Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Beekdaelen

Gedoogbeschikking Noodopvang voor vluchtelingen en/of asielzoekers op het USAG-terrein te Schinnen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBeekdaelen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGedoogbeschikking Noodopvang voor vluchtelingen en/of asielzoekers op het USAG-terrein te Schinnen
CiteertitelGedoogbeschikking Noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekers op het USAG-terrein te Schinnen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De aanhef en citeertitel van deze regeling zijn gewijzigd.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-02-2022gehele besluit

01-02-2022

gmb-2022-68588

Z/21/167024/292573
29-10-202117-02-2022nieuwe regeling

27-10-2021

gmb-2021-385457

Tekst van de regeling

Intitulé

Gedoogbeschikking Noodopvang voor vluchtelingen en/of asielzoekers op het USAG-terrein te Schinnen

Het college besluit van 1 februari 2022:

  • 1.

    Tot het wijzigen van de gedoogbeschikking d.d. 28 oktober 2021 voor een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekers op het USAG-terrein in Schinnen onder voorwaarden.

1. Aanleiding/Voorgeschiedenis

 

Het COA heeft de gemeente Beekdaelen verzocht om op het voormalige USAG-terrein een noodopvang te realiseren voor 450 vluchtelingen en asielzoekers. Dit voor de duur van maximaal 12 maanden. Voor de realisatie van deze opvang is een vergunning noodzakelijk waar enige tijd overheen gaat. De noodopvang van asielzoekers en vluchtelingen is echter per direct nodig. Daarom is een ontwerpgedoogbeschikking opgesteld om vooruit lopend op de planologische besluiten de tijdelijk huisvesting van vluchtelingen en asielzoekers mogelijk te maken.

 

Gedurende de in behandeling zijnde vergunningaanvraag ten behoeve van de noodopvang is vanuit het COA het verzoek gekomen om de huidige opvang in tenten om humanitaire gronden aan te passen op de huidige locatie aan de Borgerweg te Schinnen. De wijziging ten opzichte van het gedoogbesluit van 28 oktober 2021 betreft concreet het gebruik maken van bestaande bebouwing (gebouw 8, 9 en 12) op het terrein ter vervanging van de reeds op 8 november 2021 in gebruik genomen tenten. Er zullen 350 vluchtelingen opgevangen worden in bestaande bebouwing op het terrein. De tenten die vrijkomen door deze verplaatsing zullen worden verwijderd.

 

De duur, het maximaal aantal op het terrein verblijvende vluchtelingen en de overige bepalingen blijven onverkort, overeenkomstig het gedoogbesluit van 28 oktober 2021, ongewijzigd in stand.

2. Overwegingen

 

Strijd met bestemmingsplan en Wabo

Voor het voormalige USAG-terrein aan de Borgerweg 8 in Schinnen, geldt het vigerende bestemmingsplan ‘2e wijziging BP Buitengebied Schinnen’ met het moederplan ‘Buitengebied Schinnen’. Op de betreffende locatie gelden de volgende bestemmingen en aanduiding

 

Enkelbestemming Bedrijf.

Enkelbestemming Bedrijf: een tijdelijke opvangplek voor asielzoekers past niet binnen de enkelbestemming Bedrijf.

 

 

Dubbelbestemming Leiding - Gas.

Een gedeelte van het terrein ligt binnen de Dubbelbestemming Leiding – Gas. Binnen deze dubbelbestemming mogen géén gebouwen worden gebouwd. Ook mogen hier uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden gebouwd van geringe omvang, die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van de leidingen. Een tijdelijke opvangplek voor asielzoekers past dus niet binnen deze dubbelbestemming. 

 

 

Gebiedsaanduiding vrijwaringszone weg 1.

Het terrein ligt tevens gedeeltelijk in en aan de Gebiedsaanduiding vrijwaringszone – weg 1. In deze zone mogen geen bouwwerken worden opgericht t.b.v. een tijdelijke opvangplek voor asielzoekers.

 

Binnen het huidige bestemmingsplan zijn geen wijzigingsbevoegdheden opgenomen dus zal er een buitenplanse procedure gevolgd moeten worden.

4. Handhavingsplicht.

 

Het is vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat bij overtreding van een wettelijk voorschrift het bevoegde bestuursorgaan, in dit geval het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beekdaelen, in principe verplicht is handhavend op te treden door het opleggen van een last onder bestuursdwang dan wel last onder dwangsom.

 

Onder bijzondere omstandigheden kan worden afgezien van handhaving en de strijdigheid met wet- en regelgeving tijdelijk gedogen. Gedogen is – samengevat – aanvaardbaar als:

  • 1

    mits beperkt in omvang en/of in tijd;

  • 2

    wanneer dit expliciet gebeurt bij beschikking. Gelet op de rechtsbeschermingsmogelijkheden van derden-belanghebbenden dient die beschikking – zoals alle beschikkingen – aan de eisen van de Awb te voldoen;

  • 3

    onder voorwaarden;

  • 4

    wanneer regelmatig wordt bezien of de situatie nog zodanig is dat gedogen gerechtvaardigd is, en of aan de voorwaarden die aan het gedogen zijn gesteld wordt voldaan.

Gedogen moet beperkt blijven tot uitzonderingssituaties:

  • 1.

    overgangs- en overmacht situaties (waaronder concreet zicht op legalisatie, bedrijfsverplaatsing, experimenteersituaties, wetswijziging, et cetera);

  • 2.

    wanneer het door de wettelijke regeling beschermde belang uiteindelijk beter gediend is door gedogen, bijvoorbeeld een milieubelang dat is gediend met een overtreding;

  • 3.

    zwaarwegende andere belangen een zodanige rol spelen dat gedoogd moet worden;

  • 4.

    handhaving in strijd is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (vertrouwens- en rechtszekerheidsbeginsel).

Op basis van art. 3:40 Awb treedt een besluit niet in werking voordat het bekend is gemaakt. Vervolgens bepaalt art. 3:41 lid 1 Awb dat de bekendmaking van besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, geschiedt door toezending of uitreiking aan hen, onder wie begrepen de aanvrager. In dit geval ligt er geen aanvraag van iemand om de opvang te gedogen zodat het gedoogbesluit ‘ambtshalve’ wordt genomen. Dat betekent dat art. 3:41 lid 2 Awb van toepassing is, inhoudende dat wanneer de bekendmaking van het besluit niet kan geschieden op de wijze als voorzien in lid 1, de bekendmaking plaatsvindt ‘op andere geschikte wijze’. Dat is in dit geval plaatsing van het gedoogbesluit in het Gemeenteblad.

5. Belangenafweging.

 

Op humanitaire gronden en vanuit maatschappelijk oogpunt is de gemeente Beekdaelen bereid een substantiële bijdrage te leveren aan de noodopvang van vluchtelingen en asielzoekers. Het is het college bekend dat er een acuut tekort is ontstaan aan opvangplekken voor vluchtelingen en asielzoekers. Afgelopen weekend heeft het kabinet aan de provincies gevraagd substantiële noodopvang te realiseren. Dit belang acht de gemeente Beekdaelen zwaarder dan het belang van handhaving van wet- en regelgeving. Wel hechten de gemeente Beekdaelen zeer aan het belang van de inwoners van Beekdaelen en in het bijzonder Schinnen. Hun belangen willen en kan de gemeente Beekdaelen nader waarborgen in een bestuursovereenkomst met het COA, met betrekking tot o.a. de samenstelling en aard van de vluchtelingen, maximum aantal, onderwijs, beveiliging en dagbesteding.

6. Legalisatie.

 

Inmiddels heft de gemeente Beekdaelen op 26 oktober 2021 een verzoek ontvangen voor een omgevingsvergunning. De gemeente Beekdaelen is van mening dat op grond van de nu bekende gegevens zich de mogelijkheid voordoet om planologische medewerking te verlenen aan de vestiging van een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekers d.m.v. een omgevingsvergunning voor het afwijkend gebruik van het bestemmingsplan op grond van artikel 2.12, sub a. 2º Wabo en artikel 4, sub 9 en 11 Bijlage II van het BOR. Daarmee bestaat, gelet op de wettelijke beslistermijnen, binnen afzienbare tijd concreet zicht op legalisatie.

 

Naar de mening van de gemeente Beekdaelen past een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers op het terrein van de USAG binnen een goede ruimtelijk ordening. Ook indien dit plaatsvindt in een van de bestaande gebouwen, die aangepast wordt aan dit doel. Het terrein biedt alle ruimte en voorzieningen om een kwalitatief goede opvang te realiseren. De tijdelijke locatie van het paviljoen, de tent met sanitaire voorzieningen en het te gebruiken bestaande gebouw is gevestigd op het deel van het terrein waar de impact van de externe veiligheid het minst is. In nader onderzoek door een door het COA ingeschakeld extern adviseur wordt dit bevestigd. Daarnaast is het USAG terrein goed af te bakenen. Ook is er geen sprake van permanente bewoning, maar van tijdelijk verblijf van maximaal een aantal maanden in steeds wisselende samenstelling in afwachting van doorstroming naar een asielzoekers centrum dan wel permanente opvang.

Derhalve is de gemeente Beekdaelen bereid onder voorwaarden een gedoogbeschikking af te geven voor de periode dat de aanvraag om een omgevingsvergunning in behandeling is om uiteindelijk tot een legale situatie te komen.

7. Besluit.

 

Hierbij besluit het college u voor het perceel plaatselijk bekend als USAG-terrein in Schinnen, kadastraal bekend gemeente Schinnen, sectie D, perceelnummer 4390 onder voorwaarden een gedoogbeschikking te verstrekken.

 

Deze gedoogbeschikking ziet op het gebruik het USAG terrein en de bijbehorende gebouwen en op het plaatsen van tijdelijke paviljoens ten behoeve van de opvang van vluchtelingen en asielzoekers, in de vorm van een noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekers in strijd met het vigerende bestemmingsplan Buitengebied Schinnen en 2e wijziging BP Buitengebied Schinnen.

8. Voorwaarden.

 

  • 1.

    De gedoogbeschikking wordt afgegeven voor het gebruik van de gebouwen en het omliggende terrein op boven genoemd perceel voor maximaal 450 vluchtelingen voor de duur van 12 maanden, ingaande 8 november 2021, of tenzij blijkt dat minder vluchtelingen zijn toegestaan op grond van wettelijke regelgeving zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit 2012.

  • 2.

    De gedoogbeschikking geldt voor de periode dat de aanvraag om de benodigde omgevingsvergunning in behandeling is. Dat houdt in dat de gedoogbeschikking pas vervalt na het in werking treden van de benodigde omgevingsvergunning.

  • 3.

    De gebouwen dienen ten tijde van de ingebruikname te voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit, met name op het gebied van volksgezondheid en (brand)veiligheid. Voor de gebouwlijke aanpassingen aan bestaande gebouwen dient u voorafgaand aan de ingebruikname ter goedkeuring in te dienen en er dient een opleveringscontrole plaats te vinden door Bouw- en woningtoezicht en de brandweer.

  • 4.

    De gedoogbeschikking vervalt in ieder geval indien u zelf geen gebruik meer maakt, dan wel kunt maken, van de gebouwen en het omliggende terrein.

  • 5.

    De gedoogbeschikking vervalt indien blijkt dat u de gebouwen en het omliggende terrein gebruikt in strijd met het gebruik zoals omschreven in deze gedoogbeschikking.

  • 6.

    Bij het vervallen van de gedoogbeschikking dient u (of uw eventuele rechtsopvolger) het strijdige gebruik van de gebouwen en het omliggende terrein per direct te staken.

  • 7.

    De gedoogbeschikking vervalt uiterlijk op 8 november 2022, waarbij de tijdelijke noodopvang eindigt.