Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Vught

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVught
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022
CiteertitelBeleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2022Nieuwe regeling

13-07-2021

gmb-2021-374793

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught;

gelet op de artikelen 1, 7, 10, 13, 15, 19, 25 en 26 van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022;

BESLUIT:

vast te stellen de Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022.

Artikel 1. Begripsbepalingen

  • 1.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • -

      verordening: Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022;

    • -

      college: college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet op het primair onderwijs, Wet op de expertisecentra, Wet op het voortgezet onderwijs, de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de verordening.

Artikel 2. Afstand

In artikel 1 van de verordening wordt afstand gedefinieerd als afstand tussen de woning en de school, gemeten langs de kortste voor de leerling voldoende begaanbare en veilige weg. Afstand wordt nader omschreven:

  • 1.

    Voor het bepalen van de afstand tussen het woonadres en het schooladres maakt het college gebruik van de routeplanner op www.ANWB.nl, optie ‘kortste route’, waarna het gemiddelde van zowel de heen- als terugreis wordt vastgesteld.

  • 2.

    Wegwerkzaamheden worden in de berekening van de afstand niet meegenomen.

Artikel 3. Reistijd

In artikel 1 van de verordening wordt reistijd gedefinieerd als totale tijdsduur die ligt tussen het verlaten van de woning en de aanvang van de schooldag volgens de schoolgids, minus maximaal 10 minuten, indien en voor zover de leerling het schoolgebouw met bijbehorend terrein gewoonlijk eerder bereikt dan de schoolgids aangeeft, dan wel de totale tijdsduur die ligt tussen het einde van de schooldag volgens de schoolgids en de aankomst bij de woning, plus een eventuele wachttijd voor het openbaar vervoer of maximaal 10 minuten bij gebruikmaking van aangepast vervoer. Reistijd wordt nader omschreven:

  • 1.

    Voor het bepalen van de reistijd per openbaar vervoer maakt het college gebruik van www.9292.nl.

  • 2.

    Voor het bepalen van de reistijd per aangepast vervoer raadpleegt het college de vervoerder.

Artikel 4. Woning

In artikel 1 van de verordening wordt woning gedefinieerd als plaats waar de leerling feitelijk en structureel verblijft. Leerlingenvervoer is uitsluitend bedoeld voor vervoer naar en van school. De verordening gaat uit van één woonadres en één schooladres. Hier kan van afgeweken worden:

  • 1.

    In bepaalde gevallen staat het college vervoer toe naar een opvangadres na schooltijd, anders dan het woonadres.

    • a.

      Buitenschoolse opvang en structurele opvang (opa’s en oma’s, andere familie, kennissen en buren etc.):

      • i.

        de opvang ligt op de route, d.w.z. dat er geen extra kilometers gemaakt hoeven te worden;

      • ii.

        de opvang is structureel en op basis van een vast patroon, namelijk op dezelfde dagen van de week en op hetzelfde adres;

      • iii.

        hier geen meerkosten aan verbonden zijn;

      • iv.

        het mag geen negatieve consequenties hebben voor de andere leerlingen in de taxi.

    • b.

      Behandelcentrum Jeugdzorg:

      • i.

        Vervoer van school naar het behandelcentrum wordt wel vergoed;

      • ii.

        Vervoer van het behandelcentrum naar huis is voor rekening van de ouders/verzorgers.

      • iii.

        Vervoer naar andere (ambulante) vormen van therapie, medische behandeling, dagbehandeling of een sportvoorziening wordt geen vergoeding gegeven.

    • c.

      Co-ouderschap

      • i.

        de opvang is structureel en op basis van een vast patroon, namelijk op dezelfde dagen van de week en op hetzelfde adres;

      • ii.

        een schriftelijke verklaring van de ouders/verzorgers dat de leerling structureel op bepaalde dagen van de week afwisselend bij een van de ouders/verzorgers woont volstaat;

      • iii.

        wonen ouders/verzorgers in een andere gemeente, dan moeten zij ieder in hun eigen woongemeente een verzoek indienen om leerlingenvervoer.

Artikel 5. Ongewenst gedrag

In artikel 7, lid 3, sub d staat dat het college wanner er sprake is van onaanvaardbaar wangedrag door de leerlingen gedurende het verblijf in het aangepast vervoer een besluit als bedoeld in de verordening kan herzien, opschorten, dan wel intrekken. Het college hanteert de volgende werkwijze:

  • 1.

    Het college kan een leerling aan wie een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer is verstrekt, tijdelijk of voor de rest van het schooljaar de toegang tot dit vervoer ontzeggen, als bij herhaling is gebleken dat de leerling door verwijtbaar gedrag of anderszins de orde in de bus verstoort of de veiligheid van bus en inzittenden in gevaar brengt. Ongewenst gedrag van een leerling in het taxivervoer kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de leerling zelf, zijn medepassagiers en/of de chauffeur. Hierbij worden de volgende stappen ondernomen:

    • a.

      klachten worden in beginsel door de vervoerder opgelost;

    • b.

      na de melding van een klacht door de vervoerder bij de gemeente Vught wordt een onderzoek opgestart. In het kader van dat onderzoek spreekt een vertegenwoordiger vanuit de gemeente met vervoerder, chauffeur, ouders/verzorgers en/of school. Als na het onderzoek blijkt dat sprake is van verwijtbaar gedrag van de leerling, dan volgt een eerste waarschuwingsbrief aan de ouders/verzorgers van de leerling;

    • c.

      bij een volgende klacht wordt sub b herhaald en volgt een tweede waarschuwingsbrief. Het college zorgt in deze fase voor een extra zitplaats in de taxi om begeleiding van de leerling door één van de ouders/verzorgers mogelijk te maken. Als er een begeleider meegaat, anders dan de ouders/verzorgers en hier kosten aan verbonden zijn, dan zijn deze kosten voor de ouders/verzorgers;

    • d.

      bij een volgende klacht kan een schorsing van het leerlingenvervoer per direct volgen, voor een periode van één volle schoolweek. Er volgt een derde waarschuwingsbrief aan ouders/ verzorgers. Ouders/verzorgers houden altijd de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek van hun kinderen, dus ook in geval van schorsing uit het leerlingenvervoer;

    • e.

      bij een volgende klacht volgt met een vierde brief totale uitsluiting van het aangepast vervoer tot het einde van het schooljaar met een minimum van drie maanden exclusief schoolvakanties. Schorsing aan het einde van het schooljaar loopt dus door in het nieuwe schooljaar. Om na de schorsing opnieuw van het leerlingenvervoer gebruik te kunnen maken is een nieuwe aanvraag nodig.

Artikel 6. Opstapplaatsen

In artikel 10 van de verordening staat dat het college bij het verstrekken van aangepast vervoer een opstapplaats kan aanwijzen van waaruit de leerling gebruik maakt van de vervoersvoorziening:

  • 1.

    Het college hanteert geen opstapplaatsen.

Artikel 7. Wachttijden

In artikel 13, lid 2 staat dat in het geval er binnen een school sprake is van verschillende lesroosters binnen de vaste schooltijden, het college kan besluiten om met de inzet van aangepast vervoer een wachttijd aan te houden:

  • 1.

    Het college hanteert een wachttijd van maximaal twee klokuren.

Artikel 8. Vervoer naar stageadres

In artikel 15, lid 3, sub d staat dat het stageadres is gelegen op de route van de woning dan wel de opstapplaats naar de school. Als wordt aangetoond dat dit niet mogelijk is, dan kan het college nadere regels stellen aan de maximale straal van de woning of de school:

  • 1.

    Het stageadres dient gelegen te zijn zijn binnen 20 kilometer van de woning of de school.

Artikel 9. Begeleiding door ouders/verzorgers

Uitgangspunt van de verordening is de verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers voor het schoolbezoek van hun kind. Dat houdt in dat ouders/verzorgers in voorkomende gevallen hun kind moeten begeleiden bij aangepast vervoer, openbaar vervoer en eigen vervoer. In artikel 19, sub c wordt benoemd dat dit onmogelijk kan zijn voor het gezin, dan wel tot ernstige benadeling van het gezin kan leiden.

  • 1.

    In gevallen waarin begeleiding onmogelijk is, dan wel sprake is van een ernstige benadeling van het gezin kan van ouders/verzorgers niet gevraagd worden om de begeleiding op zich te nemen:

    • a.

      medische redenen belemmeren beide ouders of een alleenstaande ouder, het kind naar en van school te begeleiden en er zijn geen andere opties, zoals derden die het kind naar en van school kunnen begeleiden. De medische belemmeringen zijn vastgesteld door een arts;

    • b.

      het reizen per openbaar vervoer kost de begeleider méér dan 3 uur reistijd per dag en er zijn geen andere oplossingen (bijvoorbeeld wanneer een ouder of verzorger beschikt over een auto);

    • c.

      de alleenstaande ouder moet meerdere kinderen uit het gezin naar verschillende scholen voor speciaal (basis) onderwijs begeleiden;

    • d.

      de alleenstaande ouder heeft meerdere jonge kinderen die verzorging nodig hebben en kan deze niet meenemen met het naar school brengen van het kind;

    • e.

      meer kinderen uit het gezin gaan naar verschillende scholen en zij zijn nog niet in staat zelfstandig naar en van school te gaan en dat oplossingen voor de begeleiding van die kinderen voorhanden zijn;

    • f.

      de aard van het werk van de alleenstaande ouder of verzorgen laat niet toe om afspraken te maken met de werkgever over werktijden zodat het kind naar of van school begeleid kan worden;

    • g.

      begeleiding van het kind door een alleenstaande ouder is niet structureel mogelijk vanwege inburgeringsverplichtingen.

  • 2.

    Als ouders aan het bepaalde in lid 1 voldoen moeten zij aantonen dat:

    • a.

      ze de leerling niet (deels) zelf naar en van school kunnen begeleiden of laten begeleiden;

    • b.

      er geen andere opties zijn;

    • c.

      welke acties zij hebben verricht om het begeleiden van het kind door derden te laten doen;

Artikel 10. Combinatie eigen vervoer en aangepast vervoer

In artikel 25 van de verordening staat dat in gevallen waarin deze verordening niet voorziet het college beslist. Het voorbeeld van combinatie tussen aangepast vervoer en eigen vervoer is niet geregeld in de verordening:

  • 1.

    De combinatie aangepast vervoer en eigen vervoer is mogelijk, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

    • a.

      er geen extra kilometers gemaakt hoeven te worden;

    • b.

      het vervoer is structureel en op basis van een vast patroon, namelijk op dezelfde dagen van de week en op hetzelfde adres;

    • c.

      hier geen meerkosten aan verbonden zijn;

    • d.

      het mag geen negatieve consequenties hebben voor de andere leerlingen in de taxi.

Artikel 11. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De beleidsregels treden in werking op de dag dat de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022 in werking treedt.

  • 2.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels bekostiging leerlingenvervoer gemeente Vught 2022.

     

Aldus vastgesteld in de vergadering van Vught, 13 juli 2021

Burgemeester en wethouders van Vught

De secretaris,

H. deVisch Eijbergen

De burgemeester,

R.J. van deMortel