melding toezicht gehouden. Bij de minder risicovolle categorieën wordt steekproefsgewijs toezicht gehouden. Het toezicht op bedrijven en bodem ligt bij de Omgevingsdienst NZKG.

 

Brandveilig gebruik: Periodiek, objectgericht en projectmatig. De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

(VrZW) houdt toezicht op het brandveilig gebruik van bestaande bouwwerken. In Zaanstad vallen ongeveer 539 objecten onder de vergunningplicht van brandveilig gebruik en gebruiksmeldingsplicht. De bouwwerken zijn onderverdeeld in risicoklassen 1 t/m 4, waarbij klasse 1 het hoogste risico is en klasse 4 het laagste risico is. 1 fte jurist zorgt voor de bestuurlijke handhavingstrajecten. Daarbij krijgt de jurist hulp van een medewerker bedrijfsvoering voor de afstemming en versturen van brieven.

 

Kinderopvang: de GGD Zaanstreek-Waterland houdt voor de gemeente Zaanstad toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. De GGD Zaanstreek-Waterland controleert alle kinderdagverblijven, naschoolse opvang, peuterspeelzalen en gastouders. De GGD werkt bij het toezicht op grond van risicoprofielen. Dit houdt in dat een voorziening voor kinderopvang via een risicomodel een kleur krijgt toegekend. De kleur bepaalt de mate van zorg bij de locatie. Groen, (geen zorg) via geel, oranje tot rood, (grote zorg). Hoe groter de zorg hoe meer en uitgebreider er toezicht zal worden gehouden. De gemeente heeft nu de A-status door aan wet- en regelgeving te voldoen op het hoogste niveau. 1 fte jurist zorgt voor de bestuurlijke handhavingstrajecten. Daarbij krijgt de jurist hulp van een medewerker administratie.

 

Op de volgende pagina staat beschreven wat de toezichthouders en juristen 2022 gaan doen.

 

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Funderingen

 

De gemeente gaat verder met het monitoren van kwetsbare funderingen en waar nodig treden we handhavend op. We zetten daarvoor 0,5 fte toezichthouder en 0,15 fte jurist in.

 

De afdeling GAF vangt al veel zaken op waardoor we verwachten dat we in 2022 iets minder op funderingen hoeven in te zetten.

 

Gebiedsgerichte aanpak voor de wijken Poelenburg/ Peldersveld en Zaandam-Zuid vanuit Pact Poelenburg

Bijdrage leveren aan het team Aanpak wijkgerichte overlast. Deze bijdrage is o.a. woonoverlast zoals verkamering en AirBnB/ vakantiewoningen. We zetten daarvoor 1,0 fte toezichthouder in.

Handhaven op (Illegale) woonactiviteiten

in de rest van Zaanstad.

 

Actieve aanpak van (illegale) woonactiviteiten o.a. kamergewijze verhuur, illegale splitsing van woningen, toeristische verhuur en registratieplicht. Reageren op meldingen van bewoning op bedrijventerrein in de rest van Zaanstad. We zetten daarvoor 1,0 fte toezichthouder en 0,5 jurist voor in.

 

N.a.v. het amendement ’Verkamering structureel aanpakken’gaan we 1 fte toezichthouder, 1 fte handhaving-jurist aantrekken en 0,5 fte administratie registratie plicht voor toeristische verhuur. En daarnaast is er 0,5 fte voor Juridische Zaken.

 

Vernieuwde aanpak op monumenten

Er is een extra fte voor een toezichthouder Erfgoed en monumenten. Van deze fte is 0,5 fte voor toezicht en 0,5 fte voor handhaving. Zo is er meer aandacht mogelijk voor monumenten om in overleg zaken aan te kunnen pakken. Lukt dit niet dan zal Gebruikstoezicht de handhaving oppakken. Daarnaast blijven we net zoals nu de verzoeken en meldingen juridisch afhandelen.

 

Onderzoekplicht (Landelijk) Onderzoekplicht (provinciaal

Afronden laatste open eindjes van de vanuit het rijk opgelegde onderzoeksprojecten (zwembaden). En meewerken aan nieuwe provinciale/landelijke onderzoeksprojecten in 2022. We zetten daarvoor 0,2 fte toezichthouder en 0,1 fte jurist in.

 

Complexe langlopende dossiers

Afronden van dossiers die vanwege de soort overtredingen meerdere jaren spelen. We zetten daarvoor 0,8 fte toezichthouder en 0,8 fte jurist in.

 

Brandveilig gebruik bouwwerken

 

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) controleert in 2022 objecten met een gebruiksvergunning objecten met een gebruiksmelding aan de hand van risico’s, ervaringen en naleefgedrag.

In 2022 is het programma voor brandveiligheid verder gericht op:

  • Het houden van ontruimingsoefeningen bij kinderdagverblijven (indien mogelijk).

  • Controleren van objecten die in 2021 niet zijn gecontroleerd.

  • Toezicht houden aan brandveiligheid van de woonfunctie en kwetsbaren doelgroepen en zorginstellingen.

  • Het uitvoeren van projecten op het gebied van brandveiligheid.

  • Bijdragen aan controles in het kader van Ondermijning.

  • Toezicht op een aantal brandweer aandachtsbedrijven.

  • Controle van vuurwerkopslag.

  • Inzet van zelftoezicht voor het controleren van objecten die zich voor deze vorm van toezicht lenen.

In een opdrachtbrief geeft de gemeente aan de VrZW specifiek opdracht voor het uitvoeren van toezicht op de brandveiligheid van bestaande bouwwerken in 2022. We zetten 1,0 fte jurist in.

 

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Bestaande Bouw (BAG-) meldingen en handhavingsverzoeken

  • Controle van meldingen Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG)

  • Reageren op meldingen en verzoeken tot handhaving van burgers o.a. op het onveilig gebruik van bouwwerken en percelen, slechte (technische) staat van bouwwerken, zorgplicht en verpauperde panden.

  • Controle van meldingen van bouwwerken met een tijdelijke vergunning

  • Reageren op meldingen en verzoeken van handhaving van zaken met lage prioriteit

  • Toezicht op sloopmelding /sloopvergunning van risicovol bouwwerk (vermoedelijk) asbest aanwezig is

  • Bestemmingsplaninventarisaties vinden klacht/melding gestuurd plaats. Maar ook op verzoek interne afdeling (Planologisch kader). Inventarisatie levert input t.b.v. de nieuwe omgevingsplannen en Omgevingswet

  • Toezicht houden op de in 20022 geldende Covid-19 regels uit de landelijke Coronawet

We zetten daarvoor 3,0 fte toezichthouder en 1,25 fte jurist in.

 

Kinderopvang

Verwerken van aanmeldingen, uitschrijvingen, verhuizingen en andere wijzigingen in het landelijk register kinderopvang. De GGD Zaanstreek-Waterland controleert op kindercentra en gastouderbureaus. Handhaven door jurist Kinderopvang of actie ondernemen n.a.v. bevindingen van controle GGD.

 

We hebben in 2020 de eerste verhoging aan inspecties bij gastoudervoorzieningen gehad. Dit was een verhoging tot 40%. In 2021 is dit percentage niet aangepast. Het is voor nu nog onbekend of wij dit percentage gaan verhogen in 2022 of in 2023.

In een opdrachtbrief geeft de gemeente aan de GGD specifiek opdracht voor het uitvoeren van het toezicht op de kinderopvang in 2022. We zetten 1,0 fte jurist in.

 

Milieutoezicht

Uitvoeren van integrale controles bij verschillende branches/bedrijven zoals vermeld in het nog op te stellen VTH uitvoeringsprogramma Zaanstad 20222.

 

Bodemtoezicht

Uitvoeren van risico gestuurde controles bij diverse bodemsaneringen, nazorglocaties en meldingen van grondverzet zoals vermeld in het nog op te stellen VHT uitvoeringsprogramma Zaanstad 2022.

 

 

Aandacht voor thema’s preventie en maatwerk

  • Voorbereiden op de komst van de Omgevingswet door het inventariseren wat deze wet voor effect heeft op toezicht en handhaving (0,2 fte voor de coördinatie zetten we op in).

  • Voorbereiden op de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Zoals het aanpassen van de toezichtstrategie (uitvoeringsbeleid) voor toezicht op de Wkb.

 

 

2.5Wat gaat het team Horeca en ondermijning doen in 2022?

Hoe is het toezicht georganiseerd?

 

Bijna alle toezichttaken van het team horeca en ondermijning hebben een hoge prioriteit. Dit vanwege een wettelijke verplichting of omdat zij vanwege lokaal beleid belangrijk zijn.

 

Inzet capaciteit

We hebben 5 fte aan toezichthouders en 5 fte juristen. Samen zorgen zij voor het toezicht en handhaving van naar schatting 430 horeca inrichtingen. Dit doen zij meldings- en risicogericht. Waar misstanden geconstateerd zijn controleren zij vaker. Daarnaast houdt het team toezicht op illegale prostitutie. En sluiten ze tijdelijk bedrijfspanden en woningen in verband met aantreffen harddrugs of wietplantages in heel Zaanstad. Ook doet het team mee aan integrale acties vanuit RIEC.Meer als de helft van de fte’s van de juristen en toezichthouders zetten we in op bovenstaande onderwerpen. De rest van de fte’s zetten we in voor het toezicht van de horecabedrijven op het naleven van regels in de APV en Alcoholwet. De toezichthouders van het team horeca en ondermijning controleren zowel overdag als in de avond en nacht. Tijdens grote evenementen houden de toezichthouders toezicht en treden zo nodig handhavend op.

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Meldingen horeca

Alert reageren op meldingen en verzoeken tot handhaving.

Reageren op en coördineren van Covid-19 meldingen en verzoeken.

 

Verzoeken van de politie (bestuurlijke rapportage)

Actie ondernemen op basis van de ontvangen verzoeken van de politie om een bestuurlijke maatregel te nemen vanwege overtredingen van o.a. portier verplichting, sluitingstijden en illegaal gokken.

 

Verzoeken politie artikel 13B Opiumwet

Actie ondernemen op basis van de ontvangen verzoeken van de politie om een bestuurlijke maatregel te nemen zoals het sluiten van een horecapand.

 

Toezicht houden op veiligheid grote middel grote(muziek) evenementen

Controleren op de Alcoholwet en veilig verloop van de grote en een beperkt aantal middel grote evenementen zoals vermeld op de evenementenkalender 2022.

 

Horeca APV en Alcoholwet

(commerciële inrichtingen)

Integrale controle op o.a.

  • exploitatie van een horeca inrichting zonder Alcoholwet vergunningen of zonder exploitatievergunning

  • gevaar openbare orde/woon en leefklimaat; slechtlevensgedrag

  • voldoen aan milieuregels uit Activiteitenbesluit milieu (o.a. geluid, geur, afval en afvalwater)

  • controle op APV /Vergunningvoorschriften zoals terrasvoorschriften, sluitingstijden en portier

  • controle op aanwezigheid leidinggevende

  • toezicht op naleving regels exploitatie van para commerciële inrichting op bepalingen APV

  • controle op overige bepalingen uit de APV bij een horecabedrijf zoals het plaatsen van objecten openbare ruimte en terras

  • schenken van alcohol aan jongeren <18 in horecabedrijven

  • controleren van shishalounges

In 2022 controleert de gemeente in plaats van 140 horeca inrichtingen (1/3 deel) 80 inrichtingen (1/5 deel). Deze inrichtingen zijn in 2020/2021 niet aan bod gekomen.

 

Complexe langlopende dossiers

Afronden van dossiers die vanwege de soort overtredingen meerdere jaren spelen.

 

Ondermijning

Handhaving op ernstige openbare orde zaken en georganiseerde criminaliteit volgens het programma ondermijning.

 

 

Extra taken

Focus toezicht

Coördineren van regionaal prostitutie controle team prostitutie en uitvoeren van toezicht en handhaven op illegale prostitutie

In verschillende regio’s in Noord-Holland worden in de loop van 2022 regionaal controle teams opgericht die toezicht houden op legale/illegale prostitutiebedrijven.

Zaanstad coördineert dit team voor de regio Zaanstreek-Waterland. Dit team houdt ook toezicht op de illegale prostitutie in Zaanstad. Vanuit de regio komt budget over naar de gemeente.

 

Wietpilot vanwege het landelijk project coffeeshop

 

Uitvoeren van de wietpilot vanwege het landelijk project coffeeshop. Zaanstad doet mee aan de landelijke pilot. In de pilot gaan coffeeshops legale wiet verkopen. Vanuit het Rijk komt hier budget voor over naar gemeente die meedoen aan de pilot.

 

 

Aandacht voor thema’s preventie en maatwerk

  • Vastellen laten stellen van het vernieuwde preventie- en handhavingsplan/werkwijze alcohol. Dit plan hangt nauw samen met de Gezondheidsvisie en het daarbij behorende lokaal preventie-akkoord.

  • Organiseren van voorlichting actie voor medewerkers van para commerciële horeca zoals sportkantines (indien de Covid-19 regels dit toelaat).

  •  

 

2.6Wat gaat Havens en vaarwegen doen in 2022?

 

Hoe is het toezicht georganiseerd?

 

Gebiedsgericht en informatie-gestuurd.

Zaanstad heeft veel water en er liggen naar schatting 16.000 bootjes waarvan een deel liggen aangemeerd op illegale plekken en dito steigers. Tijdens warme dagen zijn heel veel mensen op het water aanwezig. Ook zoeken inwoners de verkoeling op van het water door te zwemmen. De havenbeambten en boa’s houden vanaf een patrouillevaartuig dagelijks toezicht op het water.

 

Het toezicht voeren zij uit op basis van eigen waarnemingen, meldingen en vooraf verkregen informatie. De inzet van toezicht op het water is afhankelijk van:

  • Het seizoen; in het voorjaar en zomer is er meer inzet bij evenementen, toezicht op de waterrecreanten, cruiseschepen en motorchartervaart en zwemmers. In de winter ligt het accent meer op controleren van ligplaatsen en schouwwerkzaamheden.

  • Het tijdstip van de dag; de ochtend is bijvoorbeeld geschikt voor het uitvoeren van inspectie werkzaamheden binnenvaart en aanspreken van snelheidsovertreders. De middag en avond lenen zich meer voor controle op de verlichting van vaartuigen en te diep geladen schepen.

De afdeling Havens en vaarwegen verlenen ook vergunningen voor water gerelateerd activiteiten. Dit zijn bijvoorbeeld APV vergunningen, exploitatievergunning voor ponten, veerboten, rondvaarboten en verhuurbedrijven van sloepen e.d., werken aan en op het water en vergunningen voor bijzonder transport. Ook geven de medewerkers nautische advies.

 

Inzet capaciteit

We hebben 6,89 fte aan havenbeambten om toezicht te houden op het gebruik van 4 zeehavens en 37 kilometer aan hoofdvaarwegen. Dit doen de havenbeambten met 1 surveillanceboot.

We hebben 9,47 fte aan brugwachters om 1 sluis en 15 bruggen op afstand te bedienen, Samen zorgen zij voor zo’n 50.000 brugopeningen per jaar. 1 jurist zorgt voor het afhandelen van alle artikel 51 vragen en de bestuurlijke handhavingstrajecten.

 

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Covid-19 regels

Toezicht houden op de Corona regels die gelden in 2022 uit de landelijke Coronawet.

 

Vaarregels beroepsvaart

 

Toezicht op gebruik vaarweg en vaarregels en vaargedrag beroepsvaart.

Toezicht op de plaats vaarweg (voldoende zicht rondom schip, stuurboordwal en niet in dode hoek varen) gebruik verlichtingen, reddingsvest en negeren van verkeersaanwijzingen.

 

Vaarregels recreatievaart

Toezicht tijdens vaarseizoen op het gebruik van de vaarweg, vaarregels en vaargedrag van de recreatievaart. Inzet van preventie zoals het uitdelen van flyers met vaarregels. Bij overtreding van de vaarregels door jongeren verwijzen we door naar het bureau Halt.

We verwachten dat er in het vaarseizoen van 2022 nog meer mensen op het water gaan recreëren. Met als gevolg dat er meer toezicht op het water nodig zal zijn.

 

APV/Havenverordening

 

Beschikbaar houden van gereserveerde afmeerplekken voor o.a. cruiseschepen en rondvaartboten. Toezicht houden op gebruik van Automatic Identification System (AIS) voor veiligheid.

Toezicht houden op personenvervoer veren en rondvaartboten met als focus veiligheid, kwaliteit bemanning en deugdelijkheid van het schip. Controle op de bepalingen uit de Havenverordening in de zeehavens. Controle op drijvende werkschepen (ponton) en werkschepen.

 

Vlotte en veilige doorvaart

Actief begeleiden van bijzondere en gevaarlijke transporten over de Zaan en begeleiden van (duik)werkzaamheden. Dit vindt plaats door inzet van patrouillevaartuigen als vanuit de Centrale Post brugbediening. Ook controle op vergunningsvoorwaarden. Controle op diepgang schepen.

 

 

Reguliere taken

Focus toezicht

Innemen van een ligplaats

 

Controleren van en handhavend optreden tegen recreatievaartuigen en beroepsvaartschepen die ongeoorloofd en/of zonder vergunning een ligplaats innemen.

 

Controle op registratieverplichting

Controle of schepen voldoen aan de registratieplicht (vignet).

De controle is afhankelijk of registratieplicht voor schepen in 2021 is goedgekeurd en daadwerkelijk ook wordt ingevoerd.

 

Snelheid van schepen en controle vaargedrag

Aanspreken en controle op vaargedrag en snelheid van zowel schippers van recreatievaartuigen en beroepsvaart. Zoals gebruik van o.a. dodemansknopen reddingsvest, juiste kentekens op schepen etc.

 

Zwemmen en op bruggen klimmen en/of afspringen

Voorlichting geven en waar nodig aanspreken van zwemmers op hun gedrag. Inzet van filmpjes gericht op zwemmen en springen en klimmen van/op bruggen. Onderzoeken van mogelijkheden van nieuwe zwemlocaties (motie zwemmen Mallegatssloot).

 

Duurzaamheid havenvoorzieningen en ligplaatsen

Toezicht houden op de naleving van het generatorverbod. De afdeling H&V levert input voor het schone lucht akkoord. Via subsidies proberen we ook walstroom faciliteiten te creëren voor de recreatievaart. In 2022 onderzoeken we de om twee kleinere surveillanceboten te vervangen voor één duurzame elektrisch aangedreven multifunctionele boot.

 

Veilig verloop van evenementen

Aanwezigheid op het water evenementen op de Zaan.

Samenwerken IV Scan Team

Havens & Vaarwegen levert ook in 2022 weer een groot aandeel in het realiseren van integrale veiligheidsscan van bedienbare bruggen en sluizen.

Daarnaast nemen we deel aan een landelijk projectteam dat vorm geeft aan landelijk kaders voor bediening van bruggen en sluizen.

 

Overlast meldingen en handhavingsverzoeken

Reageren op meldingen en verzoeken tot handhaving van burgers o.a. op overlast op het water en (onveilig) vaargedrag schepen.

 

Bedienen van bruggen en sluizen

Zorgdragen dat iedereen veilig kan werken. Naast de operators van de Zaanse bruggen zorgen ook veel vrijwilligers (100 mensen) voor de bediening van de bruggen en sluizen. Havens en vaarwegen ondersteund en faciliteert de vrijwilligers en hun besturen om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren.

 

 

Aandacht voor thema’s preventie en maatwerk

  • Inzet van handhavingscommunicatie (artikelen en films) bij diverse onderwerpen en aanspreken van schippers op hun vaargedrag.

  • Preventieacties bij de bruggen om aandacht te vragen van fietsers, voetgangers om voor het rode licht te wachten. De acties zijn wel onder voorbehoud vanwege Corona en de geldende regels.

  • Onderzoeken mogelijkheid invoeren elektronische registratieverplichting voor kleine vaartuigen. Dit kan een effectief en efficiënt middel zijn om overlast tegen te gaan van snelvaren, het illegaal bezetten van ligplaatsen en gezonken bootjes.

  • Onderzoek naar mogelijkheden om een ligplaatsvergoeding in te voeren voor boten van passanten.

  • Deze ligplaatsen zijn nu gratis en het is mogelijk om hier een vergoeding voor te vragen.

  • Aanpak van een aantal probleemdossier in samenwerking met stakeholders.

  •  

 

Bijlage 1 – Onderwerpen en capaciteit afdeling Openbare Orde en Veiligheid

 

Naast de activiteiten die staan in het VTH plan zijn er ook een aantal onderwerpen die niet direct onder het VTH plan vallen, maar wel onder het thema “Openbare orde en veiligheid” (OOV) vallen. Dit betreft taken die het team OOV uitvoert. Deze bijlage geeft inzicht in de onderwerpen die worden opgepakt en in de wensen die er zijn voor de toekomst.

 

De onderwerpen verdeeld onder de medewerkers/functies. Die verdeling staat in de tabel die is toegevoegd. De onderwerpen lopen het hele jaar door. De ene wat intensiever dan de andere. Het team doet wat nodig is. Dit betekent ook bijvoorbeeld coördinatie of betrokkenheid bij het bestrijden van crises en calamiteiten waarbij openbare orde en veiligheid in het geding is. Denk bijvoorbeeld aan een brand met slachtoffers, ernstige bedreigingen van burgers of ambtenaren, niet vergunde evenementen, onaangekondigde demonstraties, ernstige en herhaaldelijke overlast gevende situaties en rellen.

 

Voorjaarsnota

Bij de voorjaarsnota 2021 is gekeken of een aantal capaciteitsknelpunten konden worden opgelost. Dit zijn knelpunten van onderwerpen die spelen en waar de wens is om extra capaciteit op in te zetten of middelen voor vrij te maken. Denk hierbij aan cybercrime, LVA (Lokaal Veiligheidsarrangement) en anti-discriminatie, polarisatie/radicalisering, ondermijning, jeugd en cameratoezicht. Het is niet gelukt deze knelpunten op te lossen noch bij Voorjaarsnota 2021 noch bij begroting 2022.

Het college heeft o.a. deze knelpunten bij Voorjaarsnota opgenomen op de lijst “Prioriteiten bij gunstige financiële ontwikkeling” (zie het bullit ophoging van de capaciteit voor openbare orde en veiligheid voor onder meer radicalisering en ondermijning, specifiek in het kader van jeugd en veiligheid). Bij ieder volgend begrotingsmoment wordt opnieuw bekeken of en welke knelpunten kunnen worden opgelost.

 

De conclusie is dat het team aan haar max zit van wat het team aan kan. Zeker als we ook willen blijven investeren in medewerkers zoals het aanbieden van cursussen of trainingen. Maar ook als we ziekte of incidenten willen opvangen. Daar is nu geen speling meer in. In ieder geval niet zonder dat andere zaken vertraging oplopen. Vanwege de coronacrisis zijn er daarnaast het afgelopen jaar heel veel overuren gemaakt, die geregistreerd staan en de komende periode opgenomen moeten worden.

Om de wensen voor de toekomst op te pakken, moeten er keuzes gemaakt worden of er moet capaciteit bij. Daarnaast is het lastig om onderwerpen te schrappen bij een medewerker en daar een ander onderwerp onder te brengen. Dit omdat, de ene medewerker juridisch onderlegd is, de andere meer uitvoerend, de ander ondersteunend, de een heeft echt een expertise op een bepaald terrein.

 

Stukken

De onderwerpen binnen OOV staan beschreven in het integraal veiligheidsplan en het uitvoeringsplan veiligheid. Daarnaast is er een plan van aanpak ondermijning en idee over de inrichting van Jeugd en Veiligheid.

 

Onderwerpen

High Impact Crimes

We besteden aandacht aan High Impact crimes. Onder HIC worden de volgende delicten verstaan:

  • Woninginbraken

  • (Woning)overval

  • Straatroof

  • Zware geweldsmisdrijven

De inzet op HIC gebeurt naar aanleiding van trends. Het team houdt de ontwikkelingen in de gaten en heeft hierover intensief contact met partners zoals de politie. Het team coördineert ook nazorg vanuit de gemeente wanneer een High Impact Crime heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt op basis van contact met het slachtoffer en de behoeften die daarin worden aangegeven.

 

CTER aanpak

De contraterrorisme, extremisme en radicalisering (CTER) aanpak van de gemeente Zaanstad richt zich op het herkennen en oppakken van signalen van radicalisering, zowel van links als rechts extremisme en religieus extremisme. De afdeling OOV is verantwoordelijk voor het beleid en de regie op de casuïstiek binnen deze aanpak. Hierin wordt nauw samengewerkt met interne en externe partners. Er is een vast gremium waarbinnen signalen besproken worden en opgepakt. Hierbij is de verbinding opzoeken met verschillende organisaties en regionale en landelijke ketenpartners cruciaal.

 

Ondermijning

  • RIEC

  • De afdeling OOV werkt in RIEC-verband om gezamenlijk ondermijning in de gemeente aan te pakken. In 2018 heeft het RIEC-ondermijningsbeelden opgesteld voor de gemeente Zaanstad. Op basis van deze beelden zijn prioriteiten gesteld. Met het RIEC werken we vooral signaal gestuurd samen. Dit wil zeggen dat we casussen of signalen in RIEC verband oppakken. De gemeente Zaanstad is de tweede grootste gemeente binnen de regio en heeft dan ook een actieve rol.

  • Daarnaast participeert Zaanstad in enkele regionale ondermijningsaanpakken, zoals de aanpak van OMG’s en het project Veilige Buitengebieden. In het kader van havenveiligheid is er ook de wens voor meer aandacht voor ondermijnende criminaliteit in de haven.

  • Bibob

  • Wet Bibob, toepassen. De afdeling OOV heeft een Bibob-coördinator die zich bezighoudt met complexe casuïstiek en de andere afdelingen adviseert.

 

Woonfraude - Regiodeal

OOV levert een projectleider voor de aanpak van woonfraude in Poelenburg Peldersveld. Dit houdt onder andere in de voorbereiding, uitvoering en nazorg van actieve handhavingsacties in nauwe samenwerking met de afdeling Gebruikstoezicht en Straattoezicht. Ook wordt er samengewerkt met Amsterdam in het kader van de regiodeal. Momenteel wordt er een uitvoeringsplan voor de komende periode opgesteld. Dit wordt gedaan in het kader van de integrale en lange termijn visie van Pact Poelenburg Peldersveld.

Project woonfraude samen met GBT en Straattoezicht draaien. Projectleider leveren.

Uitvoeringsplan opstellen in het kader van het Pact Poelenburg. Samenwerking met Amsterdam op het gebied van regiodeal.

 

Prostitutiebeleid

Het lokaal beleid ten aanzien van prostitutie en de seksbranche wijzigt op een aantal onderdelen ten opzichte van het prostitutiebeleid uit 2000. Bijvoorbeeld het aantal vergunningen dat wordt uitgegeven verandert. Het nieuwe prostitutiebeleid in Zaanstad wordt onder leiding van OOV aangepast en geïmplementeerd.

 

Aanpak glazenwassers

Aanwijzingsbesluit glazenwassers ter besluitvorming aanbieden en betrokken bij implementatie. Na aanwijzing geldt een vergunningsplicht voor de glazenwassers die in Zaanstad zijn gevestigd. Dit onderwerp wordt door gerechtelijke uitspraken mogelijk anders vormgegeven.

 

Meld misdaad anoniem

Verwerken, analyseren en uitzetten van signalen en meldingen, zo’n 175 per jaar.

 

Mensenhandel

Draaien van mensenhandel casuïstiek en voorbereiden van plan van aanpak voor 2022 in samenwerking met sociaal domein en gemeenten uit de regio. Dit is wettelijk verplicht. Als centrumgemeente heeft Zaanstad een trekkersrol in de regio te vervullen.

 

Veiligheid in de wijken

De afdeling OOV zet zich actief in om veiligheidsbeleving in de wijk te vergoten en met bewoners in contact te treden over dit onderwerp. Doel is om de zelfredzaamheid van bewoners van Zaanstad te vergroten. Daarnaast hoort het team graag waar bewoners, ondernemers en bezoekers nog verder geholpen willen worden op het thema veiligheid. Hierover gaat het team graag laagdrempelig in gesprek.

 

Er kunnen zich in de wijken op verschillende onderwerpen problemen voordoen, zoals:

  • Woonoverlast zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast

  • Burenruzies en/of intimidatie in de wijk

  • Overlast door kwetsbare personen met bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblematiek

  • Incidenten zoals brand(stichting) in de wijk

  • Het ontstaan van hangplekken op ongewenste locaties

 

Crisisbeheersing

Crisissen zijn alle bedreigingen voor de openbare orde, de rechtsorde of de fysieke veiligheid. De gemeente Zaanstad pakt de crisisbeheersing regionaal aan binnen de veiligheidsregio. Hierdoor is het team voor de piketdienst groter. Incidenten oppakken en aansturen, daarnaast corona inzet. Een crisis die grote impact heeft op de capaciteit van het team. In dit kader pakt OOV ook havenveiligheid op door het in samenwerking met de Port of Amsterdam en andere havengemeenten opstellen van havenveiligheidsanalyses en het havenveiligheidsplan, deelname aan havenveiligheidsinspecties vanuit de Europese Commissie en afstemming met het bevoegd gezag.

 

Straatintimidatie

In 2019 zijn de eerste stappen gezet in de aanpak van straatintimidatie. Zaanstad wil een gemeente zijn waar iedereen zich veilig voelt. Om deze reden is er een verbod op straatintimidatie in de Zaanse algemene plaatselijke verordening opgenomen. Daarnaast heeft de burgemeester op 25 november 2019 de intentieverklaring van het project safe streets van UN women ondertekend. OOV wil de aanpak borgen binnen de organisatie en meldingen registreren, bijhouden en opvolging geven.

 

Cameratoezicht

Sinds 2002 hangen er in Zaanstad camera’s in het horeca concentratiegebied op grond van artikel 151c Gemeentewet. De afdeling openbare orde en veiligheid is verantwoordelijk voor deze camera’s. Dit houdt in dat het team ervoor zorgt dat de camera’s goed functioneren en uitgekeken worden. Dit uitkijken gebeurt sinds 2018 niet langer door de politie, maar door gemeentelijke handhavers.

  • Verkennen of Zaanstad de mogelijkheid heeft om een regionale cameracentrale in te richten en hiervoor een sluitende businesscase kan creëren.

  • Het beoordelen van en adviseren over verzoeken tot nieuwe camera’s.

  • Vernieuwen van de huidige camera’s, opstellen nieuw inrichtingsplan.

 

Overlast openbare ruimte

We hebben de regie op overlast locaties in de openbare ruimte. Echter is de overlast in de openbare ruimte door jeugd wel belegd in onze organisatie, maar overlast door volwassen is niet belegd, waardoor overlast zoals bij het Burgemeester in ‘t Veldpark of in het centrum van Zaandam gedeeltelijk of volledig door OOV opgepakt wordt.

 

Preventief fouilleren

In Zaanstad wordt er sinds 20 december 2018 preventief gefouilleerd. De duur wordt alleen verlengd als dit strikt noodzakelijk is. De afdeling openbare orde en veiligheid adviseert de burgemeester over het toepassen en verlengen van deze maatregel. Ook bereidt het team de discussie in de driehoek voor en evalueren we de maatregel.

 

Aanpak wapens

Vanuit Zaanstad zijn we aangesloten op de landelijke aanpak wapens jongeren. Hier vloeien verschillende actie op lokaal niveau uit voort; het organiseren van een wapen inleveractie, het ontwikkelen en uitrollen van een publiekscampagne, het laten uitvoeren van kluisjescontroles in overleg met de scholen, etc.

 

Inzet bestuurlijke maatregelen

Het team beschikt over juridische capaciteit om burgemeestersbevoegdheden (bestuurlijke maatregelen) op te leggen. Gebiedsverboden voor notoire overlastplegers, gedragsaanwijzingen bij ernstige woonoverlast, last onder dwangsommen bij bijvoorbeeld samenscholen van jongeren, of het bezit van een verboden wapen. Momenteel wordt door de juristen gewerkt aan een werkbare manier om verblijfontzeggingen in te zetten.

Zwaartepunt en drukte zit op dit moment ook in het verwerken van de bezwaren na het opleggen van bestuurlijke maatregelen en de evaluatie van het messenverbod.

 

Advies evenementen

De gemeente Zaanstad hanteert drie klassen van evenementen (A, B en C-evenementen). Bij alle evenementen waar dat nodig is adviseert de afdeling OOV over zaken die nodig zijn om het evenement veilig te laten verlopen. Deze advisering vindt altijd plaats in samenspraak met partners.

 

Bij de grote C-evenementen heeft OOV de regie en draagt zorg voor het veilig verloop van een evenement. Voor de periode 2021 staat de Dam tot Dam op de planning. Bij dit evenement organiseert OOV een operationeel en een tactisch overleg en heeft daarmee de regie in de voorbereiding en het verloop van het evenement. De Zaanse Kermis is bijvoorbeeld een jaarlijks terugkerend evenement waar OOV bij betrokken is en samen met de politie en de afdeling Straattoezicht samenwerkt rondom bijvoorbeeld fouilleeracties, wapens als prijs (2021) en overlast gevende groepen jongeren.

 

Feestdagen

Zaanstad kent verschillende landelijke en regionale feestdagen, zoals:

  • Luilak; een regionale feestdag waarbij jongeren de ouderen wakker maken met lawaai. Daarnaast is er een oude traditie van vuurstapels. Deze is gereguleerd op basis van een aanwijsbesluit.

  • Oud en Nieuw; de inzet op deze feestdag wordt bepaald aan de hand van de cijfers van voorgaande jaren. In vergelijking met andere steden verloopt de Zaanse Oud en Nieuw redelijk rustig. De afdeling OOV voert voor dit feest op tactisch niveau de regie.

  • Koningsdag; ook voor dit feest voert de afdeling OOV op operationeel en tactisch niveau de regie.

  • 4 en 5 mei; voor dit feest voert de afdeling OOV de operationele regie. In het verleden zijn er geen incidenten geweest rond de herdenking. Op 5 mei wordt er een rommelmarkt georganiseerd waarover de afdeling OOV een advies uitbrengt.

  • Sinterklaas: ieder jaar lijkt de discussie rondom zwarte piet in hevigheid toe te nemen. OOV heeft de regie op het openbare orde aspect hiervan en is nauw aangehaakt bij het stimuleren van de dialoog.

 

Demonstraties en manifestaties

De afdeling Openbare Orde en Veiligheid draagt zorg voor het ordelijk en veilig verloop van demonstraties en manifestaties. De uitgangspunten hierbij zijn het grondrecht om te demonstreren en de geluiden uit de samenleving een plek te geven. Een demonstratie of manifestatie moet minimaal 72 uur van tevoren worden aangekondigd. Het afgelopen jaar is OOV druk geweest met bijvoorbeeld de boerenprotesten, etc.

 

Experiment gesloten coffeeshopketen (wietpilot)

Het experiment gesloten coffeeshopketen, ook de wel de wietpilot genoemd, is een experiment waaraan tien gemeenten (waaronder Zaanstad) deelnemen. Tijdens het experiment gaan de coffeeshops in deze gemeenten gereguleerde hennep verkopen die door vergunde kwekerijen wordt geproduceerd.

In 2021 ligt de focus op het treffen van voorbereidingen voordat het experiment van start gaat. Samen met het ministerie en de huidige coffeeshop exploitanten wordt gekeken wat er nodig is voor deelname van de gemeente Zaanstad aan dit experiment.

 

3e coffeeshop Zaanstad Noord

Door het besluit om een derde coffeeshop te vestigen in Zaanstad Noord, wordt er naast het reguliere vergunningsproces nu extra ingezet vanuit OOV. Het beleid aanpassen en inwoners onderzoek doen in de wijk. Daarnaast het besluitvormingstraject in gaan.

 

Jeugd en Veiligheid

Dit onderwerp is een samenwerking met de sector Frontlijn. Onder dit onderwerp valt de aanpak van overlast door jongeren in de openbare ruimte, de aanpak van overlast gevende groepen, de aanpak risicojongeren en de 075 aanpak (meest criminele jongeren). De preventieve aanpak van georganiseerde criminaliteit onder jongeren (Back on Track) valt hier ook onder.

Zo is er een team voor de 075 aanpak. Waarbij de limit van het aantal casussen is gehaald.

Daarnaast is er om de aanpak van de groepen en de risicojongeren goed vorm te kunnen geven extra capaciteit nodig. Dit is inzichtelijk gemaakt, wat daar voor nodig is en welke kosten hiervoor nodig zijn.

 

Voorbereiding bestuurlijke overleggen

Vanuit het team OOV wordt de burgemeester voorbereid op enkele terugkerende bestuurlijke overleggen. In sommige gevallen worden deze overleggen ook door OOV georganiseerd en in afstemming met de partners voorbereid. Dit betreffen onder andere de driehoek, staf veiligheid. Daarnaast betreft het de vergaderingen van de V10, RBOP, AB VRZW, Regionaal Bestuurlijk Overleg Zorg en Veiligheid en ondermijningsoverleggen.

 

Een aantal onderwerpen die nu geen tot weinig aandacht krijgen zijn:

  • High impact crimes (voorlichtingsavonden organiseren is lastig)

  • Cybercrime

  • Veilig ondernemen (KVO), alleen nazorg bij overvallen of incidenten

  • Buurtpreventie, wel het blijven faciliteren van huidige groepen

  • Data gestuurd werken

  • LSI aanpak (staat stil)

  • LVA NS/ProRail

  • Anti discriminatie (verwerken subsidie vanuit OOV en inzet op incidenten)

  • Straatintimidatie

  • NGE (niet gesprongen explosieven), we hebben behoefte aan een terrein, moet uitgezocht en geregeld worden.

 

Het college heeft in de begroting al aangegeven dat er voor sommige onderwerpen helaas door financiële ruimte en prioritering geen capaciteit is. Het college heeft wel gesproken over de potentiele situatie dat er ook daarna nog middelen te verdelen zijn. Het college ziet een aantal urgente zaken die dan met voorrang opgepakt kunnen worden. Zie: Hoofdlijnen | Voorjaarsnota 2021-2025

Bij het terugschroeven door de overheid van de corona maatregelen, komen er meer evenementen mogelijk met bijbehorend advies. Andere vormen van criminaliteit die nu niet spelen, zullen straks weer spelen.

 

Overleggen

Al het bovenstaande betreft alleen de onderwerpen. Daar zit natuurlijk allemaal werk aan vast. Van verslaglegging tot bijwonen/voorzitten van overleggen. Netwerken met partners en collega’s. Afstemmen van zaken, incidenten. Voorbereiden van besprekingen door middel van stukken.

Beantwoorden van technische vragen, schriftelijke vragen en contact met bewoners is hierin ook niet verwerkt.

 

Functie Team OOV

Onderwerpen

Afdelingshoofd

 

Senior beleidsmedewerker

Woonoverlast, jeugd en veiligheid (aanpak risicojongeren), sociale veiligheid (woonoverlast, burenruzies en/of intimidatie in de wijk, overlast door kwetsbare personen met bijvoorbeeld psychische- en/of verslavingsproblematiek), anti discriminatie, betrokken bij integrale aanpak Veldpark, betrokkenheid bij Allen voor Één (= zorg & veiligheid regionaal, Wvggz, etc.)

Senior beleidsmedewerker

Cameratoezicht, preventief fouilleren, corona, LVA, fysieke veiligheid, evenementen, demonstraties, wapenaanpak, voorbereiding bestuurlijke overleggen.

Regisseur ondermijning

Georganiseerde criminaliteit, RIEC, glazenwassers, OMG, mensenhandel

Analist

MMA meldingen, analyseren cijfers, vastgoed

Bibob Coördinator

BIBOB toetsen, beleid, RIEC casussen

Adviseur ondermijning

Mensenhandel, prostitutie, RIEC casussen, en andere thema’s binnen ondermijning

Beleidsmedewerker

Dam tot dam loop, mensenhandel, OMG, mensenhandel, nazorg overvallen, regisseur risicojongeren, driehoek

Ondersteuning

Algemene ondersteuning, administratieve ondersteuning bij het opstellen van bestuurlijke behandelvoorstellen en de procesondersteuning richting college en raad, staf, vuurwerk, lachgas, NGE (niet gesprongen explosieven), 3e coffeeshop, publiceren van besluiten, havenveiligheid

Adviseur veiligheid

Radicalisering, CTER, APV kennis, bestuurlijke maatregelen

Juridisch beleidsmedewerker

Alle bestuurlijke maatregelen, LOD, gebiedsverbod, alcoholverbod enz. + Wietpilot

Juridisch beleidsmedewerker

Alle bestuurlijke maatregelen, LOD, gebiedsverbod, alcoholverbod enz.

Adviseur veiligheid

Coffeeshopbeleid, prostitutiebeleid, BOT (Jeugd en veiligheid), 3e coffeeshop

Veiligheidsregisseur Poelenburg / Peldersveld

Woonfraude, uitvoeringsplan veiligheid APP, regiodeal

Adviseur veiligheid

Projectmanager Back on Track, Jeugd

Adviseur Jeugd

Uitvoering geven aan jeugd aanpak

Beleidsmedewerker Jeugd

Beleid maken jeugd aanpak, doorontwikkeling jeugd

Procesmanager 075 aanpak

Aanpak op criminele jongeren

Regisseur 075 aanpak

regisseur op criminele jongeren

Regisseur 075 aanpak

regisseur op criminele jongeren

Extern/tijdelijk

 

Adviseur veiligheid (ingehuurd)

Corona

Adviseur Jeugd

Ondersteund groepsaanpak en

vervanging (ziekte)

Ondersteuning

 

Regisseur risico jongeren

Back on Track

Regisseur risico jongeren

Back on Track

Regisseur risico jongeren

Back on Track

 

Bijlage 2 – Ingediende verzoeken

 

 

  • 1.

    Openbare ruimte

  • Motie 1, Grenzen stellen en perspectief bieden in ’t Veldpark

  • Ondersteuning van Boa’s als verkeersregelaars bij bouwprojecten

  • Permanente aanwezigheid van boa’s op de Zaanse Schans (verkeer en ambulante handel)

 

  • 2.

    Bestaande bouw

  • Handhaving en toezicht op woningsplitsing en kamergewijze verhuur in Zaandam Oost

  • Toezicht op woonwagens a.d.h.v. nog vast te stellen aangepast woonwagenbeleid

  • Handhaven vakantieverhuur en registratieplicht

  • Toezicht op de woonschepen verordening a.d.h.v. aangepaste woonschepen verordening

 

  • 3.

    Horeca en ondermijning

  • Handhaven op illegale bouwsels (terras schermen en luifels) a.d.h.v. nog op te stellen nieuw terrassenbeleid

  • Handhaven van de wietpilot vanwege landelijk project coffeeshop

  • Bijdragen aan regionaal controle team prostitutie

  • Handhaven glazenwassers

 

 

 

 


1

OVER gemeenten zijn de samengevoegde serviceorganisaties van de gemeenten Oostzaan en Wormerland.

2

Het VTH uitvoeringsplan Zaanstad 2022 zal door de Omgevingsdienst NZKG in het eerste kwartaal in 2022 worden opgesteld en vastgesteld.