Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lelystad

Beleidsregel van het college van de gemeente Lelystad houdende kaders voor het aanwijzen van een kledinginzamelpunt (Beoordelingskader voor de toetsing van een “aanwijzing” voor kledinginzameling als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Lelystad 2010.)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLelystad
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van de gemeente Lelystad houdende kaders voor het aanwijzen van een kledinginzamelpunt (Beoordelingskader voor de toetsing van een “aanwijzing” voor kledinginzameling als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Lelystad 2010.)
CiteertitelBeoordelingskader voor de toetsing van een “aanwijzing” voor kledinginzameling als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Lelystad 2010
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR132251/1

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-02-2013nieuwe regeling

05-02-2013

Flevopost, 27-2-2013

131001678

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van de gemeente Lelystad houdende kaders voor het aanwijzen van een kledinginzamelpunt (Beoordelingskader voor de toetsing van een “aanwijzing” voor kledinginzameling als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Lelystad 2010.)

Collegebesluit

 

Nummer: 131001678

 

Het college van de gemeente Lelystad,

 

Gelet op artikel 6 Afvalstoffenverordening Lelystad 2010

 

BESLUIT

 

De navolgende beleidsregel vast te stellen:

 

 

Beoordelingskader voor de toetsing van een “aanwijzing” voor kledinginzameling als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Lelystad 2010

 

Inleiding

 

Op grond van het gemeentelijk afvalstoffenbeleid worden huishoudelijke afvalstoffen die voor recycling in aanmerking komen zoveel mogelijk gescheiden gehouden van het niet-recyclebare deel van het huishoudelijk afval. Textiel en kleding is één van de afvalfracties die voor recycling in aanmerking komt, dus wordt het inzamelen van kleding gestimuleerd.

Oktober 2005 heeft de gemeenteraad ingestemd met de maatregel om charitatieve instellingen in te zetten bij de periodieke inzameling van textiel aan huis. Deze inzameling zal plaatsvinden naast de inzameling met behulp van wijkcontainers door Stichting Kringloop Het Goed.

Verenigingen en stichtingen die huis aan huis kleding willen inzamelen voor een goed doel worden hiervoor aangewezen.

 

Om een aanvraag te kunnen toetsen worden onderstaande voorwaarden gehanteerd.

  • 1.

    Het aantal instellingen/organisaties dat wordt aangewezen om kledinginzameling te verzorgen bedraagt op jaarbasis maximaal 4.

  • 2.

    Indien het onder 1 vermelde maximum wordt overschreden, vindt aanwijzing plaats door middel van loting.

  • 3.

    Aanvragen dienen 2 maanden voor de gewenste inzamelperiode van het betreffende kalenderjaar bij de gemeente te worden ingediend. Aanvragen die eerder dan 2 maanden van tevoren zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

  • 4.

    Bij de aanvraag dienen ook de gegevens van een contactpersoon vermeld te staan welke aangesproken/aangeschreven kan worden indien de aanvrager niet conform de gestelde voorwaarden handelt, of in geval van informatie-uitwisseling.

  • 5.

    Bij de beoordeling van een aanvraag wordt het advies van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ingewonnen. Het CBF is een instelling die voor aangesloten gemeenten, bedrijven en instellingen de documentatie verzorgt met betrekking tot onder meer kledinginzameling, onderzoek verricht en advies uitbrengt, coördineert en er zorg voor draagt dat misbruik zoveel mogelijk wordt tegengegaan.

  • 6.

    Een aanwijzing voor het huis aan huis inzamelen van kleding wordt slechts verleend indien de aanvrager beschikt over een CBF-Keur of het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen.

  • 7.

    Per aanvrager wordt 1 aanwijzing per kwartaal verleend. Bij toewijzing van een aanwijzing voor het inzamelen van kleding huis aan huis wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met voorkeur van aanwijzingaanvrager.

  • 8.

    De onder 6 vermelde aanwijzing kan voor wat betreft de inzamelperiode gekoppeld worden aan het moment van binnenkomst van de aanvraag. Indien er in het kalenderjaar onvoldoende aanvragen worden ingediend, kunnen de aanvragers in aanmerking komen voor meerdere aanwijzingen per kalenderjaar.

  • 9.

    Bij meerdere aanvragen voor eenzelfde inzamelperiode wordt een rouleersysteem gehanteerd, dat wil zeggen één of meerdere van de aanvragers krijgt/krijgen een andere periode toegewezen. In het daaropvolgende kalenderjaar krijgt/krijgen deze aanvrager(s) dan voorrang bij het toewijzen van de inzamelperiode.

 

Voorwaarden verbonden aan de aanwijzing:

  • 1.

    De inzamelaar voorkomt dat er vervuiling ontstaat die het gevolg is van zijn actie. Indien er in verband met de inzameling door of vanwege de gemeente afval moet worden opgeruimd, worden de kosten hiervan aan de inzamelaar/aanwijzinghouder in rekening gebracht.

  • 2.

    Uiterlijk 1 maand na afloop van elke inzamelperiode dient de houder van de aanwijzing een schriftelijk overzicht van de ingezamelde hoeveelheid textiel, uitgedrukt in aantal kilo's, te overleggen aan de aanwijzingverlener (gemeente Lelystad, afdeling Beheer openbare Ruimte).

  • 3.

    Indien in strijd wordt gehandeld met een of meer van de gestelde voorwaarden, kan de aanwijzing ingetrokken worden of in de toekomst een nieuwe aanwijzing worden geweigerd.

 

Lelystad, 5 februari 2013

 

Het college van de gemeente Lelystad,

 

de secretaris, de burgemeester,